Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

7 Ιουν 2014

Του Boris Novoseltsev
Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Μόσχας

Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Η 62η σύνοδος της Λέσχης Bilderberg, μιας από τις σημαντικότερες κλειστές «δομές» της παγκόσμιας διακυβέρνησης, στην οποία εδώ και αρκετά χρόνια οι δημοσιογράφοι έχουν προσδώσει το προσωνύμιο «η παγκόσμια κλίκα», πραγματοποιήθηκε φέτος στην Κοπεγχάγη, στο διήμερο της 31ης Μαΐου - 1ης Ιουνίου.

Το δελτίο τύπου που εξέδωσε η λέσχη ανέφερε, πως η ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων επρόκειτο να καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως, μεταξύ άλλων, 
- «το μέλλον της δημοκρατίας και της μεσαίας τάξης»,
- «τη νέα διεθνή αρχιτεκτονική της Μέσης Ανατολής» και 
- «το μέλλον της Ευρώπης».
Η ασαφής και διφορούμενη αυτή διατύπωση σαφώς απέκρυπτε πιο συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία επίσης τέθηκαν σε συζήτηση. 

Μεταξύ των θεμάτων αυτών ήταν:
- η προοπτική του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, και συγκεκριμένα το πώς αυτή έχει διαμορφωθεί μετά την προσέγγιση μεταξύ Ρωσίας, Κίνας και Ιράν,
- η άνοδος των εθνικιστικών κινημάτων στην Ευρώπη, η οποία κατά τους συνέδρους αυξάνει τον κίνδυνο της διάλυσής της,
- η συμφωνία για το φυσικό αέριο μεταξύ Ρωσίας και Κίνας,
- η επικείμενη θέσπιση νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικής με την προστασία του ιδιωτικού βίου και των προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο,
- οι πόλεμοι στον κυβερνοχώρο και οι συνέπειές τους για την ελευθερία του διαδικτύου, καθώς και
- η κλιματική αλλαγή.
Ωστόσο, δύο υπήρξαν τα κομβικής σημασίας ζητήματα:
- η κατάσταση στην Ουκρανία και
- η εξωτερική πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία θεωρείται ανεπαρκής από τους ισχυρούς κύκλους του παγκόσμιου κατεστημένου.
Ο τόνος κατά τις συζητήσεις των παραπάνω θεμάτων διαμορφώθηκε με γνώμονα την μακράς πνοής σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ Ρωσίας και Κίνας για το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με Δυτικούς παρατηρητές, η σύμβαση αυτή επέτρεψε στη Ρωσία να ενισχύσει σημαντικά τη θέση της στον κόσμο γενικότερα, και πιο συγκεκριμένα στην Ουκρανία. Μια μακροπρόθεσμη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας με βάση το φυσικό αέριο αφαιρεί από το Κίεβο το πλεονέκτημα που διατυπώθηκε πρόσφατα στα πλαίσια συγκεκριμένης επιχειρηματολογίας, η οποία επικεντρώνεται στο ζήτημα του ελέγχου του αγωγού που συνδέει τη Ρωσία με τους Ευρωπαίους εμπορικούς εταίρους της. Συγχρόνως, μια στρατηγική συμμαχία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας αποτελεί, εδώ και πολύ καιρό, μόνιμο πονοκέφαλο για τη Δύση, η οποία έχει κάνει μέχρι στιγμής ό, τι ήταν δυνατόν για να αποτραπεί η επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών.

Ένας από τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση της Λέσχης Bilderberg στην Κοπεγχάγη επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία ήταν ένα από τα πρώτα θέματα στην ημερήσια διάταξη κατά την πρωινή συνεδρίαση της 31ης Μαΐου. Το ποιοί ακριβώς συμμετείχαν στη συνάντηση παραμένει άγνωστο, αλλά μπορεί να προβεί κανείς σε ορισμένα συμπεράσματα βάσει της λίστας των προσκεκλημένων.

Όλα δείχνουν, επομένως, ότι οι συμμετέχοντες της συνεδρίασης δεν είχαν καμία αμφιβολία ότι η τρέχουσα στρατηγική των ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι αναποτελεσματική, αλλά δεν ήταν όλοι απολύτως βέβαιοι για τον τρόπο με τον οποίο αυτή θα πρέπει να αλλάξει. Είχαν δε ιδιαίτερες αμφιβολίες ως προς το εάν και κατά πόσο κρίνεται αναγκαίο η Δύση να μειώσει το επίπεδο της έντασης στις σχέσεις της με τη Μόσχα σχετικά με το ουκρανικό ζήτημα.

Θεωρείται δεδομένο ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, και ο Φίλιπ Μπρήντλαβ, Αμερικανός στρατηγός και διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, συμμετείχαν επίσης στη συνεδρίαση της Bilderberg για την Ουκρανία. Αρκετές ημέρες πριν από τη σύνοδο της Λέσχης, μετά τη συνάντηση των Αρχηγών του προσωπικού του ΝΑΤΟ, ο ίδιος ο Φίλιπ Μπρήντλαβ είχε δηλώσει ότι η συμμαχία δεν στοχεύει σε αλλαγή του πλαισίου των σχέσεών της με τη Ρωσία σε παγκόσμια θέματα ασφάλειας, ως αποτέλεσμα της ουκρανικής κρίσης, και ιδίως σε σχέση με το Αφγανιστάν. (Προφανώς ο Αμερικανός στρατηγός παρέλειψε να διευκρινίσει εάν η Ρωσία επιθυμούσε από την πλευρά της να διατηρήσει το πλαίσιο των σχέσεών της με το ΝΑΤΟ, ως αποτέλεσμα των διαφορών της με αυτό ως προς το ζήτημα της Ουκρανίας.) Η θέση του Ράσμουσεν είναι μεν λιγότερο σαφής, αλλά σε πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις δεν φάνηκε να επιδιώκει μια ένταση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Ο Γιουτζήν Ράμερ, διευθυντής του Προγράμματος για τη Ρωσία και την Ευρασία στο Κέντρο Κάρνεγκι, ο οποίος στο παρελθόν επεσήμανε το γεγονός ότι το ουκρανικό ζήτημα απέχει πολύ από τον "ρωσικό παράγοντα", αλλά οφείλεται σαφώς στο κενό ασφαλείας που δημιουργήθηκε από τις ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου μετά τα γεγονότα του Μαϊντάν, ήταν επίσης παρών στη σύσκεψη της Bilderberg για το ουκρανικό. Σημειωτέον ότι, ο Ράμερ είναι της άποψης ότι οι προσπάθειες του Κιέβου για άμεση εξασφάλιση στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ (π.χ. με τη μορφή των προμηθειών όπλων) είναι αντιπαραγωγική, δεδομένου ότι η ίδια η Ουκρανία είναι ο 9ος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, οπότε το πρόβλημά της δεν είναι η έλλειψη εξοπλισμών, αλλά μάλλον το πλεόνασμά τους.

Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι στην συνεδρίαση δεν παραβρέθηκε σχεδόν κανένας από τους εκπροσώπους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι ασχολούνται με την Ουκρανία. Κανείς τους δεν έλαβε πρόσκληση για τη σύνοδο της Κοπεγχάγης (με εξαίρεση τον υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ). Σύμφωνα με παρατηρητές, οι Ευρωπαίοι σταδιακά παραμερίζονται από τη συμμετοχή σε συσκέψεις της διεθνούς ελίτ για την επίλυση του ουκρανικού ζητήματος.

Σε γενικές γραμμές, ήταν αναμενόμενη η εκδήλωση έντονης ανησυχίας εκ μέρους των μεγάλων βιομηχάνων και επιχειρηματιών που παραδοσιακά αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό των προσκεκλημένων στις συνόδους της Λέσχης Bilderberg στα πλαίσια των συσκέψεων στην Κοπεγχάγη. Οι δε φόβοι τους εστιάζονται στις κυρώσεις που εισηγήθηκε η κυβέρνηση Ομπάμα κατά της Ρωσίας, οι οποίες έγιναν αφορμή να προκληθεί πανικός και να διακινδυνεύσουν οι επιχειρήσεις τους, χωρίς να υπάρχουν κάποια προφανή οφέλη.

Επιπλέον, οι επικριτές της κυβέρνησης Ομπάμα πιστεύουν ότι η τελευταία, με τις ενέργειές της σε σχέση με το ουκρανικό ζήτημα, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την επιτυχημένη εδραίωση μιας ανάπτυξης μακρόπνοων στρατηγικών σχέσεων μεταξύ του Πεκίνου και της Μόσχας, γεγονός το οποίο η Δύση δεν μπορεί παρά να θεωρήσει ως απειλή για το σύστημα της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Εξ ου και η εκ νέου αναγωγή της ανάπτυξης μιας εταιρικής σχέσης μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας σε προτεραιότητα.

Μετά την ειδική σύσκεψη της Λέσχης Bilderberg, κατέστη προφανές ότι η πίεση που ασκείται στον Μπαράκ Ομπάμα αυξάνεται στη Δύση από δύο πλευρές ταυτόχρονα: αφ’ ενός από εκείνους που τάσσονται υπέρ της μείωσης της λεκτικής επιθετικότητας του Λευκού Οίκου έναντι της Ρωσίας, και αφ’ ετέρου από εκείνους που τηρούν έντονα επικριτική στάση έναντι της έλλειψης αποφασιστικότητας του Προέδρου των ΗΠΑ όσον αφορά στην Ουκρανία και πιστεύουν ότι η Ουκρανία θα πρέπει να διατηρηθεί ως πρόσφορο έδαφος για την καταπολέμηση της Ρωσίας κατά τα προσεχή έτη.

