Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

29 Απρ 2014

Η ερώτηση προκύπτει αβίαστα εάν διαβάσει κανείς τα αποτελέσματα της έρευνας του τελευταίου ευρωβαρομέτρου που καταδεικνύει ότι οι Έλληνες τα έχουν πάρει στο κρανίο! 

Έρευνα που καταδεικνύει ότι οι Έλληνες είναι οι πιο θυμωμένοι, οι πιο δύσπιστοι και οι πιο απαισιόδοξοι από όλους τους ευρωπαίους.

Και όταν λέμε θυμωμένοι και δύσπιστοι εννοούμε καταλυτικά, ολοκληρωτικά. 
Οι δείκτες είναι εντυπωσιακοί:

- Το 87% των Ελλήνων πολιτών δεν εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση. Μόνο 1 στους 10 Έλληνες δηλώνει ότι εμπιστεύεται την εθνική κυβέρνηση (10%). Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώνεται στο 23%.
- Το 86% των Ελλήνων πολιτών δεν εμπιστεύεται τη Βουλή και το 75% δεν εμπιστεύεται τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης
- Το 94% δεν εμπιστεύεται τα πολιτικά κόμματα της χώρας του, ποσοστό που είναι το υψηλότερο αρνητικό του συνολικού ευρωπαϊκού δείγματος
- Το 82% είναι δυσαρεστημένο από τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
- Το 98% των Ελλήνων πολιτών εκφράζει δυσαρέσκεια για την κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα και το 75% για την κατάσταση της οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
- Το 65% δηλώνει αδυναμία να κάνει οποιοδήποτε σχέδιο για το μέλλον και δηλώνει ότι απλώς ζει μέρα με τη μέρα
- Το 47% δηλώνει ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς στο τέλος του μήνα.
- Το 71% των Ελλήνων πολιτών εκφράζει το φόβο ότι τα χειρότερα δεν έχουν συμβεί ακόμα
- Το 83% πιστεύει ότι  τα συμφέροντα της Ελλάδας δεν λαμβάνονται καλά υπόψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση
- Το 58% των Ελλήνων πολιτών, το υψηλότερο της έρευνας, δηλώνει ότι δεν αισθάνεται ως πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- Το 54% , εκφράζει αρνητική εικόνα για την Ευρωπαϊκή Ένωση
- Το 72% θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση
- Το 79% θεωρεί την ΕΕ τον κύριο υπεύθυνο για τη λιτότητα που πλήττει την Ευρώπη

Και τέλος, ο μόνος θετικός δείκτης έχει να κάνει με το ευρώ:
- Το 62% συνεχίζει να τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ μίας Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης, με ένα νόμισμα το ευρώ

ΥΓ: Την απάντηση στον τίτλο - ερώτηση θα τον δώσει η ζωή. Όπως έλεγε σοφά, όμως, ένας φίλος, καλύτερα να είναι κάποιος οργισμένος παρά φοβισμένος. Γιατί ο φοβισμένος κάνει συνήθως αντικοινωνικές επιλογές.

Βάλια Μπαζού από το Ποντίκι


Όσα χρόνια και αν περάσουν, η Ιστορία θα καταγράφει ανά διαστήματα κάποιον Εφιάλτη, κάποιον Πήλιο Γούση και κάποιον που θα ευχαριστεί τον κατακτητή του. Σαφώς και έχει σημασία η συμπεριφορά του κατακτητή, αλλά όπως και να το κάνεις, όταν είσαι κλουβί, δε θα μπορείς να λες, «Είμαι Ελεύθερος!».
Μετά τις γνωστές ευχαριστίες του τέως σωτήρα Κ. Σημίτη στους Αμερικάνους για τα Ίμια, έφτασε και η εποχή για έναν άλλο σωτήρα να πει το δικό του ευχαριστώ (πάλι). Ο γνωστός λοιπόν Άδωνις θεώρησε πρέπον να δείξει την ευγνωμοσύνη του στους γνωστούς φίλους, και γεμάτους “καλά αισθήματα” για εμάς, Γερμανούς. Δεν λέω για τον λαό (όχι ότι πολλοί από αυτούς διαφέρουν), αλλά για τους ηγέτες...
αυτής της Χώρας.

Ευχαρίστησε τον Γερμανό ομόλογό του Χέρμαν Γκρέχε για τη βοήθεια που του έδωσε ώστε να φτιάξουμε στη χώρα μας το πολύ ταλαιπωρημένο σύστημα της υγείας. Τόνισε μάλιστα, ότι χωρίς αυτούς (τους φίλους μας) δε θα μπορούσαμε εμείς (οι Έλληνες) να τα είχαμε καταφέρει. Τους ονόμασε και επαγγελματίες στον χώρο της υγείας (τους φίλους μας). Στο τέλος τους είπε και ένα γλυκό ευχαριστώ.

Να θυμίσω κάτι σχετικά πρόσφατο, στα μέσα του Δεκεμβρίου του 2013 είχε πει πάλι ευχαριστώ στους Γερμανούς και συγκεκριμένα τον κο Ράιχενμπαχ . Ας δούμε την τότε κατάληξη του ευχαριστώ που είχε πει. «….. για να ξέρει ο Ελληνικός ο λαός ότι πρέπει να έχει εμπιστοσύνη σε αυτή την προσπάθεια η οποία ξεκινά. Θέλω να ευχαριστήσω και προσωπικά τον κ. Ράιχενμπαχ και την Task Force για όλη την βοήθεια που μας έχουν δώσει μέχρι σήμερα»

Εκείνο που θα ήθελα να μου διευκρινίσει κάποιος είναι το εξής. Όταν μιλούν περί της Υγείας, μπας και υπάρχει κάποιο κρυφό κωλοάρθρο, παράγραφος κλπ -ορατό μόνο από τους ειδικούς- που μπροστά από τη λέξη «Υγεία», υπάρχει και η λέξη «Χαρτί»; Ρε μπας και για άλλο πράγμα μιλούν αυτοί, και άλλο εμείς καταλαβαίνουμε;

Πάντως, όποτε έχουμε πει «ευχαριστώ» στους ξένους, την πληρώνει η χώρα και έμμεσα ή άμεσα, εμείς. Όποτε μας έχουν πει οι ξένοι «ευχαριστώ» (πχ αυτά που κάναμε στον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο), το φυλάνε για να μας το ανταποδώσουν αργότερα…

Όχι άλλο «ευχαριστώ» και τέτοιου είδους ευγένειες, αρκετά πια. Γεμίσαμε από σιχάματα!Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Ρώσοι αλεξιπτωτιστές θα πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τον αιγυπτιακό στρατό το 2015

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Ρωσική στρατιωτική αντιπροσωπεία της διοίκησης αερομεταφερόμενων δυνάμεων βρέθηκε στην Αίγυπτο σε μια 5νθήμερη επίσκεψη, διάστημα κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από διαβουλεύσεις με την αιγυπτιακή πλευρά. Αντικείμενο ήταν η προετοιμασία και τη διεξαγωγή της ρωσο- αιγυπτιακής στρατιωτικής άσκησης αντιτρομοκρατίας, που έχει προγραμματιστεί για το 2015.

«Τα γενικά επιτελεία των δυο χωρών σχεδιάζουν να διεξάγουν μέσα στο 2015 κοινή αντιτρομοκρατική άσκηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού ΥΠΑΜ, Συνταγματάρχης Eugene Meshkov.

«Οι Ρώσοι αξιωματικοί πραγματοποίησαν μια σειρά διαβουλεύσεων με την αιγυπτιακή πλευρά για την προετοιμασία και την διεξαγωγή της επικειμένης για το 2015 ρωσο- αιγυπτιακής αντιτρομοκρατικής άσκησης», δήλωσε ο ίδιος.

Η Ρωσική αντιπροσωπεία της διοίκησης αερομεταφερόμενων δυνάμεων (ВДВ) με επικεφαλής τον αναπληρωτή διοικητή, υποστράτηγο Andrew Kholzyakov, συναντήθηκε με αιγύπτιους ανωτάτους αξιωματικούς, προφανώς για τις λεπτομέρειες της άσκησης.

Σχόλιο: Από ότι διαφαίνεται η ρωσο-αιγυπτιακή στρατιωτική συνεργασία υλοποιείται με σταθερά βήματα. Ο Αιγύπτιος ΑΓΕΕΔ Στρατάρχης Α. Φατάχ Αλ Σίσι έχει αποφασίσει να συσφίξει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις του με το Κρεμλίνο.
Υπενθυμίζεται η επικειμένη αγορά 24 μαχητικών αεροσκαφών Mig-35s πολλαπλών ρόλων για την αιγυπτιακή αεροπορία, τα οποία θα αναβαθμίσουν τα μέγιστα την ισχύ της χώρας. Επίσης αναμένονται και άλλες αγορές ρωσικού αμυντικού υλικού που θα αναβαθμίσουν και εκσυγχρονίσουν τον αιγυπτιακό στρατό.
Δύο από τις άμεσες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο νέος Πρόεδρος της χώρας αποτελούν οι ισλαμιστές αντάρτες στο Σινά και το φράγμα του γαλάζιου Νείλου ποταμού, το οποίο θέλει να κατασκευάσει η Αιθιοπία και το οποίο για την Αίγυπτο αποτελεί αιτία πολέμου.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και ο αρχηγός των στρατιωτικών υπηρεσιών Πληροφοριών περιλαμβάνονται στον νέο κατάλογο των 15 ρώσων αξιωματούχων κατά των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Στον κατάλογο που ανακοινώθηκε επισήμως από την ΕΕ περιλαμβάνονται πρόσωπα που θεωρούνται "υπεύθυνα για πράξεις που θέτουν σε αμφισβήτηση ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας". Ανάμεσά τους και ηγετικές φυσιογνωμίες των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας.

Οι κυρώσεις της ΕΕ μεταφράζονται σε επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.

Ανάμεσα στους 15 αξιωματούχους περιλαμβάνεται ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Γκερασίμοφ, ο οποίος θεωρείται "υπεύθυνος για την μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας με την Ουκρανία και την απουσία αποκλιμάκωσης".

Οι δυτικές χώρες θεωρούν ότι η ρωσική δύναμη που έχει αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων αριθμεί 40.000 στρατιώτες.

Ο Ιγκορ Σεργκούν, διευθυντής της γενικής διεύθυνσης Πληροφοριών του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων (GRU) θεωρείται από την ΕΕ "υπεύθυνος για τις ενέργειες των πρακτόρων της GRU στην ανατολική Ουκρανία".
Δύο αντιπρόεδροι της Δούμα, ο Σεργκέι Νεβέροφ και η Λουντμίλα Σβετσόβα, περιλαμβάνονται επίσης στον νέο κατάλογο που προστίθεται στα 33 πρόσωπα κατά των οποίων είχε επιβληθεί η προηγούμενη δέσμη ευρωπαϊκών κυρώσεων, ανάμεσά τους και πολλά άτομα του στενού περιβάλλοντος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση επιβάλλει επίσης κυρώσεις κατά ηγετών του φιλορωσικού αυτονομιστικού κινήματος στην ανατολική Ουκρανία, όπως ο Βαλέρι Μπολότοφ, ο Γκέρμαν Προκόπιφ και ο Αντριι Πούργκιν, ο οποίος παρουσιάζεται ως "ηγέτης της Δημοκρατίας του Ντονέτσκ" και "συντόνισε τις ενέργειες των 'ρώσων τουριστών' στην πολη αυτή.

Στον κατάλογο της ΕΕ περιλαμβάνονται επίσης Ρώσοι οι οποίοι ενεπλάκησαν στην προσάρτηση της Κριμαίας, όπως ο Ντμίτρι Κόζακ, "υπεύθυνος της εποπτείας της ενσωμάτωσης της Κριμαίας στη Ρωσία", ο Ολεγκ Σαβέλιεφ, "υπουργός Κριμαϊκών Υποθέσεων" και ο Σεργκέι Μενιάιλο, "προσωρινός κυβερνήτης της Σεβαστούπολης".
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, ο κατάλογος που πλέον περιλαμβάνει 48 ονόματα, μπορεί να συνεχίσει να επεκτείνεται τις προσεχείς εβδομάδες , εάν η κρίση κλιμακωθεί.

Πηγή OnAlert


Γράφει ο Μελέτης Μελετόπουλος

Σε κάθε σύγχρονο δημοκρατικό κράτος, όλοι οι πολίτες έχουν ίσες υποχρεώσεις και δικαιώματα, ασχέτως θρησκεύματος, χρώματος, εθνοφυλετικής προέλευσης κ.λ.π.

Φανταστείτε στις ΗΠΑ οι ορθόδοξοι ελληνικής καταγωγής αμερικανοί πολίτες να αποτελούσαν αναγνωρισμένη μειονότητα, οι Εβραίοι, οι ιρλανδοί, οι Άραβες, οι Μαύροι κ.ο.κ. το ίδιο! Δεν θα υπήρχε αμερικανικό κράτος, αλλά μία ομοσπονδία αλληλοσπαρασσόμενων μειονοτήτων. Τέτοιες ομαδοποιήσεις εκεί απλά είναι αδιανόητες. Όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι των ΗΠΑ είναι απλά αμερικανοί πολίτες.

Ο διαχωρισμός των πολιτών ενός κράτους σε «μειονότητες» και «πλειονότητες», η αναγνώριση ή και η με το στανιό κατασκευή «μειονοτήτων», το «δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού» μίας πληθυσμιακής ομάδας που επικαλούνται οι διάφοροι Χριστόπουλοι, Φραγκουδάκηδες κ.λ.π., πηγάζουν από μία βαθιά ρατσιστική προσέγγιση της κοινωνίας.
Οι Έλληνες πολίτες της Θράκης στοιβάζονται σε κατηγορίες, δίκην σαρδελλών σε κονσέρβες, κάτω από ταμπέλες που γράφουν: «τουρκογενής μουσουλμάνος», «μουσουλμάνος Ρομά», «Πομάκος μουσουλμάνος» και λοιπά φολκλορικά.
Και ακολουθούν οι εύλογες διαλυτικές για την κρατική συνοχή συνέπειες: «μειονοτικοί υποψήφιοι», «μειονοτικοί βουλευτές», «μειονοτικοί δήμαρχοι», «μειονοτικά σχολεία» και φυσικά το τουρκικό προξενείο, το οποίο λειτουργεί ως καθοδηγητής της «μειονότητας» ε μέρους της «μητέρας πατρίδας».
Και στο βάθος επιχαίρει ο τουρκικός επεκτατισμός, ικανοποιημένος από την περιχαράκωση μίας πληθυσμιακής ομάδας στην οποία μπορεί η Τουρκία να εμφανιστεί ως «προστάτιδα δύναμη» και να ενισχύσει σε βάθος χρόνου ένα αποσχιστικό κίνημα.

Ασφαλώς υπάρχουν ολέθρια λάθη του ελληνικού κράτους, που άφησε την Θράκη έρμαιο του τουρκικού εθνικισμού (μία τεκμηριωμένη ιστορική αναδρομή ο αναγνώστης μπορεί να βρει στο βιβλίο μου «Το ζήτημα του πατριωτισμού» από τις εκδόσεις Παπαζήση). Σήμερα, όμως, απαιτείται μία ρηξικέλευθη αλλαγή πολιτικής στην Θράκη, που να στηρίζεται στους εξής άξονες:

1. Οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Έλληνες πολίτες, με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις όπως όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες. Έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, στρατεύονται στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, πληρώνουν φόρους, πηγαίνουν σε ελληνικά σχολεία και μαθαίνουν ελληνικά, αφού αυτή είναι η μόνη επίσημη γλώσσα του κράτους. Ισχύει γι αυτούς η νομοθεσία του ελληνικού κράτους και υπάγονται στα ελληνικά δικαστήρια.
2. Οι μουσουλμάνοι Έλληνες πολίτες, όπως και οι Καθολικοί, οι Διαμαρτυρόμενοι, οι Εβραίοι και οι Ορθόδοξοι Έλληνες, μπορούν ελεύθερα να θρησκεύονται, να γιορτάζουν το μπαϊράμι τους και να πηγαίνουν στα τζαμιά τους
3. Δεν μπορούν όμως να γιορτάζουν την… Άλωση της Κωνσταντινούπολης ή τη γέννηση του Κεμάλ, διότι αυτό αποτελεί προσβολή για τον Ελληνικό λαό, του οποίου είναι μέρος. Επίσης δεν μπορούν να υπάγονται στη σαρία (ισλαμικό θρησκευτικό νόμο), κάτι που έχει καταργηθεί και στην ίδια την Τουρκία από τον Κεμάλ. Θα υπάγονται στην ελληνική τακτική δικαιοσύνη. Δεν μπορούν να έχουν ξεχωριστή εκπαίδευση, και μάλιστα με τουρκικό εθνικιστικό χαρακτήρα, γιατί αυτή αναπαράγει εθνοφυλετικούς διαχωρισμούς, στερεότυπα και αντιλήψεις γκέτο. Μπορούν, βεβαίως, να μαθαίνουν στο σχολείο τουρκικά ως ξένη γλώσσα.
4. Οι μουσουλμάνοι της Ελληνικής Θράκης δεν αποτελούν διμερές ελληνοτουρκικό θέμα, αλλά εσωτερικό ελληνικό θέμα. Υπ’ αυτή την έννοια, το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής πρέπει να κλείσει άμεσα. Και ας κλείσουν οι τούρκοι για αντίποινα το Ελληνικό Προξενείο της Σμύρνης.
5. Όσοι μουσουλμάνοι της Θράκης δεν επιθυμούν να ζήσουν ως Έλληνες πολίτες με τους παραπάνω όρους, είναι ελεύθεροι να ζητήσουν την τουρκική υπηκοότητα και να πάνε να ζήσουν στην Τουρκία. Δεν κρατάμε κανέναν με το ζόρι. Όσοι όμως προτιμούν να ζήσουν σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, θα ξέρουν ότι θα ζήσουν ως πολίτες ενός ευρωπαϊκού κράτους και με τους κανόνες ενός ευρωπαϊκού κράτους και όχι ως φορείς του τουρκικού εθνικισμού

Πηγή KontraNews

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Άρχισαν, λέει, χθες απεργία οι λιανοπωλητές των λαϊκών αγορών.
Ε, και;

Ας δούμε ποιό θά ναι το αποτέλεσμα της κινητοποίησής τους: θα κάνουν κάμποσες μέρες απεργίας, η κυβέρνηση δεν θα δώσει καμιά σημασία, στο τέλος θα πεινάσουν οι οικογένειές τους, συμπαράσταση από άλλους κλάδους εργαζομένων δεν θα υπάρξει, αντίθετα θα βρεθούν και μερικά πιθηκοειδή, που όταν οι τηλεκατευθυνόμενοι ρεπόρτερ τους ρωτήσουν στον δρόμο, αυτά θ' αποφανθούν για το "πόσο κακό κάνει αυτή η απεςργία, γιατί δεν μπορεί να προμηθευτεί φθηνά τρόφιμα ο κοσμάκης"!
 
Και η απεργία θα λήξει, μ' άλλον έναν κλάδο ηττημένο κι απροστάτευτο στην λαίλαπα της "νέας τάξης πραγμάτων"!
Πριν απ' τους λιανοπωλητές έκαναν απεργία και οι ναυτεργάτες
Και οι μεταφορείς
Και οι ταξιτζήδες
Και οι γιατροί
Και οι εργαζόμενοι στο μετρό. 
Και οι καθηγητές
Και οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία. 
Και άλλοι, και άλλοι!  
Ε, και;  Τί έγινε;  
Απολύτως τίποτα!
 
Η κατοχική κυβέρνηση δεν υποχωρεί, δεν αντιδρά, παρά μόνον για να κηρύξει ορισμένες απεργίες "παράνομες και καταχρηστικές" (όταν απεργούν κάποιοι πολύ ευαίσθητοι για το κοινωνικό σύνολο κλάδοι, που θα μπορούσαν να συμπαρασύρουν κι άλλους κλάδους σε απεργία και συμπαράσταση), και για να επιβάλλει επιστράτευση στους απεργούς.
 
Η κοινωνία δεν αντιδρά. Και οι εργαζόμενοι ηττούνται!
Το "κλειδί" εδώ, η λέξη-σήμαντρο που δεν υπάρχει είναι: ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ!
Όσο ο ένας κλάδος εργαζομένων αφήνει τον άλλον στην τύχη του να βγάλει μόνος του τα κάστανα από την φωτιά, ελπίδα δεν υπάρχει. Ούτε σωτηρία!

Όσο θα εξακολουθούμε να είμαστε κοινωνία και έθνος  ''εαυτούληδων'', το σαλάμι που λέγεται "εργαζόμενοι" θα το κόβουν φετούλα-φετούλα οι επιτήδειοι λαοπροδότες, και θα το καταπίνουν αμάσητο μαζί με το ουζάκι τους, έτσι, για να "φτιάχνουν κεφάλι", για να "γουστάρουν" που χαλιναγωγούν όπως τους γουστάρει και χωρίς κόπο μιάν ολόκληρη κοινωνία!

Για να δούμε...
 
Τούτος ο ελαττωματικός λαός θα συμπαρασταθεί τουλάχιστον στον εαυτό του, με μία πράξη, μία κίνηση που δεν χρειάζεται να καταβάλλει επιπλέον κόπο απ' αυτό που έτσι κι αλλιώς σκόπευε να κάνει: με την ψήφο;
 
Για να δούμε!... Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 


Γράφει ο Γιάννης Λαζάρου 

Το πρώτο ευρωπαϊκό debate έγινε και όλοι οι πολιτικοί υποψήφιοι όλων των ευρωπαϊκών παρατάξεων, πλην της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που απουσίαζε, συμφώνησαν στο ζουμί. Την Ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης ή με άλλα λόγια τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. 
Τι να περιμένουμε στο επόμενο debate του Μαΐου, ότι θα πάει ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής αριστεράς, Τσίπρας, και θα πει όχι σε αυτό που συμφωνούν οι άλλοι τέσσερις; Αφού ο μέγας πολιτικός άνδρας δεν μπορεί χωρίς Ευρώπη αντίθετα θέλει την άλλη Ευρώπη, αυτή που στήνεται μεθοδικά. Ειδικά μετά την παντιέρα που ανέμιζε πριν μήνες ζητώντας νέο Σχέδιο Μάρσαλ το πιάσαμε το υπονοούμενο. Αυτή την φορά η «βοήθεια» δεν θα έρθει από τις ΗΠΑ αλλά από τις ΗΠΕ. 
Όλα αρχίζουν να δένουν μεταξύ τους γι’ αυτό άλλωστε με μεγάλη φόρα οι κυβερνώντες Σαμαράς και Βενιζέλος βάζουν μπροστά την αναθεώρηση του Ελληνικού Συντάγματος δίνοντας το φαμφαρώδες όνομα «Νέα Μεταπολίτευση». Αυτό, βέβαια, δεν θα είναι νέα μεταπολίτευση αλλά το Σύνταγμα της Νέας Ομοσπονδιακής Πολιτείας της Νοτιανατολικής Μεσογείου (πρώην Ελλάδα). Μέχρι και Γερουσία Νομοθετών θα ορίσουν οι υπάλληλοι της Ε.Ε, η οποία θα δένει τους νόμους όχι σύμφωνα με το πρώην ελληνικό σύνταγμα αλλά με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. 
Ειδικά τώρα που θα υπάρχει το ασυμβίβαστο των 250 βουλευτών- υπουργών, δεν θα υπάρχει ούτε ένας Έλληνας υπουργός. 
Δεν είναι καθόλου απίθανο στις επόμενες εθνικές εκλογές (που θα είναι και οι τελευταίες) να διορίσουν ως υπουργούς Άγγλους, Γάλλους, Πορτογάλους. 
Δεν χρειάζεται η άδεια πλέον μέσω ψήφων των Ιθαγενών Ευρωπαίων της Ελλάδας για να πάρει ένας Γερμανός το Υπουργείο Άμυνας και ένας Ολλανδός το Υπουργείο Οικονομικών. 
Οι τελευταίες εθνικές εκλογές θα είναι οι επόμενες αφού τόσο πάθος στις μέχρι πριν λίγα χρόνια γελοίες και αδιάφορες ευρωεκλογές δεν ξαναείδαμε. Έχουμε όλοι στρέψει το βλέμμα στην Ευρώπη, μιλάμε όχι για ελληνικά σύνορα αλλά για ευρωπαϊκά σύνορα, όχι για εθνική οικονομία αλλά για ευρωπαϊκή οικονομία και ως Ευρωπαίοι Ιθαγενείς έχουμε κοινό ευρωπαϊκό όραμα με αυτούς που μάς κατέστρεψαν. 
Το τραγικότερο όλων είναι ότι ακόμα και κόμματα που βροντοφωνάζουν για το ναζιστικό μόρφωμα της ΕΕ συμμετέχουν στις εκλογές ζητώντας την ψήφο σου για να έχουν θέση μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο! Είναι φαίνεται της φιλοσοφίας ότι θα κάνουν την ανατροπή μέσα από το κάστρο του εχθρού τους. 
Για όσους έχουν λίγα δράμια μυαλό αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορείς να συμμετέχεις έστω και με συζητήσεις στα σχέδια του εχθρού που έχει ήδη καταλάβει την χώρα σου. Ας ξεκαθαρίσουν τα πράγματα γιατί τα έχουν μπερδέψει πολύ. Ή λες ότι είσαι υπό Κατοχή από την Ε.Ε και είσαι απέναντι της ή συμφωνείς ότι σωτηρία είναι η Ε.Ε και συμμετέχεις σε αυτή. Τρίτη οδός δεν υπάρχει. Όλα τα άλλα είναι κουβεντούλες να περνάει η ώρα στα τηλεοπτικά παράθυρα. 
Η κοινή πολιτική, τα κοινά σύνορα, η κοινή διακυβέρνηση, η κοινή γραμμή πλεύσης, η συμμετοχή στο υπάρχον κοινοβούλιο καθιστά τους πολιτικούς όλων των βαθμίδων και χρωμάτων απλά κοινούς εκτελεστές. Όταν περνά από το μυαλό σου ότι έχεις κοινά πράγματα που σε συνδέουν με τον κατακτητή τότε λέγεσαι συνεργάτης τους. 

Από την άλλη, με το χρυσωμένο χαπάκι της Δημοκρατίας που από Ελληνική μεταμορφώνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε Ευρωπαϊκή, παύεις να έχεις το ελαφρυντικό ως πολίτης ότι έκανες το καθήκον σου συμμετέχοντας στην εκλογή των εκπροσώπων σου. 

Είσαι συμμέτοχος και κατ’ επέκταση συνεργάτης αυτών που καταργούν τα εθνικά σου σύνορα, την εθνική σου οικονομία, την εθνική σου ταυτότητα, την εθνική σου ανταγωνιστικότητα, την εθνική σου υπόσταση. 

Επιλογή δική σου να χορεύεις στον ρυθμό που θα σου βαράει ο Σουλτς από την Κομισιόν αντί να χορεύεις εσύ, ως ανεξάρτητος και ελεύθερος, αυτόν και τους ομοίους του, στο ταψί.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράφει ο Γιώργος Δρακούλης

Λένε ότι τα όνειρα και οι ελπίδες είναι προνόμια των νέων, μα στην Ελλάδα του 2014 αυτά τα «προνόμια» των νέων «παγιδεύτηκαν» ανάμεσα σε μνημόνια, οικονομικούς υπολογισμούς και ανάλγητες πολιτικές, που θέτουν ως προτεραιότητα τους αριθμούς και όχι τους ανθρώπους.

Η ζοφερή κατάσταση στην χώρα μας αντικατοπτρίζεται και επίσημα στην απογοητευτική λίστα του παγκόσμιου «δείκτη δυστυχίας», που περιλαμβάνει 90 χώρες. Σύμφωνα, με στοιχεία του Economist Intelligence Unit που δημοσιεύτηκαν από το Ινστιτούτο Cato, η Ελλάδα βρίσκεται στην λίστα των δέκα χωρών με την μεγαλύτερη εξαθλίωση παγκοσμίως. Μάλιστα, ο παράγοντας, που υπήρξε καθοριστικός στην διαμόρφωση της θέσης της Ελλάδας στην λίστα, ήταν η ανεργία.

Η γενική οικονομική στενότητα απόρροια των οριζόντιων περικοπών και μειώσεων των εισοδημάτων, η ανέχεια, η ολοένα αυξανόμενη ανεργία, το ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος, οι πολιτικές φτωχοποίησης και εσωτερικής υποτίμησης και η κοινωνική εξαθλίωση με τα συσσίτια και τους άστεγους, αποτελούν την μνημονιακή πραγματικότητα της Ελλάδας, μια πραγματικότητα που δεν επιτρέπει την ευτυχία και την κοινωνική ευημερία.
Η χώρα μας, η ευρωπαϊκή Ελλάδα που υποβάλλεται εδώ και τέσσερα χρόνια σε επώδυνες θυσίες, βρίσκεται στις πρώτες 10 χώρες με την μεγαλύτερη εξαθλίωση παγκοσμίως, με τους Έλληνες πολίτες να δοκιμάζονται καθημερινά από την πολιτική αναλγησία και την οικονομική κρίση.

Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά και αποδεικνύουν ολοφάνερα την λάθος πολιτική της στείρας λιτότητας, που ακολουθείται από τους Κυβερνώντες στην χώρα μας. Μια πολιτική που εκτοξεύει μια χώρα στην δέκατη θέση στην λίστα των χωρών με την μεγαλύτερη εξαθλίωση, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτελεσματική.

Μέτρα της Κυβέρνησης που κινούνται στο πλαίσιο των επικοινωνιακών πολιτικών και της «φιλανθρωπίας» δεν εξαλείφουν την κοινωνική εξαθλίωση, αντιθέτως την συντηρούν. Η ανάγκη αλλαγής πολιτικής είναι επιτακτική. Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα να επενδύσει σε καλύτερα και πιο αποδοτικά μέτρα κοινωνικής προστασίας. Οι πολίτες δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από αυτό που δικαιούνται, ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Ας σταματήσει ο κατήφορος της εξαθλίωσης της κοινωνίας!

Η Ελλάδα που μας αξίζει, δεν είναι η Ελλάδα της εξαθλίωσης που μας πληγώνει, αλλά αυτή που μας ενώνει ισχυρά και υπερήφανα όλους τους νέους για ένα νέο αύριο…
Η εξαθλίωση της χώρας και των πολιτών δεν έχει καμία θέση στο δικό μας αύριο!


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Η κατάσταση στο Αιγαίο φαίνεται πως «θερμαίνεται» όλο και περισσότερο με την τουρκική προκλητικότητα να συνεχίζεται αμείωτη με αποτέλεσμα να αυξάνονται επικίνδυνα τα επεισόδια ανοιχτής αντιπαράθεσης μεταξύ των δυο χωρών, με τον άμεσο κίνδυνο πάντα η αντιπαράθεση αυτή να εξελιχτεί σε θερμή αναμέτρηση, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ειρήνη στην περιοχή.

Έτσι μετά το επεισόδιο που είχαμε πριν από λίγες μέρες νότια της Κρήτης με ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο να παρενοχλεί ερευνητικό σκάφος που ενεργούσε έρευνες με την εντολή της ελληνικής πλευράς, αυτή την φορά πρωταγωνιστής του επεισοδίου ήταν ένα τουρκικό «τάνκερ», το οποίο με αφετηρία τον τουρκικό ναύσταθμο, του Gümüşlük,στην περιοχή της Μούγλας απέναντι από τα Δωδεκάνησα, κατευθύνονταν προς το λιμάνι της Αττάλειας στην τουρκική ακτή της Μεσογείου. 

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, DHA,το τουρκικό «τανκερ» πλέοντας μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα, (φυσικά πάντα σύμφωνα με τις τουρκικές απόψεις) και μεταφέροντας καύσιμα από την Σμύρνη προς την Αττάλεια, προσεγγίστηκε στην πορεία του από πλοίο της ελληνικής ακτοφυλακής που ζήτησε να σταματήσει την πορεία του για να το ελέγξει. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, το μήκους 133 μέτρα τουρκικό τάνκερ με την ονομασία, «Faik Bey»,την Δευτέρα 28 του μηνός και περί την 13,30 μμ και ενώ βρίσκονταν κοντά στην νήσο Κω, το πλησίασε ένα πλοίο της ελληνικής ακτοφυλακής με το νούμερο, AZ 616 και ζήτησε να σταματήσει την πορεία του για να του γίνει έλεγχος. 
Το επεισόδιο, όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι, έγινε εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων (;;;) και εδώ είναι το επίμαχο σημείο γιατί γνωρίζουμε καλά πως εννοούν με προκλητικό τρόπο οι Τούρκοι τα δικά τους χωρικά ύδατα. 
Το τουρκικό τάνκερ έστειλε σήμα στην τουρκική ναυτική βάση του Turgutreis και αμέσως έσπευσαν στην περιοχή πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής τα οποία αφού αντιπραχθήκαν με το ελληνικό το ανάγκασαν(;;;), σύμφωνα πάντα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, να αποχωρήσει και να απεγκλωβίσουν το τουρκικό τάνκερ το οποίο στην συνέχεια το συνόδεψαν στην πορεία του προς τα ανατολικά. 
Μάλιστα, όπως αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα, τα πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής απομάκρυναν πιέζοντας το ελληνικό πλοίο στα διεθνή χωρικά ύδατα. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα πάντα με τις τουρκικές αναφορές, στην συνέχεια εμφανίστηκε άλλο πλοίο της ελληνικής ακτοφυλακής να προσεγγίζει και να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το τουρκικό «τάνκερ» το οποίο συνέχισε την πορεία του ανοιχτά του τουρκικού λιμανιού της Datçasπρος στην ανατολική Μεσόγειο.

Το καινούργιο αυτό επεισόδιο εκτός του ότι περιέχει αρκετό μυστήριο σχετικά με το τι ακριβώς ήταν και τι ρόλο έπαιζε το τουρκικό «τάνκερ» σε μια άκρως ευαίσθητη περιοχή όπως είναι αυτή ανοιχτά της νήσου ΚΩ, το σίγουρο είναι πως δείχνει για άλλη μια φορά ότι το Αιγαίο μετατρέπεται σταδιακά από μια αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα σε μια άκρως εύφλεκτη περιοχή, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να «εκραγεί» με ανυπολόγιστες συνέπειες. 

Το τραγικό είναι πως δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από ελληνικής πλευράς και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα «καυτά», εμείς ασχολούμαστε με τις φίρμες-υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών, με τα Ποτάμια της «πολιτικής απατής» και βουλιάζουμε στην καθημερινή μας μιζέρια που μας έχει καταδικάσει το προδοτικό μνημόνιο της ελληνικής συμφοράς ενώ απειλούνται άμεσα τα εθνικά μας συμφέροντα. Εύγε μας!

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

«Παραπλάνηση της κοινής γνώμης» καταγγέλλει ο εκ των κορυφαίων οικονομολόγων Ζιν, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας»

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Δεξιός είναι ο Χανς - Βέρνερ Ζιν, ο γνωστότερος ίσως Γερμανός οικονομολόγος, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου. Δεξιό είναι το νεοσύστατο ευρωσκεπτικιστικό πολιτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο θεωρείται βέβαιο ότι θα εκπροσωπηθεί στο νέο ευρωκοινοβούλιο μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Δεξιά είναι η εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε».

Ολοι οι προαναφερθέντες δηλαδή ανήκουν στη συντηρητική παράταξη της Γερμανίας. Ομοϊδεάτες του Ελληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Αυτοί όμως πρωτοστατούν σε σφοδρότατες επιθέσεις εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης -δεξιάς με «ολίγη από σοσιαλδημοκρατία» κι αυτής!- επειδή υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ που αντιστοιχεί περίπου στο 0,8% του ΑΕΠ της χώρας μας, τη στιγμή που η Γιούροστατ ανακοίνωσε δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 12,7% για την Ελλάδα. Η αναγνώριση ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος συνιστά «παραπλάνηση της κοινής γνώμης» κατήγγειλε ο Χανς - Βέρνερ Ζιν.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για τέτοια πλεονάσματα» πρόσθεσε και συνέχισε ακάθεκτος: «Σίγουρα το ελληνικό κράτος δεν έχει κανένα πλεόνασμα προϋπολογισμού. Η Ελλάδα στέκεται στο χείλος της χρεοκοπίας και θα είχε υποχρεωθεί εδώ και πολύ καιρό να κηρύξει πτώχευση χωρίς την αντικατάσταση ιδιωτικών δανείων από δάνεια της κοινότητας κρατών με φτηνά επιτόκια» τόνισε κατηγορηματικά. Ο Βέρνερ αποδόμησε πλήρως όχι μόνο το πρωτογενές πλεόνασμα της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά και το ότι κατόρθωσε να δανειστεί με πενταετή ομόλογα από τις αγορές.

«Το ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση να μπορεί να δανειστεί πάλι από τις αγορές οφείλεται μόνο στις ρητές και στις έμμεσες υποσχέσεις διάσωσης της κοινότητας των κρατών και της ΕΚΤ», υπογράμμισε ο Γερμανός οικονομολόγος. «Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας ενέχει δολιότητες» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει: «Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ, το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ελλάδα το 2013 βρισκόταν στο 12,7% του ΑΕΠ.

Αν αφαιρέσει κανείς από το νούμερο αυτό τις πληρωμές τόκων του ελληνικού κράτους, καθόλου δεν προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά πρωτογενές έλλειμμα ύψους 8,7% του ΑΕΠ!». Συνεχίζει η γερμανική συντηρητική εφημερίδα: «Η μεγάλη διαφορά προκύπτει πρώτα απ' όλα επειδή το ελληνικό κράτος το 2013 έπρεπε να εφοδιάσει με κεφάλαιο τις καταπονημένες τράπεζές του για μία και μοναδική φορά - αυτός εν πάση περιπτώσει είναι ο ισχυρισμός της τρόικας. Μόνο αυτές οι ενέσεις κεφαλαίου ανήλθαν στο 10,8% του ΑΕΠ».

Ακριβώς στο σημείο αυτό επικέντρωσε την επίθεσή του το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία. Σε επιστολή που έστειλε στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, ο εκπρόσωπος του κόμματος Μπερντ Λούκε αμφισβήτησε αρχικά τον ορισμό της τρόικας για το πρωτογενές πλεόνασμα. Συνήθως αποκαλείται πρωτογενές υπόλοιπο το ποσό των χρημάτων που ένα κράτος βάζει στην άκρη για να εξυπηρετήσει το χρέος του. Ως εκ τούτου είναι εσφαλμένο να αφαιρούνται από το έλλειμμα τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τόνισε ο Λούκε.

Σε δεύτερη επιστολή του ο Λούκε όξυνε την κριτική του, ερωτώντας τη γερμανική κυβέρνηση γιατί, ενώ προβλέπει ότι θα υπάρξουν περαιτέρω ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ορίζει ως εφάπαξ έξοδο αυτή την πρώτη χρηματική ένεση. Στο θέμα αυτό αναφέρεται και ο Ζιν, δηλώνοντας: «Αυτό που ανακοίνωσε η τρόικα ήταν ένας αριθμός, από τον οποίον είχαν αφαιρεθεί όλες οι δαπάνες που δηλώθηκαν ως εφάπαξ έξοδα, ιδίως το κόστος διάσωσης των τραπεζών, παρόλο που δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί ότι θα αποφευχθεί στα επόμενα χρόνια η διάθεση περαιτέρω μέσων για τη σωτηρία των τραπεζών».

Ο διάσημος Γερμανός οικονομολόγος προσθέτει με εμφανή περιφρόνηση: «Τα οποιαδήποτε υπόλοιπα προϋπολογισμού είναι πάντα θετικά, όταν απλώς αφαιρεθούν επαρκώς πολλά έξοδα»! Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα που ανακοίνωσε η Γιούροστατ ανήλθε το 2013 σε 23 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 12,7% του ΑΕΠ της χώρας μας. «Ανοιχτό παραμένει το ερώτημα πώς μπορεί να ξαναγίνει βιώσιμο το ελληνικό κρατικό χρέος» γράφει η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». «Το 2013 ανήλθε το ελληνικό δημόσιο χρέος σύμφωνα με τη Γιούροστατ στο 175,1% του ΑΕΠ. Με αυτό η Ελλάδα παραμένει η χώρα με το κατά πολύ υψηλότερο χρέος» υπογραμμίζει η δεξιά γερμανική εφημερίδα. Οπως όλα δείχνουν, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης Μέρκελ να βοηθήσει τον Σαμαρά εν όψει ευρωεκλογών, ούτε οι Γερμανοί δεν πιστεύουν πια κανέναν από τους... «άθλους» του.

Πηγή "Έθνος"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Τέσσερα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale, μεταστάθμευσαν στην Πολωνική αεροπορική βάση στο Malbork, στο βόρειο τμήμα της χώρας, ανέφερε ο Πολωνός αξιωματούχος Jacek Sonta, στο πρακτορείο ITAR -TASS.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα γαλλικά αεροσκάφη πολλαπλών χρήσεων «θα λάβουν μέρος σε αεροπορικές ασκήσεις στην Πολωνία, καθώς και, εφόσον κριθεί αυτό αναγκαίο, θα περιπολούν στον εναέριο χώρο πάνω από τις χώρες της Βαλτικής».

Ήδη σε πολωνικές αεροπορικές βάσεις ευρίσκονται τουλάχιστον 70 Γάλλοι στρατιωτικοί, τόσο τεχνικό προσωπικό όσο και στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Άμυνας, οι Γάλλοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες συμμετέχουν, στο πλαίσιο προγράμματος εκπαίδευσης των πολωνών πιλότων, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται σε σχέση με την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή, λόγω της ουκρανικής κρίσης.

Την ενίσχυση της αποστολής εναέριων περιπολιών πάνω από τις Βαλτικές χώρες, αποφάσισαν από κοινού ο Γάλλος και ο Πολωνός ΥΠΑΜ, Tomasz Semonyak και Jean - Yves Le Drian, τον Μάρτιο κατά τη διάρκεια συνομιλιών στη Βαρσοβία.

Σχόλιο: Καθώς διαφαίνεται η ενίσχυση με αεροπορικές δυνάμεις, προσωπικό εδάφους και δυνάμεις καταδρομών του ΝΑΤΟ, συνεχίζεται στην περιοχή. Το ΝΑΤΟ σύμφωνα με τον αμερικανό ΥΠΑΜ υλοποιεί το πρόγραμμα ενίσχυσης των χωρών της ανατολικής Ευρώπης. Υπενθυμίζεται επίσης η ενίσχυση με δυνάμεις από Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, ΗΠΑ στα βόρεια της Ρουμανίας λόγω της δήλωσης περί ανεξαρτησίας της Υπερδνειστερίας.

Η Νικαράγουα θα συνεχίσει να παρέχει στο ρωσικό Ναυτικό το δικαίωμα να χρησιμοποιεί λιμάνια και υποδομές
Επίσκεψη αίνιγμα Σεργκέι Λαβρώφ στην χώρα

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

«Το Ρωσικό Ναυτικό θα συνεχίσει να διαθέτει την άδεια να εισέρχεται σε λιμένες της Νικαράγουας, κάνοντας ταυτόχρονη χρήση των λιμενικών υποδομών», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Νικαράγουας, Maria Rubiales πριν από την επίσκεψη «αίνιγμα» στην Μανάγκουα, του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, αναφέρει η ρωσική εφημερίδα της Μόσχας Vzgliad.ru.

«Τέτοιες άδειες έχουν εκδοθεί και θα εκδοθούν για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και άλλων χωρών με τις οποίες έχουμε συνάψει συμφωνίες συνεργασίας και κοινές περιπολίες» είπε ο Rubiales, στο πρακτορείο RIA Novosti.

Τον Νοέμβριο του 2013 το Κοινοβούλιο της Νικαράγουα, επέτρεψε στις δυνάμεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ, να εισέλθουν στο έδαφος της χώρας, κοντά στα θαλάσσια σύνορα με την Κολομβία, στην περιοχή της Καραϊβικής, για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών. Ρωσικές και αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν επίσης την ευκαιρία να βρεθούν στην Νικαράγουα για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών.

Το ζήτημα των στρατιωτικών βάσεων δεν συμπεριλαμβάνεται στην άδεια αυτή.
«Πράγματι, το Σύνταγμα της χώρας δεν επιτρέπει την εγκατάσταση ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός μας, αλλά γνωρίζουμε ότι σε αυτήν την περίπτωση, επιτρέπεται μόνο η χρήση του εξοπλισμού και των υποδομών από το ρωσικό Ναυτικό το οποίο θα δύναται να χρησιμοποιήσει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά μας» είπε ο υφυπουργός εξωτερικών της Νικαράγουας.

Νωρίτερα, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Νικαράγουα Luis Molina Cuadra δήλωσε στην πρωτεύουσα Μανάγκουα ότι η χώρα του αναγνωρίζει την επανένωση της Κριμαίας με την Ρωσία.

Σχόλιο: Υπενθυμίζεται σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα από τον Ιούλιο του 2013, μετά από ανακοινώσεις στη διάρκειας της έκθεσης ναυτικού αμυντικού υλικού που διεξάγεται στην Αγία Πετρούπολη, τα ναυπηγεία Nevsky, ανταποκρινόμενα σε αίτημα της κυβέρνησης της Νικαράγουα, θα κατασκευάσουν δύο πυραυλοφόρες κορβέτες Project 12418, ενώ τέσσερα περιπολικά σκάφη ανοικτής θάλασσας Project 14310 θα ναυπηγηθούν από τα ναυπηγεία Rybinsk Vympel για λογαριασμό της νοτιοαμερικανικής χώρας.
Η Ρωσία επεκτείνεται στην χώρα αυτή ενισχύοντας την αμυντική συνεργασία μαζί της μεταφέροντας τα πολεμικά της πλοία και υποβρύχια στην αμερικανική ήπειρο. Ωστόσο παραμένει αίνιγμα η επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ και οι πιθανές επιδιώξεις του Κρεμλίνου που πιθανόν να «φθάνουν» στην δημιουργία μόνιμης ρωσικής ναυτικής βάσης δίπλα από τις αμερικανικές ακτές. Ίσως μια τέτοια επιδίωξη της Ρωσίας να αποτελεί απάντηση στην στρατιωτική ενίσχυση των Βαλτικών χωρών με αεροσκάφη της συμμαχίας. Πάντως η κόντρα μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων καλά κρατεί.