Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

20 Μαρ 2014

Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος 

Η χώρα παλεύει στην κόλαση της ανεργίας που αγγίζει το 30% . Αμέτρητες χιλιάδες είναι οι νέοι επιστήμονες που οι τίτλοι σπουδών τους προκαλούν δέος αλλά οι ίδιοι δεν μπορούν να βρουν δουλειά ούτε για να μοιράζουν πίτσες. Η κρίση βρίσκεται στην πιο μεγάλη της έξαρση. Όμως, ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες, το κομματικό κράτος απέδειξε χθες ότι αντέχει και δεν υποχωρεί, δεν αλλάζει, δεν βάζει μυαλό και δεν ενδιαφέρεται να κοιτάξει την πραγματικότητα γύρω του.

Το απέδειξε με το διορισμό πρώην βουλευτών και πολιτευτών των δύο κομμάτων που συνθέτουν την κυβέρνηση σε σημαντικές θέσεις του δημοσίου τομέα. Ο ένας, νεοδημοκράτης, διορίσθηκε, παρά τα 77 του χρόνια (!) επικεφαλής στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου, ενώ ο άλλος, πασοκτζής, στον ΟΚΑΝΑ. Και, όπως φαίνεται, κάθε άλλο παρά οι δύο αυτοί διορισμοί αποτελούν εξαίρεση αντιθέτως, είναι κανόνας.

Δεν πάει να περνά ότι περνά αυτή η χώρα; Το κομματικό κράτος συνεχίζει ακάθεκτο. Δεν καταλαβαίνει τίποτα και δεν αλλάζει σε τίποτα και ποτέ. Γιατί τέτοιου είδους διορισμοί, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες, θα έπρεπε να ήταν απλώς αδιανόητοι τόσο για πραγματικούς, όσο και για συμβολικούς λόγους. Δεν έχει κανείς τίποτα με τους ανθρώπους. Έχει όμως με αυτό που αντιπροσωπεύουν οι διορισμοί τους: τις κομματικές γιάφκες που ουσιαστικά νέμονται τη χώρα.

Γιατί δυστυχώς, περί αυτού πρόκειται. Γιάφκες ήταν, γιάφκες είναι, και, όπως όλα δείχνουν, γιάφκες θα εξακολουθήσουν να είναι, μέχρι τουλάχιστον οι πολίτες να αποφασίσουν να τις κλείσουν, αν ποτέ γίνει επιτέλους κάτι τέτοιο...

Υ.Γ.: Και να τις κλείσουν, δεν σημαίνει να ανοίξουν άλλες. Σημαίνει, απλώς, να τις κλείσουν!...

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 
Mε τη... συμμετοχή τριών χιλιάδων αστυνομικών και περίπου 1.000 διαπιστευμένων θα διεξαχθεί η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση της εθνικής επετείου, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη.
Η παρέλαση και φέτος θα διεξαχθεί... prive, με μεγάλους «πρωταγωνιστές» τα κάγκελα που θα βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής, αλλά και γύρω από την εξέδρα των επισήμων, μπροστά από το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.
Η πρόσβαση σε όσους έχουν πάρει διαπίστευση από την Περιφέρεια Αττικής, που τις διανέμει, θα είναι εφικτή από την πάνω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, μόνο με την επίδειξή της.

Εκτός από τα κάγκελα, στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου θα πρωταγωνιστήσουν και οι αστυνομικοί των ΜΑΤ, που θα βρίσκονται τόσο κατά μήκος της διαδρομής όσο και σε σημεία τα οποία κρίνονται επικίνδυνα για εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από ομάδες πολιτών, πολλώ δε μάλλον μετά και την προτροπή της ΟΛΜΕ προς τις τοπικές ενώσεις εκπαιδευτικών να διοργανώσουν κινηματικές δράσεις κατά τη διάρκεια των μαθητικών παρελάσεων.

Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ έχουν ήδη δώσει εντολή προς τους αστυνομικούς -άδειες και ρεπό των οποίων έχουν ανακληθεί- να μην επιτρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια παρεμπόδισης της ομαλής διεξαγωγής των εκδηλώσεων.

Ενισχυμένα θα είναι τα μέτρα της Τροχαίας σε όλη τη χώρα, κατά την περίοδο εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Σε ισχύ οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, αυξημένη αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής, ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε σημεία όπου θα πραγματοποιηθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις είναι μερικές μόνο από αυτές.

Και φέτος πάντως, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, το κόστος της παρέλασης θα κυμανθεί σε «χαμηλά επίπεδα», χωρίς ωστόσο αυτό να προσδιορίζεται.

Σύμφωνα με επιτελείς, η πρόσθετη δαπάνη αφορά τα «Φύλλα Πορείας» για τις μετακινήσεις του προσωπικού, ενώ η χρήση του συνόλου μηχανοκίνητων-αεροπορικών μέσων εντάσσεται στα λειτουργικά έξοδα και την πτητική εκπαίδευση.

Στη φετινή παρέλαση θα κάνουν την εμφάνισή τους τρεις αεροπορικοί σχηματισμοί ελικοπτέρων («Απάτσι», «Σινούκ» και ΝΗ-90) του στρατού, ένας από το ναυτικό και τέσσερις τριάδες μαχητικών της αεροπορίας (F-16, Μιράζ 2000-5, F4-Ε, αλλά και Α-7).

Τα μηχανοκίνητα τμήματα ήδη βρίσκονται σε κέντρα εκπαίδευσης κοντά στην Αττική (όπως το ΚΕΤΘ) και χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των νέων ανθυπολοχαγών, ενώ άλλα έχουν έρθει σε εργοστάσια συντήρησης στο πλαίσιο προγραμματισμένων επιθεωρήσεων.

Μεταξύ άλλων, θα είναι τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 22 άρματα τύπου «Λέοπαρντ», ουλαμοί του αντιαεροπορικού πυροβολικού, ραντάρ κ.ά.
Α.Κ.Μ.-ΠΑΣ 
Από enetΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, δίνοντας έμφαση στο ρόλο της διπλωματίας στην αντιπαράθεση της Αμερικής με τη Ρωσία για το θέμα της Κριμαίας.

«Δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε μια στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία» τόνισε ο Ομπάμα μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο KNSD του Σαν Ντιέγκο, ένα τοπικό κανάλι συνεργαζόμενο με το NBC.

Ο Ομπάμα, ο οποίος ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε 11 Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους τη Δευτέρα, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα επιμείνουν στη συνέχιση των διπλωματικών προσπαθειών προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στη Ρωσία.

«Υπάρχει ένας καλύτερος δρόμος, αλλά πιστεύω ότι ακόμα και οι Ουκρανοί θα αναγνωρίσουν ότι για εμάς, το να εμπλακούμε εναντίον του ρωσικού στρατού δεν θα ήταν προσήκον και δεν θα ήταν καλό και για την Ουκρανία» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα επιτρέψει την εκτέλεση μιας δημόσιας σύμβασης η οποία είχε ανατεθεί το 2011 από τη Ρωσική Ομοσπονδία στη γερμανική εταιρεία Rheinmetall για την κατασκευή ενός προσομοιωτή μάχης, η παράδοση του οποίου κρίνεται απαράδεκτη από το Βερολίνο υπό το φως της στρατιωτικής κατάληψης και της προσάρτησης της Κριμαίας.

«Η κυβέρνηση της Γερμανίας θεωρεί την εξαγωγή του κέντρου προσομοίωσης μάχης στη Ρωσία απαράδεκτη υπό τις παρούσες συνθήκες», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας σε μια τοποθέτησή του που έστειλε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την επιχείρηση» η οποία κατασκευάζει το σύστημα αυτό και «προς το παρόν δεν προβλέπεται να γίνει καμιά τέτοια εξαγωγή».

Η συμβατική υποχρέωση της Rheinmetall ήταν να παραδώσει στρατιωτική τεχνολογία αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ για να κατασκευαστεί ένα κέντρο προσομοίωσης μάχης.

Η εταιρεία Rheinmetall είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι σκόπευε να ολοκληρώσει την παράδοση του εξοπλισμού, ο οποίος της είχε παραγγελθεί από τη Ρωσία πριν από δύο χρόνια. Η επιχείρηση διευκρίνισε ότι δεν εκκρεμούν άλλες παραγγελίες από τη Ρωσία ή από την Ουκρανία.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
  • Ουκρανία, Πολωνία και Λιθουανία είναι έτοιμες να δημιουργήσουν κοινή στρατιωτική ταξιαρχία-Νατοϊκή άσκηση στην Ουκρανία το καλοκαίρι
Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, η Ουκρανία, Πολωνία και Λιθουανία είναι έτοιμες να δημιουργήσουν μια πολυεθνική στρατιωτική ταξιαρχία. Σύμφωνα με το πολωνικό υπουργείο άμυνας και τα επικαιροποιημένα σχέδια του, αναφέρεται η δημιουργία από κοινού με την Λιθουανία και την Ουκρανία μιας μάχιμης ταξιαρχίας, αναφέρει η εφημερίδα «The Telegraph».
Η τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία αποτελεί τον «κινητήριο μοχλό» για την συγκρότηση μιας τέτοιας στρατιωτικής δύναμης.

«Την περασμένη εβδομάδα, ο αναπληρωτής πολωνός υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε τα γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και ανακοίνωσε την ιδέα της δημιουργίας της ταξιαρχίας από στρατιώτες από Πολωνία-Λιθουανία και την Ουκρανία», δήλωσε ο Πολωνός ευρωβουλευτής Pawel Kowal.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, όχι μόνο για την ιδέα της δημιουργίας μιας κοινής ταξιαρχίας, αλλά για την υλοποίηση της ιδέας αυτής.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας σημειώνει ότι η δημιουργία από κοινού μιας ταξιαρχίας, από την Λιθουανία, την Πολωνία και την Ουκρανία, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. «Οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων για τη δημιουργία της ταξιαρχίας είναι συνεχείς» δηλώνει το λιθουανικό υπουργείο άμυνας.

Επίσης η Ουκρανία θα φιλοξενήσει, την νατοϊκή στρατιωτική άσκηση με την ονομασία «Rapid Trident» το καλοκαίρι του 2014 με την συμμετοχή 1.300 τουλάχιστον νατοϊκών στρατιωτών, και μέσων, σε μια μεγάλη προγραμματισμένη άσκηση.

Παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ακύρωσαν την άσκηση «Atlas Vision 2014», η οποία είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα τον Ιούλιο στην βορειοανατολική ρωσική πόλη Chelyabinsk, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει τα σχέδια του, για μια πολυεθνική στρατιωτική άσκηση αυτό το καλοκαίρι στην Ουκρανία.

«Η πολυεθνική στρατιωτική άσκηση «Rapid Trident 2014» έχει σχεδιαστεί για να προάγει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, την ενίσχυση της ικανότητας για εταιρικές σχέσεις με την προώθηση της εμπιστοσύνης και παράλληλα την βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ και των συνεργαζομένων χωρών», αναφέρει ανακοίνωση των αμερικανικών δυνάμεων σε ευρωπαϊκή ιστοσελίδα.
Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να παράσχει περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τον αριθμό των αμερικανικών δυνάμεων, που αναμένεται να συμμετάσχουν στις ασκήσεις.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού συνταγματάρχης (ΠΖ) Steven Warren, δήλωσε ότι η στρατιωτική άσκηση «Rapid Trident», είναι η μόνη που θα πραγματοποιηθεί στην Ουκρανία, από δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών αυτό το έτος. Η άσκηση έχει ως στόχο, να βοηθήσει το ουκρανικό στρατό να βελτιώσει το επίπεδο της αποτελεσματικότητας του, σε συνεργασία με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Σχόλιο: Το ΝΑΤΟ έχει βάλει σε εφαρμογή σχέδια και πρακτικές για την δημιουργία ταχυκίνητων δυνάμεων επιπέδου ταξιαρχίας, στην περιοχή της Ουκρανίας λόγω της ρωσικής απειλής. Σύμφωνα με δηλώσεις της ανώτατης πολιτικής στρατιωτικής ηγεσίας, οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να εμπλακούν καθοιονδήποτε τρόπο στην περιοχή της Ουκρανίας. Αλλά είτε μέσω ασκήσεων, είτε μέσω αντιπυραυλικής άμυνας, οι αμερικανικές δυνάμεις θα εμπλακούν με τον ένα ή άλλο τρόπο. Προμηνύεται πάντως ένα «καυτό καλοκαίρι».


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος

Μια πραγματικά εντυπωσιακή δήλωση του Michael Rubin, κορυφαίου στελέχους του αμερικανικού πανίσχυρου, CFR, «Συμβούλιου Εξωτερικών Σχέσεων», ότι ο Ταΐπ Ερντογάν θα είναι ο μοιραίος ιστορικά άνθρωπος που θα διαλύσει την Τουρκία, ανάβει «φωτιές» την ίδια περίοδο που η γειτονική χώρα διέρχεται μια από τις πιο κρίσιμες φάσεις της σύγχρονης ιστορίας της ενώ βαδίζει σε δυο πολύ κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, με πιο κρίσιμη αυτή των προεδρικών εκλογών του προσεχούς Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον Michael Rubin, προβλέποντας σημαντικές εδαφικές αλλαγές στην τουρκική επικράτεια και ο εικοστός πρώτος αιώνας θα αποδειχτεί ότι θα είναι ο αιώνας της διάσπασης της Τουρκίας, με πρώτο βήμα την αναμενομένη ανακήρυξη της αυτονομίας των Κούρδων, όπως έχει ανακοινωθεί από το φιλοκουρδικό κόμμα, BDP, για μετά τις δημοτικές εκλογές στις 30 Μαρτίου. Καταλύτης στην εδαφική διάσπαση της Τουρκίας, όπως υποστηρίζει το κορυφαίο στέλεχος του «Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων» των ΗΠΑ, θα είναι ο σημερινός πρωθυπουργός της ο οποίος με τις επιλογές του οδηγεί την χώρα του σε μια διαδικασία αυτοδιάλυσης.

Ένα από τα βασικά λάθη του Ερντογάν, όπως του καταλογίζεται, είναι ότι διακατέχεται από πανικό με τις διαδηλώσεις αμφισβήτηση της εξουσίας του και προχωρεί σε ευκαιριακές συμμαχίες που όμως θα αποτελέσουν την θρυαλλίδα για την διάλυση της Τουρκίας. Έτσι προχώρησε σε άτυπη συμμαχία με τον Κούρδο ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που όμως εξυπηρετεί καθαρά τα κουρδικά συμφέροντα και τις επιδιώξεις των Κούρδων για δημιουργία ανεξαρτήτου κράτους στην νοτιοανατολική Τουρκία. 
Παράλληλα προχώρησε στην αποφυλάκιση των κεμαλικών στρατηγών και άλλων φιλοκεμαλικών παραγόντων που είχαν κατηγορηθεί για συνομωσία εναντίον του, σε μια κίνηση αντιπερισπασμού στον πόλεμο που δέχεται από το τάγμα του Φετουλάχ Γκιουλέν. Και αυτή όμως η κίνηση του Ερντογάν, θα αποτελέσει άλλο ένα έναυσμα για δημιουργία εσωτερικής αναταραχής που θα οδηγήσει στην τελική διάσπαση της Τουρκίας. 

Βασικό όμως σφάλμα του Ερντογάν, όπως ισχυρίζεται ο Michael Rubin, ήταν ότι αποδυνάμωσε τον τουρκικό στρατό με τις αλλεπάλληλες αλλαγές και αποστρατείες μεγάλων στελεχών, με αποτέλεσμα ένας παραδοσιακά σταθεροποιητικός παράγοντας για την συνοχή της Τουρκίας έχει ουσιαστικά εξουδετερωθεί. Η εξουσία πέρασε στις μυστικές υπηρεσίες που όμως αντί να ενισχύσουν την σταθερότητα, έχουν αποδυθεί σε ένα μυστικό πόλεμο επικράτησης με καταστροφικές συνέπειες για την ίδια την Τουρκία.

Εκεί όμως που θα είναι το τελειωτικό χτύπημα για τον Ερντογάν, αλλά και για την ίδια την Τουρκία, είναι στο τομέα της oικονομίας. Μετά από μια πραγματικά εντυπωσιακή πορεία ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας, έχουν εμφανιστεί ήδη τα πρώτα σημάδια της κατάρρευσης και του ξεφουσκώματος της «φούσκας» του τουρκικού χρηματοπιστωτικού τομέα με ολέθριες συνέπειες. Ήδη έχουν υποβαθμιστεί δέκα τουρκικές τράπεζες με σοβαρές συνέπειες για την οικονομική και πιστωτική σταθερότητα, ενώ αναμένεται σταδιακή κατάρρευση και των δημόσιων οικονομικών. Ούτε τα μεγάλα εξαγγελλόμενα και υπερχρεωμένα έργα θα μπορέσουν να σώσουν την κατάσταση από μια καταστροφική οικονομική ύφεση.

Να σημειωθεί ότι ο Michael Rubin εκτός από του ότι είναι κορυφαίο μέλος του «Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων» των ΗΠΑ, ένας πανίσχυρος παράγοντας διαμόρφωσης των εξωτερικών σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, διατέλεσε βασικός σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Άμυνας, ενώ ήταν μέλος της πρώτης συμβουλευτικής κυβέρνησης του Ιράκ μετά την αμερικανική εισβολή. Για όλα αυτά οι απόψεις του θεωρούνται κάτι παραπάνω από σοβαρές και προβληματίζουν έντονα την τουρκική επικαιρότητα.

Το ερώτημα βέβαια είναι το πώς θα επηρεάσουν την δική μας χώρα οι πολύ πιθανές αυτές εξελίξεις μιας αποσταθεροποίησης, μέχρι και διάλυσης της σύγχρονης Τουρκίας. Κατά πρώτο λόγο θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι ευρωπαϊκή πολιτική μας έναντι της Τουρκίας έχει καταρρεύσει οριστικά. Εκείνο που σίγουρα θα μας προβληματίσει, είναι οι συνέπειες μιας διαδικασίας αυτοδιάλυσης και κυρίως ποιοι παράγοντες θα παίξουν βασικό ρόλο. Το πρόβλημα μας όμως είναι ότι έχουμε μια ξενόδουλη κυβέρνηση που δεν εκπροσωπεί τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά τα συμφέροντα των ξένων αφεντάδων της και αυτό είναι ότι πιο άσχημο για την Ελλάδα σε μια τέτοια περίοδο ιστορικών εξελίξεων.Γράφει ο Δημοσθένης Δαββέτας

Η σημερινή κρίση, Ελληνική και Ευρωπαϊκή ταυτόχρονα, στη σκληρή διάρκεια της, μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα βασικό ερώτημα: μπορούμε να ζητάμε χρήματα για κατανάλωση, δίχως να έχουμε ήδη προτείνει στην αγορά προϊόντα ελκυστικά και ανταγωνιστικά; Όσοι λένε ναι το κάνουν γιατί θεωρούν ότι είναι «εξ ορισμού» υποχρέωση του κράτους και του Δημοσίου να στηρίζει την Ανάπτυξη ρίχνοντας στην αγορά χρήματα. 
Η παγκόσμια όμως κατάσταση δεν το επιτρέπει πια γιατί στο παγκοσμιοποιημένο οικονομικό παιχνίδι μπήκαν νέοι ισχυροί ανταγωνιστές: οι αναπτυσσόμενες χώρες όπως Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, που παίρνουν όλο και μεγαλύτερο από ό,τι στο παρελθόν, μερίδιο από την διεθνή οικονομία. Η Ευρώπη βρίσκεται στην καρδιά αυτού του παιχνιδιού: διότι έχει παράδοση μεν δημόσιου «προστατευτισμού», όμως δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι, γιατί, θα μείνει στο περιθώριο δίχως να προτείνει νέα, ελκυστικά προϊόντα.

Συνεπώς γίνεται λόγος για καινοτομία. Δεν θα υπάρχει με απλά λόγια στο εξής Ανάπτυξη δίχως καινοτομία. Πρόκειται για ένα ζήτημα που αγγίζει την ίδια την υπαρξιακή ταυτότητα της Ευρώπης. Ποια είναι όμως τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού που εδώ ονομάζουμε Καινοτομία; Κατ’ αρχήν, πρόκειται για μία σφαιρική στάση ζωής που στηρίζεται αποκλειστικά στην αναζήτηση του καινούργιου, ως ζωτικό στοιχείο προόδου και εξέλιξης. 
Ο Καινοτόμος ξεκινά συνεπώς από το εξής σημείο: πρέπει να αποστασιοποιηθεί από παραδοσιακούς δογματισμούς. Δεν σημαίνει αυτό ρήξη με το παρελθόν. Μπορεί να είναι και εκσυγχρονισμός του. Αλλά αν χρειαστεί όλα παίζονται. Στόχος είναι η γόνιμη μετάβαση από το παραδοσιακό στο νέο. Κι ακόμη: αυτή η αλλαγή δεν πρέπει να είναι μόνο τεχνική και μορφολογική. Πρέπει να είναι ουσιαστική. Μιλάμε δηλαδή για σταθερό μετασχηματισμό. Οικονομικά πάει να πει: μετασχηματισμός του κόσμου της διανόησης σε πολεμική αντικαπιταλιστική μηχανή. Διότι η φιλελεύθερη οικονομία όπως την είχε καταλάβει ο Max Weber, χαρακτηρίζεται πάνω από όλα, όχι από την επιθυμία της με κάθε μέσο ωφέλειας(π.χ. κλοπή, αισχροκέρδεια, πορνεία, κτλ.) αλλά από την ορθολογική συνείδηση του οφέλους.

Σε αντίθεση με την λαϊκίστικη και μικροπολιτική εξήγηση των μαρξιστών, η φιλελεύθερη οικονομία, θέλει να εξορθολογήσει ασταμάτητα την παραγωγή, να την οργανώσει καλύτερα, να την κάνει πιο αποδοτική, πιο οικονομική. Κι αυτός είναι ο λόγος που για να γίνει αυτό δυνατό χρειάζεται διαρκής έρευνα στις ωφέλιμες καινοτομίες. Αυτή η αντίληψη γεννά μία διανόηση με κριτική δύναμη, που μέσα από την διαρκή της γόνιμη άρνηση είναι ωφέλιμη και δημιουργική. 
Η Καινοτομία γκρεμίζει συνεχώς τα καπιταλιστικά δόγματα στην υπηρεσία της προόδου. Στόχος της είναι η ανάπτυξη. Καινοτομώντας οδηγούμαστε σε νέα ανταγωνιστικά προϊόντα που θα προκαλέσουν ζήτηση στην αγορά, νέα επαγγέλματα και θέσεις εργασίας. Πρέπει γρήγορα να γίνει κατανοητό ότι σήμερα για Ευρώπη και Ελλάδα η Ανάπτυξη περνά μέσα από την Καινοτομία. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μετατρέψουμε την κρίση σε γόνιμο όπλο, σε δημιουργική θεραπεία για μας τους Ίδιους και για την χώρα μας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Από έγκυρες πηγές διέρρευσε η πληροφορία ότι το εξαφανισμένο Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών έπεσε στα χέρια ομάδας η οποία είναι ειδική στις εξαφανίσεις.

Η συγκεκριμένη ομάδα κατέλαβε το πιλοτήριο του αεροπλάνου εμφανιζόμενη ως πλήρωμα του σκάφους και κανένας από τους υπευθύνους στο αεροδρόμιο δεν κατάλαβε τίποτα.

Η συγκεκριμένη ομάδα έχει μεγάλη εμπειρία στις εξαφανίσεις, με αποτέλεσμα ότι βάζει στόχο να μη ξαναβρίσκεται ποτέ. Πρέπει να σημειωθεί ότι είδη κατηγορείται για πληθώρα εξαφανίσεων, τις οποίες πραγματοποιεί πάντα με απόλυτη επιτυχία.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ήδη έχει εξαφανίσει μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικές εισφορές, καταθέσεις, θέσεις εργασίας, λίστες καταθετών στην Ελβετία (Λίστα Λαγκάρντ) και ακόμα, την εθνική ανεξαρτησία, την αξιοπρέπεια και την δημόσια περιουσία μιας ολόκληρης χώρας.

Η δράση της ομάδας είναι γνωστή στις δικαστικές αρχές και ήδη κάποια μέλη έχουν συλληφθεί και βρίσκονται στις φυλακές.
Ειδικοί, που έχουν μελετήσει την δράση της συγκεκριμένης ομάδας, τονίζουν ότι αν δεν καταφέρει να την εξαφανίσει ο λαός, υπάρχει σοβαρός κίνδυνός τελικά η ομάδα να εξαφανίσει και το λαό.

Δ. Βουλγαρίδης
Το φατούρο...

Γράφει ο Γιάννης Λαζάρου 

Γιατί φθάσαμε εδώ που φθάσαμε; Πάντα επιφανειακώς αγγίζουμε τα πράγματα και τις καταστάσεις θέλοντας να δώσουμε εξηγήσεις για την κατάντια που βιώνουμε. Ο ένας να μιλάει για το καπιταλιστικό σύστημα που πήρε φόρα και εκτροχιάστηκε, ο άλλος ότι ο ψευτοσοσιαλισμός έκανε τα πράγματα πιο σάπια και από τα σάπια. Κανείς όμως δεν λέει αυτό που του έρχεται αυθόρμητα ως αιτία όλων των κακών. Για όλα φταίει η κατάργηση της έμφυτης απονομής δικαιοσύνης η οποία ξεκίναγε από την παιδική ηλικία και έφθανε μέχρι να δεις τα ραπανάκια ανάποδα. Όσες αναλύσεις και να κάνεις, όσους αναλυτές μπουρδολόγους και να ακούσεις για το τι έγινε και για το τι θα γίνει τίποτε δεν θα έχει τη μοναδική αλήθεια στην οποία οφείλονται όλα αυτά. Από την χρονική στιγμή που η απονομή της έμφυτης δικαιοσύνης επονομαζόμενη λαϊκά "φατούρο" εξαφανίστηκε από την κοινωνία όλα ήταν γραφτό να φθάσουν εδώ που έφθασαν. 

Το "φατούρο" λειτουργούσε καταλυτικά σε όλες τις ηλικίες ανεξαρτήτως του καθεστώτος στο οποίο βρισκόταν η χώρα. Πολύ απλά όταν “πέταγες” την κοτσάνα ή υπερέβαινες τα εσκαμμένα, ικανός αριθμός παλαμών προσγειωνόταν στο σβέρκο σου επαναφέροντάς σε στην πραγματικότητα. Έτσι την επόμενη φορά που σκεφτόσουν να ξανακάνεις τα ίδια, η φαγούρα στο σβέρκο σου θύμιζε ότι και θα πονέσεις και θα εξευτελιστείς. Οι σφαλιάρες με αφορμή το "φατούρο" δεν ίσχυαν μόνο για τις νεαρές ηλικίες αλλά για όλη την ηλικιακή διαδρομή. Μπορεί σε μεγαλύτερες ηλικίες να είχαν αντικατασταθεί από το κράξιμο, αλλά η φαγούρα ήταν εκεί να θυμίζει στους καταπατητές των κοινωνικών και ομαδικών κανόνων ότι δεν τους παίρνει να κάνουν μαγκιές κάθε είδους και να λένε ό,τι τους κατεβαίνει στο κλούβιο κεφάλι. 

Αυτοί που δέχονταν συχνά φατούρο ήταν γνωστοί και ως καρπαζοεισπράκτορες. Ήταν συγκεκριμένοι που τους απαντούσες στο σχολείο, στην γειτονιά, στην αγορά, στο καφενείο ακόμα και στην εκκλησία. Από την στιγμή που το "φατούρο" εξαφανίστηκε με την δικαιολογία ότι όλοι έχουν δικαίωμα να λένε και να κάνουν ό,τι θέλουν και η κοινωνία μετατράπηκε σε προϊόν λάιφ στάιλ εύπεπτης κατανάλωσης προϊόντων και ιδεών, οι καρπαζοεισπράκτορες όχι απλά σήκωσαν κεφάλι αλλά πήραν το αίμα τους πίσω κυβερνώντας την. Η φαγούρα στο σβέρκο ξεχάστηκε εύκολα και αμολημένοι στην ελευθεριότητα, που βόλευε κάποιους, αναρριχήθηκαν μέσω κομματοτροφείων μέχρι τα ύπατα αξιώματα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.

Μη μου πεις ότι βλέποντας τον Σαμαρά να θριαμβολογεί για την μοιρασιά των 500 ευρώ ανάμεσα σε χιλιάδες πτώματα συνανθρώπων δεν σου ήρθε αυτόματα το αίσθημα της απονομής έμφυτης δικαιοσύνης. Ο σβέρκος του Σαμαρά εκείνη την στιγμή σου φώναζε “Φατούροοοοοοοοο”. 
Μη μου πεις ότι όταν ο Γεωργιάδης παπαρολογεί όλο το 24ωρο δεν σου έρχεται η ίδια επιθυμία. Και η επιθυμία δεν είναι μόνο για τα τους προβεβλημένους πρώην καρπαζοεισπράκτορες της πολιτικής σκηνής. 
Δεν υπάρχει εκπρόσωπος όλων των κομμάτων που αυτά που λέει ή κάνει να μην επιδέχονται την απονομή της έμφυτης δικαιοσύνης. Αυτούς τους τρώει ο σβέρκος, εμάς μας τρώει η παλάμη αλλά κάτι υπάρχει ανάμεσα που διακόπτει βιαίως την ορμέμφυτη επιθυμία μας.

Το ένστικτο σε σπρώχνει στην λύση αλλά έχεις παρκάρει τις ελπίδες σου στις αποθήκες των αναχωμάτων ομάδων και κομμάτων που και αυτά δεν είναι τίποτε άλλο από συλλόγους καρπαζοεισπρακτόρων.

Το "φατούρο" δεν κατατάσσεται στην στοχευμένη βία, αλλά και ούτε έχει ως σκοπό τον κοινωνικό αποκλεισμό. Είναι η ειρηνική σφαλιάρα που έβαζε τα όρια ανάμεσα στην ελευθερία και την ελευθεριότητα. Αν πριν λίγα χρόνια κάποιος από την παρέα τολμούσε να πει ότι οι συνάνθρωποί σου αυτοκτονούν από έρωτα ή ότι είσαι ευρωπαίος ιθαγενής και όχι Έλληνας, θα το έτρωγε το "φατούρο" του και θα συνέρχονταν. Σήμερα όχι απλά δεν το τρώνε, αλλά μέρα με τη μέρα λένε και πράττουν απάνθρωπα πράγματα στηριζόμενοι στην απίστευτη συνταγματική τους ελευθεριότητα.

Έχουν βάλει με το ζόρι στην συνείδηση του κάθε πολίτη ότι αυτός που είναι εκεί πάνω στο έδρανο ή έχει μία θέση ισχύος που ορίζει όμως την δικιά σου ζωή, είναι κάτι το ξεχωριστό, κάτι που υπερβαίνει εσένα και το δίκαιό σου. 
Σε έχουν πείσει ότι ο καρποζοεισπράκτορας είναι θεσμός κι αν πειράξεις τον θεσμό θα τιμωρηθείς. Όχι βέβαια γενναία αλλά ύπουλα και μεθοδικά, όπως μόνο ένας καταπιεσμένος καρπαζοεισπράκτορας μπορεί να σκεφτεί. 

Όταν ο κάθε ένας συνειδητοποιήσει ότι τελικά αυτό που έχει απέναντι και κάθεται και το ακούει δεν είναι τίποτε άλλο από μία κοινωνική καρικατούρα, τότε θα καταλάβει ότι ο ισχυρός είναι αυτός που τηρεί και πιστεύει στους άγραφους και φυσικούς νόμους. 
Δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι ζούμε σε δημοκρατία και πόσο μάλλον σε ελευθερία, από την στιγμή που δικαίωμα έχει μόνο να ομιλεί και κάνει ό,τι του γουστάρει ο καρπαζοεισπράκτορας, αλλά δικαίωμα για την επαναφορά του στην τάξη δεν έχει το σύνολο. Η βία της ανοησίας καθιστά επιτακτική την επαναφορά του "φατούρου" ως λύση των προβλημάτων της εναπομείνασας ελληνικής κοινωνίας.Του Γιώργου Τσιάρα

Δύο νέες διαδικτυακές «κασέτες» προκαλούν σεισμό στην Τουρκία, δέκα μόλις ημέρες πριν από τις κρίσιμες αυτοδιοικητικές εκλογές, που όλα δείχνουν πως θα κριθούν στο νήμα, τουλάχιστον όσον αφορά τους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας, δηλαδή την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Στην πρώτη υποκλοπή ακούγεται η φωνή του στενού συνεργάτη και συμβούλου του Ταγίπ Ερντογάν, Μουσταφά Βαράνκ,. Να συνομιλεί με τον διευθυντή των τουρκικών αερογραμμών (Turkish Airlines) Μεχμέτ Καρατάς, ο οποίος παραδέχεται πως αεροσκάφη της ημικρατικής εταιρείας μετέφεραν λαθραία όπλα σε άγνωστες ένοπλες ομάδες στη Νιγηρία, που ως γνωστόν αιμορραγεί σε καθημερινή βάση από τις σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των φανατικών ισλαμιστών της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.
Ο Καρατάς μάλιστα ακούγεται να λέει στον Βαράνκ πως αισθάνεται ένοχος:
«Δεν ξέρω για το εάν αυτά τα όπλα θα σκοτώσουν μουσουλμάνους ή χριστιανούς», φέρεται να ομολογεί ο Καρατάς.
Η εταιρεία φυσικά διέψευσε τα πάντα, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι επανέλαβαν τις γνωστές θέσεις Ερντογάν περί «κατασκευασμένων» ή κατάλληλα μονταρισμένων συνομιλιών, στο πλαίσιο συνωμοσιολογίας για την ανατροπή του.

Όσο για το δεύτερο ηχητικό απόσπασμα, αφορά τον πρώην υπουργό Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω της εμπλοκής του στο τελευταίο σκάνδαλο διαφθοράς, που εξετάζει η τουρκική Δικαιοσύνη.
Ο Μπαγίς ακούγεται να μιλά με έναν γνωστό αρθρογράφο της εφημερίδας «Hurriyet», τον Μετεχάν Ντεμίρ, και να… κάνει πλάκα για τους στίχους του Κορανίου που συνηθίζει να αναρτά στον λογαριασμό του στο twitter κάθε Παρασκευή:
«Τι Κοράνι βρε; «Γκουγκλάρω» τη λέξη Κοράνι και βγαίνουν όλα. Αρπάζω ένα από εκεί και το πετάω», ακούγεται να λέει ο Μπαγίς, σε μία συνομιλία που έχει εξοργίσει τους πιστούς μουσουλμάνους – ψηφοφόρους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Η συνεχής «ροή υποκλοπών μέσω του youtube και βέβαια το σκάνδαλο διαπλοκής που οδήγησε στην απομάκρυνση τεσσάρων υπουργών, έχουν πάντως κάνει αρκετά μεγάλη ζημιά στον Ερντογάν, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Στο γκάλοπ που διενήργησε η εταιρεία Konsensus και δημοσιεύεται στον τουρκικό Τύπο, προκύπτει ότι στην Κωνσταντινούπολη προηγείται ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, ο νυν δήμαρχος της πόλης Καντίρ Τοπμπάς με ποσοστό 44,4%, ενώ τον ακολουθεί κατά πόδας ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Μουσταφά Σαριγκιούλ, με ποσοστό 40,8%.
Αντίθετα, στην Άγκυρα ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Μανσούρ Γιαβάς, φέρεται να προηγείται με βραχεία κεφαλή (44,4% έναντι 42,6%) του σημερινού δημάρχου και στελέχους του ΑΚΡ, Μελίκ Γκιοκτσέκ.

Μακριά από τις μεγαλουπόλεις πάντως το ΑΚΡ δείχνει να «κρατάει» καλύτερα τα ποσοστά του. Δημοσκόπηση της εταιρείας A&G φέρει το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει σε όλη την επικράτεια ποσοστό από 43% έως 45%, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να πάρει μεταξύ 26% και 27%. Μάλιστα, ο πολιτικός αναλυτής της εφημερίδας “Milliyet», Μεχμέτ Τεζκάν, τονίζει πως «κανείς δεν έχει αμφιβολίες ότι το ΑΚΡ θα επικρατήσει στις εκλογές της 30ης Μαρτίου».

Πηγή «Η Εφημερίδα των Συντακτών»


Την ώρα που ο διπλωματικός πόλεμος ΗΠΑ - Ρωσίας για την Κριμαία συνεχίζεται, με τον Λευκό Οίκο να καταδικάζει την προσπάθεια Πούτιν να προχωρήσει στην επίσημη προσάρτηση της ουκρανικής περιοχής στη Ρωσία και να διαμηνύει ότι δεν θα αναγνωρίσει τις ρωσικές ενέργειες, φαίνεται πως ο αμερικανο - ρωσικός πόλεμος μεταφέρεται ξανά στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στη Συρία.

Αφορμή η απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν την λειτουργία της πρεσβείας της Συρίας στην Ουάσινγκτον.

«Aνησυχητική και απογοητευτική» χαρακτήρισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, την απόφαση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι Αμερικανοί εταίροι στερούν ουσιαστικά οι ίδιοι από τον εαυτό τους το ρόλο του συν-αναδόχου στη διαδικασία πολιτικής διευθέτησης στη Συρία και παίζουν θέλοντας ή μη το παιγνίδι της ριζοσπαστικής συριακής αντιπολίτευσης, στις τάξεις της οποίας μάχονται τρομοκράτες που συνδέονται με την αλ-Κάιντα.

Όπως υποστηρίζει, οι ενέργειες της Ουάσινγκτον έχουν στόχο να υπάρξει «αλλαγή καθεστώτος» και να ανατραπεί ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, τον οποίο η Ρωσία υποστηρίζει.

Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα των New York Times, τώρα που οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω Κριμαίας, είναι αμφίβολο αν η διπλωματία θα μπορεί πλέον να επηρεάζει είτε τις ΗΠΑ, είπε τη Ρωσία σε θέματα που αφορούν στη Μέση Ανατολή.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον συντάκτη του δημοσιεύματος, είναι πολύ πιθανό ότι ο ανταγωνισμός τύπου ψυχρού πολέμου να ενταθεί ανάμεσα στις δύο χώρες καθώς έχουν και κυνηγούν «ανταγωνιστικά και μη συμβατά συμφέροντα», χωρίς να υπάρχει πλέον το πρόσχημα της συνεργασίας.

Για τη Συρία αυτό πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσα την «άσχημη επιμήκυνση» του εμφυλίου πολέμου, ο οποίος θα αρχίσει να μοιάζει όλο και πιο πολύ σε μια διαμάχη της εποχής του Ψυχρού Πολέμου όπου οι ΗΠΑ και άρα οι αντάρτες στη Συρία, θα μάχονται ενάντια στο φιλορωσικό καθεστώς.

Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, με την οικονομία της Κριμαίας σε άσχημη κατάσταση, την διεθνή κατακραυγή, τις οικονομικές κυρώσεις από τη Δύση και την «ισχυρή προοπτική» μιας ενεργειακά ανεξάρτητης Αμερικής τα επόμενα χρόνια, φαίνεται ότι η Ρωσία δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει ούτε τα μισά στη Μέση Ανατολή, σε σχέση με όσα έκανε τη σοβιετική εποχή.

Με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα.
Επιμέλεια Geopolitics Editorial Team


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Ο πρώην πρώτης κυρίας των ΗΠΑ υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον μίλησε για μακροχρόνια φιλία των ΗΠΑ με το Ισραήλ και τη σημασία της διατήρησης των πυρηνικών όπλων από το Ιράν, κατά τη διάρκεια της βράβευσής της από το American Jewish Congress την Τετάρτη.

 Η Χίλαρι Κλίντον, που θεωρείται ευρέως ως υποψήφια για το προεδρικό αξιώμα στις εκλογές του 2016, μίλησε στο γκαλά του αμερικανοεβραϊκού ομίλου στο Μανχάταν, γκαλά το οποίο παρουσίασε η ηθοποιός Julianna Margulies.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι προσεχείς μήνες θα είναι « ζωτικής σημασίας » για την περιοχή , τόσο στις προσπάθειες για να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων όσο και στις προσπάθειες ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα.Τόνισε επίσης ότι και οι δύο στόχοι είναι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.
 Η 66χρονη Κλίντον μίλησε και για μερικά από τα μέτρα που είχε λάβει στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας ενώ υπηρετούσε ως γραμματέας του κράτους για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τα βήματα για να αυξηθεί η διεθνής πίεση στο Ιράν.

"Ακολούθησα τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις σε μεγάλο βαθμό επειδή πιστεύω ότι το status quo δεν είναι βιώσιμο'' τόνισε αναφερόμενη στη δική της ιστορία.

Το American Jewish Congress είναι μια ένωση Εβραίων Αμερικανών που αποβλέπει στην υπεράσπιση των εβραϊκών συμφερόντων μέσω της υποστήριξης της δημόσιας πολιτικής, με τη χρήση της διπλωματίας, τη νομοθεσία και το δικαστικό σύστημα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους. 

Το βραβείο ''Stephen S. Wise Award for Lifetime Achievement'' έχει δοθεί κατά το παρελθόν επίσης στον Πρόεδρο Χάρι Τρούμαν και Ανώτατο Δικαστή των ΗΠΑ Δικαιοσύνης Earl Warren, μεταξύ άλλων.

 Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη βράβευση της Χίλαρι Κλίντον, η οποία δεν έκρυψε ποτέ τις πολιτικές της φιλοδοξίες,λαμβάνει χώρα σε μια χρονική στιγμή που παρατηρείται κρίση στις σχέσεις Μπάρακ Ομπάμα και Ισραήλ,καθώς λίγες μέρες πριν και συγκεκριμένα τη Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν μιλώντας στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, δήλωσε ότι η εικόνα του Ομπάμα στην κόσμο είναι «άτονη» υπό το φως των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή την Ουκρανία και στις σχέσεις με την Κίνα. Και οι φήμες ότι το άστρο του Μπάρακ Ομπάμα δύει κι ας βρίσκεται μόλις στην αρχή του δεύτερου χρόνου της θητείας του πληθαίνουν. 

Πρωτογενές πλεόνασμα πείνας και πολιτικής αυθάδειας 

Ακόμα και ο ΟΟΣΑ φτάνει στο σημείο να αποκαλύπτει ένα μέρος της ελληνικής τραγωδίας, της οποίας η έκταση είναι πολύ μεγαλύτερη από τους ψυχρούς μετριοπαθείς υπολογισμούς.

Το 17,9% των Ελλήνων (διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα) δεν διαθέτει χρήματα για να εξασφαλίσει τα αναγκαία τρόφιμα, υπογραμμίζει έρευνα του ΟΟΣΑ (Society at a Glance 2014), ενισχύοντας τη θέση όσων μιλούν εδώ και καιρό για ανθρωπιστική κρίση.

Στοιχείο που εξηγεί την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία είναι η αποκάλυψη ότι τα νοικοκυριά έχασαν από την αρχή της κρίσης μέχρι το 2012, το ένα τρίτο του εισοδήματός τους. Η μέση απώλεια εισοδήματος ανά άτομο στην πενταετία (2007-2012) φθάνει τα 4.400 ευρώ, που είναι η μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τα μέση πτώση στις χώρες της ευρωζώνης.

Την εικόνα του «κοινωνικού κραχ» συμπληρώνει το εύρημα ότι οι οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, καθώς ο ένας στους πέντε ενήλικους ζει σε νοικοκυριό όπου δεν εργάζεται κανένα μέλος.

Αλλοιώνοντας δε την εικόνα της «αλλαγής σελίδας» από την Ελλάδα μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και την ολοκλήρωση πολλών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει ότι η ανάκαμψη που θα είναι σταδιακή δεν αναμένεται να βάλει γρήγορα ένα τέλος στην κοινωνική κρίση.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος 

Από την ημέρα της εφαρμογής του Μνημονίου, τον Μάη του 2010, έχουν λεηλατήσει τον ελληνικό λαό. Του έχουν αρπάξει πάνω από 63 δισ. ευρώ – καθ’ ομολογία του Στουρνάρα. Αλλά, τώρα, αυτός ο λαός, ο λεηλατημένος, καλείται να πάρει μέρος στο… πανηγύρι που κήρυξε προχτές ο κ.Σαμαράς. Διότι τώρα έχουμε… πλεόνασμα! Από το οποίο πλεόνασμα, ο λαός – ο λεηλατημένος – το 2014 θα λάβει μέρισμα. Πόσο είναι το μέρισμα; Κάντε τη διαίρεση: 500 εκατομμύρια το πλεόνασμα προς 1.000.000 ασθενέστερους, ίσον 500 ευρώ ετησίως, ήτοι… 1,5 ευρώ την ημέρα!
    
Περί αυτού πρόκειται! Τόσο αξίζουν οι εξαγγελίες του κ.Σαμαρά: 1,5 ευρώ… Δεν φτάνει, δηλαδή που η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου στήνει ψηφοθηρικό γλεντοκόπι πάνω στο κοινωνικό νεκροταφείο που προκάλεσε. Δεν φτάνει που το γλεντοκόπι γίνεται με ξένα κόλλυβα. Τα κόλλυβα του 1,5 ευρώ τα βαφτίζει και… «παντεσπάνι»! 
Την ίδια στιγμή που προχτές ο κ.Σαμαράς έδινε νέα διάσταση στον «μαυρογιαλουρισμό», παριστάνοντας τον «Ρομπέν» του… 1,5 ευρώ, ερχόταν στην δημοσιότητα η έκθεση του ΟΟΣΑ. Προσέξτε:  Δυο χρόνια μετά τις εκλογές, απ΄ όταν δηλαδή οι Σαμαράς – Βενιζέλος ζητούσαν ψήφο ειδάλλως όπως έλεγαν η Ελλάδα δεν θα είχε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα, το 18% των Ελλήνων δεν διαθέτει χρήματα ούτε για να αγοράσει τρόφιμα!
    
Πρόκειται για ποσοστό – συμφώνα με την έκθεση – μεγαλύτερο κι από το αντίστοιχο στην Κίνα!
Αλλά ο κ.Σαμαράς θα δώσει… μέρισμα. Σε ποιους, όμως, θα το δώσει; Προσέξτε: Σύμφωνα με την ίδια έκθεση του ΟΟΣΑ, η απώλεια εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών την περίοδο 2007 – 2012 ήταν 4 φορές μεγαλύτερη από τα μέσα επίπεδα των κρατών της Ευρωζώνης!
    
Προσέξτε: Ανά άτομο η μέση αυτή απώλεια υπολογίζεται στην Ελλάδα στις 4.400 ευρώ! Αλλά ο κ.Σαμαράς, από το πλεόνασμα, θα δώσει μέρισμα: 1,5 ευρώ. Ολόκληρο…

Πάμε, όμως, να δούμε και τα άλλα «μαγικά» του πλεονάσματος:
   
 Πρώτο «μαγικό»: Σύμφωνα με τα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης για τον Ιανουάριο του 2014, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ανήλθαν στα 4,36 δις. ευρώ. Ταυτόχρονα, η μαύρη τρύπα στα Ασφαλιστικά Ταμεία μόνο από τις συντάξεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ. Εντούτοις η κυβέρνηση και η τρόικα μιλούν για… πλεόνασμα! Πράγματι, λοιπόν: υπάρχει πλεόνασμα. Μπορεί, φυσικά, το πλεόνασμα να μην είναι οικονομικό και ταμειακό. Αλλά σίγουρα πρόκειται για αυθεντικό πλεόνασμα πολιτικής αγυρτείας, πολιτικής απάτης και αναίσχυντης (ευρω)ψηφοθηρίας.
    
Παρεμπιπτόντως: Καθόλου δεν πρέπει να εκπλήσσει ότι η «αδέκαστη» τρόικα, σε αυτό το έργο της εξαπάτησης, διατηρεί ρόλο συμπρωταγωνιστή δίπλα στην κυβέρνηση. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που η ευρωενωσιακή οικογένεια του «πνεύματος και της ηθικής», ανάλογα με τα πολιτικά της παιχνίδια, τα κάθε λογής πλαστά στοιχεία που της χρειάζονται τα βρίσκει «άριστα»: Από τα πλαστά στοιχεία με τα οποία μπήκαν όλες σχεδόν οι χώρες στην ΟΝΕ έως τα «σουάπ» του Παπαντωνίου. Και από τη «δημιουργική λογιστική» των κυβερνήσεων Σημίτη, έως τη «δημιουργική λογιστική» του Αλογοσκούφη και του Παπακωνσταντίνου. Όλα «άριστα». Γιατί όχι και του Στουρνάρα… 
Δεύτερο «μαγικό»: Λόγω πλεονάσματος θα έχουμε και «ανάπτυξη». Η οποία θα τροφοδοτηθεί και με την μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Αλλά, λόγω ακριβώς της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, τα Ταμεία θα επιβαρυνθούν κατ’ έτος με νέα τρύπα ύψους 800 εκ. ευρώ! Τι σόι «ανάπτυξη» είναι αυτή, με τα Ασφαλιστικά Ταμεία εντελώς διαλυμένα;
  
Και τι είδους πρωθυπουργό «Χουντίνι» διαθέτουμε που λέει ότι θα δώσει 350 εκ. ευρώ στα Ταμεία από το πλεόνασμα για να καλύψει την τρύπα των 800 εκ. ευρώ; Σε ποια μαθηματικά το 350 είναι μεγαλύτερο του 800 (πλην, ενδεχομένως, των μαθηματικών του Μητσοτάκη, όπου το 0+0 έβγαζε… 14%); 
Τρίτο «μαγικό»: Ανάμεσα στα άλλα, θα καλύψουν, λένε, την δαπάνη για την αποκατάσταση των μισθών των ένστολων και των δικαστικών. Από το πλεόνασμα, πάλι. Αλλά η δαπάνη αυτή ανέρχεται στα 1,060 δισ. ευρώ. Και το πλεόνασμα που θα διανείμουν (σσ: μη σπρώχνεστε, όλοι θα πάρετε…), το προσδιόρισαν στα 500 εκ. ευρώ. Επομένως «πόθεν»;
    
Μα, με τον συνήθη τρόπο: Με νέα φορολογικά μέτρα! Με κατάργηση και των τελευταίων επιδομάτων, όπως ακόμα και αυτό το επίδομα μητρότητας! Αλλά δεν θα τα πουν «μέτρα». Θα τα βαφτίσουν ξανά… «ισοδύναμα». Και μόλις τα ανακοινώσουν θα ορκίζονται ότι «δεν» πρόκειται για νέα μέτρα. Καθότι, ως γνωστόν, ο κύριος πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι «δεν θα παρθούν νέα μέτρα». Ο λόγος του, δε, είναι συμβόλαιο. Επικυρωμένο και με φτηνό χαρτόσημο: Μόλις 1,5 ευρώ…
Εν κατακλείδι:
«Τα τελευταία τούτα χρόνια στον τόπο αυτό ειπώθηκαν τα χειρότερα ψέματα της Ιστορίας. Ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια, μια και δεν ντρέπονταν τα στόματα που τα 'λεγαν» - (Μενέλαος Λουντέμης, «Οδός Αβύσσου- Αριθμός Ο»)
 
Από enikos

Το φωτομοντάζ  είναι από το "Γρέκι"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 


Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι άρχισε η ανάπτυξη τη στιγμή που ο ΟΟΣΑ προτείνει να ξαναρχίσουν τα... συσσίτια στα σχολεία όπως το 1950!

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Ψέµατα είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός ότι το 70% του πρωτογενούς πλεονάσµατος θα δινόταν στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώµατα! Αυτό αποδεικνύεται από τις προχθεσινές εξαγγελίες του. Ανακοίνωσε πρωτογενές πλεόνασµα ύψους 2,87 δισεκατοµµυρίων ευρώ και είπε ότι από αυτά τα λεφτά θα µοιράσει σε περίπου 1.000.000 Ελληνες µόνο 505 εκατοµµύρια ευρώ - ποσοστό µόλις... 17,4%! Τι θα κάνει η κυβέρνηση τα υπόλοιπα χρήµατα;

Πρώτα πρώτα το 1 δισ. ευρώ θα το δώσει για την αποπληρωµή του δηµόσιου χρέους, τηρώντας εκεί την υπόσχεσή της ότι το 30% του όποιου «πρωτογενούς πλεονάσµατος» θα χρησιµοποιείτο για τον σκοπό αυτόν. Οπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα δώσει ένα άλλο δισεκατοµµύριο ευρώ για την πληρωµή ληξιπρόθεσµων χρεών του δηµοσίου προς ιδιώτες. Καµία αντίρρηση δεν έχουµε φυσικά να είναι συνεπές το δηµόσιο στις υποχρεώσεις του και να µη «φεσώνει» αδίστακτα και για χρόνια όποιον έχει την ατυχία να συναλλάσσεται µαζί του, έχοντας γίνει ο χειρότερος... µπαταξής, αναξιόπιστος κακοπληρωτής χρεών στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Βεβαίως και πρέπει να πληρώνει τα χρέη του στο δηµόσιο µέσα στις προθεσµίες που καθορίζουν οι συµβάσεις που έχει υπογράψει. Κανένας πολίτης δεν αισθάνεται υπερήφανος όταν η κυβέρνηση της χώρας και το κράτος του συνολικά θεωρούνται οικονοµικοί απατεώνες! Βεβαίως και να πληρώνει η κυβέρνηση τις οφειλές της, αλλά ταυτόχρονα εδώ εγείρεται ένα τεράστιο ζήτηµα οικονοµικοπολιτικού χαρακτήρα. Δεδοµένου ότι οι οφειλές που θα αποπληρωθούν µε αυτό το ένα δισεκατοµµύριο είναι ληξιπρόθεσµες, πώς είναι δυνατόν να συµπεριλαµβάνεται αυτό το δισεκατοµµύριο στο υποτιθέµενο «πρωτογενές πλεόνασµα;». Μυρίζει λογιστική απάτη!

Τα περιµένουµε µε ενδιαφέρον τα στατιστικά στοιχεία της Γιούροστατ, της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, που θα δηµοσιευθούν σε ένα µήνα για να διαπιστώσουµε αν και οι Ευρωπαίοι µετρούν τα πρωτογενή πλεονάσµατα µη λαµβάνοντας καθόλου υπ' όψιν τα ληξιπρόθεσµα (προσοχή, ληξιπρόθεσµα!) χρέη των κυβερνήσεων προς ιδιώτες. Γιατί αν ισχύει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή η απατεωνιά, να πάψουµε να πληρώνουµε ως χώρα τις ξένες ιδιωτικές τράπεζες που µας έχουν δανείσει, να βγάζουµε έτσι ακόµη µεγαλύτερα πλεονάσµατα και να µοιράζει η κυβέρνηση κι άλλα πεντακοσάρικα στους Ελληνες, που έχει οδηγήσει κατά εκατοµµύρια στην εξαθλίωση! Εχουµε όµως αµφιβολίες και υποψίες ότι καθόλου δεν θα εγκρίνουν µια τέτοια στάση του Σαµαρά οι Ευρωπαίοι δανειστές!

Σήµερα πάντως οι ληξιπρόθεσµες οφειλές του δηµοσίου προς ιδιώτες υπερβαίνουν τα 4,3 δισεκατοµµύρια ευρώ. Οσο περισσότερα από αυτά πληρώσει το δηµόσιο τόσο καλύτερα για την ελληνική οικονοµία, αλλά είναι δυνατόν να µιλάει µια κυβέρνηση για «πρωτογενές πλεόνασµα» όταν έχει ληξιπρόθεσµα χρέη που υπερβαίνουν κατά πολύ το υποτιθέµενο πρωτογενές πλεόνασµά της; Δεν είναι σοβαρά πράγµατα αυτά. Οταν ο ίδιος ο ΟΟΣΑ, ο οργανισµός των αναπτυγµένων καπιταλιστικών χωρών, δηµοσιοποιεί την Τρίτη έκθεση που αποκαλύπτει ότι το 17,9% των Ελλήνων δεν έχει αρκετά χρήµατα για να αγοράσει τα απαραίτητα τρόφιµα (!) και ότι ο ένας στους πέντε ενήλικους Ελληνες ζει σε νοικοκυριό όπου δεν εργάζεται... κανένα (!) από τα µέλη του, απολύτως κανένα, είναι δυνατόν να έχει η χώρα µια κυβέρνηση που πανηγυρίζει ότι πέτυχε πρωτογενές πλεόνασµα και ότι άρχισε η ανάπτυξη; Θα τρελαθούµε; Εδώ η ίδια η έκθεση του ΟΟΣΑ τονίζει ότι ακόµη και όταν υπάρξει ανάκαµψη της ελληνικής οικονοµίας, αυτή δεν θα οδηγήσει σύντοµα στην αντιµετώπιση της κοινωνικής και της εργασιακής κρίσης.

Οπως τονίζει η ίδια έκθεση, µέσα στην πενταετία της κρίσης η απώλεια της αγοραστικής δύναµης των Ελλήνων ήταν... τέσσερις φορές µεγαλύτερη από τον µέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης! Η καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων είναι τόσο µεγάλη και οι προοπτικές της οικονοµίας της χώρας µας µετά τη µνηµονιακή πολιτική των κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήµου και Αντ. Σαµαρά είναι τόσο ζοφερές ώστε ούτε µετά από δεκαετίες δεν θα φτάσουµε στο επίπεδο της οικονοµικής ευηµερίας που ζήσαµε πριν από την κρίση, αν φυσικά συνεχιστεί η ίδια ολέθρια πολιτική της ΕΕ. Φτάσαµε στο τραγικό σηµείο η έκθεση του ΟΟΣΑ να προτείνει τη διανοµή επιδοτούµενων γευµάτων στα σχολεία! Παρά την κοµψή διατύπωση, ο ΟΟΣΑ προτείνει δηλαδή να ξαναρχίσει η Ελλάδα τα... συσσίτια για τα παιδιά, σαν εκείνα που γνώρισαν οι σηµερινοί γέροντες στη ρηµαγµένη µετεµφυλιακή Ελλάδα της δεκαετίας του 1950, πριν από εξήντα χρόνια! Καλπάζει η ανάπτυξη του Σαµαρά! Τι να πει κανείς...

* Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου