Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

13 Φεβ 2014

H εικόνα είναι από το thin tank "The Fund for Peace" και απεικονίζει τον χάρτη των failed states. Με βαθύ κόκκινο οι χώρες στις υψηλότερες θέσεις

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel λίγες μέρες μετά την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα μας, σε άρθρο του με τίτλο "Ο κατά φαντασίαν θεραπευμένος" δίπλα σε φωτογραφία του Αντώνη Σαμαρά, εξαπολύει οξύτατη επίθεση στην Ελλάδα, την οποία δεν διστάζει να χαρακτηρίσει ως αποτυχημένη, μια χώρα που δεν θυμίζει σε τίποτα την Ευρώπη και σύντομα θα καταλήξει όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Πιο συγκεκριμένα, το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται στη μετακίνηση του εντεταλμένου της γερμανικής κυβέρνησης για την ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο δήμων και κοινοτήτων και ανθρώπου της απόλυτης εμπιστοσύνης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ, από το υπουργείο Εργασίας στο υπουργείο Αναπτυξιακής Βοήθειας και διερωτάται:

«Η Ελλάδα, το πλήρες μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, μία αναπτυσσόμενη χώρα; Μάλιστα ένα ‘αποτυχημένο κράτος’ (failed state) όπως το Αφγανιστάν και σύντομα ίσως και το Πακιστάν».

Δεν είναι, όμως η πρώτη φορά που η χώρα μας αναφέρεται ως αποτυχημένο κράτος- failed state.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2012, το πρακτορείο Reuters σε άρθρο του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επιβεβαιώνει ότι η αποτυχία βρίσκεται ante portas για την Ελλάδα γράφοντας χαρακτηριστικά: "a NATO member on the SE border of the EU to turn into a FAILED STATE?"

Σύμφωνα με το διεθνή ορισμό «καταρρέον» ή «αποτυχημένο κράτος» («failed state»), μπορεί να χαρακτηριστεί κάποιο κράτος που αντιμετωπίζει απότομη οικονομική ύφεση, άνιση οικονομική ανάπτυξη, ανεπάρκεια ή αδυναμία των δημοσίων υπηρεσιών, προσφυγικά κύματα και ακούσιες μετακινήσεις πληθυσμών, σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανθρωπιστικής ανάγκης, αδύναμη ή αναποτελεσματική κυβέρνηση, η οποία έχει ανεπαρκή ή καθόλου έλεγχο της επικράτειας, εκτεταμένη διαφθορά και εγκληματικότητα, ποινικοποίηση ή / και απονομιμοποίησης του κράτους, αναστολή ή αυθαίρετη εφαρμογή του νόμου, εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπηρεσίες ασφαλείας που λειτουργούν ως «κράτος εν κράτει», άνοδος ομαδοποιημένων ελίτ (φατριών), παρέμβαση εξωτερικών πολιτικών παραγόντων, χαρακτηριστικά δηλαδή που υποδεικνύουν, αναλόγως της έντασης των φαινομένων, ότι ένα κράτος είναι ή κινδυνεύει να γίνει «αποτυχημένο».

Ως καταρρέον και αποτυχημένο κράτος αντιμετωπίστηκε η χώρα μας και μέσα από τις δηλώσεις του αντικαγκελάριου της Γερμανίας και υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος απευθυνόμενος σε εκδήλωση του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο Πότσνταμ, είπε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κρατικές δομές υποστηρίζοντας έτσι τη θέση του γιατί χρειαζόταν να παρέμβει η Παγκόσμια Τράπεζα, αντί για το ΔΝΤ, η οποία ως γνωστόν ασχολείται με την αντιμετώπιση της φτώχειας και των ανισοτήτων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο όρος αναπτυσσόμενες χώρες αναφέρεται στις χώρες που βρίσκονται σε χαμηλό στάδιο οικονομικής ανάπτυξης. Χαρακτηριστικά των αναπτυσσομένων χωρών είναι συνήθως οι κακές υποδομές, η χαμηλή μόρφωση και το ανειδίκευτο ανθρώπινο δυναμικό, η έλλειψη των επενδύσεων και βιομηχανικής παραγωγής, οι ασθενικοί θεσμοί, η ανώριμη δημοκρατία ή η πλήρης έλλειψη της, το χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, η διαδεδομένη φτώχεια κ.τ.λ.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η δράση του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας καλύπτει έξι μείζονες γεωγραφικές περιοχές:
την (Υποσαχάρια) Αφρική, την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, τη Νότια Ασία, την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, ενώ έχει δραστηριοποιηθεί κυρίως σε όλες τις περιοχές που η Παγκόσμια Τραπεζοπιστωτική Εξουσία (ΠΤΕ) εκμεταλεύεται τον πλούτο τους και μεταχειρίζεται τους λαούς τους ως υποζύγια.

Παρατηρώντας τα χαρακτηριστικά των αναπτυσσόμενων χωρών βλέπουμε ότι δεν διαφέρουν και πολύ από εκείνα των αποκαλούμενων failed states, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί να είναι και αποτυχημένες.

Για το 2013, σύμφωνα με τον οργανισμό Fund For Peace στη πρώτη πεντάδα των αποτυχημένων χωρών βρέθηκαν: η Σομαλία, το Κονγκό, το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν και το Τσαντ, χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, μια περιοχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ταυτόχρονα φουντώνουν οι ειδήσεις που θέλουν το νέο μνημόνιο - δώρο από τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να βρίσκεται ante portas. Βάση του νέου αυτού Μνημονίου θα αποτελέσει το σχέδιο για μεταρρύθμιση του Ελληνικού κράτους. Άλλωστε, ο Γερμανός υπουργός φέρεται να πιστεύει πως «οι Έλληνες δεν έχουν κράτος» και ότι «απαιτείται αναδόμηση εκ βάθρων». Το νέο Μνημόνιο θα προβλέπει δάνειο ύψους από 10 έως 20 δισ. ευρώ, δεν θα περιλαμβάνει άμεσα εισπρακτικά μέτρα και θα έχει «ρήτρα μεταρρυθμίσεων» με αυστηρό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής μέχρι το 2017.

Καταρτίζεται από ειδική ομάδα του γερμανικού δημοσίου με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος και πρόκειται να συμπεριληφθεί στο υπό διαμόρφωση μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 2014-2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα έχει προετοιμαστεί από τον επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ.

Η ουσία είναι ότι η Ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του Βερολίνου και των Βρυξελλών- την ώρα που ο ρόλος του ΔΝΤ φαίνεται να περιορίζεται.

Η Γερμανία μέσα από το νέο αυτό δάνειο που δεν θα περιλαμβάνει την ονομασία Μνημόνιο για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, θα συνεχίσει να έχει τον κύριο λόγο στις εξελίξεις της Ελληνικής οικονομίας και να ελέγχει απόλυτα τη χώρα. Μια χώρα που μπορεί να μην βρίσκεται στον κατάλογο των αποτυχημένων χωρών όπως τις περιγράψαμε παραπάνω, αλλά που έχει όλα τα χαρακτηριστικά τους και ιδιαίτερα αυτό της παρέμβασης εξωτερικών πολιτικών παραγόντων, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Γερμανικού.
Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Ο υπουργός Άμυνας της Γεωργίας Irakli Alasania δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα έχει αποφασίσει να συμμετάσχει στην «Δύναμη Ταχείας Αντιδράσεως» του ΝΑΤΟ ( NRF ), το 2015 με την οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ.

Η απόφαση αυτή της Γεωργίας ανακοινώθηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ Knud Bartels, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του στη χώρα του Νοτίου Καυκάσου.

Ο Νατοϊκός αξιωματούχος, πραγματοποίησε συνομιλίες με την γεωργιανή ηγεσία σχετικά με την ασφάλεια, την συνεργασία και τη συμμετοχή της Γεωργίας στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

«Έχει ήδη αποφασιστεί ότι η Γεωργία θα γίνει μέλος της «Δύναμης Ταχείας Αντιδράσεως» του ΝΑΤΟ το 2015 και το κράτος χορηγός της έχει ήδη επιλεγεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξασφαλίσουν την ετοιμότητα, από κοινού με τις νατοϊκές δυνάμεις για την παροχή ταχείας αντίδρασης σε περίπτωση κρίσης», δήλωσε ο Alasania.

Ο Bartels δήλωσε στον γεωργιανό τύπο ότι η Γεωργία έχει σημειώσει σταθερή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις του αμυντικού τομέα, επιτρέποντας την συνεργασία μεταξύ της Γεωργίας και του ΝΑΤΟ.

Η νατοϊκή δύναμη ταχείας αντιδράσεως (NRF), ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2002, έχοντας στην διάθεση της περίπου 13.000 στρατιώτες υψηλής ετοιμότητας κατανεμημένους σε χερσαίες, εναέριες και ναυτικές δυνάμεις «ειδικών δράσεων» που η Συμμαχία δύναται να αναπτύξει ταχύτατα όπου απαιτηθεί, σύμφωνα με τις εντολές του ΝΑΤΟ.

Σχόλιο: Η προσθήκη του γεωργιανού στρατού στην νατοϊκή δύναμη ταχείας αντιδράσεως (NRF), αποτελεί τρόπο τινά τον «προάγγελο» της πιθανής εισόδου της χώρας στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν με κάθε τρόπο την στενότερη συνεργασία με την Γεωργία στα πλαίσια της διεθνής πολιτικής τους. Από την άλλη πλευρά η κίνηση αυτή για την Ρωσία αποτελεί «κόκκινο πανί», διότι τοποθετεί την Γεωργία apriori στο δυτικό συνασπισμό, «φέρνοντας» το ΝΑΤΟ στην «αυλή» της. Υπενθυμίζουμε απλά ότι η Οσσετία και η Αμπχαζία θα αποτελέσουν τις περιοχές «κλειδιά», στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας.Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας και της Αιγύπτου συζητούν το ενδεχόμενο διοργάνωσης κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, αναφέρει το έγκυρο πρακτορείο «Interfax» αναφερόμενο σε δήλωση του Ρώσου υπουργού Άμυνας Sergei Shoigu, σχετικά με τα αποτελέσματα της συνεδρίασης στην Μόσχα των Υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών «δύο συν δύο».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, Μόσχα και Κάιρο συμφώνησαν επίσης να επιταχυνθούν οι εργασίες για την προετοιμασία της συμφωνίας σχετικά με τη στρατιωτικό - τεχνική συνεργασία.

«Συμφωνήσαμε, επίσης, να επιταχυνθεί η προετοιμασία των απαραίτητων προεργασιών για την υπογραφή συμφωνίας που θα δώσει μια επιπλέον ώθηση στην ανάπτυξη των αμυντικών σχέσεων μας», δήλωσε Shoigu.
Ο Ρώσος ΥΠΑΜ τόνισε για το ίδιο θέμα ότι η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Αιγύπτου θα πρέπει να διαθέτει μια στέρεη νομική βάση.

«Αυτό οφείλεται στις κοινές απειλές και προκλήσεις και για τις 2 χώρες, με προεξάρχουσα την τρομοκρατία», δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα συνεργαστεί στενά (με την Αίγυπτο) για να εξασφαλιστεί ότι στα χέρια «εγκληματικών στοιχείων» δεν «πέσει» ούτε ένα όπλο μαζικής καταστροφής».

Σχόλιο: Η επίσκεψη έρχεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Αιγύπτου με την παραδοσιακή σύμμαχο της, τις ΗΠΑ, περνούν φάση μεγάλης κρίσης, λόγω της μείωσης της αμερικανικής βοήθειας στο Κάιρο, μετά την ανατροπή του πρώην ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από το στρατό.
Γεωπολιτικά, η διενέργεια κοινών στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ Ρωσίας και Αιγύπτου, ο πιθανότατος ελλιμενισμός ρωσικών πυρηνοκίνητων μονάδων επιφανείας και πυρηνικών υποβρυχίων, π.χ. στην Αλεξάνδρεια «φέρνει» του Ρώσους ξανά στα «παλιά τους λημέρια», κοντά στην διώρυγα του Σουέζ και την Μ.Ανατολή. Αυτό προοιωνίζει μια αλλαγή του «γεωπολιτικού χάρτη» της ΝΑ Μεσογείου, που γνωρίζαμε έως σήμερα.
Από την άλλη πλευρά η Αίγυπτος αντιμετωπίζει σοβαρό θέμα με τον εφοδιασμό του πληθυσμού της και η Ρωσία είναι μεγάλος παραγωγός σιτηρών, τα οποία έχουν υψηλές τιμές στην παγκόσμια αγορά, αυτήν την δεδομένη στιγμή. Προφανώς η Αίγυπτο θα επιδιώξει την εξασφάλιση προνομιακών τιμών στις εισαγωγές σιτηρών με την ρωσική πλευρά.


Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα πρόκειται να μεταβεί αύριο το πρωί στο μέγαρο Κυρηνάλιο για να υποβάλει την παραίτησή του, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας της κυβέρνησης.

Λίγα λεπτά πριν ανακοινωθεί η απόφαση του Λέτα, η ηγετική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) ενέκρινε την εισήγηση του Ματέο Ρέντσι με 136 «ναι», 16 «όχι», και 2 αποχές.

Ο γραμματέας των Δημοκρατικών ζήτησε να αντικαταστήσει τον Ενρίκο Λέτα, ως επικεφαλής μιας νέας κυβέρνησης η θητεία της οποίας πρόκειται να διαρκέσει μέχρι το 2018.

Σε λίγη ώρα πρόκειται να δοθεί συνέντευξη τύπου από τον γραμματέα της Νέας Κεντροδεξιάς και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Λέτα, του Αντζελίνο Αλφάνο. Σήμερα το βράδυ θα συνεδριάσει και η ηγετική ομάδα του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια.

Μένει να φανεί αν ο Ιταλός πρόεδρος Ναπολιτάνο θα ζητήσει από τον Ενρίκο Λέτα να μεταβεί στην βουλή και στην γερουσία για να εξακριβώσει αν διαθέτει ακόμη την στήριξη του κοινοβουλίου ή αν θα προτιμήσει να ξεκινήσει αμέσως διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλιο ιστολογίου: Η συγκεκριμένη εξέλιξη μόνο ως θετική δεν μπορεί να εκληφθεί για την ηρεμία (πολιτική και φυσικά τη νομισματική πορεία του ευρώ) μέσα στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη.


Το πείραμα στην Ελλάδα περνάει τώρα στην εφαρμογή του “big brother”

Έχουν πια αντιληφθεί οι πάντες, πως η Ελλάδα έγινε το εργαστήριο πειραματισμών για για τον έλεγχο των λαών και το «σκάσιμο» της διεθνούς χρηματοπιστωτικής φούσκας πάνω στους λαούς, προς όφελος της διεθνούς ελίτ.

Μετά την μη προβολή οποιασδήποτε αντίστασης της ελληνικής κοινωνίας και της πλήρους παράδοσής της στους δανειστές και στις επιθυμίες της Γερμανίας, τώρα περνάμε στη φάση εφαρμογής του Οργουελικού συστήματος «big brother”.

Χθες, η ελληνική ελίτ, ανακοίνωσε πως μεγάλο μέρος των συναλλαγών των απλών πολιτών (όχι φυσικά και της ελίτ), θα περνούν στους κεντρικούς υπολογιστές του καθεστώτος, ώστε αυτόματα να παρακολουθούνται από το καθεστώς.

Αυτό, εκτιμούμε, πως είναι η πρώτη φάση του πειράματος και εφόσον δεν υπάρξουν και τώρα αντιδράσεις, αναμένουμε στο μέλλον κλιμάκωση της εφαρμογής του μέτρου, ώστε να συμπεριλάβει κάθε συναλλαγή, με απώτερο στόχο την πλήρη κατάργηση της κυκλοφορίας του χρήματος και τη διενέργεια όλων των συναλλαγών ψηφιακά, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των κεντρικών κομπιούτερς του καθεστώτος.

Ο ελληνικός λαός λοιπόν με την αδράνειά του, προετοιμάζει το μέλλον του big brother όλης της ανθρωπότητας. Τουλάχιστον πρωτοπορούμε έστω και αρνητικά.

ΥΓ. Αλήθεια, γιατί δεν ακούμε προτάσεις για χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας με στόχο την υλοποίηση της Άμεσης Δημοκρατίας;
Γιατί δηλαδή να χρησιμοποιείται η ψηφιακή τεχνολογία προκειμένου μόνο να ελέγχει το καθεστώς το λαό, και όχι ο λαός το καθεστώς;
Γιατί άραγε;


Σχόλιο ιστολογίου: Τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα έχουν τελειώσει στην Ελλάδα, όπου γίνεται μαζική καταπάτηση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτικών, προκειμένου να... ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της τρόικα!!! Και όμως, κανένα κόμμα του ελληνικού κοινοβουλίου δεν προστρέχει να καταγγείλει με βάση το διεθνές δίκαιο την μαζική αυτή παρανομία και καταπάτηση ύπαρξης και λειτουργίας κράτους και των πολιτών του!!! 
Ο ελληνικός λαός, προδομένος, στον έσχατο βαθμό, από εκείνους που επέλεξε να τον προστατεύσουν, παρακολουθεί βουβός τα όσα εξελίσσονται και το εθνικό δράμα που λίαν συντόμως θα μετατραπεί σε εθνική καταστροφή τεραστίων διαστάσεων. 
Η χώρα μεταβάλλεται σε χώρο, οι πολίτες σε ομήρους και κάθε έννοια δικαίου και δημοκρατίας καταπατώνται με εντολές της τρόικα που εκτελούν (υπαινισσόμενοι δυσφορία) οι πολιτικοί εκπρόσωποι των πολιτών. 
Ποιά θα είναι η εξέλιξη των όσων σήμερα συμβαίνουν κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, παρά τον μαζικό και συντονισμένο ψυχολογικό πόλεμο που γίνεται στη χώρα. Οι κλέφτες βιάζονται να αρπάξουν όσα προλάβουν και να θέσουν -υπό καθεστώς πολυσύνθετων νομικών θεμάτων- ολόκληρη τη χώρα σε ομηρία - αποικία, αναβάλλοντας στο άπειρο την επαναφορά και λειτουργία της Ελλάδας σε μία φυσιολογική χώρα... 
Όλοι πλέον περιμένουν τον αστάθμητο παράγοντα που θα έχει τη δύναμη να αναστρέψει τα γεγονότα...


Επικίνδυνα πειράματα με την κρατική κυριαρχία
Στόχος ο ταυτόχρονος έλεγχος και της Ελλάδας
Δημιουργούν πρωτότυπα κράτη με χαρακτηριστικά αποικίας που θα ελέγχουν οι "προστάτες"

Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος

Μία λύση όπως αυτή που περιγράφει το Κοινό Ανακοινωθέν είναι πολύ χειρότερη και από την καθαρή διχοτόμηση και από το σημερινό status quo. Μπορεί ασφαλώς μία μειοψηφία να διεκδικεί περιορισμούς στην άσκηση της κυριαρχίας της πλειοψηφίας σε διάφορα θέματα και ειδικές ρήτρες προστασίας. Αλλά δεν είναι λογικό αυτές οι πρόνοιες να οδηγούν σε πλήρη κατάργηση του δικαιώματος της πλειοψηφίας να κυβερνά, δηλαδή της Δημοκρατίας!
Η απόλυτη ισότητα πλειοψηφίας – μειοψηφίας που προβλέπει ρητά και με όλους τους τρόπους η «κοινή δήλωση» Έρογλου – Αναστασιάδη, οδηγεί πρακτικά είτε σε μη κράτος, σε δημιουργία δηλαδή προϋποθέσεων μίας νέας Βοσνίας στο νησί, είτε σε κράτος κυβερνώμενο από ξένους διαιτητές, όπως προέβλεπε το σχέδιο Ανάν.
Οι Χριστόφιας και Ταλάτ είχαν καταλήξει σε ένα μείγμα και ζουρλομανδύα και διαιτησίας ξένων!

Οι Ελληνοκύπριοι έχουν δύο δυνατότητες. Η μία να διεκδικήσουν ένα ενιαίο κράτος που θα διατηρεί τα βασικά χαρακτηριστικά του κράτους, αναγνωρίζοντας έστω ευρύτατα δικαιώματα στους τουρκοκύπριους. Η δεύτερη είναι να αναζητήσουν ένα οδυνηρό μεν, αλλά πολιτισμένο διαζύγιο από τη μειονότητα.
Αυτό που πάνε να κάνουν είναι το χειρότερο δυνατό: διατηρούν μία εσωτερική δομή διχοτόμησης, αλλά καταργούν τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά κράτους υπό τα οποία διαβιούν σήμερα. Αλλά, χωρίς κανονικό κράτος δεν μπορεί να υπάρξει καμία προστασία για τους ελληνοκύπριους στο νησί. Χωρίς κράτος, ο ελληνικός πληθυσμός που το κατοικεί εδώ και χιλιάδες χρόνια θα αρχίσει να το εγκαταλείπει, όπως ήδη άλλωστε κάνουν σε όλο και μεγαλύτερους αριθμούς οι πιο μορφωμένοι, ενεργητικοί και νέοι Έλληνες από την Κύπρο και από την Ελλάδα. Και όσοι μείνουν θα χρησιμεύσουν ως όμηροι για τον έλεγχο της Ελλάδας.

Η γεωπολιτική του Κυπριακού
Αν «όλα πάνε καλά», αφενός με τους Κύπριους, αφετέρου με τους Τούρκους και τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, τότε το όλο αυτό «κράτος» προορίζεται από τις ΗΠΑ, μαζί με όσους κατοίκους του δεν διαλέξουν την φυγή, να γίνει αναπόσπαστο τμήμα μίας υπό διαμόρφωση ζώνης αμερικανο-ισραηλινο-τουρκικής κυριαρχίας στην ανατολική Μεσόγειο και τη Νότια Ευρώπη, που θα αποκλείσει οριστικά κάθε ρωσική παρουσία στην περιοχή και θα παρεμβληθεί μεταξύ Μέσης Ανατολής και Ευρώπης. Μία Κύπρος προτεκτοράτο, που θα αποβεί επίσης χρησιμότατος μοχλός εκβιασμού και ελέγχου της μητροπολιτικής Ελλάδας. Πιθανά «σενάρια» εκδίωξης Ελλάδας ή και Κύπρου από το ευρώ ή και την ΕΕ θα μπορούσαν να συγκλίνουν στην ίδια κατεύθυνση.

Η Αθήνα θα παραμείνει σε κάθε περίπτωση εσαεί όμηρος μίας παρόμοιας, εξωφρενικής «λύσης» του Κυπριακού, γιατί καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορεί να μείνει αδιάφορη απέναντι στην τύχη των Ελλήνων της Κύπρου. Αλλά η τύχη αυτή θα είναι αποκλειστικά στα χέρια των «προστατών», των διεθνών «νταβατζήδων» και της Τουρκίας, αν οι Κύπριοι στερηθούν της προστασίας «κανονικού» κράτους, ενός κράτους δηλαδή δημοκρατικού, όπου θα ισχύει -στα κεντρικά τουλάχιστον θέματα- ο κανόνας της πλειοψηφίας και κράτους που διαθέτει δικό του στρατό και δικαίωμα αυτοάμυνας, το πιο βασικό δηλαδή από τα δικαιώματα που αναγνωρίζει ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ στα κράτη – μέλη του.
Αν δεν υπάρχουν αυτά, το μόνο που θα μπορούν να κάνουν οι Έλληνες της Κύπρου και η κυβέρνηση της Αθήνας, θα είναι να γλείφουν γονατιστοί τις μπότες όλων των μεγάλων δυνάμεως μήπως και τους λυπηθούν. Και η Κύπρος, που υπήρξε πρωτοπόρος στον παγκόσμιο ξεσηκωμό κατά της αποικιοκρατίας, θα γίνει τώρα πρωτοπόρος στην υποδούλωση των Ελλήνων.

Η Κύπρος του Αναστασιάδη, όπως δυστυχώς και η Ελλάδα των Μνημονίων, θυμίζει τώρα την εποχή των ελληνιστικών βασιλείων που οι ολιγάρχες παρέδιδαν αυτοβούλως στους ρωμαίους, με την ελπίδα, που δεν επιβεβαιωνόταν πάντα, ότι αυτοί θα τους αφήσουν τις περιουσίες τους ή και θα τους αναθέσουν πάλι τη διοίκηση των νέων κτήσεών τους.
Ο ελληνικός λαός, μετά από μία παρατεταμένη περίοδο επίχρυσης παρακμής και σαπίλας, τείνει τώρα να γίνει άβουλο πιόνι στα χέρια απολύτως διεφθαρμένων «ηγετών» που δρουν υπό την καθοδήγηση και για λογαριασμό ξένων δυνάμεων.

Η στρατηγική των τετελεσμένων
Ο διεθνής παράγων και η εσωτερική ολιγαρχία έχουν βγάλει τα διδάγματά τους από την εμπειρία του 2004. Τώρα δεν υποτιμούν τον αντίπαλο, δεν περιφρονούν την αντίσταση που ενδεχομένως μπορεί να προβάλει τελικά ο κυπριακός λαός. Έρχονται με πολύ καλύτερα επεξεργασμένη τακτική και στρατηγική.

Ένα στοιχείο αυτής της τακτικής είναι τα τετελεσμένα. Το έπραξαν στον οικονομικό τομέα, αιφνιδιάζοντας τους πάντες με το «κούρεμα» καταθέσεων, το κάνουν κι εδώ. Ήδη, πολύ προτού φτάσουμε στα δημοψηφίσματα, στην αρχή της διαδικασίας, ο Αναστασιάδης υπέγραψε με τη μορφή κοινής δήλωσης, το περίγραμμα το σχεδίου λύσης, ειδικά τα σημεία εκείνα που καταργούν τον κυρίαρχο, ανεξάρτητο και δημοκρατικό χαρακτήρα του κράτους, αναγνωρίζουν συνιστώντα κράτη και το θεμελιώδες αποικιακό χαρακτήρα της λύσης. Αυτό το χαρτί θα μείνει ανεξαρτήτως της τελικής η μη απόρριψης σε δημοψήφισμα, δυσχεραίνοντας οποιαδήποτε αυριανή αμφισβήτηση του αποικιακού χαρακτήρα της λύσης.

Είναι επίσης πιθανό ότι θα έχουμε, αν το επιτρέψει η τουρκική ανελαστικότητα, και μία προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού στα χαρτιά, με την επαναφορά της πρότασης επιστροφής της Αμμοχώστου, με την οποία θα επιδιωχθεί:
- να λυθεί το Κυπριακό επί χάρτου, με την άρση κάθε αποκλεισμού των κατεχομένων
- να καταρρεύσει το εσωτερικό μέτωπο αντίστασης
- να εμφανιστεί η Τουρκία ως φιλειρηνική δύναμη και να αθωωθεί για την εισβολή και κατοχή της μισής Κύπρου
- να αφοπλιστούν Κύπρος και Ελλάδας από το ισχυρότερο διπλωματικό όπλο τους, όσα από τα «μικρά βέτο» του Παπαδόπουλου στην τουρκική ενταξιακή πορεία παραμένουν ενεργά

Καθώς η οικονομική κατάσταση θα χειροτερεύει και το Μνημόνιο θα αδυνατίζει οικονομικά και θα αφοπλίζει νομικά το κυπριακό κράτος, στον πληθυσμό θα αρχίσουν να λένε ότι πρέπει να συγκατατεθεί στη λύση του Κυπριακού για να μπορέσει επιτέλους να έχει ωφελήματα από τους υδρογονάνθρακες.

Οικονομικά συντετριμμένος, σε βαθιά σύγχυση και πανικό, εξαιτίας της απίστευτης έκτασης της προδοσίας των ηγετών του (το απίστευτο των όσων συμβαίνουν και ειδικά όσων κάνει ο Αναστασιάδης είναι τελείως κεντρικό στοιχείο του εξαιρετικά σύνθετου ψυχολογικού πολέμου που διεξάγεται), συγκλονισμένος από τα όσα συμβαίνουν σε Κύπρο και Ελλάδα, αναμένουν ότι ο Κυπριακός λαός θα καταλήξει τελικά να βάλει ο ίδιος τη θηλιά στον εαυτό του, προσυπογράφοντας την αυτοκτονία του κράτους του, που κέρδισε με αίμα των αγωνιστών της ΕΟΚΑ και όσων αντιστάθηκαν στο χουντικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.
Ελπίζει κανείς, παρ’ όλα αυτά, καθώς το νησί προσεγγίζει στο σημείο μηδέν, να βρεθούν οι δυνάμεις μίας σωτήριας παλλαϊκής έγερσης και στην Κύπρο και στην Ελλάδα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Οι αποταμιεύσεις των 500 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των μακροπρόθεσμων επενδύσεων για την τόνωση της οικονομίας και για την κάλυψη του κενού των τραπεζών που άφησε η κρίση, αναφέρει έγγραφο της ΕΕ που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο Reuters.

Η ΕΕ εξετάζει τρόπους για να περιορίσει την υψηλή εξάρτηση της ένωσης των 28 από την τραπεζική χρηματοδότηση και να βρει άλλους τρόπους χρηματοδότησης μικρών επιχειρήσεων, έργων υποδομής και άλλων επενδύσεων.

«Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έχουν περιορίσει την ικανότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου να διοχετεύει κεφάλαια στην πραγματική οικονομία, ιδιαίτερα σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις», αναφέρει το έγγραφο της ΕΕ.

Η Κομισιόν θα ζητήσει από τις ασφαλιστικές εποπτικές αρχές της ένωσης στο β΄ εξάμηνο για συμβουλή σχετικά με ένα ενδεχόμενο νομοσχέδιο «για την κινητοποίηση περισσότερων προσωπικών αποταμιεύσεων για μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση», τονίζει το Reuters επικαλούμενο το έγγραφο.

Οι τράπεζες έχουν εκφράσει παράπονα ότι συναντούν εμπόδια στο να δανείσουν στην οικονομία λόγω των κανόνων που υιοθετήθηκαν μετά από την κρίση και που τους υποχρεώνουν να διακρατούν πολύ μεγαλύτερα ποσά για κεφάλαια και ρευστότητα.

Το έγγραφο επισημαίνει ότι «η καταλληλότητα» των ευρωπαϊκών κανόνων για τα κεφάλαια και τη ρευστότητα αναφορικά με την μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, θα εξεταστούν στα επόμενα δύο χρόνια, μια διαδικασία που πιθανώς θα ελεγχθεί στις ΗΠΑ και αλλού για να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι τράπεζες της ΕΕ να κερδίζουν ένα αθέμιτο πλεονέκτημα.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα ολοκληρώσει επίσης μια μελέτη μέχρι το τέλος του έτους σχετικά με τη σκοπιμότητα της καθιέρωσης ενός λογαριασμού ταμιευτηρίου της ΕΕ, ανοιχτό σε άτομα των οποίων τα κεφάλαια μπορούν να συγκεντρωθούν και να επενδυθούν σε μικρές επιχειρήσεις.

Η Κομισιόν σχεδιάζει επίσης να εξετάσει φέτος εάν χρειάζονται αλλαγές για να βοηθηθούν μικρές επιχειρήσεις, με τη δημιουργία μιας ρευστής και διαφανούς δευτερογενούς αγοράς για τις συναλλαγές εταιρικών ομολόγων στην ΕΕ.

Επίσης επιδιώκει να αναζωογονήσει την αγορά τιτλοποίησης, η οποία συγκεντρώνει δάνεια όπως τα στεγαστικά, σε ομόλογα τα οποία οι τράπεζες μπορούν να πουλήσουν για να συγκεντρώσουν κεφάλαια για τις ίδιες ή για εταιρείες.

Το έγγραφο αναφέρει πως η Κομισιόν «θα λάβει υπόψη της τις πιθανές μελλοντικές αυξήσεις της ρευστότητας από ορισμένα τιτλοποιημένα προϊόντα», όταν πρόκειται να οριστικοποιήσει έναν νέο κανόνα για το ποια assets μπορούν να τοποθετούν οι τράπεζες στα νέα «μαξιλάρια» ρευστότητας. Αυτό σηματοδοτεί μια πιθανή χαλάρωση του προσδιορισμού των επιλέξιμων assets από το τραπεζικό εποπτικό όργανο της Ένωσης.

Η Κομισιόν θα εξετάσει ακόμη πώς οι κανόνες της ΕΕ αντιμετωπίζουν τα καλυμμένα ομόλογα μέχρι το τέλος του έτους, σε μια κίνηση που θα χαιρετηθεί από τη Δανία, με την μεγάλη αγορά της σε ομόλογα που χρησιμοποιούνται από τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν στεγαστικά δάνεια.

Άλλα βήματα για την τόνωση της χρηματοδότησης στην ΕΕ, περιλαμβάνουν βήματα για την ενίσχυση της χρηματοδότησης, όπου πολλοί άνθρωποι συμβάλλουν με σχετικά μικρά ποσά για τη δημιουργία ενός σημαντικού pool χρηματοδότησης.

Το έγγραφο αναφέρει πως οι επενδυτές και οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν επίσης ένα ρόλο και θα προτείνει μια αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ αναφορικά με τα δικαιώματα των μετόχων «για να διασφαλίσει την καλύτερη δημοσιοποίηση της εμπλοκής και των δικαιωμάτων ψήφου των θεσμικών επενδυτών».

Πηγή Capital

Σχόλιο ιστολογίου: Ευτυχώς που έχουμε καπιταλισμό και δεν κινδυνεύουμε να έχουμε μισθούς πείνας, άδειους τραπεζικούς λογαριασμούς και να μείνουμε χωρίς σπίτι... Ευτυχώς που ο Σαμαράς είναι πατριώτης, λαϊκός άνθρωπος και δεξιός και η πατρίδα μας δεν κινδυνεύει. Για σκεφτείτε να μην είχαμε καπιταλισμό και ο Σαμαράς να μην ήταν πατριώτης... Τι θα μας είχε συμβεί, άραγε...;


Απούσα η ελληνική κυβέρνηση, ίσως επειδή και η ίδια είναι μεταλλαγμένη...

Σημαντικά ερωτηματικά για την ακεραιότητα της ελληνικής θέσης ενάντια στα μεταλλαγμένα προκαλεί η σημερινή στάση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Για αδιευκρίνιστο λόγο, ο κ. Βενιζέλος δεν συνυπέγραψε την επιστολή 12 Ευρωπαίων Υπουργών*, με την οποία καλούν τον Επίτροπο Υγείας Μποργκ να αποσύρει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έγκριση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού 1507.

Στην επιστολή τους, οι 12 Υπουργοί τονίζουν τις νομικές, πολιτικές και επιστημονικές ανησυχίες γύρω από την έγκριση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού, ενώ επαναλαμβάνουν και την έντονη αντίθεση σημαντικής πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών σε αυτή. Από την επιστολή αυτή απουσιάζουν οι υπογραφές του Έλληνα Υπουργού και άλλων έξι κρατών που είχαν επίσης απορρίψει την πρόταση στην ψηφοφορία της 11ης Φεβρουαρίου, που διεξήχθη στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Είναι η δεύτερη ευκαιρία που χάνει ο κ. Βενιζέλος να κλείσει την πόρτα της Ευρώπης στα μεταλλαγμένα, μέσα σε λίγες ημέρες. Ήδη, αν και είχε καταψηφίσει την πρόταση στη σχετική ψηφοφορία της 11ης Φεβρουαρίου, δεν ζήτησε την απόσυρση της πρότασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ιδιότητά του ως προεδρεύοντος του Συμβουλίου. Έτσι έχασε μία ουσιαστική πρώτη ευκαιρία να ηγηθεί μίας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας που τελικά λαμβάνουν άλλοι ερήμην του.
«Η αδράνεια του κ. Βενιζέλου να αναλάβει πρωτοβουλίες για την απόρριψη του μεταλλαγμένου καλαμποκιού στην Ευρώπη προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά. Η Ελλάδα στο παρελθόν, εκτός από τη σταθερά αρνητική θέση της στην απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών, έχει αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Περιμένουμε ο κ. Βενιζέλος να ανταποκριθεί στη βούληση της πλειονότητας των Ελλήνων καταναλωτών που δεν θέλουν τα μεταλλαγμένα στο πιάτο τους»,
δήλωσε η Έλενα Δανάλη, Υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη Βιώσιμη Γεωργία.

Έπειτα από την καταψήφιση της πρότασης για έγκριση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού 1507 από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Greenpeace καλεί τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για την απόσυρση της πρότασης για έγκριση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού και να στηρίξει αντίστοιχες κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

* Την επιστολή υπογράφουν οι Υπουργοί της Αυστρίας, Βουλγαρίας, Κύπρου, Γαλλίας, Ουγγαρίας, Ιταλίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Λουξεμβούργου, Πολωνίας, Σλοβενίας και Μάλτας.


Το Βερολίνο απαιτεί γρήγορο "ξεκαθάρισμα" για Κυπριακό και Σκόπια
Ο γκρίζος ρόλος της Γερμανίας αρχίζει να ξεκαθαρίζει και να γίνεται επικίνδυνος για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα
Η κυβέρνηση Σαμαρά θεατής της σχεδιασμένης εθνικής καταστροφής που έρχεται ταχύτατα...

Του Σωτήρη Σιδέρη

Σκηνικό εθνικής καταιγίδας διαγράφεται στον ορίζοντα, καθώς επιταχύνονται οι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί της Γερμανίας και των ΗΠΑ που συνεργάζονται βάσει σχεδίου πλέον, με την άμεση εμπλοκή τους στα μεγάλα ζητήματα της Ελλάδας –αν και στο γενικότερο πλαίσιο λειτουργούν ανταγωνιστικά-, με την χώρα μας να υφίσταται πολλαπλές πιέσεις, που κλιμακώνονται ραγδαία, αλλά να δέχεται και απειλές, όπως αποκαλύπτουμε σήμερα, στα Βαλκάνια, στο Κυπριακό και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Το γερμανικό βαλκανικό δόγμα έχει στον πυρήνα του τη θέση ότι τα συμφέροντα της Γερμανίας μπορεί να απειληθούν από πιθανή αποσταθεροποίηση της περιοχής και ένα από τα προβλήματα που μπορεί να απειλήσουν τη σταθερότητα είναι κι αυτό της ονομασίας της ΠΓΔΜ, άρα προβλέπεται επιτάχυνση των διαδικασιών, καθώς το Βερολίνο έχει στείλει αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα από τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι Αμερικανοί, από την πλευρά τους, επιθυμούν «πολιτική και ενεργειακή σταθερότητα» στην Ανατολική Μεσόγειο, πράγμα που διεμήνυσε σε όλους τους τόνους η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα, και για το λόγο αυτό θα «σφυροκοπήσουν» Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία για μία συμφωνία.
Την ίδια στιγμή συντελείται εντυπωσιακή στροφή υπέρ της Τουρκίας από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ τόσο στο Κυπριακό όσο και στο ενεργειακό αλλά και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ η Ελλάδα είναι παθητικός δέκτης των πιέσεων και παρατηρητής των διεργασιών.

Ο γκρίζος ρόλος της Γερμανίας αρχίζει να αποσαφηνίζεται και να γίνεται επικίνδυνος για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα και στα τρία προαναφερθέντα μέτωπα. Η Ελλάδα (όπως και ο Γκρουέφσκι) έχει δεχτεί παρασκηνιακές απειλές από το Βερολίνο για επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Τώρα όμως δέχεται και πιέσεις για να προωθήσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ «μύλος» γίνεται στο Κυπριακό, όπου οι εξελίξεις αναμένεται να είναι δραματικές.

Ένα μείγμα συγκεκριμένων ενεργειών, άλλοτε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, άλλοτε με ενέργειες της Γερμανίας, φέρνει την Ελλάδα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Η τύχη των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα της Αθήνας να το διαχειριστεί. Οι οιωνοί όμως είναι απολύτως απογοητευτικοί, για να μην πούμε εφιαλτικοί. Ιδιαίτερη εξέλιξη υπάρχει στις σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας, που, όπως θα δούμε στη συνέχεια, προοιωνίζονται προβλήματα για την Ελλάδα.

Αυστηρό μήνυμα
Το παζλ των παρασκηνιακών εξελίξεων των τελευταίων μηνών συγκροτείται από σειρά γεγονότων με ιδιαίτερα αρνητικό περιεχόμενο για τη χώρα μας. Αναλυτικά:
Στις 14.11.2013 είχε αποκαλυφθεί από το περιοδικό «Επίκαιρα» απόφαση του Βερολίνου να εμπλακεί ενεργά στις βαλκανικές υποθέσεις, περιλαμβανομένου και του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, μία απόφαση που ενισχύθηκε στρατηγικά με το Μεγάλο Συνασπισμό στη Γερμανία.
Σύμφωνα με αξιόπιστες διπλωματικές πηγές, η Μέρκελ δεν σταμάτησε εκεί. Στις 5 Νοεμβρίου είχε συναντηθεί με τον Μάθιου Νίμιτς και αμέσως μετά με σύμβουλο του Γκρουέφσκι. Λίγες ημέρες αργότερα, περί τα τέλη Νοεμβρίου, το Βερολίνο έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα, το οποίο, κατά τις ίδιες πηγές, απαιτούσε από την ελληνική κυβέρνηση να εργαστεί για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας.
«Η εκκρεμότητα της ονομασίας είναι δυνατόν να αποσταθεροποιήσει την ΠΓΔΜ και αυτό να προκαλέσει ευρύτερη αποσταθεροποίηση, κάτι που είναι αντίθετο με τα γερμανικά συμφέροντα», διεμήνυσε το Βερολίνο, με το γνωστό αλαζονικό ύφος.

Η κατάσταση, ωστόσο, στο τέλος του χρόνου και τους πρώτους μήνες του 2014 δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για να προχωρήσουν οι διεργασίες. Προτεραιότητα ήταν η συμφωνία Βελιγραδίου – Κοσόβου, ένα θέμα που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη κρίση, η αποκατάσταση της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος στην ΠΓΔΜ, αλλά και η αποσαφήνιση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.
Για τους λόγους αυτούς, πρώτα απομονώθηκε η πολιτική Γκρουέφσκι στην ΠΓΔΜ, που αρνείται συμβιβασμό με την Ελλάδα, ώστε να δημιουργηθούν στη συνέχεια οι προϋποθέσεις για επίλυση του θέματος της ονομασίας.
Ακολούθησε η απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Σερβίας – Ε.Ε.
Τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση στην περιοχή επιδεινώθηκε με την κοινωνική εξέγερση στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, ένα κράτος – ζόμπι, που είναι αδύνατον να επιβιώσει περαιτέρω. Η κρίση στη Βοσνία είναι ένα από τα θέματα που επίσης θα επικαλεστούν πολλές χώρες για να οδηγήσουν το γρηγορότερο Ελλάδα και Σκόπια στο τραπέζι των συνομιλιών. Τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και, υπό το πρίσμα αυτό, είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο.

Διπλωματικές πηγές αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν βέβαιο ότι τους επόμενους μήνες θα επιταχυνθούν οι διεργασίες για το θέμα της ονομασίας. Η Ελλάδα έχει κερδίσει χρόνο, θεωρητικά έχει συμμάχους, αλλά αυτά εύκολα αλλάζουν αν δεν υπάρξουν ισχυρές και αποφασιστικές πρωτοβουλίες.
Η ανάμιξη της Γερμανίας δεν προδικάζει τίποτε θετικό για τα Βαλκάνια και η απομόνωση του Γκρουέφσκι δεν σημαίνει αποδοχή των ελληνικών θέσεων. Εξάλλου, καμία χώρα δεν έχει κάνει ποτέ δήλωση κατανόησης της ελληνικής θέσης. Απλώς ζητούν επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας, χωρίς να δηλώνουν ποια λύση θέλουν, αφού μάλλον δεν τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα.
Το Βερολίνο έδειξε τις προθέσεις του καλώντας τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να παρευρεθεί και να συναντηθεί με τον Ν. Γκρουέφσκι στο Μόναχο, στη διάσκεψη για την Ασφάλεια. Η άρνηση του πρωθυπουργού ενόχλησε, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το Βερολίνο, που θεωρεί αδιανόητο ο Έλληνας πρωθυπουργός να μεταβαίνει στη Γερμανία για να πάρει μέρος σε εκδηλώσεις εφημερίδων και να μην μεταβαίνει για να συζητήσει μείζονα προβλήματα της ελληνικής διπλωματίας, αλλά η Ελλάδα να ζητά διεθνή στήριξη. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, σύντομα η ενόχληση του Βερολίνου θα γίνει ορατή με αύξηση των πιέσεων για ανοιχτές διαπραγματεύσεις, είτε στο πλαίσιο του ΟΗΕ είτε στο πλαίσιο της Ε.Ε., τυπική από την ομπρέλα ενός διεθνούς οργανισμού.

Γερμανία – Τουρκία
Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε σε κορυφαίους παράγοντες των Βρυξελλών η αβρότητα με την οποία η Μέρκελ και γενικότερα η γερμανική πολιτική ηγεσία υποδέχθηκαν τον Τούρκο πρωθυπουργό, Τ. Ερντογάν, στο Βερολίνο στις 5 Φεβρουαρίου.
Η τοποθέτηση της καγκελαρίου ότι η ένταξη της Τουρκίας είναι ανοιχτή, δεν είναι κάτι νέο ή ιδιαίτερο. Το περασμένο καλοκαίρι το Βερολίνο είχε επιτεθεί με οξύτητα κατά του Ερντογάν για τη στάση του στα επεισόδια της Κωνσταντινούπολης. Τώρα που ο αυταρχισμός του Ερντογάν είναι πολύ πιο μεγάλος και τα αντιδημοκρατικά μέτρα που παίρνει είναι πολύ χειρότερα από αυτά της κυβέρνησης της Ουκρανίας, το Βερολίνο προτείνει την εντατικοποίηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας!

Η ευρωπαϊκή διπλωματία εκφράζει προβληματισμό κα αγανάκτηση, γιατί η κίνηση της Μέρκελ υπερβαίνει την πολιτική της ΕΕ που έχει τα κριτήρια των ελευθεριών, γενικότερα τα δημοκρατικά στάνταρ πολύ υψηλά στην αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων.
Ο Ερντογάν, αφού «περιπλανήθηκε» ανά τον κόσμο, υποβάλλοντας αίτηση ακόμη και για την ένταξη της Τουρκίας στους «Πέντε της Σαγκάης» για να «τιμωρήσει» την ΕΕ για τη στασιμότητα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, επέστρεψε στην ευρωπαϊκή κοίτη ζητώντας τη βοήθεια της Μέρκελ, η οποία ανταποκρίθηκε. Η καγκελάριος δήλωσε ότι υποστηρίζει την αποδέσμευση των κεφαλαίων 23 (δικαστικό σύστημα και θεμελιώδη δικαιώματα) και 24 (ελευθερία, δικαιοσύνη και ασφάλεια), τα οποία είχε μπλοκάρει η Κύπρος λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής του 37% του νησιού.
«Είμαι υπέρ της απεμπλοκής των κεφαλαίων 23 και 24», δήλωσε συγκεκριμένα η Άνγκελα Μέρκελ.
Παράλληλα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ – Βάλτερ Στάινμαγερ, ανέφερε ότι: «Η πόρτα παραμένει ανοιχτή για την Τουρκία. Είμαστε μεταξύ εκείνων που λένε ότι ίσως είναι καλύτερο πρώτα να ανοίξουν τα κεφάλαια 23 και 24, σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη, και στη συνέχεια να ξεκινήσει μία σοβαρή και βιώσιμη συζήτηση σχετικά με την παρούσα κατάσταση στην Τουρκία».

Υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παγώσει το άνοιγμα 8 κεφαλαίων, λόγω της άρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, σύμφωνα με το οποίο οφείλει να παρέχει πρόσβαση στα προϊόντα που προέρχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της. Επίσης, η Γαλλία (για δικούς της λόγους) και η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν παγώσει άλλα 11 κεφάλαια. Συνολικά 19 κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίξουν αν δεν συναινέσουν οι δύο αυτές χώρες. Προφανέστατα η Μέρκελ δεν έκανε καμία αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι δηλώσεις των Γερμανών είναι απολύτως υποτιμητικές και για την Κύπρο, που τελεί υπό τουρκική κατοχή και έχει σοβαρούς λόγους να μπλοκάρει τα συγκεκριμένα κεφάλαια, αλλά και για την Ελλάδα, που έχει την Προεδρία της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο.
Η Αθήνα, όπως πάντα, όχι μόνο δεν αντέδρασε, αλλά ούτε καν σχολίασε το τελευταίο διάστημα την αντιδημοκρατικά καταιγίδα στην Τουρκία. Στο προσκήνιο όμως η Τουρκία ήταν η πρώτη που ζήτησε την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και από την Ελλάδα.
Δεν έχει γίνει γνωστό τι απάντησε η Ελλάδα, είναι όμως αδιανόητο η Αθήνα να ζητήσει να ξεμπλοκαριστούν κεφάλαια που έχει μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό έλειπε…

Ερωτήματα και ανησυχίες
Πιθανόν η κατάσταση στην περιοχή, η κρίση στην Ουκρανία και το Κυπριακό, να αποτελούν στοιχεία αλλαγής της γερμανικής πολιτικής έναντι της Άγκυρας. Αυτό όμως δεν είναι ευχάριστο για την Ελλάδα. Εξάλλου, τα ελληνικά συμφέροντα δεν ταυτίζονται με τα γερμανικά, το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει.
Η περίεργη σιωπή της Αθήνας προκαλεί εύλογα ερωτήματα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι παρατηρητής εξελίξεων που συμβαίνουν μακριά της, σε άλλη ήπειρο. Αφορούν στα στενά εθνικά της συμφέροντα και η στάση της προκαλεί ανησυχία.

Η στροφή όμως δεν αφορά μόνο στη Γερμανία. Αξιόπιστες πηγές σημειώνουν ότι οι Άγγλοι, οι Σουηδοί, οι Ισπανοί και οι Ιταλοί (πιο διακριτικά) φέρονται να ανησυχούν μήπως «χαθεί» η Άγκυρα για τα δυτικά συμφέροντα. Αυτό το κλίμα δημιουργούνταν πάντα όταν προετοίμαζαν το έδαφος για «παροχές» στην Τουρκία.

Τέτοια υποκρισία δεν έχει προηγούμενο, γιατί όλες αυτές οι χώρες έχουν στενή σχέση με την Τουρκία και ξέρουν ότι η γείτων υπηρετεί και εξυπηρετεί πάντα τα δυτικά συμφέροντα, με τον δικό της τρόπο φυσικά.
Κατά συνέπεια, η στροφή των τελευταίων εβδομάδων υποκρύπτει άλλα σχέδια που σίγουρα αφορούν, πέραν των άλλων, και στο Κυπριακό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ουάσινγκτον, αφού μόλις προ μηνών είχε «οργιστεί» για τη συνεργασία του τουρκικού κράτους – παρακράτους με ακραίες ισλαμικές οργανώσεις στη Συρία, εμφανίζεται τώρα και πάλι υπέρ του κ. Ερντογάν.
Δεύτερη υποκρισία, καθώς μόλις προ ημερών οργίαζαν οι καταγγελίες στην Άγκυρα ότι με κρατική ανοχή μεταφέρονται όπλα σε οργανώσεις που πρόσκεινται στην αλ Κάιντα. Οι ΗΠΑ είναι που πρωταγωνιστούν στην επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό και οι πιέσεις θα ενταθούν, είναι βέβαιο, με βάση έμπειρους διπλωμάτες.

Όλα αυτά όμως έχουν στον πυρήνα τους τα κυοφορούμενες μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές. Ο έλεγχος της Ουκρανίας και η απόσπαση έστω και τμήματός της από τους Δυτικούς, το Κυπριακό και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, είναι επαρκείς λόγοι για να επιταχυνθούν οι εξελίξεις. Προφανώς δεν είναι συμπτωματικό ότι γίνονται προσπάθειες να αποκατασταθούν οι σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας τη στιγμή που οι πιέσεις για επίλυση του Κυπριακού γίνονται ασφυκτικές.
Η Γερμανία είναι και εδώ παρούσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Βερολίνο έχει διαμηνύσει στη Λευκωσία ότι προτίθεται να χρηματοδοτήσει έργα υποδομής στο τομέα της ενέργειας και φυσικά να «βοηθήσει» την Κυπριακή Δημοκρατία και στις διαπραγματεύσεις για το πολιτικό πρόβλημα και στην ανασυγκρότηση της οικονομίας.
Είναι επίσης γνωστό στο παρασκήνιο ότι στο Κυπριακό ναι μεν οι ΗΠΑ είναι το «πρώτο βιολί», αλλά καμία λύση, ακόμη και η διαπραγμάτευση, δεν μπορεί να ευοδωθεί αν δεν εμπλακεί η ΕΕ. Και το Βερολίνο είναι γνωστό ότι εμπλέκεται.

Στο σύνολό τους οι εξελίξεις αυτές είναι βέβαιο ότι στον έναν ή στον άλλο βαθμό θα επηρεάσουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ιδιαίτερη συζήτηση γίνεται στο παρασκήνιο για μία λύση – πακέτο στην Ανατολική Μεσόγειο που να περιλαμβάνει και το δύσκολο σταυρόλεξο των ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου – Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι θέμα χρόνου όλα αυτά να γίνουν επείγοντα θέματα, ακριβώς επειδή όλες οι μεγάλες δυνάμεις κινούνται δραστικά και απολύτως αποφασιστικά με ευρύ μέτωπο.

ΥΓ: Καλώς να υποδεχθεί ο κ. Σαμαράς και οι υπουργοί του τα επόμενο διάστημα στην Αθήνα τον τουρκοκύπριο διαπραγματευτή Κουντρέτ Οζαρσάι, για να σταματήσει επιτέλους και το θέατρο της «πατριωτικής» πολιτικής του καριέρας και η δήθεν εναντίωσή του σε ένα νέο σχέδιο Ανάν. Θα είναι η πρώτη φορά από την τουρκική εισβολή που θα συμβεί αυτό. Συμβαίνει επί πρωθυπουργίας Σαμαρά και αυτό θα καταγραφεί ιστορικά. Και, φυσικά, η κυβέρνηση θα κάνει αγώνα για να μας πείσει ότι η επίσκεψη θα είναι εθιμοτυπική. Ψέμα! Ο Οζαρσάι θα έρθει στην Αθήνα ως διαπραγματευτής και με εντολές της Άγκυρας θα βάλει τα πάντα στο τραπέζι. Η βάση των συνομιλιών αλλάζει και η Ελλάδα θα μπει στον προθάλαμο της τετραμερούς διαπραγμάτευσης. Επειδή απλώς τα δέχεται όλα και χωρίς πολλές αντιρρήσεις.

Πηγή «Επίκαιρα»Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Σε ένα διπλό "παιχνίδι" φαίνεται πως αποφάσισε να μπει η τουρκική κυβέρνηση, μετά στην σωρεία αποδείξεων της ενεργούς συμμετοχής της στην στήριξη των ισλαμιστών φονταμενταλιστών αλλά και των οργανωμένων ομάδων της Αλ Κάιντα που τα τελευταία δύο χρόνια επιδίδονται σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μέσα από μία πρωτοφανή σε έκταση εγκληματική επίθεση με σφαγές αμάχων και δη χριστιανών της Συρίας.

Έτσι, σε μία κίνηση ακόμη εντυπωσιασμού (προηγήθηκαν κάποιες "επιθέσεις" του τουρκικού στρατού κατά θέσεων ισλαμιστών στην Συρία), η κυβέρνηση Ερντογάν φαίνεται πως θέλει να εμφανισθεί ως εμποδίζουσα την διακίνηση των ισλαμιστών τζιχαντιστών μεταξύ Συρίας και Τουρκίας. Και αυτή την προσχηματική κίνηση την κάνει με την μεταφορά ενός μικρού αριθμού ειδικών τεθωρακισμένων οχημάτων του τουρκικού στρατού, τα οποία έχουν την δυνατότητα να "βλέπουν" μέσα στο σκοτάδι με θερμικές κάμερες. Αυτά τα οχήματα στάλθηκαν σε τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στα σύνορα με την Συρία, προκειμένου να αυξηθεί έτσι η "επιτήρηση" των τουρκο-συριακών συνόρων.

Διαβάζουμε, λοιπόν, στην τουρκική εφημερίδα Haber:
"Πραγματοποιήθηκε μεταφορά θωρακισμένων οχημάτων τύπου Κόμπρα προς τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις που βρίσκονται στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας στην πόλη Νουσαϊμπίν του νομού Μάρντιν.
Το τρένο που έφτασε βραδινές ώρες στη Νουσαϊμπίν του νομού Μάρντιν, φάνηκε ότι μετέφερε θωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα. Φάνηκε ότι τα οχήματα που έστειλαν οι Τ.Ε.Δ. στις συνοριακές μονάδες είναι τα επονομαζόμενα Κόμπρα που είναι θωρακισμένα και φέρουν θερμική κάμερα. Έγινε γνωστό πως εκεί 15 οχήματα τα κατέβασαν και μετά μεταφέρθηκαν σε συνοριακές μονάδες".
Την ίδια στιγμή, όμως, η τουρκική κυβέρνηση αρεσκόμενη να παίζει σε "διπλό ταμπλό", μεταφέρει μέσω της ΜΙΤ (τουρκική μυστική υπηρεσία πληροφοριών) οπλικά συστήματα και γενικότερα στρατιωτικό εξοπλισμό στους ισλαμιστές τζιχαντιστές της Συρίας. Η μεταφορά του στρατιωτικού υλικού έχει αποτελέσει και σημείο τριβής μεταξύ της Δικαιοσύνης και της κυβέρνησης Ερντογάν, η οποία απαίτησε τον μη έλεγχο των φορτηγών μέσω των οποίων η Τουρκία τροφοδοτεί με στρατιωτικό υλικό τους ισλαμιστές που πολεμούν κατά του Άσαντ. 
Σύμφωνα, μάλιστα, με καταγγελίες της τουρκικής Δικαιοσύνης, τα φορτηγά αυτά μεταφέρουν εκτός από πολεμικό υλικό και χρήματα, με τα οποία προφανώς πληρώνονται οι "στρατιώτες του Αλλάχ" (τζιχαντιστές).

Διαβάζουμε στην τουρκική εφημερίδα "Ταράφ":
"Ο πρόεδρος του κόμματος DSP Μασούμ Τουρκέρ δήλωσε πως στα σταματηθέντα TIR της ΜΙΤ στα Άδανα, υπήρχαν δολάρια. Και ότι η καταγγελία είχε γίνει από την Ιντερπόλ.
Ο Μασούμ Τουρκέρ-πρόεδρος του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ανέφερε πως μέσα στα φορτηγά TΙR που σταματήθηκαν μετά από καταγγελία υπήρχαν δολάρια. Ο Τουρκέρ πρόσθεσε πως την καταγγελία την έκανε η Ιντερπόλ και ότι ¨Εάν αποδειχτεί πως αυτά τα όπλα και τα χρήματα πήγαιναν στην Αλ Κάιντα επιφέρει την εκδίκαση του πρωθυπουργού της χώρας στην Χάγη για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας¨.
Ο Τουρκέρ προέβη σε δηλώσεις κατά την διάρκεια της παρουσίασης υποψηφίων του κόμματος του στο Εσκισεχίρ. Ο Τουρκέρ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Ερντογάν και έκανε χρήση ενδιαφέρουσων φράσεων σχετικά με τα TIR που τα σταμάτησαν μετά από καταγγελία, ενώ αυτά πήγαιναν από την Τουρκία προς την Συρία. Ο Τουρκέρ υποστήριξε πως στα φορτηγά TIR υπήρχαν δολάρια κάτι που ήταν εν γνώσει των ΗΠΑ και ότι η καταγγελία έγινε μέσω της Ιντερπόλ. 
Ο Τουρκέρ δήλωσε τα εξής: ¨Μέσα στα υλικά βοήθειας υπήρχαν δολάρια, μετέφεραν δολάρια. Τα δολάρια αυτά πάνε στην Συρία, πάνε στην Αλ Κάιντα. Αλλά τμήμα αυτών των δολαρίων δεν πάνε στην Αλ Κάιντα αλλά σε μια άλλη απαγορευμένη χώρα. Τα χρήματα μεταφέρονται εν γνώσει του πρωθυπουργού.
Υπάρχει η Ερυθρά Ημισέληνος. Αυτή είναι που πρέπει να μεταφέρει υλικά αλλά εδώ τα μεταφέρει η ΜΙΤ. Και φαίνεται πως τις καταγγελίες δεν τις κάνει η κοινότητα Γκιουλέν όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός αλλά η ίδια η Ιντερπόλ".
Τα συμπεράσματα σχετικά με τον εγκληματικό τρόπο που λειτουργεί η κυβέρνηση Ερντογάν, μέσα από τις συγκεκριμένες δημοσιεύσεις, είναι απολύτως σαφή και επαναλαμβάνουν -δυστυχώς για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής- την ήδη υπάρχουσα διαπίστωση, του φρικτού ρόλου του ίδιου του Ερντογάν και της κυβέρνησής του, απέναντι στον λαό της Συρίας. Δυστυχώς, παρά την όποια πολιτική και οικονομική κρίση υπάρχει στο εσωτερικό της Τουρκίας, τίποτε δεν έχει αλλάξει ως προς τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. 
Η δε διεθνής κοινότητα (ιδιαίτερα τα ισχυρά κράτη της Δύσης) διατηρεί μία ένοχη σιωπή για τα όσα συμβαίνουν στη Συρία και ιδιαίτερα για τον ρόλο της Τουρκίας σε αυτά. Και αυτή η στάση του "πολιτισμένου" δυτικού κόσμου, αποδεικνύει πως τελικά ο "πολιτισμός" είναι λέξη που δεν χάνει απλώς την έννοιά της, αλλά διασύρεται από τα γεωπολιτικά και γεωοικονομικά συμφέροντα των ισχυρών, οι οποίοι γίνονται συνεργοί σε μία σειρά εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, στα οποία πρωτεύοντα ρόλο έχει ο ίδιος ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του.