Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

7 Απρ 2014

«Για να σωθεί η Ελλάδα
στους καιρούς τους ύστατους
θέλει έναν Καιάδα
γκρεμοτσακίστε τους»
Ν. Γκάτσος
Γράφει ο Δημήτρης Νατσιός
Δάσκαλος, Κιλκίς


Το νεοελληνικό κράτος το ελευθέρωσαν οι Έλληνες, αλλά το έστησαν οι Βαυαροί και το κυβερνούν 10-15 οικογένειες, δυναστείες πολιτικών. Το κράτος αυτό, αντί να αναδείξει τις αρετές του λαού, την αντοχή, την καρτερία, το πνεύμα θυσίας και αυταπάρνησης, που το κράτησαν όρθιο στα χρόνια της πολυαίωνης σκλαβιάς, «φρόντισε» να εκλύσει τις χειρότερες ροπές του και να υποσκάψει τον εσώτερο χαρακτήρα του, το φιλότιμό του.
Από την πρώτη ημέρα του ελεύθερου βίου του, οι δαίμονες της πατρίδας, οι πολιτικοί του, κατακερμάτισαν τον λαό σε κομματικά σουλτανάτα. «Οι πολιτικοί μας και οι ξένοι τρώγονταν και καθένας κοίταζε να περισκύση η δική του φατρία. Άλλος το ήθελε Αγγλικόν, άλλο Ρούσικον, άλλος Γαλλικόν… τήραγαν να πάρουν κάνα λεπτό, ότι εις την Ελλάδα ηύραν αλώνι ν’ αλωνίσουν». (Μακρυγιάννης, «Απομνημονεύματα»).
Το κράτος αυτό το ανέστησε το αίμα του λαού του, με τους πολέμους του ’12-’13, για να έρθουν μετά οι άπληστες κομματικές συμμορίες, να το βυθίσουν στο Διχασμό και να το οδηγήσουν στο μικρασιατικό σφαγείο. Το κράτος αυτό είδε τον ανθό του να πολεμά με ηρωισμό στα βουνά της Ηπείρου και της Μακεδονίας αυτοκρατορίες ολάκερες, για να βρεθεί μετά από έξι χρόνια εμφυλίου αιματοκυλίσματος, ντροπιασμένο, ερειπωμένο «παλιόψαθα των εθνών». Γιατί; Για το ποια «φατρία θα περισκύση».

«Α, ναι, πόσες ανόητες μάχες, ηρωισμοί και θυσίες και ήττες κι άλλες μάχες, για πράγματα που κιόλας ήταν από άλλους αποφασισμένα», θρηνεί ο Ρίτσος στην «Ελένη». Το κράτος αυτό έδιωξε τα καλύτερα παιδιά του στα ξένα και στοίβαξε τα υπόλοιπα σε τρισάθλιες τερατουπόλεις, μεταβάλλοντας τα σε κομματικά υποζύγια τυχοδιωκτών και απατεώνων. Το κράτος αυτό με εκφυλιστική απάθεια και δειλία ανέχτηκε ένα σφύζον και θαυμαστό κομμάτι του Ελληνισμού, να ποδοπατείται και να δηώνεται από τις ορδές του Αττίλα. Το κράτος αυτό, αντί να συνέλθει από την καταστροφή, επανέφερε τους ίδιους «εθνοσωτήρες» και τα εκγονά τους για να συνεχίσουν απτόητοι το ψεύτισμα των ψυχών και την διάλυση της πατρίδας. Και βαπτίζει τους διαγουμιστές της Κύπρου φίλους και τους στηρίζει αναίσχυντα στην επέλασή τους προς την Δύση. Το κράτος αυτό ανέχθηκε μία δράκα σλαβοτουρκόγυφτων να μαγαρίζει το όνομα της Μακεδονίας και να τους εκλιπαρεί ψοφοδεώς για συνεννόηση.

Το κράτος αυτό επέτρεψε σε μία ολιγομελή, άνομη ομάδα καλαναρχών, να μετατρέψει τη διασκέδαση και την ενημέρωσή του, σε διδασκαλείο ηθικής παραλυσίας και διαφθοράς. Την παιδεία σε αναξιοκρατικό άντρο, μπουκώνοντας τα παιδιά με άχρηστες γνώσεις και γεμίζοντάς τα «με μιαν αρρωστιάρικη ανησυχία, για το πώς θα βγάλουν το ψωμί τους μονάχα». Και επιτρέπει να κυκλοφορούν μες στις τάξεις βιβλία-προπαγανδιστικά σκουπίδια, πολύ πιο επικίνδυνα από Τουρκοκρατίες.

Το κράτος αυτό καταμόλυνε ακόμα και την Δικαιοσύνη- «πράγμα πολλών χρυσίων τιμιώτερον» κατά τον Πλάτωνα. Οι ανεπάγγελτοι, επαγγελματίες πολιτικοί, όταν κρίνονται για ατασθαλίες παράγοντες του αντίπαλου κόμματος, εκθειάζουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Όταν λογοδοτούν οι ίδιοι προπηλακίζουν τη Δικαιοσύνη και διαπομπεύουν τους λειτουργούς της εκτοξεύοντας ύβρεις και ονειδισμούς. Το κράτος αυτό κομματικοποίησε τις «ένστολες» δυνάμεις του τόπου, διαβρώνοντας την επαγγελματική τους συνείδηση. Τα νέα ιδεώδη των στρατιωτικών είναι οι γρήγορες προαγωγές και οι διοικήσεις. Το κράτος αυτό εμπορευματοποίησε τον έξοχο πολιτισμό μας. Η ελληνική μουσική παράδοση ψυχομαχεί. Την περιφρονούν οι Ελληνόπαιδες, την μυκτηρίζουν, υποτονθορίζοντας (=μουρμουρίζοντας) τις «μουσικές δημιουργίες» των διαφημιστικών. Κατάντησε την νεολαία νευρόσπαστο, λικνιζόμενο στους ρυθμούς του κάθε μασκαρά, που υποδύεται τον καλλιτέχνη. Το ανίκανο κομματικό κράτος διέφθειρε την γλώσσα μας – «εργαλείο μαγείας και φορέα ηθικών αξιών» (Ελύτης). Από τον 19ο αι. ακόμη ο συγγραφέας Χουρμούζης διεκτραγωδεί και γράφει για τα εκτρώματα της γλωσσικής ξενομανίας των Ελλήνων: «Συμπεριφορά γελοιωδεστάτη… ξιπασμένων οψιπλούτων αηδεστάτη επίδειξις! Πτωχοαλαζονεία αξία οίκτου, γλώσσα παρδαλή!».

Το κομματικό αυτό κράτος νοικιάζει μισθοφόρους «ψευτοδιανοούμενους», για ευνουχισμό της κοινωνίας και άλωση των ψυχών. «Γνωρίζω μερικούς όπου σχεδόν εντρέπονται να λέγωσιν ότι είναι Έλληνες!», έγραφε συγγραφέας του 18ου αι.
Το κράτος αυτό, το ψευτορωμαίικο, ανέχεται εδώ και δεκαετίες να το απομυζούν τρεις-τέσσερις οικογένειες και τα πορφυρογέννητα, πολλές φορές κνωδαλώδη, βλαστάρια τους, ομού με τις στρατιές των κηφήνων, των σφουγγοκωλάριων που τους δορυφορούν. Και όταν στέρεψε η ευρωπαϊκή θηλή, φόρτωσαν στον λαό τις μαγαρισιές και τις ανομίες τους, ρίχνοντάς τον βορά στα νύχια της τοκογλυφικής κτηνωδίας.

«Στ’ όνομα της αλήθειας, ας μου συγχωρεθεί η σημερινή οργή, οργή ιερή και χίλες φορές δίκαιη. Χρόνια τώρα κάνω υπομονή, για να αποθρασύνουνται ολοένα αυτά τα φουσκωμένα χαρτοφάναρα. Η Ελλάδα είναι εκεινού που δωρίζει σ’ αυτή έργα τιμημένα, κανωμένα με αίμα και με υπομονή, έργα που τα κάνει μονάχα η αγάπη. Δεν έχει κανένα δικαίωμα απάνω στην Ελλάδα ο «γυμνοσάλιαγκας», που τον καθίζει στην «έδρα» κάποιος ασήμαντος πολιτικός. Αυτά τα πρόσωπα που λέγω, τα πήρανε δεν ξέρω ποιοί από τις επαρχίες, κάτι δασκαλάκια φοβισμένα, και τα θρονιάσανε στα υπουργεία, στα Πανεπιστήμια και στ’ άλλα πόστα της πολιτείας, και γινήκανε, αυτά τα ψοφήμια, θηρία ανήμερα, να καταξεσκίσουν κάθε άξιον εργάτη….

Καθαρίστε από την πνευματική πανούκλα τη δυστυχισμένη την Ελλάδα, για να μπορέσουνε να δουλέψουνε οι άξιοι δουλευτάδες…. Τα σκουλήκια που είπα, για να σώσουνε την τιποτένια ύπαρξή τους, δεν αφήνουνε καμμιά άξια ψυχή να ορθοποδήσει, από συμφέρον κι από φθόνο. Όλοι τούτοι οι πνευματικοί σαλταδόροι έχουνε πιάσει τα πόστα, όλα τα πόστα, κι η δύναμή τους είναι ιερή συμμαχία που έχουνε κάνει μεταξύ τους, ενώ ο καθένας είναι σαν μιά μυτζήθρα, που παριστάνει το κάστρο. Αλλά είναι δεμένοι μεταξύ τους, όπως είναι οι κάμπιες κολλημένες η μία στον πισινό της άλλης. Μόλις τις χωρίσει κανένας ψοφάνε. Έτσι πρέπει να γίνει και με τις ανθρωποκάμπιες που μαραζώνουνε το πνευματικό ολόδροσο δέντρο της φυλής μας.

Τίμια αδέρφια μου, Έλληνες καθαρογεννημένοι, ξεριζώστε αυτά τα φαρμακερά βρωμοχόρταρα!»
(Φώτης Κόντογλου, «Μυστικά Άνθη», σελ. 338, εκδ. «Αστήρ»)


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό κατευθύνεται προς τη Μαύρη Θάλασσα, όπου αναμένεται να καταπλεύσει «σε μία εβδομάδα» για να καθησυχάσει τους ανατολικοευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.

«Αποφασίσαμε να στείλουμε ένα πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα. Αναμένεται να φτάσει εκεί σε μία εβδομάδα», δήλωσε ο συνταγματάρχης Στίβεν Ουόρεν, ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις για τον τύπο του εν λόγω πλοίου για λόγους «ασφάλειας της επιχείρησης».

«Στόχος (της αποστολής) είναι πάνω απ’ όλα να καθησυχάσουμε τους συμμάχους και εταίρους μας στην περιοχή», υπογράμμισε ο Ουόρεν.

Μόλις φτάσει στη Μαύρη Θάλασσα το πλοίο θα πραγματοποιήσει ναυτικούς ελιγμούς και είναι προγραμματισμένο να ελλιμενιστεί σε πολλά λιμάνια της περιοχής, όχι όμως σε ουκρανικό, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ένας αξιωματούχος Άμυνας των ΗΠΑ διευκρίνισε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι πρόκειται για το αντιτορπιλικό USS Donald Cook.

Το USS Donald Cook, που είναι εξοπλισμένο με το αντιπυραυλικό σύστημα Aegis και διαθέτει δεκάδες πυραύλους αναχαίτισης SM-3, αναπτύχθηκε πριν από δύο μήνες στην ισπανική βάση Ρότα στο πλαίσιο του σχεδίου αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ.

Νέα προειδοποίηση Ομπάμα σε Πούτιν: Καμία επέμβαση στην ανατολική Ουκρανία
Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε σήμερα τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν εναντίον οποιασδήποτε κίνησης, «ανοικτής ή κρυφής» στην ανατολική Ουκρανία και υποστήριξε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι φιλορώσοι διαδηλωτές στην περιοχή πληρώνονται. «Είδαμε ομάδες φιλορώσων διαδηλωτών να καταλαμβάνουν κτίρια στις ανατολικές πόλεις Χάρκοβο, Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ», δήλωσε ο Τζέι Κάρνεϊ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι κάποιοι από αυτούς τους διαδηλωτές πληρώνονται και δεν είναι κάτοικοι της περιοχής», πρόσθεσε.

«Αν η Ρωσία κινηθεί στην ανατολική Ουκρανία είτε ανοικτά είτε κρυφά, θα ήταν μια πολύ σοβαρή κλιμάκωση. Καλούμε τον πρόεδρο Πούτιν και την κυβέρνησή του να σταματήσουν κάθε προσπάθεια να αποσταθεροποιήσουν την Ουκρανία και εφιστούμε την προσοχή κατά μιας περαιτέρω στρατιωτικής επέμβασης», σημείωσε ο Κάρνεϊ.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες «να εφαρμόσουν νέες κυρώσεις εναντίον της ρωσικής οικονομίας».

Οι διαδηλωτές που έχουν καταλάβει από χθες, Κυριακή, το κτίριο της τοπικής διοίκησης στο Ντονέτσκ, στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία, ανακήρυξαν σήμερα μια «κυρίαρχη δημοκρατία».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, οι διαδηλωτές αποφάσισαν να οργανώσουν ένα δημοψήφισμα για την περιφερειακή κυριαρχία τους πριν από τις 11 Μαΐου.


Ποιοί είστε εσείς που απαιτείτε “σεβασμό στο λειτούργημα” που ξεπουλήσατε;
Προδώσατε εναν λαό.
Γίνατε φορείς και κομιστές χαμηλής νοημοσύνης.
Πήρατε στο λαιμό σας ακροατές δίχως το αίσθημα της ευθύνης.
Είπατε λόγια που κάνανε μόδα την λαμογιά και την κονόμα.
Φέρατε τη διαφθορά απ’ τη πίσω πόρτα.
Διαδώσατε τις ψυχοτρόπες ουσίες στις μικρές ηλικίες.
Είχατε ως ινδάλματα εγκληματίες.
Εισήγατε αλλότρια δεινά σ’ ελληνικές συνοικίες
στα πρότυπα μιας κοινωνίας δίχως αξίες.
Πορευόσασταν μες το σκοτάδι τυφλό κοπάδι
αντιγράφοντας κάθε ελάττωμα, κάθε ψεγάδι.
Πήρατε κι εσείς μέρος σε βέβηλα ήθη και έθιμα.
Τώρα η δημοσιογραφία σας φέρει ως έμβλημα το έγκλημα.
Δήμιοι που εκτελέσατε έναν λαό, γιατί έτσι διέταξαν τα αφεντικά σας...

Δημιογράφοι...Έι, ραψωδοί, που `ν’ οι πένες σας;
Ποιος κακός ιός δηλητηρίασε το πνεύμα σας;
Έι ραψωδοί, που `ν’ οι πένες σας;
Άσκοπα κυλάν οι ρίμες, άσκοπα κι οι μέρες σας.
Έι Ραψωδοί, που `ν’ οι πένες σας;
Ποιος πολιτισμός ζωντανεύει μέσα στα έργα σας;
Έι ραψωδοί, που `ν’ οι πένες σας;
Άσκοπα κυλάν οι ρίμες σας κι οι μέρες σας.

ΕΥΘΥΜΗΣ – ΕΚΔΟΧΗ “Ε”


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Του George Friedman

Οι απευθείας συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας και το déjà vu του Ψυχρού Πολέμου. Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί των Ρώσων και γιατί δεν θέλουν νέο διαμελισμό της Ουκρανίας. Η στρατηγική των ΗΠΑ, η κατακερματισμένη Ευρώπη και η... δοκιμασμένη συνταγή.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης διαπραγματεύονταν σε τακτική βάση το αποτέλεσμα κρίσεων και τη μοίρα χωρών. Έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που έγιναν τέτοιες συνομιλίες, ωστόσο η περασμένη εβδομάδα άφησε μια αίσθηση déjà vu. Αμερικανοί και Ρώσοι διαπραγματεύονταν πάνω απ' όλους τους άλλους προκειμένου να βρουν τρόπο να αποκλιμακώσουν την κρίση στην Ουκρανία και, στο πλαίσιο αυτό, να διαμορφώσουν τη μοίρα της χώρας.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατέστησε σαφές ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει καμία πρόθεση να διευρύνει το ΝΑΤΟ ούτε στην Ουκρανία, ούτε στη Γεωργία. Οι Ρώσοι έχουν δηλώσει πως δεν έχουν καμία πρόθεση για περαιτέρω στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Ο διάλογος μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, υπήρξε εκτενής και συνεχόμενος. Για διάφορους λόγους, καμία πλευρά δεν θέλει να συνεχιστεί η κρίση και η κάθε μία έχει διαφορετική ανάγνωση της κατάστασης.

Η οπτική γωνία της Ρωσίας
Οι Ρώσοι είναι πεπεισμένοι ότι η εξέγερση στο Κίεβο υποκινήθηκε από δυτικές μυστικές υπηρεσίες που στήριζαν μη κυβερνητικές οργανώσεις και πως χωρίς αυτό οι διαδηλώσεις θα είχαν σταματήσει και η κυβέρνηση θα είχε επιβιώσει. Αυτό δεν είναι ένα νέο αφήγημα από την πλευρά της Ρωσίας, που είχε υποστηρίξει ότι η Πορτοκαλιά Επανάσταση είχε τις ίδιες ρίζες. Η Δύση το αρνείται. Αυτό που εμφανίζεται σημαντικό είναι ότι το πιστεύουν οι Ρώσοι. Αυτό σημαίνει πως πιστεύουν ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης έχουν την ικανότητα να αποσταθεροποιήσουν την Ουκρανία και πιθανότατα κι άλλες χώρες στη ρωσική σφαίρα επιρροής, ή ακόμα και την ίδια τη Ρωσία. Και αυτό καθιστά τους Ρώσους επιφυλακτικούς έναντι της αμερικανικής ισχύος.

Οι Ρώσοι επίσης δεν έχουν πειστεί ότι πρέπει να κάνουν κάτι. Πέραν της θεωρίας τους για τις μυστικές υπηρεσίες της Δύσης, γνωρίζουν πως οι Ουκρανοί είναι κατακερματισμένοι και πως το να καθοδηγείς μια εξέγερση είναι πολύ διαφορετικό από το να κυβερνάς μια χώρα.

Οι Ρώσοι έχουν αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου κατά 80% για την Ουκρανία, και το πρόγραμμα διάσωσης της Ουκρανίας από το ΔΝΤ περιλαμβάνει σημαντική κοινωνική και οικονομική οδύνη. Καθώς η οδύνη αυτή θα αρχίσει να γίνεται αισθητή αυτό το καλοκαίρι, και η ρομαντική ανάμνηση της εξέγερση θα αρχίσει να ξεθωριάζει, οι Ρώσοι εκτιμούν πως θα υπάρξει βίαιη αντίδραση κατά της Δύσης ενώ θα χρησιμοποιήσει και τη δική της επιρροή -ανοικτή και συγκεκαλυμμένη- για να διαμορφώσει την ουκρανική κυβέρνηση.

Η κατάληψη της ανατολικής Ουκρανίας δεν θα άφηνε να εξελιχθεί αυτή η στρατηγική. Οι Ρώσοι θέλουν οι φιλορωσικές περιοχές να ψηφίσουν στις ουκρανικές εκλογές, στέλνοντας μια ισχυρή αντιπολίτευση στο Κίεβο. Η αποκοπή μέρους ή ολόκληρης της ανατολικής Ουκρανίας θα ήταν παράλογη.

Υπάρχουν και άλλες επιλογές για τους Ρώσους, οι οποίες δεν είναι ελκυστικές. Έγινε λόγος για δράση στη Μολδαβία από την Υπερδνειστερία. Όμως, αν και είναι δυνατόν οι ρωσικές δυνάμεις να ενεργήσουν στη Μολδαβία, οι προμήθειες για την περιοχή περνούν μέσα από την Ουκρανία. Στην περίπτωση σύγκρουσης, οι Ρώσοι θα πρέπει να υποθέσουν ότι οι Ουκρανοί θα αρνηθούν την πρόσβαση. Οι Ρώσοι θα μπορούσαν πιθανότατα να χρησιμοποιήσουν βία, όμως τότε μια μετρημένη δράση στη Μολδαβία θα έφερνε ως αποτέλεσμα την εισβολή στην Ουκρανία.

Είναι πιθανή η ανάληψη δράσης στη Βαλτική. Το Κρεμλίνο θα ενθάρρυνε τις ρωσικές μειονότητες να βγουν στους δρόμους. Όμως η Βαλτική είναι στο ΝΑΤΟ και η απάντηση θα ήταν απρόβλεπτη. Οι Ρώσοι θέλουν να διατηρήσουν τη σφαίρα επιρροής τους στην Ουκρανία χωρίς να σπάσουν τους εμπορικούς και πολιτικούς δεσμούς με την Ευρώπη, ιδιαίτερα με τη Γερμανία. Η μετακίνηση Ρώσων στρατιωτών στη Βαλτική θα δημιουργούσε πρόβλημα στη σχέση της Ρωσίας με την Ευρώπη.

Οι διαπραγματεύσεις για την άμβλυνση της κρίσης έχουν λογική για τους Ρώσους, λόγω των κινδύνων που ενέχουν οι άλλες πιθανές ενέργειες αλλά και διότι θεωρούν ότι μπορούν να ανακτήσουν την επιρροή τους στην Ουκρανία όταν χτυπήσει η οικονομική κρίση και αρχίσουν να μοιράζουν ρευστό για να αμβλύνουν τον πόνο.

Η οπτική γωνία των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ θεωρούν πως οι Ρώσοι έχουν δύο μοχλούς. Στρατιωτικά, οι Ρώσοι είναι ισχυρότεροι απ' ό,τι οι Αμερικάνοι στην περιοχή τους. Οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία ουσιαστική στρατιωτική επιλογή στην Κριμαία, όπως δεν είχαν καμία και στη Γεωργία το 2008. Οι ΗΠΑ θα χρειάζονταν μήνες για να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στην περίπτωση μεγάλης σύγκρουσης στην Ευρασία. Η προετοιμασία της Καταιγίδας της Ερήμου χρειάστηκε έξι μήνες, και η εισβολή στο Ιράκ το 2003 χρειάστηκε παρόμοια προετοιμασία. Με ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα, οι Ρώσοι θα είχαν πετύχει τους στόχους τους και η μόνη επιλογή που θα είχαν οι Αμερικάνοι θα ήταν μια αδύνατη επιλογή: να ηγηθούν μιας εισβολής σε ρωσοκρατούμενα εδάφη. Οι Αμερικάνοι δεν θέλουν οι Ρώσοι να ασκήσουν στρατιωτικές επιλογές, διότι θα αποκάλυπταν την ανικανότητα των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε έγκαιρη απάντηση. Παράλληλα αυτό θα φανέρωνε τις αδυναμίες του ΝΑΤΟ.

Οι Αμερικάνοι επίσης δεν θέλουν να δοκιμάσουν τους Γερμανούς, αφού δεν γνωρίζουν προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί το Βερολίνο. Από μια άποψη, οι Γερμανοί ήταν αυτοί που ξεκίνησαν την κρίση, αντικρούοντας την άρνηση των Ουκρανών να προχωρήσουν τη διαδικασία με την Ε.Ε. και στηρίζοντας έναν από τους ηγέτες της εξέγερσης τόσο πριν, όσο και μετά τις διαδηλώσεις. Έκτοτε όμως, οι Γερμανοί έχουν σιωπήσει και το άτομο το οποίο υποστήριζαν, ο Βιτάλι Κλίτσκο, έχει αποχωρήσει από την κούρσα για την προεδρία της Ουκρανίας. 

Οι Γερμανοί έχουν κάνει πίσω
Οι Γερμανοί δεν θέλουν να ξεσπάσει μικρός Ψυχρός Πόλεμος. Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στα ανατολικά τους θα υπερτόνιζαν την αστάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα μπορούσαν να αναγκάσουν τη Γερμανία να προχωρήσει σε πιο επιθετικές ενέργειες στις οποίες πραγματικά δεν θέλει να προχωρήσει.

Το Βερολίνο είναι πολύ απασχολημένο με το να προσπαθεί να σταθεροποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και να συγκρατήσει τη Νότια και Κεντρική Ευρώπη ώστε να μην καταρρεύσουν λόγω της οικονομικής εξάρθρωσης και της ανάδυσης μιας όλο και πιο ορατής ακροδεξιάς. Δεν χρειάζεται και μια μονομαχία με τη Ρωσία. Οι Γερμανοί παίρνουν το ένα τρίτο της ενέργειάς τους από τη Ρωσία. Είναι αμοιβαίο το συμφέρον, όμως οι Γερμανοί δεν είναι σίγουροι ότι η Ρωσία θα δει και αυτή τα αμοιβαία συμφέροντα κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Είναι ένα ρίσκο που δεν μπορούν να σηκώσουν.

Αν η Γερμανία είναι προσεκτική, ασχέτως του πώς θα εξελιχθούν τα πάθη στην περιοχή, οι Κεντροευρωπαίοι πρέπει να είναι και αυτοί προσεκτικοί. Η Πολωνία δεν μπορεί, για παράδειγμα, απλώς να αγνοήσει τη Γερμανία. Οι ΗΠΑ μπορεί να δημιουργήσουν διμερείς σχέσεις στην περιοχή, όμως για την ώρα, δεν είναι καθόλου έτοιμες να αναλάβουν δράση, πόσο μάλλον σε μια περιοχή όπου δύο δυνάμεις -η Ρωσία και η Γερμανία- μπορεί να αντιτίθενται στις ενέργειές τους.

Η Ουάσιγκτον, όπως και η Μόσχα, έχει περιορισμένες επιλογές. Ακόμα και αν υποτεθεί ότι οι ρωσικοί ισχυρισμοί για την αμερικανική επιρροή μέσω των μη κυβερνητικών οργανώσεων είναι αληθείς, έχουν ήδη παίξει αυτό το χαρτί και θα είναι δύσκολο να το ξαναπαίξουν καθώς θα γίνεται αισθητή η λιτότητα. Έτσι, τα τελευταία γεγονότα είναι λογικά. Οι Ρώσοι έχουν στραφεί προς τους Αμερικάνους για να συζητήσουν την άμβλυνση της κρίσης, ζητώντας τη δημιουργία μιας ομοσπονδίας στην Ουκρανία, και έχουν υπάρξει προτάσεις για μετάβαση ελεγκτών στην περιοχή.

Η σημασία των διαπραγματεύσεων
Αυτό που έχει περισσότερο ενδιαφέρον είναι ότι, καθώς παίζεται η επόμενη πράξη, οι Ρώσοι και οι Αμερικάνοι έχουν έρθει σε επαφή. Οι Ρώσοι έχουν μιλήσει με τους Ευρωπαίους, βεβαίως, όμως καθώς οι συζητήσεις φθάνουν στο στάδιο του καθορισμού του μέλλοντος και των επιλογών, ο Λαβρόφ τηλεφωνεί στον Κέρι και ο Κέρι απαντά στο τηλέφωνο.

Αυτό μας λέει κάτι σημαντικό για το πώς λειτουργεί ο κόσμος. Ανέλυσα τις αδυναμίες και των δύο χωρών, όμως ακόμα και με αυτές τις αδυναμίες, οι Ρώσοι γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να βγουν από την κρίση χωρίς τη συνεργασία των Αμερικάνων, και οι ΗΠΑ καταλαβαίνουν ότι θα χρειαστεί να συνεργαστούν με τους Ρώσους και δεν μπορούν απλώς να επιβάλουν ένα αποτέλεσμα, όπως έκαναν ορισμένες φορές στην περιοχή τη δεκαετία του 1990.

Μέρος αυτού μπορεί να είναι τα χούγια που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Είναι όμως κάτι περισσότερο από αυτό. Αν οι Ρώσοι θέλουν να καταλήξουν σε λύση για το πρόβλημα της Ουκρανίας, η οποία θα προστατεύει τα εθνικά τους συμφέροντα χωρίς να τους αναγκάζει να κινηθούν πέρα από ένα επίπεδο ρίσκου που θεωρούν αποδεκτό, η μόνη χώρα με την οποία μπορούν να συνομιλήσουν είναι οι ΗΠΑ. Δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο πρόσωπο στην Ευρώπη που να μιλά εκ μέρους των ευρωπαϊκών κρατών σε θέματα τέτοιας σημασίας. 

Οι Βρετανοί μιλούν εκ μέρους των Βρετανών, οι Γάλλοι εκ μέρους των Γάλλων, οι Γερμανοί εκ μέρους των Γερμανών και οι Πολωνοί εκ μέρους των Πολωνών. Στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους, πρέπει πρώτα να τους δώσεις το περιθώριο να διαπραγματευτούν μεταξύ τους. Μετά τις συζητήσεις, μεμονωμένες χώρες -ή ίσως η Ευρωπαϊκή Ένωση- μπορεί, για παράδειγμα, να στείλουν ελεγκτές. Όμως η Ευρώπη είναι μια αφηρημένη έννοια σε ό,τι αφορά την πολιτική ισχύος.

Οι Ρώσοι κάλεσαν τους Αμερικάνους διότι καταλαβαίνουν ότι όποια και αν είναι η αδυναμία των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή και σε αυτό το σημείο, η πιθανή ισχύς τους είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τη δική τους. Σε ένα ζήτημα τέτοιας σημασίας για τους Ρώσους, η αποτυχία διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ θα ήταν επικίνδυνη, και η διεξαγωγή της διαπραγμάτευσης πρώτα με τους Αμερικάνους είναι ο καλύτερος δρόμος για να επιλυθεί το πρόβλημα.

Μια συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για την αποκλιμάκωση της κρίσης πιθανότατα θα έφερνε στη συμφωνία και τους Γερμανούς και τους υπολοίπους. Η Γερμανία θέλει μια λύση που δεν θα εμποδίζει τις σχέσεις με τη Ρωσία και που δεν θα προκαλεί εντάσεις στις σχέσεις με την Κεντρική Ευρώπη. Οι Γερμανοί χρειάζονται τις καλές σχέσεις με τους Κεντροευρωπαίους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Αμερικανοί θέλουν τις καλές σχέσεις, όμως προς το παρόν η εξάρτησή τους από την Κεντρική Ευρώπη είναι ελάχιστη. Έτσι, οι Αμερικάνοι δυνητικά μπορούν να δώσουν περισσότερα απ' όσα οι Ευρωπαίοι, ακόμα και αν οι Ευρωπαίοι κατάφερναν να οργανωθούν για να διαπραγματευτούν.
Τέλος, οι ΗΠΑ έχουν παγκόσμια συμφέροντα τα οποία μπορούν να επηρεάσουν οι Ρώσοι. Το Ιράν είναι το εμφανέστερο. Ως εκ τούτου, οι Ρώσοι μπορούν να συνδέσουν τα ζητήματα της Ουκρανίας με τα ζητήματα του Ιράν για να αποκομίσουν μια καλύτερη συμφωνία με τις ΗΠΑ. Μια διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ έχει ελάχιστα οικονομικά συστατικά και τεράστια πολιτικά και στρατιωτικά συστατικά. Υπάρχουν μέρη όπου οι ΗΠΑ θέλουν ρωσική βοήθεια για τέτοια ζητήματα.

Οι αποκλίνουσες ανησυχίες των ΗΠΑ
Το σημαντικότερο είναι ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι είναι αυτό που θέλουν από τους Ρώσους. Εν μέρει θέλουν να δημιουργήσουν μια συνταγματική δημοκρατία στην Ουκρανία. Οι Ρώσοι στην πραγματικότητα δεν φέρνουν αντίρρηση, αρκεί η Ουκρανία να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως οι Ρώσοι αντιλαμβάνονται επίσης πως η δημιουργία μιας συνταγματικής δημοκρατίας στην Ουκρανία είναι ένα τεράστιο και πιθανότατα άγονο εγχείρημα. Γνωρίζουν πως η κυβέρνηση είναι χτισμένη πάνω σε ένα επικίνδυνα μεταβαλλόμενο οικονομικό και κοινωνικό έδαφος. Υπάρχουν ορισμένοι στην αμερικανική κυβέρνηση που ανησυχούν μήπως η Ρωσία αναδυθεί ως περιφερειακός ηγεμόνας και υπάρχουν άλλοι στην αμερικανική κυβέρνηση που εξακολουθούν να έχουν εμμονή με τη Μέση Ανατολή, που βλέπουν τους Ρώσους ως ανταγωνιστές εκεί, ενώ άλλοι τους βλέπουν ως πιθανούς εταίρους.

Όπως συμβαίνει ορισμένες φορές στις ΗΠΑ, υπάρχει μια περίπλοκη ιδεολογική και θεσμική ποικιλία. Το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας σπανίως βλέπουν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο, και διαφορετικές υπηρεσίες από το κάθε υπουργείο έχουν συχνά αντικρουόμενες απόψεις. Και μετά υπάρχει και το Κογκρέσο. Έτσι, από κάποιες απόψεις, οι ΗΠΑ είναι το ίδιο δύσκολο να διαπραγματευτούν όσο και η Ευρώπη. Όμως παράλληλα ανοίγει και ευκαιρίες για χειραγώγηση στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις υψίστης εθνικής σημασίας, όποιες και αν είναι οι διαφορές στις απόψεις, στο τέλος ο πρόεδρος η κάποια άλλο κυρίαρχο πρόσωπο μπορεί να μιλήσει με εξουσία. Στην περίπτωση αυτή φαίνεται πως ο Κέρι είναι αυτός που, παρά τις αντικρουόμενες απόψεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτική της εξουσίας, μπορεί να μιλά εκ μέρους της μοναδικής δύναμης που μπορεί να εισέλθει στη συμφωνία και να δημιουργήσει τον συνασπισμό στην Ευρώπη και στο Κίεβο, που θα αποδεχθούν τη συμφωνία.

Η Ρωσία υπέστη μια τεράστια ανατροπή μετά την πτώση του πρώην Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Δεν ενήργησε τόσο ως προς την κατεύθυνση της αναστροφής της ήττας, όσο προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης των αντιλήψεων για την ισχύ της.
Η ισχύς της Μόσχας είναι πραγματική, όμως ανεπαρκής να αναστρέψει άμεσα τα γεγονότα με την κατάληψη του Κιέβου. Θα χρειαστεί να εκμεταλλευτεί την οικονομική αδυναμία, τον πολιτικό κατακερματισμό της Ουκρανίας αλλά και τον χρόνο, για να επαναβεβαιώσει τη θέση της. Για να το πράξει αυτό, χρειάζεται μια διαπραγματευμένη λύση που ελπίζει ότι θα την ξεπεράσουν τα γεγονότα. Για να έχει αυτήν τη λύση, η Μόσχα χρειάζεται έναν σημαντικό εταίρο στις διαπραγματεύσεις. Οι ΗΠΑ είναι ο μόνος διαθέσιμος. Και, παρά την περιπλοκότητα και τις παραξενιές της, εάν πειστεί να ενεργήσει, μόνο η Αμερική μπορεί να παράσχει τη σταθερή πλατφόρμα που χρειάζεται τώρα η Ρωσία.

Οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες να ομολογήσουν ότι έχουν εισέλθει σε μια περίοδο κατά την οποία ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία θα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην εξωτερική τους πολιτική. Η εσωτερική λογική της Αμερικής δεν είναι επικεντρωμένη στη Ρωσία, ούτε όμως είναι ευθυγραμμισμένα και τα εσωτερικά γραφειοκρατικά συμφέροντα.
Υπάρχει ένα ακόμα επιχείρημα, και αυτό είναι ότι δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να τερματίσουν την κρίση στην Ουκρανία, ότι το να επιτραπεί στη Ρωσία να μπει βαθύτερα στο ουκρανικό τέλμα θα αποστραγγίξει τη δύναμή της και θα αποτρέψει τον αναδυόμενο ανταγωνισμό πριν καν ξεκινήσει. Όμως οι ΗΠΑ λειτουργούν με τις δικές τους διαδικασίες και δεν είναι ακόμα έτοιμες να σκεφτούν σε όρους αποδυνάμωσης της Ρωσίας, και δεδομένης της σχετικής απομόνωσής τους, η αναβολή δεν είναι κακή ιδέα.

Έτσι, οι διαπραγματεύσεις δείχνουν να είναι υποσχόμενες. Όμως, το σημαντικότερο είναι ότι οι Ρώσοι μας έχουν δείξει τον τρόπο με τον οποίον συνεχίζει να λειτουργεί ο κόσμος. Όταν κάτι πρέπει να γίνει, αυτές που παίρνεις τηλέφωνο συνεχίζουν να είναι οι ΗΠΑ.

Πηγή Euro2day


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράφει ο Σταύρος Λυγερός 
Είναι κοινός τόπος ότι η κρίση έχει επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν το ενοποιητικό εγχείρημα, και ειδικότερα τη νομισματική ένωση. Προφανώς, η αμφισβήτηση είναι πολύ πιο έντονη στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Αυτές, άλλωστε, είναι που υφίστανται πολύ πιο επώδυνα τις επιπτώσεις της μονοδιάστατης λιτότητας, την οποία επιβάλλει το ευρωιερατείο.

Για την ακρίβεια, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, και κυρίως η Ελλάδα, ενώ τυπικά συνεχίζουν να είναι ισότιμα μέλη της Ευρωζώνης, στην πραγματικότητα έχουν περιέλθει σε καθεστώς μεταμοντέρνας αποικίας στο πλαίσιο μίας Ε.Ε. που λειτουργεί πλέον με άτυπο αφεντικό και άτυπη ιεραρχία. Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν αναπόφευκτη λόγω της εσωτερικής οικονομικής ανισορροπίας και του χρέους των αδύναμων κρίκων. Ούτε αποτέλεσμα μόνο της ισχύος και της αποφασιστικότητας του Βερολίνου, το οποίο κατέχει δεσπόζουσα θέση στους κόλπους του ευρωιερατείου.
Η κατάσταση θα ήταν διαφορετική εάν οι κυβερνήσεις της ευρωπαϊκής περιφέρειας είχαν συντονισθεί για να θέσουν το ζήτημα στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια και στο Ευρωκοινοβούλιο. Αντ’ αυτού, λόγω και της στάσης των τοπικών αρχουσών ελίτ, ωθούν τις χώρες τους όχι μόνο προς την οικονομική και κοινωνική παρακμή, αλλά και προς την κατεύθυνση της «γερμανικής Ευρώπης».

Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση Παπανδρέου και ευρύτερα οι εγχώριες άρχουσες ελίτ αντιμετώπισαν την κρίση ανέδειξε το σύνδρομο εξάρτησής τους. Εδωσε, μάλιστα, και το κακό παράδειγμα στις υπόλοιπες άρχουσες ελίτ της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Είναι σκάνδαλο ο τρόπος με τον οποίο οι κυρίως υπεύθυνοι για την κατάντια της Ελλάδας κατέφυγαν στην αγκαλιά των ξένων κηδεμόνων και από εκεί κατηγορούν τους απλούς πολίτες.

Η βιτρίνα του ευρωπαϊσμού και του εκσυγχρονισμού των εγχώριων αρχουσών ελίτ συνήθως κρύβει το δίδυμο του ιδεολογικού μεταπρατισμού και του μετέωρου κοσμοπολιτισμού. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ευρωπαϊκό επαρχιωτισμό, ο οποίος αντανακλά πλέγματα κατωτερότητας και τάσεις στρουθοκαμηλισμού, που εμποδίζουν την ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.

Οταν εκδηλώθηκε η κρίση, ο ευρωπαϊκός επαρχιωτισμός των εγχώριων αρχουσών ελίτ προσέλαβε διαστάσεις υποτέλειας. Το σύνδρομο εξάρτησης τις ώθησε να υιοθετούν πολιτικές που έχουν ευρωπαϊκό περιτύλιγμα, ακόμα κι αν αποσαθρώνουν την εγχώρια οικονομία και υποθηκεύουν την εθνική κυριαρχία. Οι υποτονικές κοινωνικές αντιδράσεις επιτρέπουν στις νοτιοευρωπαϊκές άρχουσες ελίτ να χρησιμοποιούν την κρίση όχι για να επιβάλουν επιβεβλημένες μεταρρυθμίσεις με γνώμονα την ανάπτυξη και την κοινωνική ισορροπία, αλλά για να προωθήσουν μέτρα με ιδιοτελές ταξικό πρόσημο.

Οταν όμως ταπεινώνεις κοινωνίες, όταν de facto ακυρώνεις την εθνική κυριαρχία των αδύναμων κρίκων κι όταν επιβάλλεις μονοδιάστατη λιτότητα που υποσκάπτει την επιβίωση των λαϊκών τάξεων, τότε σπιλώνεις την ευρωπαϊκή ιδέα και ναρκοθετείς το ενοποιητικό εγχείρημα. Καταδεικνύει, μάλιστα, έλλειψη ιστορικής συνείδησης και πολιτικό θράσος το γεγονός ότι οι βασικοί υπεύθυνοι κουνάνε το δάκτυλο στις κοινωνίες για τη ραγδαία ανάπτυξη του ευρωσκεπτικισμού και τη δημοσκοπική άνοδο αντισυστημικών κομμάτων τόσο της Αριστεράς όσο και της Ακροδεξιάς.

Νέα τραύματα για τον Ερντογάν

Μπορεί το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να διατηρεί τις δυνάμεις του και να διεκδικεί μία καλή εσοδεία στις σημερινές τοπικές εκλογές στην Τουρκία, αλλά είναι εξόφθαλμο πως ο Ερντογάν είναι βαριά τραυματισμένος. Οι αποκαλύψεις για τα κρούσματα διαπλοκής/διαφθοράς, σε συνδυασμό με τον διογκούμενο αυταρχισμό του, έχουν αποσταθεροποιήσει την ηγεμονική θέση του στην πολιτική σκηνή.

Πριν από ένα χρόνο, ο Τούρκος πρωθυπουργός φάνταζε παντοδύναμος. Είχε ολοκληρώσει με εντυπωσιακή επιτυχία τον δεκαετή ακήρυκτο πόλεμο εναντίον της κεμαλικής στρατογραφειοκρατίας και φανταζόταν ότι το 2013 θα ήταν η χρονιά της πολιτικής παντοδυναμίας του. Τα γεγονότα, όμως, τον διέψευσαν.

Τον περασμένο Μάιο-Ιούνιο βρέθηκε αντιμέτωπος με το κύμα των μαζικών διαδηλώσεων που αμφισβήτησαν την εξουσία του. Τότε αναδείχθηκε η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη «βαθιά Τουρκία» και στη δυτικότροπη Τουρκία που αντιστέκεται στην επιβολή της ισλαμικής ατζέντας των νεοοθωμανών. Ο Ερντογάν ξεπέρασε εκείνη την κρίση επειδή συνεχίζει να εκφράζει τις σουνιτικές μάζες της Ανατολίας και -ως εκ τούτου- διατήρησε σε μεγάλο βαθμό την εκλογική υπεροχή του.

Πριν προλάβει, όμως, να συνέλθει, βρέθηκε αντιμέτωπος με το άλλοτε στήριγμά του, την πανίσχυρη «αδελφότητα Γκιουλέν». Χωρίς αυτή, δεν θα είχε καταφέρει να επικρατήσει επί του κεμαλικού «βαθέος κράτους». Η εμφύλια σύγκρουση στους κόλπους του τουρκικού πολιτικού Ισλάμ ξεκίνησε ως ανταγωνισμός για τον έλεγχο του κράτους. Προσέλαβε, όμως, ανεξέλεγκτη δυναμική και πλέον είναι ολοκληρωτικός πόλεμος.

Τα σκάνδαλα διαπλοκής/διαφθοράς, όπως και η πρόσφατη φημολογία για σεξουαλικού τύπου σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Ερντογάν, είναι η απάντηση της αδελφότητας Γκιουλέν στους διωγμούς που τώρα πια υφίσταται από τους κυβερνώντες. Μπορεί το γήπεδο της σύγκρουσης των δύο πόλων του τουρκικού πολιτικού Ισλάμ να είναι ο έλεγχος της εξουσίας, αλλά υπάρχει και μία δεύτερη διάσταση. Είναι εμφανές ότι ο αμερικανικός παράγοντας υποδαυλίζει τις υπαρκτές αντιθέσεις και χρησιμοποιεί την αδελφότητα Γκιουλέν σαν μοχλό για να αποδυναμώσει και ενδεχομένως αποσταθεροποιήσει τον Ερντογάν.

Ο λόγος είναι ότι, από ένα σημείο και πέρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε το δικό του γεωπολιτικό παιχνίδι, και μάλιστα κατά τρόπο που ενοχλεί όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά και τα αμερικανικά συμφέροντα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κεμαλιστής αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου, που επισκέφθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο την Ουάσιγκτον, εύκολα τα βρήκε με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Είναι παρακινδυνευμένο να θεωρήσει κανείς τον Ερντογάν τελειωμένο. Τα σκάνδαλα, όμως, του έχουν στερήσει το ηθικό πλεονέκτημα, έχουν διχάσει την ίδια την παράταξή του και έχουν προκαλέσει ρήγματα στην εκλογική επιρροή του. Το γεγονός, μάλιστα, ότι αντιδρά στην πίεση με κλιμάκωση του αυταρχισμού επιταχύνει τη διεθνή απομόνωσή του και εξανεμίζει το όποιο πολιτικό πλεονέκτημά του.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα δυσκολευθεί πολύ να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας, όπως επιδιώκει. Η Τουρκία εισέρχεται σε περίοδο όχι μόνο πολιτικής αλλά και οικονομικής αστάθειας. Είναι σαφές ότι η «χρυσή δεκαετία» είναι οριστικά πλέον παρελθόν.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε σήμερα από την ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB να δράσει κατά των μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) που χρησιμοποιούνται για "καταστροφικούς σκοπούς" απέναντι στην κρατική εξουσία, ώστε να αποφευχθεί στην Ρωσία το σενάριο που οδήγησε στην ανατροπή του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
"Η ρωσική νομοθεσία συγκεντρώνει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορούν οι μκο να πραγματοποιούν τις δραστηριότητές τους με ελεύθερο και διαφανή τρόπο. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να χρησιμοποιηθούν για καταστροφικούς σκοπούς, όπως συνέβη στην Ουκρανία", πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την συνάντηση που είχε με επικεφαλής της FSB, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από την ρωσική τηλεόραση.

"Δομές νεοναζί, εθνικιστών και μαχητών, που έγιναν η κύρια δύναμη κρούσης του αντισυνταγματικού πραξικοπήματος, χρηματοδοτήθηκαν ευρέως από το εξωτερικό μέσω ΜΚΟ".
Σύμφωνα με τον Πούτιν, "δομές νεοναζί, εθνικιστών και μαχητών, που έγιναν η κύρια δύναμη κρούσης του αντισυνταγματικού πραξικοπήματος, χρηματοδοτήθηκαν ευρέως από το εξωτερικό μέσω μκο" στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει κατηγορήσει την Δύση ότι υποστήριξε τις διαδηλώσεις στο Κίεβο οι οποίες ανέτρεψαν τον φιλορώσο πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και ότι προσυπέγραψε τις μηχανορραφίες των υπερεθνικιστών εξτρεμιστών στο Κίεβο. Η Δύση έχει απορρίψει αυτές τις κατηγορίες.

"Πρέπει να κάνουμε σαφώς τον διαχωρισμό μεταξύ της νόμιμης δραστηριότητας της αντιπολίτευσης, όπως συμβαίνει σε κάθε δημοκρατική χώρα, και στον εξτρεμισμό, ο οποίος οικοδομείται στηριζόμενος στο μίσος, υποκινώντας τον εθνικό και τον διεθνή διχασμό και αψηφώντας τον νόμο και το Σύνταγμα", σημείωσε ο Πούτιν σε συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της FSB.

"Πρέπει να μπορούμε να διακρίνουμε την διαφορά ανάμεσα στους πολιτισμένους αντιτιθέμενους στις αρχές και στην εξυπηρέτηση ξένων εθνικών συμφερόντων που βλάπτουν την χώρα μας"
"Πρέπει να μπορούμε να διακρίνουμε την διαφορά ανάμεσα στους πολιτισμένους αντιτιθέμενους στις αρχές και στην εξυπηρέτηση ξένων εθνικών συμφερόντων που βλάπτουν την χώρα μας", πρόσθεσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, τις οποίες επικαλούνται τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Από το 2012 που επέστρεψε στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν ενίσχυσε τον έλεγχο των μκο με έναν νόμο, ο οποίος υποχρεώνει αυτές που λαμβάνουν ξένη χρηματοδότηση και έχουν μια πολιτική δραστηριότητα να καταχωρούνται και να παρουσιάζονται ως "πράκτορες του εξωτερικού".

Ο Πούτιν κάλεσε επίσης την FSB, κύριο διάδοχο των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών KGB, να μην μειώσει την προσοχή της για επιθέσεις μαχητών μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι και να ενισχύσει την επαγρύπνησή της στην Αρκτική και στον νότο για την πρόληψη επιθέσεων στην Ρωσία.
Κατά την σημερινή συνάντηση με την ηγεσία της FSB, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε εξάλλου ότι το 2013 αποκαλύφθηκαν 46 στελέχη που εργάζονταν για ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, όπως και 258 πράκτορες, χάρη στην δουλειά των οργάνων ασφαλείας της Ρωσίας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Του Ησαΐα Κωνσταντινίδη

Οι περίπλοκες γεωπολιτικές στρατηγικές και οι κινήσεις των υπερδυνάμεων πάνω στη γιγάντια σκακιέρα του πλανήτη Γη, δεν αφήνουν ανεπηρέαστο το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό των χωρών-«κλειδιά». Κάτι το απολύτως λογικό. Μία τέτοια χώρα-«κλειδί» είναι αναμφίβολα η Ελλάδα. Ευρισκόμενη στη μία όχθη του κρίσιμου γεωστρατηγικά Αρχιπελάγους του Αιγαίου και στις πύλες της αχανούς ευρασιατικής ενδοχώρας, πάντοτε η Ελλάδα είχε νευραλγική σημασία για το μεγάλο σκάκι που παίζεται εδώ και αιώνες στην πλάτη λαών και ανθρώπων. Πρόσφατα, στον Ψυχρό πόλεμο, κατόπιν στα νέα πλανητικά δεδομένα που προέκυψαν από την πτώση της ΕΣΣΔ. Τώρα, η ανθρωπότητα εισήλθε πια στην περιβόητη Νέα Εποχή...

Ζούμε χωρίς αμφιβολία το εισαγωγικό μόνο στάδιο της Νέας Εποχής. Και οι υπερδυνάμεις έχουν πλέον καταλάβει γεωπολιτικές θέσεις μάχης. Το ίδιο και οι περιφερειακές δυνάμεις. Στη γειτονιά μας, η Ρωσία έδειξε πια τη διάθεσή της να παίξει κυρίαρχο ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο. Προσπαθεί να επανακτήσει τη χαμένη το 1991 επιρροή της σε μέρος της πρώην ΕΣΣΔ (Κριμαία, Λευκορωσία, Καύκασος κτλ), με απώτερο στόχο της να βγει στις ζεστές θάλασσες της Μεσογείου και του Ινδικού. 
Σ’ αυτή την τάση της Μόσχας προσπαθούν να αντιδράσουν οι ΗΠΑ, ανεπιτυχώς όμως, διότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε σημαντική οικονομική ύφεση. Οι περιφερειακές δυνάμεις της περιοχής μας, π.χ. η Τουρκία και το Ισραήλ, αποπειρώνται να ενδυναμώσουν τις θέσεις τους.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μεγάλη κρίση, όχι απλά οικονομική, αλλά βαθύτατα πολιτική και ηθική. Ο ελληνικός λαός έχει χάσει τον προσανατολισμό του, ενώ παράλληλα συρρικνώνεται πληθυσμιακά, λόγω της φοβερής υπογεννητικότητας των Ελλήνων. Είναι εμφανές ότι χάθηκε η ευκαιρία για τον Ελληνισμό να ξεπεράσει την κρίση με μέσα ειρηνικά. Το «τρένο» έφυγε για πάντα. Μόνο μία ελπίδα απομένει: η ριζική αλλαγή κράτους, νοοτροπίας και υποδομών! Και εκεί είναι, που πολλοί φοβούνται ότι κάτι τέτοιο (αναπόφευκτο έτσι κι αλλιώς) θα γίνει με τρόπο εξαιρετικά βίαιο και αιματηρό.

Την κατάσταση αυτή προσπαθούν να εκμεταλλευτούν στο παρασκήνιο εξτρεμιστικές ομάδες. Οι αρμόδιες αρχές της χώρας (π.χ. η ΕΥΠ) έχουν γνώση αυτών των προσπαθειών. Ήδη στα Εξάρχεια παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό ανάλογες ύποπτες κινήσεις. Αναρχικοί κύκλοι προσεταιρίζονται ισλαμιστικούς πυρήνες.

Στόχος: μία μαζική εξέγερση, κατά το πρότυπο του Δεκέμβρη του 2008, για την αποσταθεροποίηση του συστήματος! Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν και πιθανό αποτέλεσμά τους σε βάρος των κομμάτων της «συγκυβέρνησης» θα φέρει απίστευτη ανισορροπία σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της χώρας. Αυτό θα το εκμεταλλευτούν οι ως άνω κύκλοι. Η νύχτα του «Αγίου Βαρθολομαίου» είναι τελικά πολύ πιο κοντά απ’ όσο πίστευε μέχρι πρότινος και ο πλέον απαισιόδοξος...

Πηγή Elora

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράφει ο Γιώργος Δρακούλης

Διανύουμε μια πολύ άχαρη εποχή. Η πολιτική ζωή στην χώρα μας παρουσιάζει έντονα συμπτώματα εκφυλισμού, που έχουν ως απόρροια να βάλλεται και να υπονομεύεται το δημοκρατικό πολίτευμα από τον τρόπο που λειτουργούν οι Κυβερνώντες.

Πρόσφατο παράδειγμα που εγείρει μείζον θέμα Δημοκρατίας και Δικαιοσύνης αποτελεί η υπόθεση υποκλοπής με πρωταγωνιστή τον πρώην Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης, κ. Τάκη Μπαλτάκο. Εμβρόντητη έμεινε η ελληνική κοινωνία, από το βίντεο που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο Ηλίας Κασιδιάρης και στο οποίο μαγνητοσκοπείται η «φιλική» συνομιλία του με τον κ. Μπαλτάκο, που μάλιστα φαίνεται να ασπάζονται τις ίδιες ιδέες. Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι που αφορούν τις ποινικές διώξεις σε βάρος της Χρυσής Αυγής και οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί για υψηλά Κυβερνητικά στελέχη, αφήνουν έκθετους τόσο τον Πρωθυπουργό, όσο και τους Υπουργούς κ. Αθανασίου και κ. Δένδια, αλλά και την ίδια την ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία παρουσιάζεται ως εντολοδόχος σε εντεταλμένη υπηρεσία, με σκοπό να εξυπηρετήσει πολιτικά συμφέροντα.

Η ήδη πληγωμένη Δημοκρατία μας δέχεται ακόμα ένα ισχυρό πλήγμα. Οι πολιτικοί αποδεικνύουν καθημερινά το χαμηλής στάθμης πολιτικό ήθος τους, επιφέροντας την πλήρη απαξίωση της πολιτικής και δίνοντας την χαριστική βολή στους κατακερματισμένους θεσμούς και στην ίδια την ελληνική Δικαιοσύνη. Η αλλοτριωμένη Δημοκρατία της «κασέτας» που ουδεμία σχέση έχει με την Δημοκρατία που εγκαθίδρυσε το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ξεγυμνώνει όσους εμπαίζουν την ελληνική κοινωνία.

Οι Έλληνες πολίτες επιζητούν αλήθειες, δεν πείθονται πλέον από τον λόγο ενός «διαβρωμένου» πολιτικού συστήματος. Τα αμείλικτα ερωτηματικά που παραμένουν αναπάντητα και οι πολιτικές και ποινικές «σκιές» πάνω σε τόσο σοβαρές υποθέσεις ενισχύουν το αίσθημα δυσοσμίας, που αποπνέει τα τελευταία χρόνια η πολιτική σκηνή στην χώρα μας εξαιτίας της κυριαρχίας των σκοπιμοτήτων, του σφετερισμού του δημοσίου συμφέροντος και των πελατειακών σχέσεων.

Η ελληνική Δικαιοσύνη έχει μια μόνο ευκαιρία να πείσει την κοινωνία και να προστατεύσει με όλα τα έννομα μέσα την Δημοκρατία, αρκεί να μην κρυφτεί και να μην σιωπήσει. Η Δημοκρατία δεν μπορεί ούτε να λειτουργεί σύμφωνα με τις εκάστοτε σκοπιμότητες και να σφετερίζεται, αλλά ούτε να εκβιάζεται, και να «πωλείται» σε κασέτες...γιατί τελικά ο μόνος χαμένος είναι η ίδια η Δημοκρατία και οι πολίτες!


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΜετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Μολδαβίας Valery Troenko, ο στρατός της Μολδαβίας τέθηκε σε κατάσταση « υψηλής επιφυλακής», με γνώμονα τα γεγονότα στη γειτονική Ουκρανία και την τεταμένη κατάσταση στην περιοχή. «Θα μπορούσε να υπάρξει πρόκληση, έτσι οι ένοπλες δυνάμεις μας πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα γι 'αυτούς», είπε ο ίδιος. Η δήλωση αυτή την πραγματοποίησε ο υπουργός Άμυνας της Μολδαβίας Valery Troenko, μετά την συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, σήμερα Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον Troenko, τα γεγονότα στη γειτονική Ουκρανία έχουν δημιουργήσει μία τεταμένη κατάσταση στην περιοχή!

Σε μια συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας αναλύθηκαν οι δυσκολίες, που οι αρχές της Μολδαβίας ενδεχομένως θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, εν αναμονή της υπογραφής της Συμφωνίας Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής της συμφωνίας με την ΕΕ, και να είμαστε έτοιμοι για διάφορες προκλήσεις που μας περιμένουν σε αυτό το στάδιο», δήλωσε ο Τιμόφτι. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Μολδαβίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν υπάρξει περαιτέρω επέκταση των έκτακτων γεγονότων.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε πρόσφατα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εξέδωσε απόφαση για την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με τη Μολδαβία και την Γεωργία, το αργότερο έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Σχόλιο: Η διαδικασία αυτή ονομάζεται κατά την προσωπική άποψη μου «διάλεξε στρατόπεδο» όσο αφορά τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.
Η κρίση στην Ουκρανία εντείνει την πόλωση στις χώρες της περιφέρειας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που αναζητούν στενότερες σχέσεις ή με τις ΗΠΑ και την ΕΕ ή με τη Ρωσία. Οι κινήσεις αυτές αφορούν την Αρμενία, Γεωργία και Μολδαβία. Τα όρια αντίδρασης της Δύσης απέναντι στη Μόσχα, είναι «πολύ λεπτά» και εγκυμονούν κινδύνους που θα φτάσουν έως τα ελληνικά σύνορα.
Η Γεωργία και η Μολδαβία διάλεξαν στρατόπεδο για το δικό τους συμφέρον, με την ένταξη τους στην ΕΕ και αργότερα στο ΝΑΤΟ. Ή Αρμενία από την άλλη δηλώνει πως θα έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες της για ένταξη στην Τελωνειακή Ένωση της Ρωσίας μέχρι τα μέσα Απριλίου. Η Αρμενία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ενταχθεί στην Τελωνειακή Ένωση τον Σεπτέμβριο του 2013.
Το θέμα είναι τι θα πράξει η Ρωσία για την ρωσική μειονότητα που υπάρχει στην Μολδαβία, μια χώρα με αρκετά μεγάλη γεωπολιτική σημασία. Καθώς διαφαίνεται υπάρχει μεγάλη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ Ρωσία και Δύσης στην περιοχή.
«Δεν ξέρω, αλλά προβλέπεται να πέσει «πολύ ξύλο», που λέγαμε και πιτσιρικάδες».


Ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 πραγματοποίησαν «χαμηλές διελεύσεις» πάνω από το Χάρκοβο.
Σήμερα το απόγευμα, οι κάτοικοι της πόλης του Χαρκόβου είδαν στον ουρανό πάνω από την πόλη, τουλάχιστον 2 ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 να πραγματοποιούν χαμηλές διελεύσεις.
Το θέαμα αυτό προκάλεσε σύγχυση και ανησυχία πολλών κατοίκων.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν τον τύπο των αεροσκαφών ως MiG- 29 και τα οποία πέταξαν χαμηλά, ειδικά πάνω από την State Academic Opera and Ballet Theatre του Χαρκόβου.
Το Ουκρανικό Υπουργείο Εσωτερικών, σχολίασε σχετικά με την κατάσταση δηλώνοντας ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας!

Διαλύεται βήμα βήμα η Ουκρανία
«Λαϊκή Δημοκρατία» αυτοανακηρύχθηκε σήμερα το Ντονέτσκ μετά από ομόφωνη απόφαση των βουλευτών της, ζητώντας από τον Πούτιν να παρέμβει.

«Το έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ βρίσκεται εντός αναγνωρισμένων συνόρων, τα οποία είναι αδιαίρετα και απαραβίαστα» αναφέρει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε.

Οι βουλευτές ψήφισαν επιπλέον ομόφωνα την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με το εάν η περιοχή θα διατηρήσει την αυτονομία της ή εάν θα ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία, στα πρότυπα της Κριμαίας. Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί το αργότερο την Κυριακή, 11 Μαΐου.

Μάλιστα όπως δήλωσε ένας βουλευτής, αντίστοιχες εξελίξεις θα υπάρξουν συντονισμένα τόσο στο Χάρκοβο όσο και στο Λουγκάνσκ».

Πηγή Mediafox

Συνεχίζει τα παιχνίδια με τη φωτιά η Τουρκία στην Συρία, κατηγορώντας τώρα τα Δαμασκό ότι Σύριοι προκάλεσαν την έκρηξη βόμβας στην μικρή πόλη Ρεϊνχανλί, τον Μάιο του 2013, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 50 ανθρώπους. Με μεγάλη καθυστέρηση θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει, ενώ, όλως τυχαίως, η ανακοίνωση «κολλάει» περίφημα μα τα περί προβοκάτσιας για εξεύρεση προσχήματος για εισβολή στη Συρία.
 
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το συριακό καθεστώς βρίσκεται πίσω από την έκρηξη», αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ασχέτως αν πολλοί αναλυτές, ανά την υφήλιο, θεωρούν υπεύθυνη για την συγκεκριμένη βομβιστική επίθεση την αλ Κάιντα. Ακόμα κι αν εμπλεκόταν το συριακό καθεστώς, τι τους τσίμπησε και το ξαναθυμήθηκαν τώρα;

Είναι εμφανές ότι η τουρκική πίεση προς την Συρία δεν είχε, τελικά, σχέση μόνο με την προώθηση των εκλογικών στόχων του Ερντογάν, αλλά με την ευρύτερη επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, η οποία δεν εννοεί να αποδεχτεί την κατάρρευση της στρατηγικής της στο μέτωπο της Συρίας και εμμένει, με απρόβλεπτα αποτελέσματα, με την ανοιχτή πολεμική εμπλοκή να φαντάζει, καθημερινά, και πιο πιθανή.

Την ίδια ώρα, η Αρμενία έφερε προς συζήτηση στον ΟΑΣΑ το θέμα της διέλευσης και ενίσχυσης των αντικαθεστωτικών ανταρτών από την Τουρκία, κατά τις επιχειρήσεις για την κατάληψη του αρμενικού χωριού Κεσάμπ της Συρίας.

Πηγή Defence-PointΈνοπλοι αντάρτες του «συριακού στρατού» παρέλαβαν αντιαρματικά συστήματα TOW

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Σύμφωνα με «νέο» βίντεο των ενόπλων μαχητών της συριακής αντιπολίτευσης από την περιοχή του χωριού Idlib, εθεάθηκαν στα χέρια των ανταρτών αντιαρματικά συστήματα TOW. Με δεδομένο ότι τα εν λόγω αντιαρματικά συστήματα δεν υπάρχουν στο οπλοστάσιο του συριακού στρατού, αποδεικνύει ότι παρελήφθησαν μόλις πρόσφατα δια μέσου του τουρκικού εδάφους.

Κρίνοντας από το λογότυπο στο βίντεο, η ομάδα που έχει στην κατοχή της το εν λόγω αντιαρματικό, διαφαίνεται ό, τι ανήκει σε ότι έχει απομείνει στον αποκαλούμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό», στην βόρεια Συρία, που υποστηρίζεται από την Δύση και τις μοναρχίες του Περσικού Κόλπου.

Με δεδομένο αυτό και το γεγονός ότι στο βίντεο αναφέρεται η επαρχία Ιντλίμπ που συνορεύει με την Τουρκία, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι έχουν αρχίσει κανονικά οι παραδόσεις νέου εξελιγμένου οπλισμού για τους Σύρους αντάρτες, αλλά σίγουρα αυτό μπορεί να ειπωθεί μόνο σε περίπτωση εμφάνισης και περισσοτέρων παρόμοιων βίντεο, καταλήγει το δημοσίευμα.

Σχόλιο: «Νέες παραδόσεις αναμένονται σύντομα» δήλωσε στο πρακτορείο Russia Today, δυτικός διπλωμάτης με γνώση στις παραδόσεις όπλων.
Οι ηγέτες της συριακής αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν ακόμη το συνολικό όγκο της στρατιωτικής βοήθειας που θα σταλεί. Τα νέα όπλα αναμένεται να φθάσουν στην Νότια Συρία από την Ιορδανία, ενώ οι αντάρτες στο βορρά θα προμηθευτούν τα όπλα από την Τουρκία, ανέφερε ο δυτικός διπλωμάτης.

Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"
Όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι... θα δανειστώ με επιτόκια Μποτσουάνας. Και Κολομβίας!
Τί με νοιάζει; 
Εγώ θα τα πληρώσω; Εσείς θα τα πληρώσετε!
Και θα σας έχω πιάσει κορόϊδα στο μεταξύ, για να με ψηφίσετε, ότι τάχα μου έσωσα την χώρα και ξαναβγήκαμε για δανεικά στις αγορές!


Τώρα τί σόϊ σώσιμο είναι αυτό, να χρωστάμε 370 και παραπάνω δις, αλλά να "βγαίνουμε στις αγορές" για άλλα δυό-τρία, εσείς μην το ψάχνετε!

Εσάς να σας φτάνει ότι με την βοήθεια των καλών μας φίλων της Goldman Sachs και της J. P. Morgan, θα ξαναπάρουμε κάτι λίγα με τοκογλυφικά επιτόκια, έτσι, για να φαινόμαστε ότι υπάρχουμε σαν κράτος! 


Τί σημασία έχει ότι αυτές οι δύο εταιρείες με την συμπαιγνία και την "δημιουργική λογιστική" της τότε κυβέρνησης των "εκσυγχρονιστών" και των τότε διορισμένων διοικητών διαφόρων τραπεζών, ένας από τους οποίους είναι ο σημερινός υπουργός των Οικονομικών(!), ευθύνονται κατα κύριο λόγο για την σημερινή μας πτώχευση, την κατάντια και τα δεινά;
 
Αφού θέλουν οι άνθρωποι να μας (με) βοηθήσουν!   
Με το αζημίωτο βέβαια!  
Να μη βγάλουν κι αυτοί κάτι τις για τον κόπο τους; 
Σάμπως εγώ θα τα πληρώσω;   
Εσείς θα τα πληρώσετε!
 
Και θα με 'χετε κιόλας ψηφίσει και στις εκλογές!

Και τί θα πεί, τί θα πρωτοκλ@σουμε με δυό-τρία ψωρο-δίς, όταν για να καλύψουμε μόνον τις μ@λ@κίες του Μπουμπούκου δεν μας φτάνουν τέσσερα-πέντε;
 
Σας είπε κανείς ότι θα καλύψουμε καμιάν ανάγκη; Ή ότι θα πάρουμε τίποτα στο χέρι;
 
Κάτι χαρτιά θα υπογράψουμε ότι χρωστάμε κι άλλα κι ότι θα τα ξεπληρώσουμε με επιτόκια μεγαλύτερα απ' αυτά που δανείζονται η Κροατία και η Βουλγαρία, για να πιάσουμε Κώτσους όσους από εσάς είστε μπιτ ηλίθιοι και πιστεύετε ό,τι παπαριά ξεφουρνίζει το ακροδεξιό στόμα μας, μπας και μας ψηφίσετε και διασωθούμε!  
Εμείς! Όχι εσείς!
 
Εσείς με το μυαλό που έχετε δεν διασώζεστε με τίποτα!
Και τώρα σας αφήνω.


Πάω να πάρω τ' αφεντικά τηλέφωνο να μου πούνε πότε θα πάω στο παζάρι!
Εσείς, μη ξεχάσετε να με ψηφίσετε!...


Γράφει ο Διογένης ο Κυνικός 
 
Βλάκες, ηλίθιοι, χαζοί, βλίτα, βούρλα, κούτσουρα, μπούφοι, ντουβάρια, τούβλα… Έτσι βλέπουν οι πολιτικάντηδες που κυβερνούν αυτή την χώρα τον λαό της.  Αλλά δεν το λένε καθαρά γιατί δεν το επιτρέπει η ανατροφή τους! Όχι γιατί έχουν εκλογές μπροστά τους… Όμως λένε τα ίδια πράγματα με δικά τους λόγια… 
Για παράδειγμα, «η Ελλάδα ετοιμάζεται για να βγει άμεσα στις αγορές»… άσχετο αν σήμερα δήλωσε ο κύριος Στουρνάρας ότι δεν βιαζόμαστε…. 
Ή «είμαστε πολύ κοντά, στη στροφή για την έξοδο από την κρίση», ή «μπροστά μας ανοίγει ο δρόμος της ανάπτυξης… το λένε όλοι οι ξένοι», όπως μας ενημέρωσε στην χθεσινή διακαναλική συνέντευξη του ο κ. Βενιζέλος.
Και φυσικά την ίδια γνώμη για τους Έλληνες έχουν και πολλοί ξένοι αξιωματούχοι οι οποίοι αφού κάνουν την δουλειά τους, σώζουν εαυτούς και τις τράπεζες, γιατί να μην παινέψουν και τα ζωντόβολα που και κάθονται στα αυγά τους και δεν αντιδρούν και ετοιμάζονται να ψηφίσουν τους ίδιους και τους ίδιους στις προσεχείς εκλογές;  Τουλάχιστον έτσι ελπίζουν… 

Και από αυτό το πανηγύρι της «χαράς» δεν μπορεί να λείψει ο κ. Γεωργιάδης.  Ο υπουργός όχι ο άπορος τηλεπωλητής… Δεν έχουμε καμία όρεξη να ασχολούμεθα μαζί του, όμως δεν σταματά να προκαλεί είτε με τις πράξεις του είτε με τις δηλώσεις του.  Μπορούμε να περάσουμε έτσι, το ότι την προηγούμενη εβδομάδα που παρουσιάστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή των εκδόσεων Γεωργιάδη είπε στον αδελφό του: «Έχει ενδιαφέρον να είμαστε μαζί σε αυτή την εκπομπή, Λεωνίδα, γιατί εκπροσωπούμε τον διχασμό που επικράτησε στην Ελλάδα αυτή την κρίσιμη περίοδο».  Και συνέχισε: «Εγώ ήμουν μνημονιακός από την πρώτη ημέρα και ο Λεωνίδας ήταν αντιμνημονιακός. Διαφωνήσαμε. Γι’ αυτό ήρθα εδώ σήμερα. Για να σου πω ότι δεν χρειάζεται πλέον να τσακωνόμαστε. Η περίοδος του Μνημονίου έλαβε τέλος». 

Γέλα λαέ…  Πήδα από την χαρά σου λαέ… Χόρευε λαέ….  
Τι; Δεν μπορείς;  
Στις ημέρες της γιορτής και της χαράς κάθεσαι και σκέπτεσαι την νεαρή μητέρα δύο παιδιών στην Μυτιλήνη που αποβίωσε γιατί δεν είχε χρήματα να αγοράζει τα φάρμακα της για την πίεση; 
Κάθεσαι και σκέπτεσαι τις άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι τρόφιμοι στο νοσοκομείο των Φυλακών του Κορυδαλλού; 
Εκεί που αντί για θεραπευτεί κάποιος κολλά και άλλες ασθένειες… Που το νοσοκομείο είναι για 60 άτομα και νοσηλεύονται πάνω από 220; 
Κάθεσαι και σκέπτεσαι όσους αυτοκτονούν;  
Κάθεσαι και σκέπτεσαι αυτούς που δεν θα εορτάσουν το Πάσχα γιατί ο δικός τους Γολγοθάς δεν σταματά με την Ανάσταση του Κυρίου, επειδή κάποιοι πολιτικάντηδες φρόντισαν για αυτό; 

Τελικά, αυτός ο λαός είναι αγνώμων… Και πότε;  
Τώρα που θα μας έρθει και η κυρία Μέρκελ… Ξέρετε ποια Μέρκελ;  Αυτή που είναι χαρούμενη που δεν μας έβγαλαν από την ευρωζώνη!!!! 
Έρχεται για επιθεώρηση;  Έρχεται για να δει από κοντά την πρόοδο των «μαθητών» της;  Για να βοηθήσει τον Herr Αντώνης λόγω εκλογών και στριμώγματος από την υπόθεση Μπαλτάκου; Τρέχα γύρευε… 
Τι λαός όμως που είμαστε και εμείς;  
Οι πολιτικάντηδες μας έκαναν ότι μπορούσαν για να ξεχάσουμε πως ζούσαμε, δηλαδή ως άνθρωποι, και να μάθουμε να χαιρόμαστε έστω και με ένα ξεροκόμματο….  
Και τώρα που μας δίνουν το ξεροκόμματο και δεν τρώμε όλοι από τα σκουπίδια, εμείς δεν είμαστε ευχαριστημένοι.  
Είναι  αυτό αγνωμοσύνη ή δεν είναι; 
Δεν σας αρκεί ότι σώθηκαν οι Τράπεζες;  
Δεν σας αρκεί ότι οι τραπεζίτες των πτωχευμένων Τραπεζών έχουν μισθούς από 300.000 ευρώ μέχρι 1.000.000 € μαζί με τα μπόνους τους; 
Οι άνθρωποι αυτοί κάνουν άλλοι ζωή από την δική σας.  
Ο λαός να περιοριστεί στα 360€ της εγγυημένης σύνταξης… 

Και επειδή καλή είναι η σάτιρα αλλά πιο καλή είναι η ωμή αλήθεια ας εξηγήσουμε με το όνομα τους μερικά πράγματα.  
Πρώτα από όλα η έξοδος στις αγορές.  Τι να την κάνουμε με επιτόκια Κολομβίας και Μποτσουάνας; Άλλωστε το πρόβλημα μας μέχρι πρότινος ήταν τα υψηλά επιτόκια δανεισμού…  Τώρα δεν είναι; 
Η έξοδος σημαίνει ότι είμαστε μια χαρά ως οικονομία, στα λόγια, οπότε θα δανειζόμαστε με το κόστος στα ύψη, ενώ τα μνημόνια με ένα κάποιο άλλο όνομα θα συνεχίσουν να διαφεντεύουν την ζωή του ελληνικού λαού.  
Οπότε ξεχάστε επιτόκια του 2-3% και συνηθίστε αυτά των 6%!!!  
Ξεχάστε οποιαδήποτε βοήθεια… 
Η κυρία Μέρκελ μπορεί να είναι χαρούμενη για την απόφαση της/τους να παραμείνει η Ελλάδα στο Ευρώ αλλά μάλλον έχει ξεχάσει την δήλωση Γιούνκερ, ή κάνει ότι δεν την ξέρει, ότι αν έφευγε η Ελλάδα από το Ευρώ, πάπαλα η Ευρωζώνη.  
Τέρμα, γιοκ ευρωζώνη.  
Λοιπόν δουλεύει τόσο στεγνά ένα λαό ολόκληρο.  
Όσο για τον κύριο Άδωνι και τα όσα δηλώνει, για άλλη μια φορά θα δείξουμε ποιος είναι ο πολιτικάντης Άδωνις και ποιος το αφεντικό του, που τον θαυμάζει κιόλας.  
Σκίζει ο άτιμος με τις επιλογές του…  Άδωνις, Μπαλτάκος, Δένδιας, Αθανασίου και άλλοι πολλοί…. 
Με e-mail λοιπόν της Παρασκευής 4/4/14 ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας ζητά από τα νοσοκομεία να του βρούνε όπως όπως εργαζόμενους που να διαθέτουν …δίπλωμα οδήγησης και να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα του οδηγού.   
Γιατί; Μα γιατί ο Υπουργός έβαλε σε διαθεσιμότητα όλους τους οδηγούς για να τους πάει στο ΕΚΑΒ!!!  Και φυσικά χωρίς οδηγούς δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα Νοσοκομεία μια και μεταφέρουν αυτοί από ασθενείς μέχρι τρόφιμα, ιατρικές εξετάσεις, αίμα αλλά και άλλο πολύτιμο υλικό!!!  

Το ότι είναι παράνομο και αυτό, δηλαδή να γίνουν οδηγοί άλλοι λίγη σημασία έχει για αυτή την κυβέρνηση...  
Μήπως το πρώτο παράνομο ή παράδοξο είναι;  
Προκειμένου να σώσουν την πολιτική τους καριέρα είναι ικανοί να στείλουν την Ελλάδα πάλι πίσω, εκεί που την είχαν στείλει το 2010… 
Α, και μην ξεχάσουν πριν φύγουν από την εξουσία, ας περάσουν και κανένα νόμο που να αμνηστεύει τους ιδίους…  
Γιατί για όλους τους άλλους φροντίζουν, για δημάρχους, ΤΑΙΠΕΔ, ΤΧΣ, επιχειρηματίες, καταχραστές δημοσίου χρήματος…  
Μην αφήσουν εαυτούς…  
Είναι πάνω από βέβαιο ότι θα τους χρειαστεί.