Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

7 Φεβ 2014

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος 

Με μεγάλη αγαλλίαση και κλίμα φανερής ευφορίας η τουρκική εφημερίδα Hürriıyet ανήγγειλε πρωτοσέλιδα στις 7/2/2014 τον θάνατο της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
Πρωτεργάτης νεκροθάφτης ο περίφημος Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, που εικονίζεται στην τουρκική εφημερίδα με το σαρδόνιο χαμόγελο του παρέα με την υφυπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, κ Victoria Nuland, η οποία κατευθύνει την κυπριακή προδοσία. 
Τι καλύτερο θα μπορούσαν να περιμένουν στην Άγκυρα από ένα υπουργό Εξωτερικών που τον μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να χαμογελά πλάι στους Αμερικανούς και να ξεπουλήσει όλα τα «ενοχλητικά» εθνικά θέματα που μέχρι τώρα έχουν, κατά την άποψη του, «ταλαιπωρήσει» την μνημονιακή λεηλασία σε όλο τον ελληνισμό και της Ελλάδας και της Κύπρου;

Τέρμα λοιπόν όλη η ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας! Γι’ αυτόν τον

ευτραφή κύριο που χαμογελά σαρκαστικά πολέμησαν οι αγωνιστές της κυπριακής ανεξαρτησίας, οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ, οι Σολομός και Ισαάκ και αγωνίστηκε να αποτρέψει τον θάνατο της ο Τάσος Παπαδόπουλος; 
Για όλους αυτούς είχαν καταφέρει με μεγάλο αγώνα οι Κύπριοι εδώ και δεκαετίες την οικονομική τους ανάπτυξη που είχε χαρακτηρίσει τον νησί σαν Ελβετία της Μεσογείου; 
Είχαν πετύχει την εθνική του καταξίωση όταν ανάγκασαν χιλιάδες Τουρκοκύπριους να εγκαταλείπουν το κατοχικό ψευδοκράτος και να ζητούν καλύτερη τύχη στην ελεύθερη Κύπρο; 
Την ιστορική τους αναγνώριση όταν εισήρθαν με όλα τα δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία όμως θα απέβαινε ο ενταφιασμό τους;

Το θανατηφόρο σχέδιο της προδοσίας έμελε να το εκτελέσουν όλοι αυτοί οι μνημονιακοί προδότες που κατέστρεψαν τον ελληνισμό και στην Ελλάδα και στη Κύπρο.
Τώρα αντί για Κυπριακή Δημοκρατία, αντί για απελευθέρωση των κατεχομένων από τον παράνομο κατοχικό στρατό, αντί για καταδίκη τιμωρία και απαλλαγή της μεγαλονήσου από τους εκατοντάδες χιλιάδες εποίκους που βάσει ενός οργανωμένου σχεδίου έχει μεταφέρει στην Κύπρο η Άγκυρα, θα έχουμε ισοτιμία με τους εισβολείς, ισοτιμία με τους παρανόμους κατακτητές της μεγαλονήσου, ισοτιμία με τον βιασμό της κυπριακής ιστορίας από το καθεστώς της Άγκυρας.
Τα ίδια δικαιώματα με τους κατοχικούς, τα ίδια δικαιώματα με τους μουσουλμάνους εποίκους που τώρα πια ελευθέρα θα κατακλύσουν όλη την Κύπρο και σε λίγα χρόνια αντί για Κύπρο θα έχουμε την… ΙσλάμΚιμπρις.
Άλλωστε αυτό είναι το σχέδιο που μας περιμένει και εδώ στην Ελλάδα.
Ήδη αρχίσει να εκτελείται με την εισβολή εκατοντάδων χιλιάδων μουσουλμάνων που οργανωμένοι έρχονται από την άλλη πλευρά του Αιγαίου για να «αλωνίσουν» και να εξαφανίσουν κάθε τι ελληνικό και ορθόδοξο.

Αυτοί είναι οι προδότες της Κύπρου και αυτό είναι το έργο τους!
Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί ένοχοι αυτής της νέας μεγάλης προδοσίας που είναι η αρχή του ξεπουλήματος όλων των εθνικών θεμάτων!
Είναι και όλοι όσοι έχουν ακόμα την δυνατότητα να αντιδράσουν και δεν αντιδρούν.
Το ίδιο ένοχοι είναι και αυτοί που φορούν στολές, που φορούν ράσα, που φορούν γραβάτες και κουστούμια και παίζουν τον ρόλο του δημοσίου προσώπου μιας εξοντωμένης κοινωνίας.
Ένοχοι είμαστε όλοι μας!
Σε λίγο καιρό αντί για Ελλάδα θα έχουμε ένα «Ισλάμ-Ελαδέξ» και τότε δεν θα έχουν καμία αξία τα θερμά λόγια του άμβωνα, γιατί δεν θα υπάρχει κάνεις για να τα ακούσει.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Του Σάββα Καλεντερίδη
 
Έχουμε επισημάνει από αυτήν εδώ τη στήλη ότι οι συμφωνίες για την οριοθέτηση της ΑΟΖ αλλά και οι ενεργειακές συμφωνίες που έχει... συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία ως κυρίαρχο κράτος με κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες, δημιουργούν συνθήκες που καθιστούν υποχρεωτική την ενεργό εμπλοκή των αντιστοίχων κρατών ΚΑΙ στο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου, από την οποία θα κριθεί η πορεία και ο τρόπος επίλυσης του Κυπριακού αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί η τουρκική επεκτατικότητα στο Αιγαίο.
Επίσης, είμαστε ίσως οι πρώτοι σε Ελλάδα και Κύπρο που αναφερθήκαμε και πάλι από αυτήν εδώ τη στήλη στο γεγονός αλλά και στον λόγο για τον οποίο η Τουρκία προέβη στην βεβιασμένη αγορά του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους Polarcus, που η ίδια μετονόμασε σε «Βarbaros», μη μπορώντας προφανώς να αποκολληθεί από το όντως βάρβαρο παρελθόν της. Είχαμε επισημάνει ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει το Βarbaros για να κάνει παράνομες και προβοκατόρικου χαρακτήρα έρευνες στην κυπριακή και την ελληνική ΑΟΖ, αφ’ ενός μεν για να ξεπεράσει τα προβλήματα διεθνούς νομιμότητας, που δεν της επιτρέπουν να αναθέσει τις έρευνες σε ξένα ερευνητικά σκάφη, και αφ’ ετέρου για να ασκεί πιέσεις σε Ελλάδα, Κύπρο και άλλες χώρες που εμπλέκονται, όταν οι εξελίξεις είναι αρνητικές για την Άγκυρα.

Στα πλαίσια αυτών των εκτιμήσεων, η Άγκυρα έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα το Βarbaros, συνοδευόμενο από την φρεγάτα «Κερασούντα» (Giresun) σε προβοκατόρικη δράση στην ΑΟΖ της Κύπρου, για να ασκήσει πίεση στην κυπριακή κυβέρνηση και στην γαλλική TOTAL, που διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες στο «Οικόπεδο Επτά» πίεση, με στόχο την εκτροπή ή και την ακύρωση του χρονοδιαγράμματος που οδηγεί στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν να βρεθούν στα οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί στο γαλλικό κολοσσό. Στα πλαίσια αυτά, η φρεγάτα Κερασούντα παρενόχλησε το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος Princess, το οποίο έχει μισθωθεί από την γαλλική εταιρεία Total για σεισμογραφικές έρευνες στα Οικόπεδα Έντεκα, Δέκα, Επτά και Έξι στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ενώ, λοιπόν, η τουρκική κυβέρνηση έχει θέσει το προαναφερθέν ερευνητικό σκάφος στην υπηρεσία των επιχειρησιακών σχεδίων του ΓΕΕΘΑ, που έχουν ως στρατηγικό στόχο την αποτροπή της εκμετάλλευσης των υποθαλασσίων κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ και την ακύρωση των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί από την κυβέρνηση της Λευκωσίας με ξένες εταιρείες, συναγερμός έχει σημάνει στην Άγκυρα εν όψει της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης που θα πραγματοποιήσουν στα μέσα Φεβρουαρίου η Κύπρος και το Ισραήλ. 
Να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι στην άσκηση αυτή, που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί τις 13 και 14 Φεβρουαρίου, θα λάβουν μέρος αεροναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών, που θα διενεργήσουν ασκήσεις έρευνας και διάσωσης πέριξ των ενεργειακών οικοπέδων της Λευκωσίας, υπό την κάλυψη 40 μαχητικών της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ.
Επίσης, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το μέτωπο της άσκησης θα μεταφερθεί και προς τα νότια παράλια της Κύπρου, φάση κατά την οποία θα εμπλακούν τα υπερσύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς TOR-M1 και Buk m1, τα οποία είναι η πρώτη φορά που η ισραηλινή αεροπορία θα αντιμετωπίσει ως φίλια και όχι ως εχθρικά, όπως γινόταν μέχρι τώρα, αφού τέτοια συστήματα διαθέτει η Συρία και το Ιράν. 
Θα είναι η πρώτη φορά που, ίσως, στα πλαίσια επιχειρησιακού περιβάλλοντος ασκήσεως θα χρησιμοποιηθεί για ανεφοδιασμό των μαχητικών του Ισραήλ η αεροπορική βάση «Αντρέας Παπανδρέου», στην Πάφο, η οποία και θα τεθεί σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητος.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία, η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας Κύπρου και Ισραήλ για την ασφάλεια των ενεργειακών εγκαταστάσεων των δύο χωρών και για αποστολές έρευνας και διάσωσης, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην Άγκυρα, η οποία βλέπει τις εξελίξεις να κινούνται ερήμην της και τον εαυτό της πλήρως αποκλεισμένο από το ενεργειακό και ταυτοχρόνως γεωπολιτικό παιχνίδι που εκτυλίσσεται στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ποιες άλλες κινήσεις ετοιμάζεται να κάνει η Άγκυρα για να προλάβει ή να εκτρέψει το ρου των εξελίξεων και πώς αυτές ενδέχεται να επηρεάσουν τις εξελίξεις στο Αιγαίο στο άρθρο μας της Κυριακής.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Δημοκρατία"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Η πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στη Γερμανία είχε, από ότι φαίνεται και μια άλλη παράμετρο, η οποία έμεινε πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας. Εντελώς τυχαία, αλίμονο, στις 4 Φεβρουαρίου βρισκόταν στη Γερμανία και αντιπροσωπεία του «Κόμματος Ισότητας, Φιλίας και Ειρήνης» (DEB), αλλά και της διαβόητης «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης», με επικεφαλής τον Μουσταφά Αλή Τσαβούς και τον Χαλίντ Χαμπίπογλου, αντίστοιχα. 

Του Παντελή Καρύκα

Οι δύο κύριοι επισκέφτηκαν τον Τούρκο γενικό πρόξενο στο Έσεν, της Γερμανίας Μετέ Ζαΐμογλου. Στην συνάντηση ο Τσαβούς έθεσε στον Τούρκο πρόξενο το ζήτημα της καταπάτησης, από την Ελλάδα, των δικαιωμάτων των «Τούρκων» της Δυτικής Θράκης, τα οποία απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Δήλωσε επίσης στον πρόξενο, ότι η Ελλάδα απέχει πολύ από τις λοιπές χώρες της ΕΕ, όσον αφορά την εξασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας, αφού αγνοεί, ακόμα και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία, ήταν υπέρ των «Τούρκων» της Δυτικής Θράκης.

Τσαβούς και Χαμπίπογλου, ανακοίνωσαν επίσης ότι οι δύο οργανώσεις τους έχουν υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας, με σκοπό, τους επόμενους έξι μήνες, να κινηθούν από κοινού, πραγματοποιώντας μια «εκστρατεία ενημέρωσης» στη Γερμανία, με στόχο τους «Τούρκους» της Δυτικής Θράκης που ζουν εκεί. Ή μήπως όχι μόνο;

Ο Τούρκος πρόξενος τους απάντησε ότι είναι ενήμερος για το δύσκολο έργο τους και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία. Αξίζει να αναφερθεί ότι η «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης» έχει παραρτήματα σε κάθε, σχεδόν, μεγάλη γερμανική πόλη.

Το μόνο που μπορεί να σχολιάσει κανείς, είναι υπό τη μορφή υπενθύμισης, μπας και «συγκινηθεί» κάποιος υπεύθυνος, ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1990, επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών, BND, είχε ενημερώσει τον – άκρως παρεξηγημένο και με ουσιαστική προσφορά στα εθνικά θέματα για όσους πληροφορήθηκαν πολλά χρόνια αργότερα το παρασκήνιο… – τότε εξ απορρήτων του πρωθυπουργού, στρατηγό Γρυλλάκη, ότι εντός των επομένων 15 ετών οι Τούρκοι σκοπεύουν να ανοίξουν στην Ελλάδα θέμα Θράκης.

Δεν υποστηρίζουμε ότι τώρα κάνουν κάτι διαφορετικό από όσα έκαναν τις τελευταίες δεκαετίες, όμως θα ήμασταν αφελείς εάν δεν επισημαίναμε την ειδοποιό διαφορά. Με την… εκνευριστική μεθοδικότητά τους, οι Τούρκοι πετυχαίνουν να κάνουν ένα μικρό, ανεπαίσθητο «βηματάκι» στην κατεύθυνση του αντικειμενικού σκοπού, κάθε χρόνο.

Κατά συνέπεια, λίγοι αντιλαμβάνονται τη «μετατόπιση» και για «χάρη της ειρήνης» τα προβλήματα θάβονται κάτω από το «χαλί», με τις κυβερνήσεις να αυταπατώνται ότι το θέμα είναι υπό έλεγχο, ή απλώς, πιο κυνικά, δεν βρέθηκε η «καυτή πατάτα» στα δικά τους χέρια.

Οι δε Τούρκοι που είναι επαρκώς «μελετημένοι» έχουν αποφανθεί, ότι απλά ήμαστε αυτοκαταστροφικοί ως έθνος και πως στον παρορμητισμό μας, χωρίς αν το καταλάβουμε, θα οδηγηθούμε στο σημείο όπου θα διαπιστώσουμε απλά ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Θα πάρει κάποιες γενιές ενδεχομένως, όμως η επιμονή και η υπομονή – αρετές που δεν μας χαρακτηρίζουν συχνότατα – φέρνουν αποτελέσματα στις διεθνείς σχέσεις.

Πηγή Defence-Point

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Τι; Ο επί πολλά χρόνια ταμίας του κόμματος της Αγκελα Μέρκελ, ονόματι Χέλμουτ Λίνσεν, έστειλε 550.000 δολάρια σε φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο –  κι όχι σε έναν αλλά σε περισσότερους, ανάλογα με το πώς θα τα έκρυβε καλύτερα; 
Τι; Τον βρήκαν μέσα από μία διεθνή λίστα τράπεζας; 
Τι; Του άσκησαν ποινική δίωξη πριν που δεν οδήγησε τελικά πουθενά γιατί το ζήτημα είχε παραγραφεί; 
Τι; Τώρα παραιτείται για το καλό λέει του κόμματος και της... οικογένειάς του; 
Τι; Αποκαλύπτεται ότι κι ένας γερμανός υφυπουργός φοροδιέφυγε;
Τι; Μιλάμε για την κυβέρνηση μιάς χώρας που στην Ελλάδα ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρίες της έχουν διαφθείρει όσο κανείς και έχουν πρωταγωνιστήσει στα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων πολλών δεκαετιών; 
Τι; Η δικαιοσύνη της χώρας έχει δώσει ασυλία σε ορισμένα από τα πιο καθοριστικά πρόσωπα αυτών των σκανδάλων;
Τι; Αυτοί οι άνθρωποι μας έφεραν ως εδώ, με το δήθεν ηθικό επιχείρημα ότι είναι οι “καθαροί” και θα “καθαρίσουν” και την Ελλάδα την οποία γέμισαν με διαφθορά όσο ουδείς άλλος; 

Μπράβο λοιπόν: να τους χαίρονται όσοι τους ακολουθούν κι όσοι τους πιστεύουν, σε μία χώρα που την μετέτρεψαν σε ερείπια...
 Αυτό. Τίποτα άλλο. 

 Τι; Ο ταμίας της Μέρκελ;!... 

 Κορόιδα Ελληνες... 


 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Σύμφωνα με ουκρανικό δημοσίευμα κατακρίνεται η αμερικανική στάση στο θέμα της Συρίας, λαμβάνοντας ως γεγονός την αποστολή οπλισμού σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ προς την συριακή αντιπολίτευση με τις «ευλογίες» του αμερικανικού κογκρέσου.

Συγκεκριμένα το ουκρανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι «η διεθνής κοινότητα έλαβε απόδειξη της «διπρόσωπης » αμερικανικής πολιτικής του Λευκού Οίκου, που αφενός από την μία πλευρά δήλωνε δημοσίως την ετοιμότητά του για τη εξεύρεση ειρηνικής λύση στην ένοπλη σύγκρουση στην Συρία και από την άλλη ανέπτυσσε νέα στρατιωτικά σχέδια για την ίδια περιοχή».

Σύμφωνα με το ιορδανικό πρακτορείο ειδήσεων JBC, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ έχουν αναπτύξει ένα κοινό μυστικό σχέδιο για την κατάληψη των νότιων περιοχών της Συρίας με απώτερο στόχο την δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» για το Ισραήλ.

Για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου συμμετέχει ενεργά η αποκαλούμενη «μετριοπαθή αντιπολίτευση», προς στήριξη της οποίας η Ουάσιγκτον διαθέτει συνεχώς σημαντικά κονδύλια και οπλισμό. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των «στρατηγών» του Λευκού Οίκου και των ενόπλων δυνάμεων του Τελ Αβίβ η «μετριοπαθή αντιπολίτευση» θα καταλάβει σύντομα τις δύο νότιες επαρχίες της Συρίας. Για να εξασφαλιστεί η ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων ενδεχόμενος να δοθεί πρόσθετος στρατιωτικός εξοπλισμός των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και αντιαρματικών πυραύλων, υπογραμμίζει με νόημα το άρθρο.

Εξοπλισμένοι με νέα όπλα οι αντάρτες μαχητές της «μετριοπαθούς αντιπολίτευσης» θα τροφοδοτούνται συνεχώς με όλες τις απαραίτητες στρατιωτικές πληροφορίες και μέσα προς εκπλήρωση της αποστολής τους με την βοήθεια «ειδικών από ΗΠΑ και Ισραήλ».

Την Τρίτη, μεταγωγικό αεροσκάφος των ΗΠΑ με ένα μεγάλο φορτίο όπλων για την αντιπολίτευση της Συρίας προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ιορδανίας Mafraq (Mafraq) 80 χιλιόμετρα από το Αμμάν.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί συνεχώς ειδικά το τελευταίο διάστημα για τους αντάρτες της Συρίας τον όρο «μετριοπαθή αντιπολίτευση» σαν ένα νέο πολιτικό τέχνασμα για να καλύψει τα σχέδιά της στην Συρία, ειδικά εναντίον του Άσαντ και την κυβέρνησή του, υπογραμμίζει το ουκρανικό πρακτορείο novosti-dny.

Παλαιότερα, ένας τέτοιος όρος έχει επιλεγεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τους μαχητές Ταλιμπάν με σκοπό να τους εμφανίσει στα μάτια της διεθνούς κοινότητας με το απαραίτητο «πέπλο νομιμότητας» για την συμμετοχή τους σε εχθροπραξίες εναντίον των στρατευμάτων της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν και για να δικαιολογήσει την συμμετοχή τους σε αυτή την περιπέτεια. Η οικονομική και άλλη υποστήριξη των ένοπλων μαχητών στη Συρία αποτελεί μια εντελώς διφορούμενη πολιτική, η οποία όμως έχει γίνει αντιληπτή όχι μόνο διεθνώς , αλλά και στις ίδιες ΗΠΑ, τονίζει ο αρθρογράφος.

Σε όλο τον κόσμο εμφανίζονται ολοένα και περισσότερες επικρίσεις για το Κατάρ, την Σαουδική Αραβία, την Τουρκία, την Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που «ρίχνουν λάδι στην φωτιά» σε αυτή την ένοπλη σύγκρουση, έχοντας προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 130.000 ατόμων και τον εξαναγκασμό εκατομμύριων Σύρων προσφύγων να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να περιπλανούνται αναζητώντας άσυλο σε γειτονικές χώρες, ιδίως στην Ιορδανία, το Ιράκ, τον Λίβανο και την Τουρκία.

Και με δεδομένο όλες αυτές τις περιπτώσεις, το Κογκρέσο, όπως έγινε γνωστό από τις πρόσφατες «αποκαλύψεις» αμερικανών αξιωματούχων που εμπλέκονται σε θέματα ασφάλειας μέσω συνεδριάσεων κεκλεισμένων των θυρών, αποφάσισε την συνεχή χρηματοδότηση αποστολών εξοπλισμού προς τους αντάρτες της Συρίας έως της 30 Σεπτεμβρίου του 2014 (αμερικανικό οικονομικό έτος).

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Le Figaro και τον δημοσιογράφο Georges Malbrunot, οι πράκτορες της CIA, σε συνεργασία με την ιορδανική μυστική υπηρεσία συνοδεύουν τις αποστολές προμήθειας οπλισμού στους «μετριοπαθείς» αντάρτες της Συρίας.

Ειδικότερα, ο Γάλλος δημοσιογράφος αναφέρει ρητά ότι «Οι Αμερικανοί και ειδικά η CIA, με τη συμμετοχή των ιορδανικών μυστικών υπηρεσιών» έχουν τον απόλυτο έλεγχο αυτών των αποστολών όπλων και χωρίς αυτούς οι αποστολές αυτές δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν με τίποτα.

Από την άλλη πλευρά οι Σαουδάραβες εργάζονται στο παρασκήνιο, για τη χρηματοδότηση παρόμοιων πράξεων και ειδικά σχετικά με την προμήθεια όπλων από την Ανατολική Ευρώπη προς την Ιορδανία».

Μόνο το 2013, με τη συμμετοχή της CIA, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας, έχουν μεταφερθεί στην Συρία 600 τόνοι όπλων, οι οποίοι επαρκούν όχι μόνο για τους ντόπιους αντάρτες, αλλά και για την διεξαγωγή ενός περιφερειακού πολέμου.

Όπως έγινε γνωστό από τον Γάλλο δημοσιογράφο Zh. Malbruno και τις πηγές του, η μεταφορά όπλων σε αντάρτες της Συρίας πραγματοποιείται με τη συνεχή υποστήριξη αμερικανικών UAV που ελέγχονται από το κέντρο διοίκησης της CIA στην Ιορδανία, καταλήγει η ουκρανική εφημερίδα.

Σχόλιο: Η παρουσία 35.000 τουλάχιστον ακραίων ισλαμιστών ανταρτών απειλεί όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά και την Μέση Ανατολή γενικότερα. Οφείλουν οι ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να συμφωνήσουν για το μέλλον της Συρίας. Εκτός και αν τα συμφέροντα τους αποτελούν τεράστιο εμπόδιο, πράγμα όμως που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια όμως την Μ. Ανατολή στις φλόγες.Η είδηση πέρασε μάλλον στα ψιλά των έγκυρων μέσων έντυπης καi ηλεκτρονκής δημοσιογραφίας αλλά 20 συνταγματολόγοι βρέθηκαν επί δύο μέρες (5 και 6/2) και αντάλλαξαν απόψεις στο πλαίσιο της διημερίδας που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Δημοσιολόγων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στα Προπύλαια.

Κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων όπως αποτυπώθηκε και την παρουσίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Βασίλης Τζέμος ήταν η "αλλοίωση" στην εφαρμογή του Συντάγματος εξαιτίας της κρίσης και στο πλαίσιο και της ασκούμενης μνημονιακής πολιτικής.

Είναι χαρακτηριστική η φράση του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών Επαμεινώνδα Σπηλιωτόπουλου “όλα τα μνημονιακά είναι αβάσιμα” αλλά και του Αντώνη Μακρυδημήτρη ότι τα μνημόνια επέφεραν μια “ανεπανόρθωτη βλάβη” σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο ενώ ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για ένα “μνημονιακό παρασύνταγμα” που λειτουργεί παράλληλα της νομιμότητας” προτείνοντας νέο Σύνταγμα μέσα και από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και ο Κώστας Χρυσόγονος που υποστήριξε ότι “υπάρχει περιορισμός της εθνικής μας κυριαρχίας”.

Τα συμπεράσματα λοιπόν αυτής της πολύ σημαντικής διημερίδας η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή και την επικείμενη Αναθεώρηση του Συντάγματος και χωρίς να υπάρχει ομοφωνία απόψεων, ήταν:

1ον: Η ανησυχία ότι τελικά η Αναθεώρηση μάλλον λόγω πολιτικής συγκυρίας δεν θα προχωρήσει καθώς δεν υπάρχει ηγέτης και κυρίαρχο κόμμα

2ον: Η τήρηση του Συντάγματος, του master plan της χώρας όπως χαρακτηρίστηκε, είναι ζητούμενη όπως λειτουργεί πλέον η κυβέρνηση, τα κόμματα, το πολιτικό σύστημα ευρύτερα, αλλά και η Δημόσια Διοίκηση

3ον: Απαιτείται η προώθηση “θεσμικών αντίβαρων” ώστε να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί η λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος

4ον: Στο πλαίσιο αυτό προτάθηκαν λύσεις όπως η ενίσχυση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, η δημιουργία δεύτερου νομοθετικού σώματος (Γερουσία), η ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, η περαιτέρω ενίσχυση των ανεξάρτητων Αρχών, η λαϊκή νομοθέτηση, τα δημοψηφίσματα κυρίως σε τοπικό επίπεδο, η μείωση του αριθμού των βουλευτών, η καθιέρωση ασυμβίβαστου μεταξύ της ιδιότητας βουλευτή-υπουργού κ.α.

5ον: Η εναρμόνιση με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο ιδίως σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράφει ο Γιάννης Λαζάρου 

Αν θεωρείται ένδειξη Φιλίας να μπουκάρουν στο ελληνικό κοινοβούλιο βουλευτές της Γερμανίας και να σε βρίζουν, αναρωτιέσαι ποια είναι η ένδειξη Εχθρότητας. Δεν σε βρίζει όποιος κι όποιος, στα σέρνει ο αριστερός Γερμανός βουλευτής (υπάρχει και τέτοιος) μέσα στο σπίτι σου εις την ελληνογερμανικήν κοινοβουλευτικήν ομάδα φιλίας. Φαντάσου να μην ήταν αριστερός. 
Μας είπε λοιπόν η βουλευτής Ροτ: 
Ακούστε να δείτε. Το καλοκαίρι ήμουν στη Σκιάθο και πρόσεξα ότι το λιμάνι της ήταν γεμάτο πολυτελή κότερα. Συνεπώς λεφτά έχετε και εάν προσθέσουμε και τα δισ. ευρώ που βγήκαν από τη χώρα σας στην Ελβετία, δεν έχετε κανένα πρόβλημα να πληρώσετε. Η Γερμανία δεν προτίθεται να δώσει ούτε ένα ευρώ για το χρέος”.
Από κάτω τα ελληνικά χάπατα της ελληνογερμανικής βουλής μαστουρωμένα από την επίθεση φιλίας δεν κούνησαν ούτε το δαχτυλάκι τους. Έπρεπε και σ' αυτή την περίπτωση να κάνουν τουμπεκί ψιλοκομμένη, άλλοι γιατί είναι υπηρέτες των Γερμανών και οι άλλοι γιατί είναι υπηρέτες των αριστερών Γερμανών που στηρίζουν ανοιχτά την υποψηφιότητα Τσίπρα στην Κονομισιόν. Πρέπει πάντα να το βουλώνουμε για τα συμφέροντα κάποιου. Στην προκειμένη περίπτωση οι "αριστεροί" Έλληνες βουλευτές το έκαναν γαργάρα για τα δικά τους συμφέροντα, διότι βλέποντας αγκαζέ τον αριστερό Στρατούλη (τυχαία η επιλογή) με την αριστερή Ροτ, καταλαβαίνεις γιατί δένει απόλυτα το σκορδοστούμπι στην γκουρμέ συνταγή του λάιφ στάιλ σεφ Σκαρμούτσου. Υπερασπιζόμενοι την ελληνική φιλοξενία ξέχασαν ότι όταν δώσεις θάρρος στον χωριάτη (ακόμα περισσότερο στον Γερμανό) στο τέλος θα ανέβει στο κρεββάτι. Αν το κρεββάτι είναι δικό σου κάνε ό,τι θες, ακόμη και μπανιστήρι, αλλά το κρεββάτι, ρε χάπατα, είναι η Ελλάδα και το βρωμίζετε με τις παρτούζες πολιτικών ξέκωλων παρέα με Ναζιστογερμαναράδες. 
Η αριστερή (χα) βουλευτής Ροτ δεν έκανε ουδεμία επίθεση στην κυβέρνηση της Ελβετίας, που το ξεκαθάρισε δύο ημέρες επισήμως, ότι αναδρομική φορολόγηση στα μαύρα λεφτά που κατατέθηκαν σε τράπεζες της Ελβετίας δεν πρόκειται να κάνει η δική της κυβέρνηση.
Η αριστερή βουλευτής Ροτ λιάζοντας το κορμί της στην Σκιάθο έβλεπε και κότερα. Τι θέλει να μας πει λοιπόν; Να πουλήσουν τα κότερα οι έχοντες για να ξεχρεώσουν το χρέος των ελληνικών κυβερνήσεων; Να πουλήσουν και όσοι έχουν σπίτια και εξοχικά για να μην δώσει η Γερμανία ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα; Ξέχασε μήπως η αριστερή Ροτ ότι τα μακρύτερα κότερα, τις πανάκριβες βίλες και τα μαύρα χρήματα έγιναν με τις μίζες των εταιρειών της δικής της χώρας από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και μετά; 
Για την αριστερά της Γερμανίας (όπως και την αριστερά του Τσίπρα) το βέβαιο είναι ότι αποδέχεται πως η Ελλάδα έχει χρέος. Αποδέχεται ότι το χρέος ανέβηκε κονομώντας η χώρα της τα πανωτόκια αλλά αυτό δεν την ενδιαφέρει. Όπως δεν την ενδιαφέρει να μπει κεφαλαιακός φόρος στους έχοντες κότερα και βίλες αλλά να μπει κεφαλικός φόρος σε όλους τους Έλληνες που δηλώνουν ότι έχουν ακόμα και 30τ.μ σπίτι να μένουν. Αλλάξαν το κεφαλικό σε κεφαλαιακό για να κρύψουν αυτό που έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους. Μόνιμο φόρο ιδιοκτησίας πέρα από τους έκτακτους θέλει η Γερμανία και έβαλε τον λαγό Die Linke μπροστά να τσιμπήσει η χαμηλότερη οικονομική τάξη της Ελλάδας και να πει “Ναι, να πληρώσουν οι πλούσιοι”. Το αριστερό κόμμα Die Linke έχει αναλάβει την εκπροσώπηση της ομοσπονδιακής Γερμανικής τράπεζας που πρώτη έβαλε σε συζήτηση τον κεφαλικό φόρο για τους χρεοκοπημένους λαούς της Ενωμένης Γερμανικής Ευρώπης.  Γι' αυτό, τι έχεις να μας πεις, Έλληνα "αριστερέ σύντροφε", της Ροτ;  
 
Φθάσαμε στο σημείο να συζητάμε τι είπαν στην ελληνική βουλή Γερμανοί βουλευτές. Φθάσαμε να θεωρούμε ότι είναι κάτι πολύ φυσιολογικό στην έδρα της Δημοκρατίας να μπαίνουν αυθαίρετα όποιος γουστάρει και να λέει ό,τι θέλει. Να λέει τι να κάνουμε και πώς να το κάνουμε. 
 
300 Έλληνες βουλευτές δεχθήκαν αυτή την καταπάτηση της δημοκρατίας χωρίς καμία αντίδραση. Ειδικά από την πλευρά του Σύριζα που έχει πάρει εργολαβία τα τελευταία χρόνια το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου περιμέναμε να ακούσουμε μία αντίδραση. Μία ένσταση απέναντι σε αυτούς που φέρονται ως αντιναζιστικό κόμμα της Γερμανίας και όμως κρύβουν μέσα από κουβέντες τύπου αριστερής Ροτ ότι αποδέχονται τον πλούτο της δικής τους χώρας ακόμα και αυτός στηρίχθηκε σε ξέσκισμα λαών, αρπαγή περιουσιών και πλιάτσικο ανεκτίμητων μνημείων ιστορίας. 
 
Δεν ρώτησε κανείς την κυρία Ροτ πώς βρέθηκε η πατρίδα της Γερμανία με 300 τόνους χρυσό την δεκαετία του '50 και του '60, ο οποίος μετά από 60 χρόνια επαναπατρίζεται από τα θησαυροφυλάκια των ΗΠΑ. Δεν την ρώτησε αν αυτός ο χρυσός έχει ανάμεσα στα συστατικά του χρυσά δόντια, δακτυλίδια αναμειγμένα με λιωμένα κόκαλα και σάρκες. Δεν την ρώτησε πώς έκανε την δεκαετία του '60 εμπορικό πλεόνασμα τόνων χρυσού η χώρα της. Ποιοι αναγκαστικοί μετανάστες δούλευαν με μισθούς πείνας έχοντας αποχωριστεί την κατεστραμμένη από την Γερμανία χώρα τους για να μπορούν οι βιομηχανίες της Γερμανίας να παράγουν τόσο που να έχουν πλεόνασμα. Δεν τη ρώτησε κανένα χάπατο προσβλέποντας έξτρα μεροκάματο αχθοφόρου, διότι δεν βγαίνουν μόνο με το γλύψιμο και την προδοσία. 
 
Κανείς δεν ρώτησε τίποτε και η σιωπή των Ελλήνων βουλευτών σημαίνει αποδοχή όλων όσων ξεστομίζουν οι Γερμαναράδες με μάσκες αριστερών, συντηρητικών, φιλελεύθερων, χριστιανοδημοκρατών, σοσιαλιστών πολιτικών. Η πολιτική που έχουν οι Γερμανοί, είναι μια και μοναδική: Τα θέλουν όλα από τους κατακτημένους λαούς. Γι' αυτό και κάθε Ροτ όπως όλοι κρατάνε σαν φρουροί τα δικαιώματα, ακόμα και παράνομα της πατρίδας τους, αφού γνωρίζουν καλά ότι σε χώρες όπως η Ελλάδα τα κόμματα κατατρόπωσαν την Πατρίδα.
Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αποχαρακτήρισε βίντεο από την πρώτη πτήση του μελλοντικού UCAV «Taranis», που πραγματοποιήθηκε στις 10 Αυγούστου 2013. Η πρώτη πτήση του νέου UCAV διήρκεσε 15 λεπτά.
Κατά το τέλος του 2013 διεξήχθησαν αρκετές δοκιμαστικές πτήσεις του drone «Taranis» που διαρκούν έως και μία ώρα.

Σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, για την δημιουργία του πρωτοτύπου μη επανδρωμένου αεροχήματος δαπανήθηκαν περίπου 1,5 εκατομμύριο εργατοώρες, με εκατοντάδες επιστήμονες και μηχανικούς να συμμετέχουν στο όλο έργο καθώς και την συνδρομή 250 βρετανικών εταιρειών.

Μέχρι σήμερα, το UCAV «Taranis» ξεπέρασε σε κόστος τα £ 185 εκατομμύρια (302.200.000 δολάρια). Η επίσημη παρουσίαση του νέου UCAV πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2010.

Τον Ιούλιο του περασμένου έτους κατασκευάσθηκε το πρωτότυπο UCAV Taranis με την εκτεταμένη χρήση τεχνολογίας Stealth, πραγματοποιώντας σειρά πειραμάτων με ταχύτητα κοντά στο διάδρομο.

Σύμφωνα με τα σχέδια του βρετανικού υπουργείο άμυνας το «Taranis» θα εκτελέσει σειρά πολεμικών αποστολών καθώς και διηπειρωτικές πτήσεις με την χρήση δορυφόρου από οπουδήποτε στον κόσμο.

Σχόλιο: Αν και φαίνεται απίθανο ότι ο αριθμός του στόλου μαχητικών να αυξηθεί στο μέλλον, οι ειδικοί δεν αποκλείουν τον όλο και μεγαλύτερο ρόλο στο μέλλον των μη επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης στο συστατικό των αεροπορικών δυνάμεων της Ευρώπης.
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετά προγράμματα επίδειξης τεχνολογίας μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών (UCAV). Τα μη επανδρωμένα οχήματα αποτελούν μια διέξοδο στην μεγάλη οικονομική κρίση που μαστίζει τον κόσμο. Γι αυτό και πιθανόν για την χώρα μας αυτή η εναλλακτική πρόταση να αποτελεί «χρυσή ευκαιρία» για την διατήρηση φονικών συστημάτων στο οπλοστάσιο μας για εκτέλεση επιχειρήσεων χωρίς ανθρώπινο κόστος. 

Το ΝΑΤΟ να εντείνει τις ενέργειές του για τον «έλεγχο» της ουκρανικής ενέργειας

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Τα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πρόσφατα περί «στρατιωτικής επέμβασης» στην Ουκρανία και οι Ούγγροι πολιτικοί δήλωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν βήματα για την δημιουργία της λεγόμενης «Transcarpathian autonomy» Ρουθηνίας, θεωρίας που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η Ουγγαρία και η Ρουμανία αποτελούν κόμβους ενεργειακού εφοδιασμού, μέσω Ουκρανίας, προς τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές.
Αυτό εξηγεί επίσης και το αυξημένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις χώρες αυτές, καθώς και της ενίσχυσης των διαμαρτυριών του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία.

Λόγω του γεγονότος ότι η περιοχή της Ρουθηνίας (Transcarpathia) έχει τεράστια στρατηγική σημασία για τη Ρωσία και την ΕΕ διότι από αυτήν την περιοχή διέρχονται οι περισσότεροι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και οι γραμμές του ηλεκτρικού ρεύματος , επί των οποίων πραγματοποιούνται οι ενεργειακές εξαγωγές της προς τη Δυτική Ευρώπη.

«Οι ΗΠΑ βάση σχεδίου που «ετοιμάζουν» σχεδιάζουν να διαχωρίσουν την Ρουθηνία (Transcarpathia) από την Ουκρανία και να αναλάβουν τον έλεγχο των ρωσικών αγωγών στην περιοχή αυτή αμερικανικά λόμπι μέσω του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Βίκτορ Balogh γραμματέας του πρώην πρόεδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο, ο οποίος έχει τη δική του παράταξη του στο κοινοβούλιο.
Οι κύριοι σταθμοί των αγωγών βρίσκονται στην επικράτεια νότια των Καρπαθίων, και τα σχέδια της Ουγγαρίας με εγκαταστάσεις αποθήκευσης και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μπορεί να συνδεθούν με τα σχέδια της αυτονομίας της Ρουθηνίας (Transcarpathia) ή «Καρπάθιας Ρουθηνίας».

Ρουμανία και Ουγγαρία «υποφέρουν» περισσότερο από άποψη της ενεργειακής ασφάλειας που οφείλεται στην ακύρωση του ενεργειακό αγωγού "Ναμπούκο" και αναζητούν εναλλακτικές οδούς ενεργειακού εφοδιασμού.
Στη Ρουμανία και Ουγγαρία η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ιδιωτική και μέσω του αγωγού AGRI (Αζερμπαϊτζάν – Γεωργία – Ρουμανία θα μεταφέρεται φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην κεντρική Ευρώπη) θα μπορούσε να επιτραπεί στις χώρες αυτές να περιορίσουν την εξάρτησή τους από εισαγωγές ρωσικού αερίου το οποίο καλύπτει το 97 % των αναγκών της Ρουμανίας και το 80 % της Ουγγαρίας. Ωστόσο, η λειτουργία του αγωγού στο άμεσο μέλλον αποτελεί δυσεπίλυτο θέμα λόγω των πολύπλοκων προβλημάτων.

Είναι ενδεικτικό ότι η ρουμανική κυβέρνηση στα τέλη του Γενάρη του 2014, ενέκρινε μνημόνιο που προβλέπει την αγορά από την KazMunaiGas του 26,7% των μετοχών της Rompetrol Rafinare. Το έγγραφο προβλέπει τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου επενδύσεων, του οποίου η κύρια αποστολή θα είναι η ανάπτυξη του τομέα της ρουμανικής ενέργειας, καθώς και η ενίσχυση του ρόλου των εταιρειών KMG και Rompetrol στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Η Rompetrol Group NV-Marine Exploration αναπτύσσει αγωγό 9 χιλιάδων τετραγωνικών km στην Μαύρη Θάλασσα στα σύνορα μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρουμανίας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Γιούσενκο στην πραγματικότητα «παραδόθηκε σχεδόν οικειοθελώς» (Το Διεθνές Δικαστήριο αποφάνθηκε σχετικά με την υπόθεση, του νησιού "ΦΙΔΙ") το ουκρανικό μικρό νησί "Snake" στη Ρουμανία, που στο υπέδαφος του βρίσκονται τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων, αναφέρει το ρωσικό δημοσίευμα.

Τον Απρίλιο του 2013 ο Σεργκέι Αρμπούζωφ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης Διακυβερνητικής Επιτροπής για Οικονομική Συνεργασία μεταξύ Καζακστάν και Ουκρανίας, δήλωσε ότι η Ουκρανία ενδιαφέρεται για την προμήθεια πετρελαίου από το Καζακστάν προς τα ουκρανικά διυλιστήρια καθώς και την δυνατότητα διέλευσης πετρελαίου από το Καζακστάν μέσω του εδάφους της προς τους ευρωπαίους καταναλωτές καθώς μεταξύ άλλων μέσω και την κατασκευή αγωγού «Οδησσού-Μπρόντι».

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η άδεια της εταιρείας Evergreen Robusiness SRL στη Ρουμανία εκδόθηκε για την παραγωγή, την μεταποίηση, το εμπόριο, και άλλες ενέργειες που αφορούν το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, την ηλεκτρική ενέργεια, τον άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η εταιρία απέκτησε τα δικαιώματα προνομιακής αποθήκευσης και ενοικίασης εγκαταστάσεων κατά μήκος των συνόρων της Μολδαβίας και της Ουκρανίας, καθώς και το δικαίωμα της ιδιωτικοποίησης των δικτύων διανομής στη χώρα.

Στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Ουκρανία από την ΕΕ, σε αντίθεση με το ρωσικό φυσικό αέριο, από το Νοέμβριο 2012 συμμετείχαν ο ολιγάρχης R. Akhmetov DTEK (από την Ουγγαρία και Πολωνία) και οι εταιρείες oligarhaS και Kurchenko VETEK (επίσης από την Ουγγαρία).

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Γιανουκόβιτς το Νοέμβριο - Δεκέμβριο 2013 αντιμετώπισε την οικονομική ομάδα Firtash - Liovochkin με σκοπό την υπογραφή ενός νέου συμβολαίου με την «Gazprom» για την παροχή 10 δισ. m3 στην Ουκρανία αξίας $ 1δις.
Ως αποτέλεσμα των «σοβαρών πιέσεων» ο Γιανουκόβιτς αναγκάστηκε να υποχωρήσει και τότε οι ανταγωνιστές επέμειναν στην «μηδενική επιλογή».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμπεριλάβει στην λίστα της την κατασκευή διαφόρων ενεργειακών έργων στα οποία συμμετέχει και η Ρουμανία, όπως η διασύνδεση του αγωγού Αζερμπαϊτζάν - Γεωργίας - Ρουμανίας, που είναι γνωστή ως διαδρομή του αγωγού AGRI αερίου, τον αγωγό Βουλγαρία - Ρουμανία - Ουγγαρία - Αυστρία, σε ένα κατάλογο 250 έργων πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και στον οποίο θα έχουν πρόσβαση οι χώρες αυτές με πλήρη χρηματοδότηση ύψους περίπου 6 δισεκατομμυρίων € για την περίοδο 2014-2020.

Σχόλιο: Η Ρουθηνία (εκ της λατινικής), στη ρωσική "Ζακαρπάτσκαγια όμπλαστ" και στη τσεχική "Πόντκαρπατσκα Ρους" ήταν άλλοτε επαρχία-τμήμα της Τσεχοσλοβακίας που είχε εκχωρηθεί στη Σοβιετική Ένωση από το 1945 οπότε και ενσωματώθηκε στη Δημοκρατία της Ουκρανίας με το όνομα Ζακαρπάτσκαγια Όμπλαστ. Πρόκειται για γεωργική περιοχή της οποίας πρωτεύουσα είναι η Ούζγκοροντ.
Η περιοχή αυτή είναι επίσης γνωστή και ως Καρπαθιακή Ουκρανία, ή Καρπαθιακή Ρουθηνία. Η Ρουθηνία ήταν γνωστή από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι Ρουθηνοί αποτελούν σλαβική φυλή, κατ΄ άλλους κελτική φυλή, που μαζί με τους συγγενικούς προς αυτούς Ουκρανούς αποτελούν τον τύπο των Μαλορρώσων στη ΒΔ Βουκοβίνα. Παρά ταύτα διαφέρουν μεταξύ τους, τόσο ανθρωπομετρικά όσο και εθνολογικά.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Βέβαια και δεν περιμέναμε να συγκινηθούν. 
Ούτε να ιδρώσει τ' αυτί τους. 
Ούτε καν να δείξουν την παραμικρή μεταμέλεια.
Τους ξεμπρόστιασαν τα ίδια τ' αφεντικά τους στην Ε.Ε και στην Γερμανία, λέγοντας ότι υπήρχαν κι άλλες λύσεις για την κρίση αλλά θα ήταν επώδυνες για τους ίδιους. 
Ενώ θυσιάζοντας την χώρα μας και τον λαό μας θα γλύτωναν εκείνοι...  
Και το ανέθεσαν στους ντόπιους διεφθαρμένους και προδότες πολιτικούς.  
Συμβόλαιο θανάτου!
Τους διέψευσαν χίλιες φορές τα γεγονότα και η πραγματικότητα. Η χώρα παραπαίει, η κοινωνία διαλύθηκε, η κρατική και η ατομική οικονομία βρίσκονται ήδη υπό πτώχευση.
Αυτοί όμως εκεί! Όχι να διαισθανθούν και να σωπάσουν,
...αλλά τρις χειρότεροι, θρασύτεροι, αλαζόνες και υπερόπτες, ...σκούζουν ακόμη, χρεώνουν στην κοινωνία όσα οι ίδιοι προκαλούν, ...απειλούν, χυδαιολογούν, ...και ακκίζονται μεταξύ τους σαν τις πόρνες, ποιά είναι η πιό πρόστυχη, να την διαλέξει τ' αφεντικό, να της πετάξει στα μούτρα όχι τριάντα αργύρια, μα μιά καρεκλίτσα,
...ΜΙΑ ΚΑΡΕΚΛΙΤΣΑ, ΑΝΤΙΔΩΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΣΚΙΣΜΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!

Αυτοί είναι οι μνημονιακοί πολιτικοί, οι κυβερνώντες, οι υπουργοί κι αντιπρόεδροι, ο ίδιος ο "πρωθυπουργός", με τις "εντολές" του οποίου και ΜΕ ΨΕΜΑΤΑ, ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΨΕΜΑΤΑ, ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΨΕΜΑΤΑ  νομίζουν ότι θα συνεχίσουν όπως έως σήμερα να διασώζουν τους εαυτούς τους.

Γι αυτούς η ζωή συνεχίζεται σαν να μην συνέβη τίποτα.
Ζουν όπως ζούσαν.  
Ξοδεύουν όπως ξόδευαν
Ταξιδεύουν όπως ταξίδευαν. 
Τρώνε όπως έτρωγαν. 
Γελάνε όπως γέλαγαν. 
Και πολιτεύονται όπως πολιτεύονταν.
Και θέλουν να συνεχίσουν.

Μα η κρίση τους έρχεται, και η εντολή του λαού θα είναι μία. Και ξεκάθαρη.  
Ό,τι κι αν κάνουν: Αντέστε μας στον διάολο!...Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση οικοδομείται από τους ηγέτες των κρατών, με πλήρη περιφρόνηση των επιθυμιών και της βούλησης των λαών

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Είναι αμφίβολο αν σε ολόκληρη τη Γηραιά Ηπειρο υπάρχει πιο φιλοευρωπαϊκή εφημερίδα -και μάλιστα από βαθιά πεποίθηση, όχι από καιροσκοπισμό- από τη γαλλική «Λε Μοντ». Οταν λοιπόν βλέπει κανείς στην εφημερίδα αυτή, σε περίοπτη θέση, άρθρο με τίτλο «Μια Ευρώπη με έλλειμμα δημοκρατίας», σίγουρα εντυπωσιάζεται. Ακόμη περισσότερο προκαλεί σοκ η ομολογία της «Μοντ» στο άρθρο αυτό ότι η ΕΕ χτίζεται αντιδημοκρατικά, μακριά από τους λαούς της Ευρώπης, μη λαμβάνοντας καθόλου υπόψη τους οι ηγέτες των κρατών της τη βούληση ή τις επιθυμίες των υπηκόων τους.

«Το να κακολογεί κανείς την Κομισιόν δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά η κρίση προσφέρει ένα πρόσχημα για να ξαναρχίσουν οι επιθέσεις... Αυτό το "πράγμα" αποφασίζει για την τύχη μας εν κρυπτώ και παραβύστω. Διαμορφώνει στα παρασκήνια κανόνες που μας τους επιβάλλει. Από την Ευρώπη λείπει η δημοκρατία. Δύσκολο να διαψεύσεις αυτή την ιδέα» παραδέχεται η αρθρογράφος Κλερ Γκατινουά, του Διεθνούς τμήματος της «Μοντ». Η Κομισιόν, η τρόικα, οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων - όλοι αυτοί οι θεσμοί επιθυμούν να δρουν και όντως δρουν μακριά από τους λαούς της Ευρώπης. «Η χρεοκοπία χωρών της Ευρωζώνης έχει υποχρεώσει σε γρήγορες αποφάσεις, χωρίς γνωμοδότηση των λαών, για τη λήψη μέτρων συχνά καταπιεστικών» παραδέχεται η γαλλική εφημερίδα και συνεχίζει: «Για να απαντήσει στις επείγουσες περιστάσεις, να αποφύγει την αποσύνθεση, την κατάρρευση ή την έκρηξη της ΕΕ, η Ευρώπη αγωνίζεται, αλλά συχνά περιφρονώντας τους λαούς...» υπογραμμίζει.

Η αρθρογράφος δείχνει βαθιά προβληματισμένη από τις πιέσεις που άσκησαν οι Ευρωπαίοι πάνω στον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στις αρχές Νοεμβρίου του 2011, όταν πήγε και τους είπε ότι θα κάνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα. «Το να ερωτηθεί ο (ελληνικός) λαός ήταν εκτός συζήτησης. Δικαίως, ίσως. Αυτό το γεγονός όμως επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν θέματα ταμπού, τα οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θέλουν να προσεγγίσουν από φόβο ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη λαϊκή αποδοκιμασία. Το ίδιο συμβαίνει και με τα καλά ή τα κακά του ευρώ» επισημαίνει. Περιγράφει στη συνέχεια με γαλλικό παράδειγμα την απέχθεια που αισθάνονται όλο και εντονότερα οι πολιτικοί για τους ενοχλητικούς γραφειοκράτες των Βρυξελλών. «Ο Αρνό Μοντεμπούρ, υπουργός Παραγωγικής Ανόρθωσης, γνωστός για την ευθύτητα του λόγου του, δεν φοβάται πλέον να διαβεβαιώσει δημοσίως ότι θα ήθελε οι Βρυξέλλες "να τον παρατήσουν ήσυχο"» γραφεί η δημοσιογράφος στο άρθρο της και προσθέτει: «Εξοργισμένος με την Κομισιόν που χώνει τη μύτη της σε κρατικές ενισχύσεις προς επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, στις 22 Ιανουαρίου ο Μοντεμπούρ απαίτησε να παραιτηθεί η Κομισιόν "από την καταχρηστική της εντύπωση για τις εξουσίες της" και "να αναφέρεται περισσότερο στη δημοκρατία"».

Δεν πρόκειται φυσικά για τίποτα σοβαρές κουβέντες, αλλά το γεγονός ότι ακόμη και οι Γάλλοι υπουργοί αισθάνονται ότι πρέπει να πουν κι αυτοί κάτι εναντίον της ΕΕ, προκειμένου να εναρμονιστούν κάπως με τα αισθήματα κατά της ΕΕ που αναπτύσσει εσχάτως ο γαλλικός λαός, είναι ενδεικτικό της τεράστιας κρίσης νομιμοποίησης της ΕΕ στις συνειδήσεις των Ευρωπαίων πολιτών. «Κάθε κριτική δεν μπορεί παρά να προέρχεται από εξτρεμιστικά κόμματα ή από προσωπικότητες με τις οποίες δεν πρέπει να κάνει κανείς παρέα» γράφει εξοργισμένη με τους ισχυρισμούς των ηγετών των ευρωπαϊκών χωρών η αρθρογράφος της «Μοντ», καθώς αυτές τις «ταμπέλες» προσπαθούν να κολλήσουν σε όποιον ασκεί κριτική στη δράση τους στο πλαίσιο της ΕΕ. «Οι πρόσφατες αποφάσεις που αποσκοπούν στη διόρθωση των χασμάτων του ευρωπαϊκού σχεδίου δεν κάνουν άλλο από το να διατηρούν αυτή την ιδέα μιας Ευρώπης που ανοικοδομείται χωρίς τους λαούς» τονίζει με ιδιαίτερη έμφαση.

Καταπέλτης είναι το άρθρο της «Μοντ» και εναντίον της τρόικας «η οποία υπαγορεύει την οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουν οι χώρες που λαμβάνουν βοήθεια, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία», όπως γράφει. «Η επιτόπια δράση των «ανθρώπων με τα μαύρα κοστούμια», η οποία επισκιάζεται από τις αφαιρέσεις (δημοσίων υπαλλήλων, κοινωνικών δαπανών, χρημάτων για τις συντάξεις...) έχει οξύνει τις κατηγορίες εναντίον τους για αυταρχισμό» υπογραμμίζει.

*Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Του Γιώργου Σταμάτη

Η ανυπαρξία ουσιαστικής πολιτικής πρότασης στη χώρα, τα λάθος διλήμματα και ο κίνδυνος πισωγυρίσματος. Το μνημόνιο, το μόνο σχέδιο που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα! Τέσσερα ερωτήματα για τους ψηφοφόρους.


Το 2014, δύο είναι τα κρίσιμα στοιχήματα για την Ελλάδα:
Το πρώτο αφορά την πολιτική σταθερότητα (μια χρονιά με τουλάχιστον δύο, αν όχι περισσότερες, εκλογικές αναμετρήσεις). Το δεύτερο αφορά την απολύτως αναγκαία πλέον ανάπτυξη, που δυστυχώς βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το πρώτο.

Η ανυπαρξία συγκεκριμένης πολιτικής πρότασης

Ποια είναι συνεπώς σήμερα η πολιτική πρόταση και το σχέδιο των ελληνικών κομμάτων για τη χώρα:
• Νέα Δημοκρατία: Δεν έχει.
• ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θέλει να έχει.
• ΠΑΣΟΚ: Νομίζει ότι έχει.
• ΔΗΜΑΡ: Αποφεύγει να έχει.
• ΑΝΕΛ: Ανάγεται στη σφαίρα της μεταφυσικής.
• ΚΚΕ: Έχει, αλλά με αναδρομικότητα ενός περίπου αιώνα.
• ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: Δεν την απασχολεί.
• Κεντροαριστερός (υπό διαμόρφωση) χώρος: Προσπαθεί να έχει.
• Φιλελεύθερος (υπό νέα διαμόρφωση) χώρος: Μάλλον έχει, αλλά οι εκπρόσωποί του δυσκολεύονται να συνεννοηθούν μεταξύ τους.
Δυστυχώς επίσης, οι περισσότεροι πολιτικοί χώροι αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να έχουν έναν στοιχειώδη διάλογο μεταξύ τους, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα το χρειάζεται όσο λίγες φορές στο παρελθόν.

Ειρωνεία ή δράμα: μνημόνιο, το μόνο σχέδιο που εμφανίστηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια

Η ιστορική ειρωνεία είναι ότι το μόνο ολοκληρωμένο σχέδιο που εμφανίστηκε εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα (και όχι μόνο τα χρόνια της κρίσης) είναι το μνημόνιο, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματά του και την όποια κριτική μπορεί να του ασκηθεί.
Το μνημόνιο προέβλεπε εισπρακτικά μέτρα, περικοπές δαπανών και μεταρρυθμιστικές πολιτικές. Οι κυβερνώντες αντί να ξεκινήσουν με μεταρρυθμίσεις και περικοπές δαπανών, που θα δημιουργούσαν ευνοϊκότερες προϋποθέσεις, προτίμησαν να ξεκινήσουν με οριζόντια και άδικα εισπρακτικά μέτρα, με αποτέλεσμα όχι μόνο ένα τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, αλλά και την αυτοκαταστροφή μέρους του ίδιου του πολιτικού συστήματος (βλέπε κυρίως ΠΑΣΟΚ) και την παράλληλη εμφάνιση νέων πολιτικών σχηματισμών.
Έτσι, καταλήξαμε, ως συνήθως, σε λάθος δίλημμα: μνημόνιο ή αντιμνημόνιο, που αποτελεί και την ουσιαστική πολιτική πρόταση αρκετών κομμάτων, χωρίς δυστυχώς όμως να συνοδεύεται από ένα πειστικό σχέδιο.
Υπάρχει όμως και μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού πληθυσμού που θεωρεί ότι το δίλημμα είναι άλλο: «μεταρρυθμίσεις ή διατήρηση του παλαιού αποτυχημένου συστήματος», προκρίνοντας μάλιστα το πρώτο.
Με την κοινή λογική, το παλαιό σύστημα που έχει επιεικώς αποτύχει θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί ώστε να γίνει υγιέστερο. Επ' αυτού, λοιπόν, τα κόμματα και οι πολιτικοί χώροι θα έπρεπε να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Εν απουσία όμως αυτών των προτάσεων, ζούμε σήμερα, παραφράζοντας το γνωστό βιβλίο του Νίκου Δήμου, «τη δυστυχία του να είσαι Έλληνας ψηφοφόρος»!

Ψηφοφόροι χωρίς κόμμα

• Το 60% των ψηφοφόρων των τελευταίων εκλογών, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, δηλώνει ότι δεν αντιπροσωπεύεται από τα κόμματα που ψήφισε.
• Το 94% των Ελλήνων, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, δεν έχει εμπιστοσύνη στα πολιτικά κόμματα.
• Το 41% θεωρεί καταλληλότερο πρωθυπουργό τον «κανένα» και σε ποσοστό κάτω του 30% θεωρεί κατάλληλους τους πολιτικούς ηγέτες.
• Οι αναποφάσιστοι συγκεντρώνουν πολύ υψηλά ποσοστά.
• Είναι επίσης εξαιρετικά υψηλά τα ποσοστά των ψηφοφόρων διαμαρτυρίας και όχι θετικής ψήφου.
• Σύμφωνα με νέες έρευνες, αρχίζουν να διαμορφώνονται νέες τάσεις στην κοινωνία, ιδιαίτερα σε νέους ανθρώπους, που η εντονότερή τους επιθυμία είναι όχι η εύρεση εργασίας απλώς, αλλά η δημιουργία. Προσέξτε τη διαφορά: η εργασία δεν ταυτίζεται με τη δημιουργία. Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι σε αυτήν τη μερίδα του πληθυσμού το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η ανεργία, αλλά η γραφειοκρατία (που εμποδίζει τη δημιουργία).
• Διαμορφώνεται δηλαδή μια δυναμική νέων ιδιαίτερα ανθρώπων που επιθυμούν να προχωρήσουν, να δημιουργήσουν, να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους, χωρίς να περιμένουν διορισμούς μέσω Stage ή στο Δημόσιο.
Ποιος πολιτικός χώρος θα έχει την ικανότητα, μέσω των προγραμμάτων του, να προσεγγίσει αυτόν τον κόσμο;

Μια αδήριτη πραγματικότητα

Αναζητείται λοιπόν ο δρόμος για την ανάπτυξη. Ο μόνος τρόπος να ξαναβρούν δουλειά (έστω και σταδιακά) οι 1.500.000 άνεργοι και να επιστρέψουν σε μια στοιχειώδη ομπρέλα κοινωνικής προστασίας τα 3.500.000 περίπου άτομα που δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας...
Για να υπάρξει λοιπόν υγιής και με προοπτική ανάπτυξη βασική προϋπόθεση είναι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
• Μεταρρυθμίσεις θεσμικές, προκειμένου να αντιμετωπισθούν εθνικές μας ασθένειες, όπως το πελατειακό κράτος και η διαφθορά.
• Μεταρρυθμίσεις οικονομικές, όπως η υγιής απελευθέρωση της οικονομίας (όχι χωρίς έλεγχο και αυστηρούς κανόνες), καθώς και η παραγωγική στροφή προς διεθνώς εμπορεύσιμες δραστηριότητες.
• Μεταρρυθμίσεις κοινωνικές, με δίχτυ προστασίας για τους αδύναμους, σύστημα υγείας, ασφαλιστικό σύστημα κ.λπ.
• Μεταρρυθμίσεις εθνικής σημασίας, που αφορούν τη δημόσια διοίκηση και την παιδεία.
Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή έρευνα της McKinsey μόνο το 23% των Ελλήνων εργοδοτών κρίνει ότι οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι επαρκώς καταρτισμένοι και παρά την υψηλότατη ανεργία, το 27% των επιχειρηματιών δεν βρίσκει τις ειδικότητες που θέλει. Με άλλα λόγια, το εκπαιδευτικό μας σύστημα παράγει δημοσίους υπαλλήλους. Αυτό δεν είναι κατ' ανάγκην κακό, φτάνει να περισσεύει ικανός αριθμός κατάλληλων νέων για την παραγωγική ανασυγκρότηση και το μέλλον της οικονομίας μας!

Ο κίνδυνος του πισωγυρίσματος

Δυστυχώς, χαρακτηριστικό της ελληνικής πολιτικής παράδοσης αποτελεί η απόρριψη από την εκάστοτε αντιπολίτευση του «όποιου» προγράμματος της εκάστοτε κυβέρνησης. Όταν κάποτε η αντιπολίτευση γίνεται με τη σειρά της κυβέρνηση, απλώς αλλάζουν οι ρόλοι.
Σήμερα, δεν έχουμε αυτήν την πολυτέλεια. Αν πράγματι έρχεται η ώρα μιας σχετικής οικονομικής σταθεροποίησης, αλλά ταυτόχρονα έρθει και η ώρα της πολιτικής αποσταθεροποίησης, τι μέλλει γενέσθαι; Πάλι πίσω; Πάλι από την αρχή; Καθώς μάλιστα σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας χάθηκε η εσωτερική δικαιολόγηση για την ύπαρξη μιας δημοκρατικής πολιτείας, ο κίνδυνος για έναν ανεπανόρθωτο τραυματισμό της δεν θα μπορεί να αποκλεισθεί.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι πολιτικοί χώροι θα πρέπει να τοποθετηθούν συγκεκριμένα, τόσο στα νούμερα, όσο και στους θεσμούς. Είναι βολικό να μην το κάνουν και να μένουν σε γενικόλογα μεγάλα λόγια, ώστε όλοι (όπως νομίζουν) να είναι ευχαριστημένοι.
Με παλιές συνταγές, όμως, αλλά χωρίς ουσιαστικό πρόγραμμα (καθώς οι παλιές συνταγές δεν χρειάζονται πρόγραμμα) δεν μπορεί να λυθούν τα μεγάλα μας προβλήματα. Κι αν αποτύχει η όποια νέα κυβέρνηση, όπως απέτυχαν και οι προηγούμενες, δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να στηριχθούμε στα «λεφτά των άλλων», όπως στο παρελθόν. Και τότε;

Τα τέσσερα καθοριστικά ερωτήματα

Τέσσερα είναι, συνεπώς, τα καθοριστικά ερωτήματα για το μέλλον, στα οποία θα πρέπει να απαντήσει η ψήφος του ελληνικού λαού:
1.- Είναι ίσοι οι Έλληνες πολίτες (όχι μόνο σε δικαιώματα και υποχρεώσεις, αλλά και στην ελευθερία του παράγειν και δημιουργείν);
2.- Το ελληνικό κράτος μεριμνά για την κοινωνική προστασία των πολιτών;
3.- Υπάρχει σχέδιο για την ανάπτυξη; Κι αν ναι, ποιο;
4.- Θα επιτρέψουμε σε ένα άρρωστο πολιτικό σύστημα να κυβερνά, χωρίς να έχει θεραπευτεί προηγουμένως, όποια ρούχα κι αν φοράει;

* Ο κ. Γιώργος Σταμάτης είναι Σύμβουλος Ανάπτυξης Επιχειρήσεων και Συγγραφέας. Διδάσκει στα Πανεπιστήμια N.Y.C. Τιράνων και Πράγας. Εξέδωσε τελευταία το βιβλίο «Ελληνοπάθεια».
Πηγή Euro2day


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου