Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

19 Φεβ 2014

ΗΠΑ και Ευρώπη προκαλούν την τύχη τους δημιουργώντας προβλήματα στην "αυλή" της Μόσχας
Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί εάν η "αρκούδα" αποφασίσει να απαντήσει στις προκλήσεις

O D. Cameron καλεί την ουκρανική κυβέρνηση να αποσύρει τις δυνάμεις ασφαλείας
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε σήμερα τις ουκρανικές αρχές να αποσύρουν τις δυνάμεις ασφαλείας που έχουν περικυκλώσει τους διαδηλωτές στο Κίεβο, διαμηνύοντας στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ότι η υφήλιος παρακολουθεί στενά τις ενέργειές του.

«Εκφράζω τη βαθιά μου ανησυχία για τις σκηνές τις οποίες παρακολουθούμε να εκτυλίσσονται στην Ουκρανία» είπε ο Κάμερον σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο. «Η βία από όλες τις πλευρές είναι εντελώς απαράδεκτη και ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς έχει μια ιδιαίτερη ευθύνη να αποσύρει τις κυβερνητικές δυνάμεις και να αποκλιμακώσει την κατάσταση».

«Ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς δεν θα πρέπει να έχει καμιά αμφιβολία ότι η υφήλιος παρακολουθεί τις πράξεις του και ότι όσοι ευθύνονται για τη βία θα λογοδοτήσουν».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, που θα συμμετάσχει στο έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα της Ουκρανίας αύριο, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η ουκρανική κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει για τη βία που άσκησαν οι δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 26 άνθρωποι.

Ο Κάμερον κάλεσε τον Γιανουκόβιτς να προχωρήσει σε περαιτέρω συνομιλίες με την αντιπολίτευση ώστε να προκύψει συμφωνία για πολιτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα αντικατοπτρίζουν τις «δημοκρατικές προσδοκίες του ουκρανικού λαού», όπως είπε.

«Πρέπει να υπάρξει μια ξεκάθαρη δέσμευση στο κράτος δικαίου, στο σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις πολιτικές ελευθερίες» τόνισε ο Κάμερον. «Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τον άμεσο τερματισμό της βίας ζήτησε από τον Ουκρανό πρόεδρο ο Barroso
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και του ζήτησε "να βάλει άμεσα τέλος στη βία".

Ο Μπαρόζο υπενθύμισε στον συνομιλητή του "τη συγκεκριμένη ευθύνη που βαραίνει την ουκρανική κυβέρνηση να αποφύγει τη βία και να εγγυηθεί τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες", μία ημέρα μετά τις βίαιες συγκρούσεις στο Κίεβο μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών που στοίχισαν τη ζωή σε 26 ανθρώπους.
Ο Μπαρόζο προειδοποίησε επίσης τον Ουκρανό πρόεδρο ότι οι Βρυξέλλες "θα αντιδράσουν σθεναρά στην επιδείνωση της κατάστασης" και ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ θα συνεδριάσουν αύριο εκτάκτως για να συζητήσουν "στοχευμένα μέτρα εναντίον όσων ευθύνονται για τη βία".

Στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει εξάλλου ότι ο πρόεδρός της μετέφερε στον Γιανουκόβιτς "την κατάπληξη και την ανησυχία του" για τις πρόσφατες συγκρούσεις στην Ουκρανία και "καταδίκασε τη χρήση βίας για την επίλυση της πολιτικής κρίσης".

Hollande και Merkel καταδίκασαν τις "απαράδεκτες πράξεις" στο Κίεβο
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ «καταδίκασαν» σήμερα τις «απαράδεκτες, αχαρακτήριστες πράξεις» στην Ουκρανία, διαβεβαιώνοντας ότι οι υπεύθυνοι θα «τιμωρηθούν» στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στο Παρίσι.

«Στην Ουκρανία σημειώθηκαν αχαρακτήριστες, απαράδεκτες, ανυπόφορες πράξεις. Βία, βαρβαρότητα, καταστολή. . . η καγκελάριος και εγώ, μαζί με τις κυβερνήσεις μας, καταδικάζουμε όλες αυτές τις πράξεις και την καταστολή που προέρχεται από το καθεστώς», δήλωσε ο Ολάντ.

«Βρισκόμαστε στο πλευρό των ανδρών και των γυναικών που υποφέρουν» στο Κίεβο, διαβεβαίωσε η Μέρκελ.
«Όσοι διέπραξαν αυτές τις πράξεις και ετοιμάζονται να διαπράξουν άλλες πρέπει να γνωρίζουν ότι θα τιμωρηθούν», προειδοποίησε ο Ολάντ.

Ο γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «το θέμα των κυρώσεων, το επίπεδό τους και ο στόχος τους» θα αναφερθούν στην αυριανή έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Η Μέρκελ από την πλευρά της επεσήμανε ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να έχουν στόχο «όσους είναι υπεύθυνοί για τη βία», ενώ υπογράμμισε ότι η άμεση απειλή κυρώσεων εναντίον της κυβέρνησης του ουκρανού πρωθυπουργού Βίκτορ Γιανουκόβιτς έχει στόχο να δείξει στο Κίεβο ότι η ΕΕ είναι σοβαρή όσον αφορά την ανάγκη οι δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου.

«Όταν οι υπουργοί Εξωτερικών (της ΕΕ) συναντηθούν αύριο στις Βρυξέλλες θα πρέπει να συζητήσουν για συγκεκριμένες κυρώσεις που θα πρέπει να επιβληθούν, ώστε να δείξουμε ότι είμαστε σοβαροί πως η πολιτική διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος.

«Όμως μόνο οι κυρώσεις δεν είναι αρκετές», πρόσθεσε η ίδια, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει διάλογος τόσο με την αντιπολίτευση όσο και με την κυβέρνηση Γιανουκόβιτς ώστε να επιστρέψει η ειρήνη στην Ουκρανία.

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τα χθεσινά βίαια επεισόδια στο Κίεβο
Ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε σήμερα την «εντελώς εξωφρενική» βία στο Κίεβο κι επανέλαβε την έκκλησή του προς τον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς να κηρύξει εκεχειρία και να συζητήσει με την αντιπολίτευση.

Ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για θέματα εθνικής ασφαλείας, δήλωσε: «οι σκηνές τις οποίες παρακολουθήσαμε χθες στο Κίεβο είναι εντελώς εξωφρενικές και δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα».

«Έχουμε πει ξεκάθαρα στην ουκρανική κυβέρνηση ότι είναι ευθύνη της να επιτρέψει στους ανθρώπους να διαδηλώσουν», πρόσθεσε ο Ρόουντς επί του προεδρικού αεροσκάφους.

«Είμαστε αντίθετοι στη βία από όλες τις πλευρές, όμως η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να αποσύρει τα μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας, να κηρύξει εκεχειρία και να ξεκινήσει ουσιαστικές συζητήσεις με την αντιπολίτευση», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Είναι προφανές ότι οι Ουκρανοί εκτιμούν ότι (η κυβέρνηση) δεν απαντά στις νόμιμες προσδοκίες τους», σημείωσε ο Ρόουντς.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα εξέταζαν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον όσων ευθύνονται για τη βία στην Ουκρανία.

«Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε τα γεγονότα με πολλή προσοχή, περιλαμβανομένων των ατόμων που πιστεύουμε ότι είναι υπεύθυνα για η βία. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να λάβουμε μέτρα εναντίον των ανθρώπων που είναι υπεύθυνοι βίαιες πράξεις στην Ουκρανία. Μεταξύ των μέτρων που διαθέτουμε περιλαμβάνονται οι κυρώσεις», υπογράμμισε.

Ο Ρόουντς είπε ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν επίσης να δουν τη Ρωσία να υποστηρίζει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανία.

«Πιστεύω ότι το μήνυμα που στείλαμε στους Ρώσους είναι και ότι δεν είμαστε σε ανταγωνισμό για το μέλλον της Ουκρανίας. Ειλικρινά μέλημά μας είναι ο λαός της Ουκρανίας να μπορεί να καθορίζει το μέλλον του και όχι κάποιος εξωτερικός παράγοντας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ρόουντς βρίσκεται στο προεδρικό αεροσκάφος μαζί με τον Ομπάμα και κατευθύνεται προς το Μεξικό, όπου ο αμερικανός πρόεδρος θα συμμετάσχει σήμερα σε μια σύνοδο με τον μεξικανό ομόλογό του Ενρίκε Πένια Νιέτο και τον καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ.

Ο Ομπάμα θα αναφερθεί από το Μεξικό στην κρίση στην Ουκρανία, διευκρίνισε ο Ρόουντς.

Από την πλευρά του ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν επέκρινε την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα, όπως δήλωσε σήμερα το πρωί στο CNN, ενώ επεσήμανε ότι «ο πρόεδρος θα πρέπει να εργαστεί με το Κογκρέσο για να προετοιμάσει μια σειρά κυρώσεων που θα επιβληθούν, εκτός κι αν σταματήσει η βία».

«Πρέπει να πάρουμε το μέρος των διαδηλωτών και ο Γιανουκόβιτς, που τροποποίησε το Σύνταγμα για να δώσει σχεδόν όλες τις εξουσίες στον πρόεδρο, πρέπει να εκχωρήσει» ένα μέρος των εξουσιών αυτών, πρόσθεσε ο Μακέιν.
Ένας άλλος ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, ο Μάρκο Ρούμπιο, πίεσε «την κυβέρνηση Ομπάμα να χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα που διαθέτει, μεταξύ αυτών και τις κυρώσεις, ώστε να λογοδοτήσουν όσοι είναι υπεύθυνοι για τη βία στην Ουκρανία».

«Το μέλλον της Ουκρανίας είναι στην Ευρώπη, όχι στη Ρωσία (του προέδρου) Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι ΗΠΑ είναι αλληλέγγυες σε αυτούς που επιθυμούν την ελευθερία, ακόμη και με τίμημα την ασφάλειά τους», υπογράμμισε ο Ρούμπιο σε ανακοίνωσή του.

"ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ" - ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Η ΜΟΣΧΑ
Στην ερώτηση "τι θα κάνατε κύριε Κάμερον, εάν γινόταν τα ίδια στο Λονδίνο", φυσικά δεν υπάρχει απάντηση, αφού ο βρετανός πρωθυπουργός θα απαντούσε σε αυστηρό τόνο πως δεν δέχεται υποδείξεις για το πως πρέπει να συμπεριφερθεί και να πατάξει εκείνους που θέλουν να βλάψουν την χώρα του...
Κάποιοι από την Ευρώπη (βλ. Γερμανία), αλλά και πέραν του Ατλαντικού (βλ. ΗΠΑ), αποφάσισαν να δώσουν ένα δυνατό χτύπημα στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, δημιουργώντας μία ακόμη "πορτοκαλί" επανάσταση, εξόφθαλμα προσχηματική, μέσα από την οποία ευελπιστούν να απόκομίσουν πολιτικά, οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη. Μόνο που, αυτή η κίνηση θεωρείται ως κίνηση - πρόκληση απέναντι στον Πούτιν, ο οποίος έχει δώσει σαφείς προειδοποιήσεις για απομάκρυνση οποιασδήποτε εμπλοκής δυτικών χωρών στην Ουκρανία...
Ο Πούτιν περιμένει να τελειώσει η Ολυμπιάδα του Σότσι. Η κίνηση - αντίδρασή του, είναι προφανές ότι σχεδιάζεται με απόλυτη λεπτομέρεια, αναμένεται αμέσως μετά τη λήξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων και κανείς δεν αμφιβάλει πως θα είναι σε απόλυτο βαθμό ισχυρή (και ίσως παραδειγματική). Μέχρι τότε, οι διάφοροι Κάμερον, η Μέρκελ και ο Ομπάμα, μπορούν να χαίρονται και να ελπίζουν πως θα κατορθώσουν να κάμψουν την ουκρανική κυβέρνηση πριν να παρέμβει η Μόσχα. Απλά, ελπίζουν ότι θα κόψουν την Ουκρανία στη μέση πριν η Μόσχα αναλάβει πρωτοβουλίες... 
Και αυτή η αντίδραση του Πούτιν δεν πρόκειται να σταματήσει στα στενά σύνορα της Ουκρανίας...

Πληροφορίες από ΑΜΕ - ΑΠΕ


Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

Με την ανατροπή και παραίτηση του Πρωθυπουργού κ. Letta που προκλήθηκε από εσωκομματικές τριβές, προς τον Πρωθυπουργικό θώκο της γειτονικής μας Ιταλίας με Προεδρική εντολή σχηματισμού νέας Κυβέρνησης, και χωρίς τη διεξαγωγή εκλογών για 3η φορά, οδεύει ο 39χρονος κ. Renzi που είναι Δήμαρχος της Φλωρεντίας από το 2009.

Τα Ιταλικά και Διεθνή ΜΜΕ αναδεικνύουν με έμφαση το γεγονός ότι ο κ. Renzi, που γεννήθηκε στην Φλωρεντία τον Ιανουάριο του 1975, θα είναι ο νεότερος πρωθυπουργός, ακόμη νεότερος κατά 2 μήνες και από τον Μουσολίνι όταν εκείνος κατέλαβε τον Πρωθυπουργικό θώκο το 1922.

Σίγουρα θα ακολουθήσουν πολλά ‘μαγειρέματα’ που αφορούν στα Υπουργικά χαρτοφυλάκια και καίριες Κυβερνητικές θέσεις αλλά ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας ανέθεσε στον κ. Renzi που εκπροσωπεί το Κέντρο-Αριστερό Κόμμα την εντολή σχηματισμού της νέας Κυβέρνησης και όλοι ευελπιστούν ότι αυτή θα προκύψει μετά τις κοπιώδεις ‘παρασκηνιακές διαβουλεύσεις’ σε μερικές ημέρες.

Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι γνωστές μας ‘Αγορές’ αντέδρασαν ήρεμα στην «πτώση» του κ. Letta και την ανάθεση εντολής σχηματισμού Κυβέρνησης στον κ. Renzi.

Μεταφέροντας το θέμα σε ‘παραπολιτικό’ επίπεδο, σχετίζοντάς το με τα δικά μας, εικάζeται ότι ο κ. Renzi ίσως είναι «προπομπός» για τον κ. Τσίπρα, που ως γνωστόν, ευελπιστεί να γίνει ο νεότερος Πρωθυπουργός της Ελλάδος, καθώς ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται 40 χρονών τον ερχόμενο Ιούλιο…

Συζητείται σε «πολιτικούς κύκλους» ότι ο κ Τσίπρας ευελπιστεί, βασιζόμενος σε δημοσιευόμενες αλλά και μυστικές δημοσκοπήσεις, ότι το Κόμμα του θα κυριαρχήσει στις επόμενες Εθνικές εκλογές.

Βέβαια ο κ. Renzi θα γίνει Πρωθυπουργός χωρίς Εθνικές εκλογές!...

Είναι πολλοί εντός και εκτός Ιταλικών συνόρων εκείνοι που αμφισβητούν τις δυνατότητες του κ Renzi να εφαρμόσει ΟΛΕΣ τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί έστω και εάν με ειλικρίνεια και πάθος έγραψε στο twitter του
«Με όλη την ενέργεια και το θάρρος που διαθέτουμε – lavoltabuona»
«Con tutta l'energia e il coraggio che abbiamo #lavoltabuona»

Κλείνοντας ίσως αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος Ιταλός Πρωθυπουργός είναι γνωστός στην πατρίδα του με το παρατσούκλι ‘demolition man’ δηλαδή «άνθρωπος κατεδαφίσεων» που σε ελεύθερη μετάφραση φέρνει στο νου το παρατσούκλι του μακαρίτη Μιλτιάδη Έβερτ γνωστού ως… «μπουλντόζας».


Κατά τον «προφήτη» του 21ου αιώνα, Σάμιουελ Χάντιγκτον, η Ουκρανία μαζί με την Τουρκία και την… Ελλάδα, αποτελούν τα τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα κρατών τα οποία το κάθε ένα με τον δικό του τρόπο πρόκειται να γνωρίσουν μεγάλες φουρτούνες στην προσπάθειά τους να γιατρέψουν την πολιτισμική «σχιζοφρένια» που τα χαρακτηρίζει.

Του Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη

Αφήνοντας κατά μέρους και για την ώρα την Τουρκία αλλά και την περίπτωσή μας, θα επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στην Ουκρανία. Όπως έγραφε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο μεγάλος αυτός διανοητής και «statesman» των ΗΠΑ, η Ουκρανία αποτελεί την πλέον ενδεικτική περίπτωση κράτους το οποίο θα βίωνε την επερχόμενη «Σύγκρουση των Πολιτισμών» σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αποτελέσει ένα αρχετυπικό παράδειγμα των πολέμων του 21ου αιώνα.

Η μοίρα δε της χώρας αυτής επρόκειτο να σημαδέψει και την Ιστορία αλλά και την ισορροπία δυνάμεων στην Ευρασία για τα επόμενα 100 έτη. Τα γεγονότα όπως αυτά εκτυλίσσονται στην Ουκρανία από τον περασμένο Νοέμβριο – ίσως και από την «Πορτοκαλί Επανάσταση» πριν από δέκα περίπου έτη – τείνουν να επιβεβαιώσουν για ακόμα μία φορά τον διανοητή με τον… χειρότερο τρόπο.

Με λίγα λόγια, ο Σ. Χάντιγκτον με το περίφημο άρθρο του στο περιοδικό Foreign Affairs περί της «Σύγκρουσης των Πολιτισμών» (Clash of Civilizations), αλλά και στο ομώνυμο βιβλίο που ακολούθησε, έθεσε στη βάσανο της δημόσιας συζήτησης αλλά και κριτικής την άποψη ότι η κατάρρευση του Κομμουνισμού δεν επρόκειτο να φέρει στον πλανήτη ειρήνη ή ευημερία όπως αυτή ευαγγελιζόταν στο βιβλίο του ο Φράνσις Φουκογιάμα με τίτλο «Το τέλος της Ιστορίας», αντιθέτως το κυρίαρχο μοντέλο σύγκρουσης στον πλανήτη θα έχει ως βάση του τις πολιτισμικές διαφορές εθνών, λαών, θρησκειών κ.λπ.

Αντιπαρερχόμενοι τις λεπτομέρειες των δύο αντίστοιχων θεωρητικών σχημάτων για τις διεθνείς σχέσεις του 21ου αιώνα, επικεντρωνόμαστε στο ζήτημα της Ουκρανίας και στα δραματικά που συμβαίνουν στην χώρα αυτή εδώ και κάποιους μήνες και ειδικά από τα μέσα Ιανουαρίου του 2014 έως σήμερα. Αυτό που θα πρέπει να σημειώσουμε, είναι ότι δυστυχώς ο Αμερικανός καθηγητής επιβεβαιώνεται κάθε ημέρα και περισσότερο.

Κάποιοι θα μιλήσουν για «εμφύλιο» στην Ουκρανία, και θα μιλήσουν για το δράμα του «αδελφοκτόνου» πολέμου. Τα πράγματα όμως για την συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι «έτσι» αλλά «κάπως έτσι». Φυσικά, κάθε εξέλιξη όπως αυτή που διαφαίνεται είναι τραγική και είναι προφανές ότι αυτή τη στιγμή στο κέντρο του Κιέβου συγκρούονται «Ουκρανοί» με «Ουκρανούς»
Αφήνοντας κατά μέρος το ανθρωπιστικό ζήτημα – το οποίο φυσικά δεν έχει χρώμα ή πιστεύω – στο οποίο δεν υπάρχει άνθρωπος λογικός να διαφωνήσει στην ανάγκη άμεσης κατάπαυσης των βιαιοτήτων και στην απαίτηση για την εξεύρεση μίας συμβιβαστικής λύσης στο θέμα, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή τη στιγμή στο πεδίο της… μάχης του Κιέβου δεν συγκρούονται δύο «Ουκρανίες» αλλά δύο διαφορετικές «Ουκρανίες».

Στον πόλεμο αυτόν δεν υπάρχει «καλή» και «κακή» Ουκρανία, αυτό σχετίζεται μόνο με το πώς ακριβώς θέλουν να παρουσιαστούν τα θέματα από τους διαφόρους «εξωτερικούς παράγοντες». Αυτό που υπάρχει είναι η σύγκρουση της μίας Ουκρανίας η οποία θέλει να γίνει «Δύση» και της άλλης Ουκρανίας η οποία θέλει να παραμείνει «Ανατολή». Το δραματικότερο δε στοιχείο της σύγκρουσης αυτής αλλά και αυτό το οποίο καταδεικνύει και το τι θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον είναι το γεγονός ότι οι δύο αυτές ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ Ουκρανίες είναι απολύτως οριοθετημένες με την γεωγραφική έννοια του όρου.

Οποιοσδήποτε κοιτάξει κάποιον χάρτη της χώρας, στον οποίο θα εμφανίζονται οι περιοχές στις οποίες σημειώνονται διαδηλώσεις και ταραχές θα διαπιστώσει ότι εκτός του Κιέβου, η δυτική Ουκρανία είναι αυτή που αντιδρά στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Η ανατολική Ουκρανία – μαζί με την Κριμαία – στέκονται στο πλευρό τη κυβέρνησης.

Εάν κάποιος παρατηρήσει και συγκρίνει και τους χάρτες των εκλογικών αποτελεσμάτων διαχρονικά, θα διαπιστώσει ότι αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της χώρας τον στηρίζουν οι ανατολικές επαρχίες – αυτές που δεν αντιδρούν – ενώ την αντιπολίτευση την στηρίζουν οι δυτικές επαρχίες – αυτές που αντιδρούν.

Το επικίνδυνο με την χώρα αυτή είναι, ότι ο συγκεκριμένος κομματικός διαχωρισμός και οι πολιτικές θέσεις που συγκρούονται αυτή τη στιγμή για τον γεωπολιτικό προσανατολισμό της χώρας, δηλαδή η «Δυτική» που κοιτάει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και η «Ανατολική» προς την Ρωσία, είναι απολύτως αντίστοιχη και με τον διαχωρισμό στο γλωσσικό ιδίωμα που χρησιμοποιείται (ουκρανικά, ή καθαρά ρωσικά), αλλά και με την θρησκευτική ομολογία (κατά πόσο υπάγονται στο Πατριαρχείο Μόσχας, του Κιέβου ή είναι Ουνίτες).

Η δε ιστορία της χώρας με βάση τις εξελίξεις στον 20ο αιώνα, καταδεικνύει την προσκόλληση του ανατολικού τμήματος σε μία κοινή μοίρα με την «μεγάλη Ρωσία», ενώ οι δυτικές περιοχές είτε δεν υπήρξαν τμήματα του ρωσικού κράτους μέχρι σχετικά πρόσφατα είτε οι πληθυσμοί τους πάντα κοιτούσαν προς την Ευρώπη ή ήταν και μέλη κρατικών μορφωμάτων της κεντρικής Ευρώπης (Αυστροουγγαρία για παράδειγμα).

Με άλλα λόγια, στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή και σε γενικές γραμμές συγκρούονται, όχι «δεξιοί» με «αριστερούς», όχι «εθνικιστές» με «κομμουνιστές», όχι «δημοκρατικοί» με «απολυταρχικούς», όχι «φιλελεύθεροι» με «κρατιστές». Η σύγκρουσή είναι ανάμεσα σε «Ανατολικούς – Ρώσους / ρωσόφιλους – ρωσόφωνους – Ορθόδοξους της Μόσχας» εναντίων «Δυτικών – Δυτικοσλάβων – Ουκρανόφωνων – Ορθοδόξων του Κιέβου και Ουνιτών».

Τα σύνορα δε των δύο αυτών πολιτιστικών ομάδων είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΑΚΡΙΤΑ στον χάρτη με αποτέλεσμα κάθε περεταίρω κλιμάκωση να φέρνει και ποιο κοντά το φάντασμα της κατάρρευσης του συγκεκριμένου κρατικού οικοδομήματος και της δημιουργίας δύο νέων, ενός στη Δύση και ενός στην Ανατολή, το οποίο θα ελέγχει και τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ως θεράποντες της επιστήμης των Διεθνών Σχέσεων και χειριστές της μεθοδολογικής προσέγγισης της γεωπολιτικής ως επεξηγηματικού εργαλείου των φαινομένων πάνω στον πλανήτη, θα πρέπει να σημειώσουμε πως εκτιμούμε, ότι η παραπάνω προσέγγιση αποτελεί και την ουσία της σύγκρουσης που συνταράσσει την όμορφη αυτή χώρα. Όλα τα χαριτωμένα περί «δημοκρατίας», «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», «τρομοκρατίας» «ευρωπαϊκού ονείρου» και «έννομης τάξης» τα οποία χρησιμοποιούν οι δύο πλευρές για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους, αλλά και το αίμα που χύνεται, δεν αποτελούν παρά τις… υποσημειώσεις, όχι για εμάς φυσικά, αλλά για όλους εκείνους οι οποίοι αποφάσισαν να διαταράξουν συθέμελα τις σχέσεις Μόσχας-Βρυξελλών-Ουάσιγκτον με τις πράξεις ή/και παραλήψεις τους στο θέμα της Ουκρανίας.

Κλείνουμε θέτοντας κάποια ερωτήματα τα οποία θα κληθούμε να απαντήσουμε ως διεθνής κοινότητα, αλλά και ως Ελλάδα προεδρεύουσα χώρα στην ΕΕ και άμεση γείτονας στα τεκταινόμενα, εάν και εφόσον αυτά οδηγήσουν σε κλιμάκωση της κατάστασης:

>Tι πρόκειται να πράξει ο διεθνής παράγοντας εάν και εφόσον, η κατάσταση οδηγηθεί σε αιματοκύλισμα; Οι αφελείς και αδύναμοι Ευρωπαίοι (χαρακτηριστική φράση της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών, Βικτώριας Νούλαντ πριν λίγες ημέρες, αν και απρεπής, δείχνει σε όλο της το μεγαλείο το μέγεθος του «γεωπολιτικού τίποτα» που έχουμε καταντήσει την ήπειρό μας τα τελευταία πενήντα έτη), θα λειτουργήσουν με το «σύνδρομο» των Σεβρών και με «μανιχαϊστικούς» όρους καλού και κακού, προσέγγιση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ατραπούς που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε, ή θα προσπαθήσει να σβήσει την φωτιά πριν αυτή επεκταθεί δυτικά και νότια;

Πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ σε μία κλιμάκωση; Η Ουκρανία είναι προφανές ότι δεν είναι Γεωργία, άρα θα προσπαθήσουν να τη «σώσουν» από την ρωσική αρκούδα ή στον βωμό κάποιου rapprochement – όσο μπορεί κάποιος να το αποκαλέσει έτσι – στο θέμα της Συρίας, του Ιράν αλλά και της τρομοκρατίας, θα κάνουν τα στραβά μάτια; Εάν συμβεί το δεύτερο τότε απλά θα μιλάμε για έναν νέο ρωσικό γεωπολιτικό θρίαμβο. Εάν όμως συμβεί το πρώτο;

H Τουρκία πως θα λειτουργήσει απέναντι σε μία τέτοια εξέλιξη; Θα την κυριεύσει ο νεοθωμανικός της οίστρος, τον οποίο δυσκολεύεται να κρύψει τα τελευταία χρόνια ή το φάντασμα της «Σεβροφοβίας» θα την αποτρέψει να κινηθεί επί της ουσίας; Μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο, πως θα λειτουργήσει ως ο «κλειδοκράτορας» των Στενών; Θα τα ανοίξει (θεωρητικά βέβαια κανείς δεν επιθυμεί τέτοια εξέλιξη) για τα σκάφη των Δυτικών – πράγμα που θα επιφέρει την οργή της Μόσχας – ή θα προσπαθήσει να κάνει τον καλό γείτονα, πράγμα που θα θεωρήσουν οι ΗΠΑ ως μία νέα τουρκική προδοσία μεγαλύτερη από εκείνη του Ιράκ το 2003.

Και μόνο αυτά τα γενικά ερωτήματα μπορούν να δώσουν μία αμυδρή εικόνα, του τι θα μπορούσε να συμβεί με αφορμή τις εξελίξεις στο Κίεβο. Δυστυχώς, επειδή η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει «πολιτισμικά» χαρακτηριστικά, δηλαδή είναι σκληρή και χωρίς μεγάλα περιθώρια συμβιβασμών, θα πρέπει να ευχηθούμε να πρυτανεύσει η λογική, διότι κάθε περεταίρω κλιμάκωση βάζει σε κίνδυνο την ίδια την ακεραιότητα της χώρας, την περιφερειακή σταθερότητα, και την παγκόσμια ειρήνη.

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Είμαστε εμείς οι πολίτες ένοχοι για την κατάντια της χώρας; 
Τα φάγαμε όλοι μαζί; 
Είμαστε υπεύθυνοι για τη σαπίλα και τη διαφθορά; 
Όχι και πρέπει να πάψουμε να αυτομαστιγωνόμαστε, νικημένοι από την προπαγάνδα του καθεστώτος, διαφορετικά δεν πρόκειται να αντιληφθούμε τι πραγματικά συμβαίνει.
 
Δεν είναι υπεύθυνη η ελληνική κοινωνία για τον απλούστατο λόγο, γιατί ποτέ δεν συμμετείχε στη λήψη οποιασδήποτε απόφασης. Εκείνος που δεν συμμετέχει σε κάποια απόφαση δεν είναι υπεύθυνος για τις συνέπειες της απόφασης που πάρθηκε. Η κοινωνία έχει εξοβελιστεί έξω από το θεσμικό πολιτικό σύστημα σε μια ιδιότυπη ιδιώτευση. Επομένως, δεν φέρει καμία ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στο κράτος σήμερα. Φταίνε εκείνοι που θεσμικά έπαιρναν τις αποφάσεις.

Η αντίθετη άποψη λέει ότι η κοινωνία είναι απόλυτα υπεύθυνη, γιατί εκείνη ψήφισε τους συγκεκριμένους πολιτικούς. Τραγικό λάθος. Σε όλη τη μεταπολίτευση, η κοινωνία προσπάθησε.
Με τη μόνη δυνατότητα που είχε (δηλαδή την ψήφο των αντιπροσώπων της) επέφερε συνεχείς εναλλαγές στην εξουσία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έστειλε στη Βουλή και εξαφάνισε δεκάδες ανεπαρκή νέα κόμματα που την διέψευσαν τραγικά, ενώ ταυτόχρονα εξέλεξε διαχρονικά στο Κοινοβούλιο χιλιάδες νέους βουλευτές (οι οποίοι σήμερα απολαμβάνουν την σύνταξή τους), μπας και κάνει τα πράγματα καλύτερα.

Τι κατάφερε όμως η κοινωνία με τις εκλογές; Τίποτε απολύτως. Απεναντίας η κατάσταση χειροτέρευε συνεχώς, μέχρι που φτάσαμε στη χρεοκοπία. Και το χειρότερο είναι ότι ακόμα και τώρα, η κοινωνία δεν μπορεί με την ψήφο της να πετάξει από την εξουσία το ίδιο το σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που την χρεοκόπησε. 
Η ασθένεια λοιπόν είναι βαθιά. 
Είναι κρίση θεσμών και αυτούς πρέπει να αλλάξουμε.

Για ένα πράγμα ευθύνεται τώρα η ελληνική κοινωνία. Για το ότι δεν συνειδητοποιεί ότι η κρίση είναι κρίση θεσμών και δεν εξεγείρεται να ανατρέψει τους άρρωστους θεσμούς, προκειμένου να διασωθεί. Ακόμα συνεχίζει να πιστεύει πως η αλλαγή και μόνο των πολιτικών προσώπων, θα την σώσει. Θεωρεί τους θεσμούς δημοκρατικούς (έτσι λέει η επίσημη προπαγάνδα) και φοβάται να δει την αλήθεια κατάματα.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Ο Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνος Καμμένος ζήτησε με επιστολή του στις 14 Φεβρουαρίου από τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ώστε να καθοριστεί εθνική πολιτική στα ύψιστα εθνικά θέματα.

Σε αυτά είναι πρωτίστως το Κυπριακό, αλλά και το όνομα των Σκοπίων, για το οποίο υπάρχει σε ισχύ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, το 1992, για ΜΗ χρήση του ονόματος της Μακεδονίας για οποιαδήποτε περίπτωση και αιτία.


Ο Προϊστάμενος του Νομικού Γραφείου της Προεδρίας ενημέρωσε προφορικώς τον Πρόεδρο Πάνο Καμμένο και σε δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα και τον Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Πρέσβη ε.τ. Ελευθέριο Καραγιάννη, για την απόρριψη του αιτήματος σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.


Ο λόγος που αναφέρθηκε είναι ότι «ο Αρχηγός του πρώτου κόμματος και Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, δεν συναινεί στην σύγκλησή του».


Ο Αντώνης Σαμαράς απέδειξε για άλλη μία φορά ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες είναι παντελώς ξένες στην πολιτική του αντίληψη και (εκτός από δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ), έχει μετατρέψει τη ΝΔ σε ένα κόμμα επικίνδυνο και για τα εθνικά συμφέροντα.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την απεμπόληση από την Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου εθνικών και κυριαρχικών δικαιωμάτων και καλούν τον Ελληνικό Λαό σε εγρήγορση».Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών 

Ο Νέος στρατός του Κοσσυφοπεδίου θα αποτελείται από περίπου 8.000 στρατιώτες, αναφέρει η εφημερίδα της Πρίστινα Zeri I Pristines .
Σύμφωνα με το άρθρο, ο στρατός θα περιλαμβάνει περίπου 5.000 στρατιώτες και 3.000 που θα βρίσκονται σε εφεδρεία.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση στην βουλή του Κοσσόβου, θα «δημιουργηθεί η ανάλογη στρατιωτική δομή και ιεραρχία μιας στρατιωτικής δύναμης, έτοιμης να εγγυηθεί την εδαφική ακεραιότητα του συνόλου του Κοσσυφοπεδίου». Το εν λόγω νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση τις επόμενες ημέρες.

Τον Μάρτιο του 2008, η ΝΑΤΟϊκή Δύναμη του Κοσσυφοπεδίου ( KFOR) και οι δυνάμεις Προστασίας του Κοσσυφοπεδίου (KPC) άρχισαν τις προετοιμασίες για το μετασχηματισμό της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με τις οδηγίες που ορίζονται στο σχέδιο Αχτισάαρι, η δύναμη ασφαλείας επιτρέπεται να φέρει μόνο ελαφρύ οπλισμό. 

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου και το ΝΑΤΟ σχεδιάζουν να εξοπλίσουν και να εκπαιδεύσουν την εν λόγω δύναμη, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Σχόλιο: Η δημιουργία «εθνικού» στρατού για το Κοσσυφοπέδιο, αποτελεί το τελευταίο στάδιο μετασχηματισμού του σε «κράτος». Το ΝΑΤΟ έχει αναλάβει να εκπαιδεύσει, εφοδιάσει, και κατευθύνει, την δημιουργία ενόπλων δυνάμεων, πάντα βέβαια υπό την επίβλεψη του.
Το πρόβλημα έγκειται όπως και παλιότερα λόγω και της μαφίας, από το ποιοι θα απαρτίζουν τις δυνάμεις αυτές, αλλά σίγουρα θα υπάρξει νατοϊκή «καθοδήγηση» στο θέμα αυτό.
Η ουσία είναι ότι οι δυνάμεις αυτές δύναται να επεμβαίνουν σε όλη την επικράτεια τους ,και ειδικά στον βόρειο τομέα της Μιτρόβιτσα που ζουν και διαβιούν πολλοί Σέρβοι.
Σύμφωνα με παλαιότερες πληροφορίες επί του θέματος, οι Σέρβοι εθνικιστές είχαν διακηρύξει ότι εάν δημιουργηθεί «εθνικός στρατός του Κοσσόβου», τότε και αυτοί με την σειρά τους θα δημιουργήσουν παραστρατιωτικές ομάδες που θα δρουν ανεξέλεγκτα μέσα στο Κόσσοβο.
Δεν γνωρίζουμε πόσο εφικτό είναι αυτό, αλλά σε μια δεδομένη στιγμή γενικότερης αναταραχής (σύμφωνα με έκθεση της CIA για τα Βαλκάνια –Ευρώπη), είναι ένα πιθανό σενάριο, ειδικά τώρα που υπάρχει και η «ρωσική αρωγή» λόγω του αγωγού South Stream.


«Η Ελλάδα έχει χρεωκοπήσει» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt που επικαλείται σχετική δήλωση της αντιπροέδρου της Αριστεράς (Die Linke), Ζάρα Βάγκενκνεχτ.

Η κ. Βάγκενκνεχτ, η οποία επέκρινε έντονα την γερμανική  κυβέρνηση στη συζήτηση σχετικά με τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, τόνισε: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να ξαναδεί το θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα μέχρι το καλοκαίρι - πιθανότατα μετά τις ευρωεκλογές».

Σύμφωνα με την Handelsblatt, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν  Καμπετέρ (CDU), επιβεβαίωσε μέσω επιστολής, την ύπαρξη ενός εσωτερικού εγγράφου του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με το οποίο εξετάζεται επισήμως το ενδεχόμενο νέας χρηματοδότησης της Ελλάδας καθώς και κουρέματος του χρέους.

Αντίστοιχες αναφορές από το περιοδικό Spiegel είχαν διαψευστεί από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Κάμπετερ τόνισε ότι πρόκειται για  ένα «έγγραφο εργασίας» που είχε συνταχθεί από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών, ως βάση για τη συζήτηση στο πλαίσιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το οποίο ωστόσο «δεν ενδείκνυται ακόμη για δημοσίευση ενδιάμεσων ή τμηματικών αποτελεσμάτων». «Η εσωτερική διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη», υπογραμμίζει ο ίδιος στην επιστολή του.

Στο συγκεκριμένο έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, όπως σημειώνει η  Handelsblatt, αναφέρονται σενάρια για την Ελλάδα, όπως ένα δεύτερο κούρεμα, και μια «περιορισμένη παρακολούθηση του προγράμματος» καθώς και μια νέα βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης. Σύμφωνα με το έγγραφο, το τρίτο ελληνικό πακέτο θα μπορούσε να περιλαμβάνει 10 - 20 δισεκ. ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα προχωρά αποφασιστικά στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά της, η κ. Βάγκενκνεχτ αισθάνεται δικαιωμένη καθώς, σύμφωνα με την ίδια, η ύπαρξη του εγγράφου επιβεβαιώνει την πεποίθηση του κόμματος της ότι «η εξαγγελία ενός τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα από τον υπουργό οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποτελεί ένα επιπλέον δώρο δισεκατομμυρίων στην ελληνική ανώτερη τάξη και στους δανειστές της Ελλάδας. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αγωνίζεται για δήθεν μεταρρυθμίσεις εις βάρος της πλειοψηφίας του ελληνικού πληθυσμού, αλλά αρνείται όπως άλλωστε και η Επιτροπή της ΕΕ να καλέσει για πληρωμή τους Έλληνες ολιγάρχες. Η Επιτροπή και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι συνήγοροι των εκατομμυριούχων».

Επιπροσθέτως, η κ. Βάγκενκνεχτ τονίζει ότι «η Ελλάδα έχει χρεωκοπήσει» ενώ συμπληρώνει ότι «χωρίς μια εισφορά κεφαλαίου στους Έλληνες ολιγάρχες δεν πρέπει να εφαρμοστεί τίποτα».

«Ο υπουργός Οικονομικών εξετάζει ίσως ένα κούρεμα μετά το καλοκαίρι», ωστόσο «η μείωση του χρέους θα κοστίσει στη Γερμανία ακριβά, διότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν υπόκεινται πλέον στους επενδυτές και οι διασώσεις επιβαρύνουν τους φορολογούμενους».Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας έδωσε εντολή για την αποστολή στο Κίεβο των επίλεκτων αερομεταφερόμενων στρατευμάτων

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Ο υπουργός άμυνας της Ουκρανίας δεν είναι πλέον σε θέση να εγγυηθεί τη μη παρέμβαση σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης, αναφέρει ο ουκρανικός τύπος πριν από λίγο.

Ο ΥΠΑΜ Pavel Lebedev επιβεβαίωσε στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων LB.ua την άμεση αποστολή των επίλεκτων αερομεταφερόμενων στρατευμάτων από την έδρα τους στο Ντνιεπροπετρόβσκ προς το Κίεβο.

«Ναι , έδωσα μια τέτοια διαταγή». Είπε ο υπουργός σε ένα αποκλειστικό σχόλιο. «Ποιο είναι το σκεπτικό σας;» ρωτήθηκε ο ίδιος από δημοσιογράφο του πρακτορείου. «Για την ενίσχυση της ασφάλειας των στρατιωτικών βάσεων που έχουν αποθηκευμένο οπλισμό (στο Κίεβο) και του οπλοστασίου », δήλωσε ο επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας.

Απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφων, αν θέλει με αυτό τον τρόπο ο υπουργός, να διασφαλίσει ότι τα όπλα αυτά δεν χρησιμοποιηθούν κατά του άμαχου πληθυσμού, ο Lebedev είπε εν συντομία ότι «διαβάστε το Σύνταγμα και τους νόμους της Ουκρανίας»".
Νωρίτερα, ο Lebedev, δήλωσε ότι το Υπουργείο Άμυνας δεν θα παρέμβει στην εσωτερική πολιτική της χώρας.

Σχόλιο: Η κατάσταση σύμφωνα με τους περισσότερους στρατιωτικούς αναλυτές, εδώ και καιρό στην Ουκρανία «έχει διαβεί το Ρουβικώνα». Ο ΥΠΑΜ με την αποστολή των επίλεκτων και πιστών στην κυβέρνηση αλεξιπτωτιστών, θέλει πρωτίστως να διασφαλίσει, ότι οι διαδηλωτές δεν θα εισέλθουν σε στρατόπεδα με σκοπό να αφαιρέσουν οπλισμό. Διότι εάν οι διαδηλωτές είχαν αυτήν την πρόσβαση η κατάσταση στην χώρα, θα ήταν κανονικός εμφύλιος πόλεμος. Σίγουρα σε δεδομένη στιγμή μέρος των δυνάμεων αυτών θα επέμβουν, στο Κίεβο με τα ό,ποια επακόλουθα. Αναμένονται εξελίξεις…

Κλίμα εμφυλίου στο Κίεβο

Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει το κέντρο του Κίεβου τα ξημέρωματα της Τετάρτης, με την χώρα να ξυπνά ένα βήμα πριν τη σύρραξη μετά την νύχτα αίματος και τον πρόεδρο Γιανούκοβιτς να προειδοποιεί την αντιπολίτευση ότι εάν «δεν αποστασιοποιηθεί από τους ακραίους, θα μιλήσει διαφορετικά». Ακόμη καίγονται οι τελευταίες σκηνές στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, όπου παρέμεναν για τρεις μήνες οι διαδηλωτές, με τον αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει τουλάχιστον τους 20. 
Οι συγκρούσεις κράτησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ στις φλόγες παραδόθηκε και κτίριο που χρησιμοποιούσαν οι διαδηλωτές ως αρχηγείο. 
H νύχτα Τρίτης προς Τετάρτη οδηγεί σε άλλο επίπεδο την κρίση στην Ουκρανία: Κατά τη διάρκεια τριών μηνών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μέχρι την Τρίτη τα πιο αιματηρά επεισόδια είχαν στοιχίσει τη ζωή σε τρία (ή πέντε, σύμφωνα με την αντιπολίτευση) άτομα. Μέχρι την Τετάρτη, μέσα σε λιγότερο από δώδεκα ώρες, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 άτομα. Ανάμεσά τους ήταν επτά αστυνομικοί, ορισμένοι εκ των οποίων, σύμφωνα με τις αρχές, σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς.

Το πρωί, ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς -επιρρίπτοντας στην αντιπολίτευση την ευθύνη της βίας- κάλεσε το αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο να «αποστασιοποιηθεί από τους ακραίους», λέγοντας πως «δεν είναι αργά για να αποφευχθεί η σύρραξη». Ορισμένα μέλη της αντιπολίτευσης, είπε ο Γιανούκοβιτς, «ξεπέρασαν τα όρια» καλώντας, όπως είπε, τους διαδηλωτές να φέρουν όπλα στην κεντρική διαδήλωση στην Πλατεία Ανεξαρτησίας. Ο λεγόμενος «Δεξιός Τομέας», ακροδεξιά οργάνωση, είχε καλέσει τους διαδηλωτές να φέρουν όπλα στην πλατεία για να προστατεύσουν την κατασκήνωση.

Από τον Χρήστο Επαμ. Κυργιάκη

«Μην ονειρεύεστε την επανάσταση», πρόσταξε με την αλαζονεία που τον διακρίνει και που τον έχει διαποτίσει από την κορφή μέχρι τα νύχια ο Άδωνις-Σπυρίδωνας.

Αυτός, που πρωτοεμφανίστηκε ως εκπρόσωπος του ΛαΟΣ σε ένα κάτω δεξιά παράθυρο φωνάζοντας και στριγκλίζοντας για να τραβήξει την προσοχή του τηλεθεατή.

Αυτός, που «έβριζε» τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ και «στόλιζε» το Σαμαρά και το Βενιζέλο όσο ήταν στο ΛαΟΣ και μετά, γλύφοντας εκεί που έφτυνε μεταπήδησε στη ΝΔ και συγκυβερνάει με το ΠαΣοΚ.

Αυτός, που η πολιτική του διαδρομή, μόνο αυτή μας ενδιαφέρει, δείχνει ότι το δικό του όνειρο εξαντλείται στο καπάρωμα μιας βουλευτικής και αργότερα μιας υπουργικής θέσης, θυσιάζοντας κάθε ίχνος πολιτικής αξιοπρέπειας.

Αυτός, είναι ένας από εκείνους που, όχι μόνο δεν έχει δικαίωμα να προστάζει, αλλά, αν είχε μισό χιλιοστό πολιτικής τσίπας θα εξαφανιζόταν από το πολιτικό τοπίο και δεν θα καμάρωνε σαν φουσκωμένος πετεινός για το ότι πασχίζει να βάλει ταφόπλακα στη δημόσια υγεία.

Πώς μπορεί να μιλάει για όνειρα; 
Τι επιδιώκει με την προσταγή του; 
Να σταματήσουμε να ονειρευόμαστε; Δεν του είπε κανένας ότι κάτι τέτοιο όσο και να το θέλει δεν θα μπορέσει ποτέ να το καταφέρει.
Όλοι εμείς, κύριε Άδωνι-Σπυρίδωνα, που τώρα γευόμαστε τα κατορθώματα τα δικά σου και των άλλων «αναλώσιμων» συναδέλφων σου, μέσα στις δυσκολίες που περνάμε, μέσα στη φτώχια που ζούμε, μέσα στις καθημερινές μας αγωνίες, συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την αξιοπρέπειά μας. Αν η λέξη σού είναι άγνωστη, άνοιξε ένα λεξικό, για να μάθεις τουλάχιστον τη σημασία της. Κάνε το πρώτο βήμα.

Θα ήθελες πάρα πολύ να πάψουμε να ονειρευόμαστε, να γίνουμε όμοιοί σου.

Να μην ονειρευόμαστε αλλά μόνο να προγραμματίζουμε, να σχεδιάζουμε, να ελέγχουμε, να αξιολογούμε, να διώχνουμε και να καταστρέφουμε.

Ξέρουμε ότι τα όνειρά μας είναι κακό όνειρο για σένα, εφιάλτης σωστός, γιατί δεν είσαι μέσα σ’ αυτά, ούτε εσύ, ούτε οι φίλοι σου, ούτε η συμπεριφορά σου, ούτε η τσιριχτή σου φωνή, ούτε αυτά που πρεσβεύει η πολιτική σου ηθική.

Μην ανησυχείς! Σε μια άλλη κοινωνία, σ’ έναν άλλο κόσμο, σ’ αυτόν που έρχεται θα είστε κι εσείς όλοι. Μόνο που θα είστε υποχρεωμένοι να δουλεύετε για το κοινό καλό, για το καλό όλων. Θα είστε αναγκασμένοι να χτίζετε και όχι να γκρεμίζετε, να δημιουργείτε και όχι να καταστρέφετε. Το ξέρω πως κάτι τέτοιο δεν το γνωρίζετε αλλά, σιγά-σιγά θα το μάθετε.

Αυτό θα είναι το δώρο της κοινωνίας που ονειρευόμαστε, πολλοί από μας, προς εσένα. Ένα δώρο αγάπης και προσφοράς, διότι, δεν υπάρχει μεγαλύτερη εκδήλωση αγάπης προς εσένα και τους ομοίους σου από το να στερηθείτε το δικαίωμα να εργάζεστε για τους λίγους και να αρχίσετε να εργάζεστε για το σύνολο.

Μη σκας, λοιπόν και μην προστάζεις. Η επανάσταση, σαν έρθει η ώρα να γίνει, θα γίνει, είτε το θέλεις εσύ, είτε όχι.

Αν είναι να γίνει θα γίνει επειδή θα το θέλουν οι άνθρωποι και όχι τα συμφέροντα που εσύ εκπροσωπείς.

Κάνε μας τη χάρη. Δώσε την προσωπική πολιτική σου παράσταση και άσε τα όνειρα για όσους θέλουν και μπορούν να συνεχίζουν να ονειρεύονται.

Καλή σου νύχτα, με την ευχή να δεις κι εσύ ένα όνειρο. Ότι να’ ναι, μόνο να είναι δημιουργικό.

Θα ήθελα να σου προστάξω κι εγώ «Να αρχίσεις να ονειρεύεσαι την επανάσταση». Ίσως είναι η μόνη λύση για το καλό των πολλών…ίσως να μην είναι και τόσο μακριά.

Από kyrgiakischristos, μοντάζ ΓρέκιΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Και βέβαια, δεν εννοούμε από την κυβέρνηση και την εξουσία...
Αλλά δεν θα φύγετε...
Είναι βέβαιο.

Δεν θα σας αφήσουμε να φύγετε...
Όχι, μετά τόσα εγκλήματα!
Τόσον πόνο, οδύνη, τόση απελπισία, τέτοια καταστροφή...
Δεν είναι δίκαιο.
Για τα θύματά σας. 
Για τα παιδιά μας. 
Για την χώρα..
Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε.
Δεν θά ΄βρουν ησυχία οι ψυχές όσων χιλιάδων αυτοκτόνησαν. 
Τόσων χιλιάδων που δολοφονήσατε.  
Όσων τις ζωές καταστρέψατε.   
Των νέων που στείλατε εξορία, για μιά θέση στον ήλιο...
Δεν θά ΄βρει Νέμεσιν η Ύβρις που τόσα χρόνια διαπράξατε.

Δεν θα φύγετε.
Θα σας κρατήσουμε εδώ, κοντά μας.
Έστω και με το ζόρι!
Όχι, δεν σας αγαπάμε. 
Σας μισούμε! Θα θέλαμε να σας λιώσουμε σαν σκουλήκια!
Αλλά δεν θα το κάνουμε!

Θα μείνετε εδώ για να σας δικάσουμε.
Τίμια. Δίκαια. Δημοκρατικά.
Με πραγματικά και καταλυτικά στοιχεία εναντίον σας.
Με όλον τον Ποινικό και τον Αστικό Κώδικα απέναντί σας.
Συν το κακούργημα της εσχάτης προδοσίας, για παράβαση και κατάλυση του Συντάγματος, αλλοίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος και παράδοση της Εθνικής κυριαρχίας.

Θέλουμε να σας δούμε να σαπίζετε στην φυλακή.
Αφού μας στερήσατε όλα τα άλλα όνειρα, αυτό είναι το μόνο που μας έμεινε.
Και θα το κάνουμε αληθινό!...