Είναι δύσκολο στην παρούσα φάση να προβλέψει κανείς ποια θα είναι η τελική έκβαση βάσει των δυναμικών αυτών. Ωστόσο, είναι αρκετά προφανές ότι η δυσαρέσκεια εναντίον της Ουάσιγκτον έχει αυξηθεί στη Δύση από την προηγούμενη συνεδρίαση της Λέσχης Bilderberg μέχρι την φετινή. Η δυσαρέσκεια αυτή παρατηρείται μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, των ιδιοκτητών πολυεθνικών επιχειρήσεων, αλλά ακόμη και μέρους της ελίτ που κυβερνά τις ΗΠΑ. Η τραγική ειρωνεία της υπόθεσης που ανέκυψε κατά την ουκρανική κρίση είναι ότι υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει πραγματικό γεγονός η απομόνωση της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον που υιοθετήθηκε με σκοπό τον εκφοβισμό της Ρωσίας, και να αποδειχθεί μπούμερανγκ για τις ίδιες τις ΗΠΑ.

Δεν θα πρέπει να αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα η επαλήθευση και η εφαρμογή των αποφάσεων που πάρθηκαν στο πλαίσιο των μυστικών συσκέψεων της Λέσχης Bilderberg, αλλά θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές από το φθινόπωρο, σε όλους τους σημαντικούς τομείς της διεθνούς πολιτικής, και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Κίνα, τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 

Γράφει ο Σαράντος Καργάκος 

Λόγω συγγραφικῶν ὑποχρεώσεων δέν πολυκυκλοφοροῦσα ὡς τίς ἡμέρες τῶν ἐκλογῶν. Ὡστόσο, σέ μιά μετάβασή μου στό Λαύριο καί στήν περιοχή τοῦ Μενιδίου δύο ἄνθρωποι μοῦ ἐξεδήλωσαν τήν προθυμία νά ἐξοντώσουν τόν Σαμαρᾶ. Ἕνα βράδυ πηγαίνοντας πρός τό Σύνταγμα, δύο τύποι μαζί, μοῦ ἐδήλωσαν ὅτι ἐκεῖ στήν πλατεῖα προτίθενται νά στήσουν ἀγχόνη ἤ γκιλοτίνα γιά νά κρεμάσουν ἤ νά ἀποκεφαλίσουν τόν Σαμαρᾶ. Ἀπό τό στόμα τους ἔβγαινε ἀφρός σάν αὐτός πού ξεπήδησε ἀπό τό σιντριβάνι τό βράδυ τῶν ἐκλογῶν. Τούς συνέστησα ψυχραιμία καί ἀνάγνωση τοῦ 438 ρητοῦ τοῦ Γέρο Κολοκοτρώνη. Τό παραθέτω πρός ἐπίγνωση τῶν κινδύνων πού ἐγκυμονεῖ μιά τέτοια ροβεσπιερική τακτική.

Γράφει ὁ Τερτσέτης γιά τόν Κολοκοτρώνη:
«Εἰς τό σκοτωμό τοῦ Κυβερνήτου ἔπλασεν ἤ ἐνθυμήθη, ἄν σώζεται εἰς τό θησαυροφυλάκιο τῆς σοφίας τοῦ λαοῦ, τόν μῦθον τοῦ σαμαρτζῆ. Ἡ ἔννοιά του εἶναι αὕτη: Τά γαϊδούρια ἔκαμαν συνωμοσία καί ἐσκότωσαν τόν ἐπιτήδειο σαμαρτζῆ τους καί ἐχοροπηδοῦσαν. Ἕνας γέρος γαΐδαρος, τά ἐμάλλωσε, λέγοντάς τα: “Μή χαίρεσθε, θά ἴδετε τί μᾶς ἄξιζε, ὅταν τά σαμάρια τῶν ἄλλων θά μᾶς πληγώνουν τή ράχη”.» (Ἅπαντα Τερτσέτη, σ. 229).
Ὁ λόγος τοῦ Κολοκοτρώνη εἶναι παραλλαγή Αἰσώπειου μύθου. Πού προεκτεινόμενος λέγει: τά ἀφεντικά τῶν γαϊδουριῶν προσέφυγαν σέ ἀδέξιους σαμαράδες κι ἔτσι κοντά στό βάρος τῶν φορτίων εἰσέπρατταν καί τίς πληγές λόγω τῆς κακῆς κατασκευῆς τῶν νέων σαμαριῶν.
Ὁ μῦθος εἶναι ἀρκετά διδακτικός. Ἀκόμη κι ἀπό στελέχη τῆς Ν.Δ. ἄκουγα ἐπί μία διετία ὅτι πρέπει νά φύγει ὁ Σαμαρᾶς. Αὐτό ἐπεκτάθηκε σέ μεγάλο τμῆμα τῆς κοινῆς γνώμης, ἔτσι πού ὁ πρωθυπουργός νά θεωρεῖται οὐραγός τῆς κ. Μέρκελλ. Οὔτε ὁ ὑποφαινόμενος, ὅπως φαίνεται ἀπό τά κείμενά του στήν «ΕΣΤΙΑ» καί στό Διαδίκτυο, ὑπῆρξε χαριστικός ἔναντι τοῦ κ. Σαμαρᾶ, ἀλλά σέ καμμία περίπτωση δέν τάχθηκα ὑπέρ τῆς βίαιης ἤ συνωμοτικῆς ἀνατροπῆς του. Καί οὔτε θά πάψω νά τοῦ ἀσκῶ αὐστηρή κριτική, ἐφόσον ὁ ἄνθρωπος αὐτός βρίσκεται στήν άρχή.

Ὀφείλω ὅμως νά προειδοποιήσω: Ἡ Ἑλλάς εδώ καί καιρό ἔμοιαζε μέ τζάμι ἕτοιμο νά ραγίσει. Οἱ ἐκλογές ἦσαν ἡ πέτρα πού ἔφερε τό ράγισμα. Πιό ἔντονο ἦταν τό ράγισμα στή Θράκη, κυρίως λόγω τῆς ἄκομψης συμπεριφορᾶς τοῦ ΣΥΡΙΖΑ ἔναντι μιᾶς εὐγενοῦς Κυρίας πού μέ τιμᾶ μέ τή φιλία της. Δίδαξα κάποτε στή σχολή πού ἔχει ὀργανώσει στό Δροσερό ἐπί δίωρο καί προκάλεσα ἐνθουσιασμό στά Τσιγγανόπουλα. Τήν ἑπόμενη χρονιά εἶχα κληθεῖ ἀπό τό Ἵδρυμα τῆς Κυρίας Βιργινίας Τσουδεροῦ στήν Ξάνθη γιά νά μιλήσω περί Ἀθιγγάνων καί Τσιγγάνων. ( Τό νεόπλαστο Ρομά δέν μέ ἱκανοποιεῖ· ἡ λέξη Rom στήν τσιγγανική γλῶσσα σημαίνει σύζυγος ἤ κατ’ ἀκρίβειαν νυμφευμένος ἄνδρας). Τήν ὁμιλία μου ἐπρόκειτο νά παρακολουθήσουν καί Τσιγγανόπουλα πού θά ἔρχονταν μέ πούλμαν ἀπό τό Δροσερό. Ἀλλά περιέργως τά πούλμαν χάλασαν καί τά ταξί ἦσαν... ἀγκαζέ! Παρ’ ὅλα αὐτά μίλησα. Στήν τελευταία σειρά ἡ Σαμπιθά ἔκλαιγε συγκινημένη!

Ἡ ἀντιδημοκρατική καί ἀπρεπής στάση του ΣΥΡΙΖΑ ἐξόργισε τούς Τσιγγάνους καί τούς ἔσπτωξε πρός τό μειονοτικό κόμμα. Ἔχω γνωρίσει ἀπό τά χρόνια τῆς παραμονῆς μου στήν Ἁγία Βαρβάρα πολύ στενά τήν περίεργη αυτή ράτσα. Ἔχει πολλά ἐλαττώματα ἀλλά καί μιά ἄγρια ὑπερηφάνεια. Πού ἀδεξίως πληγώσαμε, πληγώνοντας τό καμάρι τους, τήν Σαμπιθά. Ἄντε τώρα νά τούς πείσεις νά αἰσθάνονται ἑλληνικά...

Ἡ ἀναφορά μου στή Σαμιθά ἔχει τοῦτο τό νόημα: Τό προέχον δέν εἶναι νά δίωξουμε τόν κ. Σαμαρᾶ, ὅταν δέν ἔχουμε ἐγγυήσεις καλύτερου σαμαρτζῆ. Αὐτό πού προέχει εἶναι μιά συναίνεση στό θέμα χαράξεως μιᾶς ἐθνικῆς στρατηγικῆς. Ἡ Θράκη δέν πρέπει νά χαθεῖ. Δέν πρέπει νά ζήσουμε τό δρᾶμα κι ἄλλων χαμένων πατρίδων. Ὁ πρόεδρος τῆς δημοκρατίας κατά τούς τελευταίους μῆνες τῆς προεδρικῆς του θητείας πρέπει νά βρίσκεται ὅσο περισσότερο μπορεῖ στήν Ξάνθη καί στήν Κομοτηνή. Ἐπίσης καί ὁ πρωθυπουργός. Ὁ Ἐρντογκάν, γιά νά ξεπεράσει τά ἐσωτερικά του προβλήματα, θά θέσει θέμα δημοψηφίσματος γιά τήν αὐτονόμηση τῆς Θράκης. Τόν ἐνθαρρύνουν αὐτά πού γίνονται στήν Καταλωνία, στή Σκωτία καί οἱ αἱματηρές ἐξελίξεις στήν Οὐκρανία.

Ἔχω ἀσκήσει αὐστηρή ἀλλά νομίζω ἐποικοδομητική κριτική στόν κ. Σαμαρᾶ. Γιά τήν παροῦσα στιγμή θεωρῶ τή γρήγορη ἀνατροπή του βλαπτική γιά τόν τόπο. Ἀκόμη καί γιά τόν κ. Τσίπρα, ἄν καταλάβει μέ πρόωρες ἐκλογές τήν ἐξουσία. Στό κόμμα του ἔχουν εἰσχωρήσει κάθε λογῆς καριερίστες καί ἐξαλλοέξαλλα ἐπαναστατικοφανῆ στοιχεῖα πού θέλουν τήν ἀνατροπή, χωρίς νά ξέρουν νά κτίσουν οὔτε μαντρότοιχο, ἐκτός ἀπό κτίσιμο πρυτάνεων. Μέ πρόωρη ἄνοδο τοῦ ΣΥΡΙΖΑ στήν ἐξουσία θά ξαναζήσουμε τό μεσαιωνικό «Πανηγύρι τῶν Τρελῶν». Καί θά εἶναι κρίμα νά καεῖ τόσο νωρίς ἕνας πολιτικός πού θά μπορεῖ, ὅταν ὡριμάσει πολιτικά, νά προσφέρει πολλά.

Ὅμως τά κανάλια πού κατευθύνουν τή ροή τῆς πολιτικῆς μας ζωῆς ἔχουν ρίξει τό βάρος τους στή «Χρυσή Αὐγή» ἀσκῶντας μιά πολεμική πού τήν εὐνοεῖ. Ὅπως ἔχω γράχει ἀπό τό 1986, ἡ «Χρυσή Αὐγή» θά ἀνατείλει, ἄν δέν φτιάξουμε μιά σωστή δημοκρατία. Ἡ «Χρυσή Αὐγή» δέν εἶναι γέννημα πικρίας, εἶναι γέννημα τῆς ἀνάπηρης δημοκρατίας. Ἡ δημοκρατία μας ἦταν ἀγώνας δρόμου καλπαζόντων ἀναπήρων. Καί στήν ἀναπηρία αυτή γενναία ὑπῆρξε ἡ συμβολή καί τῶν «μήντια» ἀλλά καί τῆς πνευματικῆς μας ἡγεσίας.

Χρειαζόμαστε ὡς λαός ἄλλης ποιότητας πολιτική ἐκπαίδευση. Ἄν δέν μάθουμε νά βρίσκουμε καί νά ψηφίζουμε τούς καλύτερους, δέν θά δοῦμε καλύτερες μέρες. Ἡ ἔρευνα, ὅμως, γιά τόν καλύτερο πρέπει ν’ ἀρχίζει ἀπό τόν ἑαυτό μας. Ἄν ἐμεῖς δέν θέλουμε νά γίνουμε καλύτεροι, πῶς ἔχουμε τήν ἀπαίτηση νά γίνουν καλύτεροι οἱ πολιτικοί μας; Τούς καλούς πολιτικούς ἐκλέγει ὁ καλός λαός· δέν τούς στέλνει ὁ καλός Θεός!

Ξαναθυμίζω γιά τοῦτο τόν δύσκολο καιρό τά λόγια τοῦ Κολοκοτρώνη.Αποφασισμένη να συγκρουστεί σε όλα τα επίπεδα με τηνκυβέρνηση μην αφήνοντας ουσιαστικά ούτε χαραμάδα συνεννόησης είναι ο Α. Τσίπρας στέλνοντας σαφή μηνύματα προς κάθε κατεύθυνσης εντός και εκτός Ελλάδας και ιδίως απέναντι στους δανειστές ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για το χρέος.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας πληροφορηθεί την πρόθεση των δανειστών αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου να βάλουν την αξιωματική αντιπολίτευση στο παιχνίδι μέσω υπογραφών για τη ρύθμιση του χρέους προ-ετοιμάζεται για ανένδοτο αγώνα θεωρώντας ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση πλέον να προχωρήσει σε οποιαδήποτε συμφωνία με τους εταίρους.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την Κουμουνδούρου ήταν το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Ολομέλειας της Βουλής, ένα μήνα σχεδόν νωρίτερα από το αναμενόμενο, γεγονός που σηματοδοτεί την εν γένει πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει με αντιδημοκρατικό και αυταρχικό τρόπο παραγνωρίζοντας τη βούληση του ελληνικού λαού όπως αυτή αποτυπώθηκε στις ευρωεκλογές.

Μάλιστα η η Κουμουνδούρου ανησυχεί ιδιαίτερα για τις ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών από τους ΑΝΕΛ και την ΔΗΜΑΡ καθώς διακρίνει εσπευσμένη σπουδή της κυβέρνησης να διαμορφώσει όρους “προεδρικής πλειοψηφίας”, με ορισμένα στελέχη του κόμματος να μιλούν ακόμη και για φαινόμενα που θυμίζουν πολιτικές καταστάσεις πριν από την Χούντα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία επιτροπή με τον Αντώνη Σαμαρά για την ρύθμιση του χρέους», τόνισε με απόλυτο τρόπο ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Σκουρλέτης καθώς μεταξύ των δύο πλευρών «υπάρχει χάος» από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ του κουρέματος και η κυβέρνηση χαρακτηρίζει το χρέος βιώσιμο και αρκείται σε μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση, δηλαδή τη διαιώνιση του χρέους.

Πάντως ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώσντας στη Real News επιχειρεί να ανοίξει την πόρτα διαλόγου με την κυβέρνηση λέγοντας «Ας καλέσει ο πρωθυπουργός τον Αλέξη Τσίπρα για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων. Ο Τσίπρας, παρά τις μεγάλες μας διαφορές, δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να αρνηθεί», κατηγορεί ωστόσο τον πρωθυπουργό ότι δεν ανταποκρίνεται στις προτάσεις για σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε προσέρχεται στη Βουλή.

Δέσμευση με υπογραφές και από τον Τσίπρα ζητάει η τρόικα«Στο δίλημμα “κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ” δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Όποιος δεν το καταλαβαίνει, κακό του κεφαλιού του» επισημαίνει στέλνοντας μήνυμα προς την κεντροαριστερά και το ΠΑΣΟΚ, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει «Τίποτα δεν έχει μπει στον αυτόματο πιλότο, ο λόγος μας πρέπει να είναι πιο τεκμηριωμένος, πιο πειστικός και ταυτόχρονα πιο εύληπτος και λαϊκός… Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει πιο μαζικός και πιο εξωστρεφής».

Από την πλευρά του ο βουλευτής και υπεύθυνος Ανάπτυξης του κόμματος Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» χαρακτηρίζει ανέφικτη, υπό τις σημερινές συνθήκες την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ αποκλείει κάθε ενδεχόμενο να συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε εθνική διαπραγμάτευση για το χρέος.

«Η κυβέρνηση δεν έχει το ηθικό και πολιτικό βάρος να διαπραγματευτεί και να δεσμεύσει σε μακροχρόνια βάση την οικονομία, η δε έκκληση του κ. Βενιζέλου να συμμετέχουμε στην εθνική προσπάθεια για το χρέος γίνεται προκειμένου να επιμεριστούν οι ευθύνες και το κόστος από τις συνέπειες των δικών του στρατηγικών επιλογών» υπογραμμίζει.

 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 


Γράφει ο Γιάννης Πρεβενιός

Πολλές φορές στις διάφορες πολιτικές συζητήσεις οι οποίες περιστρέφονται γύρω από τα αίτια που μας έφεραν στην δεινή θέση που βρισκόμαστε σαν λαός και σαν χώρα ακούμε την φράση κλισέ “εσείς τους ψηφίζατε οπότε έχετε την ευθύνη για τις συνέπειες των επιλογών σας”.

Πραγματικά αυτό έχει βάση ως γεγονός αλλά υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό που κανείς από τους “σπουδαίους τηλεπαραθυράτους” αναλυτές (για ευνόητους λόγους) δεν το αναφέρει δηλ. τι επιλογές είχαμε και έχουμε μπροστά στην κάλπη;

Για μένα λοιπόν οι περισσότεροι κομματικοί σχηματισμοί που ζητούν κάθε φορά την ψήφο μας είναι δημιουργήματα “κάποιων” οι οποίοι κινούνται εδώ και χρόνια στο παρασκήνιο και στην πραγματικότητα είναι αυτοί που διαφεντεύουν την χώρα και τις ζωές μας.
Στην ουσία το εκλογικό “μενού” που μας προσφέρουν κάθε φορά για να διαλέξουμε είναι προκαθορισμένο και “μαγαρισμένο” από αυτούς οπότε ότι και να επιλέξουμε το αποτέλεσμα είναι ίδιο δηλ. αυτοί είναι πάντα οι κερδισμένοι!

Για να ενισχύσω την άποψη μου δεν θα ανατρέξω σε παλιότερες καταστάσεις αλλά θα σας αναφέρω κάποια πρόσφατα γεγονότα. Όλοι είδαμε με τι ευκολία δημιούργησαν και μας πλάσαραν από το πουθενά και με τον κ. “Τίποτα” ένα κόμμα το οποίο άρχισε μάλιστα να “ρέει” κουβαλώντας κάποιες χιλιάδες ψηφοφόρους από τους οποίους πιθανόν κάποιοι θα πήγαιναν κάπου που σε αυτή την φάση δεν τους συνέφερε!

Ένα κόμμα το οποίο να είστε βέβαιοι ότι θα το χρησιμοποιήσουν και ως κομμάτι των παζλ των μελλοντικών κυβερνητικών σχημάτων που θα φτιάξουνε. Είδαμε επίσης την “νεκρανάσταση” αυτού τον οποίο οι ίδιοι είχαν εξαφανίσει ως πρόσωπο αλλά και ως κόμμα αφού του το διέλυσαν εν μία νυκτί στέλνοντας μάλιστα δύο κορυφαίους βουλευτές του να υπηρετούν ως υπουργοί αυτόν που έβριζαν με τα χειρότερα λόγια.

Αυτός λοιπόν ο κύριος θα συνεχίσει πανελλαδικά (από ότι διάβασα του έδωσαν και την σχετική άδεια εκπομπής) να κάνει πλύση εγκεφάλου στους συνταξιούχους και στις νοικοκυρές ενώ ήδη αυτοανακηρύχτηκε ως επίσημος Τσιπρο-κυνηγός!

Βλέπουμε επίσης την διάλυση άλλων κομμάτων στα οποία είχαν φροντίσει εγκαίρως να χώσουν μέσα κάποιους “λαγούς” τους οποίους αποσύρουν τώρα εσπευσμένα για να ενισχύσουν μελλοντικά τις “Μέρκιες” δυνάμεις του δικομματισμού!

Εδώ βέβαια είναι ολοφάνερη και η αθλιότητα των συγκεκριμένων προσώπων οι οποίοι (άραγε με τι ανταλλάγματα) χρησιμοποιούν (αντί να παραιτηθούν) τις ψήφους των οπαδών του κόμματος που εκλέχτηκαν για να μεταπηδήσουν σε ένα άλλο ή να κάνουν τους ανεξάρτητους.
Δυστυχώς φίλες/οι αυτή είναι η πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια. Μια πραγματικότητα που στην ουσία είναι εικονική μια και οι επιλογές μας είναι από τα “προϊόντα” ενός και μοναδικού πάγκου που μας πλασάρουν “Αυτοί” και από τον οποίο ότι επιλέγουμε στο τέλος μας βγαίνει… Μάπα!!!

Υποσημείωση
Όταν πάψουμε να έχουμε “κοντή” μνήμη και “θολή” κρίση τότε σίγουρα θα μπορέσουμε να κάνουμε τις σωστές επιλογές για μας και όχι για αυτούς!

Πηγή "Ολυμπία"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, πιστός υπηρέτης της προσπάθειας για να δοθεί στην Αλβανία το χρίσμα της προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταβάλει άοκνες προσπάθειες για την ευόδωση των προσπαθειών του με πλήρη ανιδιοτέλεια.

Εξ όσων γνωρίζω δεν έχει ζητήσει το παραμικρό αντάλλαγμα των θυσιών και των κόπων του που είναι εξ όσων φαίνεται μεγαλύτεροι και αυτού του Αλβανού ομολόγου του.
Η αλβανική κυβέρνηση όμως ενστερνιζόμενη πλήρως τους στίχους «σε πότισα ροδόσταμο, με πότισες φαρμάκι» επιφυλάσσει κάτι διαφορετικό για τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου. Δημιουργώντας μια νέα διοικητική διαίρεση, κάτι σαν τον δικό μας «Καλλικράτη» επιχειρεί να εντάξει διοικητικά στους δήμους όπου διαβιεί η Ελληνική Εθνική Μειονότητα περιοχές μεγαλύτερες πληθυσμιακά όπου κατοικούν μουσουλμανικοί αλβανικοί πληθυσμοί.
Κτυπητό παράδειγμα ο Δήμος Χιμάρας όπου σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζεται η αλβανική βουλή, θα περιληφθούν και οι μουσουλμανικές περιοχές της λεγόμενης Λιαπουριάς. Ο στόχος προφανής, να μην μπορέσει ποτέ πια η Χιμάρα να εκλέξει Έλληνα δήμαρχο. Και όλα αυτά παρά το ότι η Αλβανία έχει από καιρό υπογράψει την ευρωπαϊκή συμφωνία - πλαίσιο περί προστασίας των μειονοτήτων. Στην συμφωνία αυτή σαφώς αναφέρεται πως η μειονότητα πρέπει να έχει την διοικητική της αυτοτέλεια και πως δεν πρέπει να υπάρξουν κανενός είδους προσπάθειες αφομοίωσης της μειονότητας.

Οι μεθοδεύσεις άρχισαν να γίνονται αντιληπτές από ένα δημοσίευμα που ανέφερε πως «αν η Χιμάρα παραμείνει μόνη της ως δήμος, σύντομα θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Κριμαίας». Μετά από το (βαλτό) δημοσίευμα οι μεθοδεύσεις πήραν χαρακτήρα εθνικό, με την κυβέρνηση Ράμα να υλοποιεί αλλά όμως και τον τέως πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα να διακηρύττει απαντώντας σε κάποιες αιτιάσεις πως «Ποιο εύκολα θα βρείτε Εσκιμώο στην Σαχάρα παρά Έλληνα στην Χιμάρα». Έτσι λοιπόν οι Αλβανοί κοροϊδεύουν χωρίς αιδώ τους πάντες εμφανίζοντας τις χαλκευμένες και ανιστόρητες θέσεις τους.

Στην Αθήνα, όσοι δεν αδιαφορούν πλήρως για το ζήτημα που λέγεται Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία, πιστεύουν ακράδαντα πως με την είσοδο της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όλα αυτομάτως θα τακτοποιηθούν με την εγκαθίδρυση των ευρωπαϊκών δομών και ενός κράτους απόλυτης ισότητας και δικαιοσύνης. Δυστυχώς όσοι πιστεύουν κάτι τέτοιο πλανώνται πλάνην οικτρά. 
Στην Βουλγαρία υπήρχε και υπάρχει τουρκική αλλά και ελληνική μειονότητα. Η τουρκική με την ουσιαστική και καλά σχεδιασμένη βοήθεια του τουρκικού κράτους έχει γίνει μια σημαντική πολιτική δύναμη που ελέγχει την πολιτική ζωή της χώρας, έχοντας φέρει κοντά της και άλλους μη τουρκογενείς μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Η ελληνική μειονότητα, μόνη και αβοήθητη, εύκολα ελεγχόμενη από της βουλγαρικές υπηρεσίες, πλήρως εγκαταλειμμένη από την Ελληνική Πολιτεία, έχει αφεθεί στην μοίρα της σαν ένα είδος προς εξαφάνιση. Η είσοδος της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν άλλαξε σε τίποτα την κατάσταση. Είναι φανερό πως με τις ευχές δεν λύνονται τα διεθνή ζητήματα και πως η βούληση, η διεκδικητικότητα και η πολιτική και οικονομική ισχύς είναι ευθέως ανάλογοι του προσδοκόμενου αποτελέσματος.

Μια είδηση που μας έρχεται από την Τουρκική Ανατολία νομίζω πως εδώ μπορεί να παρουσιάσει ενδιαφέρον. Η πανίσχυρη τουρκική στρατοχωροφυλακή ανέγειρε ένα κτήριο με άδεια της τουρκικής πολεοδομίας. Το κτήριο κατεδαφίστηκε από τους Κούρδους επειδή δεν είχε άδεια της… κουρδικής πολεοδομία.

Μπορούμε λοιπόν να σκεφτούμε πως η δημιουργία βορειοηπειρωτικών θεσμών που θα θωρακίσουν τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου απέναντι στις αλβανικές μεθοδεύσεις, ίσως άτυπων σε πρώτη φάση, που όμως θα ανδρώνονται θα παίρνουν την λαϊκή νομιμοποίηση και λίγο λίγο θα απωθούν τους αντίστοιχους αλβανικούς, σε ένα πλαίσιο πειθαρχίας και χρηστής διοίκησης είναι κάτι δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο. Μπορεί να δημιουργήσει εντάσεις και αντιπαραθέσεις, όμως η επιτυχής έκβαση μπορεί να επιτευχθεί. Αυτό δείχνουν ανάλογες περιπτώσεις σε όλον τον κόσμο. Πάντως τίποτα δεν χαρίζεται και αν δεν σπάσεις τα αυγά ομελέτα δεν φτιάχνεις.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 
Έχουμε επανειλημμένα ασχοληθεί με αυτό που έχει ονομάσει ως «απουσία κουλτούρας» στα θέματα ασφαλείας, μια χαζοχαρούμενη διάθεση δηλαδή και μια αφέλεια στην αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών σε θεσμικό επίπεδο, η οποία δυστυχώς δεν περιορίζεται καν σε φαινόμενα όπως αυτά που καταγράφηκαν την εποχή της κρίσης των Ιμίων. 
 
Του Μιχαήλ Βασιλείου 

Υπενθυμίζεται, ότι όλοι σχεδόν τότε λειτουργούσαν με πρωτοφανή «ελευθεριότητα», δείχνοντας πως δεν αντιλαμβανόταν κανείς, ότι η διαχείριση μιας τόσο σοβαρής κρίσης που θα μπορούσε να έχει εμπλέξει τη χώρα σε πόλεμο, απαιτούσε την τήρηση στοιχειωδών κανόνων ασφαλείας.

Αυτό που έχουμε όμως διαπιστώσει, τόσα χρόνια μετά την κωμωδία της διαχείρισης της κρίσης εκείνη την εποχή, ότι οι «επιδόσεις» που καταγράφηκαν τότε ήταν απλώς η κορυφή του παγόβουνου, η απόδειξη ότι κάτι εξαιρετικά σάπιο υφίστατο στους μηχανισμούς ασφαλείας της Ελλάδας, ενώ φαινόταν ότι σημαντικό ρόλο έπαιζε η αφασία της πολιτικής τάξης.

Αυτονόητα λοιπόν, όταν η πολιτική ηγεσία δεν δίνει καμία σημασία και σεβασμό στην τήρηση των βασικών κανόνων ασφαλείας, ένα φαινόμενο που έχει κι αυτό τις εξηγήσεις του και θα αποτελέσει πιθανότατα άλλο, μελλοντικό σημείωμα, τότε και η υποδομή του «συστήματος» είναι λογικό να χαλαρώσει. Κι από εκεί ξεκινούν τα «παρατράγουδα», που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Και ο κατήφορος, ως γνωστόν, δεν έχει εύκολα τέλος, αφού η κίνηση σε αυτόν γίνεται με… επιτάχυνση.

Η τραγωδία είναι ότι από τότε μέχρι και σήμερα, παρότι πέρασαν αξιόλογοι άνθρωποι σε διάφορα πόστα, η γενική εικόνα εξακολουθεί να παραμένει απογοητευτική και δυστυχώς, για κάποιους λόγους, ακόμα και η ίδια η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) που υποτίθεται θα έπρεπε να είναι πρωτοπόρα, όχι μόνο στην τήρηση των κανόνων ασφάλειας, αλλά και στη συνεχή προσπάθεια μεταλαμπάδευσης της ορθής νοοτροπίας σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης, θεσμικά και ατομικά, δεν κατάφερε να ξεφύγει από τα απίστευτα νεοελληνικά μας χάλια.

Οι διοικητές έρχονται και παρέρχονται η κατάσταση όμως δεν φαίνεται να διορθώνεται. Οι διαρροές από την υπηρεσία προς τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους είναι συνεχείς, με συναδέλφους να μιλούν ανοικτά για σχέσεις με στελέχη των μυστικών υπηρεσιών και δεν κινητοποιείται εισαγγελέας να ζητήσει να πληροφορηθεί ποια είναι αυτά τα στελέχη και για ποιον λόγο προβαίνουν σε τέτοιες διαρροές, παρανομώντας.

Επίσης, κάθε τόσο, οι ενασχολούμενοι με τον χώρο της εθνικής ασφάλειας, πληροφορούνται κι ένα νέο όνομα υπαλλήλου της ΕΥΠ, ενώ συχνά με εξαιρετικά απλές ενέργειες και στοιχειώδη έρευνα μέσω του διαδικτύου μπορεί κανείς να συλλέξει πλήθος στοιχείων.

Πράκτορες καταθέτουν σε δίκες χωρίς να έχουν λάβει την απαραίτητη άδεια από τoν υπουργό Εσωτερικών, όπως προβλέπει το σχετικό άρθρο του νόμου που διέπει τη λειτουργία της υπηρεσίας! Πράκτορες ανακοινώνονται με τα ονόματά τους σε ΦΕΚ (π.χ. διορισμός σε επιτροπές)!!! Πράκτορες επιδεικνύουν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα για να απολαύσουν τη μικρή έκπτωση που τους έχει εξασφαλίσει το συνδικαλιστικό τους όργανο σε θέατρο!

Πράκτορες διατηρούν σχετικούς με την υπηρεσία ιστοχώρους χρησιμοποιώντας εξυπηρετητές (servers) στην αλλοδαπή… μέσω εταιριών, που είναι να απορείς με ποια μέθοδο επιλέγονται. Ο ίδιος ο νομικός σύμβουλος της υπηρεσίας αναφέρεται ονομαστικά, με την ιδιότητα και το τηλέφωνό του στη σχετική λίστα με τους νομικούς συμβούλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα!

Άλλοι πάλι και μάλιστα σε σημαίνουσες θέσεις που θεωρητικά θα επέβαλλε ακόμα μεγαλύτερη επίδειξη προσοχής και τήρησης των στοιχειωδών κανόνων ασφαλείας, έχουν ευρύτερη «κοινωνική παρουσία», πέραν της εργασίας τους στην υπηρεσία, φροντίζοντας να αφήνουν πίσω τους, όχι ίχνη, αλλά φωτογραφίες, διευθύνσεις (οικιακές – ηλεκτρονικές) και ποιος ξέρει κανείς τι άλλο! 
Φόρα παρτίδα στο διαδίκτυο!

Πόσο ακατάλληλο και επικίνδυνο θα κρινόταν αυτόματα ένα στέλεχος μιας σοβαρής μυστικής υπηρεσίας, όταν χρησιμοποιούσε την ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση σε δυο διαφορετικές δημόσιες, κοινωνικές του παρουσίες, με «ανεξίτηλο αποτύπωμα» στο διαδίκτυο; Ακόμα και σε δημόσια ομιλία – εισήγηση, είναι δυνατό να υπάρχει σε κοινή θέα το όνομα και η ιδιότητα στο πληροφοριακό υλικό που μπορεί να φτάσει μέσω διαδικτύου σε κάθε γωνιά του κόσμου; Τα ίδια και σε δημοσιεύσεις; Ποιος διοικητής ή υποδιοικητής της υπηρεσίας έδωσε τέτοια άδεια; Ποιος πήρε τέτοια ευθύνη; Κι εάν δεν δόθηκε τέτοια άδεια, ελέγχθηκε η πράξη;

Και πόσο προκλητικό καταντά, όταν το ίδιο πρόσωπο συμμετέχει σε δημόσιες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, να κυκλοφορούν οι φωτογραφίες του, να έχει και εμπορική δραστηριότητα, όντας εκτεθειμένος από όλες τις μεριές, αφού δεν χρειάζεται παρά στοιχειώδης έρευνα για να εντοπιστεί στα υπόλοιπα, με την ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση να αποτελεί την τελική επαλήθευση! Φυσικά, δεν ιδρώνει το αυτί κανενός!

Όχι, δεν πρόκειται να παραβιάσουμε την πάγια τακτική να μην αναφέρουμε ονόματα, να μη δημοσιεύουμε φωτογραφίες κ.λπ. Το κίνητρο είναι μπας και κάποια ηγεσία, κάποια στιγμή, αντιληφθεί ότι αυτό είναι ζήτημα τιμής, προσωπικό και θεσμικό, να τελειώσει ως φαινόμενο. Όχι ότι αισιοδοξούμε βέβαια, δίνουν δείγματα γραφής οι άνθρωποι, σύντομα αντιλαμβάνεσαι εάν πρόκειται να γίνει κάτι ή όχι.

Εάν αυτά μπορεί να τα κάνει ένας δημοσιογράφος, πόσα περισσότερα μπορεί να κάνει μια καλά οργανωμένη και στελεχωμένη υπηρεσία πληροφοριών όπως για παράδειγμα η τουρκική MIT, η αμερικανική CIA, η ισραηλινή Mossad και άλλες; Και πόσο ανεγκέφαλος είναι αυτός που δίνει στη δημοσιότητα τα ονόματα των υπαλλήλων της υπηρεσίας; Η απάντηση είναι «πολύ», όμως το ζήτημα είναι ότι δεν τίθεται μόνο θέμα βλακείας, υπάρχει σαφές ζήτημα παραβίασης και της κείμενης νομοθεσίας (σε προστατεύει και από τους βλάκες…), με το οποίο όμως πάλι δεν ιδρώνει το αυτί κανενός!

Ας πάμε όμως και στο καλύτερο για να κλείσουμε το σημείωμα αυτό. Όταν μετακινείται κάποιο στέλεχος της υπηρεσίας στο εξωτερικό, χρειάζεται να μεταφέρει την οικοσκευή του. Ως γνωστόν επίσης, έδρα του υπαλλήλου θα είναι είτε η πρεσβεία είτε το προξενείο, εφόσον θα πάει ως μέλος της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας. Η υπηρεσία αντικατασκοπείας στης χώρας είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να πληροφορηθεί ποια είναι τα στελέχη των δικών μας μυστικών υπηρεσιών που δρουν υπό διπλωματική κάλυψη.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες για το πόσο δύσκολο είναι η έρευνα αυτή να φέρει αποτέλεσμα. Δε χρειάζεται όμως στην ουσία να διατυμπανίζουμε, λόγω βλακείας, την ιδιότητα του δικού μας ανθρώπου «καίγοντάς τον» με τον πιο γελοίο τρόπο, από τη στιγμή που θα πατήσει το πόδι του στη χώρα!

Η λογική λοιπόν θα έλεγε ότι εφόσον καλύπτεται από το υπουργείο Εξωτερικών ο πράκτορας, καλό θα ήταν να ζητά προσφορά από μεταφορικές εταιρίες που θα είχαν ελεγχθεί στοιχειωδώς (…) η δε πληρωμή να γίνεται από τον ίδιο τον υπάλληλο, ο οποίος με την προσκόμιση της επίσημης προσφοράς να παίρνει στο χέρι τα χρήματα και να εξοφλά τη μεταφορική.

Απευθύνοντας έκκληση στην κοινή λογική του μέσου αναγνώστη μας, πόσο λογικό είναι η μεταφορική να πηγαίνει μέσα στο κτίριο της ΕΥΠ και να πληρώνεται; Ποιος ηλίθιος επιτρέπει αυτό να συμβαίνει εδώ και χρόνια; Και πόσοι πρέπει να περάσουν από εκεί για να διορθωθεί αυτό το στοιχειώδες; Δεν μπορεί… κόλπο θα είναι. Ο εκπρόσωπος της αντικατασκοπείας από τα γέλια που θα ρίξει (λογικά, ίσως και να… ελέγχουν τον χώρο που θα καταλύσει ο δικός μας στην άλλη χώρα), θα πρηστεί το συκώτι του και θα σκάσει. Δεν εξηγείται αλλιώς. 

Παιδί του δημοτικού να βάλεις θα το καταλάβει. Ευτυχώς που δεν έχει υπάρξει ακόμα σκηνοθέτης να του μπει η διαβολεμένη ιδέα να γυρίσει τηλεοπτική σειρά. Θα έβγαζε πολύ γέλιο. Ενδεχόμενος – προτεινόμενος τίτλος… «τα ζωντόβολα».

Πηγή Defence-Point

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 


Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Με την παρουσία του υπουργού Άμυνας της Γεωργίας Irakli Alasania, πραγματοποιήθηκε η πρώτη τριμερής συνάντηση, μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν της Τουρκίας και της Γεωργίας, στις Βρυξέλλες στις 4 Ιουνίου, μέσα στα πλαίσια της πολιτικής του ΝΑΤΟ.

Ο Alasania, ο υπουργός Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν Colonel Zakir Hasanov και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ, συζήτησαν τις προοπτικές στενότερης συνεργασίας, δήλωσε το υπουργείο άμυνας της Γεωργίας.

Όλες πλευρές επικεντρώθηκαν σχετικά με τον σχεδιασμό και την εκτέλεση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, στο πλαίσιο της προστασίας των στρατηγικών ενεργειακών υποδομών και μεταφορών, μεταξύ των.

Οι υπουργοί υπογράμμισαν επίσης ότι η εμβάθυνση της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, θα είναι προσανατολισμένη πρωτίστως στην προστασία της «εθνικής ασφάλειας» της Γεωργίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας.

«Η πρώτη τριμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας», δήλωσε ο Alasania μετά τη συνάντηση. «Έχουμε ξεκινήσει την ανάπτυξη μιας πρωτοβουλίας που θέσαμε πριν από ένα χρόνο στο πλαίσιο της τριμερούς στρατιωτικής συνεργασίας» συνέχισε ο ίδιος.

Η συνεργασία ανάμεσα στην Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και την Γεωργία σχετίζεται άμεσα με τα σχέδια της Άγκυρας στην Μαύρη Θάλασσα και τον Καύκασο.

Οικοδομείται σταδιακά ένας τριμερής μηχανισμός, που σύμφωνα με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, θα αποτελέσει τον μοχλό διασφάλισης τη μόνιμης σταθερότητας και της ειρήνης στον Καύκασο, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η Ρωσία από την άλλη πλευρά έχει ενισχύσει στρατιωτικά το ρωσικό Καύκασο, καθώς και την βάση της στην Αρμενία.

Το « μεγάλο παιχνίδι» για τον έλεγχο της Κασπίας και το αποτέλεσμά του που θα καθορίσουν χαρακτηριστικά το μέλλον και το γεωπολιτικό χάρτη ολόκληρης της Ευρασίας, μόλις άρχισε…!


Όποιος έχει στοιχεία ότι τούτη η συγκυβέρνηση (του αίσχους) είναι παράρτημα της γερμανικής Καγκελαρίας, να τα πάει στον εισαγγελέα!..

Έτσι δεν έλεγε και κοπανιότανε μεσ' τη Βουλή πρίν καμιά δεκαπενταριά χρόνια ο ''αρχιερέας της διαπλοκής'', και πρωτομάστορας της Εθνικής καταστροφής πρωθυπουργός -Γκόλουμ;

Ήταν τότε τα ''χρυσά'' χρόνια των μιζαρισμένων εξοπλισμών, του χρηματιστηρίου, της εγκληματικής ισοτιμίας του ευρώ 1/340,75 δραχμές, των απ' ευθείας αναθέσεων των Ολυμπιακών έργων ''για να προλάβουμε'', του ξεφαντώματος ''εθνικών'' εργολάβων και προμηθευτών!

Κι όμως είχαν κι αποπάνω το θράσος να βρίζουν και να λασπολογούν όσους προσπαθούσαν να ελέγξουν κάπως την κατάσταση, να υψώσουν μιά φωνή διαμαρτυρίας. Και να τους παραπέμπουν στον εισαγγελέα!

Οι εποχές άλλαξαν, οι εθνοπροδότες άλλαξαν, η νοοτροπία όμως του κρυπτοφασισμού και της κοινοβουλευτικής δικτατορίας παρέμεινε η ίδια!

Τρανή απόδειξη πως το ''σύστημα'' δεν αλλάζει.
Αλλάζουν τα πρόσωπα, τα ονόματα. Οι επιδιώξεις, όχι!

Το ίδιο ετοιμάζονται να κάνουν σε λίγες μέρες, ίσως από Δευτέρα.

Θα ρίξουν νέα πρόσωπα στην αρένα για να εφαρμόσουν τις ίδιες πολιτικές, μπας και ξεγελαστεί το πόπολο πως κάτι θ' αλλάξει!
 
Μάταιες ελπίδες, και όνειρα καλοκαιρινής νυκτός.

Το blog νοιώθει εγκλωβισμένο σε μιά αέναη ''Μέρα της Μαρμόττας'', αν θυμάστε την πολύ ωραία ταινία, όπου ο ήρωας παρέμενε καθηλωμένος να ζεί και να ξαναζεί κάθε μέρα, τα ίδια γεγονότα της προηγούμενης σε ένα ατέρμονο deja-vu, ανίκανος να αντιδράσει και να πάει παραπέρα!

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας λοιπόν το blog, σχεδιάζει να απομακρυνθεί κανα δυό μέρες απ' τα κοινά, σε καμιά παραλία, απολαμβάνοντας την πανέμορφη πατρίδα, που δωσίλογοι και τοκογλύφοι θέλουν να μας την αρπάξουν.

Σας συμβουλεύει να κάνετε το ίδιο όσο και όπως μπορείτε.

Έτσι κι αλλίως οι παλιάνθρωποι με την παλιανθρωπιά τους θα είναι εδώ και θα μας περιμένουν!

Ραντεβού την Τρίτη.
(Εκτός απροόπτου, ή έξαφνης παρόρμησης του blog να σχολιάσει κάτι!)

Υ.Γ   Το πεδιλάκι με την κάλτσα(!!!), στέκει άραγε ως στοιχείο ενώπιον του εισαγγελέα;

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράφει ο Σπύρος Ν. Λίτσας*

Τι συμβαίνει στην Τουρκία; Ποιοι «άνεμοι» αποσταθεροποιούν την γείτονα;
Μία εύκολη απάντηση που ακούγεται μεταξύ σοβαρού και αστείου είναι ότι ο Ερντογάν, μετά την προ ολίγου καιρού περιπέτεια με την υγεία του, δεν έχει σώας τας φρένας.
Αν θέλετε την άποψή μου, η φήμη αυτή αποτελεί άλλη μία θεωρία συνωμοσίας, όχι από τις καλύτερες μάλιστα. Ο Ερντογάν δεν έχει χάσει τα λογικά του. Απλώς περνά την πλέον γνωστή ασθένεια των πολιτικών, ιδίως αυτών που, ό,τι και αν κάνουν, η πλειονότητα τους επιβραβεύει με την ψήφο της… ναρκισσισμός. Παρακολουθήστε απλώς τις δημόσιες εμφανίσεις του. Ενοχλείται όταν ο πρόεδρος του τουρκικού δικηγορικού συλλόγου Μετίν Φεϊζίογλου δεν τον επαινεί στην ομιλία του και σηκώνεται και φεύγει…

Σηκώνει το δάχτυλό του απειλητικά εμπρός στους νεκρούς συγγενείς των ανθρακωρύχων της Σόμα, γιατί αυτοί δεν είχαν τη διάθεση να ζητωκραυγάσουν υπέρ του ιδίου, ενώ ο σύμβουλός του Γιουσούφ Γιερκέλ μετείχε στον ξυλοδαρμό ενός συγγενή των ανθρακωρύχων, προφανώς για να δείξει στο αφεντικό του ότι είναι έτοιμος να υπερασπιστεί την τιμή και την υπόληψή του με την πειθώ της γροθιάς κι ενώ τον άτυχο συγγενή έδερναν και οι αστυνομικοί του… αφεντικού!

Η κρίση όμως αφορά την Τουρκία. Είναι εμφανές ότι το δόγμα της Υψηλής Στρατηγικής του Νταβούτογλου έχει εκ των πραγμάτων ακυρωθεί και η Τουρκία έχει ζητήματα στο να αντιμετωπίσει τις νέες πραγματικότητες.
Αρχικώς, οι μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις του Οζάλ και των επιγόνων του ως προς τον επανακαθορισμό της στρατηγικής θέσης της Τουρκίας στην περιοχή της Ευρασίας μέσω της επαναφοράς της πολιτικής του παντουρανισμού, φθίνει ή εξαφανίζεται υπό την πίεση της ρωσικής και κινεζικής επιρροής στην περιοχή.
Επίσης, η δημιουργία της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης μπορεί να μη διαθέτει ακόμη τα φορτία ισχύος να επηρεάσει κομβικά το σύνολο των διεθνών οικονομικών εξελίξεων, αλλά σίγουρα θα περιορίσει την επιρροή της Τουρκίας στις περιοχές εκεί.
Στ συνέχεια, το de facto κράτος του Β. Ιράκ, υπό κουρδική κυριαρχία αποσταθεροποιεί τα δεδομένα για την Άγκυρα στην περιοχή, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Η Κουρδική ζώνη του Β. Ιράκ αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα εξελίξεων, ενώ αργά και σταδιακά οι Κούρδοι που κατοικούν και στα άλλα κράτη (Τουρκία, Ιράν, Συρία) ξεπερνούν τον δομικό φατριασμό που χαρακτηρίζει την κουρδική οντολογία εδώ και αιώνες, φλερτάροντας ανοιχτά με την ιδέα της δημιουργίας του δικού τους εθνικού οίκου.

Ένα μεγάλο Κουρδιστάν τοποθετημένο στον δυτικό πόλο, που στο μέλλον μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παράγοντας εξισορρόπησης της ρωσικής διάθεσης να διευρύνει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή.
Τέλος, η συνολική σουνιτική ατζέντα όχι μόνο δημιούργησε για την Τουρκία έναν μεγάλο αντίπαλο, τη Σαουδική Αραβία, όχι μόνο λειτούργησε σαν μαύρη τρύπα για τις σχέσεις της με κράτη όπως η Αίγυπτος μετά την έλευση του στρατηγού Αμπντέλ Φάταζ αλ Σίσι, αλά και ώθησε την Άγκυρα να συνάψει στενές σχέσεις με τη Χαμάς, γεγονός που επιδείνωσε τις ήδη τεταμένες σχέσεις της με το Ισραήλ.

Η Τουρκία βρίσκεται σε μία διαρκή εσωτερική μόχλευση, με την πυξίδα της να δείχνει προς όλες τις κατευθύνσεις, πλην αυτής του Βορρά. Γι αυτό και επιδιώκει να δημιουργεί διαρκώς ζητήματα στο Αιγαίο, κινήσεις βέβαια που ενισχύουν τις φωνές στο εσωτερικό του δυτικού πόλου που μιλούν ορθά για έναν αφερέγγυο νατοϊκό σύμμαχο που δημιουργεί διαρκώς προβλήματα δίχως να έχει τη δυνατότητα ή τη διάθεση να επιλύει κανένα από αυτά.

Η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εισέρχεται σε μία νέα εποχή υψηλών πιέσεων υπό τον επηρεασμό του πολυπολιτισμού, με την Τουρκία στον ρόλο του «ασθενούς».
Αυξημένοι κίνδυνοι, πολλαπλές πιέσεις, αλλά και σημαντικές ευκαιρίες για τους δρώντες εκεί.
Déjà vu…

* Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Πηγή εφημ. «Κυριακάτικη Δημοκρατία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Στο λιθουανικό λιμάνι της Κλαϊπέντα στις 5 Ιουνίου, κατέφθασαν μέσω στρατιωτικών αποβατικών πλοίων, άρματα μάχης, ΤΟΜΑ του ΝΑΤΟ. Τα Τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα που κατέφθασαν στη Λιθουανία, θα λάβουν μέρος, στη μεγαλύτερη έως τώρα άσκηση του ΝΑΤΟ, με την επωνυμία «Saber Strike 2014», αναφέρει η διαδικτυακή πύλη delfi.lt.

Τα άρματα μάχης και τα ΤΟΜΑ, ανήκουν στον δανικό στρατό. Συγκεκριμένα, το αποβατικό πλοίο που κατέφθασε στο λιμάνι της Κλαϊπέντα, εκφόρτωσε άρματα μάχης τύπου Leopard 2A5, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ CV 9035, M113, BMP «Piranha»), αλλά και τεθωρακισμένα οχήματα, καθώς και μια ποικιλία ιατρικών οχημάτων, των υπηρεσιών βοηθητικού εξοπλισμού.

Η φάλαγγα των τεθωρακισμένων οχημάτων από τον λιμένα Klaipeda, κινήθηκε οδικώς προς την περιοχή Gayzhyunsky κοντά στο χωριό Rukla της επαρχίας Jonava. Σημειώνεται ότι, τα σύνορα με την Ρωσία, βρίσκονται σε απόσταση λίγο πάνω των εκατό χιλιόμετρων. Στη σοβιετική εποχή, όταν η Λιθουανία ήταν ακόμα μέρος της ΕΣΣΔ, σε αυτήν την περιοχή, λειτουργούσε στρατιωτική βάση των Σοβιετικών αερομεταφερόμενων στρατευμάτων.

Ο Αρχηγός του Στρατού της Λιθουανίας στρατηγός Almantas Leika, δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι «η άσκηση του ΝΑΤΟ «Saber Strike 2014» θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 9 Ιουνίου και θα συνεχιστεί για 11 ημέρες έως την 20 Ιουνίου».

Ο κύριος στόχος της μεγάλης σε αριθμό και μέγεθος νατοϊκής στρατιωτικής άσκησης, αποτελεί, η πραγματοποίηση «μιας κοινής άσκησης των συμμάχων του ΝΑΤΟ, στην «διεξαγωγή διεθνών στρατιωτικών επιχειρήσεων».

Στις ασκήσεις αυτές θα συμμετάσχουν 2.500 νατοϊκοί στρατιώτες, 1.100 εκ των οποίων, ανήκουν στον δανικό στρατό, καθώς και περίπου 500 από τον στρατό της Λιθουανίας. Συνολικά, θα συμμετέχουν στην άσκηση στο έδαφος της Λιθουανίας, 800 στρατιωτικά τεθωρακισμένα οχήματα όλων των τύπων.

Από την απέναντι πλευρά από τις αρχές Ιουνίου, οι ρωσικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις, θα υλοποιήσουν σχέδιο εκπαίδευσης, συμμετέχοντας σε περίπου 1.000 ασκήσεις διαφόρων επιπέδων, ανέφερε η υπηρεσία τύπου των αερομεταφερόμενων δυνάμεων (ВДВ), που αποτελεί ξεχωριστή διοίκηση στο ρωσικό στρατό.

«Οι αλεξιπτωτιστές θα χρειαστεί να περάσουν μια μακρά περίοδο κατάρτισης συμμετέχοντας σε περίπου 1.000 ασκήσεις αποβατικού χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένων και των επίγειων, για τη διατήρηση της ειρήνης, σε στρατηγικό και διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου Αντισυνταγματάρχης Yevgeny Meshkov.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές θα «εξασκηθούν» υλοποιώντας διάφορα πολεμικά σενάρια σε περισσότερες από 15 περιοχές της ρωσικής ομοσπονδίας.

Οι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πραγματοποιήσουν περισσότερα από 100.000 άλματα, εκ των οποίων περίπου 60.000 από μεταφορικά αεροσκάφη IL–76, με τα 20 χιλιάδες σε βραδινές ασκήσεις, με την συμμετοχή 60 μονάδων επιπέδου τάγματος. Επίσης οι αλεξιπτωτιστές θα διαθέτουν πλήρη φόρτο και όλον στρατιωτικό εξοπλισμό τους, υλοποιώντας σενάρια σε πραγματικές συνθήκες, σύμφωνα με το δόγμα του γενικού επιτελείου.

Επίσης οι αερομεταφερόμενες δυνάμεις (VDV), θα συμμετάσχουν μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο αυτή, στην διακλαδική άσκηση με την επωνυμία «Vostok–2014», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο έδαφος της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, με την συμμετοχή και άλλων χερσαίων δυνάμεων από όλες τις άλλες περιοχές της χώρας. Καθώς και σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις «Συλλογικές Δυνάμεις Ταχείας Αντιδράσεως του οργανισμού χωρών CSTO με την επωνυμία «Αλληλεπίδραση – 2014»

Καθώς λοιπόν διαφαίνεται, έχουμε μία σαφέστατη υπερ-συγκέντρωση στρατευμάτων (νατοϊκών και Ρωσικών) και από τις δύο «πλευρές», με πρόσχημα την εκτέλεση στρατιωτικών ασκήσεων, και με σενάριο την «διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων» συνδυασμένων δυνάμεων. Εάν προσθέσουμε και την ανάπτυξη ρωσικών στρατηγικών αεροπορικών δυνάμεων πάνω από την Μαύρη θάλασσα, που σύμφωνα με τους Ρώσους αποτελεί συνέπεια, των γεωπολιτικών αλλαγών στην περιοχή, λόγω της επιστροφής της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, τότε το σκηνικό «βαραίνει» αρκετά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι σε σχέση με τα γεγονότα στην Ουκρανία, θα αυξηθούν οι εναέριες περιπολίες του ΝΑΤΟ και ο αριθμός των ασκήσεων στα κράτη της Βαλτικής, καθώς και η νατοϊκή ναυτική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα.

Επίσης το κλίμα κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις της απόβασης της Νορμανδίας μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και της Ρωσίας ήταν ιδιαίτερα βαρύ, προμηνύοντας αύξηση των εντάσεων στην εν λόγω γεωγραφική περιοχή. Τα τι μέλει γενέσθαι θα φανεί σίγουρα στην πορεία.

Πηγή «Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!»


Η μαζική έξοδος πάσης φύσεως πλοίων λίγο μετά τις προκλήσεις της τουρκικής πλευράς

Από τον Ευθύμιο Π. Πέτρου

Με μία μαζική έξοδο του Στόλου στο Αιγαίο, απάντησε την περασμένη εβδομάδα στις αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις το Πολεμικό Ναυτικό.
Στο πλαίσιο της άσκησης «Καταιγίς 2014», έγινε η μεγαλύτερη ναυτική κινητοποίηση των τελευταίων ετών, με 69 μονάδες να αναπτύσσονται επιχειρησιακά στο Αιγαίο. Από αυτές, τα εννέα πλοία ήταν πλοία υποστηρίξεως και τα βοηθητικά, ενώ τα υπόλοιπα 60 ήταν μάχιμες μονάδες, στις οποίες περιλαμβάνονταν, εκτός από τα πολεμικά πλοία, ταχέα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου και περιπολικά του Λιμενικού Σώματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ η άσκηση «Καταιγίδα» σχεδιάζεται και διευθύνεται από το Αρχηγείο Στόλου, φέτος προσέλαβε διακλαδικό χαρακτήρα, αφού συμμετείχαν τάγμα Πεζοναυτών με τα όπλα υποστήριξής του, μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας και το Λιμενικό, το οποίο με τα σκάφη και τις ειδικές δυνάμεις του εξετέλεσε αποστολές ελέγχου της εμπορικής ναυτιλίας και διασφαλίσεως των ναυτικής ασφάλειας στην περιοχή στην οποία ξεδιπλώνονταν η άσκηση.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όχι μόνον έπειτα από χρόνια τόσο μεγάλος αριθμός ναυτικών μονάδων κατόρθωσε να βγει ταυτόχρονα για την άσκηση, αλλά και, όπως έδειξαν οι προετοιμασίες, το σύνολο των πλοίων ήταν αξιόμαχο (κάποτε συζητούσαμε ότι υπήρχαν πλοία απλώς αξιόπλοα και όχι κατ’ ανάγκην αξιόμαχα) και δοκιμάστηκαν όλες οι δυνατότητες των πλοίων με την αξιοποίηση όλων των τεχνολογιών που έχουν ενσωματωθεί σε αυτά.

Όλα τα σενάρια ναυτικού πολέμου δοκιμάζονται συστηματικά στην άσκηση αυτή, η οποία κορυφώνεται με αμφίβια επιχείρηση ανακατάληψης μεγάλης νήσου ή εγκατάστασης προγεφυρωμάτων στις εχθρικές ακτές. Τα τελευταία χρόνια εντείνονται συνεχώς τα γυμνάσια ανορθόδοξου πολέμου, που μπορεί να είναι τόσο η προστασία του Στόλου από ασύμμετρες απειλές στη θάλασσα και η εξαπόλυση μη συμβατικών επιθέσεων εναντίον του εχθρού από τα ταχύπλοα των βατραχανθρώπων.

Κατά την έναρξη της άσκησης την περασμένη Δευτέρα, τόσο ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ε. Αποστολάκης, όσο και ο αρχηγός του Στόλου, αντιναύαρχος Παν. Λίτσας, ο οποίος είχε και την ευθύνη για τον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή της «Καταιγίδας», βρέθηκαν στο κέντρο επιχειρήσεων, στα βαθιά καταφύγια της Αγίας Παρασκευής, όπου έγινε πλήρης ενημέρωσης για τον προγραμματισμό και τους αντικειμενικούς σκοπούς.

Οι δύο αρχηγοί
Ακολούθως οι δύο αρχηγοί επέβησαν σε φρεγάτα και παρακολούθησαν τις πρώτες αεροναυτικές επιχειρήσεις, καθώς και φάσεις που περιλάμβαναν εκτέλεση πυρών στο πεδίο βολής Κακαβιά, το οποίο είχε δεσμευτεί για τον σκοπό αυτό.

Τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας εκτελούσαν τη δική τους άσκηση υπό την επωνυμία Αετός Α14, η οποία συνδυάστηκε με τις ναυτικές επιχειρήσεις. Τα αεροπλάνα έκαναν εικονικές προσβολές των πλοίων ή ανέλαβαν το έργο της προστασίας τους κατά τη διάρκεια της κινήσεώς τους.
Τέλος, εξασφάλισαν την αεροπορική υπεροχή στην περιοχή της αμφίβιας επιχειρήσεως. Εκεί συνεργάστηκαν ειδικές δυνάμεις του Στρατού με υποβρύχιους καταστροφείς του Ναυτικού για την προετοιμασία της ακτής, ώστε να ακολουθήσει η κύρια ενέργεια του τάγματος Πεζοναυτών.

Φυσικά, το τουρκικό ναυτικό, που λίγες ημέρες πριν είχε πραγματοποιήσει τη δική του μεγάλη άσκηση, προσπάθησε να παρακολουθήσει τις κινήσεις των ελληνικών μονάδων.
Αρκετά πλοία διατέθηκαν για τον σκοπό αυτό, και μάλιστα, ένα από αυτά, η φρεγάτα “Celibolu” έμεινε για περίπου τέσσερις ώρες στα ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ της Νάξου και της Μήλου. Αυτά συνέβησαν τα ξημερώματα της πρώτης ημέρας της άσκησης, αλλά αργότερα η τουρκική φρεγάτα ξαναμπήκε στα ελληνικά νερά και κινήθηκε μεταξύ Μήλου και Πάρου.

Πηγή εφημ. «Κυριακάτικη Δημοκρατία»


Μαγειρεύουν τον εκλογικό νόμο και ανοίγουν την πόρτα εισόδου τουρκικού κόμματος στην Βουλή, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, αρκεί να διασωθούν πολιτικά (και ποινικά;) οι ίδιοι...

Πανηγυρίζουν οι «Γκρίζοι Λύκοι» στην Ελληνική Θράκη, μετά την πληροφορία που τους έδωσε τοπικό στέλεχος της ΝΔ ότι οι Σαμαράς και Βενιζέλος συμφωνούν να καταργήσουν το πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, γεγονός που επιτρέπει την αυτόνομη κάθοδο του τουρκόφωνου μορφώματος DEB στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Αν το προδοτικό τόξο της «ελαφροδεξιάς» και των υπολειμμάτων του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, περάσουν την συγκεκριμένη ρύθμιση στον εκλογικό νόμο που πυρετωδώς ετοιμάζουν, θα δούμε στο Εθνικό Κοινοβούλιο τουλάχιστον τρεις μουσουλμάνους βουλευτές – φερέφωνα της Άγκυρας.

Ήταν μάλιστα τόση η χαρά, για την είδηση αυτή, στους κόλπους του κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας, που ο πρόεδρός του, πρώην σερβιτόρος στο εστιατόριο – καφενείο του κτιρίου όπου στεγάζεται η «Τουρκική Νεολαία» στο κέντρο της Κομοτηνής, Αλή Τσαβούς, έσπευσε να τηλεφωνήσει στον τούρκο πρόξενο στην περιοχή, Οσμάν Ιλχάν Σενέρ, για να τον ενημερώσει για την συγκεκριμένη εξέλιξη.
Στη συνέχεια, έσπευσε να αγκαλιάσει τον Χαλίτ Ερέν, εκ των πρωτεργατών της ιδρύσεως του DEB και πρόεδρο του «Κέντρου Ισλαμικής Ιστορίας και Τέχνης» φωνάζοντας στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής ότι «έτσι θα βγάλουμε και τέσσερις βουλευτές»…!

Η προκλητική συμπεριφορά του ενόχλησε Έλληνες θαμώνες γειτονικής καφετέριας και φρόντισε να αποχωρήσει με την συνοδεία της φρουράς του, που την αποτελούν τα περιώνυμα «κίτρινα γιλέκα» που υποκαθιστούν πολλές φορές την ΕΛ.ΑΣ., όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν διαφορές μεταξύ μουσουλμάνων. Πρόκειται για περίπου 500 άτομα που αμείβονται από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και έχουν συγκροτήσει παραστρατιωτική ομάδα, καταφεύγοντας ακόμη και σε εκβιασμούς και απειλές κατά των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας που δεν ακολουθούν την γραμμή Σενέρ.

Τα τελευταία χρόνια η παρουσία της συγκεκριμένης (τονίζουμε παραστρατιωτικής) ομάδας είναι πολύ έντονη, με αποκορύφωμα την επίσκεψη του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπερκίρ Μποζντάγ τον Αύγουστο του 2012 στην Ξάνθη και τα πομακοχώρια του νομού, όταν 200 εξ αυτών αποτέλεσαν την σωματοφυλακή του, απαιτώντας μάλιστα από τους Έλληνες αστυνομικούς «να φύγουν γιατί έχουν αναλάβει αυτοί την περιφρούρηση του αντιπροέδρου τους».
Φυσικά, όλα αυτά αν και έχουν περιέλθει σε γνώση της θλιβερής κυβέρνησης, δεν υπήρξε καμία αντίδραση εκ μέρους των αρμόδιων υπουργών (Δ. Αβραμόπουλου, Ν. Δένδια και Ευ. Βενιζέλου).

Αλλά και η Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία παρά τις καταγγελίες που έχει δεχτεί κυρίως από Πομάκους και Ρομά, δείχνει να… αδιαφορεί! Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις εναντίον τους, όπου λόγω του γεγονότος πως δεν πειθάρχησαν στα κελεύσματα της Άγκυρας, τους ασκήθηκε λεκτική και σωματική βία από πρόσωπα που ανήκουν στα «κίτρινα γιλέκα».

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι οι όποιες διαφορές προκύπτουν ανάμεσα στους «αυτοπροσδιοριζόμενους» ως «Τούρκους της Δυτικής Θράκης» δεν τις επιλύουν πλέον τα Ελληνικά Δικαστήρια, αλλά οι ψευτοκαδήδες, δηλαδή οι μουσουλμάνοι θρησκευτικοί δικαστές. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες μας, και εν αναμονή των αλλαγών στο εκλογικό σύστημα, ετοιμάζεται ψηφοδέλτιο του DEB όχι μόνο για την ακριτική περιοχή της Θράκης, αλλά και για άλλους νομούς, όπου ζουν κα κατοικούν μουσουλμάνοι διαφόρων εθνικοτήτων, οι οποίοι έχουν λάβει την ελληνική υπηκοότητα, αλλάζοντας ακόμη και το ονοματεπώνυμό τους, σύμφωνα με το νόμο της Βάσως Παπανδρέου που ισχύει από το 2001.

Κεντρική ρόλο στην προσπάθεια αυτή θα παίξει η Ελληνίδα σύζυγος του προέδρου της «Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας» του Αιγύπτιου Ναΐμ Ελγαντούρ, πρώην κομμουνίστρια και νυν ακτιβίστρια των Οικολόγων Πράσινων, Άννα Στάμου, η οποία πρόσφατα φωτογραφήθηκε με τον ψευτομουφτή της Κομοτηνής.
Ο κ. Ελγαντούρ, στον οποίο έχει χορηγηθεί η ελληνική υπηκοότητα, είναι γνωστός όχι μόνο για τη δράση του κατά των συμφερόντων της χώρας που τον φιλοξενεί, αλλά και για τις στενές σχέσεις που διατηρεί με τον τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, με τον οποίο συχνά γευματίζουν οικογενειακώς.

Σύμφωνα με δήλωση του συγκεκριμένου, για την οποία απέφυγε να τοποθετηθεί η κατά τα άλλα θρησκευόμενη πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, «το Κοράνι είναι πάνω από τη Δημοκρατία».
Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που επανειλημμένα έχει καταγγείλει σε διεθνή όργανα την Ελλάδα ότι «κακομεταχειρίζεται εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνους» και έχει απειλήσει, χωρίς η Ελληνική Δικαιοσύνη (και η αρμόδιες υπηρεσίες Κρατικής Ασφάλειας και Προστασίας του Πολιτεύματος) να ασκήσει δίωξη εναντίον του, πως «θα βγάλει τους ομόθρησκούς του στους δρόμους της Αθήνας αν συνεχιστεί η παραβίαση των δικαιωμάτων τους».
Ο κ. Ελγαντούρ και η εξωμότης σύζυγός του, θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι στο ψηφοδέλτιο του DEB μετά το «δωράκι» που ετοιμάζουν να κάνουν στην Άγκυρα οι υπηρέτες των διεθνών ανθελληνικών κέντρων, Βενιζέλος και Σαμαράς, που είναι αποφασισμένοι να καταστρέψουν την χώρα, την Ελλάδα, για να διασωθούν οι ίδιοι…

Γ. Φράγκος

Πηγή εφημ. «Εμπρός»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου