Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

10 Ιουν 2014

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ήρθε η ώρα να αρχίσουν οι συζητήσεις για πιθανή ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν γνωρίζω πού βασίζεται αυτή η αισιοδοξία των επιτρόπων, πιστεύω όμως ότι η Ελλάς δικαιούται και υποχρεούται να θέσει συγκεκριμένους και αυστηρούς όρους για να ανοίξει η συζήτηση. Η Αλβανία δεν φέρεται σωστά σε πολλά θέματα που συγκινούν τον Ελληνισμό και γενικά επιδεικνύει κακοπιστία απέναντι στην Αθήνα και την ελληνική εθνική κοινότητα η οποία ζει εκεί.

1) Πρώτος ελληνικός όρος πρέπει να είναι η άμεση συνεργασία και παροχή αδειών εκ μέρους των Αλβανών για τη περισυλλογή των οστών των Ελλήνων στρατιωτών του 1940-41. Ορθώς επισημαίνει η Επιτροπή Συγγενών Πεσόντων ότι οι περισσότεροι από τους 8.000 αξιωματικούς και οπλίτες του Επους των βορειοηπειρώτικων βουνών ή δεν έχουν εντοπισθεί ακόμη ή βρίσκονται θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους. Από την εποχή που οι αρχαίοι πρόγονοί μας έπαιζαν στο θέατρο την «Αντιγόνη» του Σοφοκλέους, η τιμή προς τους νεκρούς αποτελεί στοιχειώδη προϋπόθεση για να θεωρείται πολιτισμένη μία κοινωνία. Η Αλβανία καλείται να αποδείξει εμπράκτως αν είναι πράγματι έτοιμη να ενταχθεί στους ευρωπαϊκούς δημοκρατικούς θεσμούς.

2) Οφείλουμε να ζητήσουμε τον μεγαλύτερο σεβασμό προς τα δικαιώματα των Ελλήνων, είτε αυτοί ζουν στη Β. Ηπειρο είτε σε άλλα σημεία της χώρας. Να ξαναγίνει η απογραφή των μειονοτήτων με σαφή καταγραφή εθνικής καταγωγής και θρησκεύματος. Για την προηγούμενη απογραφή έχουμε παράπονα ότι διεξήχθη με σοβαρές παρατυπίες, γι’ αυτό το αποτέλεσμα δεν αναγνωρίσθηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας και από την οργάνωση Ομόνοια της ελληνικής μειονότητος. Θυμίζω ότι η απογραφή αυτή πραγματοποιήθηκε με μερική χρηματοδότηση από την Ευρ. Ενωση, η οποία είχε θεωρήσει νόμιμη και χρήσιμη την καταγραφή θρησκεύματος και εθνικότητος (π.χ. μέλος της ελληνικής ή μαυροβουνιακής μειονότητος), αρκεί αυτή να είναι προαιρετική και με τη σύμφωνη γνώμη του απογραφομένου.

3) Να ζητήσουμε από την Ε.Ε. να απαιτήσει την παύση κάθε ανθελληνικής προπαγάνδας μέσω κομμάτων, Τύπου ή σχολικών βιβλίων. Στα σχολικά εγχειρίδια, τα οποία μοιράζονται ακόμη και στα ελληνόπουλα της Βορείου Ηπείρου, το αλβανικό κράτος -ασχέτως του κόμματος που κυβερνά- καλλιεργεί τον μύθο της μεγάλης ή «φυσικής» Αλβανίας, στην οποία πρέπει να περιληφθούν αρκετά εδάφη της ελληνικής Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Οι Αλβανοί των Βαλκανίων αναπτύσσουν έναν επικίνδυνο εθνικισμό με πρόσφατη έκφραση την ενοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος μεταξύ των «δύο αλβανικών κρατών» Κοσόβου και Αλβανίας.

4) Να απαιτήσουμε να σταματήσουν οι πάσης φύσεως διοικητικές και δικαστικές μεθοδεύσεις εις βάρος της ελληνικής εθνικής κοινότητος. Να μην ενταχθεί η ελληνικότατη Χειμάρρα σε ενιαίο δήμο μαζί με φανατικούς μουσουλμάνους, όπως θέλουν τα Τίρανα. Να ακυρωθούν οι δικαστικές αποφάσεις οι οποίες αδικούν κατάφωρα Ελληνες ιδιοκτήτες γης και την Ορθόδοξη Εκκλησία. Να ρυθμισθεί διά νόμου η επιστροφή όλων των ναών και μονών που κρατικοποίησε το κομμουνιστικό καθεστώς.

5) Να δηλώσουν τα δύο μεγάλα αλβανικά κόμματα, Δημοκρατικό και Σοσιαλιστικό, ότι δεν συμφωνούν με τα αιτήματα των Τσάμηδων απογόνων των εγκληματιών πολέμου του 1941-44, τα οποία ξεκινούν από τη διεκδίκηση γης στη Θεσπρωτία και φθάνουν έως τη διεκδίκηση ελληνικών εδαφών στην Ηπειρο.

6) Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από το Πρωτόκολλο της Κερκύρας του 1914, το οποίο υπέγραψαν οι Αλβανοί και οι τότε προστάτες τους Ιταλοί μετά την εξέγερση των Βορειοηπειρωτών. Να θυμίσουμε στους εταίρους μας την αυτονομία των Ελλήνων εντός Αλβανίας που ζητούσε το μηδέποτε εφαρμοσθέν εκείνο κείμενο. Εστω κι αν έχουν αλλάξει προδήλως οι συνθήκες, οι διεθνείς συμφωνίες δεν πρέπει να κουρελιάζονται.Συζητήσεις επάνω και κάτω από τα τραπέζια της ελιτ της Ε.Ε. για τον... Πρόεδρο!
 
Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

Η κ. Angela Merkel, με την 3η κατά σειρά εκλογή της στο ύψιστο αξίωμα της Γερμανικής Δημοκρατίας, «έγραψε» ιστορία που επιβεβαιώνεται και από τη χρήση του τίτλου με τον οποίο την προσφωνούν πια Ηγέτες και πολίτες.

Μέχρι την ημέρα της πρώτης εκλογής της ως Καγκελαρίου της Γερμανίας ο τίτλος του Καγκελαρίου στη Γερμανική γλώσσα ήταν «Herr Bundeskanzler» αλλά αυτό άλλαξε το 2004 καθώς θεωρήθηκε «υποτιμητικό» για την πρώτη γυναίκα καγκελάριο που έκτοτε την προσφωνούν «Frau Bundeskaznlerin».

ΔΕΝ εξαντλείται το σημερινό μου σημείωμα ως θέμα στον Γερμανικό τίτλο ούτε στην προσαρμογή του σε μια γυναίκα καγκελάριο!..

Από το 2005 όταν εξελέγη στο αξίωμα η κ Merkel απέδειξε ότι θα γράψει ιστορία που θα ξεπεράσει ακόμη και την μακαρίτισσα Αγγλίδα Πρωθυπουργό κ Margaret Thatcher που κέρδισε τον τίτλο της «σιδηράς Κυρίας»...

Η επανεκλογή, τρίτη κατά σειρά, της κ Merkel (ο Καγκελάριος Kohl είχε υπηρετήσει για 16 χρόνια στο ύψιστο Γερμανικό αξίωμα) συμπίπτει και με την εκλογή του νέου Προέδρου της Ε.Ε. θέση την οποία επιθυμεί διακαώς, ο πρώην Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κ Juncker τον οποίο στηρίζει η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Οι εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο που διεξήχθησαν στις 25 Μαΐου, 2014, έφεραν στην επιφάνεια της συλλογικής συνείδησης των Ευρωπαίων πολιτών διαχρονικά προβλήματα που σχετίζονται με ιστορικές διαφορές σε ιδεολογικούς προσανατολισμούς αλλά και με τη γενικευμένη απογοήτευση της καθημερινότητας σε μια ΕΕ 28 χωρών-μελών όπου το χάσμα Βορρά-Νότου διευρύνεται σε παράλληλη πορεία με το χάσμα «εχόντων-μη εχόντων» απασχολημένων και ανέργων.

Η αυξημένη παρουσία Ευρωβουλευτών που εξέφρασαν τη λαϊκή ετυμηγορία ως «ευρωσκεπτικισμό» και αριστερά και δεξιά του Λαϊκού Κέντρου έχει προκαλέσει ερωτηματικά, συζητήσεις, αντιδικίες, ακόμη και «αμφιβολίες» για το μέλλον της Ε.Ε.

Ο κ Juncker, με 18χρονη θητεία ως Πρωθυπυργός του Λουξεμβούργου, που επιθυμεί να γίνει Πρόεδρος στηρίχθηκε και στηρίζεται από την κ Merkel.

Το ερώτημα που τώρα εγείρεται, καθώς στην υποψηφιότητά του κ.κ Juncker έχουν αντιδράσει ο Βρετανός πρωθυπουργός κ Cameron και άλλοι, εστιάζεται πιο πολύ στο πρόσωπο και τις πολιτικές φιλοδοξίες της κ Merkel και λιγότερο στον άνδρα (ή τη γυναίκα – «ξάφνιασμα» το όνομα της κ. Lagarde του ΔΝΤ που «έπεσε» τυχαία στο τραπέζι των συζητήσεων) που θα εκλεγεί Πρόεδρος.

Οι Έλληνες, όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, παρακολούθησαν και την εγκάρδια συζήτηση μεταξύ του Έλληνα πολιτικού κ. Τσίπρα και του Γερμανού ηγέτη των Σοσιαλιστών κ. Schulz και άκουσαν και διάβασαν την τοποθέτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑ διακήρυξε ότι η πρώτη «διερευνητική» εντολή πρέπει να δοθεί στον κ Juncker.

Η θέση του κ Τσίπρα «ξάφνιασε» μερικούς αδαείς που την επέκριναν μη συνειδητοποιώντας ότι ο κ Τσίπρας ΔΕΝ άλλαξε τροπάριο και ΔΕΝ «αγάπησε» ξαφνικά και σφόδρα τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος της ΕΕαλλά πολύ σωστά πρότεινε να γίνει ΣΕΒΑΣΤΗ η κλασική διαδικασία όπου τηνπρώτη «διερευνητική» εντολή την παίρνει ο ηγέτης του Κόμματος που ήρθε πρώτο στις πρόσφατες εκλογές.

Οι δημοκρατικές διαδικασίες το προβλέπουν και έτσι πρέπει να γίνει!

Οι «επικριτές» του κ Τσίπρα φρονώ ότι θα έπρεπε να «ενοχληθούν» πολύ περισσότερο από την εντυπωσιακή οικειότητα του Πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του Γερμανού πολιτικού κ Schultz καθώς ο κ Τσίπρας ΔΕΝ ανήκει στο Κόμμα του κ Schulz.

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι οι συζητήσεις έχουν ανάψει για τα καλά τόσο στο προσκήνιο των Βρυξελλών όσο και στα παρασκήνια και οι προβληματισμοί επικεντρώνονται στο μέλλον της Ευρώπης των 28 χωρών.

Οι «ευρωσκεπτικιστές» ΔΕΝ διαθέτουν τα απαραίτητα «κουκιά» για να δημιουργήσουν ουσιαστικά προβλήματα στη λήψη αποφάσεων, αλλά η αυξημένη παρουσία τους θα είναι μια βροντόφωνη και σαφής υπενθύμιση των προβλημάτων των Λαών του Νότου (και άλλων περιοχών) της ΕΕ.

Η κ Merkel και οι Γερμανοί Σοσιαλιστές είχαν συνεργασθεί στο παρελθόν σε εκείνον τον ιστορικό «Μεγάλο Συνασπισμό» Κεντροδεξιάς και Κεντροαριστεράς που αντιμετώπισε με ιστορική επιτυχία το μεγάλο θέμα της ανεργίας στη Γερμανία συμβάλλοντας στην άνοδο της Γερμανικής Οικονομίας μέχρι και το 2008 όταν η Οικονομική Κρίση που ξεκίνησε στις ΗΠΑ και συντάραξε την Υφήλιο οδήγησε στην διακοπή της συνεργασίας CDU/SPD.

Τα τρέχοντα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα στην ΕΕ απαιτούν γενναία αντιμετώπιση χωρίς Κομματικές σκοπιμότητες και χωρίς Κομματικά γυαλιά!

Τα πρόσωπα που συνθέτουν την τυπική και ουσιαστική ηγεσία της ΕΕ έχουν πολύ δύσκολο έργο μπροστά τους καθώς τα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί και οι επί μέρους οικονομίες τριών μεγάλων οικονομιών της ΕΕ (Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας) συνεχίζουν να κλυδωνίζονται από αβεβαιότητα σε αντίθεση με τις άλλες δύο μεγάλες τη Γερμανία και την Βρετανία.

Στη Βρετανία ο κ Farage ανέβηκε απειλητικά παίρνοντας έδρες και από τα τρία μεγάλα Κόμματα ενώ στη Γαλλία ο κ Hollande βούλιαξε στο 14% σε αντίθεση με την κ Le Pen που συγκέντρωσε 25%.

Ο νέο Πρόεδρος της ΕΕ θα είναι πρόσωπο «Δημοσίων Σχέσεων» και επικοινωνιακής πολιτικής απέναντι στην οργή των Λαών; θα είναι ηγέτης που θα μπορέσει να λειτουργήσει ως συντονιστής των δύο μεγάλων Κομμάτων, του Λαϊκού και του Σοσιαλιστικού, που θα αποφύγει στείρες αντιπαραθέσεις δίνοντας στους Λαούς της ΕΕ τη σιγουριά που απαιτούν οι προκλήσεις της εποχής σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο;

Θα είναι ένας από τους κορυφαίους διεκδικητές της προεδρίας ή κάποιο άλλο πρόσωπο κοινής συναίνεσης των δύο μεγάλων πολιτικών Κομματικών Συνασπισμών της ΕΕ ίσως και με την σιωπηρή συναίνεση κάποιων μικρότερων Κομμάτων;

Θα είναι άνδρας ή θα είναι γυναίκα;

Με άλλα λόγια τις επόμενες ημέρες ανοίγεται «πεδίον Δόξης λαμπρό» για τη Γερμανίδα «Frau Bundeskanzlerin» για να κατορθώσει να αναδειχθεί με τις εμφανείς και αφανείς πολιτικές της συμπεριφορές ως η νέα «σιδηρά κυρία» όχι μόνο της Γερμανίας αλλά ολάκερης της Ευρώπης!

Οψόμεθα!...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Ασκήσεις πεζοναυτών του στόλου Βαλτικής, των αερομεταφερόμενων δυνάμεων και της Πολεμικής Αεροπορίας ξεκίνησε στην περιοχή του Καλίνινγκραντ

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Ασκήσεις με την ευρεία συμμετοχή δυνάμεων του Στόλου της Βαλτικής, των αερομεταφερομένων στρατευμάτων και των αεροπορικών δυνάμεων, ξεκίνησαν σήμερα, υπό την ηγεσία του Διοικητή της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, στην περιοχή του Καλίνινγκραντ, αναφέρει δελτίο Τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Οι ρωσικές ασκήσεις ξεκίνησαν ταυτόχρονα, με τις νατοϊκές στρατιωτικές ασκήσεις «Saber Strike-2014» και «Baltops-2014», στέλνοντας προφανώς ένα σαφές «μήνυμα» στο ίδιο ΝΑΤΟ, αλλά και στις ΗΠΑ.

«Στο έδαφος της περιοχής του Καλίνινγκραντ, με επικεφαλής τον διοικητή της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, ξεκίνησαν ευρείας κλίμακας ασκήσεις των πεζοναυτών του Στόλου της Βαλτικής, των αερομεταφερόμενων δυνάμεων με την συνδρομή μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΑΜ.

Στο πλαίσιο της άσκησης, οι ναυτικές δυνάμεις που περιπολούν στα θαλάσσια σύνορα, θα πραγματοποιήσουν αποστολές προστασίας των θαλάσσιων οδών, αποστολές εντοπισμού και εξουδετέρωσης στόχων επιφανείας και ανθυποβρυχιακού πολέμου

Η αποσταλθείσα αερομεταφερόμενη Μεραρχία, σε συνδυασμό με δυνάμεις του σώματος των Πεζοναυτών, θα ενεργήσει με σκοπό την προστασία των ακτών από την αμφίβια επίθεση του «φανταστικού εχθρού».
Η αεροπορική υποστήριξη θα πραγματοποιηθεί από μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου όπως είναι τα Su-34 αλλά και από ελικόπτερα Mi-24.

Τα αεροσκάφη Tu-22M3 της στρατηγικής αεροπορίας, θα εκτελέσουν εναέριες αποστολές πάνω από τις χώρες της Βαλτικής θάλασσας, καθώς και εναέριες περιπολίες.

Το Καλίνινγκραντ ανήκει στην δυτική στρατιωτική περιφέρεια και αποτελεί περιοχή υψίστης στρατηγικής σημασίας για το Κρεμλίνο. Η περιοχή του Καλίνινγκραντ, στα νότια συνορεύει με την Πολωνία στο Βορρά και ανατολικά με τη Λιθουανία. Στην δυτική περιοχή βρέχεται από τη Βαλτική Θάλασσα.

Όπως γίνεται κατανοητό η ρωσική στρατιωτική αντίδραση υπό μορφή «στρατιωτικής άσκησης», ενέχει σαφώς το μήνυμα της «επίδειξης δυνάμεων» στο ΝΑΤΟ. Επίσης καταδεικνύει (παρά το παρακινδυνευμένο της πρόγνωσης) μία συνεχή κλιμάκωση, που εάν δεν ελεγχθεί έγκαιρα υπάρχει ενδεχόμενο να «ξεφύγει».

Η Ουκρανία αποτελεί το πεδίο αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Ρωσίας, όπου προφανώς θα «λυθούν» πολλά και διαφορετικά προβλήματα μεταξύ των δύο δυνάμεων.

Υπενθυμίζουμε παράλληλα ξεκίνησαν οι ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις με την συμμετοχή στρατευμάτων της Γεωργίας και των ΗΠΑ, με την επωνυμία «Agile Spirit-2014», στο έδαφος της Γεωργίας, ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας της χώρας, την Δευτέρα.

Οι προγραμματισμένες ασκήσεις πραγματοποιούνται στο πεδίο βολής Vaziani, που βρίσκεται στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Τιφλίδας. Στις ασκήσεις αυτές συμμετέχουν 350 Αμερικανοί πεζοναύτες από την δύναμη της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίες σταθμεύουν στη ρουμανική πόλη της Κωνστάντζας, καθώς και 550 γεωργιανοί στρατιώτες.


Ενώπιον δραματικών αποφάσεων για την αλλαγή του δόγματος του ΝΑΤΟ, μεταβάλλοντας τις προτεραιότητες που είχαν επικρατήσει μετά την λήξη του Ψυχρού Πολέμου στη δεκαετία του ’90 και μετά την αναπροσαρμογή τους λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, βρίσκονται η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Συμμαχίας, καθώς και οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών.

Αν και η κρίση της Ουκρανίας εξελισσόταν επί μακρύ χρονικό διάστημα και δεν είναι μυστικό ότι ορισμένες από τις τελευταίες φάσεις της κλιμάκωσής της διευκολύνθηκαν από κινήσεις της Ουάσινγκτον και ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, η ραγδαία αντίδραση της Ρωσίας αιφνιδίασε την Ατλαντική Συμμαχία.

Οι πληροφορίες που έχουν περιέλθει στην ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η υπηρεσιακή ενημέρωση του ΝΑΤΟ προς τα υπουργεία Εξωτερικών αι Εθνικής Άμυνας κα τα συζητηθέντα στη συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας, δείχνουν πως, μέσα στους επόμενους λίγους μήνες, οι αμυντικοί συσχετισμοί στην Ευρώπη θα αλλάξουν εντυπωσιακά. Χωρίς, φυσικά, να εγκαταλείπουν τις καινοτόμες αποφάσεις των πρόσφατων Συνόδων Κορυφής (περί νέας «Στρατηγικής Αντίληψης» και αντιπυραυλικής άμυνας το Νοέμβριο 2010 και περί της «Smart Defence» το Μάιο 2012), οι επιτελείς του ΝΑΤΟ διαπιστώνουν ότι τα γεγονότα της Ουκρανίας προκαλούν αλλαγές στο περιβάλλον ασφαλείας με μακροπρόθεσμη διάρκεια.

Η πιεστική ανάγκη των σχεδίων του ΝΑΤΟ συμπίπτει με την μεταβατική περίοδο στην πολιτική του ηγεσία, καθώς αποχωρεί ο γ.γ. Α. Ράσμουσεν και θα αντικατασταθεί, τον Σεπτέμβριο, από τον Γ. Στόλτενμπεργκ, πρώην πρωθυπουργό της Νορβηγίας.

Χρήσης δύναμης και αλλαγή συνόρων

Σημείο – κλειδί των αλλαγών στο ευρωπαϊκό περιβάλλον ασφάλειας είναι η εκτίμηση της Ατλαντικής Συμμαχίας πως οι επεμβάσεις της Ρωσίας στη Γεωργία, το 2008, και στην Ουκρανία, φέτος, δεν ήταν αποσπασματικές στρατιωτικές δράσεις, αλλά τμήματα μίας ευρύτερης στρατηγικής που φτάνει μέχρι και την αλλαγή συνόρων στην Ευρώπη.

Προς ενίσχυση του συμπεράσματος αυτού, αναφέρεται και η (στο μεσοδιάστημα) μεταβολή του στρατιωτικού δόγματος της Ρωσίας, ενώ διευκρινίζεται ότι, ακόμα και αν η Μόσχα δεν επιθυμεί -πράγματι- αλλαγή συνόρων, είναι πάντως πρόθυμη να φλερτάρει με τους σχετικούς κινδύνους που μπορεί να την προκαλέσουν.
Οι αναλυτές του ΝΑΤΟ σημειώνουν πως ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει πλέον πολλές αναστολές για την άσκηση μίας πολιτικής πυγμής, συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής δράσης, για να πετύχει τους στόχους του. Η στρατιωτική δράση άλλοτε μπορεί να αποσκοπεί στην προαναφερθείσα αλλαγή συνόρων, κι άλλοτε στην ενίσχυση της επιρροής της Ρωσίας σε περιοχές γειτνιάζουσες προς τα σύνορά της.

Υπό αυτά τα δεδομένα, αν και δεν υφίσταται παρών και άμεσος κίνδυνος κατά των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ και των στρατιωτικών τους δυνάμεων, υπογραμμίζεται πως οι επόμενες κινήσεις της Ρωσίας θα μπορούσαν να κλονίσουν τα συμμαχικά συμφέροντα ασφαλείας και την περιφερειακή ασφάλεια.

Ρωσικό πλεονέκτημα

Αν και φυσικά δεν διατυπώνεται δημόσια, η εκτίμηση της Ουάσινγκτον και των ηγεσιών των ισχυροτέρων ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ είναι ότι η ρωσική πλευρά διαθέτει το πλεονέκτημα των κινήσεων. Εκτός από το προφανές χαρακτηριστικό της γεωγραφικής εγγύτητας με την Ουκρανία, αξιολογείται ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για μία πολύ μακριά περίοδο καταναγκαστικής διπλωματίας και στρατιωτικής ετοιμότητας, χωρίς να ενδιαφέρεται για τις παράπλευρες απώλειες στη διεθνή εικόνα της ή για τις άλλες πολιτικές και οικονομικές συνέπειες.

Η πρόσφατη συμφωνία με την Κίνα για την πώληση φυσικού αερίου, καθώς και η σχετικά ευάριθμη παρουσία δυτικών επιχειρηματιών στην οικονομική σύνοδο της Αγίας Πετρούπολης (παρά το προηγηθέν αμερικανικό λόμπινγκ κατά της συμμετοχής κυβερνητικών και εταιρικών αντιπροσωπειών από φιλικές χώρες) αποτελούν σαφείς ενδείξεις για το εύρος των κινήσεων της Μόσχας.

Άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμα και μετά την εδραίωση του ελέγχου επί της χερσονήσου της Κριμαίας, το Κρεμλίνο διατηρεί αυξημένη στρατιωτική ετοιμότητα μέσω τακτικών ή έκτακτων γυμνασίων. Τους τελευταίους δύο μήνες, η ρωσική ηγεσία έχει ανακοινώσει, τουλάχιστον, τρεις – τέσσερις φορές την αποχώρηση των δυνάμεών της από τη μεθόριο με την Ουκρανία, αλλά κάθε φορά το ΝΑΤΟ αδυνατεί να την πιστοποιήσει μέχρι που ένας νέος κύκλος ασκήσεων αρχίζει ή προετοιμάζεται!
Χάρη σε αυτή την ανακύκλωση δυνάμεων, τα παλαιά άρματα μάχης Τα-64 της Ρωσίας, εντός της Κριμαίας και στα σύνορα με την Ουκρανία, έχουν αντικατασταθεί από τα σύγχρονα Τα-72Β, ενώ είναι συχνές και οι παραβιάσεις του ουκρανικού εναέριου χώρου (σε όλες τις περιπτώσεις κοντά στην συνοριακή γραμμή από SU-24 και SU-27.

Σχεδιασμός αντίδρασης

Με τις, εν ψυχρώ, παραδοχές ότι, πρώτον, το ΝΑΤΟ αιφνιδιάστηκε και ότι, δεύτερον, τώρα πια η Ρωσία έχει αποδείξει την πρόθεση χρήσης δύναμης και τη δυνατότητα επιβολής των στόχων της, οι ειδικοί της Ατλαντικής Συμμαχίας κάνουν λόγο για την ανάγκη σχεδίων προστασίας ολόκληρου του ευρω-ατλαντικού χώρου.

Όπως έχει και δημόσια ανακοινωθεί, ο ανώτατος διοικητής συμμαχικών δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR), ο αμερικανός πτέραρχος Φ. Μπρίντλοβ, έχει αναλάβει την εποπτεία της εκπόνησης των νέων σχεδίων προστασίας. Προς το παρόν, εκτός από τις γνωστές πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών στην Πολωνία και σε άλλες περιοχές του εναέριου χώρου στα ανατολικά της Συμμαχίας, δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τις οδηγίες που έχει δώσει ο πτέραρχος Μπρίντλοβ.

Πάντως, έγκυρες πηγές στις Βρυξέλλες, προδικάζουν την έμφαση στις δυνάμεις αντίδρασης που η συγκρότησή τους είχε υπερπροβληθεί το 2002-2003 και ενεργοποιήθηκαν το 2004 (με πρώτη αποστολή την ετοιμότητα συνδρομής στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας), χωρίς σοβαρή πρακτική συνέχεια τα επόμενα χρόνια. Εκτιμάται, επίσης, ότι θα προωθηθούν συμμαχικές δυνάμεις προς τα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ, αν και δεν μπορεί να εκτιμηθεί ακόμα η τελική απόφαση περί μόνιμης εγκατάστασής τους κοντά στις επικίνδυνες περιοχές ή για μέριμνα ταχείας ανάπτυξης, όταν κριθεί απαραίτητο.

Η ενεργειακή ασφάλεια

Παράλληλα, εκτός από τα σχέδια αμυντικής ετοιμότητας, βαρύνουσα σημασία αποδίδεται από την Ατλαντική Συμμαχία, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ενεργειακή ασφάλεια.

Οι εμπιστευτικές εκθέσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που έχουν αποσταλεί στην ελληνική κυβέρνηση, καταλήγουν στο κοινό συμπέρασμα ότι, κατά πάσα πιθανότητα, θα πρέπει να αποκλειστεί μία ρωσική απόφαση πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, και, κατ’ επέκταση, προς τη Δυτική Ευρώπη. Η πλήρης διακοπή αφενός θα έπληττε τα (σήμερα ισχυρότατα) πολιτικά και διπλωματικά ερείσματα της Μόσχας (στο Βερολίνο και όχι μόνον) και αφετέρου θα στερούσε πολύτιμο συνάλλαγμα από τη ρωσική οικονομία.

Αντίθετα, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο περιοδικών διακοπών στην παροχή φυσικού αερίου (disruption, «αναστάτωσης») είτε για πολιτική πίεση είτε λόγω των συχνών χρεών της Ουκρανίας προς τη Ρωσία.
Στα τέλη Μαΐου, οι τριγωνικές συνομιλίες Μόσχας – ΕΕ – Κιέβου οδήγησαν σε μία πρώτη συμφωνία για το ουκρανικό χρέος των 1,58 δις. (για τις παραδόσεις που είχαν γίνει μέχρι τα τέλη Απριλίου), αν και η Gazprom επιμένει ότι, στην πραγματικότητα το χρέος ξεπερνά τα 5 δις. λόγω μίας παλαιότερης συμφωνίας, τύπου «take or pay» του 2009.

Σε περίπτωση «αναστάτωσης», στην παροχή φυσικού αερίου διάρκειας ως και 30 ημερών, υπολογίζεται ότι τα ευρωπαϊκά αποθέματα θα καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες, χωρίς πρόβλημα. Για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, η ΕΕ θα μπορούσε να ζητήσει τη χρήση της εναλλακτικής οδού μέσω της Λευκορωσίας και του Nord Stream, ενώ η λύση του LNG (με εξαίρεση την Ελλάδα και την Ιταλία) δεν είναι τόσο εύκολη ή πρακτική για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγή περιοδικό «Άμυνα και Διπλωματία»

Δημοσκόπηση στη Ρωσία επιταχύνει τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία;

Με ισχυρότατη πλειοψηφία οι Ρώσοι πολίτες επιθυμούν την άμεση αναγνωριση της αυτόνομης δημοκρατίας του Ντόνετσκ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Ρωσικός λαός δεν φοβάται το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης που θα επιφέρει μία τέτοια απόφαση από την Ρωσία, αφού με ποσοστό… που ξεπερνά το 72% θέλουν να δουν τον δικέφαλο να ανεμίζει στην Ανατολική Ουκρανία.

Παρά την δαμόκλειο σπάθη των κυρώσεων ή την ευθύνη που αναλαμβάνει η Ρωσία με μία τέτοια κίνηση, η ηγεσία πλέον πιέζεται από το λαϊκό αίσθημα να αναλάβει δράση. Μιλάμε βεβαίως για το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης αφού η δημοκρατία του Ντονετσκ σφυροκοπείται αυτή την στιγμή από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Κιέβου.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Εκστασιασμένη αν και κάπως σοκαρισμένη άκουγε η αγράμματη, άδολη μα και αστοιχείωτη γριούλα τον παπά του χωριού να διαβάζει απ' το Ευαγγέλιο στην κυριακάτικη λειτουργία: ''... και έκλασεν ο Ιησούς τον άρτον...''. 
Πού να φανταστεί μεσ' την αγραμματοσύνη της ότι εκείνο το ''έκλασεν'' σημαίντι ''τεμάχισε, έκοψε''!
Σταυροκοπούμενη λοιπόν και μέσα σε ιερό θαυμασμό ψιθύρισε: ''Μόσχο μυρίζει η πορδίτσα σου Χριστούλη μου''!

Έτσι και οι γέροι στο σώμα και στο μυαλό που ψήφισαν εκείνο το 22% στις πρόσφατες εκλογές, καθώς και τα εναπομείναντα λαμόγια του 8%, αλλά και οι υποστηρικτές των συμφερόντων των κάθε λογής ''εθνικών'' εργολάβων, προμηθευτών και λοιπών λυκόρνιων, του 6%, θα μυρίσουν μόσχο στον ανασχηματισμό-φερετζέ του ''πρωθυπουργού''!

Όλοι εμείς οι υπόλοιποι θα οσμιστούμε την αποφορά των νέων λυμάτων στον βόθρο της συγκυβέρνησης του αίσχους.

Μόσχος η πορδούλα σου Αντωνάκη!
Παρ' όλα αυτά παραμένει πορδή!
Και ως γνωστόν, με πορδές δεν βάφουν αυγά.

Άσε που όσο πάνε και πρασινίζουν! 
Μήπως έχεις στομαχικά; 
Έφαγες κάτι και σε πείραξε;
Μη σου κάθισε βαρύ εκείνο το 22%;

Εν πάση περιπτώσει. 
Θα περιμένουμε δείγμα ''γραφής'' από τους εκλεκτούς σου (απλώς για να επιβεβαιωθούμε περί πορδών!).
Αν καταφέρουν να περάσουν 48 ώρες χωρίς να μας κάνουν να γελάσουμε μέχρι λιποθυμίας, ή να κλάψουμε μέχρι απελπισίας, θα είναι η έκπληξη της χρονιάς.

Ας επισημάνουμε και τα highlights, τα πιό βροντερά της πορ..., του ανασχηματισμού:

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών (ο άλλος ''μπουμπούκος'').
Η νέα αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας (η εκδίκηση του καρα-κατα-βαθέως ΠαΣοΚ).
Η νέα υφυπουργός Υγείας ( η θηλυκή ''μπουμπούκα'').
Και το highlight των highlights:
Η νέα Κυβερνητική Εκπρόσωπος!( η δικαίωση των πρωϊνάδικων, των μεσημεριανάδικων, και όλων των καρακατσουλιών γενικότερα!)

Καλή αρχή, και καλά να περάσουμε!...


Ξεπερνούν τις 160.000 οι οικογένειες που τον προηγούμενο χρόνο ωφελήθηκαν από το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων. Τα άπορα άτομα που μπόρεσαν να υπαχθούν στο πρόγραμμα ξεπέρασαν τα 100.000 και οι σιτιζόμενοι πλησίασαν τους 17.000.

Τα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή, όχι μόνο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και από τις περιφέρειες της χώρας δείχνουν ότι με την έλευση της κρίσης στη χώρα μας, αυξήθηκε ραγδαία και ο αριθμός των αιτήσεων για την υπαγωγή στο πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων που ήταν κυρίως ζυμαρικά, ρύζι, τυρί και ελαιόλαδο. 
Στην Περιφέρεια Αττικής την τριετία 2011-2013 οι υποβληθείσες αιτήσεις για το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων ανήλθαν σε 87.783 και οι επιλέξιμοι δικαιούχοι σε 74.660.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφορικά με τους δικαιούχους του προγράμματος δωρεάν διανομής τροφίμων, ο μέσος όρος των δικαιούχων σιτιζόμενων το 2011 ανήλθε σε 25.817,75, το 2012 σε 30.600 και το 2013 σε 16.855 σιτιζόμενους. 

Ο μέσος όρος των άπορων ατόμων δικαιούχων του προγράμματος δωρεάν διανομής τροφίμων το 2011 ήταν 101.899, το 2012 ήταν 135.099 και το 2013 ήταν 107.346 άποροι.
Επίσης ο μέσος όρος δικαιούχων για το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων ανήλθε το 2011 σε 120.658 πολύτεκνες οικογένειες, το 2012 σε 248.589 και το 2013 σε 160.176 πολύτεκνες οικογένειες.

Αυτό είναι ένα, μικρό μόνο, μέρος από το success story της μνημονιακής συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου...

Γράφει ο Γιάννης Λαζάρου

Μην αρχίζετε τις κακίες για τον ανασχηματισμό. Μην αρχίζετε να γκρινιάζετε ότι ο ανασχηματισμός είναι επιλογή Βερολίνου - Τρόικας και είναι μία από τα ίδια. Η εντολή που έδωσε ο λαός μετά τις τελευταίες εκλογές αυτή ήταν: Ίδιες οι επιλογές του λαού, ίδιες επιλογές και της κυβέρνησης.

Αυτή είναι κατ’ ουσία η Απλή Αναλογική του πολιτικού συστήματος: Αυτά θέλεις, αυτά θα έχεις. Αφού μια χαρά είσαι, βρε λαέ, με όλες τις προηγούμενες επιλογές της κυβέρνησης γιατί να μην συνεχίσει η κυβέρνηση να σε ευχαριστεί ως αντάλλαγμα για τις ψήφους που της έδωσες; 8% έδωσες στο ΠΑΣΟΚ μη και καταρρεύσει η συγκυβέρνηση και χάσεις το μισθό και τις συντάξεις; Πάρε τώρα Πασόκους σε όλα τα υπουργεία με πρώτο-πρώτο τον Γκίκα να ολοκληρώσει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σε Υπουργείο Τραπεζικής Οικονομίας. 
Ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Σημίτης, παραμένει, ως φαίνεται, ο πρωθυπουργός της χώρας αμολώντας τα τσοπανόσκυλά του, Παπαδήμο, Στουρνάρα, Χαρδουβέλη να ολοκληρώσουν αυτό που ξεκίνησε ο γερμανοτσολιάς Σημίτης το σωτήριο έτος 2002 με την ιαχή «Μπήκαμε στο ευρώ».

Χαρείτε με τον πλήρη εξευρωπαϊσμό σας όλοι εσείς που δεν καθίσατε στον καναπέ ανήμερα των εκλογών αλλά θέλατε να κάνετε την επανάσταση σας μέσω κάλπης. Κάθε φορά που ο αγανακτισμένος ψηφοφόρος κάνει την επαναστατική του κίνηση εκλογικά ,όλο και περισσότερα θαύματα βγάζει η κάλπη. 
Ο ψηφοφόρος ας το καταλάβει: Δεν ψηφίζει, σκοτώνει!
 Και δεν σκοτώνει εμένα κι εσένα. Παραδίδει την χώρα με τον άκρατο φιλοτομαρισμό του ενισχύοντας τους εκλεγμένους προδότες της κυβέρνησης και τους ανάλογα συμμετέχοντες στην προδοσία αντιπολιτευόμενους.

2,100,000 στρέμματα ελληνικού εδάφους βρίσκονται στις λίστες του ΤΑΙΠΕΔ μόνο σε ό,τι αφορά ποτάμια, λίμνες και θάλασσα και ο Έλληνας σήμερα συζητά πώς θα τρώει ξύλο με διαταγές του Κικίλια και όχι του Δένδια.

Με το νέο Ρυθμιστικό Θεσσαλονίκης οι κάτοικοι της Νοτίου Χαλκιδικής θα κοιμηθούν στο σπίτι τους και το πρωί θα ξυπνήσουν με μαγιό και σαγιονάρες αφού η περιοχή δεν θα είναι περιοχή μόνιμης κατοικίας αλλά τουριστικός προορισμός. 
Οι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής κοιμήθηκαν στο χωριό τους και θα ξυπνήσουν σε μεταλλείο αφού η γη των προγόνων τους χαρακτηρίζεται ως μεταλλευτική περιοχή. 
Αυτά δεν τα έκαναν οι κυβερνήσεις, αλλά οι ψηφοφόροι και όχι δεν είναι οι κυβερνώντες αυτοί που πρέπει να δικαστούν για εσχάτη προδοσία αλλά το εκλογικό σώμα της Ελλάδας.

Εναπόθεσες την ελπίδα σου για την ανατροπή της κατάστασης σε μία αντιπολίτευση που το πρώτο που έκανε μετά την εκλογική του πλειοψηφία στις ευρωεκλογές είναι να κάνει συμμαχίες με Ναζίστες Γιούνκερ και Σουλτς. 
Περίμενε να γίνει ο ανασχηματισμός για να σου πει επίσημα ο ανατροπέας Τσίπρας ότι αποδέχεται το χρέος που σου επέβαλλαν οι πολιτικοί του «αντίπαλοι», αφού συναντιέται με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ντράγκι, για την διευθέτηση του χρέους. Όταν ο Σύριζα είχε το 3% δεν αποδεχόταν το χρέος, μετά όμως την ισχυροποίηση του από τους ψηφοφόρους το χρέος το αποδέχεται με τιμές και δόξες.
Ο λαός έδωσε την εντολή και θέλει τραπεζίτη Γκίκα να σου χαμηλώνει το επιτόκιο της αξιοπρέπειας σου και να ανεβάζει το επιτόκιο της δανεικής ελευθερίας σου. 
Εντολή έδωσε ο λαός στον Λοβέρδο να διαλύσει την δημόσια Παιδείας μετά την επιτυχία που είχε στην διάλυση της δημόσιας Υγείας. Εντολή έδωσε στον Κουκουλόπουλο, που θα είναι ο κρυφός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αφού το πακέτο των 20 δις ΕΣΠΑ 2014-2020 και την μοίρα των επιδοτήσεων άρα της ΚΑΠ, θα την διαχειρίζεται ο μακελάρης της ελληνικής αγροτιάς, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ.

Ό,τι ψηφίζεις είσαι και όπως ανασχηματίζονται οι κυβερνήσεις και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έτσι ανασχηματίζεσαι κι εσύ. 
Την Δευτέρα είσαι ΠΑΣΟΚ, την Τρίτη ΝΔ, την Τετάρτη Σύριζα και ούτω καθεξής. 
Ανασχηματίζεσαι νομίζοντας ότι θα επιβιώσεις αλλά το μόνο που κάνεις είναι να αλλάζεις γούστα για την ιδιοτέλειά σου, αποδεικνύοντας ότι έχασες πλήρως το δικαίωμα να λέγεσαι «πολιτικό ζώο» παίρνοντας επάξια τον χαρακτηρισμό του «κομματικού κτήνους».


Το ΝΑΤΟ βρίσκεται πάντα «ένα βήμα πίσω» από τη στρατηγική της Μόσχας στην κρίση της Ανατολικής Ουκρανίας

Γράφει η Νατάσα Μπαστέα

Μάχες μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και ουκρανικών δυνάμεων ξέσπασαν και χθες στην περιοχή του Σλαβιάνσκ της Ανατολικής Ουκρανίας, ενώ Ουκρανοί και Ρώσοι άρχιζαν συνομιλίες υπό την αιγίδα της ΕΕ στις Βρυξέλλες προκειμένου να αποφευχθεί άλλη μία εστία έντασης και να επιλυθεί η διαφωνία για το φυσικό αέριο.
Μάλιστα, το βράδυ της Κυριακής ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είχε συνομιλίες με τους ρώσους σε μία προσπάθεια να αποκατασταθεί η ομαλότητα στις ανατολικές περιοχές της χώρας του.

Ο Ποροσένκο πήρε μέλος σε συζήτηση για το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο με τον Μιχαήλ Ζουράμποφ, τον ρώσο πρεσβευτή στην Ουκρανία και έναν εκπρόσωπο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
Η έναρξη του διαλόγου ήρθε μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του δισεκατομμυριούχου Ποροσένκο στην προεδρία της Ουκρανίας και συνέπεσε με μία μεγάλη επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ.
Πάντως σήμερα λήγει το τελεσίγραφο που είχε δώσει στο Κίεβο η Μόσχα. Η Ρωσία είχε απειλήσει να κόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία αν δεν πληρώσει τις οφειλές τις προς αυτήν, που ανέρχονται σε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια (οι ρώσοι λένε ότι ανέρχονται σε 4,45 δις. στα οποία κάθε μήνα προστίθεται ένα δισεκατομμύριο.
Την περασμένη εβδομάδα ο Ποροσένκο συναντήθηκε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Γαλλία, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία. Εκεί συμφωνήθηκε η χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Ενώ, λοιπόν, οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται παράλληλα με τις συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία, οι εκτιμήσεις στρατιωτικών αναλυτών για τις εξελίξεις φέρνουν τη Μόσχα να έχει το προβάδισμα των κινήσεων.

Οι τακτικές που χρησιμοποιεί η ρωσική ηγεσία, αποτελούν, σύμφωνα με δεκάδες ειδικούς, αξιωματούχους δυνάμεων ασφαλείας αλλά και στελέχη μυστικών υπηρεσιών που μίλησαν στον Financial Times, πρότυπο πολεμικής διαχείρισης για τον 21ο αιώνα, καθώς σε αυτήν ενέχονται από μικρές ομάδες άγνωστων κομάντος έως κυβερνοπόλεμος. Οι ειδικοί δηλώνουν ότι από πλευράς τακτικής η Ρωσία διεξάγει μία επιδέξια και με μεγάλο εύρος εκστρατεία, η οποία ανά πάσα στιγμή βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τους αντιπάλους.

«Έχω εντυπωσιαστεί», δηλώνει ο Τζόναθαν Εγιάλ, διευθυντής ινστιτούτου διεθνών σχέσεων στο Λονδίνο. «Η ικανότητα διάψευσης των πάντων δείχνει ότι είναι μία πολύ καλά οργανωμένη επιχείρηση… σιωπηρή αλλά θανάσιμα αποτελεσματική. Η Δύση έχει πιαστεί αδιάβαστη από την πρώτη ημέρα».
«Στην Κριμαία υπήρχε εμφανής συγκέντρωση δυνάμεων», λέει ανώτατος αξιωματικός του ΝΑΤΟ στην βρετανική εφημερίδα.

Ειδικές Δυνάμεις
«Στην Ανατολική Ουκρανία δρουν κυρίως ειδικές δυνάμεις. Οι ομάδες είναι ολιγομελείς. Οι κομάντος κάνουν τη δουλειά τους και εξαφανίζονται πολύ γρήγορα, αφήνοντας τις ομάδες των αποσχιστών να αναλάβουν τον έλεγχο». Επικαλείται παραδείγματα όπου ομάδες των έξι ανδρών, εξοπλισμένων με πανάκριβα ρωσικά όπλα τελευταίας τεχνολογίας, όπως το VSS Vintorez, έχουν εντοπιστεί να βοηθούν τους αντάρτες. Αλλού, άγνωστοι με πολιτικά φαίνονται να δίνουν οδηγίες στους συγκεντρωμένους. Εξετάζοντας βίντεο και φωτογραφίες, από τη στάση τους, τη γλώσσα του σώματος και τη συμπεριφορά τους, οι ειδικοί του ΝΑΤΟ θεωρούν ότι πρόκειται για πράκτορες της SVR ή της FSB, των μυστικών ρωσικών υπηρεσιών, όχι μόνο εκείνης που ασχολείται με το εξωτερικό αλλά και εκείνης που ασχολείται με το εσωτερικό της χώρας, καθώς η Ουκρανία ακόμα θεωρείται «εσωτερικό ζήτημα».

Πηγή «Τα Νέα»Την εντύπωση της απόλυτης συνέχειας και σε καμιά περίπτωση την επιθυμία φιλολαϊκής στροφής σηματοδότησε ο ανασχηματισμός

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η νέα κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου έχει πιο «φιλολαϊκό» πρόσωπο από την προηγούμενη. Κανένας νέος υπουργός δεν είναι συνδεδεμένος με την κοινωνική ευαισθησία είτε με λόγια είτε με πράξεις. Κατά κανένα τρόπο δεν σηματοδοτεί πρόθεση αλλαγής πολιτικής η σύνθεση της κυβέρνησης. Δεν νομίζουμε άλλωστε ότι είχε ποτέ τέτοια πρόθεση ο πρωθυπουργός, άσχετα από τα προπαγανδιστικά παιχνίδια περί δήθεν άσκησης από εδώ και πέρα πολιτικής με μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα δεινά που υφίστανται εκατομμύρια Ελληνες. Κανενός είδους αίσθηση περί «νέου ξεκινήματος» δεν δίνει αυτή η κυβέρνηση. Η εικόνα της είναι η απόλυτη συνέχιση της πολιτικής της προηγούμενης - και όχι άδικα.

Δέκα υπουργοί παρέμειναν στη σύνθεση και της νέας κυβέρνησης προερχόμενοι από υπουργικούς θώκους και της προηγούμενης, και το εντυπωσιακό είναι ότι και οι δέκα (!) παρέμειναν ακριβώς στα προηγούμενα υπουργεία που είχαν - Αβραμόπουλος, Βενιζέλος, Μητσοτάκης, Αθανασίου, Βρούτσης, Χρυσοχοΐδης, Βαρβιτσιώτης, Μανιάτης, Κεφαλογιάννη, Σταμάτης. Ενας και μοναδικός μετατέθηκε σε άλλο υπουργείο - ο Νίκος Δένδιας! Οσον αφορά στους οκτώ νέους υπουργούς που μπήκαν στην κυβέρνηση (συν τη νέα κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη, η οποία όμως είναι ούτως ή άλλως υφυπουργός), ο πρωθυπουργός έδειξε ιδιαίτερη φροντίδα να αντικαταστήσει τους αποπεμφθέντες υπουργούς με ομοίους τους από πολιτική σκοπιά, ενισχύοντας την αίσθηση της απόλυτης συνέχειας.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε τίποτα δεν διαφέρει στα μάτια εκατομμυρίων Ελλήνων από τον Γιάννη Στουρνάρα και κατά κανένα τρόπο δεν θεωρείται πιο ευαίσθητος κοινωνικά από τον προκάτοχό του. Ούτε κανείς έχει την αίσθηση ότι το δίδυμο Χαρδούβελη - Δένδια θα ακολουθήσει πιο φιλολαϊκή πολιτική από το δίδυμο Στουρνάρα - Χατζηδάκη της προηγούμενης κυβέρνησης. Πολιτικά όμοιοι είναι στα μάτια του λαού μας και οι Βορίδης - Γεωργιάδης, με τον πρώτο να αντικαθιστά τον δεύτερο στο υπουργείο Υγείας, όπως και οι Μιχελάκης - Ντινόπουλος, όπου ο δεύτερος πήρε τη θέση του πρώτου στο υπουργείο Εσωτερικών. Με δεδομένο πάντως ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι αποδυναμωμένος μετά την ήττα της ΝΔ στις ευρωεκλογές και δικαίως θεωρεί ότι περιβάλλεται από πολλούς που καιροφυλακτούν για να διεκδικήσουν την αρχηγία του κόμματος μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, άρα στερείται εσωκομματικών συμμάχων, έκανε έναν ανασχηματισμό μέσα στο ασφυκτικό αυτό πλαίσιο. Εκοψε εντελώς τους δεσμούς του με τους «καραμανλικούς» της ΝΔ, αλλά τους διατηρεί με ιδιόμορφο τρόπο με τους «μητσοτακικούς», παρά το προσωπικό μίσος που τον χωρίζει από τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ.

Οι σχέσεις αυτές πάντως θα κριθούν οριστικά σε λίγους μήνες, όταν ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει αν θα στείλει την Ντόρα Μπακογιάννη ως επίτροπο της Ελλάδας στην Κομισιόν. Εμείς δεν γνωρίζουμε αν όντως ο Αντώνης Σαμαράς τής το έχει υποσχεθεί αυτό, όπως ισχυρίζονται πολλοί. Αυτό που όμως γνωρίζουμε άριστα και το οποίο επαναβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά και στον πρόσφατο ανασχηματισμό, είναι ότι οι πολιτικοί ηγέτες τηρούν τις υποσχέσεις τους σε πρόσωπα για αξιώματα, μόνο αν έχουν πολιτικό όφελος τη στιγμή που πρέπει να αποφασίσουν, όχι αν οι ενδιαφερόμενοι τους βοήθησαν στο παρελθόν. Γι' αυτό αποδείχθηκαν εντελώς ανυπόστατες οι δήθεν πληροφορίες ότι ο Αντ. Σαμαράς είχε αποφασίσει ότι θα έκανε υπουργούς στη νέα κυβέρνηση τόσο τον Αρη Σπηλιωτόπουλο όσο και τον Γιώργο Κουμουτσάκο.

Αφού και οι δύο αποδείχθηκαν ανίκανοι ακόμη και να βάλουν τη ΝΔ στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών της Αθήνας και των περιφερειακών εκλογών της Αττικής βγαίνοντας τρίτοι και καταϊδρωμένοι, τι θα του προσέφεραν αν τους έβαζε στην κυβέρνηση; Το θλιβερό εκλογικό ποσοστό που συγκέντρωσαν; Στην πολιτική πάντα πετούν στον Καιάδα όσους αποδεικνύονται άχρηστοι για τον αρχηγό ανεξάρτητα από τις ικανότητές τους...

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράφει ο Διογένης ο Κυνικός 

Όχι δεν είμαστε μηδενιστές.  Και φυσικά δεν θα κρίνουμε οριστικά και αμετάκλητα κανέναν πριν δώσει δείγματα γραφής.  Αλλά από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε να αφήσουμε να περάσουν έτσι και τα ολοφάνερα…  Όπως δηλαδή ότι ο ανασχηματισμός αυτός, όπως σχεδόν και όλοι οι προηγούμενοι, είχε να κάνει με την ικανοποίηση κομματικών αναγκών παρά με τις επιτακτικές ανάγκες του τόπου και κυρίως των ανθρώπων που κατοικούν αυτή την χώρα

Και υποχρεωτικά θα αρχίσουμε τις σκέψεις μας από τον άνθρωπο που ανέλαβε «τσάρος» της Οικονομίας. Άραγε ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ήταν το όνομα έκπληξη που μας σέρβιραν επί τόσες ημέρες τα ΜΜΕ των ολιγαρχών ότι έχει επιλέξει ο κ. Σαμαράς; 
Ή η επιλογή του ήταν κάποιος άλλος που τελικά δεν έγινε «τσάρος» της οικονομίας;   
Άραγε ο πρωθυπουργός να επέλεξε τον κύριο Χαρδούβελη για την θέση αυτή από υπερβολική συμπάθεια προς τον δημοσιογράφο Γιώργο Τράγκα, πασίγνωστο για την «αγάπη» του προς τον κ. Σημίτη, ή υπήρξε «άνωθεν» παρέμβαση;  
Και όταν λέμε άνωθεν παρέμβαση όλοι καταλαβαίνουμε τι εννοούμε;  
Γιαβόλ μάιν κομαντάντ;  
Διαφορετικά δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε με τι κριτήρια επέλεξε ο κ. Σαμαράς έναν «άνθρωπο» του κ. Σημίτη, ο οποίος μάλιστα είχε διατελέσει διευθυντής του οικονομικού γραφείου του τότε πρωθυπουργού από το 2000 έως το 2004…  
Εκτός και αν τα «μαγειρέματα» του κ. Σημίτη και του επιτελείου του για να μπούμε το ευρώ, λέγε με swaps, η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος επί διακυβέρνησης Σημίτη είναι τίτλοι τιμής… 
Λέμε τώρα…  Στην Ελλάδα όλα είναι δυνατά! 
Ή ο κύριος Χαρδούβελης δεν ήξερε τίποτα; 
Ή η θέση που κατείχε ο κύριος καθηγητής ήταν «τιμητική» και άρα δεν φέρει ευθύνη για τίποτα;   
Το ότι στο εξάμηνο της κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα διατέλεσε επίσης Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου πρέπει να είναι και αυτό άσχετο και συμπτωματικό….  
Ή γιαβόλ μάιν κομαντάντ και εδώ; 
Και κάτι άλλο.  Η χώρα μας, δεν έχει κανέναν άλλο πέρα από καθηγητές που να μπορούν να προσφέρουν σε αυτή; 
Και ξέρετε τι λέει ο λαός για τους δασκάλους…. Ουδείς μωρότερος…

Τώρα για τα άλλα υπουργεία τι να πούμε…  Φύγανε κάποιοι φωνακλάδες και ήρθαν άλλοι φωνακλάδες…  
Χάσαμε τον κύριο Άδωνι μας και μας ήρθε ο κύριος Αργύρης μας, ο Ντινόπουλος!!! 
Τσάμπα τα «έπαιρνε στο κρανίο» ο νέος υπουργός μας σε όποια τηλεοπτική εκπομπή και αν εμφανιζόταν;  
Μαζί και η κυρία Παπακώστα μας… Στα ίδια χνάρια!  
Αμ το άλλο;  Καλά εμείς πριν από λίγο καιρό μάθαμε ότι μέχρι και SMS είχε στείλει ο κ. Σαμαράς στον κ. Γεωργιάδη στο οποίο ανέφερε ότι «Δεν μπορώ να καταλάβω τι τους είπες (σσ: στην τρόικα) και τους τρέλανες. 
Προχώρα μπροστά»… Και τώρα τον διώχνει; 
Καλά ο κύριος Γεωργιάδης δεν τα είχε κάνει όλα τέλεια, δεν ήταν ο σούπερ ντούπερ ουάου υπουργός; 
Τι ακούγαμε τόσο καιρό; 
Ή απλά η θέση του Υπουργού Υγείας έχει θεσπιστεί για να την αναλαμβάνουνε πρώην ακροδεξιοί, πρώην στελέχη του Καρατζαφέρη; 
Δηλαδή σκάντζα βάρδια… 
Φεύγει Γεωργιάδης, έρχεται Βορίδης, και μετά πάλι σκάντζα!!!  
Πότε δηλαδή μας κορόιδευαν από του Μαξίμου μέσω των ΜΜΕ των ολιγαρχών; 
Τότε ή τώρα;  
Όχι βρε παιδιά…  Απλά προφανώς τώρα κατάλαβε ο κύριος Σαμαράς γιατί η κυρία Σ. Βούλτεψη, η νέα Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και Κυβερνητικός εκπρόσωπος, στον προηγούμενο ανασχηματισμό, και προς τιμήν της, είχε αρνηθεί την θέση της Υφυπουργού Υγείας υπό τον κ. Γεωργιάδη!!! 
Μιλάμε για μεγάλο ταλέντο ο κ. Σαμαράς στην επιλογή συνεργατών!!! 

Επίσης μήπως κάποιος μπορεί να μας εξηγήσει γιατί έφυγε ο "επιτυχημένος" κύριος Δένδιας από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως;  
Τελείωσε το κυνήγι της Χρυσής Αυγής; 
Είναι εκτός εκλογικής κυνηγετικής περιόδου; 
Λύθηκαν τα προβλήματα της εγκληματικότητας, της λαθρομετανάστευσης, των περιπολικών που δεν κάνουν σέρβις, δεν έχουν λάστιχα και γενικά του σάπιου και παρωχημένου εξοπλισμού σε όλα τα σώματα ασφαλείας;  
Τα τάμπλετ τους μάραναν… 
Να μην σκοτωθεί κανένας άνθρωπος από τα σαπάκια ούτε που τους νοιάζει!!! 
Και αφού ήταν τόσο επιτυχημένος ο κ. Δένδιας γιατί μετατέθηκε;  
Για να αναλάβει ένας γιατρός, πρώην μπασκεμπολίστας, το Δημοσίας Τάξεως;  
Ο κύριος Κικίλιας, μπορεί να είναι συμπαθής ως άνθρωπος, αλλά πότε άλλοτε είχε συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα ώστε να του ανατεθεί από τον πρωθυπουργό η θέση του υπουργού Δημοσία Τάξεως; 
Είχε κάποιο δείγμα γραφής ως υφυπουργός, ως γενικός γραμματέας;  
Έχει διοικήσει ποτέ στην ζωή του κάτι; 
Το να σε ρίξει κάποιος στον ωκεανό και να σου πει κολύμπα είναι και αυτό μια τακτική, αλλά όχι για ένα κράτος…  
Όχι σε καιρό κρίσης… 
Όχι όταν υπάρχει τέτοιο ανθρωπιστικό πρόβλημα… 

Τέλος πάντως ας σταματήσουμε εδώ γιατί αν αρχίσουμε να ασχολούμεθα με όλα τα ονόματα θα γράφουμε και θα γράφουμε και είναι και πολλοί…. 
Κάποτε μας έλεγαν για μικρά και λειτουργικά σχήματα… 
Δεν θα πρόβλεπαν εκλογές φαίνεται τότε!  
Εν κατακλείδι «άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς». 
Τα σκισμένα ρούχα του αυτή τη φορά λόγω φτώχειας… 
Πάντως έγινε ο ανασχηματισμός και ηρεμήσαμε!!!  
Μάθαμε επιτέλους ποιοι είναι οι εκλεκτοί του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου που θα μας σώσουν… 
Σκεφθείτε ότι με τις επιλογές αυτές μέχρι και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΝΔ επί Καραμανλή, κ. Αντώναρος έμεινε «άφωνος»!!! 
Φανταζόμαστε δε ότι οι καινούργιοι υπουργοί το πρώτο πράγμα που θα κάνουν είναι να διορθώσουν τα ολέθρια σφάλματα των προκατόχων τους… 
Για παράδειγμα, δεν έπεσε η τιμή στο γάλα;  
Θα επαναφέρουν τις προηγούμενες ρυθμίσεις, όχι του ΟΟΣΑ ανάθεμα την ώρα κατάρα τη στιγμή που πληρώσαμε κιόλας την ρημάδα την έκθεση του!!!  
Επίσης θα αποκατασταθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, μια και δεν συνοδεύτηκαν από μειώσεις στις τιμές των προϊόντων προς όφελος των καταναλωτών, αλλά βοήθησαν μόνο στην αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων…  
Ωραία κυβέρνηση...!
Να πένονται οι εργαζόμενοι, να πλουτίζουν οι επιχειρήσεις!!!
Να θησαυρίζουν οι ολίγοι… 

Κλείνουμε εδώ υπενθυμίζοντας σε όσους από αυτούς που μας κυβερνούν έχουν ακόμη λίγη τσίπα επάνω τους, είναι ακόμη άνθρωποι, νοιάζονται για αυτόν τον τόπο, κάποια λόγια του Κομφούκιου: 
«Σε μια χώρα που κυβερνάται καλά, η φτώχεια είναι ντροπή. Σε μια χώρα που κυβερνάται άσχημα, ο πλούτος είναι ντροπή». 
Και οι κυβερνώντες έχουν πολλά για τα οποία θα πρέπει το λιγότερο να ντρέπονται…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου