Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

27 Ιουν 2014

«Τα υπάρχοντα γυμνάσια και λύκεια στα Πομακοχώρια της Ξάνθης είναι πολύ λίγα και δε μπορούν σε καμία περίπτωση να χωρέσουν τους μουσουλμάνους μαθητές που φοιτούν σ’ αυτά»
«Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν γυμνάσια και λύκεια σε οικισμούς όπως το Ωραίον και το Δημάριο»

Του Σεμπαϊδήν Καραχότζα 
Πομάκου δημοσιογράφου

Πέρασαν πλέον πολλά χρόνια από τότε που ιδρύθηκαν και λειτούργησαν τα πρώτα γυμνάσια και λύκεια στα Πομακοχώρια της Ξάνθης, τότε βέβαια ήταν μια πραγματικότητα πρωτόγνωρη για τους κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής την οποία δυσκολεύτηκε να αποδεχτεί η τοπική κοινωνία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι αίθουσες αυτών των γυμνασίων και λυκείων να είναι σχεδόν άδειες για αρκετά χρόνια μιας και ήταν ελάχιστοι οι γονείς που μπόρεσαν να ξεφύγουν από τη λογική πως το δημοτικό σχολείο είναι υπέρ αρκετό για τα παιδιά τους και πως δε χρειάζεται να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο γυμνάσιο και αργότερα στο λύκειο.
Με την πάροδο του χρόνου φυσικά τα πράγματα άλλαξαν εντελώς. Όλο και περισσότεροι γονείς άρχισαν να καταλαβαίνουν πως το κλειδί για μια καλύτερη ζωή είναι η μόρφωση κι άρχισαν στην αρχή να επιτρέπουν μόνο στα αγόρια τη φοίτηση στο γυμνάσιο και στο λύκειο, ενώ για τα κορίτσια της περιοχής εξακολουθούσε να ισχύει η άποψη πως δε χρειάζονται σπουδές και πως το μόνο που πρέπει να μάθουν σωστά είναι το πώς θα γίνουν αύριο μεθαύριο καλές νοικοκυρές, σύζυγοι και μητέρες.  
Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που επιτέλους βρέθηκαν μερικοί γονείς με διαφορετική αντίληψη κι άρχισαν να στέλνουν και τα κορίτσια τους στο γυμνάσιο κι έπειτα στο λύκειο. Κι αφού πλέον είχε γίνει η αρχή ήταν απλά ζήτημα χρόνου να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι κάτοικοι της περιοχής. Και μετά από μερικά χρόνια φτάσαμε στο σημείο να μην υπάρχει στα Πομακοχώρια ούτε αγόρι ούτε κορίτσι που να μη συνεχίζει τις σπουδές τους μετά την αποφοίτηση του από το μειονοτικό δημοτικό σχολείο. 
Σήμερα πια είναι παραπάνω κι από δεδομένο για τους Πομάκους της περιοχής πως τα παιδιά τους όχι απλά θα φοιτήσουν στο γυμνάσιο και στο λύκειο αλλά θα συνεχίσουν και στην ανώτατη εκπαίδευση με αποτέλεσμα να έχουμε ήδη αρκετούς Πομάκους επιστήμονες στη Ξάνθη και γενικότερα στη Θράκη. Ωστόσο αυτή τη στιγμή είμαστε αντιμέτωποι με ένα άλλο, τελείως διαφορετικό πρόβλημα, το οποίο και πρέπει να επιλυθεί άμεσα από την ελληνική πολιτεία. Εκεί που πριν μερικά χρόνια οι αίθουσες των γυμνασίων και λυκείων στα Πομακοχώρια ήταν άδειες σήμερα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών. Με λίγα λόγια, τα υπάρχοντα γυμνάσια και λύκεια στα Πομακοχώρια της Ξάνθης είναι πολύ λίγα και δε μπορούν σε καμία περίπτωση να χωρέσουν τους χιλιάδες μουσουλμάνους μαθητές που φοιτούν σ’ αυτά.  
Όπως μας μετέφεραν πρόσφατα εκπαιδευτικοί, οι οποίοι πέρασαν από τα προαναφερόμενα σχολεία αλλά και κάτοικοι της περιοχής, έχουν φτάσει να σημείο να χωρίζουν τις σχολικές αίθουσες στα δύο προκειμένου να εξυπηρετηθ9ύν όλα τα τμήματα. Με πιο απλά λόγια, αίθουσες οι οποίες είναι το πολύ για 30 άτομα χωρίζονται στα δυο ώστε να χωρέσουν 60 μαθητές κι αυτό ασφαλώς έχει σαν αποτέλεσμα να γίνεται πολύ πιο δύσκολο το μάθημα για τα παιδιά που βρίσκονται σε αυτά τα σχολεία. 
Μας ενημέρωσαν επίσης πως εδώ και πολύ καιρό έχουν γίνει οι σχετικές αναφορές προς τους αρμόδιους φορείς της περιοχής αλλά κανείς ως τώρα δεν ενδιαφέρθηκε για την επίλυση του προβλήματος με αποτέλεσμα αυτό όχι απλά να εξακολουθεί να υπάρχει αλλά να διογκώνεται χρόνο με το χρόνο. Μια πολύ συχνή και φθηνή κατά την άποψη μου δικαιολογία που αναφέρουν οι αρμόδιοι για το συγκεκριμένο θέμα είναι πως δε μπορούν να βρουν οικόπεδα για την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων. Αλλά θα πρέπει κάποιος να τους θυμίσει πως ήδη υπάρχουν σχολικά κτήρια τα οποία κτίστηκαν πάνω σε μπαζωμένα ρέματα με το νερό να περνάει κυριολεκτικά κάτω από αυτά τα σχολεία, ενώ αλλού κτίστηκαν σχολικά κτήρια πάνω σε πλαγιές που ισοπεδώθηκαν. Άρα λύσεις υπάρχουν, πάντα και με την κατάλληλη παρέμβαση των τεχνικών υπηρεσιών μπορούν να μετατραπούν σε οικόπεδα τα πάντα, ρέματα, πλαγιές βουνά, ποτάμια.
Εκείνο, λοιπόν, που λείπει δεν είναι τα οικόπεδα αλλά η βούληση να δοθούν λύσεις. Κι όμως θα μπορούσαν να δημιουργηθούν γυμνάσια και λύκεια σε οικισμούς όπως το Ωραίον και το Δημάριο, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται μαθητές πολλών άλλων κοντινών οικισμών και όχι να στιβάζονται σαν δέματα χιλιάδες μαθητές σε δυο γυμνάσια και δυο λύκεια. Στο κάτω κάτω μιλάμε για Έλληνες φορολογούμενους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα με όλους τους υπόλοιπους Έλληνες και όχι να τους φέρονται οι αρμόδιοι σα να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, πολίτες ενός κατώτερου θεού.    
Δεν είναι δυνατόν από τη μια να παροτρύνουν τους μουσουλμάνους της περιοχής να σπουδάζουν τα παιδιά τους κι από την άλλη να μην τους εξασφαλίζουν τα απαραίτητα σχολικά κτήρια. 
Επαναλαμβάνω πως η ορεινή Ξάνθη έχει άμεση ανάγκη από καινούρια γυμνάσια και λύκεια κι αυτά θα πρέπει να δημιουργούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα.  Ας αφήσουν λοιπόν στην άκρη τις φθηνές δικαιολογίες οι αρμόδιοι κι ας κοιτάξουν να λύσουν άμεσα το πρόβλημα αυτό. 
Σχολεία ζητάνε οι άνθρωποι, όχι αεροδρόμια και ουρανοξύστες.Γράφει ο Σταύρος Λυγερός 

Παρά τις προσπάθειες του πρωθυπουργού να καλλιεργήσει την εντύπωση ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, τα γεγονότα οδηγούν στο αντίθετο συμπέρασμα.

Οι δηλώσεις του ότι τα μνημόνια θα είναι σε λίγο παρελθόν κι ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα έρχονται σε αντίθεση και με τη δήλωση Σόιμπλε και με την έκθεση του ΔΝΤ. Ο χρόνος θα δείξει εάν θα επιβεβαιωθούν οι δανειστές που μιλάνε για νέο μνημόνιο ή η κυβέρνηση που το αποκλείει. Η πείρα των τεσσάρων χρόνων, πάντως, μας διδάσκει ότι όποτε είχαμε τέτοια διαφωνία, τελικώς έγινε αυτό που ήθελε η τρόικα.

Ο ανασχηματισμός, άλλωστε, είναι μία ένδειξη. Στα υπουργεία που συνδέονται με την εφαρμογή των εντολών της τρόικας παραμένουν ή τοποθετούνται «στρατιώτες του μνημονίου». Το διαβατήριο που έκανε τον Χαρδούβελη τσάρο της οικονομίας είναι το ίδιο που είχε στείλει τον Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών δύο χρόνια πριν. Και οι δύο τους είναι τέκνα του σημιτικού «εκσυγχρονισμού», αλλά το καθοριστικό είναι οι προνομιακές σχέσεις τους με την εγχώρια ολιγαρχία του χρήματος και με το ευρωιερατείο.

Οπως, άλλωστε, δείχνει και η επιστολή του προς το ΔΝΤ, ο Σαμαράς έχει συνείδηση ότι ο Γολγοθάς δεν τελειώνει. Ο λόγος που δημοσίως φιλοτεχνεί μία παραπλανητική εικόνα είναι ότι εν όψει των εθνικών εκλογών θέλει να συντηρήσει κλίμα αισιοδοξίας για να συγκρατήσει εκλογικές δυνάμεις. Αυτός είναι ο λόγος που αποσιωπάται η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία η τρόικα συμπεριφέρθηκε σαν χασάπης κι όχι σαν χειρουργός.

Πράγματι, το τίμημα που έχει πληρώσει η κοινωνία είναι δυσανάλογα υψηλό και το αποτέλεσμα αβέβαιο. Το δραματικό 27,8% της ανεργίας μόνο εν μέρει αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος. Όχι μόνο επειδή σχεδόν 72% των ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι, αλλά και επειδή έχει υπολογιστεί ότι σχεδόν 1,5 εκατομμύριο από τα 3,5 εκατομμύρια εργαζομένων είναι απλήρωτοι για πάνω από έξι μήνες.

Η κυβέρνηση μιλάει πολύ για ανάπτυξη, αλλά η πολιτική της αποδομεί την πραγματική οικονομία. Η μεγάλη πτώση του κόστους εργασίας και η κατάργηση προστατευτικών μέτρων δεν έφεραν επενδύσεις. Ο όγκος τόσο των άμεσων ξένων όσο και των εγχώριων επενδύσεων είναι αμελητέος, επειδή όλοι οι άλλοι παράγοντες είναι απωθητικοί (υπερφορολόγηση, υψηλό κόστος ενέργειας, γραφειοκρατία, διαπλοκή - διαφθορά και, βεβαίως, κατακόρυφη πτώση της εγχώριας ζήτησης).

Η κυβέρνηση, ωστόσο, μιλάει για success story, επικαλούμενη το πρωτογενές πλεόνασμα. Το γεγονός ότι η τρόικα -για τις δικές της σκοπιμότητες- το αποδέχθηκε, δεν σημαίνει ότι είναι πραγματικό. Είναι πλασματικό επειδή προέκυψε από σειρά λογιστικών αλχημειών και επειδή το Δημόσιο ακόμα δεν έχει εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς ιδιώτες.

Εκτός αυτού, ο τρόπος που προέκυψε είναι προβληματικός. Οι δημόσιες δαπάνες δεν μειώθηκαν με εστιασμένες παρεμβάσεις και με εκσυγχρονισμό δομών και λειτουργιών. 
Αντιθέτως, η κυβέρνηση κατέφυγε στην εύκολη λύση των οριζόντιων περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, αλλά και στον ακρωτηριασμό κρίσιμων λειτουργιών του κράτους.

Κάτι αντίστοιχο έπραξε και με τα δημόσια έσοδα. Τα έσοδα είναι βιώσιμα μόνο όταν προέρχονται από λογική φορολόγηση των εισοδημάτων και της κατανάλωσης, εάν δηλαδή προέρχονται από τον παραγόμενο πλούτο. Η κυβέρνηση, όμως, μέσω της υπερφορολόγησης, λεηλατεί την ιδιωτική περιουσία. Η πολιτική αυτή έχει τα όριά της. Εκτός αυτού, καταστρέφει παραγωγικό ιστό και υποσκάπτει την πραγματική οικονομία, γεγονός που με τη σειρά του ανακυκλώνει το αδιέξοδο.

Ας σημειωθεί ότι η κυβέρνηση απέφυγε τις εστιασμένες παρεμβάσεις στις εύπορες κοινωνικές ομάδες που πληρώνουν λιγότερα απ’ όσα τους αναλογούν. Κατέφυγε στην οριζόντια υπερφορολόγηση που πλήττει κυρίως τη βάση της οικονομικής πυραμίδας. Ο χειρισμός της λίστας Λαγκάρντ και η διαγραφή μεγάλων προστίμων σε γιγαντιαίους επιχειρηματικούς ομίλους δείχνουν ότι η διαπλοκή και η προνομιακή μεταχείριση πλουσίων συνεχίζονται.

Πηγή real.gr

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Ο παγκοσμίως γνωστός Έλληνας μουσουλμάνος ρήτορας Χαμζά Τζώρτζης, μιλώντας σε συνέδριο απευθύνθηκε στον Ερντογάν. Ο Τζώρτζης ανέφερε πως ο κόσμος έχει ανάγκη από την δικαιοσύνη των Οθωμανών, απεύθυνε μια ιστορική έκκληση προς τον Ερντογάν.

Ο παγκοσμίως διάσημος διανοούμενος Χαμζά Τζώρτζης, βρέθηκε ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου, σε συνέδριο της Κοινότητας Μεστζίτ του ODTÜ (σημ. μεταφρ: Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής).

Ο Τζώρτζης κατά την ομιλία του έδωσε το μήνυμα πως ¨Εμείς είμαστε ένα!¨ και περιέγραψε την ενωτική ισχύ του Ισλάμ. 

Ο διανοούμενος στην αρχή της ομιλίας του ανέφερε τα εξής: 
"Μόνο το Ισλάμ μπορεί να μας ενώσει.
Μας ενώνει με την αγάπη.
Αυτή είναι η θρησκεία του δημιουργού. Ο εθνικισμός δεν μπορεί να ενώσει εμένα και εσάς.
Ο καπιταλισμός, ο σοσιαλισμός και ο φιλελευθερισμός δεν μπορεί να μας ενώσει.
Καμιά ιδεολογία πέραν του Ισλάμ δεν μπορεί να το κάνει αυτό".
ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ:
ΙΣΩΣ ΗΡΘΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ 1-2 ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΛΟΓΑ ΝΑ ΠΟΤΙΣΤΟΥΝΕ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΟΤΑΜΙΑ!

Ο Χαμζά Τζώρτζης ανέφερε πως οι Οθωμανοί διέδωσαν την δικαιοσύνη στην Ευρώπη, πως απέδιδαν δικαιοσύνη σε ανθρώπους κάθε θρησκείας και έκανε μια έκκληση προς τον Ερντογάν.
Ανέφερε πως σαν Έλληνας επιθυμεί να μπει πάλι η Ελλάδα υπό μουσουλμανική κυριαρχία και ότι αν μπορούσε θα σήκωνε το τηλέφωνο, θα έπαιρνε τον Ερντογάν και θα του έλεγε τα εξής:
"Κατά την γνώμη μου ήρθε ο καιρός 1-2 τουρκικά άλογα να ποτιστούνε σε ελληνικά ποτάμια. Και ίσως πάνε στην Ελλάδα και στήσουν εκεί την προ 200 ετών κατάσταση και αυτά που θα φάνε, θα μείνουν και θα φορέσουν τα δίνουμε εμείς. Ίσως έχει έρθει ο καιρός! Οι Οθωμανοί θα έρθουν!"
Εφ. Μπιρλίκ

Σχόλιο: Να τον χαίρεται η μάνα που τον γέννησε!


Σχόλιο ιστολογίου: Ο συγκεκριμένος ανήκει στην κατηγορία των "γνωστών εφιαλτών". Πόσοι άραγε είναι και τι ακριβώς κάνουν εκείνοι οι εφιάλτες που είναι καλά κρυμμένοι, είτε μέσα στο "πολιτικό σύστημα", είτε μέσα στην "κρατική μηχανή", είτε λειτουργούν ως "ελεύθεροι σκοπευτές" κινούμενοι ως απλοί πολίτες;

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου- Σκηνές τρόμου στην περιοχή 
- Αναζωπυρώθηκε το μέτωπο κοντά στο Μάζι 
-«Μόνο μια βροχή θα μας σώσει» λένε οι κάτοικοι

Η πύρινη λαίλαπα που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στο Μάζι Μαλεσίνας κατακαίει ότι βρει στο περασμά της.

Η κατάσταση στην περιοχή είναι εφιαλτική με τις φλόγες να πλησιάζουν σε απόσταση λίγων μέτρων από τα σπίτια.

Η φωτιά με τη βοήθεια του δυνατού αέρα και των υψηλών θερμοκρασιών έχει καταστρέψει περισσότερα από 20.000 χιλιάδες στρέμματα, ενώ οι κάτοικοι τρέχουν πανικόβλητοι να σώσουν τις περιουσίες τους.

Η φωτιά ουσιαστικά βρίσκεται στο τετράπλευρο μεταξύ: Μάζι - Μαλεσίνα - Λάρυμνα - Μαρτίνο και μάλιστα, μεταξύ άλλων, έκαψε δάσος που είχε αναδασωθεί από προηγούμενη πυρκαγιά.

Στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί 2 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη, 25 οχήματα με 58 πυροσβέστες, 53 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 4 ιδιωτικά βυτιοφόρα και 3 μηχανήματα του δήμου.

Τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα, αφού τα μέτωπα είναι πάρα πολλά και κάθε τόσο ξεφυτρώνουν καινούργιες εστίες ή αναζωπυρώνονται οι παλιές.

Όπως μας έλεγε κάτοικος της περιοχής, τα πύρινα μονοπάτια από χθες το μεσημέρι μέχρι και τώρα έχουν ακολουθήσει αλλόκοτες διαδρομές, γιατί οι κατευθύνσεις των ανέμων άλλαζαν κάθε τόσο και λίγο με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι ανεξέλεγκτη και τα πράγματα πολύ επικίνδυνα.

Σε Μάζι και Μαλεσίνα χτύπησαν πολλές φορές οι καμπάνες και οι κάτοικοι κλήθηκαν να προστατέψουν τις περιουσίες τους και τα σπίτια τους.

«Παρακαλάμε να βρέξει για να γλυτώσουμε από τον εφιάλτη...», είπε κάτοικος της περιοχής στο LamiaReport, ο οποίος έχει ζήσει από κοντά όλο αυτό το εφιαλτικό σκηνικό το τελευταίο 24ωρο.

Η φωτιά στο Ποικίλο Όρος συνεχίζει να καίει χαμηλή βλάστηση. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα. Τα δύο αεροσκάφη αποχώρησαν, καθώς η κατάσταση βελτιώθηκε.

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στο Γαλατάκι Κορινθίας, που ξέσπασε την Πέμπτη με αποτέλεσμα ένα σπίτι να καεί ολοσχερώς, ενώ στάχτη έγιναν και αρκετά στρέμματα με ελιές, χαμηλή βλάστηση και πεύκα.

Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκε ένας πυροσβέστης, ενώ ζημιές προκλήθηκαν σε τουλάχιστον τέσσερα σπίτια. Στο σημείο παραμένουν 62 πυροσβέστες με 23 οχήματα και 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Πηγή: Newsbomb

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Καλλίγραμμες κοπέλες σε διαγωνισμό ομορφιάς θα ξεδιψούν με τούρκικο... χορηγό
Μία νέα πρόκληση από τους διοργανωτές των καλλιστείων «Miss Θράκη 2014»


Το βράδυ της Παρασκευής σε καλοκαιρινό club της Κομοτηνής θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός ομορφιάς «Miss Θράκη 2014».
Όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα στο Facebook του «Miss Θράκη 2014», αλλά και στο e-Thraki.com μεταξύ των χορηγών του διαγωνισμού είναι και τα... αναψυκτικά Uludag.
Οι διοργανωτές του «Miss Θράκη 2014» ισχυρίζονται πως τα αναψυκτικά Uludag είναι ανθρακούχα και υπάρχουν σε πολλές γεύσεις, τα οποία φέρνει στην Ελλάδα η εταιρία ΕΤΙ ΕΛΛΑΣ (με έδρα την Κομοτηνή) και διανέμονται σε όλη την Θράκη.
Κανείς όμως δεν λέει από που έρχονται τα αναψυκτικά Uludag.
Τα συγκεκριμένα αναψυκτικά είναι τούρκικα και το εργοστάσιο βρίσκεται στην Προύσα. Μάλιστα, η εταιρία είναι και χορηγός της τουρκικής ποδοσφαιρικής ομάδας Bursaspor.
Οι διοργανωτές όμως μεγιστοποιούν στον υπέρτατο βαθμό την πρόκληση.
Χρησιμοποιούν τις κοπέλες που παίρνουν μέρος στο διαγωνισμό ομορφιάς για να φωτογραφίζονται και να διαφημίζουν τα τούρκικα αναψυκτικά, όπως και οι ίδιοι ομολογούν στο Facebook.
Λένε «στην υγειά μας» με τούρκικο χορηγό!
Δείτε φωτογραφίες τις οποίες κυκλοφορούν οι διοργανωτές του «Miss Θράκη 2014» στο διαδίκτυο και στα social media, διαφημίζοντας τα τούρκικα αναψυκτικά.
Πηγή Alexandroupoli Online

Η λιτότητα του ευρωπαϊκού Νότου χρησιμοποιείται ως όχημα για μια επικίνδυνη πορεία... 

  • Το δημοκρατικό έλλειμμα των θεσμών της Ε.Ε. δεν είναι τυχαίο. Σκοπός των θεσμών αυτών είναι η επιβολή στην Ευρώπη ενός καθεστώτος αμερικανικού τύπου.
  • Η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία της ιδιωτικής ζωής (προσωπικών δεδομένων) είναι εμφανώς στο στόχαστρο των αμερικανικών πολυεθνικών εταιρειών.
  • Δεν υπήρξε, ούτε θα υπάρξει ποτέ, ψηφοφορία για τις υποχρεωτικές περικοπές στον προϋπολογισμό, τις οποίες καλούνται να εφαρμόσουν οι «εθνικές» κυβερνήσεις, ούτε ψηφοφορία για τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Του Pete Dolack  
Ιστολόγιο Systemic Disorder

Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!

Η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να επαναστατήσει. Ή, ακριβέστερα, το ποσοστό συμμετοχής των Ευρωπαίων στις τελευταίες ευρωεκλογές (45%) δείχνει καθαρά ότι θεωρούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλυσιτελές. Η σχεδόν ανύπαρκτη ισχύς αυτού του κοινοβουλίου και η αντιδημοκρατική δομή των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε πολλούς πολίτες να δουν τις εκλογές αυτές απλά και μόνο ως ευκαιρία να ρίξουν μια ψήφο διαμαρτυρίας.

Ωστόσο, παρά την κρίση πανικού που προηγήθηκε, για την άνοδο διάφορων ακροδεξιών κομμάτων (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το σύστημα ανησύχησε ιδιαίτερα για το φαινόμενο), οι Ευρωπαίοι εξακολούθησαν να συντηρούν το μοντέλο της εναλλαγής των μεγάλων κομμάτων τους στην εξουσία. Στους δύο κύριους πόλους, της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, περιλαμβάνονται σχεδόν όλα τα μεγάλα κόμματα και αποτελούν αθροιστικά το 54 % της ψήφου. Αν σε αυτό το ποσοστό συμπεριλάβουμε το ποσοστό του 8 % και κάτι που κέρδισαν οι φιλελεύθεροι στην 3η θέση, τότε προκύπτει ότι τα κόμματα της λιτότητας κέρδισαν μια ισχυρή πλειοψηφία.

Το συνολικό ποσοστό είναι περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερο από εκείνο που απέσπασαν οι τρεις μεγαλύτερες ομάδες κομμάτων στις προηγούμενες εκλογές, του 2009, αλλά δεν παύει να είναι μια άνετη πλειοψηφία. 

Στο μικρό (εσωτερικό) ημικύκλιο αριστερά, φαίνεται η κατανομή των ψήφων στα διάφορα κόμματα στις προηγούμενες ευρωεκλογές, ενώ στο μεγάλο (εξωτερικό) ημικύκλιο, η κατανομή που προέκυψε από τις ευρωεκλογές του 2014.
Η Αριστερά σημείωσε μια ανέλιξη, αλλά όχι τόση όση είχαν προβλέψει κάποιοι.

Οι Πράσινοι στην 4η θέση και η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά στην 6η αντιστοιχούν συνολικά στο 13 % της ψήφου, ποσοστό κατά πολύ υψηλότερο από εκείνο που συγκέντρωσαν τα ακροδεξιά κόμματα, παρά την έντονη προβολή του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (Νάιτζελ Φαράζ), του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας (Μαρί Λε Πεν) και του Λαϊκού Κόμματος της Δανίας. Στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ (Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς) κατέλαβε την πρώτη θέση. Στην Ισπανία η Ενωμένη Αριστερά και το Podemos – ένα κόμμα που ιδρύθηκε πριν από πέντε μήνες και οργανώθηκε από το κίνημα διαμαρτυρίας των «Αγανακτισμένων» – απέσπασε συνολικά το 18 % της ψήφου, όπως συνέβη και με τα κόμματα της Αριστεράς στην Πορτογαλία.

"Διάβολοι μας κυβερνούν, αλλά αφού τους συνηθίσαμε, τους κρατάμε"

Παρ' όλα αυτά, το γεγονός παραμένει ότι όσοι απείχαν από την διαδικασία απαρτίζουν την πλειοψηφία του ευρωπαϊκού εκλογικού σώματος. Και εκείνοι που πήγαν να ψηφίσουν ψήφισαν μια από τα ίδια, έστω και αν στις περισσότερες χώρες το ένα μεγάλο κόμμα αντικατέστησε το άλλο μεγάλο κόμμα. Αυτό το «μια από τα ίδια» θα πρέπει κανονικά να μας προκαλεί ανησυχία, σε μια φάση που ο γενικός δείκτης ανεργίας στην ΕΕ είναι στο 11,8 %, αγγίζει δηλαδή σχεδόν το ποσοστό ρεκόρ του 12 % του Μαρτίου του 2013. Η ανισότητα, αν και κάπως μικρότερη από εκείνη που κυριαρχεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει αρχίσει να αυξάνεται ολοένα τις τρεις τελευταίας δεκαετίες

Επιπλέον, οι τρεις μεγαλύτερες ομάδες κομμάτων, συν μια μικρή ομάδα της δεξιάς που συμπεριλαμβάνει το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας, έχουν δεσμευτεί για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Συναλλαγών και Επενδύσεων (TTIP) (γνωστή και ως «Οικονομικό ΝΑΤΟ»), μια συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» της οποίας οι όροι είναι αντικείμενο μυστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, με την ένθερμη υποστήριξη των πολυεθνικών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Το δημοκρατικό έλλειμμα των θεσμών της Ε.Ε. δεν είναι τυχαίο. Σκοπός των θεσμών αυτών είναι η επιβολή στην Ευρώπη ενός καθεστώτος αμερικανικού τύπου.

Δεν υπήρξε, ούτε θα υπάρξει ποτέ, ψηφοφορία για τις υποχρεωτικές περικοπές στον προϋπολογισμό, τις οποίες καλούνται να εφαρμόσουν οι «εθνικές» κυβερνήσεις, ούτε ψηφοφορία για τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Κάθε φορά που δίνεται μια νέα δόση δανείου προς την Ελλάδα από τα «ιδρύματα» της Ε.Ε., το ποσό δεν καταλήγει στους Έλληνες, αλλά περνά μέσω της ελληνικής κυβέρνησης στα χέρια των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών.

Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, από τις 127 μυστικές συνεδριάσεις για το «Οικονομικό ΝΑΤΟ», στις 119 τουλάχιστον ήταν παρόντες εκπρόσωποι μεγάλων πολυεθνικών και άλλων ομάδων συμφερόντων, ενώ η πληροφορία αυτή διέρρευσε μόνον εξαιτίας μιας έρευνας που διεξήγαγε το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικής Ευρώπης (Corporate Europe Observatory).

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία της ιδιωτικής ζωής (προσωπικών δεδομένων) είναι εμφανώς στο στόχαστρο των αμερικανικών πολυεθνικών εταιρειών. Οι Ευρωπαίοι μεγαλοεπιχειρηματίες συμφωνούν με τους Αμερικανούς ομολόγους τους ότι οι εμπορικοί κανόνες πρέπει να «εναρμονιστούν», γεγονός που σημαίνει ότι επιδιώκουν την «εναρμόνισή» τους με τις χαμηλότερες προδιαγραφές. Και αυτή είναι μία μόνο πτυχή του ευρύτερου σχεδίου της νεοφιλελεύθερης λιτότητας, για την οποία τα κεντροαριστερά κόμματα της Ευρώπης έχουν δεσμευθεί, όπως και τα κεντροδεξιά κόμματα, όπως ανακάλυψαν κατόπιν εορτής όσοι Γάλλοι ψηφοφόροι έφεραν τον Φρανσουά Ολάντ στην ηγεσία της χώρας τους. Στη Γερμανία τον ίδιο ρόλο ανέλαβε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, μέσω της ψήφισης της «Ατζέντας 2010», η οποία θεσμοθέτησε την λιτότητα και εκεί. Το λεγόμενο «γερμανικό θαύμα» επιτεύχθηκε χάρη στις περικοπές μισθών των Γερμανών εργαζομένων για μια δεκαετία.

Η δύναμη της κάλπης έχει τα όριά της

Το υψηλό ποσοστό αποχής και το συνολικά μειωμένο ποσοστό ψηφοφορίας υπέρ των μεγάλων κομμάτων δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι δεν ανέχονται άλλο την οικονομική τελμάτωση, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και της αμείλικτη λιτότητα που τους επιβάλλουν οι ανεύθυνοι, αντιδημοκρατικοί υπερεθνικοί θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρ’ όλα αυτά, σε ελάχιστες χώρες, όπου η λιτότητα έχει διαρρήξει τον κοινωνικό ιστό, διακρίνουμε κάποιες φωνές διαμαρτυρίας μέσω νέων κινημάτων.

Οι ψηφοφόροι που μπήκαν στον κόπο να ψηφίσουν για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι σαφές ότι δεν έχουν ακόμα εξαντληθεί από τα πολιτικά και οικονομικά τους συστήματα και αρκούνται, ως επί το πλείστον, στην εναλλαγή των «κομματικών δεινόσαυρων» στην εξουσία. Παρά το γεγονός ότι το σύνολο της ψήφου υπέρ των ακροδεξιών κομμάτων δεν ήταν, σε γενικές γραμμές, τόσο δραματικό όσο το παρουσίαζαν δημοσιεύματα πριν και μετά τις εκλογές, η θεαματική άνοδός τους σε κάποιες χώρες μεμονωμένα μας δείχνει κάτι, ειδικά καθώς παρατηρούμε τους Συντηρητικούς στην ηγεσία της Βρετανίας να δείχνουν όλο και πιο πρόθυμοι να οικειοποιηθούν ζητήματα από την προεκλογική ατζέντα του UKIP του Νάιτζελ Φαράζ, ενώ στη Γαλλία η Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα κάνει το ίδιο με το Εθνικό Μέτωπο.

Τη στιγμή που δεν υπάρχει μια ενεργός Αριστερά, που να προσφέρει μια εναλλακτική λύση για τη θεσμική αποσύνθεση, είναι φυσικό να γεμίζουν το κενό αυτό κάποιοι «παρείσακτοι», προγράμματα που αποσκοπούν στην αποδυνάμωση οποιασδήποτε φωνής αντικρούει την εξουσία των εταιρειών, παιάνες για την επιστροφή σε ένα μυθολογικό παρελθόν, και η δυναμική της εθνικιστικής βίας, με χαρακτηριστική περίπτωση την Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα. Ωστόσο, η αλλαγή των καπιταλιστικών μοντέλων δεν επιτυγχάνεται μέσω κοινοβουλευτικών ελιγμών, αλλά μέσα από οργανωμένα, μαχητικά λαϊκά κινήματα.


Δεν ζούμε ακόμη σε στυγνά δικτατορικά καθεστώτα. Υπάρχουν ακόμη περιθώρια, κάποια «παράθυρα» στα πολιτικά συστήματα που επιτρέπουν τη δυνατότητα μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεων ουσιαστικών, όπως αυτές που επιτεύχθηκαν στη δεκαετία του 1960 στην Ευρώπη και στη δεκαετία του 1930 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά τα δημοκρατικά αυτά περιθώρια κλείνουν, με τους ολοένα ισχυρότερους μηχανισμούς κατασκοπείας και αστυνόμευσης, την κάθετη επιβολή μέτρων μέσω συμφωνιών του «ελεύθερου εμπορίου» και επιδοτήσεις που καταλήγουν στα χέρια της εύπορης επιχειρηματικής τάξης. Σε αυτά, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις που γίνονται αναιρούνται αργότερα, γεγονός που μας αναγκάζει να τις ερμηνεύουμε ως μέσα για την επίτευξη ευρύτερων στόχων, και όχι ως αυτοσκοπούς.

Το μόνο περιθώριο που αφήνουν οι κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα των «ώριμων» καπιταλιστικών χωρών είναι η επιβολή ενός ενισχυμένου ανταγωνισμού που συνθλίβει τους ασθενέστερους. Δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια ένα μοντέλο πολιτικής – σίγουρα όχι με την εναλλαγή ενός ολιγαρχικού κόμματος με ένα άλλο στην εξουσία – που να μπορεί να δώσει λύση στη δομική κρίση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

Οι πρόσφατες ευρωεκλογές παρουσιάζουν ένα κάποιο ενδιαφέρον ως βαρόμετρο της κοινής γνώμης, αλλά δεν σημαίνουν τίποτε άλλο. Ένας αυξανόμενος αριθμός πολιτών (αλλά όχι τόσο μεγάλος ώστε να επιδρά αποφασιστικά) σηματοδοτεί μια γενική δυσαρέσκεια, αλλά, ενώ αρχίζουν να αποφασίζουν τι δεν θέλουν, αυτό που θέλουν δεν διαγράφεται με σαφήνεια.

Όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, η φύση απεχθάνεται τα κενά.

Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!Σχέδιο για να μας οδηγήσουν σε χρεοκοπία χωρίς κανένα κόστος για τη δική τους οικονομική σταθερότητα καταρτίζουν οι γερμανοί. Αφού μας υποχρέωσαν να υιοθετήσουμε το καταστροφικό μνημόνιο που τσάκισε την οικονομία, έστειλε τους μισούς έλληνες στην ανεργία και στραγγάλισε την αγορά, μόνο και μόνο για να μην χρεοκοπήσουμε και διαλυθούν οι μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης, η Μέρκελ και η παρέα της είναι πλέον έτοιμοι να μας αφήσουν να πτωχεύσουμε.
Αυτό τουλάχιστον σχεδιάζει το ινστιτούτο ZEW, που αναζητά τρόπους προκειμένου να χρεοκοπούν οι χώρες της Ευρωζώνης, χωρίς επιπτώσεις για το σύστημα. Όπως αναφέρει το σχέδιο χρειάζεται μια «αξιόπιστη» διαδικασία χρεοκοπίας όπου ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) θα δίνει βοήθεια στη χώρα που προσφεύγει και στη συνέχεια θα απαιτεί μέσα σε τρία χρόνια να βάλει τάξη στα οικονομικά της.
Αν η προσπάθεια αυτή αποτύχει, τότε ο ESM, θα αρχίζει διαπραγματεύσεις με τους κατόχους ομολόγων της χώρας, επιβάλλοντας κούρεμα και μειώνοντας το χρέος της ως και στο 60% του ΑΕΠ. Μάλιστα σύμφωνα με το Reuters, το σχέδιο είναι πολύ πιθανό να κερδίσει έδαφος και να συμβάλλει στο σχεδιασμό της ευρωπαϊκής απάντησης σε τυχόν προβλήματα χωρών όπως η Ελλάδα ή η Πορτογαλία. Είναι δηλαδή κομμένο και ραμμένο για τα δικά μας μέτρα, χωρίς φυσικά να υπολογίζει τις θυσίες που ως τώρα έχει κάνει η χώρα.
Ούτε έχει μπει στη διαδικασία να εξηγήσει πως ακριβώς θα μπαίνει τάξη στα δημοσιονομικά μιας χώρας, μέσα σε μόλις μια τριετία και ποια μέτρα υπεράσπισής της θα παίρνουν οι ευρωπαίοι.
Νέα κρίση βλέπει η Τράπεζα της Αγγλίας
Την ίδια στιγμή στην εξαμηνιαία της έκθεση, η Τράπεζα της Αγγλίας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για νέα κρίση δανεισμού στην Ευρωζώνη και ειδικά στις χώρες της περιφέρειας. Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν πείθεται από τη μεγάλη μείωση των spreads, θεωρώντας ότι δεν είναι δικαιολογημένη ούτε διατηρήσιμη. Όπως σημειώνει οι: Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία, εξακολουθούν να εμφανίζουν μεγάλα χρέη αλλά και αδύναμες προοπτικές ανάκαμψης.
Έτσι καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι τιμές των ομολόγων της Ευρωζώνης ενδέχεται να υποχωρήσουν αν υπάρξει μια γενικευμένη αναγνώριση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η νομισματική ένωση στην έξοδο από την κρίση. «Παραμένει ο κίνδυνος της γρήγορης ανατιμολόγησης των assets εάν μειωθεί η εμπιστοσύνη στην ικανότητα των αρχών αν επιτύχουν στην εξισορρόπηση και την προσαρμογή που απαιτούνται στην Ευρωζώνη», αναφέρει.
Με λίγα λόγια η Τράπεζα της Αγγλίας, θεωρεί ότι είναι πολύ πιθανό να ξαναζήσουμε τις καταστάσεις της τριετίας 2010-12 όπου τα κράτη μέλη του ευρώ δυσκολεύονταν να δανειστούν. Άλλωστε αυτό είναι κάτι που όλοι μας το ζήσαμε στο πετσί μας, το 2010 όταν οι αγορές έκλεισαν τις κάνουλες της χρηματοδότησης, οδηγώντας τη χώρα στην αγκαλιά των διεθνών τοκογλύφων του ΔΝΤ και της ΕΕ.

Η κυβέρνηση σε ελεύθερη πτώση

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα για την κυβέρνηση Σαμαρά στο εξωτερικό έχει αλλάξει δραματικά και είναι δυσμενές.Ο Πρωθυπουργός με τον οποίον «μπορούσαν να συνεννοηθούν» απαξιώθηκε πλήρως, τόσο λόγω της πολιτικής του αδυναμίας όσο και λόγω της θεαματικής στροφής που σηματοδότησε η σύνθεση της τελευταίας του κυβέρνησης.
Το κυβερνητικό αλαλούμ παλαιοκομματικών, λαϊκιστών, ρουσφετολόγων και άλλων απίθανων προσώπων, έπεισε δανειστές και εταίρους ότι η κυβέρνηση αυτή ούτε θέλει ούτε μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζει τις εντολές τους πειθήνια. Η εικόνα της κυβέρνησης πείθει ότι πρόκειται γιά κυβέρνηση εσωκομματικών «ισορροπιών»  και προεκλογικών παροχών. Επομένως δεν έχουν κανέναν λόγο να συνεχίσουν να την στηρίζουν, όπως έκαναν μέχρι σήμερα.
Αλλά η επιβίωση της κυβέρνησης εξαρτάται 100% από την εύνοια των Βρυξελλών και του Βερολίνου. Αν οι δανειστές αρνηθούν να εκταμιεύσουν μία δόση ή αν ζητήσουν άμεσα απολύσεις ή αν ανακοινώσουν ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι ανέφικτη υπό τις παρούσες συνθήκες, η κυβέρνηση θα πέσει κακήν-κακώς.
Αυτή η κυβέρνηση ένα και μοναδικό συνεκτικό στοιχείο είχε: την επιμονή στην (αδιέξοδη) πολιτική της ικανοποίησης των όρων των δανειστών, τουλάχιστον στο μέρος που αφορούσε τις περικοπές και τους φόρους. (Διότι στο μέρος των πράγματι αναγκαίων μεταρρυθμίσεων η κυβέρνηση εκώφευσε.) Εάν νομίζει η κυβέρνηση ότι μπορεί να αλλάξει αίφνης προσωπείο και να προσχωρήσει σε ό,τι μέχρι σήμερα χαρακτήριζε  «λαϊκισμό» για να διασωθεί πολιτικά, τότε ας γνωρίζει ότι γι’ αυτήν την αποστολή υπάρχουν άλλοι καλύτεροι.
Τα αδιέξοδα και η αποτυχία της μνημονιακής πολιτικής έγιναν απολύτως σαφή. Γι’ αυτό και πρέπει το ταχύτερο να δώσουν τη θέση τους σε ένα νέο μείγμα πολιτικής, που θα συνδυάζει τις μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν με νομισματική ρευστότητα (δηλαδή ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή αν θέσει βέτο το Βερολίνο σχεδιασμένη επιστροφή στη δραχμή).
Αυτήν, βεβαίως, την πολιτική δεν μπορεί να την πραγματοποιήσει η κυβέρνηση Σαμαρά.
Πηγή KontraNews

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος

Επιτέλους η Ελλάδα βρήκε τον πιο κατάλληλο πολιτικό και διπλωμάτη με πολύ μεγάλη λαϊκή αποδοχή, για να προχωρήσει με θαρραλέα βήματα στην επίλυση των χρονιζόντων εδώ και δεκαετίες ελληνοτουρκικών προβλημάτων, τα οποία δεν κατάφεραν να λύσουν όλοι οι μέχρι σήμερα ηγέτες των δυο χωρών! Ο πολιτικός αυτός δεν είναι άλλος από την θριαμβεύτρια των τελευταίων ευρωεκλογών με τον συνδυασμό της περίφημης ΕΛΙΑΣ, Θεσσαλονικιά, κ. Εύα Καϊλή!

Η κ. Καϊλή έδωσε μια «βαρυσήμαντη» συνέντευξη στην γνωστή για τις ανθελληνικές της θέσεις τουρκική εφημερίδα Hürriyet (αλήθεια ήξερε που άνοιγε το στόμα της και έκανε τις δηλώσεις που έκανε;) και αφού αποκάλυψε ότι η καταγωγή της είναι από την İstanbul, (και φυσικά όχι από την Κωνσταντινούπολη), δήλωσε με περισσή αυτοπεποίθηση ότι είναι πολύ αισιόδοξη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, (αγνοώντας φυσικά το τι γίνεται κάθε μέρα στο Αιγαίο και τσιμουδιά για την συνεχιζόμενη και αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα σε όλα τα επίπεδα) και ότι είναι σίγουρη πως η γενιά της θα είναι αυτή που θα επιλύσει τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, (χωρίς βέβαια να μας εξηγεί με ποιον τρόπο πιστεύει ότι θα λυθούν).

Αλλά το πιο εντυπωσιακό σε αυτή την συνέντευξη, όπου η ευρισκόμενη στις Βρυξέλλες κ. Καϊλή απέσπασε τα θαυμαστικά των Τούρκων για την ξεχωριστή ομορφιά της, (βασικό κριτήριο… εκλογής), είναι η είδηση ότι πρόκειται, σύμφωνα πάντα με την τουρκική, (συχνά προβοκατόρικη), εφημερίδα, να συναντηθεί στο σύντομο μέλλον με τον ίδιο τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταΐπ Ερντογάν, του οποίο επαίνεσε για την συμβολή του στην βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων!!!

Στη συνέχεια της συνέντευξης αυτής, που προβάλλεται πρωτοσέλιδα στην τουρκική εφημερίδα, η κ. Καϊλή αφού τόνισε ότι η συνθήκη της Λοζάνης έλυσε πολλά ελληνοτουρκικά προβλήματα, δημιούργησε άλλα, (χωρίς φυσικά να μας εξηγεί ποιος είναι ο υπαίτιος για την δημιουργία όλο και περισσοτέρων προβλημάτων στις σχέσεις των δυο χωρών).
Παράλληλα τόνισε ότι εδώ και 10 χρόνια, (προφανώς εννοεί με την συμβολή του ανεκδιήγητου Γιωργάκη), οι δυο λαοί ήρθαν σε μεγαλύτερη επαφή και όπως μας έλεγε τότε ο ΓΑΠ, (τον Δεκέμβριο του 1999 όταν απελευθέρωσε τις ενταξιακές διαδικασίες για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση), σταμάτησαν αυτομάτως όλες οι… τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και από τότε ζούμε σε… πελάγη «ειρήνης και ευτυχίας»!!!
Για το Κυπριακό ανέφερε ότι μπορεί να λυθεί, (και εδώ δεν μας εξηγεί με ποιον τρόπο) και ότι η επίλυση είναι, (προσέξτε), πολύ κοντά, (προφανώς εννοεί το περίφημο νέο ανανικό σχέδιο καταστροφής της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας).

Εκεί όμως που έδωσε τα «ρέστα» της η πανέμορφη Ελληνίδα πολιτικός και ανεχόμενο αστέρι της ελληνικής αλλά και ευρωπαϊκής πολιτικής, είναι το εγκώμιο που έπλεξε για τον Ερντογάν, που ούτε λίγο ούτε πολύ τον χαρακτήρισε σαν τον… μέγα ειρηνοποιό της ευρύτερης περιοχής.

Φαίνεται για την κυρία αυτή δεν ισχύουν τα όσα μαθαίνουμε από τον ίδιο το τουρκικό τύπο, για την καθοριστική οικονομική και στρατιωτική στήριξη του Ερντογάν στους φανατικούς ισλαμιστές τζιχαντιστές της Μέσης Ανατολής, που σφάζουν ανηλεώς κάθε χριστιανό που πέφτει στα χέρια τους. Πάντως ο Ερντογάν, σύμφωνα με την κ. Καϊλή, είναι για τον λαό του ότι καλλίτερο.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων και υπονοιών για κάποια ειρωνεία, με όλα αυτά θα πρέπει πραγματικά να είμαστε... υπερήφανοι για το ποιους εκλέγουμε και στέλνουμε στο ευρωκοινοβούλιο.
Άλλωστε ο κάθε λαός αξίζει τους ηγέτες που τον κυβερνούν!!!
Και αλήθεια, ποιος εξουσιοδότησε την κ. Ευρωβουλευτίνα να κάνει εξωτερική πολιτική με την Τουρκία;

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 


Στάσεις εργασίας από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους - Aπεργία πείνας των κρατουμένων

Επαναλαμβανόμενες, τρίωρες στάσεις εργασίας μέχρι την 1η Ιουλίου, των σωφρονιστικών υπαλλήλων , οι οποίοι διαμαρτύρονται για την «τραγική κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές». Την ίδια ώρα, σε απεργία πείνας βρίσκονται από τη Δευτέρα 23 Ιούνη, πάνω από 4.000 κρατούμενοι, ζητώντας να αποσυρθεί αμέσως το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα «μετατρέψει τις φυλακές σε Ελληνικά Γκουαντάναμο».

Και σήμερα στάση εργασίας πραγματοποιούν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, 8:00 – 11:00 και 16:00- 19:00, σύμφωνα με απόφαση της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, η οποία καταγγέλλει την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές τόσο για τους ίδιους όσο και για τους κρατουμένους. Οι κινητοποιήσεις τους είναι επαναλαμβανόμενες και θα συνεχιστούν την ερχόμενη Δευτέρα και την Τρίτη

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή τους, "η αναλογία σωφρονιστικών υπαλλήλων και κρατουμένων είναι σε πολλές φυλακές 1 προς 500 και παρ΄ όλα αυτά το υπουργείο Δικαιοσύνης δείχνει « να μην έχει αντιληφθεί την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι φυλακές της χώρας», επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους.

Επίσης, τονίζουν πως η κινητικότητα των Δημοτικών Αστυνομικών για να μεταταχθούν σε φυλακές εξελίσσεται «σε απόλυτο φιάσκο», ενώ οι εξαγγελίες για απορρόφηση τουλάχιστον 1.000 εργαζομένων για να καλυφθούν οι αντικειμενικές ανάγκες μετατράπηκε σε 500 για να γίνουν αργότερα 350.

Κατά την διάρκεια των στάσεων εργασίας δεν θα πραγματοποιηθούν επισκεπτήρια συγγενών κρατουμένων, επισκεπτήρια συνηγόρων και παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων. Ωστόσο, θα γίνονται κανονικά οι προφυλακίσεις, μεταγωγές των κρατουμένων από και προς τις αρχές που εξετάζουν την παράταση ή μη της κράτησης τους , δικαστήρια που υπόκεινται σε παραγραφή ή συμπλήρωση 18μήνου, τακτικές ή έκτακτες παραλαβές και μεταγωγές από και προς τα νοσηλευτικά και ψυχιατρικά ιδρύματα, καθώς και όλες οι εσωτερικές λειτουργίες των φυλακών.

Σε απεργία πείνας δεκάδες κρατούμενοι, εδώ και πέντε ημέρες. Η «Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων» κάνει λόγο για πάνω από 4.500 κρατούμενους σε 15 φυλακές της χώρας που απέχουν από τα συσσίτια, διαμαρτυρόμενοι για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας και της συνθήκες κράτησης. Η Πρωτοβουλία καταγγέλει την αδιάφορη στάση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και καλεί σε συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των κρατουμένων. Υπενθυμίζεται πως την ερχόμενη εβδομάδα, έρχεται στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Πορεία αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, στο Μοναστηράκι.

Ντ.Μ.

Πηγή: enet.gr 

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος πλάι σε εκείνον που ανακοίνωσε το "Δυστυχώς επτωχεύσαμεν". Το ψηφιακό ρολόι λέει "μηδέν".
Ορκίστηκε σήμερα, Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014 και ώρα 12:00, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ο Γιάννης Στουρνάρας ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Στην ορκωμοσία χοροστάτησε ο επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ, εκ μέρους του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Μετά τη σημερινή ορκωμοσία, η Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος έχει ως εξής:

- Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής 
- Ιωάννης Παπαδάκης, υποδιοικητής.

H έτερη θέση του υποδιοικητή παραμένει κενή καθώς η θητεία της πρώην υποδιοικήτριας, Ελένης Λουρή, τερματίστηκε στις 20 Ιουνίου.

Η κάλυψη της θέσης προϋποθέτει τη σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου της ΤτΕ, το οποίο θα εισηγηθεί αρμοδίως στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ωστόσο το Γενικό Συμβούλιο δεν μπορούσε να συγκροτηθεί σε Σώμα πριν ορκιστεί ο κ. Στουρνάρας. Επομένως η θέση αναμένεται να καλυφθεί τις επόμενες ημέρες.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ορκωμοσία ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα προηγούμενα χρόνια μπήκαν οι βάσεις για μια καλύτερη οικονομία, ένα υπόδειγμα καλύτερης οικονομικής ανάπτυξης και τόνισε πως η νομισματική σταθερότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του νέου μοντέλου ανάπτυξης.

«Θεωρώ ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε καλύτερη πορεία» και από τη θέση μου θα βοηθήσω προς όφελος του ελληνικού λαού, πρόσθεσε.

Πηγή: Express.gr 

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δολοφονία με θύμα έναν από τους πλέον γνωστούς επιχειρηματίες, διαπράχθηκε στο κέντρο των Τιράνων χθες, Πέμπτη, το πρωί.

Άγνωστοι με κουκούλες που επέβαιναν σε μηχανή μεγάλου κυβισμού, πυροβόλησαν έξι φορές εναντίον του 58χρονου, Αρτάν Σάντο, λίγα μόλις μέτρα έξω από το γραφείο του, σε πολυτελή συνοικία της αλβανικής πρωτεύουσας.

Ο Σάντο ήταν ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της αλβανικής τράπεζας "Credins", και συνιδιοκτήτης τριών τηλεοπτικών καναλιών και τριών εφημερίδων.

Πηγή: Αυτόνομη Ενημέρωση Βορείου Ηπείρου


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Γράφει ο Νίκος Γεωργιάδης

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη της επέλασης των τζιχαντιστών (φανατικών μουσουλμάνων) στο κεντρικό Ιράκ, στην ντάτσα του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι κατέφθανε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Φαϊζάλ. Ήταν 3 Ιουνίου του 2014. Την ώρα που σερβιριζόταν ο πρώτος καφές εμφανίστηκε κάπως ταλαιπωρημένος και ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος έπρεπε να τακτοποιήσει στο μεταξύ ένα επείγον ραντεβού του στη ρωσική πρωτεύουσα.

Η συζήτηση κράτησε αρκετές ώρες. Περίπου ένα χρόνο πριν, σε μία μυστική τοποθεσία της Μόσχας, το ρωσικό δίδυμο Πούτιν – Λαβρόφ συζητούσαν επί μακρόν με τον τότε αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας Μπαντάρ Μπιν Σουλτάν. Στη συζήτηση ήταν παρών και ο επικεφαλής της ρωσικής FSB. Όπως και τότε, έτσι και τώρα οι συνομιλίες είχαν μεν σαν επίκεντρο τις εξελίξεις στο Ιράκ, αλλά υπό το πρίσμα του καθορισμού των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Οι Ρώσοι, όπως πάντα, ζητούσαν πολλά. Και να αυξηθούν οι τιμές, αλλά και να «συγκρατηθούν» οι φανατικοί μουσουλμάνοι ώστε να μην εκπαιδεύονται στις τάξεις τους οι Τσετσένοι αυτονομιστές και οι ισλαμιστές που αλωνίζουν στην Κεντρική Ασία της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Αυτή τη φορά επήλθε συμφωνία. Η μέση τιμή του βαρελιού θα έπρεπε να σταθεροποιηθεί στα 100 δολάρια το βαρέλι. Τους τελευταίους μήνες η τιμή είχε κατρακυλήσει κάτω από τα 90 δολάρια. Καταστροφή για τα κρατικά ταμεία της Μόσχας μεσούσης της κρίσης στην Ουκρανία και ενώ οι οικονομικοί δείκτες της Ρωσίας ήταν πλέον για κλάματα.

Ο πρίγκιπας Φαϊζάλ επέστρεψε στο Ριάντ. Δύο ημέρες αργότερα υπήρξε και μία επιπλέον τηλεφωνική συνομιλία με τον Σεργκέι Λαβρόφ. Αμέσως μετά άρχισε η επέλαση των τζιχαντιστών της ISIL, του «Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε», της πλουσιότερης και ισχυρότερης τρομοκρατικής οργάνωσης του Ισλάμ. Μπροστά της η Αλ Κάιντα σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Τον περασμένο Απρίλιο η οικογένεια Ιμπν Σαούντ έστελνε το εκλεκτό τέκνο της και αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών του βασιλιά «στο σπίτι του για να ξεκουραστεί», όπως επισημαίνονταν χαρακτηριστικά στην επίσημη βασιλική ανακοίνωση. Ο Μπαντάρ Μπιν Σουλτάν ήταν ο άνθρωπος που συνέβαλε τα μέγιστα στο «στήσιμο» της οργάνωσης «Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε», με τη σύμφωνη γνώμη των αμερικανών, της Ιορδανίας, της Τουρκίας, του ΝΑΤΟ και των άλλων συνιστωσών στο παιχνίδι αναδιάρθρωσης της Μέσης Ανατολής.

Η τελευταία συμφωνία για την περιοχή της Εγγύς Ανατολής είχε υπογραφεί το 1916 μετά την επέλαση των Λόρενς της Αραβίας. Ο Κεμάλ Ατατούρκ ήταν ο τελευταίος ανώτερος αξιωματικός του τουρκικού στρατού που πέρασε τα σύνορα με τη Συρία και στάθηκε για να ξαποστάσει στην Ούρφα, αναλογιζόμενος την καταστροφή. Η συνθήκη διαμελισμού της Μέσης Ανατολής πήρε το όνομα των συντακτών του σχεδίου, «Sykes – Picot».

Έφθασε πια η ώρα της επαναχάραξης των συνόρων του πρώην Χαλιφάτου στη βάση των σύγχρονων γεω-οικονομικών αναγκών. Άλλωστε, τα σύνορα ήταν και είναι τεχνητά. Το 2007 είχε δημοσιευθεί στις ΗΠΑ ένας χάρτης με τις νέες υπό διαμόρφωση χώρες στη Μέση Ανατολή. Τη νέα χωροταξική δομή, δηλαδή. Διακρίνονται οι νέες κρατικές οντότητες, όπως του Κουρδιστάν, η τριχοτόμηση του σημερινού Ιράκ, η συρρίκνωση της Συρίας και της Τουρκίας, η διαμόρφωση ενός διαφορετικού τοπίου μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας.

Η Περσία και το «τσάμικο» του Λευκού Οίκου

Γύρω στα μέσα Ιουνίου κατέστη πλέον εμφανής η πρόθεση των ΗΠΑ να «εισάγουν» στο νέο χάρτη της Μέσης Ανατολής ένα εκ των «τέκνων του σατανά», το Ιράν. Η επίθεση των φανατικών σουνιτών και η επέλασή τους προς τη Βαγδάτη ξεκαθάριζε την κατάσταση. Οι Κούρδοι του Βορρά εγκατέστησαν το στρατό τους, τους Πεσμεργκά, στο Κιρκούκ με τις πετρελαιοπηγές. Στο κέντρο της χώρας σχηματιζόταν μία σουνιτική οντότητα. Στο νότο οι σιίτες του Ιράκ θα έπρεπε να αποκτήσουν τη δική τους κρατική στέγη. Οι «επαναστατικοί φρουροί» των αγιατολάδων θα έπρεπε με τη σειρά τους να μπουν στο πολεμικό παιχνίδι. Ήδη τρία τάγματα περσών μαχητών «προστατεύουν» σημαντικούς στρατηγικούς θύλακες στο κεντρικό Ιράκ. Θα καταφθάσουν και ενισχύσεις. Η Ουάσινγκτον κάνει ό,τι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση. Από «σατανάς» η Τεχεράνη καθίσταται σύμμαχος στο όνομα της νέας οικονομίας.

Στη Μόσχα και στο Ριάντ χαμογελούν. Η τιμή του πετρελαίου πέταξε στα ύψη, έφθασε στα 115 δολάρια το βαρέλι και θα σταθεροποιηθεί εκεί γύρω στα 100 – 105 δολάρια, που είναι και το ζητούμενο.

Στις 17 Ιουνίου, το think tank “Stratfor” δημοσιοποιεί το πρώτο πόρισμα με τον τίτλο «Η ίντριγκα πίσω από την εξέγερση των τζιχαντιστών στο Ιράκ».
Στην έκθεση της Stratfor διαπιστώνεται η αλλαγή της στρατηγικής που υιοθετεί η Τουρκία η οποία συζητά πλέον ανοιχτά με τους Κούρδους, αφού, αν και δεν το επιθυμεί, το ενδεχόμενο ίδρυσης κουρδικής οντότητας στο Βόρειο Ιράκ είναι πλέον ορατό. Είναι καλύτερα να συνεργαστείς με τους Κούρδους και να πάρεις ένα μερίδιο από την εκμετάλλευση και διακίνηση υδρογονανθράκων στο Κιρκούκ, έστω και αν στο μέλλον υπάρξει πρόβλημα με τη διαχείριση των Κούρδων της Τουρκίας και των περιοχών τους.

Ο Άσαντ κοιμάται ήσυχος

Πριν από ένα χρόνο ο πρόεδρος Ομπάμα παρέα με τον Ντέιβιντ Κάμερον και τον Φρανσουά Ολάντ ρεζιλεύονταν διεθνώς όταν το Κογκρέσο των ΗΠΑ, το Βρετανικό Κοινοβούλιο και η Γαλλική Εθνοσυνέλευση τους απαγόρευσαν να εξαπολύσουν επίθεση κατά της Συρίας του Άσαντ. Θα θυμάστε την περίεργη ιστορία με τα χημικά όπλα. Τότε η παγκόσμια κοινότητα μιλούσε για ρωσικό διπλωματικό θρίαμβο. Οι υπηρεσίες του ΝΑΤΟ, η Τουρκία και οι ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία άρχισαν να εξοπλίζουν με βαρέα όπλα τους φανατικούς σουνίτες μουσουλμάνους που μάχονταν κατά του συριακού καθεστώτος τάχα μου.
Το λάθος είχε επαναληφθεί πριν από δεκαετίες στο Αφγανιστάν για να αντιμετωπιστεί η ρωσική εκστρατεία. Τότε στήθηκαν ου πυρήνες των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα.
Το ίδιο σενάριο εκτυλίσσεται σήμερα στην Ανατολική Συρία και το κεντρικό Ιράκ. Ο χάρτης αλλάζει διότι η πραγματικότητα επί του εδάφους και επί της παραγωγής και διακίνησης υδρογονανθράκων προσαρμόζεται στις νέες ενεργειακές ανάγκες. Ζούμε την ιστορική περίοδο των «Αγωγών ενέργειας». Πιθανόν αυτός ο όρος να επικρατήσει στο μέλλον για να περιγράψει τη σημερινή ιστορική περίοδο.

Η χάραξη των συνόρων και το «μαγικό ραβδί»

Αιφνιδίως τη Δευτέρα 23 Ιουνίου ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι προσγειώθηκε στη Βαγδάτη. Στόχος η ανασύνθεση της κυβέρνησης του Ιράκ με τις προσθήκες σουνιτικών και κουρδικών στοιχείων.
Πρόκειται για μεταβατικό στάδιο. Η «μηχανή» έχει πάρει μπροστά και κινείται με καταιγιστικές ταχύτητες. Η Σαουδική Αραβία παρακολουθεί αμήχανα και το Ισραήλ κάνει ό,τι μπορεί για να ακυρώσει την ένταξη του Ιράν στα σχέδια επαναχάραξης των συνόρων της περιοχής.
Ο πόλεμος στο Ιράκ διαρκεί δέκα χρόνια ήδη και οι δυτικοί πρωταγωνιστές έχουν κουραστεί. Οι αμερικανοί επιθυμούν να απαγκιστρωθούν από τη Μέση Ανατολή και να αφήσουν το Ισραήλ, την Τουρκία και το Ιράν να κάνουν παιχνίδι. Η διαμόρφωση της νέας κατάστασης θα απαιτήσει πάνω από δέκα χρόνια. Σύνολο είκοσι. Το Κυπριακό και οι υδρογονάνθρακες της ανατολικής Μεσογείου, οι αγωγοί ΤΑΡ και South Stream αποτελούν στοιχεία του υπό διαμόρφωση παζλ. Στη Λευκωσία το έχουν αντιληφθεί. Στην Ελλάδα συζητούν ακόμη για την προσωπική τακτική του Λοβέρδου, τις ανάγκες του Ντινόπουλου και τους μορφασμούς του Γιακουμάτου, με ολίγη Σακοράφα στην… Ευρωβουλή(;) και Καϊλή στα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων με τον τίτλο «Η Μπάρμπι του Ευρωκοινοβουλίου». Η Ελλάδα παράγει πολιτική, στρατηγική και σχέδια.

Πηγή εφημ. Athens Voice


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΝέα προηγμένη τεχνολογία SCI αποκαλύπτει τα πάντα για ένα ύποπτο

Λονδίνο  

Οι αστυνομικές και ιατροδικαστικές υπηρεσίες θα έχουν σύντομα στη διάθεση τους ένα νέο καταπληκτικό εργαλείο.

Πρόκειται για ένα προηγμένο φασματόμετρο, το MALDI-MSI, το οποίο αναλύει με πρωτόγνωρο τρόπο ένα δακτυλικό αποτύπωμα. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του το φασματόμετρο μπορεί να αναγνωρίζει το φύλο του ατόμου που άφησε σε μια σκηνή εγκλήματος το δακτυλικό του αποτύπωμα.

Μπορεί να εντοπίσει τι είχε φάει ή τι είχε πιεί αυτό το άτομο με εντυπωσιακή ακρίβεια. Μπορεί για παράδειγμα, να διαπιστώσει αν το άτομο αυτό έχει καταναλώσει σκόρδο ή έχει πιεί καφέ! Μπορεί επίσης να διαπιστώσει αν το άτομο αυτό είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών. Μπορεί τέλος να διαπιστώσει πόσο χρονικό διάστημα βρίσκεται ένα δακτυλικό αποτύπωμα στο σημείο που το εντόπισαν οι διωκτικές αρχές.

Όπως είναι ευνόητο, όλες αυτές οι πληροφορίες είναι πολύτιμες στην προσπάθεια εντοπισμού ατόμων που συνδέονται με κάποια παράνομη ή εγκληματικής ενέργειας.

Το φασματόμετρο δοκιμάζεται ήδη από την αστυνομία του Δυτικού Γιορκσάιρ στη Βρετανία.

Τα κινητά κουβαλούν το βακτηριακό «αποτύπωμα» του κατόχου τους

Ουάσινγκτον

Το βακτηριδιακό «αποτύπωμα» του ιδιοκτήτη τους κουβαλούν τα κινητά τηλέφωνα σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. 


Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, οι χρήστες «μεταδίδουν» στη συσκευή τους περί το 82% κοινών βακτηριδίων που έχουν στα δάχτυλά τους, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει ως προς την παρακολούθηση της γενικότερης βακτηριακής εξάπλωσης. Η εν λόγω βακτηριακή «ταυτότητα», κατά τους ειδικούς, αντιστοιχεί σε τρισεκατομμύρια διαφορετικούς μικροοργανισμούς που ζουν στο σώμα μας.

Ενας μέσος χρήστης κινητού τηλεφώνου, αγγίζει τη συσκευή του περίπου 150 φορές την ημέρα.

Κινητά στο μικροσκόπιο

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές χαρτογράφησαν το DNA των βακτηρίων που εντοπίζονταν στον δείκτη και στον αντίχειρα 17 ατόμων. Στη συνέχεια έλαβαν δείγμα από την επιφάνεια της οθόνης του κινητού τηλεφώνου τους.

Σε 51 δείγματα που έλαβαν εντόπισαν συνολικά 7.000 διαφορετικά είδη βακτηρίων. Περίπου το 82% των κοινών βακτηρίων «κατοικούσαν» τόσο στα δάχτυλα των εθελοντών, όσο και στην οθόνη του κινητού τους. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και οικογένειες βακτηρίων που εντοπίζονται στο έντερο, στο δέρμα και στην στοματική κοιλότητα π.χ. στρεπτόκοκκος, σταφυλόκοκκος, κορυνοβακτήριο κ.ά.

Βακτήρια εντοπίζονταν στα κινητά και των δύο φύλων, με τις γυναίκες ωστόσο να έχουν πιο ισχυρή βακτηριδιακή «παρουσία» συγκριτικά με τους άνδρες.


«Παρά το μικρό δείγμα της μελέτης, ουσιαστικά καταφέραμε να αποδείξουμε ότι τα πιο κοντινά μας υπάρχοντα δανείζονται την βακτηριδιακή μας “ταυτότητα”» αναφέρει ο κύριος ερευνητής της μελέτης δρ Τζέιμς Μέντοου.

Οι ειδικοί ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποδηλώνουν ότι τα κινητά συνοδεύονται από μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης σε σχέση με άλλα αντικείμενα που μας περιβάλλουν. Εξαιτίας της συχνής επαφής τους όμως με τα δάχτυλα ή το πρόσωπο των κατόχων τους όμως, οι συσκευές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για την ανίχνευση της έκθεσης σε συγκεκριμένα είδη βακτηρίων – ιδιαίτερα στην περίπτωση εργαζομένων σε νοσοκομεία, ιατρεία κ.ά.


«Το σίγουρο είναι ότι μοιραζόμαστε πολύ περισσότερα από ένα απλό συναισθηματικό δέσιμο με το κινητό μας – κουβαλούν το προσωπικό μας μικροβίωμα», καταλήγει ο δρ Μέντοου.

Πηγή: Το Βήμα (1)Το Βήμα (2)

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.