Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

15 Απρ 2014

Η γερμανική εφημερίδα Bild ενθαρρύνει την Bundestag να αποφασίσει το «ξήλωμα» των σοβιετικών αρμάτων Τ - 34 σε μνημείο στο Βερολίνο

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Η γερμανική εφημερίδα Bild απέστειλε επίσημο αίτημα στην γερμανική βουλή ( Bundestag) από την οποία, ζητά να «ξηλωθούν» τα 2 σοβιετικά άρματα Τ - 34 από το μνημείο των πεσόντων σοβιετικών στρατιωτών, που βρίσκεται κοντά στην Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο, ανέφερε η online έκδοση της εφημερίδας.

Η βάση για το αίτημα αυτό της γερμανικής εφημερίδας είναι η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία. Η δημοσίευση της Bild αναφέρει ότι τα σοβιετικά τανκς, «δεν μπορεί να βρίσκονται στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, όταν τα ρωσικά άρματα απειλούν την δημοκρατική Ευρώπη».

Η εφημερίδα γράφει ότι υπέβαλε επίσημη αίτηση στην Bundestag, όπου μέσα σε δύο εβδομάδες θα καταχωρηθεί εν λόγω αίτηση, για να συζητηθεί στην συνέχεια επίσημα από το γερμανικό κοινοβούλιο, υποσχόμενη παράλληλα να κρατάει συνεχώς ενήμερους τους αναγνώστες της σχετικά με την πρόοδο της διαμαρτυρίας αυτής, κατά του Κρεμλίνου. Η εφημερίδα μαζί με το ταμπλόιντ του Βερολίνου BZ, η οποία επίσης συμμετέχει στην εκστρατεία, ενθαρρύνει τους αναγνώστες της να συμπληρώσουν τα κατάλληλα έντυπα στις ιστοσελίδες των εκδόσεων τους, και να τα αποστείλουν στην Bundestag με φαξ ή e-mail.

Στην Ιστοσελίδα της Bild πάντως εμφανίστηκαν και αναγνώστες που επέκριναν τους συντάκτες της αναφοράς. Ορισμένοι γράφουν ότι η εν λόγω αναφορά είναι για γέλια, άλλοι σημειώνουν ότι το σοβιετικό άρμα μάχης T – 34, ήταν ένα σπουδαίο άρμα μάχης στα μέσα του εικοστού αιώνα και κέρδισε επάξια την θέση ως μνημείο, έτσι αρνούνται να υπογράψουν την αίτηση. Άλλοι εξέφρασαν την άποψη ότι «θα ήταν καλύτερα να απαλλαγούμε από την πρεσβεία των ΗΠΑ που βρίσκεται κοντά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου και η οποία ασχολείται με την κατασκοπεία», λόγο του σκανδάλου Edward Snowden.

Πάντως το γερμανικό σύνταγμα εγγυάται στους πολίτες και στους κατοίκους της χώρας, το δικαίωμα αναφοράς προς το κράτος για την υλοποίηση οποιαδήποτε αιτήματος. Αυτό μπορεί να γίνει εγγράφως ή σε ηλεκτρονική μορφή.

Το μνημείο των πεσόντων κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, σοβιετικών στρατιωτών στο Tiergarten, ανεγέρθηκε στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας το 1945. Έχει ήδη περάσει στην ιστορία ως ένα από τα σύμβολα της νίκης κατά του ναζισμού στη Γερμανία.

Σχόλιο: Όπως ήταν φυσικό η γερμανική εφημερίδα Bild και το γερμανικό αίτημα, έγιναν αμέσως πρωτοσέλιδα στον ρωσικό τύπο. Πάντως δεν μπορεί να γίνει κατανοητός ο σκοπός μιας τέτοιας ενέργειας, για μια μαύρη περίοδο της ανθρωπότητας σε ένα λαό που έχασε 20.000000 κόσμο και όπου μαζί με την Σερβία και την Ελλάδα αποτέλεσαν τις χώρες που είχαν τους περισσότερες σε σχέση με το πληθυσμό τους ανθρώπινες απώλειες.

Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"


Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων

Η Εβδομάδα των Παθών θυμίζει σε κάθε ορθόδοξο Ελληνα τη σταυρική θυσία του Χριστού και ταυτοχρόνως μας δίνει το μήνυμα ότι πάντα μετά τη Σταύρωση ακολουθεί η Ανάσταση. Για εμάς τους Ελληνες το Πάσχα είναι η σημαντικότερη εορτή του έτους. Ομως και για τους Ευρωπαίους εταίρους μας, που ανήκουν σε διαφορετικές χριστιανικές ομολογίες, η Σταύρωση και η Ανάσταση αποτελούν τις ρίζες του πολιτισμού τους και το θεμέλιο του πολιτιστικού, καλλιτεχνικού, νομικού και κοινωνικού οικοδομήματος που ονομάζεται Ευρώπη.

Ο αντικληρικαλισμός της Γαλλικής Επαναστάσεως και ορισμένες άλλες αντιλήψεις οδήγησαν τους Ευρωπαίους να απαλείψουν από τη Συνθήκη της Λισαβόνας τον καταστατικό Χάρτη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, τη ρητή αναφορά στον χριστιανισμό. Ομως καλό είναι να θυμόμαστε ότι οι πρωτεργάτες της ευρωπαϊκής ιδέας, οι Αντενάουερ, Ντε Γκάσπερι, Σουμάν, Ντε Γκολ και άλλοι, ήσαν πιστοί χριστιανοί Ρωμαιοκαθολικοί και τόνιζαν ότι οραματίζονται μία Ευρώπη βασισμένη στις αρχές του Ευαγγελίου. Ο καλλιτέχνης που σχεδίασε το έμβλημα με τα δώδεκα αστέρια της Ε.Ε. έλαβε έμπνευση από το στεφάνι της Παναγίας όπως το αναπαριστούν τα αγάλματα των Ρωμαιοκαθολικών.

Κορυφαίοι διανοητές όπως οι Πολ Βαλερί, Τόμας Ελιοτ, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Ελένη Αρβελέρ κ.ά., παραδέχονται ότι δεν νοείται Ευρώπη χωρίς την αρχαία ελληνική σκέψη, το ρωμαϊκό δίκαιο και τη χριστιανική διδασκαλία. Ο χριστιανισμός μαλάκωσε τις σκληρές καρδιές των ανθρώπων, δίδαξε για πρώτη φορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, μίλησε για την ισότητα ανδρός και γυναικός, βοήθησε την ίδρυση των πρώτων πανεπιστημίων και νοσοκομείων στο Ορθόδοξο Βυζάντιο και στη μεσαιωνική δυτική Ευρώπη. Ακόμη και αυτοί που δεν θέλουν να αποδεχθούν τη χριστιανική ταυτότητα της Ευρώπης, σιωπηρά ακολουθούν τα χριστιανικά ήθη και έθιμα. Η μονογαμία, η αργία της Κυριακής, οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι για τους Δυτικοευρωπαίους θεσμοί σεβαστοί, ασχέτως αν κάποιος πηγαίνει την Κυριακή στην εκκλησία ή όχι.

Οταν μια άθεη μητέρα ζήτησε από το ιταλικό σχολείο των παιδιών της να κατεβάσει την εικόνα του Εσταυρωμένου, τότε το ιταλικό Συμβούλιο της Επικρατείας (Ανώτατο Διοικητικό - Ακυρωτικό Δικαστήριο) απεφάνθη ότι ο Εσταυρωμένος πρέπει να παραμείνει στις σχολικές αίθουσες διότι δεν αποτελεί απλώς ένα θρησκευτικό σύμβολο, αλλά τη ρίζα του ανθρωπισμού, του δικαίου και του πολιτισμού των Ιταλών. Η ισχυρή βούληση του ιταλικού κράτους και του λαού να διατηρήσει τη χριστιανική του ταυτότητα ανάγκασε και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης και όχι της Ευρωπαϊκής Ενώσεως) να αλλάξει την αρχική απόφασή του και να αποδεχθεί την παρουσία του Χριστού μας σε κάθε ιταλικό σχολείο.

Η άρνηση των χριστιανικών ριζών της Ευρώπης δεν είναι προοδευτική αντίληψη. Αντιθέτως, είναι βαθύτατα ανιστόρητη και ανοίγει την πόρτα σε ανελεύθερα καθεστώτα και ολοκληρωτικές ιδεολογίες. Ο ναζισμός του Χίτλερ και ο σοβιετικού τύπου κομμουνισμός υπήρξαν αντιχριστιανικές ιδεολογίες. Οι ναζί ήταν νεοπαγανιστές και λάτρευαν αρχαίους γερμανικούς θεούς, οι δε κομμουνιστές του Λένιν και του Στάλιν γκρέμισαν ορθόδοξους ναούς και εξετέλεσαν χιλιάδες κληρικούς. Μόνο μία χριστιανική Ευρώπη μπορεί να εγγυηθεί την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασία των μειονοτήτων. Ο χριστιανός εμμένει στα πιστεύω του, αλλά σέβεται τη διαφορετική θρησκεία ή τον διαφορετικό πολιτισμό. Αν δεν τα σέβεται, τότε δεν είναι αληθινός χριστιανός.

Στις επικείμενες ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου καλούμεθα να επιλέξουμε ανθρώπους, οι οποίοι θα αγωνισθούν για να υπενθυμίσουν στην Ευρώπη τις ελληνικές, ρωμαϊκές και χριστιανικές καταβολές της. Χριστιανική Ευρώπη σημαίνει περισσότερη δημοκρατία, ανθρωπιά, κοινωνική δικαιοσύνη και ελπίδα. Για εμάς τους Ελληνες τώρα είναι η ευκαιρία να ενισχύσουμε τον λόγο της Ορθοδοξίας μέσα στην Ευρώπη και να προβάλουμε πατροπαράδοτες αρχές και αξίες. Καλή Ανάσταση!


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 

Υπήρξε εμπλοκή με τέσσερα τούρκικα που ήρθαν οπλισμένα στο Αιγαίο… 

Αγρίεψαν Άπαντες απο Χειριστές των μαχητικών μας μέχρι και οι χειριστές των Α/Α όπλων! Καιρός όμως φέρνει τα λάχανα καιρός τα παραπούλια

Τέσσερα Τούρκικα μαχητικά οπλισμένα πέταξαν σήμερα στο Βόρειο Αιγαίο με σκοπό να κατέβουν όλο το Αρχιπέλαγος…

Αλλά η ημέρα μύριζε μπαρούτι από εχθές όπου 2 CN-235 προέβησαν σε 19 Παραβιάσεις όπου πλέον έγινε κατανοητό από όλους οτι η απλή αναγνώριση το μόνο που έκανε τον τελευταίο καιρό κατ” εντολή η Πολεμική αεροπορία μόνο σε κατευνασμό του θηρίου δεν γινότανε!

Το πρωί η Τούρκικη τετράδα οπλισμένη μπήκε στο FIR Αθηνών απο τον Βορρά !Αμέσως όμως σηκώθηκαν δύο ζεύγη Ελληνικών μαχητικών F-16 που προχώρησαν σε άμεση εμπλοκή αφού οι Τούρκοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το Ελληνικό FIR.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Εμπλοκή των Ελληνικών μαχητικών ήταν άγρια κλειστή και σύντομη! Οι Τούρκοι αποχώρησαν απο το σημείο χωρίς να τολμήσουν να ξαναβγούν στο Αιγαίο σήμερα!

Ένα ελικόπτερο που τόλμησε να πετάξει στα όρια κλήθηκε να εγκαταλείψει την περιοχή πράγμα που έγινε άμεσα …Αν και απο ότι φαίνεται οι Τούρκοι το κάλεσαν πίσω!

Άλλος αέρας πνέει στο Αιγαίο απο σήμερα και τα πράγματα μπαίνουν σε άλλη τροχιά… Καιρός ήτανε...

Σύμφωνα με άλλε πληροφορίες έγινε λόγος τα Α/Α να μπούν σε συνεγερμό πράγμα που τελικά δεν χρειάστηκε!

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙ​Σ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014‏

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ: 1 (4 α/φ)
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ: 1 Ε/Π
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ: 5
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ: 4
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ: 3
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ: 3
ΕΜΠΛΟΚΕΣ: 2
ΠΕΡΙΟΧΗ: ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Όλα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες!Είναι αστείο να πιστεύει κανείς πως είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι, τέτοιου ηθικού υπόβαθρου και υπόγειου, να θελήσουν να καταφύγουν πρόωρα στην λαϊκή ετυμηγορία των γενικών εκλογών, με οποιαδήποτε αιτιολογία!
Άνθρωποι χυδαίοι, οιονεί υπόδικοι για χίλιες δυό παρατυπίες, παρανομίες και υπερβάσεις κατά την άσκηση της εξουσίας...

Ιταμότατοι, ικανοί να εμπαίζουν την κοινωνία, να περιπαίζουν τα θύματά τους με ψεύτικες ή ληξιπρόθεσμες προεκλογικές παροχές κι εξαγελίες...

Αδίστακτοι αμοραλιστές, υπέρμαχοι του δόγματος  "ο θάνατός σου η ζωή μου"... Προσκυνητές και απολογητές μόνον του χρήματος και της εξουσίας... Ψεύτες και απάτριδες...
Πώς είναι δυνατόν ποτέ να μετανοήσουν, και να ζητήσουν συγγνώμη έμπρακτα απ' την κοινωνία κάνοντας εκλογές πριν την ώρα τους, εν γνώσει τους για τον πολιτικό αφανισμό τους, δίνοντας όμως έτσι μία δυνατότητα διεξόδου από τα αδιέξοδα των "μονοδρόμων" που οι ίδιοι περπάτησαν χωρίς την συγκατάθεση του λαού;
Και αν, η γυναίκα την οποία περιγράφει το εξαιρετικό σημερινό τροπάριο της Κασσιανής, ήταν "πεσούσα εν πολλαίς αμαρτίαις", υπονοώντας ότι ήταν ίσως πόρνη, μετανόησε γιατί είχε καθαρή καρδιά και ψυχή...

Ετούτοι εδώ είναι αμετανόητοι και τρισχειρότεροι στην πράξη, μέχρι τέλους...
Γιατί είναι πόρνοι στην καρδιά και στην ψυχή...
Ανίκανοι για κάθε είδους μετάνοια...
Αλλά και ανάξιοι για κάθε είδους συγχώρεση!...Από το πρωϊ σήμερα έχει βγει στα ΜΜΕ ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Νίκος Παπάς, και δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσφύγει στο λαό με δημοψήφισμα για την περίπτωση που η τρόϊκα δεν συμφωνεί με την πρόταση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος. Διευκρίνισε φυσικά ότι το δημοψήφισμα, σε καμία περίπτωση, δεν θα αφορά την έξοδο από το ευρώ.

Την ίδια περίπου θέση υποστήριξε αργότερα στο ραδιόφωνο και ο κ. Βούτσης. Όμως μετά ήρθε ο κ. Σταθάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό realfm και είπε πως «μόνο ένα δημοψήφισμα θα γίνει και αυτό θα είναι οι βουλευτικές εκλογές». Αποκλείοντας στην ουσία, το θέμα του δημοψηφίσματος που ανακοίνωσαν ο κ. Παπάς και ο κ. Βούτσης.

Μετά και από τις νέες αυτές διαφοροποιήσεις σήμερα, συν εκείνα που έγιναν χθες στην ΚΕ του κόμματος, αναρωτιούνται οι πολίτες τι συμβαίνει; Δεν θέλει να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί δεν μπορούν να αποδεχτούν ενιαία κομματική γραμμή;

Φυσικά, από τον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να καθησυχάσουν τον κόσμο, λέγοντας πως είναι θεμιτές οι διαφορετικές γνώμες σε ένα δημοκρατικό κόμμα. Αυτό, δηλαδή το να εκφράζονται διαφορετικές γνώμες, είναι φυσικά καλό και δημοκρατικό. Όμως όλες αυτές οι δηλώσεις δεν γίνονται ως έκφραση διαφορετικής γνώμης, αλλά ως πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, ο ένας λέει «ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει δημοψήφισμα». Ο άλλος λέει «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει δημοψήφισμα» και δεν λέει «έχω τη γνώμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να κάνει δημοψήφισμα».

Έχει σημασία αυτό. Έτσι όπως το λέει ο καθένας τους είναι σαν να γνωστοποιούν στον κόσμο διαφορετικές επίσημες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο θέμα και όχι προσωπικές γνώμες. Τέτοιες συμπεριφορές όμως είναι που κάνουν τους πολίτες να διστάζουν και να μην προσχωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε τις ελεύθερες διαφορετικές γνώμες μέσα στα κόμματα (και όχι αυτό που συμβαίνει με το «πολιτικό νεκροταφείο» της ΝΔ), αλλά θέλουμε να ξέρουμε και τι θα κάνει το επίσημο κόμμα αν το ψηφίσουμε.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Ο αρχηγός της CIA ήρθε στο Κίεβο διότι αγνοούνται 20 αμερικανοί μισθοφόροι της Blackwater στην ανατολική Ουκρανία

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Σύμφωνα με δήλωση, ανώτερου αξιωματούχου του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, στην εφημερίδα της Μόσχας Vzgliad.ru, «κοντά στην πόλη του Ντόνετσκ κέντρο των εξεγέρσεων, «αγνοούνται» περίπου 20 Αμερικανοί μισθοφόροι, προφανώς εργαζόμενοι της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Blackwater». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το γεγονός αυτό έχει άμεση σχέση με την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Διευθυντή της CIA John Brennan στο Κίεβο.

Τα Ίχνη των αμερικανών μισθοφόρων εξακολουθούν να αγνοούνται και οι αρχές του Κιέβου δεν έχουν την δυνατότητα να βοηθήσουν την CIA στην έρευνα αυτήν, πρόσθεσε η ίδια πηγή στην ρωσική εφημερίδα.

Οι αναφορές των ουκρανικών μέσων ενημέρωσης, που αργότερα επιβεβαιώθηκαν από πηγές προσκείμενες σε Ουκρανούς αξιωματικούς της αστυνομίας, επιβεβαίωσαν ότι στο Κίεβο το Σάββατο, αφίχθη ξαφνικά ο διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν.

Οι αρχές των ΗΠΑ αρχικά δεν μπορούσαν να δώσουν σαφή απάντηση στο ερώτημα της ρωσικής πλευράς, σχετικά με το αν μια τέτοια επίσκεψη έλαβε χώρα, όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Αλλά τη Δευτέρα, η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε την επίσκεψη του διευθυντή της CIA, John Brennan στο Κίεβο.

Ο ανατραπέν πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δήλωσε ότι από την Κυριακή, οι ουκρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας αποφάσισαν να «χτενίσουν» περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας αμέσως μετά την συνάντηση με τον Brennan.

Στην Κρατική Δούμα πιστεύουν ότι η παρουσία του διευθυντή της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, πιθανόν να αφορούσε την αστάθεια της νυν ουκρανικής κυβέρνησης και της κρίσης που ταλανίζει την χώρα στα ανατολικά τμήματα.

Το γεγονός ότι στην καταστολή των ρωσόφωνων αντιφρονούντων στην Ανατολική Ουκρανία μπορεί να συμμετέχουν και αμερικανοί μισθοφόροι της Blackwater, έγινε αρχικά γνωστό στις 25 Μαρτίου στα ρωσικά ΜΜΕ. Αργότερα μάλιστα ανέφεραν ότι στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Lugansk για την καταστολή των λαϊκών εξεγέρσεων εστάλησαν τρεις ουκρανικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένων και μισθοφόρων της Blackwater, που ήταν ντυμένοι με στολές των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας.

Το Ρωσικό Υπουργείο των Εξωτερικών έχει επικρίνει την απόφαση των αρχών του Κιέβου για την προσέλκυση μισθοφόρων της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Greystone Limited στην χώρα, καταλήγει η ρωσική εφημερίδα.

Σχόλιο: Το τρίτο σενάριο πιθανόν σε εξέλιξη
Μεγάλη αναταραχή και πίεση για αυτονομιστική δράση των ρωσόφωνων πληθυσμών - πραγματική ή κατασκευασμένη - στις νότιες και ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας μπορεί να «φέρει» τον ρωσικό στρατό τάχιστα στην Ουκρανία, δίνοντας του την «σαγηνευτική ευκαιρία» να διαμοιράσει στα δύο την χώρα. Στις 25 Μαΐου 2014, είναι οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, που πιθανόν να γίνουν οι «προεδρικές εκλογές της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας» παρουσιάζοντας ακριβώς μια τέτοια ευκαιρία.
Η Republika Srpska στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η οποία συνεχίζει να υφίσταται ως μια εν δυνάμει αποσχιστική περιοχή προσφέρει ένα ιστορικό παράδειγμα και παράλληλα τον τρόπο για το πώς Μόσχα ενθαρρύνει τους Σέρβους, να κηρύξουν απόσχιση από τη Βοσνία. Ομοίως, οι ίδιες απαιτήσεις μπορούν να υποστηριχθούν από ρωσόφωνους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.Επίθεση του ουκρανικού στρατού στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Kramatorsk, δεκάδες τραυματίες ίσως και νεκροί

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Οι ουκρανοί στρατιώτες έκαναν έφοδο σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στην πόλη Kramatorsk της ανατολικής Ουκρανίας και υπάρχουν αρκετοί τραυματίες, δήλωσαν οι ρωσόφωνοι ακτιβιστές, και αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.

Τα Ουκρανικά στρατεύματα πλησίασαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο μεταξύ των πόλεων Kramatorsk και Slavyansk με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, τα μέλη της πολιτοφυλακής είχαν μπλοκάρει την είσοδο στο αεροδρόμιο. 
Στην αρχή επιχειρήθηκαν διαπραγματεύσεις στην συνέχεια ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί, ανάφεραν οι ρωσόφωνοι ακτιβιστές.
«Οι εκπρόσωποι του ουκρανικού στρατού έφτασαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο. Ξεκίνησαν αρχικά οι διαπραγματεύσεις με την πολιτοφυλακή που έλεγχε αεροδρόμιο. Ξαφνικά άρχισαν οι πυροβολισμοί. Μεταξύ των παραστρατιωτικών ομάδων υπάρχουν πολλοί τραυματίες ίσως και νεκροί. Η ρωσική πολιτοφυλακή παραμένει και έχει μπλοκάρει όλες τις εισόδους του στρατιωτικού αεροδρομίου του Kramators'k έτοιμη να αποκρούσει τις επιθέσεις»
ανέφερε ρωσόφωνος ακτοβιστής στο RIA Novosti μέσω τηλεφώνου πριν από λίγο.Επίσκεψη - μυστήριο του Τούρκου υπουργού άμυνας στην αυτόνομη δημοκρατία του Ναχιτσεβάν τον Μάιο 

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων APA, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ θα επισκεφθεί την Αυτόνομη Δημοκρατία του Nakhchivan τον επόμενο μήνα, είδηση η οποία κοινοποιήθηκε κατά την επίσκεψη του, στην διεθνή έκθεση της Μαλαισίας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του αζέρικου πρακτορείου, αντιπροσωπεία Τούρκων αξιωματούχων του Υπουργείου Άμυνας, που εκπροσώπησαν την χώρα τους στην διεθνή αμυντική έκθεση DSA-2014 στην Κουάλα Λουμπούρ, έκαναν γνωστό ότι θα μεταβούν στην αυτόνομη επαρχία του Αζερμπαϊτζάν, τον επόμενο μήνα, χωρία να αναφερθεί συγκεκριμένη ημερομηνία.
«Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας σχεδιάζει να επισκεφθεί την επαρχία του Nakhchivan τον Μάιο. Ο στόχος της επίσκεψης του δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο ΑΡΑ.
Μπορεί να ακούγεται αδιάφορο έως συνηθισμένο, μήπως όμως οι λόγοι της επίσκεψης του Τούρκου ΥΠΑΜ σκοπεύουν σε κάτι άλλο;
Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα του ρωσικού τύπου, το θέμα της δημιουργίας στρατιωτικής βάσης στο Ναχιτσεβάν είχε συζητηθεί από το 2010 μεταξύ των Προέδρων Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν, αναφέρει η ιστοσελίδα, infognomonpolitics.blogspot.gr.
Η Αυτόνομη δημοκρατία η οποία αποτελεί και εξωτερικό θύλακα του Αζερμπαϊτζάν, συνορεύει με την Αρμενία, την Τουρκία και με το Ιράν.
Η Τουρκία έχει αυξήσει τους εμπορικούς και αμυντικούς δεσμούς της με την αυτόνομη δημοκρατία ειδικα το τελευταίο χρόνο, ο δε Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χαρακτηριστικά δηλώσει την ίδια περίοδο(2010), ότι το Ναχιτσεβάν «είναι εκτεθειμένο σε διάφορες απειλές από το αρμενικό κράτος και ως εκ τούτου η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν αλλά και του Ναχιτσεβάν αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά των σχέσεών τους».
Το Αζερμπαϊτζάν διατηρεί μια στρατιωτική βάση στο Ναχιτσεβάν και έχει λάβει σημαντική οικονομική και αμυντική βοήθεια από την Τουρκία κατά το παρελθόν. Πάντως οι πληροφορίες για το επίπεδο στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών στον θύλακα αυτό σήμερα, παραμένουν άγνωστες.

Να σημειωθεί πως το 2010 είχε ξεσπάσει στην Τουρκία σκάνδαλο, όταν τότε η εφημερίδα Milliyet είχε αποκαλύψει πως σε βιβλίο που θα μοιράζονταν ως σχολικό εγχειρίδιο, υπήρχε χάρτης όπου μια σειρά εδαφών (Ναχιτσεβάν, Βόρειο Ιράκ, κ.ά.) παρουσιάζονταν ως τουρκικό έδαφος.

Ωστόσο, οι ρωσικές ανησυχίες έχουν να κάνουν με την εμφάνιση στρατιωτικών βάσεων μιας χώρας του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας, πολύ κοντά στα εδάφη που η Ρωσία θεωρεί «σφαίρα επιρροής» της.

Το Μπακού φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες, να είχε προτείνει στην Άγκυρα την δημιουργία στρατιωτικής βάσης στο έδαφος του ως απάντηση στην αρμενο-ρωσική αμυντική συμφωνία. Σύμφωνα με ανταπόκριση της σερβικής εφημερίδας Νοβόστι από το Μπακού, το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία προετοιμάζουν «συμμετρική απάντηση» στην ανανέωση της συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Αρμενίας, η οποία προβλέπει την παραμονή ρωσικών στρατευμάτων επί αρμενικού εδάφους, στη βάση Γκιούμρι, μέχρι το 2044.

Το (Naxcivan). Αυτόνομη Δημοκρατία (5.500 τ. χλμ., 364.500 κάτ. το 2001) του Αζερμπαϊτζάν. Ιδρύθηκε στις 9· Φεβρουαρίου 1924. Βρίσκεται στην Υπερκαυκασία και συνορεύει στα ΝΔ με την Τουρκία και το Ιράν. Πρωτεύουσα της δημοκρατίας είναι η ομώνυμη πόλη. Ο πληθυσμός της αποτελείται από Αζέρους, Αρμένιους και Ρώσους. Στο Naxcivan ακμάζει η εξορυκτική και η ηλεκτροτεχνική βιομηχανία. Αναπτυγμένη είναι και η γεωργία και, κυρίως η αμπελουργία καθώς και η κτηνοτροφία.
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος

Με μεγάλη ανησυχία η Τουρκία παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις και την μεγάλη ένταση που επικρατεί στην Μαύρη θάλασσα. Ένα σημαντικό στοιχείο που έχει ανησυχήσει έντονα την Άγκυρα είναι, όπως αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, ότι η αντιπαράθεση μεταξύ της τουρκικής και της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας μεγαλώνει συνεχώς σε συνάρτηση με την ένταση που επικρατεί στην περιοχή εξ’ αιτίας των γεγονότων της Ουκρανίας, αλλά και των ρωσικών καταγγελιών προς την Τουρκία για παραβίαση της συνθήκης του Μοντρέ σχετικά με την διέλευση από τα Στενά των αμερικανικών πολεμικών πλοίων με κατεύθυνση την Μαύρη Θάλασσα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, η οποία αναδημοσιεύτηκε σε πολλές τουρκικές εφημερίδες, στις 12 Απριλίου ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος, τύπου IL-20, προερχόμενο από την πλευρά της Ρουμανίας, πλησίασε επικίνδυνα τον τουρκικό εναέριο χώρο στις ακτές του τούρκικου Πόντου. 

Το γεγονός αυτό προκάλεσε συναγερμό στην τουρκική αεροπορική βάση της Μερτζιφούντας και αμέσως απογειώθηκαν τέσσερα τουρκικά F-16, πάντα σύμφωνα με τις τουρκικές ανακοινώσεις. Τα τουρκικά ενεπλάκησαν για λίγο με το ρωσικό αεροσκάφος ενώ στην συνέχεια το παρακολουθούσαν για αρκετή ώρα καθώς το ρωσικό δεν άλλαξε την πορεία του και συνέχισε απτόητο να πετά δίπλα στις τουρκικές ακτές. 

Αυτό είναι ένα γνωστό επεισόδιο ενώ το τουρκικό δημοσιογραφικό παρασκήνιο κάνει λόγο και για άλλα επεισόδια που επίτηδες δεν έχουν πάρει δημοσιότητα καθώς η Άγκυρα ανησυχεί έντονα για αποσταθεροποιητικές προεκτάσεις της όλης κρίσης.

Χαρακτηριστικό είναι πώς το επεισόδιο αυτό έρχεται αμέσως μετά την έντονη ρωσική καταγγελία κατά της Τουρκίας για παραβίαση της συνθήκες του Μοντρέ, επιτρέποντας αμερικανικά πολεμικά πλοία να περνούν τα Στενά και να παραμένουν στην Μαύρη θάλασσα πέραν των χρονικών ορίων που επιτρέπει η συνθήκη σε χώρες εκτός του Ευξείνου Πόντου και παράλληλα με το πολύ σοβαρό επεισόδιο, όπως το αναμετέδωσαν με πρόδηλη ανησυχία οι Τούρκοι, του ρώσικου πολεμικού αεροπλάνου που παρενόχλησε αμερικανικό πολεμικό πλοίο πάλι στην Μαύρη Θάλασσα. 

Αξιοσημείωτο είναι και αυτό ενέτεινε ακόμα περισσότερο τις τουρκικές ανησυχίες, ότι η νέα εμπλοκή τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών με ρωσικό μαχητικό έγινε ενώ την ίδια ώρα που από την αντίθετη πλευρά, δηλαδή από το Νότο, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη ενεπλάκησαν με συριακά. 
Η Δαμασκός φαίνεται να σκληραίνει την στάση της προς τους Τούρκους και στέλνει τα συριακά MIG-23 να πετούν κοντά στην τουρκική περιοχή του Χατάϊ στην οποία όμως οι Σύριοι δεν αναγνωρίζουν την τουρκική κυριαρχία, γιατί θεωρούν ότι παράνομα την κατέχει η Τουρκία. 

Παράλληλα εμπλοκές σημειώνονται και στην περιοχή των συνόρων του Ντιαρμπακίρ, ενώ η ένταση και στο έδαφος συνεχίζεται με ανταλλαγή πυρών και από τις δυο πλευρές. «Καπάκι» σε όλα αυτά είναι ότι παρατηρούνται ανησυχητικές κινήσεις του κουρδικού στοιχείου εν όψει και της Πρωτομαγιάς προς της κατεύθυνση της ανακήρυξης μερικής αυτονομίας στις νοτιοανατολικές επαρχίες. 

Όλα αυτά μαρτυρούν ότι η Τουρκία βρίσκεται ουσιαστικά ανάμεσα σε δυο πυρά, όπως χαρακτηριστικά έγραψε η τουρκική εφημερίδα Taraf, ενώ και στο εσωτερικό τα πράγματα είναι πολύ εύθραυστα καθώς η πόλωση μεγαλώνει συνεχώς και η χώρα οδηγείται σε νέα και πολύ κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση για την εκλογή νέου προέδρου στις 10 Αυγούστου.

Το «περίεργο» είναι πως ενώ η Τουρκία αντιμετωπίζει πολλά ανοιχτά μέτωπα, ενώ η καχυποψία της Άγκυρας προς πολλές πλευρές και ιδιαίτερα προς τις ΗΠΑ μετά την πρώτη έγκριση του νομοσχέδιου για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από το αμερικανικό κογκρέσο έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό, οι Τούρκοι συνεχίζουν χωρίς καμία μείωση τις αλλεπάλληλες προκλήσεις τους στο Αιγαίο και στον αέρα και στην θάλασσα. 

Φαίνεται πως στην Άγκυρα κάποιοι κύκλοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι ο πιο βολικός τους αντίπαλος για να εκτονώσουν τα εσωτερικά και εξωτερικά του αδιέξοδα. 

Το ζήτημα βέβαια δεν είναι τι κάνουν αυτοί, αλλά εμείς πως αντιμετωπίζουμε τη όλη κατάσταση καθώς έρχονται πολύ ραγδαίες και πολύ σημαντικές εξελίξεις. 

Δυστυχώς στην Αθήνα το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ποιον βετεράνο ποδοσφαίριση ή ποιον αστέρα του lifestyle θα εντάξουν στα ψηφοδέλτια τους για τις επόμενες ευρωεκλογές.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Σε τι συμφώνησαν με την Άγκυρα οι υποψήφιοι περιφερειάρχες στην Θράκη από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ; 

Ο υποψήφιοι περιφερειάρχες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρουσιάστηκαν και συμμετείχαν σε μουσουλμανική γιορτή στο χωριό Δοκός (ν. Ροδόπης). Ο ψευτομουφτής Κομοτηνής, παρουσίασε τους υποψήφιους περιφερειάρχες Άρη Γιαννακίδης (ΠΑΣΟΚ), Γιώργος Παυλίδης (ΝΔ) και Κώστας Μορφίδης (ΣΥΡΙΖΑ) στους υπόλοιπους παρευρισκόμενους μουσουλμάνους (τουρκόφρονες στο σύνολό τους) και στον υποπρόξενο του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, Ουφούκ Γκιοζαϊντίν...

Δικές μας απορίες:
  • Γιατί έπρεπε να παρουσιαστούν σε "ειδικό κύκλο" οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι περιφερειάρχες;
  • Μπορούν οι ίδιοι να εξηγήσουν τόσο στους μουσουλμάνους όσο και στους χριστιανούς πολίτες της Θράκης τι σημαίνει ακριβώς αυτός ο "ειδικός κύκλος" ενημέρωσης (που ευελπιστούμε να είναι μόνο κύκλος ενημέρωσης και όχι κύκλος ενός παρακράτους ή ενός γκέτο);
  • Δεν υπάρχουν μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρη την περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης και χρειαζόταν αυτή η ειδική παρουσίαση (από την οποία έλειπαν -και γιατί άραγε;- οι υπόλοιποι υποψήφιοι περιφερειάρχες) από τον ψευτομουφτή της Κομοτηνής, με την παρουσία του τούρκου υποπροξένου να λειτουργεί ως "επισφράγιση" της συναίνεσης(;) της Άγκυρας;
  • Μπορούν οι υποψήφιοι περιφερειάρχεςε των τριών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) να εξηγήσουν την ιδιαιτερότητα αυτής της προώθησής τους από τους τουρκόφρονες της Θράκης προς τους μουσουλμάνους της περιφέρειας ΑΜ-Θ;
    • Δεν ενοχλήθηκαν οι δημοκράτες υποψήφιοι περιφερειάρχες από την παρουσία του προέδρου του κόμματος DEB (Γκρίζοι Λύκοι Θράκης), κ. Τσαβούς*, στην ίδια εκδήλωση;
    • Δεν ενοχλήθηκαν επειδή το σύνολο των παρευρισκομένων τουρκοφρόνων είναι και χειροκροτητές και συνομιλητές στις επισκέψεις στην Θράκη του προέδρου των Γκρίζων Λύκων της Τουρκίας, κ. Ντεβλέτ Μπαχτσελί;
  • Επειδή η Άγκυρα δεν συνηθίζει να κάνει χάρες και, φυσικά, δεν συνηθίζει να δίνει χωρίς να πρώτα να εξασφαλίζει και να παίρνει αυτά που επιθυμεί, μπορεί κάποιος από τους υποψήφιους περιφερειάρχες της περιφέρειας ΑΜ-Θ να μας εξηγήσει σε τι έχει συμφωνήσει;
Απάντηση που θα περιέχει τη λέξη "τίποτε" ή θα αναφέρεται σε ανάδειξη των ειδικών θεμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας, δεν γίνονται δεκτές, επειδή η μουσουλμανική μειονότητα αντιμετωπίζεται ισόνομα και ισότιμα από τους νόμους και το Ελληνικό Σύνταγμα.
Οπότε μία τέτοια τοποθέτηση θα ομολογεί πλήρη ταύτιση των θέσεων εκ μέρους των υποψηφίων περιφερειαρχών με τις πάγιες θέσεις του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής και των διάφορων τουρκοσυλλόγων που αναφέρονται σε καθεστώς ανισοτητας εις βάρος των μουσουλμάνων (ή τούρκων, όπως οι ίδιοι αποκαλούνται) της Θράκης. 
Μία τέτοια θέση εκ μέρους των υποψηφίων περιφερειαχών θα είναι ομολογία αποδοχής δικαίου στην τουρκική εξωτερική πολιτική και απομάκρυνσης των ιδίων από τα συμφέροντα, τα κεκτημένα και τα με διεθνής συμβάσεις και συνθήκες δίκαια της Ελλάδας...

Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις θέσεις των υποψηφίων περιφερειαρχών κ.κ. Γιαννακίδη, Παυλίδη και Μορφίδη, οι οποίοι όχι μόνο παρουσιάστηκαν στους τουρκόφρονες της Θράκης, αλλά αποδέχτηκαν να συμβεί αυτό χωρίς την παρουσία των υπολοίπων υποψηφίων περιφερειαρχών...

Γεωργίου Μιχαήλ
Πηγή «Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!»

* Ο κ. Μουσταφά Αλί Τσαβούς, πρόεδρος του κόμματος DEB, έχει δηλώσει:
«Μια μέρα αυτοί, που αγνοούν εμάς, αυτοί που αγνοούν το μεγάλο τουρκικό έθνος, θα διαψευσθούν. Εμείς στεκόμαστε ορθοί και ατενίζουμε το μέλλον με ελπίδα.
Ζούμε στην Δυτική Θράκη ως Τούρκοι και Τούρκοι θα μείνουμε! Θα ήθελα εκ μέρους της Ένωσης Τούρκων Δασκάλων της Δυτικής Θράκης, να εκφράσω τις ευχές μου για τη μέρα του δασκάλου, τη μέρα όλων των δασκάλων μας, μνημονεύοντας πάνω απ’ όλα με σεβασμό, το μεγάλο δάσκαλο, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ».Λογικό και επόμενο ήταν, η αμέσως επόμενη κίνηση του κόμματος των Γκρίζων Λύκων (DEB) να είναι η προσωπική επίσκεψη του ίδιου του προέδρου του, Μουσταφά Αλή Τσαβούς, στο μουσουλμανικό χωριό Άβαντος της Αλεξανδρούπολης, για να συμπαρασταθεί στους μουσουλμάνους κατοίκους του μετά το «περιστατικό» της τοποθέτησης γουρουνοκεφαλής στην είσοδο του Μεστζίτ (μικρό τζαμί ενός δωματίου).

Έτσι, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα του κόμματος των Γκρίζων Λύκων Θράκης (DEB):
«Στις 13 Απριλίου ημέρα Κυριακή, ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς μαζί με το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Αρίφ Χουσείν, επισκέφτηκαν το μεστζίτ στην περιοχή Άβαντος της Αλεξανδρούπολης στην πόρτα του οποίου άφησαν ένα κεφάλι από γουρούνι και ενημερώθηκαν από τον κόσμο.
Οι κάτοικοι της συνοικίας που βρήκαν το κεφάλι του γουρουνιού στην πόρτα του μεστζίτ, είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι και έκπληκτοι για αυτή την κατάσταση. Οι κάτοικοι της συνοικίας ανέφεραν πως αποτελεί προσβολή το να αφήνεται κεφάλι από γουρούνι στην πόρτα ενός μεστζίτ όπου γίνεται 5 φορές τη μέρα ναμάζι και κατήγγειλαν αυτή την απαίσια πράξη.
Ο πρόεδρος ηρέμησε τους κατοίκους, κατήγγειλε έντονα αυτή την επίθεση, ανέφερε πως προσδοκεί οι δράστες το συντομότερο δυνατό να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, ζήτησε να σταματήσουν αυτές οι άσχημές πράξεις καθώς είναι η δεύτερη φορά που γίνεται επίθεση στα ιερά μας και χαρακτήρισε αυτές τις συμπεριφορές ως φρικτές επιθέσεις κατά της θρησκευτικής ελευθερίας.
Τέλος δήλωσε πως ¨Μετά από αυτή την επίθεση ο λαός μας θα αντιληφθεί καλύτερα τον λόγο για τον οποίο μετέχουμε στις ευρωεκλογές".
Μετά το θρησκευτικό και τουρκο-εθνικιστικό παραλήρημα του κ. Τσαβούς, εμείς έχουμε μόνο μία ερώτηση να του υποβάλλουμε (την οποία ποτέ δεν θα απαντήσει, επειδή η αλήθεια είναι αυτή που ο ίδιος ξέρει πολύ καλά και την οποία ίσως την πει κάποτε όπως ο Ραούφ Ντενκτάς):
  • Πώς είναι δυνατόν σε ένα μικρό χωριό να μην είδε κανείς τους δράστες αυτής της ομολογουμένως ανίερης ενέργειας;
Από όσο γνωρίζουμε –και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά- το μεστζίτ (τζαμί) δεν βρίσκεται εκτός του χωριού, ούτε βρίσκεται μέσα σε περιοχή όπου υπάρχουν δέντρα ή –έστω και θάμνοι που να το κρύβουν από το χωριό. Είναι ορατό από πάρα πολλά σπίτια του χωριού, και όμως, κανένας από τους κατοίκους (ρομά) δεν είδε απολύτως τίποτε! Ούτε κάποιο ξένο αμάξι (που δεν είναι κατοίκου του χωριού), ούτε κάποιον ξένο περίεργο να κινείται κοντά στο τζαμί!!!

Κι επειδή η στατιστική –αλλά και η κοινή λογική- είναι εναντίον της «εικόνας» που θέλει να περάσει ο πρόεδρος των Γκρίζων Λύκων της Θράκης, αλλά και διάφοροι φίλα προσκείμενοι (ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους) στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, προτιμότερο θα ήταν για τον κ. Τσαβούς να ακολουθήσει την τακτική της σιωπής, αντί της «ομιλητικότητας» που παρουσιάζει στον στενό ή και στον ευρύτερο κύκλο του. Κι αυτό, επειδή δεν υπάρχει «μυστικό» όταν το γνωρίζουν δύο άνθρωποι… Όχι τίποτε άλλο, αλλά είχε γίνει ήδη γνωστό και αναμενόταν ένα «περιστατικό προβοκάτσιας» στην Θράκη. Και η γουρουνοκεφαλή, αν μη τι άλλο, αποδεικνύει πως όχι μόνο ήταν σωστή η πληροφόρηση, αλλά η δημοσιοποίησή της δεν στάθηκε ικανή να λειτουργήσουν οι «εγκέφαλοι» των προβοκατόρων (πιθανότατα επειδή δεν υπήρξε «σήμα» αλλαγής των σχεδίων…).

Γεωργίου Μιχαήλ
Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Συγκλονιστική η εξέλιξη για την «ανοιχτή δίκη περί κατασκοπείας» που γίνεται στα δικαστήρια Ευελπίδων στην Αθήνα, όπου με ευθύνη της πρώην διοίκησης της ΕΥΠ και προσωπικά του κ. Μπίκα (σημερινός πρέσβης της Ελλάδας στη Μεγάλη Βρετανία), ο οποίος οδήγησε στις δικαστικές αίθουσες μία πολύ σκοτεινών κινήτρων υπόθεση, η οποία στάθηκε αφορμή για την αποκάλυψη σειράς προδοτικών ενεργειών εις βάρος της Ελλάδας, από κύκλωμα μυστικών υπηρεσιών που δρούσε στην Ελλάδα και οργάνωσε από παρακολουθήσεις τηλεφώνων κυβερνητικών αξιωματούχων έως και τον σχεδιασμό δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή (Σχέδιο Πυθία).

Στην συγκεκριμένη δίκη, σήμερα, μετά την απολογία του κατηγορουμένου, η Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αθωότητα και την απαλλαγή του κατηγορουμένου (από την διοίκηση Μπίκα) Κώστα Αγγελάκη από όλες τις κατηγορίες του κατηγορητηρίου. Αναμένεται η έκδοση της απόφασης, η οποία θα λειτουργήσει και ως σημείο εκκίνησης για σειρά διώξεων κατά προσώπων που με τις πράξεις τους ή τις παραλείψεις τους εξέθεσαν σε τρίτους τόσο τις δραστηριότητες της ΕΥΠ, όσο και μυστικά της Ελλάδας.

Υποθέτουμε πως από αύριο η Δικαιοσύνη θα έχει πολύ σοβαρή δουλειά μπροστά της, ιδιαίτερα με κάποια παράξενα κυκλώματα που φέρονται να λειτουργούν εντός και εκτός της ΕΥΠ (όπως αποδείχθηκε από την ακροαματική διαδικασία της συγκεκριμένης δίκης) και που συνδέονται άρρηκτα με τον δημοσιογραφικό χώρο, γνωστά μέλη του οποίου συμμετείχαν στην ηθική εξόντωση του Κώστα Αγγελάκη.

H δίκη διακόπηκε λόγω ξαφνικής ασθενείας μίας εκ των κυρίων δικαστών. Και θα επαναληφθεί στις 28/4/2012.

Τώρα, η ΕΥΠ θα πρέπει να αποκαταστήσει το ικανότατο (όπως ομολόγησαν όλοι οι μάρτυρες της δίκης) στέλεχός της και να προχωρήσει σε διαδικασίες που απαιτούνται...

Γεωργίου Μιχαήλ
Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Ανεξάρτητοι ιστότοποι και εξαρτημένο σύστημα

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης

Πριν από δύο εβδομάδες δημοσιεύσαμε στην «Κυριακάτικη «Δημοκρατία» την πληροφορία ότι οι Τούρκοι στήνουν σκηνικό Κριμαίας στη Θράκη και ετοιμάζουν κάθοδο αυτονομιστικού μειονοτικού συνδυασμού στις ευρωεκλογές, για πρώτη φορά μετά το 1989.
Την πληροφορία, η οποία επιβεβαιώθηκε πλήρως –το βράδυ των εκλογών θα δούμε το τουρκοκίνητο κόμμα με 1% σε εθνικό επίπεδο-, είχε την καλοσύνη να αναδημοσιεύσει το kostasxan.blogspot.gr και μέσω αυτού απλώθηκε απίστευτα μέσα στην πατριωτική διαδικτυακή κοινότητα.
Αίφνης χθες διάβασα σε κυριακάτικη εφημερίδα ένα σημείωμα για την «ακροδεξιά επέλαση» στο ίντερνετ, στο οποίο φωτογραφίζονταν ως “sites μίσους» όλα εκείνα που επιλέγουν να αναπαράγουν και να δημοσιεύουν διαδικτυακές ειδήσεις με συγκεκριμένο εθνικό προσανατολισμό. Ανάμεσα σε αυτά και το kostasxan, το οποίο θεωρείται περίπου… γιάφκα.

Ορθώς φοβούνται οι συντάκτες μελετών και σημειωμάτων όλους αυτούς τους ιστότοπους. Εγώ που καιρό τώρα τους παρακολουθώ ξέρω καλά ότι έδωσαν φωνή στους αποκλεισμένους από τα κυρίαρχα ΜΜΕ και, παρά τις κατά καιρούς υπερβολές τους (με τις οποίες, φυσικά, δεν συμφωνώ), αποτελούν γνήσιες φωνές εθνικής ανησυχίας.
Βεβαίως, αντιλαμβάνομαι καλά τους ανησυχούντες, οι οποίοι είναι «φιλελεύθεροι» στο μέτρο που επικρατεί στη δική τους οπτική παντού. Τους είναι δύσκολο να καταλάβουν τη δύναμη που έχουν αυτά τα ιστολόγια. Βλέπετε, τα «ακροδεξιά» ιστολόγια δεν έχουν χορηγούς τράπεζες, επιχειρηματίες, εταιρείες επικοινωνίας. Δεν προπαγανδίζουν με σθένος Σχέδια Ανάν έχοντας περίεργες χρηματοδοτήσεις.
Σε νέα παιδιά που κάνουν την τρέλα τους ανήκουν τα περισσότερα και φωτίζουν γεγονότα που μας «αρέσει» να προσπερνάμε μέχρι να τα βρούμε μπροστά μας.
Για άλλους, το να είσαι διαρκώς ανήσυχος για την τύχη ενός τμήματος της ελληνικής επικράτειας είναι πατριωτικό, για άλλους, που δεν συγκινούνται καν στην θέα της Ελληνικής Σημαίας και της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου, είναι ακροδεξιό.

Να σα πω κάτι; Δεν ξέρω σε αυτές τις εκλογές, αλλά είμαι βέβαιος ότι στις άλλες, τις εθνικές, το σύστημα θα εκπλαγεί δυσάρεστα με τη διαβρωτική δύναμη του διαδικτύου σε ειδικά κοινά. Θα είναι ο σιωπηρός ρυθμιστής.

Κομμάτι του συστήματος μόλις τώρα άρχισε να καταλαβαίνει τη δυναμική των ατάκτων. Ορισμένοι μάλιστα συστήνουν και ελληνική AGB του διαδικτύου, γιατί οι μετρητές της Alexa φανερώνουν τη γύμνια τους στην επισκεψιμότητα. Πολύ αργά νομίζω. Τους ξέφυγαν. Ο έλεγχος χάθηκε. Μυρίζει τόσο πολύ στημένο το κεντρικό σύστημα ΜΜΕ, που ο πολύς κόσμος ψάχνει να βρει αυτά που δεν του λένε στο κρυφό σχολειό του διαδικτύου.
Με την ευκαιρία: Αν θέλει να ξεστραβωθεί κανείς και να καταλάβει τι προβοκάτσιες ετοιμάζουν οι Τούρκοι στις ευρωεκλογές, ας δει την τελευταία είδηση στο kostasxan. Τη γουρουνοκεφαλή που έριξαν άγνωστοι έξω από ένα τζαμί για να ηλεκτριστούν οι μουσουλμάνοι…

Πηγή «Δημοκρατία»

Σχόλιο ιστολογίου: Ένα ευχαριστώ προς τον κ. Κοττάκη (λαμπρή εξαίρεση στον χώρο του διαδικτύου, που μαζί με λίγους και εκλεκτούς δημοσιογράφους δίνει αγώνα εντιμότητας και του χρέους προς τα ιδανικά με τα οποία μεγάλωσε) είναι πολύ λίγο για να εκφράσει το μέγεθος των συναισθημάτων αυτού του σημειώματος, που αποτελεί τεράστιας ποσότητας «ηθικό καύσιμο» για την συνέχεια της πορείας μας.
Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τους επαγγελματίες κονδυλοφόρους του συστήματος σε δικαστικές αίθουσες για τις συκοφαντίες που εκτοξεύουν. Θα τους αντιμετωπίζουμε όμως με την απαξίωσή μας στην ύπαρξή τους και με τον -με όλες τις δυνάμεις μας- αγώνα μας για την αποκαθήλωση των «ιδεών» και των σκοπιμοτήτων που εξυπηρετούν. 
Όσον αφορά τη δημοκρατικότητα των μέσων που χρησιμοποιούν για να προβάλλουν τις «απόψεις» τους, ίσως εάν δημοσίευαν και τα σχόλια στα γραφόμενα των «λαμπρών αρθρογράφων» τους, θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρίσκονται σε πορεία συνάντησης με την ελευθερία του λόγου, της πολυφωνίας και της δημοκρατίας. Αλλά, επειδή δεν επιτρέπουν ούτε τον σχολιασμό επί της «δημοσιογραφικής ορθότητάς» τους, καλό θα είναι να γνωρίζουν ότι με αυτές τις πρακτικές επιβεβαιώνουν τους… «συκοφάντες» τους. 
Για τον γνωστό τοις πάσι κύριο Πάσχο Μανδραβέλη, έχουμε μία ευγενική παρατήρηση: "Ο φασισμός βρίσκεται παντού και έχει πολλά πρόσωπα. Ένα από αυτά βρίσκεται στον… καθρέφτη του".
Επίσης απευθυνόμενος στον κ. Μανδραβέλη, θέλω να του υπενθυμίσω πως θα πρέπει να γνωρίζει ότι η στοχοποίηση που έγινε εκ μέρους του και εναντίον μου, τον καθιστά προσωπικά υπεύθυνο για οτιδήποτε μπορεί να μου συμβεί στο μέλλον, από κάποια πιθανή επίθεση ακροαριστερών ή άλλων φασιστικών στοιχείων που "κάνουν πάρτι" τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
Καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση και καλή αντάμωση να έχουμε, κύριε Κοττάκη, όταν ετούτη η επιτήδεια ρημαδιασμένη από ελληνόφωνους πατρίδα γίνει λεύτερη, με πραγματικά δημοκράτες ανθρώπους να την διοικούν και να την υπερασπίζονται.


Γράφει ο Χρήστος Ιακώβου 
 
Ο όρος «Αραβική Άνοιξη» χρησιμοποιήθηκε δημοσιογραφικά από το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy, τον Ιανουάριο του 2011, για να προσδιορίσει τις λαϊκές εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή, οι οποίες είχαν σκοπό την ανατροπή δικτατορικών καθεστώτων και την αντικατάστασή τους με δημοκρατικά εκλελεγμένες κυβερνήσεις. Ο όρος αυτός αποτελεί υπαινιγμό προς την «Άνοιξη των Λαών», εν σχέσει με τις επαναστάσεις στην Ευρώπη το 1848 και, ως δυτικό κατασκεύασμα, αποτελεί μία από τις πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες χρησιμοποιείται αδόκιμα ένας όρος με ευρωπαϊκές ιστορικές παραστάσεις και εμπειρίες.

Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, διάφοροι αναλυτές είδαν τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο ως το ιστορικά ισοδύναμο της κατάρρευσης του κομουνισμού στην Ανατολική Ευρώπη το 1989, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι στην Ανατολική Ευρώπη ήταν καθολικό το αίτημα να υιοθετήσουν οι κοινωνίες τις δημοκρατικές δομές της δυτικής Ευρώπης.

Στην Αίγυπτο, παρά το ότι υπήρχε ρεύμα υποστηρικτών της φιλελεύθερης δημοκρατίας ανάμεσα στο κίνημα που ανέτρεψε το Μουμπάρακ, εντούτοις δεν μπόρεσε να ασκήσει μεγάλη επιρροή με αποτέλεσμα να καπελωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2013 από τους ισλαμιστές, οπότε το πραξικόπημα του στρατού ανέτρεψε την ακατάσχετη άνοδο και τελική κυριαρχία των ισλαμιστών.

Στην Τυνησία η εξέγερση έφερε τους ισλαμιστές στην εξουσία που συνεχίζουν με σοβαρά προβλήματα. Στη Λιβύη η εξέγερση προκάλεσε διεθνή στρατιωτική επέμβαση που επέφερε χάος, αβεβαιότητα και πιθανή τριχοτόμηση της χώρας. Στη Συρία, η αδυναμία μίας διεθνούς επέμβασης έδωσε παράταση στην κρίση λαμβάνοντας τη μορφή εμφυλίου πολέμου, με τους ισλαμιστές-σαλαφιστές να παίζουν τον κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος Άσαντ.

Ό,τι όμως ξεκίνησε ως «Αραβική Άνοιξη» για πολλές κοινωνίες της Μέσης Ανατολής έχει αρχίσει να εξελίσσεται ως κινούμενη άμμος για τους χριστιανικούς πληθυσμούς της περιοχής, οι οποίοι αποδεικνύονται τα εύκολα θύματα των πολιτικών εξελίξεων. Βεβαίως όσο εύκολο κι αν είναι να αποδώσουμε τις διώξεις Χριστιανών στην γενικότερη αναρχία που συσσωρεύουν οι εξεγέρσεις, κυρίως στην Αίγυπτο και την Συρία, εντούτοις δεν είναι η καλύτερη οπτική γωνία για να προσεγγίσει κανείς το πρόβλημα.

Μία πιο επισταμένη μελέτη του θέματος και γίνεται σαφές ότι οι πρόσφατες επιθέσεις είναι μέρος μιας μεγαλύτερης πολεμικής εναντίον των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, μιας πολεμικής η οποία μπορεί να αναχθεί σε εξελίξεις που έλαβαν χώρα στις μουσουλμανικές κοινωνίες σε περασμένες δεκαετίες. Οι αραβικές εξεγέρσεις μπορεί να είναι η γενεσιουργός αιτία για μερικά ακραία περιστατικά βίας, αλλά οι ρίζες του προβλήματος είναι πολύ βαθύτερες – και το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο από ό, τι θα περίμενε κανείς. Αυτό που βλέπουμε είναι στην πραγματικότητα μια περιφερειακή θρησκευτική εξόντωση η οποία σύντομα θα εξελιχθεί σε μία ιστορική καταστροφή για τους Χριστιανούς αλλά και για τους μετριοπαθείς Μουσουλμάνους.

Κατά τις αρχές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο χριστιανικός πληθυσμός της Μέσης Ανατολής, η οποία τότε ήταν κατά το πλείστον μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αποτελούσε ένα σημαντικό κομμάτι στη γενικότερη δημογραφική κατανομή που έφθανε περίπου στο 20% επί του συνόλου.

Σήμερα, εκατόν δηλαδή χρόνια μετά έχει συρρικνωθεί περίπου στο 4%. Αν και είναι δύσκολο να είμαστε ακριβείς, έχουν απομείνει περίπου 13 εκατομμύρια Χριστιανοί στην περιοχή και ο αριθμός αυτός ενδέχεται μειωθεί περαιτέρω, λαμβάνοντας υπόψη την συνεχιζόμενη αποσταθεροποίηση της Συρίας και της Αιγύπτου, δύο κράτη με ιστορικά μεγάλους χριστιανικούς πληθυσμούς. Με τον σημερινό ρυθμό μείωσης, μπορεί κάλλιστα να μην υπάρχει σημαντική χριστιανική παρουσία στη Μέση Ανατολή, σε μια γενιά ή δύο.

Οι Σαλαφιστές έχουν στηρίξει την πολιτική των διώξεων κατά των Χριστιανών της Συρίας, τους οποίους χαρακτήρισαν συνεργάτες και στυλοβάτες του καθεστώτος Άσαντ. Συνεπώς σε περίπτωση ανατροπής του καθεστώτος Άσαντ, οι Χριστιανοί θα βρεθούν σε εξαιρετικά δυσμενή θέση. Ακόμη και η αδράνεια και παθητικότητα που επιδεικνύουν σήμερα οι Χριστιανοί για τον συριακό εμφύλιο πόλεμο είναι για τους Σαλαφιστές τεκμήριο ενοχής.

Σε παρόμοιο πλαίσιο λειτούργησε και η δυναμική εναντίον των Χριστιανών στην Αίγυπτο, η οποία διαθέτει τον παλαιότερο και μεγαλύτερο χριστιανικό πληθυσμό της Μέσης Ανατολής. Οι Κόπτες της Αιγύπτου αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού, ή περί τα οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι. Πολλοί Χριστιανοί της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένου του Κόπτη Πατριάρχη, δεν έκρυψαν την υποστήριξή τους προς το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον υποστηριζόμενο από την Μουσουλμανική Αδελφότητα πρόεδρο από το αξίωμά του. Αυτή η υποστήριξη έχει ανοίξει τον δρόμο για αχαρακτήριστες πράξεις βίας από ορισμένους υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων εναντίον των χριστιανικών μειονοτήτων της χώρας.

Η τραγωδία για τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής είναι προφανής. Οι ζωές, οι περιουσίες και οι λατρευτικοί τους χώροι ευρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο. Εκδιώκονται από τις πατρογονικές τους εστίες και αναγκάζονται να φύγουν ως πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες όπου είναι, σε πολλές περιπτώσεις, εξίσου ανεπιθύμητοι. Αλλά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το ξερίζωμα των Χριστιανών της περιοχής αποτελεί επίσης μια καταστροφή και για τους Μουσουλμάνους.

Είναι αυτοί στους οποίους θα μείνει το έργο της οικοδόμησης μιας πιο ανεκτικής και δημοκρατικής(;) κοινωνίας στον απόηχο αυτών των βαρβαροτήτων. Σήμερα οι τζιχαντιστές αφαιρούν το είδος τού πλουραλισμού που αποτελεί το θεμέλιο για κάθε πραγματικά δημοκρατική δημόσια ζωή. Ένα από τα συνθήματα των αραβικών εξεγέρσεων ήταν ότι οι πολίτες θέλουν να βάλουν τέλος στην τυραννία. Αλλά, ο μόνος διαρκής εγγυητής των πολιτικών δικαιωμάτων είναι το είδος τής κοινωνικής και θρησκευτικής πολυμορφίας που οι ριζοσπάστες Μουσουλμάνοι της περιοχής βρίσκονται στην διαδικασία να εξαλείψουν.

Ο Χρήστος Ιακώβου είναι Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών
 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 


«Η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται σε ύφεση. Ούτε ανακάμπτει. Εχει καταρρεύσει!», υποστηρίζει η κορυφαία οικονομική εφημερίδα της Ευρώπης

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ 

Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες της η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου δεν φανταζόταν τη χθεσινή πισώπλατη μαχαιριά που της έδωσαν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου, η μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα της Ευρώπης και η «Βίβλος» του επιχειρηματικού κόσμου της Γηραιάς Ηπείρου. Γροθιά στο στομάχι και μόνο ο τίτλος: «Αυτή θα μπορούσε να είναι η στιγμή για την Ελλάδα να κάνει στάση πληρωμών!». Ακόμη χειρότερα, το άρθρο στο χθεσινό φύλλο της βρετανικής εφημερίδας στο οποίο αναφερόμαστε φέρει την υπογραφή του ενός από τους δύο κορυφαίους αρθρογράφους των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» - του Βόλφγκανγκ Μινχάου. Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει εξαπολύσει ολόκληρη προπαγανδιστική εκστρατεία βασισμένη στο ότι δανείστηκε 3 δισεκατομμύρια ευρώ για 5 χρόνια με επιτόκιο 4,75% με την ελπίδα μήπως και μέσω της διαφήμισης του γεγονότος ότι του δάνεισαν οι ξένοι κατορθώσει και σώσει την κυβέρνησή του, έρχονται οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και τι γράφουν;

Η διατύπωση του αρθρογράφου είναι ωμή: «Η ελληνική οικονομία δεν είναι σε ύφεση. Δεν ανακάμπτει. Εχει καταρρεύσει»! Ο Βόλφγκανγκ Μινχάου είναι καταλυτικός στην επιχειρηματολογία του. «Μεταξύ του 2008 και του 2013 το πραγματικό ΑΕΠ (της Ελλάδας) συρρικνώθηκε κατά 23,5% και οι επενδύσεις κατά 58,4%. Η πιο πρόσφατη επισκόπηση των εργαζομένων έδειξε ανεργία 26,7% τον Ιανουάριο. Το μέγεθος της ανεργίας των νέων το 2013 ήταν 60,4%», αναφέρει ο Μινχάου στο άρθρο του και συνεχίζει ακάθεκτος: «Από 2,8 εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά, τα 2,3 εκατομμύρια έχουν φορολογικά χρέη που δεν μπορούν να αποπληρώσουν. Οι συντάξεις είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για το 48,6% των οικογενειών.

Επιπροσθέτως 3,5 εκατομμύρια απασχολούμενοι πρέπει να υποστηρίζουν 4,7 εκατομμύρια ανέργους ή μη οικονομικά ενεργά άτομα», υπογραμμίζει ο Βρετανός αρθρογράφος. «Με ένα δημόσιο χρέος που αναμένεται να αυξηθεί φέτος στο 177% του ΑΕΠ, η Ελλάδα δεν προσελκύει πολλές πραγματικές επενδύσεις από το εξωτερικό ακριβώς τώρα. Ούτε μπορεί να παραγάγει εσωτερικές επενδύσεις εξαιτίας του κατεστραμμένου τραπεζικού συστήματος... Ποιος άνθρωπος που έχει τα λογικά του θα κάνει μακροπρόθεσμη επένδυση σε μια χώρα με μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα δημόσιο χρέος;», αναρωτιέται ο κορυφαίος αρθρογράφος των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». «Βρίσκω δύσκολο να δω πώς θα μπορούσε κάποιος να δημιουργήσει έκρηξη επενδύσεων, εκτός πια αν το επίσημο χρέος διαγραφεί ή υπάρξει στάση πληρωμών», προσθέτει και αρχίζει να αναπτύσσει την άποψή του περί της καταλληλότητας των συνθηκών για να κηρύξει η Ελλάδα στάση πληρωμών. «Για πρώτη φορά από τότε που άρχισε η κρίση, η Ελλάδα είναι σε θέση να κάνει παύση πληρωμών», ισχυρίζεται και αυτό το εξηγεί ως εξής:
«Η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα - προ της πληρωμής των τόκων.
Η Κομισιόν έχει προβλέψει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στο 2,7% του ΑΕΠ φέτος και θα αυξηθεί στο 4,1% το 2015... Η Ελλάδα δεν εξαρτάται πλέον από τους ξένους επενδυτές... Η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα είναι αξιόχρεη», γράφει μεταξύ πολλών άλλων, τα οποία έχουν κυρίως τεχνική αξία, προκειμένου να υποστηρίξει ότι η εναλλακτική λύση είναι «η Ελλάδα να κάνει παύση πληρωμών για όλο το εξωτερικό χρέος της». 
Τελειώνοντας το ομολογουμένως εντυπωσιακό, αλλά και άκρως επιζήμιο για την κυβέρνηση Σαμαρά άρθρο του, ο Βόλφγκανγκ Μινχάου υπογραμμίζει: «Δεν υποστηρίζω την έξοδο (σ.σ.: εννοεί την έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη και την εισαγωγή εθνικού νομίσματος, τα πλεονεκτήματα του οποίου έχει αναλύσει παραπάνω). Οι Ελληνες ψηφοφόροι και οι ξένοι επενδυτές, όμως, πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε μια θέση όπου υπάρχει επιλογή».

Η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή, μπορεί να διαλέξει αν θα κάνει παύση πληρωμών ή όχι, αν θα διατηρήσει το ευρώ ως εθνικό νόμισμα ή όχι. Το ζήτημα δεν είναι αν κάποιος συμφωνεί με τον Μινχάου ή όχι, αν οι θέσεις του είναι σωστές ή όχι, αν είναι υποβολιμαίες ή ειλικρινείς, αν η ασκούμενη πολιτική είναι «μονόδρομος» όπως ισχυρίζονται ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή αν θα αλλάξει ριζικά μόλις γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ισχυρίζεται ο Αλέξης Τσίπρας. 
Αυτές είναι προσωπικές απόψεις του καθενός και η ομοφωνία γύρω από αυτές αποκλείεται εκ προοιμίου και εξ ορισμού. 
Τη ζημιά στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου δεν την κάνει η άποψη του Μινχάου. 
Την κάνει ο ισχυρισμός κορυφαίου αρθρογράφου των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ότι «η ελληνική οικονομία δεν ανακάμπτει, έχει καταρρεύσει»! 
Επειτα από αυτό το άρθρο, ποιος επενδυτής ακούει το success story της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ...

Πηγή "Έθνος"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου