Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

9 Ιουλ 2014

Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ο Νίκος Νικολόπουλος (σύνολο υπογραφών 14) υπογράφουν την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που κατατέθηκε στην Ειδική Γραμματεία του προέδρου της Βουλής απόψε, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ».

Το κείμενο της πρότασης εξαντλείται σε τέσσερις γραμμές, γίνεται επίκληση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής και έχει ως εξής:
«Οι υπογράφοντες βουλευτές προτείνουμε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με τα άρθρα 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο “Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας” που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με ερώτημα αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το εν λόγω νομοσχέδιο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή και οι ανεξάρτητοι βουλευτές κατέθεσαν ήδη τις προτάσεις τους σχετικά με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την πώληση της ΔΕΗ.

Μέχρι στιγμής οι βουλευτές που ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανέρχονται στους 115, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αύριο θα καταθέσει η ΔΗΜΑΡ τη δική της πρόταση.
Το κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:
«Οι υπογράφοντες βουλευτές προτείνουμε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με τα άρθρα 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο “Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας” που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα με ερώτημα αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το εν λόγω ψηφισμένο νομοσχέδιο».
Η πρόταση υπογράφεται από 71 Βουλευτές.

Είχε προηγηθεί η πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων την οποία ακολούθησαν, οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές και η Χρυσή Αυγή.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 


Πώς θα εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα οι Κύπριοι ιδιοκτήτες τους;

Αθήνα και Λευκωσία έχουν πολλές φορές ξεκινήσει δημόσιο διάλογο, χωρίς να φαίνεται ότι καταλήγουν σε κοινή πολιτική για το κεφαλαιώδες αυτό ζήτημα. Ίσως, λοιπόν, θα πρέπει να τα επανεξετάσουν όλα, υπό το φως των παρακάτω:

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

Για την εκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου έχουν μέχρι στιγμής εκφραστεί οι εξής θέσεις:

- Μεταφορά τους προς την Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου αγωγού (East Med)
- Μεταφορά τους προς την Αίγυπτο με υποθαλάσσιο αγωγό και υγροποίησή τους στο ένα από τα δύο εργοστάσια ΥΦΑ που διαθέτει η χώρα (Damietta, ιδιοκτησίας Αιγυπτιακού Δημοσίου και ξένων ιδιωτικών εταιρειών Idku, αντίστοιχου μετοχικού σχήματος, με άλλες όμως εταιρείες)
- Μεταφορά τους προς την Τουρκία (σε συνδυασμό με την έναρξη μίας νέας πολιτικής εκ μέρους της Ελλάδας και της Κύπρου, ώστε να καταστεί θρυαλλίδα επίλυσης του Κυπριακού)
- Υγροποίησή τους επί πλωτού εργοστασίου ΥΦΑ (Floating Liquefied Natural Gas, FLNG), που θα τοποθετηθεί στον θαλάσσιο χώρο επάνω από τα υποθαλάσσια κοιτάσματα και θα υγροποιείται επί τόπου. Το πλωτό αυτό εργοστάσιο θα προσεγγίζουν LNG πλοία για να το φορτώσουν και να το μεταφέρουν στις διεθνείς αγορές.
- Υγροποίησή τους σε εργοστάσιο ΥΦΑ (Υγροποίησης Φυσικού Αερίου) στο Βασιλικό της Κύπρου
Εκ των 5 αυτών επιλογών κρίνουμε ότι η τελευταία διαθέτει τα περισσότερα πλεονεκτήματα.

Κατωτέρω, αναλύουμε τα υπέρ και τα κατά κάθε πρότασης. Δια της εις άτοπον απαγωγής πιστεύουμε ότι θα προκύψει ανάγλυφα η σκοπιμότητα της πρότασης που υποβάλλουμε:

Η πρώτη από τις παραπάνω επιλογές είναι σαφές πως δεν μπορεί να υλοποιηθεί στο προβλεπτό μέλλον. Όχι μόνο λόγω χρηματοδότησης, αλλά και των πολλαπλών καθυστερήσεων που τεχνικοί λόγοι ενδέχεται να επιφέρουν σε ένα τόσο σύνθετο έργο, με βάθη χωρίς προηγούμενο, που ξεπερνούν τα 2.500 μέτρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε στη Μαύρη Θάλασσα (αγωγός Blue Stream: Novorossyisk – Σαμψούντα), τα βάθη είναι στα 2.000 μέτρα. Η υλοποίηση της πρότασης αυτής, μέσα σε συμφέροντα κοστολόγια και χρόνους, φαντάζει εξαιρετικά επισφαλής. Οποιαδήποτε δημόσια δέσμευση της χώρας υπέρ αυτής της επιλογής απομακρύνει την τελική λύση.

Η δεύτερη επιφέρει τα εξής χαρακτηριστικά, αρνητικά και θετικά:

- Μικρότερο μήκος υποθαλάσσιου αγωγού, σε σύγκριση με εκείνον προς Ελλάδα (περίπου 300 χλμ. έναντι πλέον 800 χλμ.)
- Μικρότερα βάθη διέλευσης (κάτω των 1.800μ μέτρων σε ομαλό υποθαλάσσιο βυθό, λιγότερα τεχνικά προβλήματα)
- Δυνατότητα της κυβέρνησης να δεχθεί να στέλνουν ξένες εταιρείες το κυπριακό φυσικό αέριο σε ένα ή και τα δύο αιγυπτιακά εργοστάσια ΥΦΑ για υγροποίηση. Αυτό προϋποθέτει προηγούμενη έκφραση ενδιαφέροντος των ξένων εταιρειών προς την Κυπριακή κυβέρνηση για να χρηματοδοτήσουν και τον υποθαλάσσιο αγωγό που θα μεταφέρει το κυπριακό φυσικό αέριο στην Αίγυπτο και την επέκταση ενός εκ των δύο αιγυπτιακών εργοστασίων Idku ή Damietta με νέο «τρένο», που θα υγροποιεί μόνο το Κυπριακό φυσικό αέριο (σ.σ.: από το 2005 έχει προβλεφθεί νομικά τέτοια δυνατότητα). Στη συνέχεια, οι εν λόγω εταιρείες θα παραλαμβάνουν το LNG βάσει ενός σχήματος tolling και εφόσον χρηματοδοτήσουν την κατασκευή, θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα με υποθαλάσσιο αγωγό, και θα το παραλαμβάνουν από εκεί με πλοία σε μορφή LNG. Στην περίπτωση αυτή το εργοστάσιο λαμβάνει απλώς αμοιβή για την υγροποίηση.
- Προοπτική (διαφοροποιημένη από την αρχική ιδέα) να ενωθούν τα κοιτάσματα Leviathan και Αφροδίτης, το περιεχόμενό τους να προωθηθεί δια υποθαλάσσιου αγωγού στο Ισραήλ και από εκεί, με υπόγειο αγωγό, να φθάσουν μέχρι το εργοστάσιο της Damietta. Σοβαρολογώντας, μία τέτοια κίνηση λαμβάνει υπόψη της τον τρόπο σκέπτεσθαι των αμερικανών και των ισραηλινών planners, ενώ από πολιτικής πλευράς μπορεί να επιφέρει νέο “Camp David” (να ενώσει στρατηγικά δύο χώρες για κάτι too dear to lose, πολύ δελεαστικό ώστε να το χάσουν).

Αρνητικά χαρακτηριστικά
- Πολιτικά
- Πιθανότητα άρνησης της αιγυπτιακής κυβέρνησης, λόγω των σχέσεών της με την Τουρκία. Υπενθυμίζεται η αντίστοιχη άρνηση της κυβέρνησης του Καΐρου να δεχθεί να ενωθούν οι ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου, λόγω τουρκικών αντιρρήσεων
- Ελάχιστη πιθανολογούμενη υποστήριξη της λύσης αυτής στο εσωτερικό της Κύπρου, καθώς η χώρα μπορεί να κατασκευάσει εργοστάσιο ΥΦΑ στο δικό της έδαφος
- Οικονομικά – τεχνικά
- Απαγορευτικό κόστος κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού (δεν υπάρχουν κοστολογικές μελέτες)
- Αδιευκρίνιστο φορολογικό καθεστώς (δύο κυβερνήσεις), που θέτει σοβαρά ερωτήματα για το ενδιαφέρον ιδιωτικών εταιρειών σε παρόμοιο Project.

Η τρίτη εναποτίθεται ασφαλώς στην ελληνική και την κυπριακή κυβέρνηση, όμως αξιολογείται απομακρυσμένη ως πιθανότητα.

Η τέταρτη είναι αβέβαιη. Μόνο στο τέλος του περασμένου έτους η εταιρεία SHELL έλαβε την απόφαση να κατασκευάσει σε κορεατικό ναυπηγείο το πρώτο, παγκοσμίως, τέτοιο πλωτό εργοστάσιο. Σημειωτέον ότι η τελική επενδυτική απόφαση (Final Investment Decision – FID) της εν λόγω εταιρείας ελήφθη χωρίς ακριβή προϋπολογισμό κόστους, πράγμα ασύνηθες για πολυεθνικές εταιρείες. Το εν λόγω πλωτό εργοστάσιο ενδέχεται να είναι έτοιμο το 2018, με χρονική απόκλιση 1 έως 1,5 έτους.

Τέλος, η πέμπτη φέρει τη σφραγίδα της περίπου βέβαιης ωφέλειας, στον βαθμό που θα εμπλακούν ξένες ιδιωτικές εταιρείες στην κατασκευή του.
Η επιλογή αυτή έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

ΘΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
- Πέραν της αυτονόητης οικονομικής αναβάθμισης της Κύπρου, η επιλογή αυτή αναβαθμίζει το νησί και από στρατηγικής πλευράς στον παγκόσμιο χάρτη.
- Αναβαθμίζει όμως και την Ελλάδα, στον βαθμό που θα εμπλακεί και ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας στην κατασκευή του εργοστασίου ΥΦΑ και την ενδεχόμενη μεταφορά του LNG από ελληνικά LNG carries στις διεθνείς αγορές
- Για να αυξηθεί ο βαθμός ασφαλείας της Κύπρου ακόμη περισσότερο, έναντι επιθετικών βλέψεων της Τουρκίας, η κυβέρνηση της Λευκωσίας μπορεί να ζητήσει από μεγάλες εταιρείες των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή τους στη σύνθεση της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού που θα συσταθεί για να κατασκευάσει το εργοστάσιο ΥΦΑ στο Βασιλικό. Τέτοια κίνηση θα μειώσει τους κινδύνους από οποιαδήποτε τουρκική επιθετικότητα
- Τέτοια κίνηση θα πρέπει να συνδυαστεί με επανάληψη της δήλωσης του σημερινού προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου, ότι θα αποδοθεί στους τουρκοκυπρίους, κατ’ αναλογίαν πληθυσμού, μέρος των κερδών από τη λειτουργία του κυπριακού εργοστασίου ΥΦΑ
- Αυτό, πολιτικά, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις επανένωσης της νήσου με όρους που θα προσδιορίζονται από τη Λευκωσία
- Πολιτικά, η κυβέρνηση της Κύπρου θα έχει λύσει έμμεσα το πρόβλημα της πληθυσμιακής αλλοίωσης του βορείου τομέα της Κύπρου (η προπαναφερόμενη αναλογία πληθυσμού δεν λαμβάνει υπόψη εποίκους ή άλλους μη τουρκοκύπριους που η Άγκυρα έχει στείλει από το 1974)
- Αυτή η επιλογή υποχρεώνει τους Ισραηλινούς να επισπεύσουν την τελική απόφασή τους να προωθήσουν προς την Κύπρο το δικό τους φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα χLeviathan και Ishai με χαμηλό κόστος, ενώ δημιουργεί προϋποθέσεις αρραγούς ενεργειακής συμμαχίας Κύπρου – Ισραήλ
- Απομακρύνει την πιθανότητα επανάληψης της παρά φύσιν «στρατηγικής σχέσης» Ισραήλ – Τουρκίας, όπως την είχαμε διαπιστώσει στη δεκαετία του 1990
- Η διακίνηση του LNG από την Κύπρο στις διεθνείς αγορές θα την αναβαθμίσει εντός των κόλπων των κοινοτικών της εταίρων, ιδίως εάν και οι Ισραηλινοί αποφασίσουν να μεταφέρουν τα κοιτάσματα Leviathan και Ishtia στην Κύπρο και πολλαπλασιαστούν οι ποσότητες LNG. Οι Ευρωπαίοι είναι οι καλύτεροι καταναλωτές φυσικού αερίου και η διακηρυγμένη στρατηγική της Ε.Ε. είναι η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας που εισάγονται στην Ευρώπη.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Είναι σαφές ότι η Ευρώπη σήμερα διαθέτει δύο μόνο πηγές εφοδιασμού της με pipelinesgas: τη Βόρειο Θάλασσα και τη Ρωσία. Οι δύο άλλες πηγές είναι εκείνη της Κασπίας και τώρα της Κύπρου – Ισραήλ.

Η Ρωσία, επιπλέον, θεωρεί ανταγωνιστικές τις εναλλακτικές αυτές πηγές. Ως προς το αέριο της Κασπίας έχουν γραφεί πολλά, ως προς τα Κυπριακά κοιτάσματα, όμως, μέχρι στιγμής οι ρώσοι δεν έχουν εκφραστεί. Ωστόσο η Gazprom είχε μία μάλλον ατυχή παρουσία στον δεύτερο (ακυρωθέντα) διαγωνισμό που διενέργησε η ΑΗΚ τον περασμένο Σεπτέμβριο και αφορούσε στην προμήθεια LNG από τη ΔΕΦΑ Κύπρου (καύσιμο για τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που είχαν καταστραφεί με την έκρηξη στο Μαρί Βασιλικού το 2011). Ο τρίτος διαγωνισμός μόλις προκηρύχθηκε και από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι όμιλοι Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη.

Η Gazprom είχε τότε συμμετάσχει στον διαγωνισμό υπό το όνομα θυγατρικής της, την οποία είχε μόλις εξαγοράσει (ITERA). Η προσφορά της απορρίφθηκε όχι χωρίς ερωτηματικά. Επίσημα αναφέρθηκε ότι το κόστος της παραγωγής μίας κιλοβατώρας (kWh) για την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, ήταν κατώτερο της προσφερθείσας τιμής. Ωστόσο φαίνεται ότι η ΑΗΚ δεν ήταν διατεθειμένη να μειώσει το δικό της περιθώριο κέρδους, αλλά και πολιτικά ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ευρώπη θα ήθελαν να δουν την Gazprom να θέτει ενεργειακό πόδι στην Κύπρο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η μόνη επιλογή που έχει νόημα είναι η πέμπτη. Ωστόσο, η κυπριακή πλευρά πρέπει να προσέξει ότι μόνη ανταγωνιστική προς αυτή την πρόταση είναι η μεταφορά των κοιτασμάτων του Leviathan και εκείνων της Αφροδίτης στην Αίγυπτο και η υγροποίησή τους εκεί.

Αυτή η επιλογή θα απωθηθεί, εφόσον η κυπριακή κυβέρνηση ελέγξει με αντικειμενικό τρόπο (πληρώνοντας άλλες εταιρείες) όσα αναφέρει η Noble Energy ότι περιλαμβάνονται στο κοίτασμα της Αφροδίτης.

Εντύπωση προκαλεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια η εταιρεία έχει περιορίσει τους υπολογισμούς της ως προς τις εγκιβωτισμένες ποσότητες φυσικού αερίου στο κοίτασμα της Αφροδίτης και από τα 7-8 tcf (τρις, κυβικά μέτρα) κατέβηκε στα 4-5 tcf περίπου.
Τούτο μειώνει τις δυνατότητες εκμετάλλευσης για τις οποίες ο χρηματοδοτικός κανόνας είναι ότι ένα κοίτασμα φυσικού αερίου συμφέρει μόνο όταν το περιεχόμενό του υπερβαίνει αποδεδειγμένα τα 5 tcf.

Αλήθεια, πως αποδεικνύεται αυτό αντικειμενικά;
Έχει τη βούληση η κυπριακή κυβέρνηση να αναλάβει το κόστος της αμφιβολίας της;
Εάν δεν βρει τρόπο να το κάνει τώρα, ίσως αύριο να είναι πάρα πολύ αργά…

Πηγή «Reporter”


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

«Νεκρό» το Κυπριακό κράτος, «εκλιπούσα» η Κυπριακή Δημοκρατία. Η «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση» (σ.σ.: δηλαδή η Κυπριακή Δημοκρατία) είναι ισότιμη με το ψευδοκράτος. «Τούρκοι» οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης. Να μην επεκτείνει η Ελλάδα τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, αρνούμενη το δικαίωμα που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Αυτά και άλλα πολλά, εξοργιστικά και ανήκουστα, μπορεί κάποιος να διαβάσει όχι σε εφημερίδα των Γκρίζων Λύκων, αλλά σε επίσημη δήλωση (έκτασης 100 σελίδων) που κατατέθηκε από την τουρκική κυβέρνηση στις Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Με την αλαζονεία που χαρακτηρίζει πάντοτε τη βαρβαρότητα και την αυτοπεποίθηση που πηγάζει από την επίγνωση ότι δεν θα βρουν αντίσταση στις παρανοϊκές αξιώσεις τους, οι τούρκοι χτυπούν με το αιματοβαμμένο γάντι τους ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Οι Χιλτερίσκοι της Ασίας επιδιώκουν να μπουν σε μία ένωση «προηγμένων» (οικονομικά και πολιτιστικά) κρατών δίχως να αναγνωρίζουν ένα μέλος της και απαιτώντας από ένα άλλο να μην χρησιμοποιήσει τα δικαιώματα που του δίνει το Διεθνές Δίκαιο!

Σε τέτοιου είδους αθλιότητες και ενέργειες ανοιχτής εχθρότητας δεν χωρούν μισόλογα, υπεκφυγές, αστείες δικαιολογίες και επιχειρήματα που δεν πείθουν ούτε χαχόλους.
Το κράτος μας οφείλει να ζητήσει να επιβληθούν τα δέοντα και τα νόμιμα. Όσα προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο.

Έχει ιερή υποχρέωση σε όσους πέθαναν για την πατρίδα, σε όσους ζουν και σε αυτούς που θα γεννηθούν, να παγώσει κάθε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρωτόκολλο που κατευθύνεται στην Τουρκία.

Να σταματήσει κάθε διάλογο για ένταξη αυτής της χώρας στην Ε.Ε.
Να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.
Πάνω απ’ όλα να μην δημιουργούν οι αχαρακτήριστοι Βενιζέλοι διπλωματικά επεισόδια με την… Κύπρο.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και μερικοί παίζουν με τα νεύρα και τις αντοχές των Ελλήνων!Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Λουτρό αίματος σήμερα στη Γάζα, μετά τις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ισραήλ, από νωρίς σήμερα τα ξημερώματα, καθώς δέχθηκε πυραυλική επίθεση σε 160 περιοχές από τα παλαιστινιακά εδάφη. 

 

Οι πύραυλοι της Χαμάς, σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό, ήταν μεγάλου βεληνεκούς και έπληξαν πόλεις ακόμα και σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τα παλαιστινιακά εδάφη. Εντείνονται οι φόβοι ότι είναι πιθανό να ξεκινήσουν και χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζας.

Ήδη όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, το Ισραήλ έχει ανακαλέσει από την εφεδρεία 40.000 στελέχη και έχει αναπτύξει δυνάμεις στα σύνορα με τη λωρίδα της Γάζας, ώστε να ξεκινήσει χερσαίες επιχειρήσεις.

Πολλά ηγετικά στελέχη της Χαμάς και οι οικογένειές τους έχουν χάσει τις ζωές τους, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή μέσα.  

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, κατά τη διάρκεια της νύχτας έθεσαν πέντε όρους για την κατάπαυση του πυρός. Ζήτησαν την άμεση κατάπαυση του πυρός από την πλευρά του Ισραήλ, οι παύση των αεροπορικών επιδρομών και η ανακοίνωση της βούλησής του να τηρήσει τους όρους που συμφωνήθηκαν το Νοέμβριο του 2012. Διαφορετικά απείλησαν ότι αν συνεχιστούν οι ισραηλινές επιδρομές , η Χαμάς θα επεκτείνει τον κύκλο των στόχων της. 


Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς από την πλευρά του, μιλώντας χθες από τη Δυτική Όχθη ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη να "παρέχουν διεθνή προστασία για τους ανθρώπους μας." Σύμφωνα με δηλώσεις του χθες το βρράδυ οι ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα θέλουν να αποκατασταθεί η ηρεμία.


Ο νέος κύκλος της βίας στη Γάζα άνοιξε όταν τρεις Ισραηλινοί έφηβοι απήχθησαν από τη Δυτική Όχθη και βρέθηκαν δολοφονημένοι δεκαπέντε ημέρες αργότερα. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κατηγόρησε ευθέως τη Χαμάς για το έγκλημα και ανακοίνωσε επίθεση σε όλα τα μέτωπα.

Τα πρώτα αντίποινα ήταν η δολοφονία από εξτρεμιστές ενός Παλαιστίνιου εφήβου, ενώ από χθες ακολούθησαν επιχειρήσεις από αέρος του Ισραηλινού Στρατού.

Ερωτηματικό η στάση της Τουρκίας

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση της Τουρκίας, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει κάποια θέση. 

Υπενθυμίζετια ωστόσο ότι ένα από τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς, ο Σάλεχ Αλ Αρούρι, βρίσκεται στην Τουρκία, προστατευόμενος του πρωθυπουργού και υποψήφιου για την προεδρία της χώρας Ταγίπ Ερντογάν. Ο Αρούρι έχει φωτογραφηθεί από το Ισραήλ ως ένας διοργανωτής της απαγωγής και δολοφονίας των τριών εφήβων στη Δυτική Όχθη.

Πηγή: Κεφάλαιο 

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 

Εμπορεύεται πολιτικά τον Αλλάχ ο Ερντογάν;

Για διακινδύνευση της κοσμικής κληρονομιάς του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ μέσω της ελεύθερης πρόσβασης της θρησκείας στην πολιτική του επίσημα κοσμικού κράτους κατηγορεί η αντιπολίτευση στην Τουρκία τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή μία ερμηνεία του λογότυπου της προεκλογικής εκστρατείας του για την προεδρία της χώρας.

Η επίθεση αυτή όμως ξεκίνησε από έναν υπουργό της κυβέρνησης Ερντογάν! Συγκεκριμένα, ο αραβολόγος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ ανάρτησε στο twitter ένα μήνυμα στο οποίο ρωτούσε:
«Ξέρετε ότι το όνομα του προφήτη μας Μωάμεθ στα αραβικά υπάρχει στο λογότυπο του υποψηφίου μας στην προεδρία κ. Ερντογάν;»
Το λογότυπο της προεδρικής εκστρατείας του τούρκου πρωθυπουργού απεικονίζει το ημικύκλιο ενός λευκού ανατέλλοντος ηλίου με κόκκινο περίγραμμα.
Κάτω από τον ήλιο και μέσα στο ίδιο κόκκινο περίγραμμα ξεκινά να διαγράφεται ένας δρόμος με διαδοχικές αλλαγές κατεύθυνσης.

Ο Σισμέκ υποστηρίζει ότι το περίγραμμα εκείνων των αλλαγών σχηματίζει την αραβική γραφή του προφήτη του Ισλάμ. Η παρατήρησή του έχει δώσει τροφή σε διάφορους σχολιαστές που κατηγορούν τον Ερντογάν για εκμετάλλευση των θρησκευτικών συναισθημάτων των πιστών μουσουλμάνων.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράφει ο Γεώργιος Εμ. Δημητράκης

Από την έναρξη της κρίσης χρέους το 2008/09, η οποία είναι μοναδική περίπτωση, διότι έχει κυρίως ενδογενή χαρακτηριστικά π.χ. διαφθορά, μια τελείως κατεστραμμένη Δημόσια Διοίκηση, φοροδιαφυγή κ.λπ., παρατηρείται μια έντονη και συστηματική παραπλανητική προπαγάνδα. Μία προπαγάνδα η οποία όχι μόνον αποκρύπτει και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, δηλαδή τα πραγματικά αίτια της κρίσης χρέους εις την Ελλάδα και τον σωστό τρόπο αντιμετώπισής της, αλλά ταυτόχρονα σε καθημερινή βάση τρομοκρατεί τους Έλληνες για τις σοβαρές συνέπειες που θα υποστούν εάν δεν αποδεχθούν τις «λύσεις» που προτείνονται, δηλαδή την αποδοχή των υστερόβουλων σχεδίων που επιβάλλει με εκβιασμούς η ηγεσία του Βερολίνου εις τον Ελληνικό Λαό.

Αυτή η εμμονή της ΤΡΟΙΚΑ να αλλάξει τα πάντα εις την Ελλάδα, μέχρις του σημείου να στραγγαλίσει την ελληνική οικονομία και να φέρει τη πλειονότητα του ελληνικού πληθυσμού εις το όρια της πτώχειας, διότι όπως δείχνουν οι εξελίξεις περί αυτού και μόνον πρόκειται, όλα αυτά τα τραγικά που συμβαίνουν εις την χώρα μας, δημιουργούν όχι μόνον εύλογα ερωτηματικά, αλλά και σοβαρότατες υποψίες. Όμως, λιπόθυμοι από τα αλλεπάλληλα κτυπήματα που δεχόμαστε, αδυνατούμε να ερμηνεύσουμε τους εκβιασμούς των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι και αυτοί οι ίδιοι κατάντησαν να είναι τώρα υποχείριοι και πειθήνια όργανα της πανίσχυρης τώρα Γερμανίας, ότι για την καταβολή της «δόσης» που κάθε τόσο εκλιπαρούμε, πρέπει να «εκπληρώσουμε όλα τα μέτρα και προαπαιτούμενα».

Η Πατρίδα μας, με ένα ΑΕΠ μόλις 1.63% του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), και μόλις 0.22% του παγκοσμίου, μία ανέκαθεν «ουραγός οικονομία» της Ευρώπης με πολλές όμως διαρθρωτικές παθογένειες, ουδόλως απειλεί με το χρέος της την Ε.Ε. και το ΕΥΡΩ. Αυτό σε σύγκριση με την φούσκα των ακινήτων εις την Ισπανία που ανέρχεται εις το 1.8 τρις Ευρώ, τα υπέρογκα χρέη της Ιταλίας, αλλά και το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας, το οποίο αποκρύπτεται, όπως π.χ. και αυτό της Γερμανίας. Το «πρόβλημα της Ελλάδος» θα μπορούσε να λυθεί από την αρχή της κρίσης εντός ενός μηνός!

Υποστηρίζεται διαρκώς από πολλούς δήθεν «ειδήμονες», ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το χρέος της χώρας μας, θα μπορούσαν να καλυφτούν πλήρως από την πάταξη της φοροδιαφυγής, την είσπραξη των βεβαιωμένων φόρων που δεν καταβάλλονται, και την επιβολή φόρου 45% εις τα κεφάλαια που διέφυγαν εις το εξωτερικό. Αλλά ότι αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω δήθεν «αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού», αλλά και της δήθεν «άρνησης της Ελβετίας» να παράσχει όλα τα σχετικά στοιχεία που διαθέτει.

Πρόκειται για αστεία επιχειρήματα που υπερβαίνουν τα όρια της γελοιότητας, αλλά και ταυτόχρονα δημιουργούν σοβαρότατες υποψίες για την ύπαρξη ενός υποχθόνιου σχεδίου που αποσκοπεί εις την χρησιμοποίηση της Ελλάδος ως «μοντέλο» για την αποδόμηση των κοινωνικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων των λαών της Ευρώπης.

Είναι πράγματι περίεργο, ότι παρά όλη την ηλεκτρονική τεχνολογία που διαθέτει η Δημόσια Διοίκηση, αλλά και την τεχνική υποστήριξη εκατοντάδων Γερμανών, Γάλλων, Ολλανδών, Βέλγων, Φιλανδών ειδικών εμπειρογνωμόνων, που έχουν εγκατασταθεί εδώ και 4 χρόνια εις την Ελλάδα, να μη είναι εφικτή η είσπραξη δισεκατομμυρίων ευρώ, για να αντιμετωπισθεί το χρέος της χώρας μας. Παράλληλα μεγάλες υποψίες δημιουργεί το γεγονός, ότι εδώ και 6 σχεδόν χρόνια, οι δανειστές, δηλαδή η ΤΡΟΙΚΑ, οι οποίοι θα «έπρεπε να ενδιαφέρονται» για την είσπραξη των κεφαλαίων που έχουν δανείσει την χώρα μας, να έχουν πράξει «5 ολέθρια λάθη», σκόπιμα βέβαια, προς μεγάλη έκπληξη όλων των μεγάλων οικονομολόγων και ειδημόνων του πλανήτη:

α) κατέστρεψαν την ελληνική οικονομία, από την οποία θα μπορούσαν να εισπράξουν με απόλυτη σιγουριά τα κεφάλαια των, δηλαδή έσφαξαν την αγελάδα που δίνει το γάλα και το κρέας, β) δημιούργησαν 2 εκατ. ανέργους με παράπλευρες απώλειες για το σύνολο της οικονομίας και του δημοσιονομικού ελέγχου, γ) άφησαν ανέπαφο τον υδροκέφαλο, αντιπαραγωγικό και σπάταλο Δημόσιο τομέα, από τον περιορισμό του οποίου θα μπορούσαν να ωφεληθούν επιπλέον και οι δανειστές, δ) αύξησαν το ποσοστό της ύφεσης σε ανεπανόρθωτο πλέον βαθμό και διάρκεια, και ε) μέσω της εμμονής των εις τα εργασιακά επιδιώκουν την καθήλωση της αμοιβής κάτω των 400 Ευρώ, την κατάργηση των τριετιών και αποζημιώσεων, εις δε τους νέους κάτω των 25 ετών, την καθιέρωση αμοιβών πείνας.

Όμως όλα αυτά που συμβαίνουν εις την χώρα μας, δεν είναι τυχαία, αν δεν υπάρχει πίσω από όλα αυτά μια μακροπρόθεσμη στρατηγική και ένα σχέδιο της ηγεσίας του Βερολίνου που συνοψίζεται ως εξής: η εξοντωτική πολιτική λιτότητας του Βερολίνου, το οποίο εδώ και 6 χρόνια μέσω της ΤΡΟΙΚΑ επιβάλλεται εκβιαστικώς εις την Ελλάδα, με την κατάργηση των δικαιωμάτων επαρκής και αξιοπρεπής διαβίωσης των ανθρώπων, αποσκοπεί εις την τρομοκράτηση και άλλων λαών -εκτός μερικών εξαιρέσεων- της Ε.Ε. Ήδη διαφαίνονται οι πρώτες συνέπειες εις την Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, οι πρώτες μεγάλες διαμαρτυρίες εις την ίδια την Γαλλία και την Μεγάλη Βρετανία, που εις το τέλος θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, εάν δηλαδή δια των απειλών, των ασφυκτικών πιέσεων, της τρομοκρατίας και εκφοβισμού που ασκείται καθημερινώς δια των ΜΜΕ και διαφόρων φορέων της Ε.Ε., ότι η μη εφαρμογή της λιτότητας θα οδηγήσει εις την διάλυση της Ευρωζώνης, σε έσχατη περίπτωση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή ακόμη εάν διατηρηθεί η Ε.Ε. σε περιορισμένη μορφή, αυτό δεν ενδιαφέρει και τόσο πολύ το Βερολίνο. Διότι και εις τις δύο περιπτώσεις, μόνο η σύγχυση και ο πανικός που δημιουργείται εις τους λαούς της Ευρώπης από τα σκληρά και βάρβαρα μέτρα λιτότητας του Βερολίνου, θα έχει επικίνδυνες συνέπειες και θα οδηγήσει αναπόφευκτα εις την υποταγή και κηδεμονία της Ευρώπης από την Γερμανία.

Η πολιτική λιτότητας που επιβάλλει με εκβιασμούς η ηγεσία του Βερολίνου στηρίζεται αφενός μεν εις τα τεράστια αποθέματα που διαθέτει και που εξοικονόμησε από την οικονομική της πολιτική και με το Ευρώ, και η οποία ανέδειξε την Γερμανία σε πανίσχυρη χώρα εις το παγκόσμιο στερέωμα, αλλά ταυτόχρονα και εις τους φόβους που διακατέχεται η ίδια και τον θανάσιμο κίνδυνο που διαβλέπει από τον ανταγωνισμό της με την Κίνα, Ινδία και Βραζιλία και σε δεύτερη μοίρα την Ρωσία και Νότια Αφρική. Ανταγωνιστές με πολύ χαμηλό κόστος εργασίας. Όμως με τα μέτρα εξοντωτικής λιτότητας και την καθήλωση των αμοιβών εις τους λαούς της Ε.Ε., που ήδη ελέγχει, περνάει και τα σχετικά μηνύματα εις τους πολίτες της δικής της χώρας περί μείωσης του κόστους εργασίας. Ήδη εις την ίδια την Γερμανία, βάσει Στατιστικής, 16.1% των πολιτών ευρίσκονται εις τα όρια της πτώχειας και 5 εκ. απασχολούνται με μηνιαίο μισθό των 400 Ευρώ, που έχει επιβάλλει με τον Νόμο HARZT ο προκάτοχός της κ. Μέρκελ Καγκελάριος Gerhard Schröder.

Η δε επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων και η εκποίηση δημόσιας περιουσίας και εθνικού πλούτου που και αυτά επιβάλλει μέσω των εκβιαστικών, εξοντωτικών μνημονίων και προαπαιτούμενων, όχι μόνον εις την Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες, θα έχει ως αποτέλεσμα την εξαγορά χιλιάδων επιχειρήσεων, έναντι πινακίου φακής, από Γερμανούς κυρίως επιχειρηματίες, με τεράστια αποθέματα των Γερμανικών Τραπεζών, οι οποίοι σε συνάρτηση με τις αμοιβές πτώχειας και την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων θα αποκτήσουν τεράστια κέρδη.

Όλες αυτές οι εξελίξεις που ξεκίνησαν από την Ελλάδα, φαίνεται ότι ανησυχεί την Ουάσινγκτον, η οποία προτάσσει, ως γνωστόν, εμπόδια εις τα σχέδια του Βερολίνου, με το οποίο εδώ και 6 χρόνια ευρίσκεται σε μεγάλη διάσταση. Ένα πράγμα είναι όμως σίγουρο. Οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν δύο πράγματα: α) να χρησιμοποιήσει η Γερμανία την τεράστια οικονομική της ισχύ για την υποταγή και κηδεμονία της αδύναμης από την κρίση χρέους Ευρώπης, και β) την διείσδυση και περεταίρω διεύρυνση της Γερμανίας εις τις οικονομίες της Άπω Ανατολής, Ινδίας, Βραζιλίας και Νοτίου Αφρικής. Ως εκ τούτου η σύγκρουση των ΗΠΑ με την πανίσχυρη και επικίνδυνη τώρα Γερμανία είναι αναπόφευκτη.

Όμως η αναχαίτιση της Γερμανίας είναι εφικτή με την κοινή συμμαχία, αντίδραση και εναντίωση όλων εκείνων των λαών της Ευρώπης οι οποίοι εδώ και 6 χρόνια δέχονται τις εκβιαστικές, βάρβαρες και ταπεινωτικές πολιτικές της ηγεσίας του Βερολίνου.

Υποσημείωση: Ο αρθρογράφος διαμένει στην Ξάνθη. Σπούδασε Πολιτικές-Οικονομικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία στη Βόννη και Ιστορία και Πολιτιστική κληρονομιά στην Αθήνα. Διετέλεσε επί 5 χρόνια υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Του Γιώργου Σαχίνη

Εδώ και τρεις μέρες το πλοίο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ "Cape Ray" βρίσκεται έμφορτο με τα χημικά της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, νοτιοδυτικά της Κρήτης, συνοδεία πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία. Θεωρητικά η διαδικασία για πρώτη φορά εν πλω της υδρόλυσης έχει ξεκινήσει. 

Το ίδιο θεωρητικά οι Αμερικανοί διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα και όλα κινούνται βάσει ενός χρονοδιαγράμματος από 60 έως 90 μέρες. Ο Οργανισμός Απαγόρευσης των Χημικών παραπέμπει για τις όποιες ευθύνες στους Αμερικανούς, διαβεβαιώνει όμως ότι επιθεωρητές του διαρκώς παρακολουθούν το όλο εγχείρημα και πιστοποιούν ότι κατά τη διαδικασία της υδρόλυσης θα καταγραφούν τα πάντα, ωστόσο δεν αναμένουν κανένα πρόβλημα μέχρι την ολοκλήρωση του εγχειρήματος (!).

Τόσο οι Αμερικανοί όσο και ο Οργανισμός υποστηρίζουν ότι, έστω και χωρίς τα χημικά της Συρίας (;), όλες οι δοκιμές πάνω στο "Cape Ray" έδειξαν ότι το σύστημα με τους διπλούς αντιδραστήρες λειτουργεί ασφαλώς. Αρνήθηκαν όμως να απαντήσουν επίσημα αν γνωρίζουν εκ των προτέρων πως αυτό θα ανταποκριθεί στις αντιδράσεις των χημικών της Συρίας που θα υδρολυθούν. Πολύ περισσότερο που Οργανισμός, στο ερώτημά μας αν υπάρχει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε περίπτωση διαρροής στη θάλασσα ή τον αέρα ή ατυχήματος, αντί απάντησης δήλωσε άγνοια, παραπέμποντας στην αποστολή του "Cape Ray", η οποία επίσης για το θέμα αυτό δεν έδωσε καμία απάντηση.

Νέα στοιχεία

Ο Έλληνας καθηγητής στην Ιαπωνία δρ. Γιώργος Ζουγανέλης, που και στο παρελθόν είχε παρουσιάσει συγκλονιστικά στοιχεία για το επικίνδυνο του όλου εγχειρήματος, επανέρχεται τώρα με νέα στοιχεία και μάλιστα με επίκεντρο το σύστημα υδρόλυσης πάνω στο "Cape Ray", σε σχέση με το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας που πρόκειται να εξουδετερωθεί, παραθέτοντας στοιχεία και φωτογραφικό υλικό που κατά την επιστημονική του ανάλυση ενισχύουν την άποψή του, ότι το εγχείρημα είναι εξαιρετικά υψηλού ρίσκου, με τον κίνδυνο ατυχήματος να είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Ειδικότερα, όπως υποστηρίζει ο κ. Ζουγανέλης,  

...«σε προηγούμενο άρθρο μου είχα αναφέρει πως η όλη διαδικασία της υδρόλυσης των χημικών στο πλοίο "Cape Ray" απαιτούσε ένα χώρο μέσα στο πλοίο με χοντρά τοιχώματα, ρομπότ κ.λπ., στον οποίο με την κατάλληλη μηχανική επεξεργασία θα αφαιρούντο τα χημικά από τις οβίδες πριν οδηγηθούν προς υδρόλυση. Υπέθεσα για λίγο ότι στο πλοίο "Cape Ray" χρησιμοποιούσαν την πιο τελευταία τεχνολογία».
Σημειώνεται ότι πάνω στο πλοίο, με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις, δε θα εξουδετερωθούν μόνο πρόδρομες χημικές ουσίες, αλλά και περιεχόμενο από χημικά οπλικά συστήματα της Συρίας.

Παλιά τεχνολογία


«Απ' όσα περιφραστικά ανέφεραν άλλοι συνάδελφοι στην Ελλάδα, που παρακολουθούν πιο στενά το θέμα, κατάλαβα ότι στο "Cape Ray" χρησιμοποιείται μια παλαιότερη τεχνολογία, που δεν απαιτεί χρήση ρομπότ, αλλά περισσότερη ανθρώπινη συμμετοχή, πράγμα το οποίο κάνει το εγχείρημα ακόμη πιο επικίνδυνο. Είναι χρήσιμο να εξηγηθεί οπτικά το "γιατί" και αυτό κάνω στη συνέχεια. Αν δεν το δείτε, δε θα καταλάβετε την επικινδυνότητα του δήθεν ασφαλούς εγχειρήματος. Δε θα καταλάβετε την ευθύνη της κυβέρνησης, που δεν απαντά σοβαρά στα ερωτήματα που υπάρχουν, αλλά και την ευθύνη των διαπλεκόμενων ΜΜΕ, που αποκρύπτουν το πρόβλημα από τον ελληνικό λαό».
Τεχνικές δυσκολίες

Όπως εξηγεί ο κ. Ζουγανέλης, στη διαδικασία αυτή, εξουδετέρωσης χημικών οπλικών συστημάτων, κάθε βόμβα "κόβεται" χειρωνακτικά με ένα τροχό στο πάνω και στο κάτω μέρος της με σιδηροπρίονο για να αποχωριστεί το άνω κομμάτι της με τον αισθητήρα της πρόσκρουσης και το κάτω κομμάτι της με το εκρηκτικό, που συνεισφέρει στη θέρμανση των αρχικών αντιδραστηρίων που δημιουργούν το ισχυρό τοξικό χημικό.

Το υπόλοιπο μεσαίο κομμάτι της εισάγεται σε ένα πολύ ανθεκτικό κυλινδρικό σωλήνα μεγάλου πάχους, που περιστρέφεται. Στο χώρο αυτό γίνεται τεχνητά η έκρηξη για την παραγωγή του τοξικού αερίου και για κάθε βόμβα ξεχωριστά. Το αέριο που συνολικά παράγεται συλλέγεται σε τεράστια βαρέλια πριν αυτό οδηγηθεί τελικά στους δύο αντιδραστήρες υδρόλυσης του "Cape Ray", που όταν φυσικά εργάζονται, αυξάνουν την πιθανότητα δημιουργίας ατυχήματος.

Για όσους θέλουν να εντρυφήσουν περισσότερο στη διαδικασία, σημαντικό είναι να γνωρίζουν ότι το αρχικό εκρηκτικό υλικό που εξήχθη με τεχνητό τρόπο από κάθε βόμβα αντικαθίσταται κάθε φορά από ένα νέο που εισάγεται μέσα στον κύλινδρο εκτόνωσης, το οποίο πυροδοτείται εξωτερικά με ηλεκτρονικό τρόπο.

Διάλυση βόμβας χειρωνακτικά

Στη συνέχεια ο Έλληνας καθηγητής στην Ιαπωνία Γιώργος Ζουγανέλης παρουσιάζει το πώς "διαλύεται" μια βόμβα χημικών χειρωνακτικά και μάλιστα τονίζοντας στις δύο φωτογραφίες που παραθέτει χαρακτηριστικά και τα εξής: «Παρατηρήστε την τρύπα του ειδικού κάδου συλλογής των "χημικών απορριμμάτων" κάτω από τον τροχό. Και αυτά τα "απορρίμματα" πρέπει να ανακυκλωθούν και μάλιστα εκτός θαλάσσης».

Ο καθηγητής παρουσιάζει στην ίδια ανάλυσή του και τη διαδικασία «διάλυσης» μιας βόμβας σε οριζόντια περιστρεφόμενο κύλινδρο εκτόνωσης.

Πλήρες σύστημα διάλυσης και εξουδετέρωσης

Ταυτόχρονα όμως ο Έλληνας επιστήμονας στην Ιαπωνία, αφού παραθέτει το σχετικό γράφημα που περιγράφει ένα πλήρες σύστημα διάλυσης και εξουδετέρωσης χημικών βομβών, όπως αυτές που υποτίθεται ότι παρέλαβαν για να αχρηστεύσουν από το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, ακριβώς από κάτω προσθέτει και μια φωτογραφία από το εσωτερικό του "Cape Ray", από αυτές που δόθηκαν στη δημοσιότητα, για την οποία σημειώνει με έμφαση αυτό που ελάχιστοι Έλληνες επιστήμονες έχουν πει από την πρώτη στιγμή, ενώ άλλοι προτιμούν και να σιωπούν και να δέχονται ως έχουν τις διαβεβαιώσεις Αμερικανών και Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών.

Όπως λέει, από τη φωτογραφία στο εσωτερικό του "Cape Ray" μπορούμε να παρατηρήσουμε «τη φτηνή προστασία με ακρυλικό υλικό που υπάρχει στο πλοίο "Cape Ray" για την προστασία του συστήματος διάλυσης των βομβών, αντί ενός τοίχου με διπλά τοιχώματα και αυτόματο σύστημα εξαερισμού, όπως θα έπρεπε».

Μάλιστα, ο καθηγητής παραθέτει και μια φωτογραφία από ακόμη πιο μεγαλύτερα συστήματα εκτόνωσης χημικών για χημικές βόμβες μεγαλύτερου μεγέθους.

Μηνύσεις

Ενδιαφέρον έχει, τέλος, πως ο Έλληνας καθηγητής στην Ιαπωνία Γιώργος Ζουγανέλης, με αφορμή την έρευνά του αυτή επί των στοιχείων που έχουν διαρρεύσει σχετικά με τη μέθοδο και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν πάνω στο "Cape Ray", επιλέγει να κλείσει την όλη αναφορά του τονίζοντας:


«Σε ένα σύνολο τόσων βομβών χημικών αερίων, που θα υπάρχουν στο πλοίο, η έλλειψη αυτοματοποίησης κατά τη διάλυσή τους είναι ένα μείον στην προστασία, και αυτό είναι πλέον κατανοητό.
Κατά τη γνώμη μου, το Συντονιστικό για τα Χημικά της Συρίας στην Κρήτη θα πρέπει να καταθέσει άμεσα αναφορά στον Άρειο Πάγο, αναφέροντας ονόματα υπευθύνων και να προχωρήσει σε μηνύσεις. Δεν πρέπει να υπάρξει διαφυγή σε περίπτωση ατυχήματος με το νόμο περί ευθύνης υπουργών για κανέναν υπεύθυνο, που βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή και την οικονομία της χώρας.
Μαθηματικά, η πιθανότητα να συμβεί ατύχημα είναι πολύ υψηλή. Μαθηματικά επίσης, η πιθανότητα να υπάρξει συγκάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος είναι πολύ υψηλή, αφού η μυστικότητα του εγχειρήματος προσφέρει τις απαραίτητες προϋποθέσεις».

Πηγή: Νέα Κρήτη


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 
Οι φύλαρχοι και οι φίλαρχοι...
Ο εσχατόγερος της Δημοκρατίας, εν μέσω μαυρίλας, μαύρος κι ο ιδιος ψυχικά και ηθικά, απολαμβάνει τα μεγαλεία τού αξιώματός του.

Άραγε δεν βλέπει

Δεν αντιλαμβάνεται; 
 Δεν αφουγκράζεται;
Τί άλλο θέλει;

  Σε τί προσβλέπει πιά σ' αυτή την ηλικία;
Πόσους άλλους πιά θέλει να εξυπηρετήσει;
Ποιούς να προστατεύσει;
Κάποτε προστάτευσε τον Μεγάλο Τυχοδιώκτη με ντεμέκ ''δανεικά''.
Τώρα;
Δεν ντρέπεται;
Έχει επίγνωση τί σημαίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας;
Συναισθάνεται ότι το δικό του κορμί πρέπει να πέσει πρώτο έναντι οποιουδήποτε εχθρού της πατρίδας, είτε αυτή δέχεται επίθεση με όπλα, είτε με ''δανεικά'' και τοκογλυφίες;
Καταλαβαίνει ότι πρώτος αυτός πρέπει να υποφέρει όσα ο λαός του υποφέρει;

Τόσο πολύ τυφλώνει η εξουσία και η τσέπη;

 
Σε λίγους μήνες αποχωρεί από την ενεργό (λέμε τώρα!) πολιτική. 

Δεν θα τον ενδιέφερε να αφήσει πίσω του κάποιο υστεροφημία;
 
Μιά πράξη υποστήριξης του λαού που αγκομαχάει;
Μιά κορώνα εναντίωσης προς τους θρασείς και προκλητικούς βησιγότθους του Σόϊμπλε και του Γιούνκερ, έτσι βρε αδελφέ, για να μην τον σκ@τοψυχάνε οι επόμενες γενιές που το μέλλον τους έχει καταστραφεί πριν καν γεννηθούν και με ευθύνη δικιά του;
 

Καλό ταξίδι σε λίγο καιρό ''κύριε Πρόεδρε''.
Προς την ιδιώτευση και προς όπου αλλού σας προστάξει η φύση...
Δεν θα λείψετε σε κανέναν, παρά μόνον στους δωσίλογους!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΔημοσίευμα της αλβανόφωνης εφημερίδας «Λάιμ» των Σκοπίων:

Το πρόβλημα των Αλβανών στην πΓΔΜ ( στο πρωτότυπο γράφεται στα αλβανικά «IRJM») βγήκε στη δημοσιότητα αυτές τις ημέρες με τις διαδηλώσεις, στην υπόθεση των δολοφονιών στη λίμνη Σμίλκοβσκο το 2012, αλλά το πρόβλημα είναι παλαιότερο και χρονολογείται από το 1912, όταν μετά την απελευθέρωση των Βαλκανίων, το Σερβικό Βασίλειο καταβρόχθισε τα αλβανικά εδάφη δια της βίας, ισχυρίζονται οι βετεράνοι του UCK, σε εκπομπή του ‘Almakos’.
«Κατά τη διάρκεια της τιτοϊκής Γιουγκοσλαβίας, ιδρύθηκε ένα τεχνητό έθνος (στα αλβανικά: kombi artificial) που ονομάστηκε ‘Μακεδονικό’, με το οποίο οι ίδιοι οι Νοτιοσλάβοι (sllavët e jugut) δεν είχαν καμία σχέση και ποτέ δεν αποκαλούσαν τον εαυτό τους με το όνομα αυτό, αφού είχαν ως Σλάβοι τη δική τους ιστορία, τα κοινωνικά ήθη και τις παραδόσεις τους.

»Ο σωβινισμός των Σλάβων φρόντισε να μεταφέρει πληθυσμούς νοτιο-Σλάβων στα αλβανικά εδάφη, έτσι ώστε οι Αλβανοί να αποτελούν μειονότητα στην ίδια τους τη χώρα. Αυτό δημιούργησε την αντίσταση του αλβανικού έθνους με διάφορες μορφές, αποκορύφωμα των οποίων είναι οι μάχες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού – UÇK», αναφέρει η ανακοίνωση των Βετεράνων.

Αυτός ο πόλεμος, κατά τη γνώμη μας, παρήγαγε τη λεγόμενη «Συμφωνία-Πλαίσιο της Οχρίδας», η οποία, αν και έχει περάσει πλέον της μίας δεκαετίας απέτυχε να υλοποιηθεί, λόγω της πονηριάς του σλαβικού σοβινισμού (shovenistëve slave) και τη συνεχή στήριξη της Σερβίας, καθώς της αναποτελεσματικότητας της διεθνούς κοινότητας.

Η κατάσταση στην «Πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία» (σ.σ έτσι αναφέρεται) είναι παράδοξη.

Η πόλη Σκόπια, από το 1945 είναι η πρωτεύουσα της τεχνητής δημιουργίας που αυτοαποκαλείται «Μακεδονία» και το κράτος χρησιμοποιεί σύμβολα και εμβλήματα του αυτοκράτορα των Πελασγο-Ιλλυριών, Μεγάλου Αλεξάνδρου, σημειώνουν οι βετεράνοι (αποφεύγουν να πουν ότι ήταν Μακεδόνας βασιλιάς και τον θεωρούν "δικό τους").

Η καταστολή του αλβανικού στοιχείου συνεχίζεται, ανεπιτυχώς, και τον 21ο αιώνα με αποκορύφωμα την υπόθεση των δολοφονιών στη λίμνη Σμίλκοβσκο το 2012, όπου στη δίκη που ακολούθησε δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο και οι νεαροί Αλβανοί καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Όλα αυτά έγιναν με άμεση επέμβαση του σερβικού κράτους, που υποστηρίζει τους εισαγγελείς και τους σοβινιστές δικαστές που είναι πρόθυμοι να διώξουν τους Αλβανούς από τα εδάφη τους.

Οι βετεράνοι προτείνουν: 

Οι βετεράνοι του UÇK προτείνουν, μεταξύ των άλλων, οι κυβερνήσεις της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου να συντονιστούν με τους πολιτικο-κοινωνικούς ηγέτες στο νοτιοσλαβικό κράτος για την ύπαρξη μιας εθνικής στρατηγικής που δυστυχώς απουσιάζει.

Να συνεχισθούν οι διαδηλώσεις στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία και σε όλες τις πρεσβείες του τεχνητού κράτους σε όλον τον κόσμο.

Στις διαδηλώσεις τους οι διαδηλωτές να μην καταφέρονται κατά των αλβανικών κομμάτων, αλλά κατά των σλαβικών σωβινιστικών κύκλων.

Οι Βετεράνοι του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα αδέλφια μας την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία για να δώσουμε τέλος στη σλαβική καταστολή (represionit sllav).

Ο Σύλλογος των βετεράνων του UÇK, αναφέρει ότι στο άμεσο μέλλον θα δείξει στον φιλελεύθερο λαό του Κοσσυφοπεδίου τις ενέργειες που πρέπει να ληφθούν για την κατάσταση αυτή, γράφει η αλβανική εφημερίδα Λάιμ των Σκοπίων.

Πηγή: Εχέδωρος

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Ανεπιθύμητο χαρακτήρισε η κυβέρνηση του Μπαχρέιν τον Αμερικανό υφυπουργό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπεύθυνο για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Τομ Μαλινόφσκι, από τον οποίο ζήτησε να εγκαταλείψει άμεσα τη χώρα! Ο Μαλινόφσκι χαρακτηρίστηκε «persona non grata» από μια χώρα σύμμαχο των ΗΠΑ στην οποία εδρεύει το αρχηγείο του 5ου Αμερικανικού Στόλου!
 
Ο Μαλινόφσκι υπήρξε διευθυντής της ΜΚΟ Human Rights Watch, η οποία το 2012, πριν αυτός τοποθετηθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ασκούσε συνεχώς κριτική στο Μπαχρέιν. Ωστόσο, αυτή τη φορά εκδιώκεται κακήν-κακώς διότι παραβρέθηκε σε δείπνο που είχε οργανώσει το σιιτικό κόμμα της αντιπολίτευσης της χώρας αυτής.

Μέχρι τη στιγμή που ο Μαλινόφσκι πήγε στο δείπνο των σιιτών δεν είχε συμμετάσχει σε καμία επίσημη εκδήλωση, που είχε οργανώσει η κυβέρνηση, γεγονός που χαρακτηρίστηκε μεγάλη πρόκληση και προσβολή.

Η στάση του αυτή χαρακτηρίστηκε ως ανάμιξη στα εσωτερικά της χώρας, αφού συναντήθηκε με εκπροσώπους ενός κόμματος, που υποστηρίζει συγκεκριμένο δόγμα, ασκώντας, ως εκπρόσωπος των ΗΠΑ, πολιτική διακρίσεων. «Ο Μαλινόφκσι ξεπέρασε τα όρια της διπλωματικής συμπεριφοράς», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Μπαχρέιν.

Η πλειοψηφία των κατοίκων του Μπαχρέιν ανήκει στο σιιτικό δόγμα. Ωστόσο, η κυβερνητική μειοψηφία ανήκει στο σουνιτικό και κυβερνά… όχι και τόσο δημοκρατικά, κάτι όχι και τόσο ασυνήθιστο στη Μέση Ανατολή.

Παρόλα αυτά οι Αμερικανοί, εξυπηρετώντας τα συμφέροντά τους στην περιοχή διατηρούσαν, καλές σχέσεις με την κυβέρνηση του Μπαχρέιν, επιθυμώντας την σταθερότητα στη χώρα αυτή, για ευνόητους λόγους.

Το επεισόδιο Μαλινόφσκι όμως διατάραξε τις σχέσεις, καθώς φαίνεται πως οι Αμερικανοί επιθυμούν να ενισχύσουν την σιιτική αντιπολίτευση, την οποία αντιμετωπίζει με καχυποψία η κυβέρνηση, θεωρώντας ότι συμμαχεί με το σιιτικό Ιράν, εναντίον της.

Μοιραία όμως μας έρχεται συνειρμικά στο μυαλό, η αντίστοιχη ΜΗ αντίδραση της Αθήνας, όταν ο Αμερικανός πρόξενος της Θεσσαλονίκης, κάλεσε σε επίσημο γεύμα την ηγεσία του ελεγχόμενου από την Άγκυρα κόμματος DEB, αμέσως μετά τα σημαντικά για το κόμμα αυτό εκλογικά αποτέλεσμα στη Ροδόπη και την Ξάνθη.
Κι αυτό θα ήταν μόνο η αφορμή και το πρόσχημα.

Προφανώς, το Μπαχρέιν είναι σε θέση να αντιληφθεί και να εκμεταλλευτεί την στρατηγική του θέση, αντίθετα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο επικεφαλής του οποίου έφτασε στο σημείο να μιλά σε τουρκικά ΜΜΕ για «ενεργειακή συνεργασία» με τους Τούρκους.

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 

Συνοπτική αναφορά περί του "Πράσινου Διαδρόμου" στα Βαλκάνια

Γράφει ο Ιωάννης Μιχαλέτος 

Ο όρος "Πράσινος Διάδρομος" είναι μια υπόθεση εργασίας που βασίζεται όμως σε ουκ ολίγα εμπειρικά στοιχεία και απτές ενδείξεις, περί της πολύχρονης προσπάθειας Ισλαμιστικών κύκλων να εγκαθιδρύσουν μια Ντε Φάκτο ζώνη ελέγχου-επιρροής που θα επεκτείνεται από την Κωνσταντινούπολη έως τη Βιέννη, διαμέσου των Βαλκανικών κρατών. 
Ο όρος αυτός εμφανίστηκε στη Σερβοκροάτικη γλώσσα περί τα μέσα της δεκαετίας του '80 (Zelena transverzala). Την εποχή της οργάνωσης των χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων στο Σεράγεβο της τότε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας το 1984, η επιτροπή των Αγώνων που αποτελούνταν καθ'ολοκληρία από Βόσνιους Μουσουλμάνους, ονόμασε το κύριο αγωνιστικό χώρο ως “ZETRA”, που δεν σήμαινε τίποτε άλλο, παρά το ακρωνύμιο του ZElena-TRAnsverzala. Η ηγεσία των Βόσνιων Μουσουλμάνων ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του '70 είχε δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου και της Συρίας, καλύπτοντας αυτές τις σχέσεις υπό το πρίσμα της Τιτοικής πολιτικής περί ανοιγμάτων στον Αραβικό κόσμο. 
Ασφαλώς τη δεκαετία του '90 και κατά τη διάρκεια των πολέμων στη Βοσνία και στο Κόσοβο, η εισροή Ισλαμιστών μαχητών αποκάλυψε αρκετές πτυχές του θέματος και έφερε στη διεθνή βιβλιογραφία πλούσιες αναφορές για τη συγκρότηση των ομάδων που επεδίωκαν αυτό το διάδρομο, καθώς και για την αυξανόμενη επιρροή τόσο των Σουνιτών που εκφράζονταν μέσα από τους Σαλαφιστές , αλλά και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, και τη Σιιτική διείσδυση που εκπορεύονταν από τη Τεχεράνη. 
Το 2001 και ύστερα από το πέρας των πολέμων, η Ιταλική υπηρεσία πληροφοριών (μια από τις πλέον ενεργές και δικτυωμένες στα Βαλκάνια τα τελευταία 25 έτη), "διέρρευσε" στον Ιταλικό Τύπο, τη απόρρητη έκθεση περί του "dorsale verde" που αποτελεί ένα μακρόχρονο σχέδιο των Ισλαμιστών να ελέγξουν τα Βαλκάνια, σε άμεση εμπλοκή με το διεθνές Τζιχαντιστικό κίνημα. (Κοριέρα Ντε Λα Σέρα, 8 Νοεμβρίου 2001, Σελ.11)

Τον Απρίλιο του 2006, μυστική έκθεση 252 σελίδων με το ίδιο θέμα, "διέρρευσε" από κοινό πόρισμα των Αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, δίνοντας άπλετες λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο και αναφέροντας για την αγαστή συνεργασία εμπόρων ναρκωτικών και διακινητών λαθρομεταναστών με τους Ισλαμιστές στα Βαλκάνια. Ιδιαίτερη προσοχή δινόταν στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, ως τα πρωταρχικά σημεία συνταύτισης των ανωτέρω. (International Herald Tribune, 18 Απριλίου 2006)

Το 2006 επίσης το εξειδικευμένο Βρετανικό περιοδικό πολιτικών αναλύσεων Jane’s Intelligence Review, σε ερευνά του κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η απειλή των Τζιχαντιστών στα Βαλκάνια παραμένει ενεργή όσο ποτέ άλλοτε, όπως και τα σχέδια τους για περαιτέρω επέκταση της επιρροής τους. Δεν προκαλεί έκπληξη ότι το φθινόπωρο του 2001 οι Αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν ανακάλυψαν σε σπηλιές-κρησφύγετα των Ταλιμπάν Βοσνιακά διαβατήρια τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί από τρομοκράτες κατά το πρόσφατο παρελθόν για διεθνή ταξίδια, ενώ ήδη από τις 30 Νοεμβρίου του 1995 η Ουάσινγκτον Πόστ είχε αποκαλύψει ότι ο τότε Πρόεδρος Κλίντον γνώριζε άριστα τις διασυνδέσεις των Βόσνιων Μουσουλμάνων με τη διεθνή τρομοκρατία, μέσω αναλυτικότατων απόρρητων υπομνημάτων που του παρέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μετά το πέρας των πολέμων, πάμπολλες τρομοκρατικές ενέργειες, όντως έγιναν από μαχητές που είχαν λάβει μέρος στο πόλεμο της Βοσνίας, όπως η επίθεση στο κτίριο Al Khobar στο Ριάντ, η προετοιμασία για τα χτυπήματα του "Μιλενιουμ" και το γνωστότερο από όλων η παρουσία Βόσνιων Μουτζαχεντίν στην 11η Σεπτεμβρίου με τον Khalid Sheikh Muhammad, μαζί με δυο ακόμα αεροπειρατές, Έκτοτε έχουν συμβεί δεκάδες άλλες επιθέσεις ενώ οι τωρινές εξελίξεις τόσο στη Συρία, όσο και στο Ιράκ εντείνουν τις ανησυχίες για την χρησιμοποίηση των Βαλκανίων ως εφαλτήριο για άλλες επιθέσεις σε λοιπές χώρες της Ε.Ε. κυρίως.  

Ορισμένες ενδείξεις της παρούσης

- Συνεχή προπαγάνδα σε διάφορα επίπεδα από το διεθνές Τζιχαντιστικό δίκτυο περί της "ενοποίησης" των Ισλαμικών κοινοτήτων που βρίσκονται μεταξύ Τουρκίας-Αυστρίας.

- Προσπάθειες αυτονόμησης της επαρχίας Σάντζακ-Ράσκα της Σερβίας από συγκεκριμένη ομάδα Ισλαμιστών που χρηματοδοτείται κυρίως από τους ίδιους Σαουδαραβικούς κύκλους που χρηματοδοτούν και το ISIS. 

- Παραπλήσια ως άνω πολυετής και πολυέξοδη προσπάθεια ριζοσπαστικοποίησης της Μουσουλμανικής νεολαίας στη Βοσνία.

- Συνεχείς προσπάθειες προσέγγισης των Αλβανικών υπερεθνικιστικών στοιχείων, υπό το μανδύα του Ισλάμ και εις βάρος του Μαυροβουνίου, των Σκοπίων, της Σερβίας και της Ελλάδας.

- Χρηματοδότηση και συγκρότηση πυρήνων εξτρεμιστών στις Μουσουλμανικές κοινότητες της Βουλγαρίας

- Φανερή και αγαστή πλέον συνεργασία των Νέο-Οθωμανικών οραμάτων της Τουρκίας με τους ακραίους Ισλαμιστές της Σαουδικής Χερσονήσου σε κοινά προγράμματα διείσδυσης στα Νότια Βαλκάνια

Σε όλα τα ανωτέρω πρέπει να σημειωθεί, ότι ο "τερματικός σταθμός" του πράσινου διαδρόμου, η Βιέννη της Αυστρίας, έχει ήδη δεχθεί ισχυρότατη διάβρωση υπό την έννοια της εγκατάστασης πάσης φύσεων εξτρεμιστικών στοιχείων που διαπλέκονται ενεργά στο τρίγωνο Ναρκωτικά-λαθρομετανάστευση -χρηματοδότηση εξτρεμιστικών τάσεων. 

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, ενυπάρχει ως σενάριο η μετακίνηση στελεχών αυτών των οργανώσεων από τη Βιέννη στην Αθήνα για την εγκαθίδρυση και επί Ελληνικού εδάφους στέρεης παρουσίας. 
Κατά το σχετικά πρόσφατο παρελθόν είχαν γίνει σχετικές κινήσεις ιχνηλάτησης εκ μέρους τους.
Πηγή RIMSE


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου