Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

20 Ιουν 2014

Και η κατάληψη της Κωνσταντινούπολης είναι στα σχέδια της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL) σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Taraf» η οποία επικαλείται μαγνητοσκοπημένες δηλώσεις ηγετικών στελεχών της οργάνωσης στις οποίες φέρονται να λένε «Ίνσαλλαχ θα πάρουμε και την Κωνσταντινούπολη».

Η εφημερίδα «Taraf» αναφέρει ότι η οργάνωση ISIL, η οποία κρατάει ομήρους 49 μέλη του τουρκικού προξενείου της Μουσούλης για δεύτερη βδομάδα, μετά την Συρία και το Ιράκ κήρυξε σταυροφορία και εναντίον της Τουρκίας.

Τα σχέδια της ισλαμικής οργάνωσης με την οποία το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κατηγορείται ότι συνεργάστηκε εναντίον του καθεστώτος Άσσαντ, αποκαλύφθηκαν -σύμφωνα πάντα με την «Taraf»- κατά τη διάρκεια επιχείρησης εναντίον της στο Βαν και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας τον περασμένο Ιανουάριο.

Κατά την επιχείρηση είχαν βρεθεί σχετικά έγγραφα αλλά και μαγνητοσκοπημένο υλικό. «Μετά την άλωση της Συρίας σειρά έχει η Τουρκία. Θα πάρουμε και την Κωνσταντινούπολη Ίνσαλλαχ», φέρεται να λέει σε ένα από τα βίντεο τα οποία κατασχέθηκαν ο εκ των ηγετών της οργάνωσης, Χαλίς Μπαγιαντζούκ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί, η οργάνωση επιλέγει τις χώρες στις οποίες παρατηρείται κενό εξουσίας και αποφασίζει την κήρυξη σταυροφορίας εναντίον τους. Στη συνέχεια αποστέλλονται ένοπλες ομάδες στη χώρα αυτή.

Μέχρι σήμερα η οργάνωση έχει κηρύξει σταυροφορίες εναντίον του Αφγανιστάν, του Πακιστάν, του Ιράκ, της Συρίας, της Σομαλίας, της Υεμένης και του Σουδάν.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναχωρώντας για τη Βιέννη δήλωσε ότι «τα γεγονότα στην Μουσούλη έχουν μετατραπεί σε πόλεμο δογμάτων. Ένας μουσουλμάνος δεν μπορεί να σκοτώνει έναν άλλο μουσουλμάνο λέγοντας Allahuekber (Ο Αλλά είναι ο πιο μεγάλος). Η προτεραιότητά μας είναι να επιστρέψουν στη χώρας μας οι 80 συμπατριώτες μας», είπε.

Εκτός από τα μέλη του προξενείου της Τουρκίας στην Μουσούλη όμηροι εξακολουθούν να βρίσκονται και 31 Τούρκοι οδηγοί φορτηγών.

Πάντως ο Ερντογάν δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι έχουν απαχθεί άλλοι 15 Τούρκοι από την ισλαμική οργάνωση. «Δεν είναι βέβαιο ότι έχουν απαχθεί. Είχαμε σύσκεψη γι αυτό το θέμα χθες το βράδυ. Υπήρξε πληροφορία ότι δεν είναι αλήθεια. Εμείς ασφαλώς παρακολουθούμε από πολύ κοντά. Χθες μια αντιπροσωπεία μου ήταν στο Βόρειο Ιράκ. Πήρα και από εκεί πληροφορίες. Είχαν επαφές και γύρισαν αργά το βράδυ», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης η αντιπροσωπεία στην οποία αναφέρεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Με απόφαση-καταπέλτη το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας καταδίκασε τον πρώην υπουργό Θεόδωρο Πάγκαλο για συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος της εταιρίας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ Α.Ε. που εκδίδει τη «δημοκρατία», επιδικάζοντας αποζημίωση 20.000 ευρώ, ενώ θα πρέπει να καταβάλλει επιπλέον περίπου 8.000 ευρώ για τόκους και δικαστικά έξοδα. Ο πρώην υπουργός υποχρεούται με βάση την απόφαση του δικαστηρίου να αναρτήσει στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του (pangalos.gr) περίληψη της απόφασης, ενώ απειλείται με ποινή 2.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης δημοσίευσης της περίληψης.

Η καταδίκη του πρώην υπουργού από το Πολυμελές Πρωτοδικείο (που έκανε δεκτή την αγωγή σε βάρος του από την εκδότρια εταιρία της «δημοκρατίας») αφορούσε κείμενο-ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πολιτικό γραφείο του και αναρτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2011 στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα pangalos.gr, της οποίας είναι κάτοχος-διαχειριστής. Οπως κρίθηκε πανηγυρικά από την ελληνική Δικαιοσύνη, τα όσα απίστευτα καταλόγισε στην εν λόγω ανακοίνωση (π.χ. ακροδεξιά διεύθυνση, πληρωμένοι κονδυλοφόροι κ.λπ.) ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στη «δημοκρατία» είναι ψευδή και συκοφαντικά! Και αυτό, παρότι ο Θεόδωρος Πάγκαλος επιχείρησε να πείσει το δικαστήριο ότι
«το επίδικο δημοσίευμα αποτελεί αξιολόγηση της δημόσιας εικόνας της εφημερίδας αλλά και κριτική και διατύπωση άποψης για την ασκούμενη από την εφημερίδα δημοσιογραφία και απάντηση σε προγενέστερο δημοσίευμά της».
Τελικά το Πολυμελές Πρωτοδικείο δικαίωσε τη «δημοκρατία» και έκρινε με την υπ΄ αριθμόν 1957/2014 απόφασή του ότι ο κ. Πάγκαλος εν γνώσει και με δόλο διατύπωσε ψευδείς ισχυρισμός σε βάρος της εφημερίδας «δημοκρατία». Οι τρεις δικαστές επισημαίνουν στην απόφασή τους:
«Οι διαλαμβανόμενοι στο επίμαχο δημοσίευμα συκοφαντικοί σε βάρος της ενάγουσας ισχυρισμοί, οι οποίοι διαδόθηκαν σε μεγάλο, μη δυνάμενο να προσδιορισθεί αριθμό χρηστών του διαδικτύου, είναι ψευδείς, ο δε εναγόμενος τελούσε εν γνώσει ότι τα γεγονότα και οι κρίσεις που διαδίδει είναι ψευδή και πρόσφορα να βλάψουν την εμπιστοσύνη του αναγνωστικού κοινού στην εν λόγω εφημερίδα. Η θέληση του εναγόμενου να διαδώσει τους βλαπτικούς αυτούς ισχυρισμούς ενισχύεται και από το γεγονός ότι πρόκειται για έναν πολιτικό με πολυετή εμπειρία στον χώρο αυτό, μεγάλης αναγνωρισιμότητας, ο οποίος κατά τον χρόνο του επίδικου δημοσιεύματος κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Ενδεικτικό του δόλου του εναγομένου είναι το γεγονός και μέχρι τη συζήτηση της υπό κρίση αγωγής, το επίδικο δημοσίευμα εξακολουθούσε να βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του www.pangalos.gr».
Επιπλέον, το δικαστήριο επισημαίνει στο σκεπτικό του ότι οι εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος στο επίμαχο δημοσίευμα είναι απαξιωτικές για την εφημερίδα «δημοκρατία» και δεν αποτελούν απλώς δυσμενείς χαρακτηρισμούς γι' αυτή, αφού δεν είναι αναγκαίες για να αποδοθεί, όπως έπρεπε αντικειμενικά, το περιεχόμενο της σκέψης του συντάξαντος το δημοσίευμα εναγομένου, υπερβαίνουσες τα όρια της δυσμενούς κρίσης για τις επαγγελματικές εργασίες της καθώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ηπιότερες εκφράσεις. Σε κάθε δε περίπτωση η κατά τα ως άνω χρήση των συγκεκριμένων συκοφαντικών και υβριστικών φράσεων δεν ήταν αναγκαία για την επίτευξη του επικαλούμενου από τον εναγόμενο ως επιδιωκόμενου αποτελέσματος, ήτοι της άσκησης κριτικής και της διατύπωσης της άποψης του εναγομένου για την ασκούμενη από την εφημερίδα δημοσιογραφία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δικαστές επισημαίνουν στο σκεπτικό τους περί ελευθερίας του Τύπου:
«Το ενδιαφέρον του Τύπου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης γενικότερα για τη δημοσίευση ειδήσεων και την καταχώριση γεγονότων, αλλά και σχολίων σχετικά με τη συμπεριφορά προσώπων ή γεγονότων που ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο, όπως και τα μέλη της κυβέρνησης, πηγάζει από τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία και την κοινωνική αποστολή του Τύπου. Ετσι είναι επιτρεπτά δημοσιεύματα ή παρουσίαση γεγονότων για την πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού, συνοδευόμενα και με οξεία ακόμα κριτική και δυσμενείς χαρακτηρισμούς των προσώπων στα οποία αναφέρονται, ιδίως όταν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα». 
Ο κ. Πάγκαλος έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση.

Πώς χαρακτηρίζει το πρωτοδικείο τους ισχυρισμούς του πρ. υπουργού

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας αντικρούει στην απόφασή του έναν προς έναν τους ψευδείς ισχυρισμούς του Θεόδωρου Πάγκαλου σε βάρος της «δημοκρατίας», υπογραμμίζοντας:
«Το ανωτέρω δημοσίευμα συνιστά δυσφήμηση της ενάγουσας κατά άρθρο 364 ΠΚ καθώς δημιουργεί δυσμενείς εντυπώσεις σχετικά με την εφημερίδα "δημοκρατία", ιδιοκτησίας της ενάγουσας, και δύναται να προκαλέσει βλάβη της εμπιστοσύνης του κοινού στην εφημερίδα αυτή καθώς περιέχει αρνητικές αναφορές σε σχέση με τους οικονομικούς πόρους της και τα πρόσωπα που τη διοικούν.
Η φρασεολογία που ακολουθείται από τον συντάκτη του άρθρου και ειδικότερα οι ακόλουθες διατυπώσεις:
α) "Πρόσφατα εμφανίστηκε στα εκδοτικά πράγματα της χώρας μια εφημερίδα αγνώστου προελεύσεως, αγνώστου ιδιοκτήτη και χωρίς κανείς να γνωρίζει τα κεφάλαια που τη χρηματοδότησαν. Ο αριθμός αναγνωστών της δεν δικαιολογεί οικονομικά την ύπαρξή της. Το ερώτημα λοιπόν είναι ποιος βάζει τα χρήματα και γιατί δέχεται να χάνει χιλιάδες ευρώ καθημερινά;"
β) "Η εφημερίδα που μοίρασε σε CD τους λόγους του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου και άλλα συναφή, φέροντας ξανά στη ζωή το αλήστου μνήμης σύνθημα "Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών", δεν ζητά ούτε την αλήθεια ούτε απαντήσεις. Το μόνο που επιδιώκουν με κάθε τρόπο είναι με κάθε τρόπο και κάθε μέσο την πτώση της κυβέρνησης, έστω και αν αυτή η πτώση, ειδικά τώρα, οδηγήσει τη χώρα στο χάος. Δεν διστάζουν να σπρώξουν τη χώρα στον γκρεμό, καλλιεργώντας τον λαϊκισμό, το μίσος, τον φθόνο και τα πιο ταπεινά ένστικτα του ανθρώπου",
γ) "Η ακροδεξιά διεύθυνση της εφημερίδας "δημοκρατία" και
δ) "Οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι της εφημερίδας "δημοκρατία" είναι δυσφημιστικές, αφού δημιουργούν την εντύπωση ότι η εν λόγω εφημερίδα κατευθύνεται από αδιαφανή ιδιοτελή συμφέροντα και ότι δεν είναι αντικειμενική στην παρουσίαση των ειδήσεων, ενώ αποδίδονται σε αυτή και ακροδεξιά χαρακτηριστικά, συνδέοντάς τη με το δικτατορικό καθεστώς του Γεώργιου Παπαδόπουλου».
Πηγή "Δημοκρατία"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 

"Είναι αδιανόητο η Ελλάδα να ανέχεται, πόσο μάλλον να προωθεί, τον ίδιο τον διαμελισμό της"...

Του Δρ. Ευάγγελου Βαλλιανάτου*
Huffington Post 

Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!

Στις αρχές Ιουλίου του 2013, ταξίδεψα στη βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θράκη. Διαπίστωσα στο ταξίδι αυτό ότι η Θράκη εξακολουθεί να είναι η γη των θεών. Στα χωριά και τις πόλεις της, ο κόσμος παλεύει να εξοικονομήσει τα προς το ζην, με φόντο ένα φυσικό τοπίο πλαισιωμένο από ποτάμια, πεδιάδες, άγρια βουνά και πέλαγος.

Οι Έλληνες της Θράκης είναι περήφανοι για τις αρχαιοελληνικές ρίζες και τον πολιτισμό τους. Έτυχε να παραβρεθώ σε ένα τριήμερο μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων στην Ξάνθη, την πόλη - στολίδι της Θράκης. Και ήταν κάποιες στιγμές εκείνο το τριήμερο, που νόμισα ότι ο θεός Διόνυσος ήταν εκείνος που πρωτοστατούσε στα δρώμενα του φεστιβάλ.

45 χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα, με μέλη δεκάδες νεαρούς και νεαρές, όλους ντυμένους με παραδοσιακές αρχαίες φορεσιές οργάνωσαν την πιο όμορφη παράσταση που είχαν δει μέχρι τότε τα μάτια μου, στο κέντρο της Ξάνθης

Η ζωντανή μουσική εξελίχθηκε σε χορό, ο αέρας μέθυσε με όμορφες μελωδίες και χορευτικές κινήσεις όλο χάρη, που μπορεί να διακρίνει ο καθένας ακόμη και σήμερα, αν περιεργαστεί προσεκτικά κάποια αρχαία ελληνικά αγγεία. Οι αρχαίοι Έλληνες ξαναζωντάνεψαν εκείνα τα τρία βράδια, κι εγώ, σαν μέσα σ’ ένα όνειρο, αφέθηκα να με παρασύρει ο χορός κι έζησα μαζί με τους Θρακιώτες τη χαρά αυτών των πολύτιμων στιγμών.

Όμως η Θράκη κρύβει συνάμα πολύ πόνο μέσα της. Οι «εκσυγχρονιστές» την ανακάλυψαν και ολοένα καταφθάνουν. Στην εννιάωρη διαδρομή με το υπεραστικό λεωφορείο από την Αθήνα στην Ξάνθη, είδα απέραντες εκτάσεις εύφορης γης με σύγχρονες γεωργικές καλλιέργειες. Δεν είδα, ωστόσο, να έχουν επάρκεια τροφίμων οι Έλληνες πολίτες. Η ύπαιθρος είναι άδεια σχεδόν από αγρότες. Ο φόβος που καμιά φορά με κυριεύει, όταν κάνω παρόμοιες σκέψεις για την αγροτιά της Αμερικής, σφηνώθηκε στο μυαλό μου καθώς πρωτοαντίκρισα τη μοναχική γη της Θράκης. Οι ομοιότητες αυτές με άγγιξαν και μίλησαν στην καρδιά μου. 


Στη μέση αυτής της ερήμωσης της υπαίθρου, που σήμερα φαντάζει ακόμα πιο δραματική με φόντο τη σκληρή πραγματικότητα της οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας, οι Τούρκοι ήρθαν ξανά να υψώσουν το λάβαρό τους – το σύμβολο της αποτρόπαιης βαναυσότητας που ανέκαθεν τους χαρακτήριζε ιστορικά – εναντίον της Ελλάδας. Βλέπουν στην αδυναμία και τη σιωπή του ελληνικού κράτους το τέλειο κάλεσμα για ανατρεπτικές επεμβάσεις. Και ενθαρρύνονται, όπως έχει συμβεί επανειλημμένα στο παρελθόν, να επιστρέψουν με τη βία στη Θράκη, ως κατακτητές.

Οι Τούρκοι μπορεί να προσπαθούν με τα λόγια να πείσουν τους πάντες ότι δεν διαφέρουν από τους άλλους λαούς. Μέσα τους όμως διαφέρουν, και πολύ μάλιστα. Δεν έχουν πάψει ποτέ να κρατούν το λάβαρο του Ισλάμ, να εποφθαλμιούν τους γύρω λαούς και να απεργάζονται σχέδια να τους κατακτήσουν.

Το 15ο αιώνα, ο Έλληνας ιστορικός Μιχαήλ Δούκας τους περιέγραψε σαν νομάδες – μέλη εγκληματικών συμμοριών που οργάνωναν γιουρούσια και λεηλατούσαν ό, τι έβρισκαν μπροστά τους. Στα χέρια των Τούρκων το Ισλάμ έγινε όπλο, το οποίο χρησιμοποιούσαν αδίστακτα στις επιθέσεις τους εναντίον μη μουσουλμανικών λαών. Ο Δούκας ανέφερε ότι οι Τούρκοι ήταν άνδρες ιδιαίτερα βίαιοι, με μια διαρκή εμμονή στην υποδούλωση άλλων λαών με στόχο το κέρδος. 

Ο ιστορικός εκείνος φαίνεται να γνώριζε τους Τούρκους καλά. Έγραψε το χρονικό του «Βυζαντινοτουρκική Ιστορία», καθώς οι Τούρκοι οργάνωναν αδιάκοπους πολέμους εναντίον των Ελλήνων. Τελικά, το 1453, οι Τούρκοι κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη, σφραγίζοντας το τέλος της ανεξαρτησίας της Ελλάδας.

Σήμερα, αιώνες μετά, η τουρκική αυτή δίψα για λεηλασία είναι διάχυτη στις κοινότητες των Ελλήνων μουσουλμάνων που κατοικούν στα ορεινά τοπία της Ροδόπης, κοντά στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Οι Έλληνες της ορεινής Θράκης μεγαλώνουν στα ίδια ελληνικά χώματα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Τα πρωτοβυζαντινά χρόνια, ασπάστηκαν τον χριστιανισμό και παρέμειναν Χριστιανοί μέχρι και τον 17ο αιώνα, όταν οι Οθωμανοί Τούρκοι ανάγκασαν κάποιους από αυτούς με τη βία να ασπαστούν το Ισλάμ.

Επισκέφθηκα την Μύκη, ένα από τα ελληνικά μουσουλμανικά χωριά της οροσειράς της Ροδόπης. Οδηγώντας από την Ξάνθη, έμεινα έκπληκτος από την ομορφιά και την γαλήνη αυτών των ορεινών χωριών της Ελλάδας.

Αυτό ακριβώς το βουκολικό τοπίο, καθώς και την απόλαυση που νιώθει ο επισκέπτης όταν το αγναντεύει, τα χαλάει μια καταιγίδα που έχει ήδη ξεπροβάλει στον ορίζοντα και πλησιάζει αργά και απειλητικά.

Πολλοί Θρακιώτες μουσουλμάνοι χωρικοί θα σου πουν αβίαστα ότι είναι υπερήφανοι που είναι Έλληνες. Λένε, όμως, ότι οι πράκτορες της Τουρκίας τρομοκρατούν και τους ίδιους και εκείνους που αρνούνται να συνάψουν δεσμούς με την Τουρκία. Και είναι η πίεση τόσο έντονη στα χωριά αυτά, που μερικές γυναίκες καταφεύγουν σε αντικαταθλιπτικά.

Ο μυστικός αυτός πόλεμος είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αντιθέσεις, αφού έγινε αφορμή να παραταχθεί από τη μια το 1/3 των μουσουλμάνων της Θράκης, που δηλώνουν περήφανοι που είναι Έλληνες και από την άλλη τα υπόλοιπα 2/3 περίπου, οι οποίοι ισχυρίζονται ανοιχτά ότι είναι Τούρκοι.

Από όλο αυτό το δράμα η Ελλάδα παραμένει άφαντη, ενώ στο εσωτερικό της περιοχής «σιγοβράζει» η σύγκρουση εκείνη που θα διαγράψει το μέλλον της Θράκης. Το ελληνικό κράτος έφτασε στο σημείο να επιδοτεί τη διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας στα παιδιά της ορεινής Ξάνθης και Ροδόπης. Λέγεται ακόμη ότι η Ελλάδα πίεζε και πιέζει συστηματικά τους κατοίκους των ορεινών αυτών χωριών να ισχυρίζονται ότι έχουν τουρκική καταγωγή.

Δεν συνάντησα κανέναν που να είναι σε θέση να μου εξηγήσει αυτή την αντίφαση, ή μάλλον, την αυτοκτονική πορεία της πολιτικής του ελληνικού κράτους.

Εν τω μεταξύ, οι Έλληνες μουσουλμάνοι της Ξάνθης συνεχίζουν την καθημερινή τους ζωή. Οι περισσότερες γυναίκες και τα παιδιά φορούν παραδοσιακά πολύχρωμα ρούχα. Οι άνδρες εργάζονται σε μικρές καλλιέργειες καπνού και βόσκουν αιγοπρόβατα. Οι γυναίκες, ειδικότερα, φτιάχνουν χειροποίητα κομψοτεχνήματα, πραγματικά έργα τέχνης για τα χειροποίητα ρούχα τους.

Καιρός να γίνει επιτέλους κάτι για να αποφευχθεί η έκρηξη του ηφαιστείου της τουρκικής επιθετικότητας εναντίον των Ελλήνων της Θράκης. Το ελληνικό κράτος οφείλει να είναι παρών στην ορεινή αυτή γωνιά της Ελλάδας και να σταματήσει ο εκτουρκισμός του ελληνικού μουσουλμανικού πληθυσμού με την διακοπή του χρηματισμού και εκφοβισμού από πράκτορες της Τουρκίας που δρουν στη Θράκη.

Είναι αδιανόητο η Ελλάδα να ανέχεται, πόσο μάλλον να προωθεί, τον ίδιο τον διαμελισμό της.

Τα παιδιά των ορεινών χωριών της Θράκης πρέπει να διδάσκονται την ελληνική γλώσσα από μικρά, ώστε να μπορούν να σπουδάζουν στην Ελλάδα, να θεωρούν την Ελλάδα πατρίδα τους, όπως και είναι. 

Η Ελλάδα οφείλει επίσης να υποστηρίξει τη θεσμοθέτηση της πληροφόρησης και της προβολής των θεμάτων που αφορούν στους κατοίκους της ορεινής Θράκης. Η γνώση και η παράδοση θα αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα για την ειρηνική σταδιακή ανάπτυξη της Θράκης, μέσα σε μια ευημερούσα Ελλάδα.

*Ο Ευάγγελος Βαλλιανάτος έχει σπουδάσει ζωολογία στο Πανεπιστήμιο του Illinois και έχει μεταπτυχιακό στην Ιστορία από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin. Μετά το διδακτορικό του στην Ιστορία της Επιστήμης από το Πανεπιστήμιο Harvard, εργάστηκε για δύο χρόνια στο Κογκρέσο.

Έχει συγγράψει 6 βιβλία και πάνω από 220 άρθρα. Το βιβλίο του "Poison Spring" κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2014 από τις εκδόσεις Bloomsbury Press.

Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!


Διαβάστε επίσης:

Βαλλιανάτος Ε.: Αυτάρκεια, η προϋπόθεση για την ανεξαρτησία της Ελλάδας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Οι ύαινες κομματιάζουν το Ιράκ και στήνουν την παγίδα τους στο Ιράν

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ
Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!

Η είσοδος και η εκτέλεση μετωπικής επίθεσης των ακραίων ισλαμιστών τζιχαντιστών της οργάνωσης ISID, ακραίου αυτονομημένου κομματικού της Αλ Κάιντα, κατά του Ιράκ, φέρεται να εξέπληξε πολλούς. Ή τουλάχιστον εμφανίστηκε να εκπλήσσει κάποιους που μόνο έκπληξη δεν ένιωσαν από την «τρομερή» είσοδο στο Ιράκ και «κάθοδο» των τζιχανιστών, που λειτουργούν ως ωρολογιακή βόμβα στην πυριτιδαποθήκη της Μέσης και της Εγγύς Ανατολής.

Και όμως, αυτή η επιθετική κίνηση ήταν αναμενόμενη και επιπλέον είχε (και συνεχίζει να έχει) συνεργούς και προστάτες, οι οποίοι «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους» προσπαθώντας να πείσουν πως δεν ήξεραν, δεν άκουσαν, δεν είδαν, δεν κατάλαβαν τίποτε από όσα επρόκειτο να συμβούν.

Εάν θέλουμε να βρούμε τους συνενόχους των τζιχαντιστών, αρκεί να παρατηρήσουμε και να επισημάνουμε ποιες είναι οι χώρες που «αιφνιδιάστηκαν» από την «ταχύτατη» ενέργεια και κίνηση 5.000 ανδρών της ISID.
Έτσι, αρκεί να παρατηρήσουμε ποιος εμφανίζεται ως αιφνιδιασμένος, ποιος εμφανίζεται να σιωπά και ποιος εμφανίζεται ως… θύμα.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι συνένοχοι, συνεργοί και χρηματοδότες ήταν όμως περισσότεροι από τρεις…

Οι ΗΠΑ, δήλωσαν ότι αιφνιδιάστηκαν, αν και έχοντας ένα πλήθος πρακτόρων και πληροφοριοδοτών στην ευρύτερη περιοχή (από Συρία έως Πακιστάν και Αφγανιστάν) δεν μπόρεσαν να πληροφορηθούν τίποτε για την μετακίνηση χιλιάδων ακραίων οπλισμένων ισλαμιστών. Ούτε οι δορυφόροι τους εντόπισαν περίεργες μετακινήσεις οπλισμένων ομάδων της ISID, η οποία το 2013 προχώρησε σε μία μεγάλη σειρά δολοφονικών και άλλων επιθέσεων μέσα στη Συρία ή και μέσα στο Ιράκ.

Το Ισραήλ, ακόμη και σήμερα σωπαίνει, έχοντας κι αυτό ένα ανεπτυγμένο και σε πλήρη λειτουργία μεγάλο δίκτυο (μεγαλύτερο και από αυτό των ΗΠΑ) κατασκόπων και πληροφοριοδοτών σε ολόκληρη την Δυτική και Κεντρική Ασία, δεν μπόρεσε να συλλέξει πληροφορίες και να τις μοιραστεί με δυτικές χώρες που καταπολεμούν την τρομοκρατία. Ούτε οι δικοί του δορυφόροι εντόπισαν ύποπτες κινήσεις…

Η Τουρκία εμφανίστηκε ως… έκπληκτο, κραυγάζων και διαμαρτυρόμενο θύμα, αφού πολίτες της (30 οδηγοί φορτηγών, δύο διπλωματικοί υπάλληλοι και 30 τούρκοι αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων) βρίσκονται ως όμηροι στα χέρια της ISID, η οποία απαιτεί λύτρα για την απελευθέρωσή τους... Το ότι είχε δοθεί εντολή εκκένωσης από την Άγκυρα τέσσερις ημέρες πριν την κατάληψη του τουρκικού προξενείου της Μοσούλης, επιλέχθηκε να μείνει εκτός της «βιτρίνας» των πληροφοριών που διέρρευσαν στα ΜΜΕ. Το ότι έχει αποδειχθεί πως η Άγκυρα διαθέτει άριστες σχέσεις με τους τζιχαντιστές ισλαμιστές (τούρκοι πολίτες οι οποίοι στρατολογήθηκαν με διαφημιστικά φυλλάδια που κυκλοφόρησαν στην Κωνσταντινούπολη, εμφανίζονται και φωτογραφίζονται ως μέλη – στρατιώτες της ISID), τους οποίους εκπαιδεύει, συντονίζει, περιθάλπει, αλλά και που πολλές φορές βρέθηκε να συναλλάσσεται μαζί τους (μέχρι και αγορά κλεμμένου πετρελαίου από τη Συρία, ύψους 600 εκατ. δολαρίων έχει καταγραφεί), προφανώς δεν είναι άξιο προσοχής από την πλευρά των ασχολούμενων δυτικών ΜΜΕ, αν και όλοι γνωρίζουν πως η Τουρκία είναι επί της ουσίας συνεργάτης και ενδιάμεσος οικονομικός χορηγός της ISID, τις τάξεις της οποίας "εμπλουτίζει" με τούρκους στρατιώτες και αξιωματικούς... 
Μάλιστα, σαν ένα απλό παράδειγμα αναφέρουμε πως η τουρκική εξωτερική πολιτική (βλ. τουρκικές μυστικές υπηρεσίες) έβαλαν τον σουνίτη πρώην αντιπρόεδρο του Ιράκ Ταρίκ Αλ Χασέμι να βάζει -με τους εκπαιδευμένους στην Τουρκία όπως αποδείχθηκε ανθρώπους του- βόμβες σε διάφορα μέρη του Ιράκ για να προκληθεί έχθρα μεταξύ σουνιτών και σιιτών. Τελικά συνελήφθη όλη η συμμορία αυτή, ενώ ο επικεφαλής ο Χασέμι διέφυγε στην Τουρκία, η οποία βέβαια αρνήθηκε να τον εκδώσει στο Ιράκ… 
Σε μία στυγνή ομολογία του ρόλου της Τουρκίας στα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή της Μέσης και Εγγύς Ανατολής, ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, κατηγόρησε ευθέως τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, (τον οποίο αποκάλεσε "μανιακό δικτάτορα") ως υπεύθυνο για πλήρη συμμετοχή και υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων από την Τουρκία. Ο Κιλιτσντάρογλου ανέφερε πως "Για πρώτη φορά η Τουρκία αποκαλύφθηκε με μια ταυτότητα χώρας που στηρίζει μια τρομοκρατική οργάνωση. Αντί δηλαδή να υπερασπιστούμε τον νόμο και την δημοκρατία, θρέφουμε τρομοκράτες και τους στέλνουμε στην γείτονα. Εκεί οι άνθρωποι σκοτώνουν ο ένας τον άλλο. Με τίνος τα όπλα; Με του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα όπλα".

Άλλος σοβαρότατα εμπλεκόμενος στην φονική είσοδο της ISID στο Ιράκ είναι η Σαουδική Αραβία η οποία έχει επιλέξει να κρατήσει απόλυτη σιωπή, αν και είναι βασικός χρηματοδότης τόσο της ISID όσο και άλλων φανατικών ισλαμικών παραστρατιωτικών ομάδων στον πόλεμο επί της Συρίας και όχι μόνο…Όλοι αυτοί οι εμπλεκόμενοι που «δεν είδαν», «δεν άκουσαν», «δεν ήξεραν», έχουν κοινά συμφέροντα και σαφή σχέδια προς υλοποίηση, μέσα από τα όσα τραγικά και απάνθρωπα συμβαίνουν σήμερα στο Ιράκ από τους «χρήσιμους ηλίθιους» της ISID.

Οι ΗΠΑ, έχοντας σαν βασικό στόχο το Ιράν (το οποίο αποτελεί σημαντικότατο τροφοδότη ενέργειας για την Κίνα, η οποία είναι και ένας από τους κύριους αντιπάλους της Ουάσινγκτον), έχοντας ήδη προσπαθήσει ανεπιτυχώς να το αποδυναμώσουν μέσα από μία κατάρρευση του Μπασάρ Αλ Άσαντ, διείδαν μοναδική ευκαιρία να επαναλάβουν την «περίπτωση» της Ουκρανίας, μέσω «χρήσιμων ηλιθίων» και να δημιουργήσουν μείζον πρόβλημα στο μαλακό υπογάστριο του Ιράν, απειλώντας το έμμεσα με έναν θρησκευτικό εμφύλιο ισλαμικό πόλεμο μεταξύ σιιτών και σουνιτών, ο οποίος πολύ εύκολα μπορεί να μεταφερθεί από το Ιράκ μέσα στο Ιράν. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ θέτουν θέμα τριχοτόμησης του Ιράκ (σουνίτες, σιίτες, κούρδοι) και εκκινούν μία πολύ επικίνδυνη διαδικασία στην περιοχή, στην οποία επιθυμούν να κυριαρχήσουν (εξ αποστάσεως) μέσω του «διαίρει και βασίλευε».

Το Ισραήλ, νιώθει αρκετά ικανοποιημένο με τις μέχρι στιγμής εξελίξεις, αφού έχει δημιουργηθεί μία σοβαρότατη απειλή εμφύλιου πολέμου στο Ισλάμ, αλλά και κατά του βασικού του εχθρού, δηλαδή του Ιράν, το οποίο οφείλει να αντιδράσει με πλήθος κινδύνων να απειλούν μία γενίκευση του πολέμου στον χώρο της Μέσης και της Εγγύς Ανατολής.

Η Τουρκία, μπήκε στο συγκεκριμένο παιχνίδι των ισχυρών, ευελπιστώντας πως θα κατορθώσει να πάρει κάποιο τμήμα από το Βόρειο Ιράκ (για να προλάβει πολύ δυσάρεστες για την ίδια γεωπολιτικές εξελίξεις και ανακατατάξεις μέσα από την ανακήρυξη ενός ενιαίου Κουρδιστάν) δημιουργώντας ένα γεωγραφικό ασυνεχές μεταξύ των Κούρδων του Βορείου Ιράκ και των Κούρδων της Συρίας και της Τουρκίας, επιτυγχάνοντας έτσι την χρονική απομάκρυνση δημιουργίας ενός Κουρδιστάν το οποίο θα αποσπάσει μεγάλες τουρκικές περιοχές. Ταυτόχρονα, η Τουρκία ευελπιστεί να προλάβει να «αρπάξει» και κάποια πετρελαϊκή περιοχή του Βόρειου Ιράκ, μέρος του οποίου υπερασπίζονται οι Κούρδοι, οι οποίοι πρόλαβαν και κινήθηκαν καταλαμβάνοντας το Κιρκούκ. Δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν η Τουρκία το επόμενο διάστημα υλοποιήσει μία στρατιωτική επιχείρηση «εκδικητικής εισόδου» στο Βόρειο Ιράκ, φυσικά με σκοπό να μην αποχωρήσει ποτέ και να μεταβληθεί σε ισχυρό παράγοντα – παίκτη της περιοχής…

Η Σαουδική Αραβία είναι αρκετά ικανοποιημένη με τις εξελίξεις, αφού οι στόχοι της καλύπτονται και ο απώτερος σκοπός της, δηλαδή της δημιουργίας μίας ουσιαστικής απειλής κατά του Ιράν, είναι κοινός με τις ΗΠΑ και νιώθει σίγουρη πως θα ικανοποιηθεί. Δεν θα έχει, μάλιστα, κανένα απολύτως πρόβλημα να χρηματοδοτήσει κι άλλες ισλαμικές παραστρατιωτικές ομάδες για να αναλάβουν δράση μέσα στο Ιράκ (ίσως και στην μεθόριο του Ιράκ με το Ιράν), αλλά και τα έξοδα μίας πιθανής στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ.

Η ατυχής διακυβέρνηση του Ιράκ από την πολιτική του Μαλίκι, μετέτρεψε τη χώρα σε θύμα των σαρκοβόρων της περιοχής και του πλανήτη, που μετά την αποτυχημένη απόπειρα κατά της Συρίας (η οποία διασώθηκε από την σταθερή στήριξη της Ρωσίας) διείδαν μοναδική ευκαιρία να περάσουν στο δεύτερο βήμα και χωρίς να εκτίθενται σε ιδιαίτερους κινδύνους να μεταφέρουν τα πεδία μαχών στην αυλή του Ιράν, έτοιμοι να το κατηγορήσουν ως υπεύθυνο στην περίπτωση που η σύρραξη γενικευθεί…
Ήδη, οι προθέσεις των ΗΠΑ ξεκαθάρισαν, αφού μετά από έκκληση Ιρακινών αξιωματούχων για αμερικανική βοήθεια, με κείμενο του Πάτρικ Κόκμπουρν στην εφημερίδα Ιντιπέντεντ, οι ΗΠΑ μετέφεραν στους Ιρακινούς αξιωματούχους πως μέχρι να παραιτηθεί ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νουρί Μαλίκι δεν θα επέμβουν για να σταματήσουν την ISID. Οι ΗΠΑ πιστεύουν πως αν δεν απομακρυνθεί ο Μαλίκι δεν θα υπάρξει στο Ιράκ μια προσέγγιση σουνιτών και σιιτών.

Αυτές οι αναταράξεις και σχεδόν βέβαιες γεωπολιτικές ανακατατάξεις, δεν πρόκειται να αφήσουν ανεπηρέαστους και στη θέση του απλού θεατή, δυνάμεις που ήδη νιώθουν να απειλούνται με απώλεια της γεωπολιτικής και γεωοικονομικής ισχύος τους. Τόσο η Ρωσία, όσο και η Κίνα (η οποία πρόλαβε να συνάψει συμβόλαια εισαγωγής ρωσικής ενέργειας και παρακολουθεί τις εξελίξεις αντιμετωπίζοντας ακαριαία και πολύ σκληρά στο εσωτερικό της φανατικούς ισλαμιστές) αναμένεται να προβούν σε κινήσεις (σε διπλωματικό επίπεδο) που θα κρίνουν και το επόμενο βήμα τους. 

Κάποιοι επιμένουν να παίζουν με τη φωτιά της ενεργειακής αποθήκης του πλανήτη και επιμένουν να αγνοούν πως αυτό το παιχνίδι τους γίνεται όχι δίπλα αλλά μέσα σε χώρο που υπάρχουν ισχυρά εκρηκτικά… Ευελπιστούμε πως θα επικρατήσει η κοινή λογική. Ειδάλλως, οι εξελίξεις θα επηρεάσουν ραγδαία και συντριπτικά ολόκληρο τον πλανήτη…Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης 

Η σφαγή των ρωσόφωνων της Οδησσού, προκάλεσε περαιτέρω στρατιωτικές κινήσεις της Μόσχας, που ενισχύει πλέον ανοιχτά τις μονάδες της και στην πρόσφατα προσαρτηθείσα Κριμαία. Τις τελευταίες δύο τουλάχιστον μέρες, έγινε γνωστό και επιβεβαιώθηκε, ότι στρατηγικά βομβαριδστικά Tu-160, Tu-95 και Tu-22M ναυτικής κρούσης που ειδικεύονται στην εξολόθρευση ομάδων μάχης αεροπλανοφόρων, προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Συμφερούπολης. Παράλληλα, πάνω από 30 IL-76 βαριά μεταγωγικά προσγειώθηκαν στο ίδιο αεροδρόμιο μεταφέροντας προσωπικό και πολεμικό υλικό. Για την συνοδεία δε όλων αυτών των βαρέων βομβαρδιστικών και μεταγωγικών έφτασαν στην περιοχή και μαχητικά αεροσκάφη Su-27 αλλά και αεροπλάνα έγγυς υποστήριξης χερσέων μονάδων. 

Την ίδια στιγμή με εξαίρεση το Κραματόρσκ, όλα δείχνουν οτι οι Ρωσόφωνοι ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό τις περιοχές τους, έχοντας επιβάλλει defacto την θέση της Μόσχας για ομοσπονδιοποίηση της Ουκρανίας. Εκ των πραγμάτων δε η συμφωνία της Γενεύης μένει στα χαρτιά…

Η κολοσιαία δε αυτή, συγκέντρωση δυνάμεων, φαίνεται πως θα συνεχιστεί καθώς Ρώσοι αξιωματούχοι, δηλώνουν πως θα προωθηθεί στην περιοχή όλο το αναγκαίο, για τους σχεδιασμούς της Μόσχας, υλικό και προσωπικό.

Η Δύση την ίδια στιγμή, πέρα από την ενίσχυση των εναέριων περιπολιών στην Βαλτική και κάποιες χερσαίες μονάδες που έφτασαν στην περιοχή, κυρίως Αμερικανικές, καθώς επίσης και την πρόθεση για ανάπτυξη αντιβαλλιστικών πυραύλων στην Γεωργία, αρκείτε για την ώρα απλά σε προειδοποιήσεις για οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Όλη η υφήλιος λίγο πολύ κρατά την ανάσα της για τις επικείμενες εξελίξεις στην Ουκρανία. Εξελίξεις που έχουν να κάνουν και με το στρατηγικό δόγμα της Ρωσίας.

Ποιό είναι αυτό;

Καταρχήν το πιο πρόσφατο από αυτά υπεγράφει από τον πρόεδρο της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2010, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Σύμφωνα με την οπτική της Ρωσίας, εκτείνεται πολύ πιο πέρα από την αντιμετώπιση πιθανών απειλών. Αυτοχαρακτηρίζεται ως αμυντικό και προβλέπει οτι 11 δράσεις μπορεί να ειπωθούν ως εξωτερική απειλή κατά της Ρωσίας.
 1. Η προσπάθεια του ΝΑΤΟ να αποκτήσει παγκόσμιες διαστάσεις και η εγκατάσταση υποδομών του πλησιέστερα στα Ρωσικά σύνορα.
 2. Η προσπάθεια για αποσταθεροποίηση της κατάστασης σε χώρες και περιοχές που υποσκάπτουν την στρατηγική σταθερότητα.
 3. Η ανάπτυξη ξένων στρατιωτικών υποδομών σε χώρες και ύδατα που εφάπτονται της Ρωσίας ή χωρών συμμάχων αυτής.
 4. Η ανάπτυξη στρατηγικών αντιβαλλιστικών συστημάτων που υποσκάπτουν την παγκόσμια σταθερότητα και παραβιάζουν την έως τώρα ισορροπία των πυρηνικών δυνάμεων, καθώς επίσης και η στρατιωτικοποίηση του διαστήματος και η ανάπτυξη όπλων ακριβείας.
 5. Εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ρωσίας και συμμάχων αυτής, καθώς επίσης και η ανάμειξη σε εσωτερικά ζητήματα αυτών.
 6. Η διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής, πυραύλων και πυραυλικής τεχνολογίας και η εν γένει αύξηση των χωρών με δυνατότητα κατοχής πυρηνικών όπλων.
 7. Η παραβίαση από κάποιες χώρες των διεθνών συμφωνιών και η μη συμμόρφωση με προηγούμενες συμφωνίες περιορισμών των εξοπλισμών και μείωσης των απειλών.
 8. Η χρήση στρατιωτικής ισχύος σε όμορες χώρες, κατά παράβαση της Χάρτας του ΟΗΕ και άλλων διεθνών νομικών φορμών.
 9. Η ύπαρξη πηγών(αστάθειας) και η κλιμάκωση στρατιωτικών συγκρούσεων σε περιοχές όμορες προς την Ρωσία και τους συμμάχους της.
 10. Η διάδοσης της διεθνούς τρομοκρατίας.
 11. Η ύπαρξη διεθνικών και διαθρησκευτικών εντάσεων και η δράση διεθνών ένοπλων ριζοσπαστικών ομάδων σε περιοχές της Ρωσίας και των συμμάχων της, καθώς επίσης ο εξτρεμισμός και οι αποσχιστικές τάσεις ανα την υφήλιο.
Το ίδιο δόγμα προβλέπει και πέντε περιπτώσεις που χαρακτηρίζονται ως στρατιωτική-πολεμική απειλή κατά της Ρωσίας.
 1. Η όξυνση στρατιωτικών και πολιτικών καταστάσεων και η δημιουργία συνθηκών για την χρήση στρατιωτικής δύναμης.
 2. Η παρεμπόδιση της λειτουργίας του κρατικού και στρατιωτικού συστήματος διοίκησης και ελέγχου καθώς επίσης η παρεμπόδιση της λειτουργίας των πυρηνικών δυνάμεων, του συστήματος προειδοποίησης πυραυλικής επίθεσης, του συστήματος διαστημικής επιτήρησης, και ο κίνδυνος σε βάρος αποθηκών πυρηνικών όπλων και εγκαταστάσεων και άλλων ευαίσθητων υποδομών.
 3. Η δημιουργία και εκπαίδευση παράνομων ενόπλων δυνάμεων και η δράση τους, σε περιοχές της Ρωσίας και συμμάχων αυτής.
 4. Η επίδειξη στρατιωτικών δυνάμεων στο πλαίσιο ασκήσεων σε χώρες όμορες προς την Ρωσία και τους συμμάχους της με σκοπό την πρόκληση.
 5. Η ενεργοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων, σε διάφορα επίπεδα, με παράλληλη μερική ή πλήρη κινητοποίηση και μετάστασή τους σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας.
Όπως γίνεται αντιληπτό, οι ενέργειες της ΕΕ και βέβαια των ΗΠΑ, μάλλον πάτησαν τον κάλο της Μόσχας, ενεργώντας σε πλαίσια που θίγουν ακριβώς άρθρα αυτού του δόγματος.

Η όποιες εξελίξεις βέβαια από εδώ που έφτασαν τα πράγματα, έχουν ή θά έχουν να κάνουν και με καθαρά πολιτικές αποφάσεις τόσο της Μόσχας όσο και της Ουάσιγκτον.
Σε κάθε περίπτωση οι πληροφορίες που θέλουν την χώρα μας να αποστέλλει 4 μαχητικά F-16 σε άσκηση που θα γίνει στην Βαλτική, κρίνεται μάλλον βεβιασμένη αν και ορθή στα πλαίσια που ορίζουν τις συμμαχικές υποχρεώσεις της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο αν λάβει κανείς υπόψιν ότι έως τώρα η Βορειοατλαντική συμμαχία ουδέποτε στάθηκε πραγματικά στο πλευρό της Αθήνας όταν την χρειάστηκε, καταργώντας αν μή τι άλλο το αμφίδρομο που ορίζει μια συμμαχία, τότε η κίνηση αυτή είναι στρατηγικά λάθος.

Εκθέτει την χώρα σε κίνδυνο, καθώς σε τελική ανάλυση η Ρωσία είναι σχεδόν δίπλα μας ενώ οι ΗΠΑ πέραν του Ατλαντικού και δεν θα βιώσει τα «απόνερα» μιας πιθανής σύγκρουσης στη Ευρώπη.
Εξάλλου όπως λέει και το ρητό όταν τσακώνονται τα βουβάλια στον βάλτο την πληρώνουν τα βατράχια, οπότε μάλλον καλύτερα να κρατάμε αποστάσεις…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο που προβλέπει μείωση των φόρων επί του εισοδήματος των μισθωτών και των κερδών των επιχειρήσεων από το 2015, αποφεύγοντας ταυτόχρονα και την αύξηση του ΦΠΑ, παρά τις πιέσεις που ασκούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μαδρίτη προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο φόρος εισοδήματος αναμένεται ότι θα μειωθεί κατά 12,5%, κατά μέσο όρο, από το 2015, δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου.

“Πρόκειται για μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση που προβλέπει τη γενική μείωση των φόρων για όλους: μισθωτούς, επιχειρήσεις και οικογένειες”, πρόσθεσε. “Μια μεταρρύθμιση που επιδιώκει, μετά τις προσπάθειες που κατέβαλε η ισπανική κοινωνία για να αντιμετωπίσει την κρίση, όχι μόνο να την αποζημιώσει για τις θυσίες της αλλά επίσης να προωθήσει την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας”, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Προϋπολογισμούς Κριστόμπαλ Μοντόρο υπογράμμισε από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μην αυξήσει τον ΦΠΑ, εκτός από κάποιες πολύ περιορισμένες αλλαγές που αφορούν τα απορρυπαντικά, οι οποίες “συνδέονται με την εφαρμογή των ευρωπαϊκών αποφάσεων”.

Στις 31 Μαΐου ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχε ανακοινώσει ότι η κυβέρνησή του θα προχωρούσε σε μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 30% στο 25%. Ο ίδιος είχε αποκλείσει την πιθανότητα αύξησης του ΦΠΑ, παρά τις πιέσεις που ασκούσαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό η Ισπανία θα αντιστάθμιζε τις απώλειες εσόδων από τη μείωση των φόρων.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης “είναι πλήρως συμβατές με το πρόγραμμα περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος”, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Λουίς δε Γκίντος.

Από το 2012 η Ισπανία εφαρμόζει ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας καθώς η οικονομία της είχε δεχτεί διπλό πλήγμα: αφενός τη “φούσκα” των ακινήτων που έσκασε το 2008 και αφετέρου την παγκόσμις οικονομική κρίση. Το 2013 η χώρα βγήκε δειλά από τη δεύτερη ύφεση που αντιμετώπισε μέσα σε πέντε χρόνια, όμως το ποσοστό ανεργίας παραμένει ένα από τα υψηλότερα του ανεπτυγμένου κόσμου, στο 25,93%. Η Μαδρίτη εκτιμά ότι φέτος η ανάπτυξη θα φτάσει το 1,2%, το 2015 θα αγγίξει το 1,8% και το 2017 θα ανέβει στο 3%.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Τα γεγονότα στην Κύπρο προδίδουν πολύ δυσάρεστες εξελίξεις για το νησί της Αφροδίτης, που 40 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή συνεχίζει να βρίσκεται κομμένο στα δύο, και, σήμερα ελέω του τραγικού προέδρου Αναστασιάδη. Σημαντικό ρόλο και ευθύνες, για τον κίνδυνο που σήμερα απειλεί την Κύπρο, έχει και ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος (που μπορεί να παίξει ακόμη και σήμερα σημαντικότατο ρόλο στις εξελίξεις και στην επίλυση του Κυπριακού), που δυστυχώς, απέχει παρασάγγας από τις εθνικές θέσεις για την δικαίωση του Κυπριακού Ελληνισμού που βλέπει σήμερα την Κύπρο να κινδυνεύει να αποχαρακτηριστεί σαν χώρα, να μετατραπεί σε πρωτότυπη αποικία - μη κράτος και να παραχωρήσει γη και ύδωρ στις παράνομες και παράλογες απαιτήσεις των τούρκων κατακτητών, όπως αυτές πάγια εκφράζονταν και συνεχίσουν να εκφράζονται από τον ψευδο-ηγέτη Έρογλου.

Σήμερα ανασύρουμε από το αρχείο μας μία προφητική επιστολή ενός πρώην συνεργάτη μας, που στάλθηκε στον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, το 2010, μέσα στην οποία γινόταν μία απέλπιδα προσπάθεια επαναφοράς του αρχιεπισκόπου στην λογική και στις εθνικές γραμμές.
Δυστυχώς, παρά τις αντικειμενικές και ιστορικά αποδεδειγμένες επισημάνσεις του αποστολέα, η επιστολή δεν στάθηκε ικανή να οδηγήσει σε μία στροφή 180 μοιρών τον θρησκευτικό ηγέτη, όμως παρέμεινε να υπενθυμίζει τις ιστορικές ευθύνες εκείνων των «ηγετών» που αποδείχθηκαν ελάχιστοι και επονείδιστα ολίγιστοι απέναντι στις ευθύνες τους.

Η επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

Αγαπητέ κ. Αρχιεπίσκοπε,

με μεγάλη μου έκπληξη πληροφορήθηκα ότι βραβεύσατε τον κ. Μπαγίς εξαιτίας της "συνεισφοράς" του στη θρησκευτική ελευθερία των μειονοτήτων στην Τουρκία.
Αυτό αποτελεί μεγάλη έκπληξη, δεδομένου ότι η Τουρκία ακόμα και σήμερα δεν σέβεται τα δικαιώματα (θρησκευτικά και πολιτικά) μειονοτήτων.

Ακόμα και στη κατεχόμενη Κύπρο με αναστολή λειτουργίας σε εκκλησία κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων δεν σεβάστηκε ούτε την πλειονότητα της μαρτυρικής νήσου.

Οι γείτονες μας εξ’ Ανατολής έχουν επεκτατικές βλέψεις προσπαθώντας να συνδέσουν το ζήτημα της Χάλκης με την δήθεν "τουρκική" μειονότητα στην Θράκη. Η μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη από θρησκευτική τείνει να μετατραπεί σε "εθνική", μετά να μετατραπεί σε "κοινότητα" -αντί για μειονότητα- και τέλος σε "εθνότητα".
Ακολουθείται η πάγια τουρκική τακτική εδώ και δεκαετίες με στόχο τον εκτουρκισμό της!!
Φανταστείτε λοιπόν αν η Τουρκία οργιάζει με προπαγάνδα σε ξένο κράτος, τι κάνει για να διατηρήσει τις μειονότητες στο έδαφός της υπό τον έλεγχο της!

Η στάση της γείτονος σε Αιγαίο και Κύπρο δεν αφήνει περιθώρια σκέψης πέρα του γεγονότος ότι εφαρμόζει τα σχέδια της περί Νεοοθωμανισμού, σχέδια τα οποία είναι επικίνδυνα για τον Ελληνισμό και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φανταστούμε ότι ό,τι και αν πράξει η Τουρκία το κάνει για το καλό των μειονοτήτων!

Η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για τις μειονότητες και αυτό είναι ιστορικά αποδεδειγμένο αν ασχοληθούμε λ.χ. με τους Αλεβίτες και τους Κούρδους.

Ειδικά για τους Έλληνες ,είναι περιττό να υπενθυμίσουμε πως μέχρι και σήμερα έχει παραβιάσει πάμπολλες φορές την Συνθήκη της Λωζάννης.
Και όχι μόνο!

Ο κ. Μπαγίς εκμεταλλεύεται το θέμα των μειονοτήτων έτσι ώστε η εξωτερική τουρκική πολιτική να επιβάλλει τα νεοοθωμανικά της σχέδια σε Αιγαίο, Θράκη και Κύπρο.

Η τουρκική πολιτική έχει μάθει να προβάλλει ανυπόστατες αξιώσεις που δεν δικαιούται, και υποτίθεται ότι η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να υποχωρούν έτσι ώστε να υποχωρούν δήθεν και οι Τούρκοι.
Το σχέδιό τους λειτουργεί περίφημα αν αναλογιστεί κανείς ότι το casus belli εναντίον της Ελλάδας τίθεται μέχρι και σήμερα εν ισχύι και η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ!
Γεγονός πρωτοφανές!!!

Αγαπητέ κ.Αρχιεπίσκοπε,
η Τουρκία δεν δημιουργεί τυχαίως προβλήματα. Τα προβλήματα που προκαλεί έχουν σαν στόχο να δέχεται η Ελλάδα υποτελείς λύσεις και ανυπόστατες αξιώσεις από την γείτονα χώρα και τους Αγγλο-αμερικανούς φίλους της.

Αν ο Μπαγίς παριστάνει τον καλό ,είναι επιπλέον διότι επιδιώκει την κατασκευή τζαμιού στην Αθήνα για όλους τους μουσουλμάνους,όπου η μέγιστη πλειοψηφία τους έρχεται παράνομα στην χώρα μέσω Τουρκίας με στόχο να αποδείξει στη Διεθνή Κοινότητα ότι η χώρα του είναι σε θέση να "φροντίζει" τους μουσουλμάνους (και) στην Ελλάδα!

Δεν είναι τυχαίες οι ανιστόρητες τουρκικές αξιώσεις περί "τουρκικών" μειονοτήτων ακόμα και στα Δωδεκάνησα!

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας αναφέρω ότι αν αυτή η κίνηση σας είναι κίνηση φιλίας, ώστε να φανεί ότι η γειτονική χώρα έχει την υποστήριξη της Εκκλησίας για να προβεί σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις για τις μειονότητες ,κινείται προς τον λάθος δρόμο διότι η Τουρκία έχει ως στόχο να αναδείξει ότι είναι μία χώρα δημοκρατίας όπου υπάρχει απόλυτος σεβασμός μειονοτήτων και η ΕΕ δεν έχει κανένα λόγο να μην στηρίζει την ένταξη της αφού έχει την υπογραφή σας ότι όντως(;) σέβεται τις μειονότητες!

Όμως η Τουρκία είχε ,έχει και θα έχει επεκτατικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, ακόμα και μέσω του "σεβασμού" των θρησκευτικών ελευθεριών.

Το έχει ήδη αποδείξει!
Θα τους το επιτρέψουμε;

Μετά τιμής
Γεώργιος Μουκάκος

Εμείς, κλείνοντας αυτή την «ιστορική υπενθύμιση – παρέμβαση» ενός Έλληνα προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, θέλουμε να τονίσουμε πως η ανάπτυξη των δημόσιων σχέσεων από πλευράς των ιεραρχών δεν γίνεται μόνο προκειμένου να ικανοποιηθούν ανάγκες ή να δημιουργηθούν ικανές άμυνες για την Εκκλησία, αλλά γίνονται –και πρέπει να γίνονται- επιπλέον, για να λειτουργούν την κατάλληλη στιγμή ως «εργαλεία άσκησης πίεσης» προς εκείνα τα όργανα που έχουν την δυνατότητα να λάβουν αποφάσεις υπέρ ή κατά της Ελλάδας και του Ελληνισμού γενικότερα.
Εάν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος αντιλαμβάνεται διαφορετικά τις επαφές και τις σχέσεις που αναπτύσσει ως ηγέτης της Ορθοδοξίας στην Αμερική, τότε ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσει όχι τον ρόλο του ως δημοσιοσχεσίτη, αλλά τον λόγο ύπαρξης και λειτουργίας του ως ποιμένα και ως ορθόδοξου ιεράρχη…
Εάν, δεν επιθυμεί να ασκεί τις μέγιστες δυνατές παρεμβάσεις υπέρ των δικαίων του Κυπριακού Ελληνισμού, τότε ας το δηλώσει επισήμως…


Aπορούμε πώς είναι δυνατόν να εκπλήσσονται κάποιοι, ακόμα, με την εγκληματική ασυδοσία και τον πραξικοπηματικό εκτραχηλισμό αυτής της κυβερνητικής κοινοπραξίας: Του Συνδικάτου του Εγκλήματος…

Αυτό που εκπλήσσει δεν είναι ο εγκληματικός οίστρος αυτής της κυβερνητικής «συμμορίας». Μια «συμμορία» τα πάντα είναι ικανή να διαπράξει και τα πλέον φρικτά και κτηνώδη ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ, αν δεν συναντά ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ και αν την αντιμετωπίζεις με ειρηνόφιλες αυταπάτες, με τη «νομιμότητα» που αυτή ΕΠΙΒΑΛΕΙ…

Αυτό που εκπλήσσει δεν είναι τα αλυσιδωτά εγκλήματα των δωσίλογων ανδρεικέλων του 4ου Ράιχ: Το έργο των αφεντικών τους εκτελούν, με τον υπερβάλλοντα ζήλο του πωρωμένου δούλου…

ΑΥΤΟ που εκπλήσσει είναι η ειρηνόφιλη ΑΚΙΝΗΣΙΑ και ο κοινοβουλευτικός κρετινισμός της αυτό-ονομαζόμενης «αριστεράς»: Η δική της δουλική ΥΠΟΤΑΓΗ στη «νομιμότητα» του 4ου Ράιχ και των κυβερνητικών «συμμοριτών» - ανδρεικέλων του.

Πρέπει κανείς να είναι μέρος του ίδιου Συνδικάτου του Εγκλήματος, να συμμετέχει στο ίδιο αυτό ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ παιχνίδι, για να μην θέλει να δει αυτό που βλέπουν, σήμερα και οι πλέον ηλίθιοι: Ότι η Βουλή είναι ΚΑΙ το «εκτελεστικό απόσπασμα» της Ελλάδας και του λαού της ΚΑΙ το πλυντήριο των δολοφόνων του…

Αυτή τη Βουλή έχει «νομιμοποιήσει» η «αριστερά»: Τη Βουλή που νομιμοποιεί ΟΛΑ τα ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ της κυβερνητικής «συμμορίας», τη Βουλή που σπέρνει καθημερινά μια ΦΡΙΚΗ δίχως ΤΕΛΟΣ, αλλά και τη βουλή που ξεπλένει τα ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ των κυβερνητικών ανδρεικέλων.

ΟΤΑΝ νομιμοποιείς αυτή τη Βουλή, τη «νομιμότητα» του ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ και του ΞΕΠΛΥΜΑΤΟΣ, ΤΟΤΕ συντηρείς και γιγαντώνεις την εγκληματική αυθάδεια και την πραξικοπηματική αποχαλίνωση της κυβερνητικής «συμμορίας»…

ΤΟΤΕ στην ΠΡΑΞΗ στηρίζεις το ΕΓΚΛΗΜΑ που στηλιτεύεις υποκριτικά στα λόγια…

ΤΟΤΕ είσαι …μέρος του ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ, ανεξάρτητα από τα αναθέματα που εκτοξεύεις εναντίον του εγκλήματος…

Η «αριστερά» για ΟΛΑ αυτά τα ασύδοτα και φρικτά ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ που διαπράττουν οι κυβερνήσεις των ανδρεικέλων, επί χρόνια, έσκουζε μόνο, ΕΝΤΟΣ του κοινοβουλευτικού πλαισίου (πλαίσιο «νομιμοποίησης» των εγκλημάτων), αλλά ΠΟΤΕ ΠΡΑΚΤΙΚΑ δεν κούνησε ούτε το μικρό της δακτυλάκι: Να κατεβεί αγωνιστικά και συγκρουσιακά στο ΔΡΟΜΟ, να καλέσει το λαό σε έναν αδιάλλακτο ΑΓΩΝΑ στο δρόμο, με κεντρικό στόχο: Την Αμφισβήτηση, Άρνηση και Γκρέμισμα αυτής της «νομιμότητας» του ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ, της «νομιμότητας» των δωσίλογων ανδρεικέλων του 4ου Ράιχ…

Αντί, αυτή «αριστερά» να ξεσηκώσει και τις πέτρες (αυτό θα έκανε μια Αριστερά), έδινε δονκιχωτικές μάχες διπλωματικών ανακοινώσεων, εκλογικών, καταναλωτικών καταγγελιών και αναθεμάτων, ΕΝΤΟΣ ενός κατοχικού πλαισίου, που το ίδιο παρείχε τη «νομιμότητα» του ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ στην κυβερνητική «συμμορία»…

Γιατί, λοιπόν, εκπλήσσονται, με φωνασκίες και αναθέματα, οι φωστήρες της «αριστεράς» του εκλογικού εξτρεμισμού, για το πρόωρο κλείσιμο της Βουλής που κουκουλώνει και ξεπλένει τα ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ των αρχισυμμοριτών: Βενιζέλου και CIA, για τα υποβρύχια και τα άλλα σκάνδαλα των σκανδάλων…
Γιατί εκπλήσσονται για την παραληρηματική, δικτατορική αυθάδεια του Βενιζέλου;

Είναι αυτή η «αριστερά» που έστρωσε το δρόμο σε όλα αυτά: Το δρόμο της κατοχικής «νομιμότητας» και εγκληματικής φρενοβλάβειας των κυβερνητικών ληστών και δημίων…

Και συνεχίζει να τον λιπαίνει αυτόν το δρόμο…

Και σήμερα, μπροστά στην κατάλυση των ΠΑΝΤΩΝ και στο ΞΕΠΛΥΜΑ των αρχοδωσίλογων, απλώς γαυγίζει: Σαν το σκυλί που απλώς γαυγίζει και δεν δαγκώνει…

Και σήμερα δεν κτυπά τις καμπάνες του εθνικού και κοινωνικού ξεσηκωμού εναντίον των ανδρεικέλων της νέας κατοχής: Του 4ου Ράιχ…

Ας μη γελιόμαστε και ΟΧΙ άλλες αυταπάτες: Αυτή η «αριστερά» είναι μέρος αυτού του εγκληματικού παιχνιδιού, ένας από τους σημαντικούς παίχτες του…

Πηγή  resaltomag

Το φωτομοντάζ είναι από το Jodi

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Συντάκτης: Σταυρούλα Δαδάκη, αρχαιολόγος

Νότια της επαρχιακής οδού Ξάνθης-Κομοτηνής, μέσω Ιάσμου και μετά τη διασταύρωση με το χωριό Αμαξάδες, κοντά στο μυχό της Βιστωνίδας λίμνης, σώζονται τα επιβλητικά ερείπια μιας οχυρωμένης πόλης τα οποία στους περιηγητές της Τουρκοκρατίας ήταν γνωστά με το όνομα «Μπουρού Καλέ». 

Τα ερείπια αυτά από πολύ νωρίς ταυτίστηκαν με τη γνωστή στα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά χρόνια πόλη που έφερε διαδοχικά τα ονόματα Αναστασιούπολις και Περιθεώριον.

Η πόλη βρίσκεται στο κέντρο της εύφορης περιοχής, όπου κατά την ομηρική εποχή έβοσκαν τα άλογα του Διομήδη. 

Στα ρωμαϊκά οδοιπορικά της ύστερης αρχαιότητας αναφέρεται σταθμός της Εγνατίας οδού με το όνομα Stabulo Diomedis, ο οποίος τοποθετείται στη θέση αυτή.


Τον 6ο αι. η πόλη περιγράφεται από τον ιστορικό Προκόπιο και καλείται Αναστασιούπολις, όνομα που σύμφωνα με τον Καντακουζηνό οφείλεται στον αυτοκράτορα Αναστάσιο Α΄ (491-518), ο οποίος την οχύρωσε για πρώτη φορά. 

 Ο οχυρωματικός περίβολος με έναν από τους σωζόμενους πύργους.
Σύμφωνα με τον Προκόπιο, ο Ιουστινιανός Α' κατασκεύασε παράλιο τείχος, καθώς και μακρό τείχος μήκους 4 χλμ. το οποίο ξεκινούσε από τη βοριοδυτική γωνία του περιβόλου και έφθανε στους πρόποδες της Ροδόπης, ελέγχοντας έτσι την κίνηση πάνω στην Εγνατία οδό.

Η επισκοπή Αναστασιουπόλεως εμφανίζεται ως υποκείμενη στη μητρόπολη Τραϊανουπόλεως από τους μεταϊουστινιάνειους χρόνους έως και τον 9ο αι., οπότε εμφανίζεται για πρώτη φορά και το νέο όνομά της, Περιθεώριον.

Το Περιθεώριον αναδείχθηκε σε στρατηγικής σημασία κάστρο για τον έλεγχο της περιοχής. Κατά τον 11ο αι. μαρτυρούνται μέσα στην πόλη και γύρω από αυτήν πλούσια μετόχια της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους και της Μονής Πετριτζιωνιτίσσης (σημερινή Μονή Μπατσκόβου στη Βουλγαρία).

Στα 1203 η Αναστασιούπολη, όπως και πολλές πόλεις της Θράκης, καταστράφηκε από τον ηγεμόνα των Βουλγάρων Ιωάννη Ασέν τον οποίο οι βυζαντινοί συγγραφείς αποκαλούσαν και Σκυλογιάννη. Ακολούθησε μία περίοδος παρακμής για την οποία οι πηγές σιωπούν. Το 1341 ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Γ΄ Παλαιολόγος επισκεύασε τα ερειπωμένα της τείχη. Την ίδια εποχή η Αναστασιούπολις προβιβάστηκε και σε μητρόπολη.

Στους μετέπειτα αιώνες η πόλη εμφανίζεται αρκετά συχνά στις πηγές και ιδίως σε σχέση με γεγονότα των εμφυλίων πολέμων του 14ου αι. Η πόλη άντεξε την πολιορκία του 1342/43 από τον Καντακουζηνό.


Το Περιθεώριον ήταν από τα τελευταία αστικά κέντρα της Θράκης που υπέκυψαν στους Οθωμανούς, αφού γνώρισε μια περίοδο αυτοδιοίκησης. 

Ελάχιστοι χριστιανοί κάτοικοι διαβιούσαν μέσα στο κάστρο έως και τα τέλη του 17ου αι., ενώ τα ερείπια δύο παλαιών ναών με απομεινάρια από τον άλλοτε λαμπρό διάκοσμό τους εντυπωσίασαν τον περιηγητή Robert De Dreux που επισκέφθηκε την πόλη στα 1668.

Σήμερα η επίχωση και η πλούσια βλάστηση κάλυψαν τα πάντα εκτός από τα υψηλά τείχη της που εντυπωσιάζουν με το μεγαλείο τους. Ο οχυρωματικός περίβολος της πόλης σώζεται σχεδόν ολόκληρος, καλλυμένος από την πλούσια βλάστηση. Έχει σχήμα ακανόνιστο πολυγωνικό και ενισχύεται σε τακτά διαστήματα από τετράπλευρους και κυκλικούς πύργους στις γωνίες. Οι πύργοι σώζονται σχεδόν ακέραιοι, ενώ μεταπύργια τμήματα είναι πεσμένα εξαιτίας της θεμελίωσης των σε προσχωσιγενές έδαφος. 

Η νότια πύλη.
Στη νότια πλευρά βρίσκεται η κύρια πύλη, που οδηγούσε στο λιμάνι. Ανοίγεται ανάμεσα σε δυο ισχυρούς πύργους που ενώνονται με λιθόκτιστη καμάρα. 

Μονογράμματα των Παλαιολόγων κοσμούν τις επιφάνειες των πύργων και επιβεβαιώνουν την αναφερόμενη από τον Καντακουζηνό εκτεταμένη επισκεύη των τειχών από τον Ανδρόνικο. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο κεκλιμένος ισχυρός πύργος στο μέσον της ανατολικής πλευράς όπου εντοπίζονται διάφορες φάσεις υπερύψωσης του περιδρόμου.

Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού

Ιστορικός χάρτης της Αρχαίας Θράκης (Πηγή: Wikimedia)