Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

19 Μαΐ 2014

Ο Βουλευτής Επικρατείας Τέρενς Κουίκ και Επικεφαλής του Συνδυασμού ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ για τις ΑΜ-Θ Περιφερειακές εκλογές, έκανε την εξής δήλωση:

«Το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει απόλυτα την προσωπική μου επιλογή να δώσω τον αγώνα μου σε αυτή την κρίσιμη Περιφέρεια της χώρας. Δικαιώνει απόλυτα, ως υπολογίσιμη δύναμη – καμπανάκι που χτυπούν, εκείνους τους πολίτες που ήθελαν να στηρίξουν έναν Συνδυασμό που:

Να μη προσκυνάει τα κόμματα της μνημονιακής συγκυβέρνησης,
Να μην προσκυνάει τον τουρκοπράκτορα Πρόξενο της Κομοτηνής,
Να μην συμφωνεί στην εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς,
Να πιέζει το Αθηνοκεντρικό πολιτικό και μιντιακό σύστημα να αποδώσει στην ΑΜ-Θ αυτά που της αξίζουν και δικαιούται για την ανάπτυξη και των πέντε νομών.

Δώσαμε έναν ανυποχώρητο, για τα εθνικά και αναπτυξιακά συμφέροντα, αγώνα, που μεταφράζεται πλέον σε δύο επίπεδα.
Το πρώτο είναι ότι ο Συνδυασμός μας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ, με όσους συμβούλους εκλέξει τελικά, θα αγωνιστεί μέσα στην Περιφέρεια και μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για να αποκτήσει επιτέλους η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη την υπόσταση που της αξίζει.

Το δεύτερο είναι ότι μπορεί ο Συνδυασμός μας να μην έβγαλε Περιφερειάρχη, αλλά έδωσε στην Ανατολική Μακεδονία και κυρίως στη Θράκη έναν ακόμη Βουλευτή.

Πήρα ψήφο εμπιστοσύνης από 30.000 πολίτες και πλέον εγκαθίσταμαι εδώ ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΑΜ-Θ. Σύντομα θα αντιληφθούν ΟΛΟΙ ότι θα υπάρχει στην περιοχή ένας διαφορετικός Βουλευτής για τα συμφέροντα της ευλογημένης αυτής ακριτικής περιοχής και όχι ένας κομματάρχης.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους υποψηφίους Αντιπεριφερειάρχες και συμβούλους για έναν αγώνα, που έδωσαν με πραγματικό πάθος, συνέπεια, εντιμότητα και αγάπη, παρακάμπτοντας τις όποιες αντιξοότητες και τους όποιους Εφιάλτες.
Θα αξιοποιήσουμε όλες τις ιδέες του προγράμματος μας, για το καλό του τόπου μας, αποκρούοντας ΕΟΖ, θανατηφόρα ορυχεία χρυσού και φυσικά αποκρούοντας κάθε απόπειρα της Άγκυρας να επιβάλλει την πράσινη αποσχιστική σημαία. Εδώ είναι Ελλάδα, εδώ θα κυματίζει η Γαλανόλευκη, εδώ οι Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, θα έχουν ως επίσημη γλώσσα τους μόνο την Ελληνική.

Ευχαριστώ επίσης όλα τα μέλη των τοπικών Συντονιστικών Επιτροπών ΑΝΕΛ που συμπαραστάθηκαν σε αυτήν την προσπάθεια μας.

Το γεγονός ότι οι ΑΝΕΛ απέσπασαν στην ΑΜ-Θ το υψηλότερο ποσοστό στις καθαρόαιμες Πανελλαδικές αυτοδιοικητικές τους επιλογές, δείχνει πολλά, για έναν αγώνα που πρέπει να συνεχιστεί και να ενδυναμώσει, με πυρήνες όλους εκείνους που στάθηκαν συνεπείς στον όρκο τους για το Κίνημα και την μη προσκυνημένη πατρίδα».

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 


Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων (EMERCOM) έχει αναπτύξει δυνάμεις αντιμετώπισης καταστάσεων και εξοπλισμό στη Σερβία μετά από απόφαση της κυβέρνηση της Ρωσίας, που εγκρίθηκε, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης της Σερβίας, μετά τις πρωτοφανείς και καταστροφικές πλημμύρες, αναφέρει ο ρωσικός τύπος.

Σύμφωνα με την ρωσική υπηρεσία EMERCOM, διασώστες της ειδικής μονάδα «Centrospas», αλλά και στελέχη από την ομάδα «υψηλής ετοιμότητας», «Leader» έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν τον σερβικό λαό, που πασχίζει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των συνεχών πλημυρών, που έχουν καλύψει σχεδόν όλη την σερβική επικράτεια.

Η EMERCOM αναφέρει ότι ένας απροσδιόριστος αριθμός βαρέων μεταγωγικών αεροσκαφών Ilyushin 76 (IL-76), της αεροπορικής δύναμης ταχείας αντίδρασης του ρωσικού υπουργείου εκτάκτων αναγκών, απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της πόλης Ramenskoye στην περιφέρεια της Μόσχας για την Σερβία.

Σύμφωνα με την EMERCOM, περισσότεροι από 70 από τους καλύτερους εκπαιδευμένους διασώστες μαζί με τον εξοπλισμό διάσωσης υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των στολών, βρίσκονται στην Σερβία και εκτελούν τιτάνιο έργο.

Στελέχη της ρωσο-σερβικής ανθρωπιστικής οργάνωσης που εμπλέκεται άμεσα στις επιχειρήσεις διάσωσης, έχουν κινητοποιηθεί, μεταφέροντας εκατοντάδες αντλίες νερού και κινητούς σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να βοηθήσουν στον αγώνα κατά των πλημμυρών και του πληγέντος πληθυσμού.

Η Ρωσική Ομοσπονδία υπήρξε η πρώτη χώρα που ανταποκρίθηκε κατά την τρομερή στιγμή της ανάγκης του σερβικού λαού, σε αντίθεση με την σχεδόν πλήρη απαξίωση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και άλλων χωρών. Η EMERCOM συνεχίζει να αναπτύσσει εξοπλισμό και προσωπικό, για την αντιμετώπιση της τεράστιας καταστροφής στην χώρα αυτή, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Voice of Russia.

Μέχρι στιγμής οι διασώστες της Ρωσίας πιστώνονται, την διάσωση 400 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων και 79 παιδιών. Σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο B92 News, οι Ρώσοι ειδικοί αναπτύχθηκαν στην περιοχή του Obrenovac,... όπου συναντήθηκαν με τον Σέρβο Πρωθυπουργό Alexandar Vučić, τους υπουργούς εσωτερικών και άμυνας, Nebojša Stefanović και Bratislav Gasic, και τον Πρεσβευτή της Ρωσίας Alexander Chepurin.

Σύμφωνα με πληροφορίες κοντά στα 8.000 άτομα εκκενώθηκαν από διάφορες περιοχές, με τους αριθμούς αυτούς να συνεχίζουν να αυξάνονται, λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων στις περιοχές αυτές.

Σύμφωνα με το σερβικό ειδησεογραφικό portal B92, η χώρα έχει κυρηχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Πέμπτη. Σύμφωνα με το B92 «... η κυβέρνηση απέστειλε επιστολή στη ρωσική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κυβέρνηση της Σλοβενίας ζητώντας ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πλημμυρών, δηλώθηκε μετά τη συνεδρία της σερβικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την Svetlana Maksovic από το περιοδικό Geopolitika, «... πολλοί Σέρβοι έχουν μείνει άναυδοι από την αντίδραση, ή καλύτερα την έλλειψη αντίδρασης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να αποστείλει «τα συλλυπητήριά της».

Σύμφωνα με την ίδια δημοσιογράφο που βρίσκεται στο Βελιγράδι, οι Σέρβοι από όλη τη χώρα, από όλο το πολιτικό φάσμα, είναι ευγνώμονες προς τη Ρωσία για την τεράστια ανταπόκριση της.

Ο Milica Djurdjevic, ένας γνωστός πολιτικός ακτιβιστής και επικεφαλής των Δημοσίων Σχέσεων της οργάνωσης Sabor Zavetnici, έγραψε τα εξής σχετικά με την κατάσταση στη Σερβία στην Φωνή της Ρωσίας:

«Η κατάσταση στη Σερβία είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι υλικές ζημιές είναι ανυπολόγιστες, αλλά το κύριο μέλημα μας είναι πλέον ο αριθμός των θυμάτων που είναι ακόμα άγνωστος στο ευρύ κοινό. Οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει ζημιές σε σειρά περιοχών στο Obrenovac, μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες κοινότητες στο Βελιγράδι. Πολλοί κάτοικοι, κυρίως οι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, εξακολουθούν να βρίσκονται στα σπίτια τους, χωρίς τροφή και ηλεκτρικό. Η εκκένωση κατοίκων στο Obrenovac είναι ακόμη σε εξέλιξη. Περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνθρωποι από όλη τη χώρα μετακινήθηκαν χθες από την πόλη Šabac για να αποτραπεί η υπερχείλιση του ποταμού Σάβα».

«Η τραγωδία αυτή είναι μια ευκαιρία για τον σερβικό λαό να δει ποιοι είναι οι πραγματικοί φίλοι του και σύμμαχοι στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Η σερβική Κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά προς το παρόν το μόνο που έχουμε λάβει από αυτούς είναι απλά γυμνές λέξεις και κάποιες εγγυητικές επιστολές υποστήριξης. Από την άλλη πλευρά η μόνη υλική βοήθεια έρχεται από τους ιστορικά και παραδοσιακά φίλους και συμμάχους μας, την Ρωσική Ομοσπονδία. Επίσης λάβαμε υλική βοήθεια από τη Σλοβενία . Εν τω μεταξύ ήρθαν, πολλοί εθελοντές από την ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο. θα ήθελα επίσης να αναφέρω και τους αδελφούς και τις αδελφές μας από το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, που ήρθαν χθες το βράδυ στο Šabac να μας βοηθήσουν» κατέληξε ο Sabor Zavetnici.

Φταίει το HAARP για τα ανώμαλα καιρικά φαινόμενα;

Σύμφωνα με Σέρβους επιστήμονες αλλά και δημοσιογράφους, υπήρξε μια θεωρία που αναφέρει ότι, για τις άνευ προηγουμένου πλημμύρες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα το τελευταίο διάστημα ενοχοποιείται το «αμερικανικό σύστημα HAARP». .

Σύμφωνα με σερβική ιστοσελίδα, ένας δημοσιογράφος που επιθυμεί την ανωνυμία του, μίλησε για την εγκατάσταση συστήματος HAARP κοντά στο Βελιγράδι. Μετά από σειρά άρθρων σχετικά με το σύστημα HAARP, υπάρχει μία κεραία που υποστηρίζει το σύστημα στην περιοχή Barajevo (δήμος Βελιγραδίου) το οποίο εκπέμπει σήματα ELF. Στην Σερβία ο Σέρβος δημοσιογράφος της εφημερίδας Pravda που έγραφε άρθρα για αυτό ακριβώς το αντικείμενο, έλαβε ένα τηλεφώνημα την Δευτέρα το βράδυ γύρω στις 22:00 από άγνωστο αριθμό. Η φωνή από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής έδωσε στην δημοσιογράφο μια "φιλική συμβουλή" να σταματήσει να γράφει για το HAARP".

Το σύστημα HAARP διαθέτει την μοναδική ικανότητα να «χειραγωγεί» κατά κάποιον τρόπο τα καιρικά φαινόμενα, δηλαδή δύναται να χρησιμοποιηθεί ως όπλο αναφέρει το δημοσίευμα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της γερουσιαστή Lisa Murkowski κατά τη διάρκεια της ακροαματική διαδικασία της Τετάρτης, ο David Walker, αναπληρωτής γραμματέας της Πολεμικής Αεροπορίας για την επιστήμη, την τεχνολογία και τη μηχανική, είπε ότι αυτό «δεν είναι μια περιοχή που έχει ανάγκη στο μέλλον» και δεν θα ήταν μια καλή χρήση της Πολεμικής Αεροπορίας στα ερευνητικά κονδύλια για να κρατήσει το HAARP. «Προχωράμε με άλλους τρόπους διαχείρισης της ιονόσφαιρας, για την οποία το HAARP είχε πραγματικά σχεδιαστεί για να κάνει», δήλωσε. «Για την έγχυση ενέργειας στην ιονόσφαιρα και για να είναι σε θέση να ελέγξει πραγματικά».

Το ρωσικό άρθρο καταλήγει, θα ήταν περίεργο αν οι ΗΠΑ, μετά την απελευθέρωση νεο-ναζί στην Ουκρανία, εξαπέλυαν και πλημμύρες στη Σερβία; Εκείνοι θα μπορούσαν πιθανότατα να πουν όχι, καταλήγει το ρωσικό δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έδωσε επίσημη ειδοποίηση προς το Κογκρέσο την Τετάρτη ότι σκοπεύει να διακόψει την εκτέλεση της δαπάνης τω 300 εκατομμύριων δολαρίων High Frequency Active (Πρόγραμμα Σέλας) στην Gakona αυτό το καλοκαίρι.

Η Κύπρος διαθέτει αποθέματα φυσικού αερίου, 6 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών και υπολογίζει ότι θα ανακαλύψει και άλλα τόσα. Σκοπός της Κύπρου είναι να δημιουργήσει ένα σταθμό υγροποιημένου αερίου όπως αναφέρει ο υπουργός ενέργειας Γιώργος Λακοτρύπης. Σύμφωνα με ειδικό αφιέρωμα του Bloomberg, το κυπριακό αέριο θα μπορούσε να απεγκλωβίσει την Ευρώπη από τις διαθέσεις της Μόσχας και να δώσει τελικά τη λύση.

Ένας σταθμός στην Κύπρο θα μπορούσε να επεξεργάζεται αέριο από την λεκάνη Λεβάντ, η οποία μπορεί να κατέχει 122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και να το μεταφέρει από την θάλασσα στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

Η εταιρία που θα αναλάβει να εξερευνήσει την περιοχή ονομάζεται Noble Energy και έχει υπογράψει συμβόλαιο με την Κυβέρνηση της Κύπρου.


Σχόλιο ιστολογίου: Και όμως, η Κύπρος έχει μπει στο μνημόνιο και αυτή τη στιγμή θεωρείται πτωχευμένη, ενώ στην πραγματικότητα είναι ίσως πλουσιότερη και από την... Γερμανία! Να σημειωθεί, επίσης, πως πριν από 9 μήνες κατά την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δήλωσε πως μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν ανακαλυφθεί μόνο στο Ιόνιο περίπου 5.3 τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Και η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, βρίσκεται σε καθεστώς μνημονίου, δηλαδή καταλήστευσης από τους ευρωπαίους εταίρους και διεθνή funds, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία πρόκειται να αποτελέσει τον κορμό της ενεργειακής τροφοδότησης ολόκληρης της Ευρώπης για τα επόμενα 100 χρόνια...!Η διεξαγωγή ταυτόχρονα εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση και την ευρωβουλή, δεν μπορεί να οδηγήσει σε αναγνώριση συγκεκριμένου νικητή, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα και των δύο αναμετρήσεων. Δεν μπορεί για παράδειγμα να θεωρηθεί νικητής εκείνος που θα έρθει πρώτος στις ευρωεκλογές, την ίδια στιγμή που θα έχει χάσει κατά κράτος τις αυτοδιοικητικές και το αντίθετο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα θεωρηθεί ξεκάθαρα νικητής την επόμενη Κυριακή, εάν κερδίσει το δήμο της Αθήνας, την περιφέρεια Αττικής και έρθει και πρώτος στις ευρωεκλογές (ανεξαρτήτως διαφοράς). Εάν κερδίσει την περιφέρεια Αττικής και πάρει και μια καλή διαφορά στις ευρωεκλογές και πάλι θα θεωρηθεί ξεκάθαρα νικητής. 
Αν όμως χάσει το δήμο της Αθήνας και την περιφέρεια Αττικής, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε, να πάρει μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ στις ευρωεκλογές και φυσικά θα πρέπει να ξεπεράσει το ποσοστό των βουλευτικών εκλογών του 2012 ή έστω να είναι πολύ κοντά.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα θεωρηθεί ηττημένος. Στην περίπτωση δε που τυχόν έρθει πίσω από τη ΝΔ στις ευρωεκλογές, δεν το συζητάμε, τότε, όχι απλά θα έχει χάσει, αλλά θα υπάρξει σοβαρότατο πρόβλημα για το ίδιο το κόμμα. 
Αν μάλιστα, στην περίπτωση αυτή, χάσει ταυτόχρονα την Αθήνα και την περιφέρεια Αττικής, τότε θα πρόκειται για πλήρη καταδίκη του από το εκλογικό σώμα.

Επειδή μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει πρώτος στις ευρωεκλογές, εκεί που πρέπει να εστιάσουμε το βράδυ των εκλογών είναι: Πρώτον στη σύγκριση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών με εκείνο των βουλευτικών και δεύτερον, στη γενική εικόνα του κόμματος σε όλους τους νομούς. 
Δηλαδή, σε πόσους νομούς υπάρχει πρωτιά και άνοδος.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Τυπικά, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, συναντούσε τον Σλοβάκο ομόλογό του Μίροσλαβ Λάτζακ που επισκεπτόταν τη Μόσχα. 
Ουσιαστικά όμως, χρησιμοποίησε την ευκαιρία αυτής της συνάντησης για να στείλει μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
 
Επίσης, να αυξήσει με τον τρόπο αυτό την πίεση προς τις χώρες-μέλη της Συμμαχία και της ΕΕ, που παρά την ιδιότητα του μέλους, η διατήρηση καλών σχέσεων με τη Μόσχα αποτελεί προτεραιότητα.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ξεκάθαρα, ότι η Ρωσία θα πρέπει να προβεί σε προσεκτική επανεκτίμηση των σχέσεων με τους δύο δυτικούς θεσμούς συνεργασίας και ασφάλειας, ώστε να διαπιστωθεί που βρίσκονται κοντά και που απέχουν…

Πρόκειται επί της ουσίας για απάντηση στην αναστολή της στρατιωτικής συνεργασίας από τους υπουργούς Άμυνας της Συμμαχίας τον περασμένο μήνα, αλλά και τις στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος ατόμων και 17 επιχειρήσεων ρωσικών συμφερόντων.

Τις δηλώσεις ο Λαβρόφ τις χαρακτήρισε μη πρέπουσες και αντιπαραγωγικές προειδοποιώντας ότι θα γίνουν μπούμερανγκ. Επίσης, εμφανίστηκε πολύ ενοχλημένος από τη σύλληψη και κράτηση δύο Ρώσων δημοσιογράφων του δικτύου «LifeNews» από τους Ουκρανούς (στρατιωτικούς ή μέλη του Δεξιού Τομέα, το άφησε ανοιχτό), ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή τους.

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Του Σταύρου Λυγερού 

Μέχρι τώρα, οι αυτοδιοικητικές εκλογές διεξάγονταν σε συνθήκες κυριαρχίας του παραδοσιακού δικομματισμού. Για τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ ήταν κατά κανόνα το διαβατήριο για εκλογή.  

Εξαίρεση δεν αποτέλεσαν ούτε οι εκλογές του 2010. Τότε, η κρίση είχε κτυπήσει την πόρτα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά δεν είχε ακόμα συσσωρεύσει οικονομικά και κοινωνικά ερείπια. Οι «πράσινοι» και «γαλάζιοι» υποψήφιοι έχασαν έδαφος, αλλά παρέμειναν οι πρωταγωνιστές αφενός λόγω πολιτικοεκλογικής αδράνειας, αφετέρου λόγω της ψευδαίσθησης των πολιτών ότι μπόρα είναι και θα περάσει.

Από το 2010 έχει κυλήσει πολύ νερό. Οι κάλπες του 2012 ανέτρεψαν τον παραδοσιακό δικομματισμό. Από μικρό κόμμα διαμαρτυρίας ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε αξιωματική αντιπολίτευση και όλα δείχνουν ότι τώρα βρίσκεται στην πρώτη θέση. Παρόλα αυτά, οι υποψήφιοί του για τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους δεν θα αποσπάσουν ποσοστά αντίστοιχα με το ποσοστό του κόμματος.

Το πλεονέκτημα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι ότι υποστηρίζουν προβεβλημένους υποψηφίους, οι οποίοι διαθέτουν τοπικά δίκτυα επιρροής. Εκτός αυτού, οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές δεν έχουν την πολιτική φόρτιση που συνδέεται με το Μνημόνιο. Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι η σοδειά των «γαλάζιων» και των «πράσινων» στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση θα είναι μεγάλη σε σύγκριση με τα ποσοστά τους στις ευρωεκλογές.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν δοκιμασία. Καλείται να αποδείξει πως είναι κόμμα εξουσίας και σ’ αυτό το επίπεδο. Όλα δείχνουν, όμως, ότι δεν θα τα καταφέρει. Τα ποσοστά των υποψηφίων του κατά κανόνα θα αντιστοιχούν σε μεσαίο κόμμα κι όχι σε πρώτο κόμμα.
Υπενθυμίζουμε ότι στις εθνικές εκλογές του 2009, ο ΣΥΡΙΖΑ απέσπασε περίπου 4,5%. Εάν αφαιρέσουμε 1,5% που αντιστοιχεί στην αποσχισθείσα ΔΗΜΑΡ, μένει ένα 3%. Το 27% του 2012 δεν προέκυψε επειδή οι ψηφοφόροι είδαν ξαφνικά το φως το αληθινό, που δεν έβλεπαν για δεκαετίες! Προέκυψε, λόγω της συσσώρευσης οικονομικών και κοινωνικών ερειπίων. Κεντροαριστεροί που δεν τους εξέφραζε το ΠΑΣΟΚ του Μνημονίου, αλλά και κάποιοι κεντροδεξιοί, κατέφυγαν μαζικά στον ΣΥΡΙΖΑ ως εκλογικοί πρόσφυγες.

Ο λόγος που το 2012 ψήφισαν και στις ευρωεκλογές θα ξαναψηφίσουν το κόμμα του Τσίπρα δεν είναι επειδή ασπάσθηκαν τις ιδεολογικές αντιλήψεις του. Είναι για να απαλλαγούν από την κυβέρνηση Σαμαρά και από τις μνημονιακές πολιτικές της. Στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, όμως, έχουν την άνεση να ψηφίσουν με αυτοδιοικητικά κριτήρια και με κριτήρια που είναι πιο συμβατά με τις ιδεολογικές προτιμήσεις τους.

Η τάση μετατόπισης από τους στενά κομματικούς υποψηφίους προς σχετικά αυτόνομες προσωπικότητες, άλλωστε, είχε εκδηλωθεί και στις εκλογές του 2010. Οι Καμίνης και Μπουτάρης κέρδισαν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη πρωτίστως επειδή ενσάρκωσαν αυτή την τάση. Μία τάση που φαίνεται πως θα επιβεβαιωθεί και τώρα.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ υποτίμησε την τάση αυτονόμησης των ψηφοφόρων, παρότι είναι πολύ εντονότερη στους εκλογικούς πρόσφυγες που τον ψηφίζουν. Όπως από την πρώτη στιγμή έχουμε επισημάνει από αυτές εδώ τις στήλες, πίστεψε ανοήτως ότι το 27% του 2012 θα ήταν η εκλογική βάση του και στις αυτοδιοικητικές εκλογές! Γι’ αυτό και επέλεξε –με ελάχιστες εξαιρέσεις– υποψηφίους από τον κομματικό μηχανισμό. Όπου, μάλιστα, έδωσε το χρίσμα σε ανεξάρτητους, επέλεξε αμφιλεγόμενα πρόσωπα.

Αναμφισβήτητα, οι κομματικοί υποψήφιοι θα ευνοηθούν από το γενικό ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στο εκλογικό σώμα. Τίποτα, όμως, περισσότερο. Τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά εάν η Κουμουνδούρου είχε στηρίξει προσωπικότητες υψηλού κύρους, ικανές και να εκφράσουν το γενικό αντιμνημονιακό αίσθημα και να ικανοποιήσουν τα αυτοδιοικητικά κριτήρια.

Τέτοιοι υποψήφιοι θα συσπείρωναν τους –κατά κανόνα κεντροαριστερούς– εκλογικούς πρόσφυγες και ως εκ τούτου θα αποσπούσαν υψηλότερα ποσοστά στον πρώτο γύρο. Λόγω της ευρύτερης απήχησής τους, μάλιστα, στον δεύτερο γύρο θα ήταν φαβορί για την κατάκτηση περιφερειών και μεγάλων δήμων.

Σεχταρισμός και ετερογονία των σκοπών
Ενδεικτική των κριτηρίων της Κουμουνδούρου είναι η επιλογή υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων. Ο Σακελλαρίδης είναι νέο στέλεχος, βγαλμένο από τον κομματικό σωλήνα, το οποίο από κάθε άποψη παραπέμπει στο πρότυπο του ακραιφνούς συριζαίου. Το γεγονός αυτό δεν είναι το καλύτερο διαβατήριο όχι μόνο για να προσελκύσει στον δεύτερο γύρο ψηφοφόρους από άλλους χώρους (εάν μπει), αλλά και για να συσπειρώσει τους εκλογικούς πρόσφυγες που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ.

Μία εξήγηση είναι ο πολιτικός αταβισμός της Κουμουνδούρου. Προσπαθεί να επαναλάβει το πείραμα με την υποψηφιότητα Τσίπρα στον δήμο Αθηναίων το 2006. Εκείνη η υποψηφιότητα είχε φέρει φρέσκο αέρα και είχε πάει καλά. Τότε, όμως, το πολιτικό διακύβευμα ήταν η αύξηση του κομματικού ποσοστού, ενώ σήμερα στόχος για ένα κόμμα εξουσίας είναι η δημαρχία.

Μία δεύτερη εξήγηση για την επιλογή σχεδόν αποκλειστικά κομματικών στελεχών ως υποψηφίων είναι ότι αντανακλά την τάση του παραδοσιακού κομματικού μηχανισμού να διατηρεί τον έλεγχο. Αυτό δεν αφορά μόνο τις πολιτικές θέσεις, αλλά και τα αξιώματα. Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Όσοι έχουν συσσωρεύσει ένσημα στην Κουμουνδούρου αντιμετωπίζουν τα κοινωνικά στελέχη που εκφράζουν τους κεντροαριστερούς εκλογικούς πρόσφυγες περίπου σαν επίδοξους εισβολείς!
Δεν αποκλείεται την Κυριακή το βράδυ να μιλήσουν για καλή επίδοση, συγκρίνοντας τα τωρινά αποτελέσματα με τα αντίστοιχα των αυτοδιοικητικών του 2010. Στην πολιτική, άλλωστε, ο στρουθοκαμηλισμός ήταν πάντα ένας τρόπος για να αποφεύγεις την αυτοκριτική.

Στην πολιτική, όμως, υπάρχει και η –κατά Αριστοτέλη– ετερογονία των σκοπών. Τα ευνοϊκά για τους μνημονιακούς αποτελέσματα του πρώτου γύρου θα επηρεάσουν αντιφατικά την ψήφο στις ευρωκάλπες. Κάποιοι ψηφοφόροι θα θεωρήσουν ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είναι ευσταθής και ίσως παραμείνουν στη ΝΔ.

Οι πανηγυρισμοί των κυβερνώντων, όμως, πιθανότατα θα στρέψουν προς την αντίθετη κατεύθυνση πολλαπλάσιους μικρομεσαίους ψηφοφόρους. Θα φοβηθούν ότι εάν ο Σαμαράς δεν ηττηθεί καθαρά στις ευρωεκλογές, θα συνεχίσει ακόμα πιο άγρια τις μνημονιακές πολιτικές. Ο φόβος αυτός ενδέχεται να ανοίξει την ψαλίδα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ σε βαθμό που να εκπλήξει.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στη Realnews την παραμονή του πρώτου γύρου, Σάββατο 17 Μαίου 2014


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Μήνυμα προς τον Ερντογάν από κόμματα της Γερμανίας: "Μην έρθεις"...

Πολιτικοί γερμανικών κομμάτων μεταξύ των οποίων το σοσιαλδημοκρατικό, η Ένωση Χριστιανικών Κομμάτων και οι Πράσινοι αντιδρούν στην επίσκεψη που θα κάνει στην Γερμανία ο Ερντογάν. Οι πολιτικοί αυτοί ζητούν την ακύρωση της επίσκεψης του δηλώνοντας πως ¨Η επίσκεψη αυτή τείνει να είναι κατάχρηση φιλοξενίας¨. 

Σύμφωνα με είδηση από τη Ντόϊτσε Βέλε-τουρκικά, πολλοί είναι οι πολιτικοί κομμάτων που αντιδρούν στην επίσκεψη που θέλει να κάνει στην Γερμανία ο Ερντογάν στις 24 Μαΐου. Οι πολιτικοί αυτοί κάνουν έκκληση στους Τούρκους που ζούνε στην Γερμανία να μην πάνε στην συγκέντρωση που θα οργανώσει εκεί το ΑΚΡ.

Ο Γκούντραμ Σνάϊντερ- υπουργός ένταξης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και μέλος των σοσιαλδημοκρατών έδωσε σχετική συνέντευξη στην εφημερίδα Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

Στην συνέντευξη που έδωσε ο Σνάϊντερ ζητά την ακύρωση της ομιλίας που είναι να κάνει ο Ερντογάν στις 24 Μαίου στο Lanxess Arena της Κολωνίας. Ο Σνάϊντερ δήλωσε πως ¨Η επίσκεψη αυτή τείνει να είναι κατάχρηση φιλοξενίας¨.

Απαράδεκτη η επέμβαση στους διαδηλωτές
Η προερχόμενη από τους σοσιαλδημοκράτες ομοσπονδιακή υπουργός ένταξης Αϊντάν Οζογούζ σε δηλώσεις της στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ανέφερε πως η αστυνομική επέμβαση σε βάρος των διαδηλωτών στην Σόμα ήταν ¨σκανδαλώδης και απαράδεκτη¨.

Ο εκ των ειδικών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ντίτερ Νιετάν σε δήλωση του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, άσκησε κριτική στην στάση που τήρησε ο Ερντογάν μετά από την καταστροφή στην Σόμα και είπε πως είναι ανάγκη ο Μεγάλος συνασπισμός να επανεξετάσει την στρατηγική που ακολουθεί έναντι της Τουρκίας.

Η αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Τζούλια Κλόκνερ σε δήλωση της στην εφημερίδα Die Welt είπε πως ¨Εύχομαι οι Τούρκοι που ζούνε εδώ να μην πάνε στην συγκέντρωση που θα κάνει στην Κολωνία ο Ερντογάν και να του δείξουν έτσι πως δεν εγκρίνουν την γραμμή που ακολουθεί¨.

Αντίδραση και από τον τουρκικής καταγωγής αναπληρωτή πρόεδρο
Ο αναπληρωτής πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Οζντεμίρ σε δήλωση του αναφερόμενος στην καταστροφή της Σόμας, είπε πως οι σχετικές δηλώσεις του Ερντογάν προκάλεσαν αντιδράσεις σε πολλούς ανθρώπους. Πρόσθεσε πως το γεγονός πως μετά από αυτή την καταστροφή, ο πρωθυπουργός έρχεται στην Κολωνία συνεχίζοντας την προεκλογική του καμπάνια για την προεδρία της Δημοκρατίας είναι κάτι το απαράδεκτο.

Πηγή εφημ. Haber
Μετάφραση "Τουρκικά Νέα"

Aναλύοντας τα αποτελέσματα των Αυτοδιοικητικών εκλογών παρατηρούμε ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α προς το παρόν δεν φαίνεται να πείθει το εκλογικό σώμα. Αυτό συμβαίνει γιατί πρώτον οι δηλώσεις πολλών στελεχών π.χ Σταθάκης, Μηλιός, Λαφαζάνης κ.α είναι “διφορούμενες” δίνοντας την εντύπωση πως δεν υπάρχουν αποκρυσταλλωμένες πολιτικές θέσεις και δεύτερον ότι ακόμα και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δεν είναι ξεκάθαρος μιας και στην πρόσφατη συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 (αλλά και αλλού) μας δήλωσε με έμφαση ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση, στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ευρώ δηλ. ότι είναι ένα κόμμα το οποίο θα είναι μια συνέχεια του ήδη υπάρχοντος συστήματος και θα ακολουθήσει τους κανόνες και τις επιταγές των εν λόγω οργανισμών.

Ο κοινός λοιπόν νους λέει ότι πλειονότητα των ψηφοφόρων σκέφτεται πως όταν έχεις να επιλέξεις να βαδίσεις μεταξύ δύο δρόμων που φαινομενικά οδηγούν στον ίδιο προορισμό θα αποφύγεις τον “άγνωστο” από φόβο για το τι επιπλέον μπορεί να συναντήσεις στην διαδρομή.

Επίσης θεωρώ ότι ο κ. Τσίπρας έδωσε περισσότερη βαρύτητα στην Ευρωπαϊκή του υποψηφιότητα (έκανε πολλές επισκέψεις στο εξωτερικό και μάλιστα πήγε πολύ καλά στο πρόσφατο ντιμπέιτ των Βρυξελλών) και λιγότερη στις εγχώριες Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές οπότε μοιραία δεν είχε την παρουσία που θα έπρεπε στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη, στην Μακεδονία κ.α .

Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να επισημάνω είναι η έξυπνη στρατηγική των κυβερνόντων Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ (ΕΛΙΑ) οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις διέσπασαν εντέχνως τις δυνάμεις τους δημιουργώντας μάλιστα τεχνητές αντιπαραθέσεις π.χ στον Δήμο της Αθήνας Καμίνης, Σπηλιωτόπουλος, Κακλαμάνης αλλά και στην Περιφέρεια Σγουρός και Κουμουτσάκος όπως επίσης στην Μακεδονία Τζιτζικώστας, Ιωαννίδης εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την πολυδιάσπαση των ψηφοφόρων οπότε αποκτούνε ένα σημαντικό (αθροιστικό) πλεονέκτημα για την επόμενη Κυριακή απέναντι στους Συριζαίους υποψήφιους.(όπου υπάρχουν ακόμα).
Φυσικά θα πρέπει να επισημάνουμε πως και το λεγόμενο αντιμνημονιακό τόξο είναι απλά ένα σχήμα λόγου μια και οι δυνάμεις που φέρονται να το υποστηρίζουν κινούνται εντελώς αυτόνομα η κάθε μία χωρίς ποτέ να προσπαθήσουν να βρουν μία κοινή γλώσσα η οποία θα τους επέτρεπε να δημιουργήσουν ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στον ισχυρό δικομματισμό της μεταπολίτευσης.

Επίσης θέλω να αναφέρω ότι σε πολλές περιπτώσεις μεσαίων και μικρών δήμων είδαμε και ένα άλλο πρωτόγνωρο στοιχείο το οποίο πιθανόν να ήταν και κυβερνητική γραμμή που όπως είναι γνωστό ανέβασε και το πλαφόν υποψηφίων για την συμμετοχή ενός σχηματισμού στην εκλογική διαδικασία. Είδαμε λοιπόν τους υποψήφιους (κρυφούς και φανερούς) να κατεβάζουν ψηφοδέλτια με τεράστιο αριθμό συμβούλων οι οποίοι προφανώς (λόγω συγγενών και φίλων) αλίεψαν μεγάλο αριθμό ψήφων.

Κύριοι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α το να περιμένετε την ώρα του ώριμου φρούτου δηλ. να πάρετε την εξουσία από την φθορά του κυβερνητικού συνασπισμού είναι λάθος και μη έντιμο απέναντι σε όσους επενδύουν και προσδοκούν σε κάτι διαφορετικό από εσάς.

Ο δικομματισμός έχει βαθιές ρίζες και πολλά όπλα στην φαρέτρα του και για να ανατραπεί θέλει πραγματικούς πολεμιστές οι οποίοι θα έχουν έντιμο και ξεκάθαρο πολιτικό λόγο και όχι ήξεις αφήξεις, μεν και αλλά!

Ίσως οι Ευρωεκλογές της επόμενης Κυριακής είναι η τελευταία σας ευκαιρία να ανασυνταχθείτε και να πείσετε και αν δεν τα καταφέρετε καλό θα είναι κάποιοι από εσάς να πάτε μια ώρα αρχύτερα στα σπίτια σας.

Υποσημείωση
Πιστεύω ότι η κ. Δούρου και ο κ. Σακελλαρίδης αν και νέοι τα κατάφεραν περίφημα αλλά την ερχόμενη Κυριακή θα έχουν να αντιμετωπίσουν την σύμπραξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι το “παίζουν” αντίπαλοι αλλά στην ουσία είναι σαρξ μία. (Ήδη ο κ. Ν. Κακλαμάνης καταγγέλλει τον κ. Σαμαρά ότι με την αθέτηση του λόγου του ως προς το πρόσωπο του με την υποψηφιότητα Σπηλιωτόπουλου ήθελε να υποστηρίξει τον κ. Καμίνη για να μετριάσει την φθορά του εταίρου του κ. Βενιζέλου και του ΠΑΣΟΚ).Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Ένα εκλεκτό τμήμα του Ελληνισμού ζούσε στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή του Πόντου, μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η άλωση της Τραπεζούντας το 1461 από τους Οθωμανές δεν τους αλλοίωσε το φρόνημα και την ελληνική τους συνείδηση, παρότι ζούσαν αποκομμένοι από τον εθνικό κορμό. Μπορεί να αποτελούσαν μειονότητα -το 40% του πληθυσμού, αλλά γρήγορα κυριάρχησαν στην οικονομική ζωή της περιοχής, ζώντας κυρίως στα αστικά κέντρα.

Η οικονομική τους ανάκαμψη συνδυάστηκε με τη δημογραφική και την πνευματική τους άνοδο. Το 1865 οι Έλληνες του Πόντου ανέρχονταν σε 265.000 ψυχές, το 1880 σε 330.000 και στις αρχές του 20ου αιώνα άγγιζαν τις 700.000. Το 1860 υπήρχαν 100 σχολεία στον Πόντο, ενώ το 1919 υπολογίζονται σε 1401, ανάμεσά τους και το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Εκτός από σχολεία διέθεταν τυπογραφεία, περιοδικά, εφημερίδες, λέσχες και θέατρα, που τόνιζαν το υψηλό τους πνευματικό επίπεδο.

Το 1908 ήταν μια χρονιά - ορόσημο για τους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τη χρονιά αυτή εκδηλώθηκε και επικράτησε το κίνημα των Νεότουρκων, που έθεσε στον περιθώριο τον Σουλτάνο. Πολλές ήταν οι ελπίδες που επενδύθηκαν στους νεαρούς στρατιωτικούς για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της θνήσκουσας Αυτοκρατορίας.

Σύντομα, όμως, οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν. Οι Νεότουρκοι έδειξαν το σκληρό εθνικιστικό τους πρόσωπο, εκπονώντας ένα σχέδιο διωγμού των χριστιανικών πληθυσμών και εκτουρκισμού της περιοχής, επωφελούμενοι της εμπλοκής των ευρωπαϊκών κρατών στο Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ελληνικό κράτος, απασχολημένο με το «Κρητικό Ζήτημα», δεν είχε τη διάθεση να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο με την Τουρκία.

Οι Τούρκοι με πρόσχημα την «ασφάλεια του κράτους» εκτοπίζουν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού στην αφιλόξενη μικρασιατική ενδοχώρα, μέσω των λεγόμενων «ταγμάτων εργασίας» («Αμελέ Ταμπουρού»). Στα «Τάγματα Εργασίας» αναγκάζονταν να υπηρετούν οι άνδρες που δεν κατατάσσονταν στο στρατό. Δούλευαν σε λατομεία, ορυχεία και στη διάνοιξη δρόμων, κάτω από εξοντωτικές συνθήκες. Οι περισσότεροι πέθαιναν από πείνα, κακουχίες και αρρώστιες.

Αντιδρώντας στην καταπίεση των Τούρκων, τις δολοφονίες, τις εξορίες και τις πυρπολήσεις των χωριών τους, οι Ελληνοπόντιοι, όπως και οι Αρμένιοι, ανέβηκαν αντάρτες στα βουνά για να περισώσουν ό,τι ήταν δυνατόν. Μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1916, οι τούρκοι εθνικιστές υπό τον Μουσταφά Κεμάλ είχαν πλέον όλο το πεδίο ανοιχτό μπροστά τους για να εξολοθρεύσουν τους Ελληνοπόντιους. Ό,τι δεν κατάφερε ο Σουλτάνος σε 5 αιώνες το πέτυχε ο Κεμάλ σε 5 χρόνια!

Το 1919 οι Έλληνες μαζί με τους Αρμένιους και την πρόσκαιρη υποστήριξη της κυβέρνησης Βενιζέλου προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα αυτόνομο ελληνοαρμενικό κράτος. Το σχέδιο αυτό ματαιώθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός για να προχωρήσουν στην «τελική λύση».

Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των γερμανών και σοβιετικών συμβούλων του. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.

Όσοι γλίτωσαν από το τουρκικό σπαθί κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα. Με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους και άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη Βόρειο Ελλάδα.

Με αρκετή, ομολογουμένως, καθυστέρηση, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η «τουρκική δημοκρατία» είναι αποτέλεσμα γενοκτονιών

«Ήταν ένα Άουσβιτς εν ροή», κατά τον πανεπιστημιακό Πολυχρόνη Ενεπεκίδη. Το σχέδιο αφανισμού του ποντιακού ελληνισμού έλαβε χώρα grosso modo μεταξύ 1914 – 22, ως αποτέλεσμα και συνέπεια του τουρκικού εθνικισμού και ως κρίσιμη πτυχή της «τελικής επίλυσης» του «τουρκικού προβλήματος των μειονοτήτων».
Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου γενοκτονικού σχεδίου και γεγονότος, το οποίο είχε σκοπό και στόχο την καταστροφή του συνόλου των οθωμανικών ελληνικών πληθυσμών και ευρύτερα των οθωμανικών ελληνικών χριστιανικών πληθυσμών. Συνεπώς, η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί μέρος της γενοκτονίας των Ελλήνων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Μιλάμε με τον δρα Βασίλειο Θ. Μεϊχανετσίδη, μέλος της Διεθνούς Ενώσεων Μελετητών Γενοκτονίας (IAGS).

- Εθνική εκκαθάριση;
Ενώ η γενοκτονία συνιστά συγκεκριμένο έγκλημα του διεθνούς (ποινικού) δικαίου, ο όρος εθνοκάθαρση χρησιμοποιείται ως γενική ονομασία (generic term) για να περιγράψει ένα σύνολο εγκλημάτων, όπως π.χ. τα εγκλήματα πολέμου, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αλλά και το ίδιο το έγκλημα της γενοκτονίας.
Με άλλα λόγια, ο όρος εθνοκάθαρση δεν έχει λάβει ρητή νομική αναγνώριση, αν και επιμέρους στοιχεία της πρακτικής αυτής ορίζονται και τιμωρούνται από το διεθνές ή το εθνικό δίκαιο.
Ως εκ τούτου, τα γεγονότα κατά των Ελλήνων του Πόντου και ευρύτερα κατά των Οθωμανών Ελλήνων νομικώς στοιχειοθετούν το έγκλημα της γενοκτονίας, μπορούν όμως να περιγραφούν και ως «εθνοκάθαρση.

- Πόσοι εξοντώθηκαν;
Ο ακριβώς προσδιορισμός του αριθμού των θυμάτων δεν είναι εύκολος. Για την πρώτη περίοδο (1914 – 1918) κάποια στοιχεία υπάρχουν στη Μαύρη Βίβλο (1919). Ως προς τα θύματα της Β’ περιόδου (1919 - 1923), δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Υποθετικά μόνο μπορεί να υπολογισθεί grosso modo το ύψος των απωλειών της ελληνορθοδόξου εθνοθρησκευτικής κοινότητας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν δύο μεγέθη:
Α. τον συνολικό πληθυσμό πριν από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, που ανερχόταν σε 2,2 – 2,3 ή 2,6 εκατομμύρια περίπου,και
Β. τον αριθμό που προέκυψε στην Ελλάδα κατά την επίσημη απογραφή του 1928, οπότε ο συνολικός προσφυγικός πληθυσμός καταμετρήθηκε σε 1,25 εκατομμύρια.

- Οι υπαίτιοι;
Οι υπεύθυνοι είναι πάρα πολλοί. Ενδεικτικά, αναφέρω τους εξής:
Η Οθωμανική κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο, αργότερα η κεμαλική κυβέρνηση η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, διάφορες τοπικές πολιτικές, στρατιωτικές και θρησκευτικές αρχές, απλοί πολίτες, όσοι εκ των οποίων συμμετείχαν.
Ηθικές και άλλες ευθύνες φέρουν και οι κυβερνήσεις των Συμμάχων, η τότε διεθνής κοινότητα κ.α. διεθνείς δρώντες (Σοβιετική Ένωση κ.α.).

- Έχετε σχετικό πόνημα;
Το βιβλίο μας, «The Genocide of the Ottoman Greeks» (με τη γερμανίδα και τον δανό συνάδελφο), αποτελεί μία πρώτη προσπάθεια μίας συνολικής (δι-)επιστημονικής θεώρησης του θέματος της Γενοκτονίας των Ελλήνων της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Γραμμένο πρώτη φορά στα Αγγλικά, προσεγγίζει το θέμα από «γενοκτονιολογικής», ιστορικής (τεκμηριωτικής), νομικής, μνημονικής και εκπαιδευτικής απόψεως. Τα νέα στοιχεία του είναι πάρα πολλά και διάφορα, μεταξύ των οποίων πολλές πρωτογενείς πηγές, όπως αποσπάσματα από την ανέκδοτη «Ιστορία της Γενοκτονίας, Κεφ. ΙΙΙ.5 Οι Έλληνες» του Raphael Lemkin, του πατέρα της Διεθνούς Συμβάσεως για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας (1948).

- Η στάση της Τουρκίας;
Οι λόγοι που το τουρκικό κράτος δεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία, είναι πολλοί, ιστορικοί, πολιτικοί, νομικοί, οικονομικοί κ.α. Κατ’ αρχάς, η δημιουργία της Τουρκικής Δημοκρατίας είναι αποτέλεσμα γενοκτονίας/νιών. Η αστική τάξη, η πληθυσμιακή ομοιογένεια, η εθνική ταυτότητα, η εδαφική επικράτεια του νέου τουρκικού κράτους είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με γενοκτονίες. Δεν νομίζω πως υπάρχει αντίστοιχο και παράλληλο φαινόμενο τόσο βίαιας σύγχρονης «εθνογένεσης» και «κρατογένεσης», όπως η περίπτωση της μετάβασης από την οθωμανική αυτοκρατορία στην Τουρκική Δημοκρατία.

Πηγή «Ελευθεροτυπία»


Ευθεία αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας από την Τουρκία

Του Παναγή Γαλιατσάτου 

Κλιμακώνουν τις προκλήσεις στο Αιγαίο οι Τούρκοι, προχωρώντας σε ευθεία αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας των νησιών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Άγκυρα έχει προγραμματίσει την ερχόμενη Τρίτη να αποστείλει ερευνητικό σκάφος στο Βόρειο Αιγαίο, το οποίο θα διενεργήσει έρευνες πάνω στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η περιοχή των ερευνών θα εκτείνεται δυτικά της Σαμοθράκης και βορειοδυτικά της Λήμνου, δηλαδή πέρα από τον 25ο παράλληλο (άτυπο όριο μετακινήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, τα τελευταία 4 χρόνια).

Οι προθέσεις αυτές προκαλούν έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση, που σημειώνει με ανησυχία ότι τους τελευταίους τρεις μήνες οι Τούρκοι κλιμακώνουν την ένταση. Οι οχλήσεις σε όλο το Αιγαίο έχουν πολλαπλασιαστεί, με συνεχείς παραβιάσεις, παραβάσεις, υπερπτήσεις και αβλαβείς διελεύσεις, ενώ πριν λίγες εβδομάδες σημειώθηκε για πρώτη φορά ύστερα από δύο χρόνια και «εμπλοκή», δηλαδή εικονική αερομαχία ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά μαχητικά.
Σύμφωνα με έμπειρο διπλωμάτη, η Άγκυρα στέλνει με κάθε τρόπο το μήνυμα, ότι έχει ανοικτές διεκδικήσεις και επιδιώξεις στο Αιγαίο.

Ερευνητικό σκάφος, πέρα από τον 25ο παράλληλο, πάντως, έχουν πολλά χρόνια να επιχειρήσουν να στείλουν οι Τούρκοι, καθώς αποτελεί μία ενέργεια που αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά τις διμερείς σχέσεις. Στελέχη του υπουργείο Εξωτερικών αποδίδουν αυτή την πρωτοβουλία (προκλητικότατη τουρκική ενέργεια) στην κρίση που διέρχεται η γειτονική χώρα, και την ερμηνεύουν ως μία προσπάθεια εξαγωγής της κρίσης, κάτι που ήδη επιχείρησε να κάνει η άγκυρα πριν από τις δημοτικές εκλογές με τη μίνι επέμβαση στη Συρία. Τέτοιες κινήσεις, άλλωστε, έχουν απήχηση και στην εκλογική βάση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, που είναι συντηρητικά ισλαμικό και εθνικιστικό.

Οι έρευνες θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα από το ερευνητικό σκάφος Cubuklu, αφού το Barbaros βρίσκεται στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και η παραμονή του εκεί παρατάθηκε πρόσφατα για ένα μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, δεν έχει εκδοθεί ακόμη η Navtex, η οποία θα δεσμεύει την περιοχή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αντίδραση της ελληνικής πλευράς είναι έντονη. Καταβάλλεται δε έντονη διπλωματική προσπάθεια να αποτραπεί η κίνηση αυτή από την πλευρά της Τουρκίας. Για το θέμα έχε ήδη επικοινωνήσει ο γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών κ. Αν. Μητσιάλης με τον ομόλογό του, τον τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιριόγλου. Σε περίπτωση που αυτό δεν αποδώσει, θα παρέμβει ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος στον κ. Α. Νταβούτογλου.

Στην κυβέρνηση έχει προκαλέσει πάντως έντονο προβληματισμό το γεγονός ότι οι Τούρκοι προγραμμάτισαν αυτή την προκλητική ενέργεια σε μία συγκυρία, όπου στην Ελλάδα διεξάγονται δύο εκλογικές αναμετρήσεις και το θέμα μπορεί εύκολα να πυροδοτήσει οξύτητα στο πολιτικό κλίμα. Επίσης, ότι δείχνει μία αδιαφορία για την Ευρώπη, που οδεύει στις ευρωεκλογές.

Πηγή εφημ. «Καθημερινή»

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Το ότι υπήρξαν ουκ ολίγοι συμπολίτες μας, που χωρίς ντροπή και χωρίς συναίσθηση στοιχειώδους εθνικής αξιοπρέπειας, λειτούργησαν ως κομιστές των ψηφοδελτίων του αίσχους και του ισλαμοφασισμού των Καμινομπουτάρηδων... 


Αποτυπώνει κατ αρχήν ένα στίγμα ξεφτίλας απόλυτης, στις δυο μεγάλες πόλεις της χώρας. Και από αυτό το γεγονός, ηττημένη δε βγαίνει μονάχα η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και η ίδια η αξιοπρέπειά μας.

Καλό θα είναι θα είναι λοιπόν να αναλογιστούν οι φερόμενοι ως ψηφοφόροι που επιμένουν ν ακολουθούν το τσίρκο του αρχιδηλωσία, τι εντολή θα τους δώσει ο "ευπατρίδης" πρωθυπουργός για το δεύτερο γύρο των εκλογών

Να υπερψηφίσουν ή να καταψηφίσουν επιδεικτικά τον ισλαμοφασισμό και τον Κεμαλοναζισμό στο δεύτερο γύρο;

Ας προσγειωθούμε λοιπόν και κυρίως ας αποφασίσουμε. 
Ποιος κέρδισε τελικά από την αναμέτρηση του α’ γύρου;
Η τοπική αυτοδιοίκηση;
Οι κομματικοί στρατηγικοί σχεδιασμοί;
Η χειραφέτηση μιας κοινωνίας που βολοδέρνει αμήχανη και άβουλη, χρησιμοποιούμενη ως καταλύτης νομιμοποίησης των πολιτικών εθνοκτονίας;

Το βέβαιο είναι, πως όποιος οραματίζεται την αφύπνιση της παρκαρισμένης αξιοπρέπειας στην Ελλάδα της θλίψης, δε μπορεί να πανηγυρίσει μ αυτό που προέκυψε από το άνοιγμα των κουτιών.

Η τοπική αυτοδιοίκηση σαφέστατα και δεν υπήρξε ο νικητής, αλλά το μεγάλο θύμα από τη χθεσινή φαρσοκωμωδία ενός απίστευτου λαού που «Μανώλης πήγε… Μανώλης γύρισε» κατά την άσκηση του κυριαρχικού του καθήκοντος.

Το μεγαλύτερο θύμα ωστόσο, υπήρξε η ίδια η κοινωνία που γι ακόμη μία φορά λειτούργησε ως επικίνδυνος αυτόχειρας με τις ολέθριες επιλογές της.

Το ότι υπήρξαν ουκ ολίγοι συμπολίτες μας, που χωρίς ντροπή και χωρίς συναίσθηση στοιχειώδους εθνικής αξιοπρέπειας, λειτούργησαν ως κομιστές των ψηφοδελτίων του αίσχους και του ισλαμοφασισμού των Καμινομπουτάρηδων, αποτυπώνει κατ αρχήν ένα στίγμα ξεφτίλας απόλυτης, στις δυο μεγάλες πόλεις της χώρας. Και από αυτό το γεγονός, ηττημένη δε βγαίνει μονάχα η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και η ίδια η αξιοπρέπειά μας.

Από την άλλη το γεγονός πως τσαλακώθηκαν ή εκτοπίστηκαν με τρόπο θεαματικό, οι αγαπητικοί του Σα(χλα)μαρά σε κορυφαίους δήμους, κι αυτό σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση και σε κάθε περίπτωση με τα ποσοστά που συγκέντρωσαν οι αυτοαποκαλούμενοι ως «αντάρτες», είναι προφανές πως δε συνιστά πράξη πολιτικής ή αυτοδιοικητικής αντίστασης, αφού επί της ουσίας και οι δυο λειτουργούν ως συγκοινωνούντες τενεκέδες, στα πλαίσια της ίδιας μήτρας που τους γέννησε, αλλά και ως Δούρειοι Ίπποι στο υπό κατευθυνόμενη ανασύνταξη πολιτικό σκηνικό.

Η Νέα Δημοκρατία λοιπόν μπορεί να εμφανίζεται τυπικά σε οργανική αποσύνθεση, παραμένει ωστόσο ο χώρος με την ισχυρή παρουσία που εκπροσωπεί και λειτουργεί απροκάλυπτα ως πιστός τοποτηρητής της κατοχικής συμμορίας στον τόπο μας.

Το ΠΑΣΟΚ ταμπουρωμένο πίσω από τους κυρίους «Τίποτε» επιχειρεί να δηλώνει παρουσία μέσα στον παρασιτισμό της συνολικής του αποκαθήλωσης, δια του εγωπαθούς ανδρεικέλου που βρίσκεται στην ηγεσία του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές πως δε νίκησε, και παρά τις όποιες εντυπωσιοθηρικές θριαμβολογίες για το αποτέλεσμα της Αθήνας, οι ερμαφρόδιτες πολιτικά και οι επικίνδυνες εθνικά προσεγγίσεις του, θα τον οδηγήσουν σύντομα είτε στο άρμα μιας κατοχικής συγκυβέρνησης, είτε στην έναρξη των διαδικασιών της αυτοαποδόμησής του. Αυτό πάντως που φαίνεται πως έχει απολέσει οριστικά, είναι το όποιο φορτίο ελπίδας και προσδοκιών εναπόθεσαν στο άρμα του οι γυρολόγοι με το ψηφοδέλτιο.

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, είναι προφανές ότι βγήκε εκλογικά κερδισμένη. Κι αυτό είναι το τίμημα της ηλιθιότητας όλων εκείνων που της εκχώρησαν το δικαίωμα να χρησιμοποιεί ατζέντα «πατριωτισμού», γιατί οι ίδιοι αρνήθηκαν να τη διαχειριστούν με ριζοσπαστισμό ικανό να εμπνεύσει και να αφυπνίσει μια καθηλωμένη κοινωνία. Είναι επίσης το τίμημα της ατζέντας του πολιτικού ακτιβισμού που της εκχωρήθηκε, από όλους εκείνους που αν είχαν φροντίσει να τον διαχειριστούν στοχευμένα, και η κοινωνία θα είχε ανακαλύψει σ αυτόν ένα ισχυρό αντιστάθμισμα σε λογικές ηττοπάθειας και καναπεδάτης οργής, αλλά και η νεοναζιστική του εκτροπή θα είχε αποτραπεί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο.

Το ΚΚΕ, με δικαιωμένη επί της ουσίας την ευρωπαϊκή του πολιτική για την πεμπτουσία της οικονομικής κρίσης, των αιτιών και της μήτρας που τη γέννησε, εμφανίζεται με μια θεαματική ανάκαμψη, γεγονός που το καθιστά επίσης κερδισμένο αυτών των εκλογών. Στη ζωή όλοι έχουν δικαίωμα σε μια δεύτερη ευκαιρία, και απ ότι φαίνεται το πολιτικοποιημένο τμήμα του εκλογικού σώματος, αποφασίζει να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία εν όψει σημαντικών εξελίξεων και λοιπών ανακατατάξεων, και αυτό σηματοδοτεί μια σειρά από συγκεκριμένες προσδοκίες.

Το ΚΚΕ οφείλει να συνεκτιμήσει αυτό το αποτέλεσμα, με την αρνητική δυναμική που οδήγησε στο απογοητευτικό αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών, διότι η πρόκληση είναι σαφής και δε δικαιούται για δεύτερη φορά να την υποβαθμίσει.
Η κοινωνία δεν το θέλει αποκούμπι στον πόνο της αλλά εμπνευστή και οργανωτή πολιτικών ανατροπών. Ανατροπών που για να δρομολογηθούν, απαιτούν τόλμη, ρήξεις με τις βολικές συνήθειες, στοχευμένες πολιτικές πρωτοβουλίες, πολυεπίπεδη δράση χωρίς φοβικά σύνδρομα και άλλου είδους αναστολές.

Στα πλαίσια της αταλάντευτης πολιτικής στάσης του, η κοινωνία απαιτεί από την ηγετική ομάδα του ΚΚΕ, να ξαναδεί καλύτερα την οργάνωση της πολιτικής του πάλης χωρίς μονομέρειες και περιορισμένης αποτελεσματικότητας εμμονές.

Η πολιτική δράση στους τόπους δουλειάς και στο συνδικαλιστικό, είναι ένας σημαντικός τομέας της δράσης των μελών και των στελεχών του, που είναι σύμφυτος με την πολιτική του φυσιογνωμία, και προφανώς θα πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί.
  • Όμως αυτή τη φορά, αν στο όνομα αυτής της δράσης, επαναληφθούν φαινόμενα ανεπάρκειας, πολιτικής ατολμίας και φοβικά σύνδρομα…
  • Αν αυτή τη φορά η παραδοσιακή του δράση δε συνδυαστεί επαρκώς με την ανάδειξη στοχευμένης πατριωτικής ατζέντας, αλλά και με την ανάληψη στοχευμένων πολιτικών πρωτοβουλιών που θα θέτουν ατζέντα στην ημερήσια διάταξη της πολιτικής, τέτοια που δε θα μπορεί να αποσιωπηθεί…
  • Αν αυτή τη φορά δεν παραμεριστούν λογικές που θα καταδικάζουν το ΚΚΕ να ακολουθεί αναγκαστικά την ατζέντα που θέτουν οι άλλοι… Τότε είναι πολύ πιθανό, τρίτη ευκαιρία να μην υπάρξει. 
Ας το λάβει λοιπόν καλά υπ όψιν της η ηγετική ομάδα, και ας φροντίσει να δώσει το στίγμα της άλλης λογικής, ήδη από το μεσοδιάστημα που μας χωρίζει μέχρι τις ευρωεκλογές της επόμενης Κυριακής.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου