Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

18 Μαΐ 2014

"Σήμα" σημαντικών εξελίξεων μέσα στο κυβερνών κόμμα 

Τα βέλη του στον ίδιο τον πρωθυπουργό έστρεψε ο Νικήτας Κακλαμάνης, με μια αιχμηρή ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η ανακοίνωση:

«Η διάσπαση, που προκάλεσε με τις ενέργειες του ο κ. Σαμαράς, έφερε το σημερινό αποτέλεσμα. Πρώτη φορά αρχηγός κόμματος διασπά τη δική του παράταξη, για να ευνοήσει υποψήφιο άλλου κόμματος. Για τις πολιτικές συνέπειες της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης θα μιλήσουμε μετά τις 25 Μαΐου.
Ευχαριστώ τους πολίτες, που μας στήριξαν με την ψήφο τους, όλους τους υποψηφίους του συνδυασμού μας, που στάθηκαν όρθιοι παρά τις απίστευτες πιέσεις που τους ασκήθηκαν και τους εθελοντές, που έγιναν συνεπιβάτες σε αυτό το πρωτόγνωρο για την αυτοδιοίκηση ταξίδι μας».


Η συγκεκριμένη αιχμηρή δήλωση μαζί με την γενική αίσθηση που υπάρχει μέσα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία -δυστυχώς για τον κ. Σαμαρά- έχει αρχίσει να διαρρέει προς την κοινή γνώμη, είναι πως η Νέα Δημοκρατία έχει μεταλλαχτεί σε "Πολιτική Άνοιξη", γεγονός που δεν γίνεται αποδεκτό από τον βασικό κοσμό του κυβερνώντος κόμματος.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι σίγουρα αρκετά πολιτικά "θερμές", και η κορύφωση των εσωτερικών συζητήσεων ενδεχομένως θα προκαλέσει μία έκρηξη το βράδυ της Κυριακής της 25ης Μαΐου και πιθανότατα θα δημιουργήσει νέα πολιτικά δεδομένα, όσο και αν το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών κυβερνητικά στελέχη προσπαθούσαν να πείσουν για μεγάλη νίκη του κυβερνώντος κόμματος...

Το μόνο βέβαιο είναι πως ο Αντώνης Σαμαράς φθίνει ραγδαία στη θέση του πρωθυπουργού και στην ηχηρή (πλέον) πτώση του συμπαρασύρει όχι μόνο το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ολόκληρη τη χώρα. Όσο για εκλογές, θεωρούνται απίθανες (πολύ πιθανό να γίνει κάποιος ανασχηματισμός στα πρόσωπα που συγκέντρωσαν μεγάλες ποσότητες θυμού από τους πολίτες), αφού ο πρωθυπουργός θα προτιμήσει να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία ευελπιστώντας στην ελεημοσύνη της γερμανίδας Καγκελάριου κυρίας Μέρκελ, εκτός και εάν έχει κάποιες διαβεβαιώσεις για καλυτέρευση του κλίματος μέσα από τις συζητήσεις του με τον... Θεό!

Παναγιωτίδης Μάρκος
Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Θερμές επαφές και «μύηση» Τσίπρα από τον αποδεδειγμένα «-εχθρικό» προς την Ελλάδα Τόμας Μίλερ και από τον φίλο του ΓΑΠ, Ντάνιελ Σπέκχαρντ

Του Σπύρου Νάνου
Ανταπόκριση – Ρωσία: Αχιλλέας Πατσούκας

Κάποτε ο Τσίπρας θα έπρεπε να αποφασίσει σε «ποια πλάτη θα ακουμπήσει». Επέλεξε μάλλον το αυτονόητο για τη μετα-παπανδρεϊκή Κουμουνδούρου. Το νέο ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη επίσκεψή του στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ αποτέλεσε τον προθάλαμο της «μύησης» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Το δεύτερο ταξίδι του στο Χιούστον σηματοδότησε την «εισαγωγή» του στα ενδότερα των έσω της αμερικανικής γραφειοκρατίας και το δεύτερο στάδιο της υψηλής «μύησής» του από ισχυρά στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της CIA.

Αν η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, τότε ο Αλέξης Τσίπρας αξίζει συγχαρητηρίων διότι σε πολύ βραχύ χρονικό διάστημα φαίνεται πως επέλεξε ότι «πρέπει να ακουμπά σε κάποια στιβαρή πλάτη». Τα ιδιαίτερα μαθήματα που παρακολούθησε ήταν ταχύρρυθμα και αποτελεσματικά, όπως καταδεικνύουν τα πειστήρια. Το πρώτο ουσιαστικά «φροντιστήριο» ολοκληρώθηκε κατά την πρώτη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.
Εκεί στη Νέα Υόρκη βρέθηκε να «συνωστίζεται» μεταξύ όλων εκείνων των παραγόντων οι οποίοι προηγουμένως είχαν πρωταγωνιστήσει σε όλα τα γεγονότα που σηματοδότησαν την περίοδο από το «δακτυλίδι της οδού Αναγνωστοπούλου», με τον ΓΑΠ να αναλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ, την πενταετή θητεία του Κώστα Καραμανλή με την εμπλοκή των υποκλοπών στο «Τρίγωνο του Διαβόλου» της πλατείας Μαβίλη και με σημαντικό σταθμό τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, τη θητεία Παπανδρέου και στη συνέχεια τη «μετάβαση» Σαμαρά. Με μία σημαντική διαφοροποίηση ωστόσο: Η «αμερικανική μηχανή» εκ των πραγμάτων διαμόρφωσε ένα νέο πλαίσιο "διπλαρώματος" με βασική αρχή την αντιγερμανική ρητορική (γιατί όχι και την αντιευρωπαϊκή) αρχιτεκτονική. Ο κόσμος άλλαξε δύο φορές μέσα στη δεκαετία, βλέπετε.

Η πρώτη αλλαγή συνετελέσθη την 11η Σεπτεμβρίου. Η άλλη με την κατάρρευση της LEHMAN BROTHERS, το 2008. Ο Αλέξης βρέθηκε χρονικά να κινείται ανάμεσα σε αυτές τις μυλόπετρες. Κάποτε ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να αποφασίσει σε «ποια πλάτη θα ακουμπήσει». Επέλεξε μάλλον το αυτονόητο για τη μετα-παπανδρεϊκή Κουμουνδούρου.
Η πρώτη επίσκεψη στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ αποτέλεσε τον προθάλαμο της «μύησης» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Το δεύτερο ταξίδι του στο Χιούστον σηματοδότησε την «εισαγωγή» του στα ενδότερα των έσω της αμερικανικής γραφειοκρατίας και το δεύτερο στάδιο της μύησής του. Άλλωστε το κινεζικό ρητό «μία εικόνα χίλιες λέξεις» ταιριάζει απόλυτα στην περίσταση και αφοπλίζει τον ίδιο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και τη στενή ομάδα εξουσίας που τον περιβάλλει, συμπεριλαμβανομένης της Ρένας Δούρου, που ήταν και παρούσα σε αυτές τις «μυήσεις» στην Ανατολική Ακτή…

Η φωτογραφία που αλλάζει το σκηνικό
Πριν από πολλά χρόνια, ντάλα μεσημέρι, πλησίον της πλατείας Μαβίλη, ο εκτελών χρέη πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, ξεκαθάριζε με κυνικό τρόπο σε μία ολιγομελή ομάδα δημοσιογράφων πως η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχτεί την κατασκευή ενός αγωγού μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας που δυνητικά θα μπορούσε να διακινεί, στο μέλλον έστω, ιρανικό φυσικό αέριο.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε την περίοδο της προετοιμασίας της υπογραφής συμφωνίας μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας του αγωγού που μεταφέρει φυσικό αέριο από την Τουρκία στην Κομοτηνή. Ο Τόμας Μίλερ ήταν τότε σαφής. Οι δημοσιογράφοι των παρακολουθούσαν άφωνοι. Δεν επρόκειτο για μία απλή παρέμβαση στα εσωτερικά δύο χωρών, συμμάχων και εταίρων. Ήταν μία σαφής προειδοποίηση.

Αργότερα και μετά τις εμπλοκές του Τόμας Μίλερ σε διάφορες ύποπτες δουλειές που παρέπεμπαν σε «υπόγειες διαδρομές» με την καταβολή αντιτίμου, κοινώς μίζες, ο αμερικανός διπλωμάτης εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο και μεταπήδησε στον ιδιωτικό τομέα. Έκτοτε διαδραματίζει ρόλο παράγοντα στις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις. Πολλά χρόνια μετά η Αθήνα συνυπογράφει την κατασκευή του αζέρικου αγωγού φυσικού αερίου που αποκλείει τη διακίνηση περσικού φυσικού αερίου.

Η προειδοποίηση του Τόμας Μίλερ έπιασε τόπο. Με αυτόν τον τρόπο ποζάρει με χαμόγελα ο Αλέξης Τσίπρας στα σαλόνια της Νέας Υόρκης. Δεν υφίσταται ούτε ένας παράγων στην Αθήνα, δυτικός ή ανατολικός, τριτοκοσμικός ή ουδέτερος, φιλέλληνας ή ανθέλληνας που να αμφισβητεί ότι η θητεία του Τόμας Μίλερ στην Αθήνα ήταν από καταλυτική έως χαρακτηριστική για το πώς διαμορφώθηκαν οι σχέσεις Αθηνών – Ουάσινγκτον κατά την προ Γιώργου Παπανδρέου περίοδο.

Η φωτογραφία – «γκάφα» και η αντίδραση Καραμανλή
«Αν δεν μπορείς να το αποφύγεις, απόλαυσέ το», θα μπορούσε να έχει πει ο Σπέκχαρντ, ο τέως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, στο αυτί του Αλέξη Τσίπρα όταν έβγαζαν την όλο αστραφτερά χαμόγελα φωτογραφία μαζί με το γνωστό για τις ανθελληνικές του θέσεις Μίλερ και τον περίεργο κ. Μέρμελα που υπήρξε και σπόνσορας του ταξιδιού του Αλέξη στην Αμερική, μία φωτογραφία που θα μπορούσε να του κοστίσει πολλά αν επιμελώς δεν «θαβόταν» από τα ΜΜΕ που θέλησαν να «συγχωρήσουν» αυτή την «απερισκεψία» του Αλέξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, η εν λόγω φωτογραφία είχε κάνει έξαλλο τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος δεν είδε με καθόλου καλό μάτι αυτή την καινούργια «επιπολαιότητα». Ο Κ. Καραμανλής πίστεψε ότι το πιο επικίνδυνο σημείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «δεν έχει απόλυτη γνώση των ισορροπιών και των ανθρώπων με τους οποίους προσπαθεί να ρίξει γέφυρες», όπως είχαν διηγηθεί τότε στενοί του συνεργάτες. Σχεδόν επιεικής αυτή η δήλωση και στα όρια του αγγλικού «understatement», αν σκεφτεί κάποιος ποιοι είναι οι εν λόγω κύριοι, αλλά και διάσημη έως προφητική για τον προσεκτικό αναλυτή, αν σκεφτεί κανείς ότι «γέφυρες» στήνει πλέον ο Αλέξης Τσίπρας και με εγχώριους παίκτες.

Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους. Οι παροικούντες την Ουάσινγκτον και συνδαιτυμόνες των εκάστοτε πρέσβεων της Ελλάδας έχουν εδώ και δεκαετίες καταγράψει τα χαρακτηριστικά ορισμένων προσώπων που διακινούν τις αμερικανικές εντολές και επιθυμίες προς την Αθήνα.

Σπέκχαρντ, ο «χαριεντιζόμενος»
Οι αναγνώστες μας γνωρίζουν πολύ καλά πλέον τον ρόλο του κ. Σπέκχαρντ τα χρόνια της θητείας του στην Ελλάδα. Άλλωστε αυτός έγινε εμφανής από τα τηλεγραφήματα της πρεσβείας των ΗΠΑ που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω των wikileaks. Συνεχίζουν ύστερα από μήνες να προκαλούν δέος τα όσα έγραφε προς Ουάσινγκτον σχετικά με το «εμπόδιο Καραμανλής» και τον «πρόθυμο σε όλα» Γ. Παπανδρέου. Πληροφορίες τον θέλουν επίσης να καταθέτει στο μέλλον για την υπόθεση «Πυθία Ι». Όσο για τον προκάτοχό του στη νευραλγική καρέκλα του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα και γνωστό για τις ανθελληνικές του θέσεις, κ. Μίλερ, του περιβάλλοντος Ράμσφελντ, δεν υπάρχει σχεδόν κανείς έλληνας πολιτικός που να νιώθει πλέον άνετα να χαμογελά μαζί του στο ίδιο «κάδρο» μετά την αποκάλυψη υποθέσεων όπως οι υποκλοπές Vodafone και οι στενές του επαφές με τον καταζητούμενο Μιχάλη Χριστοφοράκο, αλλά και πολλά ακόμη που ερευνά αυτή την εποχή ο ευσυνείδητος και αποφασισμένος εισαγγελέας κ. Φούκας.

Ακόμη κι αν το χαμογελαστό ενσταντανέ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν είναι παρά μία «γκάφα» ολκής που υπάρχουν πολλές αποχρώσεις ενδείξεις που βάφουν τελικά το «πορτρέτο» του ΣΥΡΙΖΑ με χρώματα που δεν συνάδουν με την ιδεολογική και πολιτική του καταγωγή.

«Αναμνήσεις» από την Αμερική και ο «διάσημος»… Μέρμελας
Το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Αμερική υπήρξε σαφώς κομβικό σε αυτή τη διαδρομή και καλό είναι να θυμηθούμε μερικές από τις λεπτομέρειές του που δημιούργησαν απορίες και ανησυχίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Πριν από αυτές, μνεία ας κάνουμε και στη δεύτερη «γκάφα» του επιτελείου του, να συνδεθεί με τον κ. George Mermelas, «γνωστό» για τα έργα και τις ημέρες του στους ομογενείς αλλά και τις ελληνικές και αμερικανικές αρχές. Εκατοντάδες τα περιστατικά μέσα από δεκάδες επανεμφανίσεις και μεταμφιέσεις του κ. Μέρμελα,λ πότε ως τουριστικού πράκτορα, πότε ως καναλάρχη, πότε ως επενδυτή ή «παράγοντα» και πότε ως δημοσιογράφου και… εκδότη που προσπάθησε να εισχωρήσει σε ουκ ολίγες επίσης εκδηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, γεγονός που είχε αποτέλεσμα το όνομά του να φιγουράρει για χρόνια σε… λίστες ελληνικών διπλωματικών αρχών.
Άλλα ήταν όμως εκείνα τα σημαντικά που προκάλεσαν έκπληξη και αμηχανία εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Μερικά εξ αυτών τα ερωτήματα, μέσω ποίων παραγόντων κατάφερε ο Αλέξης να έχει συνάντηση με το κορυφαίο think tank CSIS (Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών), να διαβεί το κατώφλι του Ινστιτούτου Brookings (ύστερα από την αναγκαία έγκριση του State Department), που παραδοσιακά φιλοξενεί όσους προαλείφονται για κυβερνητικές θέσεις ή για θεσμικούς ρόλους ή ακόμη να έρθει σε αρχική επαφή με τον πολυεκατομμυριούχο Άγγελο Τσακόπουλο, σημαντικό παράγοντα της ομογένειας που έχει φιλικές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά και που, καθώς φαίνεται, έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στο να ξεπεραστεί η αλλεργία πολλών αμερικανών στον όρο «ριζοσπάστης» («radical») που συνοδεύει τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ρόλος του Γιώργου Αϋφαντή
Πρόσωπο-κλειδί της αποστολής του ΣΥΡΙΖΑ στο σημαντικό και κομβικό αυτό ταξίδι υπήρξε ο διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη και άτυπος για πολλούς υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Αϋφαντής. Όσοι γνωρίζουν καλά το διπλωματικό παρασκήνιο θυμούνται ότι ο Αϋφαντής ήταν προσωπική επιλογή του Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο και «κληροδότησε» στον υιό Γιώργο όταν εκείνος ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών και έχει αδιαμφισβήτητες διεθνείς και σημαντικές προσωπικές επαφές.

Το ραντεβού που πραγματοποιήθηκε στο Brookings σίγουρα προδιέγραψε πολλά. Όπως είχε δηλώσει ο general manager director Γουίλιαμ Ανθόλης, «ο κ. Τσίπρας βρήκε ευήκοα ώτα στα δύο από τα τέσσερα βασικά ζητήματα που έθεσε στην ομιλία του», ενώ σύμφωνα με το σημείωμα του εκδότη στην ιστοσελίδα του Brookings, «ο Αλέξης κατάφερε να αποβάλει την εικόνα του επιθετικού αντιαμερικανού αριστερού». Εξίσου σημαντικό υπήρξε ασφαλώς και το ραντεβού με τον Έρικ Ρούμπιν του State Department, παρουσία και του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Κρίστοφερ Σμαρτ, που μάλιστα παρατάθηκε, ξεπερνώντας το δίωρο.

Παράξενη σιωπή της Κουμουνδούρου για τις παρακολουθήσεις του προέδρου
Εντύπωση προκαλεί και η λιγοστή αντίδραση και οι ανύπαρκτες, πλέον, αναφορές της Κουμουνδούρου στο ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών που είχαν στόχο μεταξύ άλλων και τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς και της «άνωθεν εντολής» να καταστραφούν παραμονές των πρώτων εκλογών, τον Μάιο, όλα τα αρχεία από τις παρακολουθήσεις αθτές, που δεν αφορούσαν μόνο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλα στελέχη του κόμματός του, όταν επικεφαλής της ΕΥΠ ήταν ο Κώστας Μπίκας, έμπιστος της οικογένειας Παπανδρέου και πιστός φίλος του Κάρολου Παπούλια. Θα περίμενε κάποιος πιο σθεναρές αντιδράσεις και οπωσδήποτε μία επιμονή σε σχέση με τη διερεύνηση μίας ιστορίας σαν κι αυτή, ιδιαίτερα από έναν ριζοσπάστη πολιτικό, όταν από την άλλη πλευρά υπάρχει το σύστημα «Παπανδρέου».

Πράσινοι κόκκοι σε ροζ φόντο
Δημοσιεύματα κάνουν λόγο και για άλλους αποχωρήσαντες από το ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα ο Ευάγγελος Χωραφάς, πρώην στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο Αντώνης Κοτσακάς (πρώην υφυπουργός Εργασίας και υπουργός Αιγαίου) στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου) και ο Γιώργος Ραφτόπουλος (κορυφαίος συνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της ΓΣΕΕ από το 1983 έως το 1989), ενώ ακόμη και ενδοπαραταξιακά ενοχλητικές και ανώφελες έχουν χαρακτηριστεί και μεταγραφές στελεχών όπως ο Φωτόπουλος της ΔΕΗ και η Λούκα Κατσέλη.

Ο επικοινωνιολόγος Δημήτρης Τζιώτης και το πράσινο «τανκ»
Άλλη μία «βαρύγδουπη» μεταγραφή από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε τελευταία στο πρόσωπο του Δημήτρη Τζιώτη.
Ο κ. Τζιώτης επικεφαλής της εταιρείας στρατηγικού σχεδιασμού Clever Bank που ανέλαβε την προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ, είναι «σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Real News»- στενός φίλος της οικογένειας Παπανδρέου και ειδικά του Νίκου, αδελφού του πρώην πρωθυπουργού. Με αυτόν άλλωστε και μαζί με τον στενό συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου Γ. Αγραφιώτη, όπως επίσης και με τον εξ απορρήτων του Κ. Σημίτη, Γ. Πανταγιά και τον Σπύρο Βούγια δημιούργησαν τη «δεξαμενή σκέψης» «Green Tank», κάτι που ίσως αποδειχθεί μοιραίο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις επιλογές του.

Πρώτον, από πολιτικής πλευράς, μιάς και ο ρόλος του Τζιώτη δεν ήταν διόλου ευκαταφρόνητος, εφόσον ευελπιστούσε να γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ στην εσωκομματική αναμέτρηση το 2007 με αντιπάλους τον Γ. Παπανδρέου, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Κώστα Σκανδαλίδη, για να αποσύρει τελευταία στιγμή την υποψηφιότητά του.
Και, δεύτερον, από τεχνοκρατικής πλευράς, δεδομένης της σημαντικότητας του επικεφαλής επικοινωνιολόγου μίας προεκλογικής καμπάνιας, στου οποίου τα χέρια εναποτίθεται ένα κόμμα στο κατώφλι της κατάκτησης του κυβερνητικού θώκου...

Πηγή περιοδικό Crash, τεύχος Μαΐου, αρ. 32


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Αυτοδιοικητικές εκλογές και οι Έλληνες ψήφισαν για το ποιόν εμπιστεύονται να τους εκπροσωπήσει και να εργαστεί υπέρ των συμφερόντων τους, σε τοπικό, δημοτικό ή περιφερειακό επίπεδο.

Οι πρώτες ενδείξεις αναφέρονται σε υψηλά ποσοστά αποχής, ενώ η υποψηφιότητα Μπουτάρη φαίνεται πως προτιμήθηκε από τους Θεσσαλονικείς, και θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως μετά την επόμενη Κυριακή θα είναι και πάλι Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, εάν "κλείσει" μία καλή συμφωνία με κάποιον από τους αποκλεισμένους "αριστερόφρονες" υποψηφίους...

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προηγείται σύμφωνα με Exit Poll του TV100 ο Απ. Τζιτζικώστας με 35,1% και ακολουθούν ο Γ. Ιωαννίδης με 16% και η Δέσποινα Χαραλαμπίδου με 15,6%. Στο 9,9% ακολουθεί ο Μ. Μπόλαρης.

Συντριβή για τη ΝΔ δείχνουν τα exit polls, τόσο για το δήμο της Αθήνας όσο και για την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την περιφέρεια Αττικής.
Αν και κανείς δεν περίμενε να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της πρώτης Κυριακής, εντούτοις τα αποτελέσματα είναι τόσο καταδικαστικά για τη ΝΔ, ώστε δεν μπορεί κανείς να τα αγνοήσει, ακόμα και να θέλει.
Τόσο στην Αθήνα όσο και στην Περιφέρεια Αττικής, η ΝΔ συγκεντρώνει περί το 15% και οδεύει ολοταχώς στη μετεξέλιξή της σε ΠΟΛΑΝ.Δ. Πορφύρης/Π. Σταφυλά 

Επτά τζιχαντιστές Γαλλικής υπηκόοτητας συνελήφθησαν σε τρεις ευαίσθητες γειτονιές του Στρασβούργου (Meneau), σχεδόν δυο μήνες μετά την επιστροφή τους από τη Συρία. Στο οικογενειακό τους περιβάλλον είχαν δικαιολογήσει την απουσία τους ως μια ανθρωπιστική αποστολή στο εξωτερικό. Η ιστορία τους δεν έπεισε την εισαγγελία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στο Παρίσι που εξέδωσε ένταλμα σύλληψής τους. Βαρύνονται για συμμετοχή σε εγληματική οργάνωση που σχετίζεται με τρομοκρατία. Την Παρασκευή προφυλακίστηκαν.

Σύμφωνα με πηγή που παρακολουθεί στενά την υπόθεση, οι νομικές αρχές στοχεύουν επίσης στον εντοπισμό του 29χρονου Mourad Fares από την Λυόν ο οποίος εικάζεται ότι είναι ένας σημαντικός «διαμεσολαβητής» για τους υποψήφιους Τζιχαντιστές. Προσλαμβάνει Γαλλους μέσω των κοινωνικών δικτύων και βρίσκεται στη Συρία. Θεωρείται υπεύθυνος εκτος της ομάδας του Στρασβούργου, και για τη στρατολόγηση των δύο νεαρών αδερφών από την Τουλούζη.
Οι δυο αυτόχθονες εξισλαμισμένοι Γάλλοι Τζιχαντιστές που σκοτώθηκαν στη Συρία.

Οι πέντε ύποπτοι έχουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο ενώ οι άλλοι δύο έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για αδικήματα κλοπής. Οι ύποπτοι ηλικίας 23 έως 25 είναι μέλη μιας ομάδας 12 ατόμων που έφυγαν για τη Συρία τον Δεκέμβριο του 2013. Η αναχώρησή τους πυροδότησε την απαρχή μιας κινητοποίησης κατά της « κατήχησης για Ιερό Πόλεμο ” σε αυτήν την περιοχή νότια του Στρασβούργου.
Από τις συλλήψεις στο Στρασβούργο.


Πρόσφατα έχει δοθεί πράσινο τηλεφωνικό νούμερο από το Υπουργείο Εσωτερικών σε όλην την επικράτεια ώστε να καταγγέλλονται οι ύποπτοι φυγής για Τζιχάντ.

Η έρευνα που διεξάγεται από την δικαστή της Αντιτρομοκρατικής Laurence Le Vert, μάλλον δεν θα μπορέσει να απαντήσει στο ερώτημα που βασανίζει μια ολόκληρη χώρα: Πως είναι δυνατόν 700 Γάλλοι , νεαροί μουσουλμάνοι αλλά και κάποιοι εξισλαμισμένοι (όπως τα 2 αδέρφια από την Τουλούζη που σκοτώθηκαν) να εγκαταλείπουν συγγενείς και φίλους για να εμπλακούν στον πόλεμο της Συρίας που δεν είναι καν ο τόπος μιας μακρινής καταγωγής τους;

20140518-103547-38147231.jpg
20140518-103547-38147773.jpg
20140518-103546-38146934.jpg
20140518-103548-38148035.jpg


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


«Η γερμανική κυβέρνηση ανησυχεί ότι η πιο φτωχή χώρα –μέλος της ΕΕ,η Βουλγαρία, θα πέσει στην επιρροή της Μόσχας» προειδοποιεί το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ. Επικαλείται μάλιστα πληροφορίες της διαβόητης γερμανικής μυστικής υπηρεσίας BND ότι η Μόσχα θέλει να εκμεταλλευτεί τη Βουλγαρία ως «πολιτικό προγεφύρωμα». Ο εκβιασμός των Γερμανών ωμός. Η πιο φτωχή χώρα της ΕΕ δεν μπορεί να διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία!

Της Ιωάννας Καρδάρα 

Ποιο είναι το θέμα: Η Ρωσία ξεκινά την κατασκευή του αγωγού South Stream που θα μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας και της Βουλγαρίας στην Αυστρία. Το Ευρωπαικό κοινοβούλιο τάχθηκε μάλιστα κατά της κατασκευής αυτού του αγωγού Αντίθετα, το κοινοβούλιο της Βουλγαρία αντέδρασε και προσπαθεί να τροποποιήσει το ενεργειακό δίκαιο και να απαλλάξει τον υποθαλάσσιο αγωγό από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαική Επιτροπή αντέδρασε σκληρά και προειδοποίησε τη Σόφια με κυρώσεις. Ο γερμανός Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Ετινγκερ απείλησε ότι «αν η Σόφια τροποποιήσει το νόμο , τότε θα αντιδράσει αναλόγως και θα αναλάβει νομικά μέτρα για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η Βουλγαρία είναι ένας εύκολος στόχος για το Κρεμλίνο, επειδή η χώρα εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία για να επιβιώσει» γράφει το Σπίγκελ. «Το ένα τρίτο της οικονομικής παραγωγής της Βουλγαρίας ελέγχεται άμεσα ή έμμεσα από τη Μόσχα» λένε οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες γράφει το γερμανικό περιοδικό .Θεωρεί αδιανόητο μάλιστα το γεγονός ότι «ο κυβερνών συνασπισμός της Βουλγαρίας –που αποτελείται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες, το οποίο εκπροσωπεί την τουρκική μειονότητα της χώρας– είναι στενά συνδεδεμένος με τη Μόσχα» .

Γιατί κόπτονται τόσο οι Γερμανοί; Όπως και οι Αμερικανοί άλλωστε ,στηρίζουν την κατασκευή ενός άλλου αγωγού –του ΤΑΡ- ο οποίος θα μεταφέρει αζερινό φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας, Ελλάδας, Αλβανίας και από εκεί υποθαλάσσια στην Ιταλία. 
Η Ελλάδα μάλιστα μετέχει στην κατασκευή του αγωγού TAP, ερχόμενη σε αντίθεση με τη Μόσχα και βάζοντας τέλος στη σφοδρότατη επιθυμία του ηγέτη του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν να κατασκευαστεί μέσω Βουλγαρίας και Ελλάδας και εν συνεχεία μέσω Αδριατικής αγωγός ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ιταλία, το νότιο παρακλάδι του South Stream, για τον οποίο συζητούσαμε τόσα χρόνια, από την εποχή της πρωθυπουργίας του Κώστα Καραμανλή. 
Τη διέλευση του ρωσικού αγωγού από την Ελλάδα είχε υπονομεύσει και ο Γιώργος Παπανδρέου, υπηρετώντας τους πολιτικούς και οικονομικούς στόχους των ΗΠΑ.

Τώρα η Μόσχα έχει αλλάξει σχέδια και κατασκευάζει αγωγό που θα διέλθει από τη Βουλγαρία με προορισμό την Αυστρία. Η ρωσική Gazprom βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη Βουλγαρική κυβέρνηση για την κατασκευή του αγωγού, αλλά το Βερολίνο πιέζει ασφυκτικά τη Σόφια να σταματήσει το έργο. 
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ μετέβη στη Σόφια και συναντήθηκε με τον δεξιό πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στα σχέδια της σοσιαλιστικής κυβέρνησης. 
Ο δεξιός πρόεδρος της Βουλγαρίας υπάκουσε πρόθυμα και έκανε λόγο για «εξελίξεις υψηλής επικινδυνότητας σε όλη την περιοχή», εκφράζοντας φόβους ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη Βουλγαρία και τα Βαλκάνια, προσπαθώντας να εντάξει αυτά τα κράτη στη σφαίρα επιρροής του.
Η ελεγχόμενη από τους Σοσιαλιστές κυβέρνηση επιμένει όμως και ο υπουργός Ενέργειας, Ντράγκομιρ Στόινεφ κατέστησε σαφές ότι η Βουλγαρία δεν θα υποκύψει στις γερμανικές πιέσεις και θα ξεκινήσει την κατασκευή του αγωγού άμεσα. 
Ο χρόνος θα δείξει πως θα κινηθεί η Ρωσία του Πούτιν και αν οι πιέσεις της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα φτάσουν μέχρι την ανατροπή της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Βουλγαρίας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Του Γιώργου Παπαγιανόπουλου

Σήμερα 18 Μαΐου, την πρώτη Κυριακή από τις δύο συνεχόμενες που ως πολίτες θα προσέλθουμε στις κάλπες, ψηφίζουμε για τους «δύο βαθμούς τοπικής αυτοδιοίκησης».
Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι:
Έχουμε δυνατότητα επιλογής. Με συναίσθημα ευθύνης, ο καθείς και η καθεμιά, να επιλέξει τους «σωστότερους», τους πιο δημιουργικούς, τους πιο ανοιχτόμυαλους και διεκδικητικούς συνάμα.
Σήμερα η χώρα και ο λαός μας βιώνουν μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Η χώρα βρίσκεται εγκλωβισμένη, εξαρτημένη και χρεωμένη στους δανειστές της λόγω Μνημονίων.

Η πλειονότητα του λαού μας βιώνει μία διαρκή επιδείνωση των συνθηκών ζωής.
«Τώρα, χωρίς χρονοτριβή, είναι ευθύνη όλων μας να δώσουμε το «παρών» σε μία πανεθνική – παλλαϊκή προσπάθεια, για απαλλαγή από μνημόνιο – δανεισμό – υποτέλεια.

Και στην αυτοδιοίκηση, που έχει μπει στην εντατική, υπό την χειρουργική μέριμνα γερμανού υφυπουργού, δίνουμε τη μάχη για έναν δήμο – όργανο και εφαλτήριο ανάπτυξης, ανασυγκρότησης, αυτοδιάθεσης» (Τίμος Θεοχάρης, υποψήφιος με τον συνδυασμό Χαλάνδρι, αλλάζουμε πορεία).

Να στηρίξουμε εκείνα τα ψηφοδέλτια που είναι όσο το δυνατόν λιγότερα κομματιασμένα, εκείνα που βοηθάνε να συσπειρωθεί ο λαός, σε μία βάση πατριωτικής λαϊκής δημοκρατικής συμπαράταξης, για μία μεγάλη αυριανή δημοκρατική παλλαϊκή πανστρατιά.

Την επόμενη Κυριακή θα ψηφίσουμε και για ευρωεκλογές.
Πέραν των μνημονίων και της όποιας πορείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και προς ποια κατεύθυνση οδεύει, προς όφελος ποιων…) στην Ελλάδα προέκυψε και ένα θέμα μείζων και υφέρπων ταυτόχρονα. Με αφορμή την υπόθεση Σαμπιχά και Χριστόπουλου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ –μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα είναι αλήθεια-, επανήλθε στον δημόσιο διάλογο το θέμα του πατριωτισμού, συνακόλουθα με τη στάση στα εθνικά μας θέματα.
Με αφορμή τη Σαμπιχά και τον Χριστόπουλο, επανεμφανίστηκε το κοινό μπλοκ εθνομηδενιστών και «εκσυγχρονιστών», το ίδιο και απαράλλακτο (με προσθαφαιρέσεις) όπως και σε όλα τα προηγηθέντα γεγονότα, όπως:
- Τη στήριξη της «σόφρωνος στάσης» του Σημίτη (που αποδέχτηκε «Γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο…)
- Την παράδοση του Οτσαλάν στην Τουρκία
- Το σχέδιο Ανάν που διέλυε την Κυπριακή δημοκρατία, ως «δίκαιη λύση» του Κυπριακού
- Τις δηλώσεις του (άθλιου) ΓΑΠ ή Γιωργάκη, για δικαίωμα στον «συλλογικό αυτοπροσδιορισμό» της μειονότητας στην Ελληνική Θράκη

Διαφοροποίηση (εκλογικής κοπής) υπάρχει μόνο στο θέμα των μνημονίων όπου φαίνεται να επικρατεί μία «ισορροπία» μεταξύ των πατριωτών και των εθνο-μηδενιστών (οι «εκσυγχρονιστές» είναι με τα μνημόνια).

Το είπαμε, το ξαναλέμε, θα το ξαναπούμε:
Ο δημοκρατικός πατριωτισμός είναι το ατσάλι που δένει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού και του έθνους. Και επίσης, «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες».

Καλό βόλι!

Πηγή εφημ. «Το Παρόν»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 

 
Επ’ ευκαιρία των σημερινών αυτοδιοικητικών εκλογών, είναι σκόπιμο να συνειδητοποιήσουμε κάποια πράγματα. Με πρόσχημα την οικονομική κρίση και τον περιορισμό της σπατάλης του δημοσίου χρήματος, το πολιτικό σύστημα βρήκε την ευκαιρία να εξαπατήσει το λαό και να γίνει ακόμα πιο συγκεντρωτικό. Και φυσικά όπου αυξάνεται ο συγκεντρωτισμός της εξουσίας, αυξάνεται αυτόματα και ο αυταρχισμός.

Αρχικά κατάργησε τις Κοινότητες και συγκέντρωσε την εξουσία σε Καποδιστριακούς Δήμους. Στη συνέχεια κατάργησε τις Νομαρχίες, κατάργησε πολλούς Δήμους και συγκέντρωσε την εξουσία σε ορισμένους Καλλικρατικούς Δήμους και σε 13 Περιφέρειες. Φυσικά, ούτε η σπατάλη ούτε η διαφθορά μειώθηκαν. Απλά τώρα, τα τοπικά έργα μπορούσαν να δοθούν σε κάποιους κεντρικούς εργολάβους. π.χ. σκουπίδια.

Στις εκλογές που γίνονται σήμερα, μείωσε δραματικά τα εκλογικά τμήματα και αύξησε τον αριθμό των εκλογέων σε κάθε τμήμα, επιδιώκοντας την ταλαιπωρία των ψηφοφόρων, την αγανάκτηση των δικαστικών αντιπροσώπων και την αποχή των εφορευτικών επιτροπών, προκειμένου να αυξήσει στο μέλλον την αποχή και την απομάκρυνση των πολιτών από τα πολιτικά πράγματα. Ενώ φυσικά υπάρχει η δυνατότητα της φθηνής και γρήγορης ψηφιακής τεχνολογίας, ούτε λόγος γι’ αυτήν.

Τελευταία, ολόκληρο το πολιτικό σύστημα προπαγανδίζει τη μείωση του αριθμού των βουλευτών, ώστε ο κύκλος του πολιτικού προσωπικού να κλείσει πιο πολύ και να περιοριστεί σε λίγες διαπλεκόμενες πολιτικές οικογένειες.

Τι στάση κρατάει σε όλα αυτά ο λαός; Χαίρεται (αν είναι δυνατόν!!!) που γίνονται αυτοί οι περιορισμοί της Δημοκρατίας, γιατί νομίζει ότι έτσι αυτοτιμωρείται το πολιτικό σύστημα. Λάθος, μέγα λάθος!!! Η προπαγάνδα των καθεστωτικών ΜΜΕ, δεν αφήνει τον απλό πολίτη να αντιληφθεί ότι, με αυτούς τους περιορισμούς, το πολιτικό σύστημα συγκεντρώνει την εξουσία σε όλο και λιγότερα διαπλεκόμενα χέρια. Δεν αντιλαμβάνεται ότι έτσι, ο ίδιος ο πολίτης συνηγορεί στην αύξηση ταυτόχρονα και του αυταρχισμού που καθιστά τον πολίτη αδύναμο και ανυπεράσπιστο, στέλνοντάς τον στον καναπέ της απάθειας, εύκολο αντικείμενο για εκμετάλλευση, από τους επαγγελματίες του συστήματος.

Πέτρος Χασάπης

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 

«Ήξερα ότι η υποψηφιότητά μου θα ενοχλούσε και κυρίως εδώ στην Ξάνθη, αλλά δεν είμαι διατεθειμένος να ανεχτώ εκλογικές αλητείες»

Καταγγελία για ύποπτη τεχνητή έλλειψη των ψηφοδελτίων του Συνδυασμού εθνικού σκοπού ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ του οποίου ηγείται, έκανε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης και Βουλευτής Επικρατείας Τέρενς Κουίκ.

Συγκεκριμένα, ως δια… μαγείας (!) άρχισαν, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, να παρατηρείται σχεδόν μηδενικός αριθμός των διαθέσιμων ψηφοδελτίων του Συνδυασμού εθνικού σκοπού ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ από εκλογικά κέντρα, κυρίως του Δήμου Τοπείρου Ξάνθης.

Όπως δήλωσε ο Τέρενς Κουίκ:

«Δεν περίμενα ότι οι αθλιότητες θα ξεκίναγαν τόσο νωρίς την κρίσιμη μέρα των εκλογών.
Καθιστώ προσωπικά υπεύθυνους για οτιδήποτε έκνομο συμβεί σε βάρος του Συνδυασμού μας και τους εποπτικούς μηχανισμούς της Περιφέρειας και της Αντιπεριφέρειας και του Δήμου και τους κατά τον νόμο Δικαστικούς Αντιπροσώπους.
Αντίστοιχη προειδοποίηση απευθύνω και προς το Υπουργείο Εσωτερικών, που έχει την ευθύνη της διεξαγωγής των εκλογών.
Ο κάθε Δικαστικός Αντιπρόσωπος όφειλε να ελέγξει τον ακριβή αριθμό ψηφοδελτίων που παρέλαβε από το Δήμο, βάσει του νόμου +20% και να αναφέρει τις τυχόν ελλείψεις.
Θεωρώ εξαιρετικά ύποπτη την παράδοση μειωμένου αριθμού ψηφοδελτίου σε εκλογικά κέντρα του Δήμου Τοπείρου. Προφανώς εκεί κυκλοφορούν Δούρειοι Ίπποι ή Εφιάλτες της Δημοκρατίας που μας έχουν στοχεύσει επ’ ωφελεία συγκεκριμένου αντιπάλου Συνδυασμού.
Έδωσα εντολή στον νομικό μου σύμβουλο, δικηγόρο Βαγγέλη Παπαγεωργίου να ετοιμάσει μηνυτήρια αναφορά που θα κατατεθεί στην Εισαγγελία.
Ήξερα από την πρώτη στιγμή, ότι η προσωπική μου επιλογή να κατέβω ως υποψήφιος Περιφερειάρχης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με ένα ψηφοδέλτιο εθνικού σκοπού, θα ενοχλούσε πολλούς και ειδικότερα στην Ξάνθη.
Αντίστοιχες καταστάσεις πληροφορήθηκα ότι παρατηρήθηκαν και σε εκλογικά κέντρα της Ροδόπης.
Και στις δύο Περιφέρειες υπήρξε άμεση παρέμβαση των εκπροσώπων μας και αποστολή ικανού αριθμού νέων ψηφοδελτίων.
Επίσης ζητώ από την Περιφέρεια να ελέγξει το θέμα των φακέλων, καθώς υπάρχουν αιτήματα για έλλειψή τους σε ορισμένα εκλογικά κέντρα.
Αυτή η δήλωση είναι και η τελευταία μου προειδοποίηση, μέχρι να τελειώσει η καταμέτρηση και στο τελευταίο εκλογικό κέντρο της ΑΜ-Θ Περιφέρειας.
Δεν ανέχομαι τις εκλογικές αλητείες».Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Πού οδηγείται η αμυντική πολιτική της χώρας και πως αυτή θα αντιμετωπίσει τους κολοσσιαίους εξοπλισμούς της άλλης πλευράς και τις κλιμακούμενες πιέσεις και προκλήσεις της;

Γράφει ο Περικλής Νεάρχου
Πρέσβης ε.τ.

Το αδυσώπητο αυτό ερώτημα τίθεται από τις νέες περικοπές αμυντικών δαπανών που αφορούν την περίοδο 2014 – 2018. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που έγινε αντικείμενο διαπραγματεύσεως με την «τρόικόικα», οι προβλεπόμενες δαπάνες μειώνονται σε δραματικά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, για το τρέχον έτος προβλέπονται 533 εκατ. ευρώ, για το επόμενο έτος 700 εκατ., για το 2016 598 εκατ., για το 2017 497 εκατ. και για το 2018 500 εκατ. ευρώ…! Τα ποσά αυτά με δυσκολία καλύπτουν τις λειτουργικές δαπάνες και δεν αφήνουν περιθώριο νέων προμηθειών για την κάλυψη μεγάλων και κρισιμότατων κενών που υπάρχουν, ιδιαίτερα στον αεροναυτικό τομέα.

Η μόνη θετική εξέλιξη στο σημερινό σκηνικό είναι η συμφωνία για την ολοκλήρωση των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού. Δεν μπορεί όμως και στην περίπτωση αυτή να μην παρατηρήσει κανείς ότι χρειάσθηκαν τόσο χρόνια για να απεγκλωβισθούν τα υποβρύχια, που τα έχει τόσο μεγάλη ανάγκη το Πολεμικό Ναυτικό και να τα παραλάβει τελικά όταν η Τουρκική πλευρά θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα έξι δικά της υποβρύχια του ιδίου τύπου…

Η Τουρκία έχει κάνει όμως παραλλήλως μεγάλα άλματα στον εκσυγχρονισμό των φρεγατών της, στην κατασκευή κορβετών και περιπολικών ανοικτής θαλάσσης. Έχει αναπτύξει στα παράλιά της σύστημα θαλάσσιας επιτηρήσεως και έχει κατασκευάσει πλήθος σύγχρονων αποβατικών σκαφών. Έχει επίσης αγοράσει μεγάλο αριθμό ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων και αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, ενώ προμηθεύεται από τις ΗΠΑ υπερσύγχρονες τορπίλες υποβρυχίων.

Η Ελλάδα υστερεί στον εκσυγχρονισμό των φρεγατών της και έχει μείνει χωρίς αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Είχε εξαγγελθεί, πριν από δύο χρόνια, ότι είχε επιτευχθεί συμφωνία με τη Γαλλία για την προμήθεια, ως προσωρινή λύση, με τη μέθοδο leasing, δύο φρεγατών τύπου Freemm και τεσσάρων γαλλικών αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας. Δεν υπάρχουν πληροφορίες εάν η συμφωνία αυτή προχωρεί και πότε οι δύο αυτές φρεγάτες και τα τέσσερα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας θα έρθουν στην Ελλάδα. Η μέθοδος leasing (ενοικιαγοράς) έχει το πλεονέκτημα ότι μεταθέτει στο μέλλον την αποπληρωμή των προμηθευομένων οπλικών συστημάτων και παρέχει μία διέξοδο στη σημερινή οικονομική ασφυξία που αντιμετωπίζει η χώρα. Η παράταση πληρωμών έχει, ασφαλώς, κόστος. Εάν όμως δεν υπάρχει άλλη λύση είναι ευκταία γιατί βοηθά να αντιμετωπισθούν τα πολύ επείγοντα αμυντικά προβλήματα.

Το θλιβερό στην περίπτωση των ναυτικών εξοπλισμών είναι η ολέθρια διαχείριση της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας. Η μεγαλύτερη ναυτική δύναμη του κόσμου και μία χώρα που ο μισός σχεδόν εθνικός της χώρος αποτελείται από νησιά, δεν έχει σήμερα ναυπηγική βιομηχανία και δεν μπορεί από μόνη της να καλύψει τις ανάγκες της σε πολεμικά σκάφη.

Εάν μάλιστα αναρωτηθεί κανείς σε ποια συγκυρία συμβαίνει αυτό και αναλογισθεί τους κινδύνους που απορρέουν από μία τέτοια κατάσταση, τότε η θλίψη και η οργή είναι ακόμη πολύ μεγαλύτερη. Το ναυάγιο και η εγκατάλειψη της ναυπηγικής βιομηχανίας γίνεται όταν διακυβεύεται το μέγα θέμα της ΑΟΖ και όταν εκδηλώνονται απροκάλυπτα οι τουρκικές επιβουλές και προκλήσεις στο Αιγαίο. Ποιος θα εμποδίσει την Άγκυρα να προβεί σε τετελεσμένα γεγονότα, σε μία κατάλληλη ευκαιρία, εάν δεν υπάρχει από την άλλη πλευρά το αναγκαίο αντίπαλον δέος;

Η Ελλάδα πρέπει να αντιταχθεί δυναμικά στη χρεοκοπημένη και σε ορισμένες περιπτώσεις ύποπτη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, που καταδικάζει κυριολεκτικά τη βιωσιμότητα των ναυπηγείων της χώρας, προτάσσοντας τις γνωστές αρχές του περιβόητου «ελεύθερου ανταγωνισμού»! Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει αποφασιστικά αθέμιτες και ετεροβαρείς συμβάσεις και σκάνδαλα με στόχο να γίνει μία νέα αρχή και να αναγεννηθεί, πάνω σε νέες βάσεις, η Ελληνική ναυπηγική βιομηχανία.

Ανάλογη είναι και η κατάσταση που αφορά την Πολεμική Αεροπορία. Οι Έλληνες αεροπόροι έχουν αποδείξει επανειλημμένα σε διεθνείς συναντήσεις και ασκήσεις ότι βρίσκονται μεταξύ των πρώτων στην παγκόσμια κατάταξη. Η κατάσταση αυτή προέκυψε από σκληρή εκπαίδευση και την άριστη αξιοποίηση των διατεθειμένων αεροπορικών μέσων.

Χρειάζεται όμως η Ελληνική Αεροπορία, όσο δύσκολη και αν είναι η σημερινή κατάσταση, να διατηρήσει αφ’ ενός τα υψηλά επίπεδα εκπαιδεύσεως και να παρακολουθήσει αφ’ ετέρου τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις. Η Αεροπορία έχει επείγουσα ανάγκη από το νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος. Από το νέο μαχητικό και άλλα μέσα για να αντιμετωπίσει το αεροσκάφος πέμπτης τεχνολογικής γενεάς F35, που θα αρχίσει προσεχώς να παραλαμβάνει η Τουρκία. Έχει ανάγκη από νέους ηλεκτρονικούς εξοπλισμούς και συστήματα, από σύγχρονα ραντάρ AESA, ραντάρ εδάφους και εκσυγχρονισμό και ενίσχυση της αντιαεροπορικής της άμυνας. Έχει ανάγκη από εκσυγχρονισμό των μαχητικών ελικοπτέρων της και αντικατάσταση και ενίσχυση του στόλου των μεταφορικών της ελικοπτέρων.

Οι ανάγκες είναι τεράστιες σε όλους τους τομείς. Ο στρατός ξηράς, μετά τη ματαίωση της αγοράς των δοκιμασμένων Ρωσικών Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) BMP3, μένει ακάλυπτος από ένα αξιόμαχο ΤΟΜΑ, που είναι απαραίτητο συμπλήρωμα στο άρμα. Η εκπληκτική πρόοδος της τουρκικής βιομηχανίας στην κατασκευή κάθε είδους πυραύλων, μικρού και μεγάλου βεληνεκούς, όπως επίσης η αναμενόμενη παραλαβή από τον τουρκικό στρατό του τουρκικής κατασκευής άρματος τύπου Altay, θέτουν νέες προκλήσεις στην Ελληνική άμυνα και αποτροπή, που δεν μπορούν και δεν πρέπει να αγνοηθούν.

Ο τομέας των εξοπλισμών έγινε κατά την προηγούμενη περίοδο προνομιακό πεδίο σκανδάλων και διαφθοράς. Η θλιβερή αυτή επίδοση των ιθυνόντων δυσφήμισε τις αμυντικές δαπάνες, που αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη και καχυποψία, ιδίως σε μία περίοδο τραγικής οικονομικής καταστάσεως. Οι κίνδυνοι όμως είναι προφανείς και άμεσοι. Τα μεγάλα εθνικά θέματα της χώρας διακυβεύονται σήμερα που η Ελλάδα είναι σε θέση αδυναμίας και χειραγωγείται επιπλέον από την «τρόικα» και τους υποβολείς της. Η διαφύλαξη μίας αποτελεσματικής αποτροπής είναι αναπόσπαστο μέρος της γενικότερης αντιστάσεως και του αγώνα που διεξάγει η χώρα για την παλινόρθωσή της και το εθνικό της μέλλον.

Πηγή εφημ. «Το Παρόν»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 

- Μετά την άκρως επιτυχημένη συμμετοχή του κυρίου Σαμαρά στους επιταφίους φτάνουν βροχή οι προτάσεις στο Μαξίμου από Ιερές Μητροπόλεις της χώρας για να αναλάβει το πόστο του δεξιού ψάλτη μετά τις ευρωεκλογές.  

- Ο κύριος Βενιζέλος σε μια ύστατη προσπάθεια να σώσει την Ελιά από τον εκλογικό δάκο-3%, ανακοίνωσε ότι δέχεται να έχει μισθό 70 ευρώ το μήνα, αρκεί να μην τον εξαφανίσει ο λαός από το εκλογικό τοπίο.  

- Επίσης, εκλιπαρεί για μία ψήφο, λέγοντας πως αν η Ελιά δεν κάνει καρπούς θα φύγει από την κυβέρνηση. Μάλλον το αντίθετο πρέπει να λέει αν θέλει να αποφύγει τον τίτλο του 2,5%. Και πολύ του είναι εδώ που τα λέμε!

- Ο κύριος Πάγκαλος πήρε το γιαούρτι του πίσω και τα έβαλε με την κυρία Δούρου. Όπως θα θυμάστε, κάθε που τον γιαούρτωναν, τα έβαζε με το ΣυΡιζΑ. Πάντως προείδε ότι η Ελιά δεν θα άντεχε το πολιτικό του βάρος.  

- Η κυρία Μπακογιάννη δήλωσε σε συνέντευξή της ότι η ΝΔ είναι πλέον μικρό κόμμα και τα έβαλε με την οικογενειοκρατία στην πολιτική ζωή, παρόντος του πατέρα της, του αδερφού της και του γιου της! 

- Πολλοί υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι παρουσιάζονται ως οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Μιας πόρτας που, όλως τυχαίως, το προηγούμενο διάστημα ήταν κλειδαμπαρωμένη.  

- Εξασφαλισμένη έχει την επαγγελματική του καριέρα ο υπουργός παιδείας τώρα που πλησιάζει η λήξη της θητείας του. Θα εγκαινιάζει ιδιωτικά ΙΕΚ και θα ιδρύσει εταιρεία αποστολής προσκλήσεων σε προεκλογικές εκδηλώσεις.  

- Έχουν μαζέψει τον Άδωνι ή μου φαίνεται; Εκτός αν είδε στο υπουργικό του σακάκι της ημερομηνία λήξης του και σχεδιάζει την επόμενη κομματική κωλοτούμπα. Να τον δω να γλύφει τον ΣυΡιζΑ και να κόψω τα γενόσημα.  

- Η ελληνική κυβέρνηση συνομιλούσε με τη ΧΑ. Η ουκρανική κυβέρνηση συνεργάζεται με τους Ουκρανούς φασίστες. Και οι δύο κυβερνήσεις στηρίζονται από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Πολλές οι συμπτώσεις, πάρα πολλές!  

- Λίγο τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου, λίγο κάτι βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει, θέλουν να μας κάνουν να συμπαθήσουμε το Γιωργάκη και τον Μπερλουσκόνι. Μάταια προσπαθούν, υπάρχουν και όρια.  

- Είναι ψέματα ότι ο Ερντογάν επιτέθηκε σε συγγενή νεκρού ανθρακωρύχου. Τον έπιασε από το λαιμό και τα μαλλιά, μόνο και μόνο για να ακουμπήσει στον ώμο του και να κλάψει. 

- Μου θύμισε τους δικούς μας σωτήρες που πονάνε, που υποφέρουν, που δεν μπορούν να κοιμηθούν τα βράδια λόγω των δυσκολιών που περνάνε οι εργαζόμενοι στη χώρα μας εξ αιτίας της ΕΕ και του ΔΝΤ.

 - Δεν τους κολλάει ο ύπνος στα αναπαυτικά τους στρώματα γιατί έχουν το νου τους στους άστεγους. Δεν κατεβαίνει με τίποτα το φιλέτο στον οισοφάγο τους γιατί έχουν το νου τους στους πεινασμένους.  
- Δεν τους χωράει ο αναπαυτικός καναπές του σπιτιού τους γιατί έχουν το νου τους στους άστεγους. Ούτε παυσίπονο δεν παίρνουν για τον πονοκέφαλο γιατί έχουν το νου τους σ’ αυτούς που δεν έχουν να αγοράσουν φάρμακα. 

- Δεν έχουν όρεξη να κάνουν τη δουλειά τους (ψήφισμα και υπογραφή νέων μνημονίων) γιατί έχουν το νου τους στα εκατομμύρια των ανέργων και των υποαπασχολούμενων.

 - Δεν μπορούν να διαβάσουν το βράδυ πριν κοιμηθούν ούτε μία ευρωπαϊκή οδηγία γιατί έχουν το νου τους στους χιλιάδες των πολιτών που τους έκοψε η ΔΕΗ το ρεύμα επειδή δεν έχουν να το πληρώσουν.

 - Δεν έχουν το κουράγιο ούτε στην προεκλογική περίοδο να συμμετέχουν ενεργά και με πάθος γιατί έχουν το νου τους στο πολιτικό τους μέλλον. Ονειρεύονται ποτάμια, ελιές, και τσίπ(ου)ρα σύριζα στην Κουμουνδούρου. 

- Αν και μετά από τις επερχόμενες εκλογές οι μισοί ψηφοφόροι γίνουν κοψοχέρηδες, τότε θα μιλάμε για παγκόσμια πρωτιά μαζοχισμού, λησμονιάς και ανοησίας.

Από kyrgiakischristos, μοντάζ Γρέκι


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Tου Κωνσταντίνου Χατζή

Μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις των Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς, ολίγα εικοσιτετράωρα προ των εκλογών και την προσπάθεια να κάνει σχεδόν ήρωες τους Σαμαρά-Βενιζέλο στα μάτια της κοινής γνώμης, έρχονται στο μυαλό τα ιστορικά γεγονότα της δύσμοιρης αυτής χώρας.

Το 1831 ο Εθνικός Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας, μέσα σε δυόμισι χρόνια έχει κάνει την πρώτη απογραφή του πληθυσμού, την Διοικητική διαίρεση της χώρας, την ίδρυση των Δικαστηρίων και Εμποροδικείων, την θέσπιση κώδικα πολιτικής δικονομίας, την καταστολή της πειρατείας, την αναδιοργάνωση στρατού και στόλου, την ίδρυση της Σχολής Ευελπίδων, του Εθνικού Νομισματοκοπείου, την κοπή νέου νομίσματος (φοίνικας), την οργάνωση σχολείων, γυμνασίων και μελέτη για Πανεπιστήμιο, την ίδρυση της Γεωργικής Σχολής, της Εθνικής Χρηματιστικής Τραπέζης και την αναίμακτη απελευθέρωση της Στερεάς Ελλάδος μέχρι την Λαμία.
Μια σφαίρα και μια μαχαιριά πισώπλατη, η δίκαιη αμοιβή του!!!!

Το 1843 στην Ελλάδα ο Βαυαρός βασιλιάς Όθων είναι και πρωθυπουργός!
Αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει τα Δάνεια της Ανεξαρτησίας (1824 και 1825) ύψους 2.800.000 χρυσών λιρών, με το αιτιολογικό ότι τότε που υπεγράφησαν δεν υπήρχε αναγνωρισμένο ελληνικό κράτος και ότι ο ίδιος ανέλαβε τον θρόνο μόλις το 1832, ημερομηνία ενάρξεως της "νομίμου" και διεθνώς αναγνωρισμένης κυβερνήσεως.
Ο Συνταγματάρχης Καλλέργης ανέλαβε τα υπόλοιπα...και τα Δάνεια εξοφλήσαν μέχρι δεκάρας!

Το 1920, βρίσκει την Ελλάδα τριπλάσια σε έκταση και πληθυσμό, με την Συνθήκη των Σεβρών να της παραχωρεί τμήμα της προαιώνιας Κοιτίδας της Ιωνίας και να της αναγνωρίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια και στην Ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Αυτά τον Αύγουστο. Ο Νοέμβριος ακολούθησε...!!!

Το 1945 τελειώνει ο μεγαλύτερος και καταστροφικότερος πόλεμος που γνώρισε η ανθρωπότητα, τουλάχιστον μέχρι σήμερα και η Ελλάς είναι στην πλευρά των Νικητών, με ουσιαστική και καθοριστική συμβολή (καθυστέρηση Γερμανών για την εισβολή τους στην ΕΣΣΔ), με Αντίσταση και με Ελπίδα για δικαιοσύνη στην ...μοιρασιά!
Ο Δεκέμβρης του 1944 έχει ήδη... προηγηθεί!!!

Το 1955, ένας Στρατάρχης, που δεν έφυγε ενώ μπορούσε, στην Κατοχή, που συνελήφθη και οδηγήθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Γερμανών, που ταλαιπωρήθηκε και γύρισε πίσω ξεχασμένος από όλους, που τον θυμήθηκαν μόνο όταν τον είχαν ανάγκη γιατί ήταν εκείνος που σταμάτησε τον επί πέντε έτη αδελφοκτόνο πόλεμο, αποφασίζει να λύσει το Κυπριακό με το σπαθί και όχι με την πένα (ΕΟΚΑ Α-Γρίβας) και να κάνει αντίποινα στους Τούρκους για τα Σεπτεμβριανά του '55. Ο Οκτώβριος δεν άργησε να έρθει...το ίδιο δεν ισχύει για το πιστοποιητικό θανάτου, αυτό ακόμα το περιμένουμε!

Το 1973, η επί είκοσι χρόνια ραγδαίως και σταθερώς αναπτυσσόμενη χώρα, έβγαινε από την περίοδο της <<ανωμαλίας>>, με Πρωθυπουργό τον εμπνευστή αυτού του οικονομικού θαύματος, έναν πανίσχυρο Στρατό και μια ευημερούσα κοινωνία. Ο Νοέμβριος ήρθε, πέρασε και μας άφησε πίσω του την γνωστή μας...Μεταπολίτευση και την μισή Κύπρο!

Το 2009, ένας πολύ λίγος, πολύ μικρός και πολύ οκνηρός πρωθυπουργός, κλείνει το μάτι στον Εθνικό Ηγέτη Τάσσο Παπαδόπουλο (μέχρι την σωρό του βεβήλωσαν!), λέει όχι στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ως Μακεδονίας και κλείνει μια συμφωνία με τους Ρώσους για να κάνει αυτή την χώρα άτρωτη οικονομικά και γεωπολιτικά, στην περιοχή.
Έφυγε... νύχτα και παρ' ολίγον ως Τριανταφυλλίδης!!!

Το 2012, δύο συμφοιτητές, δύο παλαιοί φίλοι και μαζί τους ένας άνθρωπος(;) χωρίς φραγμούς σε σώμα και σκέψη, αποφασίζουν να κάνουν την βρώμικη δουλειά. Μαζί, από κοινού. Και ο λαός (ένα τμήμα του) ακόμα τους χειροκροτεί!!!

Καλή ψήφο ή όπως συνηθίζουμε να λέμε... καλό βόλι!

Αλλά αυτό το έλεγαν οι μανάδες των ηρώων του '21, για τα ίδια τα παιδιά τους, δηλαδή τους εύχονταν... καλό θάνατο!!!


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου