Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

6 Φεβ 2014

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Πανικος επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τη στάση των Γερμανών απέναντι στην υποτελή στο Βερολίνο κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Η διοχέτευση από το υπουργείο Οικονομικών του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο σοβαρό γερμανικό περιοδικό Der Spiegel του πεντασέλιδου εγγράφου με τίτλο «Έγγραφο θέσεων για την Ελλάδα», όπου υποστηρίζεται ότι πρέπει να δοθεί τρίτο πακέτο «βοήθειας» προς τη χώρα μας ύψους 10-20 δις ευρώ πριν από τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, αναστάτωσε την κυβέρνησηΌχι επειδή οι Γερμανοί επαναφέρουν τώρα την απαίτησή τους να υπογραφεί νέο Μνημόνιο. Όχι επειδή έχουν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος καμιά αναστολή να εφαρμόσουν τους σκληρότατους όρους εναντίον του ελληνικού λαού που θα περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο. Δεν είναι «πρωτάρηδες» οι ηγέτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο να χρησιμοποιούνται ως όργανα των Γερμανών εναντίον των Ελλήνων. Αυτό καθόλου δεν τους ανησυχεί.

Ξέρουν ότι θα υπογράψουν νέο Μνημόνιο. Τους αποσταθεροποιεί όμως αυτό το «πριν από τις ευρωεκλογές». Όχι μόνο επειδή υπογράφοντας το νέο Μνημόνιο πριν από τις ευρωεκλογές θα χάσουν επιπρόσθετες ψήφους από τις λίγες έτσι κι αλλιώς που περιμένουν. Το «πριν από τις ευρωεκλογές» έχει ένα πολύ βαθύτερο πολιτικό νόημα.

«Τελειωμένοι» για το Βερολίνο!
Αυτό που καταλαβαίνουν -και πολύ σωστά- ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος είναι ότι αν τελικά οι Γερμανοί επιμείνουν στο «πριν από τις ευρωεκλογές», αυτό σημαίνει πως η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί οριστικά «ξοφλημένη» την κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και γι” αυτό θα βάλει τους ηγέτες τους να υπογράψουν ένα πολιτικά και εκλογικά αυτοκαταστροφικό για τους ίδιους Μνημόνιο προκειμένου να δεσμεύσουν την κυβέρνηση του… Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ!

Το μήνυμα μιας τέτοιας στάσης του Βερολίνου, αν τελικά υιοθετηθεί, είναι σαφέστατο: την ώρα που οι Έλληνες με την
ψήφο τους στις ευρωεκλογές θα οδηγούν σε κατάρρευση την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, οι Γερμανοί θα τους δώσουν μια κλωτσιά για να τους σπρώξουν βαθύτερα στον γκρεμό, χρησιμοποιώντας τους ως όργανα για να «δέσουν» του Τσίπρα!

Ούτε αυτό θα τους πείραζε καθόλου αν δεν συνοδευόταν από την ευνοούμενη προϋπόθεση ότι για να προβούν σε μια τέτοια κίνηση οι Γερμανοί θεωρούν τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο «τελειωμένους» οριστικά και αμετάκλητα, άρα άχρηστους πλέον για τα γερμανικά συμφέροντα. Χάνουν δηλαδή, οι ηγέτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο στήριγμά τους, τη Γερμανία, ενώ έχει ήδη προηγηθεί η απώλεια της στήριξης του ελληνικού λαού προς τα δυο κόμματα που επί σαράντα (!) ολόκληο^ υπήρξαν οι πυλώνες του συστήματος.

«Δένοντας» τον Τσίπρα
Η υπογραφή από τον Αντώνη Σαμαρά ενός νέου Μνημονίου με βαρύτατους όρους για ένα ασήμαντο ποσό ’10-20 δισ ευρώ, που θα τα πάρουν οι ίδιοι οι” ίδιοι οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, αφού ρητά ορίζεται πως αυτά τα λεφτά θα πάνε αποκλειστικά για τοκοχρεολύσια προς τους δανειστές της χώρας, είναι μια πράξη πολιτικά αυτοκτονική για τον πρόεδρο της ΝΔ.
Όπως κι αν ονομάσουν το νέο Μνημόνιο, όσα τεχνάσματα κι αν σκαρφιστούν προκειμένου να ξεγελάσουν τους Έλληνες, ώστε να μην φαίνεται τόσο απεχθές, η ουσία είναι πως οι Γερμανοί θα απαιτήσουν διεθνείς δεσμεύσεις που θα «θάψουν» πολιτικά τον Σαμαρά.

Ταυτόχρονα όμως υψώνουν τον πήχη για τον Τσίπρα. Είναι εντελώς άλλο πράγμα να μην σεβαστεί ανειλημμένες διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας από το να μην τις υπογράψει ο ίδιος. Στα λόγια εύκολα λέει κανείς ότι δεν θα τηρήσει υποχρεώσεις που ανέλαβαν οι Σαμαράς – Βενιζέλος, στην πράξη όμως μια τέτοια κίνηση κατά μέτωπον σύγκρουσης με τους δανειστές αμέσως μόλις αναλάβει ο Τσίπρας πρωθυπουργός απαιτεί ασυνήθιστη πολιτική γενναιότητα, την οποία πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν θα επιδείξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μακάρι να το κάνει.

«Κωλοτούμπες» Βενιζέλου
Έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση που το Μάιο όλοι περιμένουν τη… διάλυση του ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές! Ο Βενιζέλος προσπάθησε προ δύο περίπου εβδομάδων να δείξει αυτοπεποίθηση και συνάμα να εκβιάσει την υποστήριξη της ΝΔ προς το δεινά χειμαζόμενο κόμμα του, συνδέοντας ευθέως την επιβίωση της κυβέρνησης με τα αποτελέσματα που θα πετύχουν τα δύο κόμματα που τη συναπαρτίζουν στις ευρωεκλογές. «Η ερμηνεία του αποτελέσματος [Σ.Σ.: των ευρωεκλογών] θα είναι ούτως ή άλλως πολύ σκληρή και επιθετική, γιατί θα κριθεί η νομιμοποίηση της στρατηγικής της χώρας… Είναι το εξάμηνο της νομιμοποίησης της επιλογής που έκανε ο ελληνικός λαός τον Ιούνιο του 2012!» δήλωσε στη Θεσσαλονίκη στις 23 Ιανουαρίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – και μάλιστα παρουσία του επικεφαλής της ευ- ρωσοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, Αυστριακού ευρωβουλευτή Χάνες Σβόμποντα.

Δέκα μέρες αργότερα, διαπιστώνοντας ότι ο κατά φαντασίαν εκβιασμός του δεν είχε φέρει κανένα αποτέλεσμα, ο Βενιζέλος άλλαξε γραμμή σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στην Εφημερίδα των Συντακτών. Από τη «νομιμοποίηση της στρατηγικής της χώρας» που είχε πει, αποφάνθηκε ότι… «η κυβερνητική σταθερότητα δεν διακυβεύεται» στις ευρωεκλογές!
Δεν στάθηκε μόνο σε αυτό. «Συνήθως έρχονται κάποιοι μετά και θέτουν θέμα νομιμοποίησης της κυβέρνησης και άρα εθνικής στρατηγικής της χώρας», πρόσθεσε εμβριθώς!

«Ξεγραμμένοι» και από τους τραπεζίτες!
Ούτε οι Αμερικανοί… τραπεζίτες (!) πιστεύουν πια ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να επιβιώσει πέρα από μερικούς μήνες. Αυτό συνάγεται τουλάχιστον από έκθεση της τράπεζας των ΗΠΑ JP Morgan που δημοσιοποιήθηκε.

«Το ΠΑΣΟΚ προβλέπεται να κινηθεί [Σ.Σ.: στις ευρωεκλογές] σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διάλυση και σε νέες εκλογές» αναφέρει η εν λόγω έκθεση. «Επιταχύνεται η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, με τους βουλευτές να αναζητούν άλλες επιλογές σε μια ευρύτερη συμμαχία» αναφέρει σε άλλο σημείο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει τη δυνατότητά να κερδίσει τις εκλογές» τονίζει, επισημαίνοντας ότι «ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει πολύ ισχνή πλειοψηφία και είναι μεγάλος ο πειρασμός να δοθεί στον ΣΥΡΙΖΑ η ευκαιρία να κάνει τη διαπραγμάτευση» με την τρόικα. «Ο συνδυασμός της οικονομικής ανέχειας και της αντιπάθειας προς την πολιτική ελίτ αναμένεται να οδηγήσει τους ψηφοφόρους στην αγκαλιά του συγκεκριμένου κόμματος» εκτιμά τελικά η JP Morgan.

«Κέρβερος» η τρόικα
«Η αποδυναμωμένη κυβέρνηση της Ελλάδας κινδυνεύει να ταπεινωθεί στις ευρωεκλογές του Μαΐου από τα κόμματα που είναι εναντίον της τρόικας» γράφει χωρίς περιστροφές και το βρετανικό συντηρητικό περιοδικό The Economist.

«Στην ελληνική μυθολογία, ο Κέρβερος είναι το σκυλί με τα τρία κεφάλια που φυλάει τις πύλες του Άδη. Στη σύγχρονη ελληνική πολιτική, η τρόικα είναι το τρικέφαλο τέρας που παγιδεύει τη χώρα στον οικονομικό κάτω κόσμο» προσθέτει το περιοδικό και συνεχίζει: «Η τρόικα επικρίνεται με τη μεγαλύτερη οξύτητα στην Ελλάδα – και δικαίως… Ακόμη και οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα φωνάζουν «Φονιάδες!» στα μέλη της τρόικας. Στη Λισαβόνα πλακάτ διαμαρτυρίας γράφουν «Γαμ,.,ε την τρόικα!»… Ξεσκίζει το τέρας υπερβολικά πολύ ζωντανό κρέας από τις χώρες που υποτίθεται ότι σώζει; Και ποιος, τέλος πάντων, ελέγχει το κτήνος;» αναρωτιέται το δεξιό αγγλικό περιοδικό.

Έχει, πάντως, πρόταση για διέξοδο: «Αν οι Ευρωπαίοι θέλουν πραγματικά να κρατήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός εξουσίας, η καλύτερη απάντηση θα ήταν να διαγράψουν σύντομα ένα μεγάλο κομμάτι του χρέους» γράφει.
Σωστό, μόνο που με τη λύση αυτή διαφωνούν ριζικά οι Γερμανοί.

«Φέρτε τα λεφτά σας!»
Εντελώς άλλη είναι η γερμανική συνταγή – και τη διατύπωσε ωμά η Bundesbank, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, σε έκθεσή της.
Οταν μια χώρα της Ευρωζώνης απειλείται με χρεοκοπία, αντί να τη δανείζουν η Γερμανία και τα άλλα κράτη που χρησιμοποιούν το ευρώ, η κυβέρνηση της χώρας αυτής να αρπάζει όποιο κομμάτι των καταθέσεων των πολιτών της έχει ανάγκη και να επιβάλλει και φόρο π.χ. 10% στην αντικειμενική αξία όλων των ακινήτων!

Πηγή "Επίκαιρα"

Το φωτομοντάζ είναι από το "Γρέκι"
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Ο εισπράττων μεσιτείας από την αγορά υποβρυχίων και πυραύλων και καταδικασθείς εις εικοσαετή ειρκτή, πνίγεται στο δίκιο του και φωνάζει ότι «πρέπει να φέρουν πίσω στην Ελλάδα τα κλεμμένα οι καταχραστές του Δημοσίου»!
Ο μοιράζων άνευ εγγυήσεων δάνεια εκατομμυρίων από τα χρήματα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και απελαθείς εκ Τουρκίας, δηλώνει ότι επιστρέφει «οικειοθελώς» στην Ελλάδα και ότι διώκεται πολιτικώς λόγω φιλίας του με πρώην πρωθυπουργό!
Και εμείς, οι πολίτες της χώρας με τον γαλανό ουρανό και τα απέραντες παραλίες δεν ξέρουμε δεν ξέρουμε εάν αυτά συμβαίνουν στην πραγματικότητα ή βλέπουμε κάποιο κακό όνειρο που δεν είναι υποχρεωμένο να ακολουθεί τη λογική.

Εκεί που νομίζουμε ότι έχουν αποκαλυφθεί πλέον όλες οι απάτες που έγιναν κατά τις τελευταίες δεκαετίες, όλο και νέα κεφάλαια ανοίγουν στον τομέα των καταχρήσεων εις βάρος του Δημοσίου.
Αναρωτάται κανείς που βρήκαμε τόσους «ευφυείς» συμπολίτες μας και τους αναθέσαμε είτε μας κυβερνούν, είτε να διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα;
Βέβαια σε κάθε χώρα, σε κάθε τομέα της πολιτικής, της κοινωνίας, της επαγγελματικής απασχόλησης, υπάρχουν και αυτοί που παραβαίνουν το νόμο.
Θα πίστευε κανείς ότι οι τελευταίοι αποτελούν μειοψηφία. Στην δική μας περίπτωση, όμως, φαίνεται ότι οι πολλοί είναι παραβάτες και οι λίγοι είναι απλώς θύματα.
Μόνο έτσι δικαιολογείται γιατί τόσοι πολλοί επί τόσα χρόνια είτε εκλέγοντο επανειλημμένα από τον ίδιο τον λαό για να αναλάβουν την διακυβέρνηση του τόπου, είτε τους εμπιστεύουντο οι κεβερνώντες και τους διόριζαν να διαχειριστούν κεφάλαια εκατομμυρίων δημοσίου χρήματος.

Τίθεται σήμερα το εύλογο ερώτημα: Μα καλά, δεν βρέθηκε κανένας χρηστός άνθρωπος για να διορισθεί σε κάποια από τις θέσεις όπου χρειάζεται να υπάρχει διαφάνεια στις πράξεις τους; Τον τάδε πήγαν και βρήκαν; Ανέθεσαν στον λύκο να φυλάει τα πρόβατα;
Όταν όμως οι λύκοι που τριγυρίζουν είναι περισσότεροι από τα λυκόσκυλα, γίνονται λάθος επιλογές.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι βρίθει η κοινωνία μας από λύκους. Και έτσι την έχουμε πάθει αφενός εμείς οι ψηφοφόροι, που δεν φανταζόμαστε πόσο πολλοί είναι οι λύκοι και πάμε και ρίχνουμε στην κάλπη την ψήφο μας υπέρ σκάρτων υποψηφίων και αφετέρου οι κυβερνώντες που περιστοιχίζονται από λύκους, δεν έχουν την ικανότητα να το αντιληφθούν και τους διορίζουν επιπολαίως σε θέσεις εμπιστοσύνης.
Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει βούληση είτε στην ψήφο, είτε στον διορισμό.

Οι αποκαλύψεις των παρανομιών που έχουν επιτελεσθεί κατά τα χρόνια της μεταπολιτεύσεως, είναι κάτι σαν τον σεισμό στην Κεφαλονιά. Εκεί που νομίζουμε ότι έχει λήξει το φαινόμενο, και ότι ο πρώτος σεισμός ήταν ο κύριος, έρχεται νέος σεισμός με την ίδια ένταση γα να μας ταράξει.
Άγνωστο για πόσο διάστημα θα συνεχιστεί η ακολουθία των μετασεισμών στην Κεφαλονιά, όπως και άγνωστον υποψιαζόμαστε ότι παραμένει πόσες αμαρτίες του παρελθόντος θα βγουν στην επιφάνεια και θα μας κάνουν να χάσουμε το έδαφος κάτω από τα πόδια μας.
Πόσων ρίχτερ δονήσεις θα προκαλέσει άραγε ακόμη ο Εγκέλαδος της διαφθοράς;
Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου

Σχόλιο ιστολογίου: Αξίζει, ίσως να σημειωθεί πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η χώρα να βρίσκεται απέναντι σε μία οργωμένη και άρτια στελεχωμένη εγκληματική συμμορία, η οποία δρώντας υπό την πολιτική κάλυψη επέφερε τα χειρότερα στην Ελλάδα. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως –κατά τα φαινόμενα- η διαφθορά είχε κλίμακα, η οποία προσδιοριζόταν από το ύψος του δημόσιου θώκου αλλά και του μισθού των διεφθαρμένων…

Του Γιώργου Σαχίνη 

Ενώ οι αντιδράσεις σε πολιτικό, θεσμικό, επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο γενικεύονται αναφορικά με την εξουδετέρωση των χημικών της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, για πρώτη φορά με τη μέθοδο της εν πλω υδρόλυσης νοτιοδυτικά της Κρήτης, νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις από τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και διευθυντή του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων Βαγγέλη Γιδαράκο δίνουν τον τόνο της σοβαρότητας της υπόθεσης, λίγες ώρες πριν από το αποψινό συλλαλητήριο κατά της εξουδετέρωσης των χημικών στη Μεσόγειο, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας.
Εντωμεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές την ώρα που έκλεινε η ύλη της “Ν.Κ.”, στο πρώτο πλοίο που απέπλευσε από λιμάνι της Συρίας με 9 κοντέινερ συνολικά μεταφέρονταν 54 τόνοι χημικών, ενώ τα άλλα δύο που απέπλευσαν την 31η Ιανουαρίου μεταφέρουν συνολικά 240 τόνους.
Αποκαλύψεις
Ο κ. Γιδαράκος αποκαλύπτει τι ακριβώς δε λέει ο Οργανισμός Απαγόρευσης Χημικών Όπλων για τα χημικά της Συρίας στις επίσημες ανακοινώσεις του, στις οποίες μάλιστα εσχάτως παραπέμπει για ενημέρωση ο υπουργός Εξωτερικών όσους βουλευτές, ιδίως από την Κρήτη, του θέτουν τα σχετικά ερωτήματα. Ταυτόχρονα, αίσθηση προκαλούν οι αποκαλύψεις της εφημερίδας μας και του 98,4 τόσο για τη δήλωση του προέδρου της Γ.Σ. του ΟΗΕ στον Έλληνα ευρωβουλευτή Κρ. Αρσένη, ότι ο ΟΗΕ δε γνωρίζει τίποτα επιπλέον για τη διαδικασία, τις επιστημονικές και κοινωνικές αντιδράσεις, παρότι υπό την αιγίδα του η όλη διαδικασία, και γι’ αυτό χθες κιόλας θα ενημέρωνε το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, όπως και η γνωστοποίηση ότι μετά το φορτίο χημικών  της 7ηςΙανουαρίου άλλα δύο πλοία με χημικά έφυγαν από τη Συρία στις 31 Ιανουαρίου με προορισμό την Καλαβρία της Ιταλίας, με στόχο να μεταφορτωθούν στο πλοίο 36 ετών μονού κύτους, μετασκευασμένο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το “CAPE RAΥ”, ώστε να τα εξουδετερώσει με υδρόλυση εν πλω για πρώτη φορά στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου.
Η Λιβύη
Χθες ο 98,4, όμως, αποκάλυψε και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών , μέσα από επίσημη ανακοίνωσή του για την ολοκλήρωση της καταστροφής των χημικών της Λιβύης! Παρότι και αυτά στη Μεσόγειο, παρότι και αυτά σε χώρα με εμφύλιες συγκρούσεις και αναταραχές ακόμη και σήμερα, εξουδετερώθηκαν στην έρημο με τη μέθοδο της καύσης και μάλιστα με έναρξη της διαδικασίας όταν ακόμη ο Καντάφι ζούσε και οι μάχες μαίνονταν με σφοδρότητα. Λόγοι που τον Οκτώβριο του 2013 ο Οργανισμός  επικαλέστηκε άρον-άρον μετά την άρνηση της Αλβανίας να δεχτεί για εξουδετέρωση τα χημικά της Συρίας, βασικό επιχείρημα ώστε το όλο εγχείρημα να γίνει στη Μεσόγειο Θάλασσα και μάλιστα σχεδόν πειραματικά με τη για πρώτη φορά υδρόλυση εν πλω.
Στη Βουλή
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σήμερα ενδεχομένως στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χανίων Μανούσου Βολουδάκη, που όμως έγινε για το πρώτο φορτίο των χημικών που έφυγε στις 7 Ιανουαρίου. Ελπίζουμε ο υφυπουργός, αν εμφανιστεί για να απαντήσει, να μην περιοριστεί στις ανακοινώσεις που έχει κάνει ήδη ο υπουργός Εξωτερικών και που ήδη έχουν καταδειχθεί από άγνοια και διαψεύσεις. Κυρίως έπεται σωρεία αποκαλύψεων από την εφημερίδα μας, αλλά και ερωτήσεων ουσίας και παρεμβάσεων ευρωβουλευτών, όπως οι κύριοι Αρσένης και Δανέλλης, αλλά και του βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη, καθώς και η ομαδική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον κ. Κριτσωτάκη.
Nέες αποκαλύψεις του καθηγητή Γιδαράκου- Τρομακτικά χημικά και ουσίες
Συγκλονιστικός, μιλώντας στο Ράδιο 98,4, ήταν ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Βαγγέλης Γιδαράκος αναφορικά με τις επιπτώσεις καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο και την αδράνεια της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, όταν μέσα από τα επίσημα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκύπτει πως η ενημέρωση έγινε αρχές Ιανουαρίου, με το κρυφτούλι ωστόσο του υπουργείου Εξωτερικών να συνεχίζεται.
Σημείωσε με νόημα μάλιστα ότι «ο κύβος μάλλον έχει ριφθεί, το αμερικανικό πλοίο, παρά τη συσκότιση της ενημέρωσης, ίσως ήδη να βρίσκεται στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου. Κρίνω ότι Πολιτεία και Περιφέρεια δεν αντέδρασαν άμεσα από τις 8 Ιανουαρίου, οπότε είχαμε την πληροφορία, αφήνοντας να περάσει ένας σχεδόν μήνας. Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί δεν επιλέχθηκε άλλη περιοχή. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτό το παιχνίδι με τον Οργανισμό Απαγόρευσης των χημικών όπλων και γιατί δεν ενημερώνουν τους πολίτες για τις συνέπειες ενδεχόμενα ατυχήματος».
Ο κ. Γιδαράκος αποκάλυψε ότι, αν και το ΥΠ.ΕΞ. παραπέμπει ακόμη και τους βουλευτές στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών, για τη σύσταση των χημικών της Συρίας που θα εξουδετερωθούν νοτιοδυτικά της Κρήτης, εντούτοις η ιστοσελίδα δε δίνει στοιχεία επαρκή, αποσιωπά βασικές πληροφορίες και κυρίως για τις πρόδρομες ουσίες, εκτός όλων των άλλων όπως το Σαρίν και το αέριο μουστάρδας, ούτε όμως για τη μέθοδο της εξουδετέρωσης.
Επικίνδυνες
Όπως επισήμανε μεταξύ άλλων: « Η υδρόλυση έχει δυνητικά προβλήματα, ακόμη και οι Αμερικανοί που θα την κάνουν εν πλω την έχουν χαρακτηρίσει λίαν επικίνδυνη αποστολή! Επιπλέον, οι ίδιοι οι εμπειρογνώμονες για τα χημικά της Συρίας έχουν αναφερθεί σε προβλήματα προσαρμογής των χημικών στη συγκεκριμένη μέθοδο, ενώ στην ιστοσελίδα του Οργανισμού δεν υπάρχει καν αναφορά για τη συμπεριφορά των πρόδρομων χημικών ενώσεων στο σύστημα αυτό. Για παράδειγμα, το μεθυλοφωσφορικό διφθορίδιο, πρόδρομη βασική ένωση των χημικών όπλων, μία αντιδρούσα και διαβρωτική ουσία που προκαλεί εγκαύματα και νευρωτικά συμπτώματα, αντιδρά με το νερό και δημιουργεί το ίδιο ατμούς υδροφθορίου.
Δε λένε τίποτα για το πώς θα συμπεριφερθεί στη υδρόλυση. Ή για το βασικό συστατικό του παράγοντα νεύρων, του γνωστού ως VX – ισχυρή τοξική ουσία, άχρωμη, άγευστη, άοσμη – που σαν όπλο είναι μαζικής καταστροφής. Αυτές είναι μόνο δύο από τις πρόδρομες ενώσεις για τις οποίες δε γίνεται καν αναφορά. Επίσης δε γίνεται καμία αναφορά των ενώσεων που προκύπτουν μετά την αδρανοποίηση αυτών των υλικών. Δεν είναι μόνο οι ενώσεις αλάτων, αλλά και ενώσεις άλλες, εξίσου επικίνδυνες, που θα πρέπει να καταστραφούν θερμικά μαζί με τα φωσφορικά κατάλοιπα. Για αυτά όλα ο Οργανισμός δε δίνει καμία απάντηση».
Ενδοιασμοί και από τους Αμερικανούς
Ο κ. Γιδαράκος αναφέρθηκε με ανατριχιαστικό τρόπο, όμως, και στο τι λένε οι ίδιοι οι Αμερικανοί ειδικοί, που είναι επικεφαλής του όλου εγχειρήματος: «Ο επικεφαλής επιστημονικά της αποστολής, που θα το διευθύνει από τις ΗΠΑ ο κ. Βίναν, μιλώντας στα μέλη – επιστημονικά και τεχνικά – του πληρώματος του αμερικανικού πλοίου “CAPE RAY”, που θα κάνει την εξουδετέρωση για πρώτη φορά εν πλω με υδρόλυση στη Μεσόγειο, την έχει ήδη χαρακτηρίσει ως λίαν επικίνδυνη. Είπε ότι χρειάζεται μηχανική για να καταλάβουμε τη βιωσιμότητα του συστήματος που θα κάνουμε χρήση για πρώτη φορά εν πλω. Για την εφαρμογή σε ένα τέτοιο πλοίο θα πρέπει να τρέξουμε ειδικές τεχνικές μελέτες για να βεβαιωθούμε ότι είναι ενισχυμένη η κατάσταση και να εξασφαλίσουμε πως έτσι θα ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι.
Οι ίδιοι δηλαδή οι Αμερικανοί έχουν ενδοιασμούς κατά πόσο η συγκεκριμένη μέθοδος σε ένα τόσο αβέβαιο περιβάλλον θα πετύχει. Αγνοώ αν έχουν κάποιο «συμβόλαιο με το Μεγαλοδύναμο, ώστε οι καιρικές συνθήκες να είναι τέτοιες που να μην έχουμε και κανένα άλλο απρόβλεπτο ατύχημα. Πολύ αμφιβάλλω, χώρια που μιλάμε μόνο για τα υγρά απόβλητα. Υπάρχουν και αέρια που θα παραχθούν. Γι’ αυτά δε μας λένε απολύτως τίποτα…».
Γιατί επέλεξαν την έρημο στη Λιβύη;
Αλλά, ενώ για τα χημικά της Συρίας που είναι κατά βάση το αέριο Σαρίν και αέρια μουστάρδας, ο Οργανισμός Απαγόρευσης των Χημικών μάς λέει ότι η ενδεδειγμένη μέθοδος είναι η υδρόλυση εν πλω στη Μεσόγειο, την ίδια στιγμή – όπως αποκάλυψε χθες το πρωί ο 98,4 – με επίσημη ανακοίνωσή του ο Οργανισμός αναφέρεται στη ολοκλήρωση καταστροφής των ίδιων χημικών στη Λιβύη, στα νοτιοανατολικά της χώρας, μέσα στην έρημο και μάλιστα με τη συνδρομή των μεγάλων δυνάμεων, που είναι και χώρες παραγωγής τέτοιων χημικών.
Διαβάστε τι αναφέρει μεταξύ άλλων στην επίσημη ιστοσελίδα του Οργανισμός, προκαλώντας εύλογα την απορία όλων γιατί τα χημικά της Συρίας με ανάλογες συνθήκες πρέπει με το “έτσι θέλω”, χωρίς ενημέρωση και με συσκότιση πληροφοριών να εξουδετερωθούν εν πλω στη Μεσόγειο:
ΤΡΙΠΟΛΗ 5-02-2014
- Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα της Λιβύης σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μοχάμεντ Αμπντουλαζίζ ανακοίνωσε ότι από τις 26 Ιανουαρίου 2014 η Λιβύη έχει καταστρέψει το υπόλοιπο του αερίου μουστάρδας, το οποίο περιείχαν βλήματα και βόμβες αεροπλάνων. Η Λιβύη είχε ολοκληρώσει τον περασμένο χρόνο την εξάλειψη του κυρίως όγκου της μουστάρδας. Μετά την ανακοίνωση ακολούθησε επίσκεψη στην περιοχή της νοτιοανατολικής Λιβύης (εκεί όπου έλαβαν χώρα οι εργασίες καταστροφής) από το γενικό διευθυντή του OPCW (Οργανισμός Απαγόρευσης Χημικών Όπλων ) Ahmet Üzümcü και εκπροσώπους της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι κυβερνήσεις των οποίων παρείχαν βοήθεια στη Λιβύη για την εξουδετέρωση των αποθεμάτων της. Η καταστροφή αυτών των πυρομαχικών ήταν μια μεγάλη επιχείρηση κάτω από επίπονες, τεχνικά δύσκολες συνθήκες, όπως είδαμε από πρώτο χέρι νωρίτερα σήμερα στη μονάδα καταστροφής χημικών όπλων της Ruwagha», δήλωσε ο γενικός διευθυντής.
«Από την αρχή μέχρι το τέλος, η αντιμετώπιση αυτών των δυσκολιών ήταν προϊόν στενής συνεργασίας μεταξύ της Λιβύης, της Τεχνικής Γραμματείας του OPCW και των άλλων κρατών-μελών. Τα κράτη-μέλη της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα (CWC) είναι υποχρεωμένα να δηλώνουν και να καταστρέφουν όλα τα χημικά όπλα και τα συναφή υλικά που μπορεί να διαθέτουν, υπό τον έλεγχο του OPCW. Κατά την ένταξή της στην CWC τον Ιανουάριο του 2004, η Λιβύη δήλωσε στον OPCW την κατοχή περίπου 25 τόνων αερίων μουστάρδας θείου, αρκετών χιλιάδων μη οπλισμένων εναέριων πυρομαχικών σχεδιασμένων για χρήση σε χημικό πόλεμο και αρκετές εγκαταστάσεις παραγωγής χημικών όπλων. Τα δηλωθέντα πολεμοφόδια καταστράφηκαν αμέσως το Μάρτιο του 2004 και στα χρόνια που ακολούθησαν οι εγκαταστάσεις παραγωγής είτε καταστράφηκαν, είτε μετατράπηκαν σε ειρηνικής χρήσης, με την έγκριση και υπό τον έλεγχο του OPCW.
Οι εργασίες καταστροφής της θειομουστάρδας ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2010 , αλλά ανεστάλη το Φεβρουάριο του 2011, όταν η μονάδα καταστροφής υπέστη βλάβη. Μετά την εμφύλια σύρραξη της Λιβύης, η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ανακαλύφθηκε νέα ποσότητα πυρομαχικών οπλισμένων με αέρια μουστάρδα, τα οποία δεν είχαν αναφερθεί στην αρχική δήλωση της Λιβύης. Γερμανία, Καναδάς και Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν βοήθεια προς τη νέα κυβέρνηση για να διεξάγει τις εργασίες καταστροφής στην Ruwagha στις αρχές του 2013. Οι προετοιμασίες για την καταστροφή των χημικών ενώσεων που ανήκουν στην κατηγορία 2 έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν αργότερα και η καταστροφή τους θα ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2016».

ΠηγήΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Ένα βήμα πριν το χείλος της αβύσσου


Δημοσιεύτηκε και δεν διαψεύστηκε δική μας πρόταση (που διοχετεύτηκε όπως γράφεται από τους αμερικανούς) για «κοινό ανακοινωθέν» που αφορά την πιθανή έναρξη των ενδοκυπριακών «συνομιλιών». 

Με κάθε αντικειμενικό κριτήριο στρατηγικής, κρατικής συγκρότησης, δημοκρατικής νομιμότητας, ελευθερίας, διεθνούς νομιμότητας και ευρωπαϊκής νομιμότητας η δρομολόγηση μιας τέτοιας διαδικασίας οδηγεί στην τουρκική επικυριαρχία επί της Κύπρου και, όπως συνέβηκε σε αντίστοιχες περιπτώσεις, στον τερματισμό της τρισχιλιετούς παρουσίας των Ελλήνων στην Μεγαλόνησο. Στο μεσοδιάστημα οι Έλληνες της Κύπρου θα είναι παγιδευμένοι, καταδικασμένοι σε αργό πολιτικό θάνατο και η Ελλάδα όμηρος εκβιαστικών διλημμάτων κάθε είδους.

Η πρόταση για «κοινό ανακοινωθέν», πέραν του ότι τίποτα δεν αναφέρει για τις εγγυήσεις, τα ξένα στρατεύματα, τις βάσεις κτλ, περιγράφει την δημιουργία ενός τερατώδους κρατικού εκτρώματος, μη λειτουργικού, αντιδημοκρατικού και μη βιώσιμου. Μπροστά σε αυτό το καθεστώς της Ζυρίχης ωχριά

Δυστυχώς, φαίνεται ότι λίγα μπορούν να γίνουν. Η Ελλάδα είναι υπό οικονομική, θεσμική και πολιτική καταστολή και οι ίδιοι οι πολίτες της Κύπρου, οι οποίοι επίσης βρίσκονται υπό καταστολή λόγω κρίσης, πριν ένα χρόνο διέπραξαν το μοιραίο λάθος να λειτουργήσουν με κομματικά κριτήρια και να εκλέξουν ως αρχηγό του κράτους άτομο το οποίο στο παρελθόν ταυτίστηκε με φανατισμό υπέρ του φασιστικού, ανελεύθερου και αντί-δημοκρατικού σχεδίου Αναν

Ως ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε παραθέτουμε την ομιλία του ιστορικού ΟΧΙ του πρώην προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου. Ανεξαρτήτως προσώπων, αυτό το ΟΧΙ όπως και το ΟΧΙ της Κυπριακής κοινωνίας λίγο μετά από το διάγγελμα του Προέδρου, εντασσόταν στην μακραίωνη αλυσίδα των αγώνων εκείνων των κοινωνιών που είχαν την δυνατότητα να αντισταθούν κατά της απώλειας της Ελευθερίας τους. 

Χωρίς αυτό να προδικάζει οτιδήποτε (κυρίως εάν ακόμη μια φορά η απληστία των τούρκων αποδειχθεί … σωτήρια), ενδέχεται αυτή την φορά οι Έλληνες της Κύπρου να μην έχουν μια τέτοια ευκαιρία αντίστασης. 

Θα βρεθούν ξανά μπροστά σε ένα θηριώδες εκβιαστικό δίλημμα: Εάν υπό το κράτος εκβιασμών ψηφίσουν ναι θα δρομολογηθεί η απώλεια της ελευθερίας τους. Εάν πουν ΟΧΙ το κόστος θα είναι πάλι αβάστακτο. Αυτοί που επιβουλεύονταν την ελευθερία τους το 2004 και έχασαν την παρτίδα φαίνεται ότι έμαθαν από τα λάθη τους. Όλα δείχνουν ότι στις μέρες μας είναι πιο οργανωμένοι (θηριωδώς και υπόγεια θα έλεγα) και ότι οι ηγέτες μας άβουλοι και αυτοκτονικοί τους παίρνει το ποτάμι.

«Αντώνη ξύπνα» και πες ΟΧΙ διαφορετικά όλοι μαζί αποχαιρετούμε την Αλεξάνδρεια. Η παγίδευση ενός εκατομμυρίου Ελλήνων και η στρατηγική ένταξή τους στον τουρκικό χώρο επιρροής θα αποτελέσει την χαριστική βολή κατά του συνόλου των νεοελλήνων. Τι να κάνει κανείς τις καρέκλες εξουσίας όταν οι επικείμενοι σεισμοί θα κατεδαφίσουν τα πάντα. Εξάλλου, δεν θα χρειάζεται πλέον να μιλάμε ούτε για «αέρια» ούτε για «πετρέλαια».


(Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διάγγελμα (ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ)ΚΥΠΕ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ-Κύπρος - 07/04/2004 22:23:57 
ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ 24ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2004

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

Αυτές της εξαιρετικής ιστορικής σημασίας συνθήκες, νιώθω υποχρέωσή μου να απευθυνθώ σ΄ εσάς: στον Κυρίαρχο Κυπριακό Λαό. Κάθε λαός διαμορφώνει και γράφει τη δική του ιστορία. Άλλοτε με απελευθερωτικούς και κοινωνικούς αγώνες, άλλοτε με δημοκρατικές διαδικασίες διά της ψήφου του. Τώρα καλείται ο Κυπριακός Λαός, καλούμαστε ο καθένας χωριστά και συλλογικά, να γράψουμε την ιστορία του μέλλοντος της Κύπρου.

Η πατρίδα μας, διέρχεται τις πιο δραματικές ώρες της μακραίωνης ιστορίας της. Ώρες καθοριστικές όχι μόνο για το παρόν και τη δική μας γενεά, αλλά και για το μέλλον και τις γενεές που θα έρθουν. Οι αποφάσεις που θα πάρουμε εμείς σήμερα, διαμορφώνουν και καθορίζουν τις τύχες και τα πεπρωμένα και των επερχόμενων γενεών.

Είμαι πεπεισμένος ότι ολόκληρη η πολιτική ηγεσία του τόπου, αλλά και η κάθε μιά και ο καθένας από σας, έχει πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας της απόφασης που καλούμαστε να πάρουμε στο Δημοψήφισμα της 24ης του Απρίλη, και ότι συμμερίζεστε το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνουμε με την ψήφο μας. Αυτή η απόφαση ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον Κυπριακό Λαό. Ελπίζω οι ξένοι φίλοι μας να σεβαστούν το λαό και την Κυπριακή Δημοκρατία. Ελπίζω να κατανοήσουν ότι παρεμβάσεις και πιέσεις προσβάλλουν την αξιοπρέπεια του Κυπριακού λαού, είναι αντίθετες προς ρητή πρόνοια του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και, τελικά, καταλήγουν αντιπαραγωγικές.

Η κρισιμότητα των αποφάσεων που καλούμαστε να πάρουμε συλλογικά, αλλά και ατομικά, δεν μας επιτρέπει να αποδυθούμε σε συναγωνισμό για το ποιός είναι περισσότερο ή λιγότερο πατριώτης. Όλοι έχουμε τον ίδιο στόχο και όλοι έχουμε την ίδια έγνοια για το μέλλον της πατρίδας μας.

Υπάρχουν διαφορές στις εκτιμήσεις, στην ανάλυση των περίπλοκων και, εν πολλοίς, δυσνόητων προνοιών του Σχεδίου Ανάν και των βραχυπρόθεσμων και μακροχρόνιων αποτελεσμάτων του. Καλώ όλους να λειτουργήσουμε σε πνεύμα αλληλοσεβασμού, χωρίς φανατισμό και προπηλακισμούς.

Δεν πρόκειται για πολιτικές εκλογές όπου τα Κόμματα καταμετρούν τη δύναμή τους. Δεν θα αναμετρηθούν τα Κόμματα μεταξύ τους. Θα αναμετρηθούμε με την ιστορία.

Η διαφύλαξη λοιπόν της ενότητας μας είναι ύψιστο χρέος προς την πατρίδα μας. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οφείλουμε να το σεβαστούμε και η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει μονιασμένους και δυνατούς. Η Κύπρος θα μας χρειαστεί όλους. Δεν περισσεύει κανένας.

Σέβομαι και εκτιμώ κάθε καλόβουλη και ειλικρινή άποψη και προσπαθώ να την κρίνω με αντικειμενικότητα και να την σταθμίσω, χωρίς προκαταλήψεις, και ανεπηρέαστος από δογματισμούς ή συναισθηματική φόρτιση.

Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εκλεγμένος εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής κοινότητας φέρω το αυξημένο βάρος της ευθύνης της διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων και το χρέος να δηλώσω δημόσια, με ειλικρίνεια και παρρησία τη δική μου αποτίμηση της κατάληξης και την δική μου απόφαση. Χωρίς καμιά προσπάθεια επιβολής της δικής μου επιλογής και θέλησης αλλά ως καθοδήγηση και συνεκτίμηση από σας. Η τελική απόφαση ήταν πάντα και παραμένει δική σας. Η ετυμηγορία σας θα εκφραστεί στο Δημοψήφισμα της 24ης του Απρίλη.

Από την ημέρα που επέστρεψα από τη Λουκέρνη, αφιέρωσα όλο μου το χρόνο για να μελετήσω με τους συνεργάτες μου και τους λειτουργούς του Κράτους το τελικό Σχέδιο Ανάν, σε όλες του τις πτυχές. Άκουσα απόψεις, εκτιμήσεις και αναλύσεις. Παρακολούθησα με προσοχή τον δημόσιο διάλογο που έχει αναπτυχθεί και τα επιχειρήματα που οι διάφορες πλευρές παρέθεσαν. Έχω ζητήσει και έλαβα γνωμοδοτήσεις ξένων διεθνολόγων και συνταγματολόγων πάνω σε συγκεκριμένες πτυχές και πρόνοιες του Σχεδίου. Αξιολόγησα τις δηλώσεις διεθνών παραγόντων με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και αντικειμενικότητα. Αξιολόγησα τις εκτιμήσεις Ελλαδικών Κομμάτων και ξένων Κυβερνήσεων με τις οποίες επικοινώνησα. Αναμένω και θα μελετήσω με προσοχή τις τελικές αποφάσεις των πολιτικών Κομμάτων της Κύπρου, τα οποία σέβομαι και εκτιμώ για την προσφορά τους στον τόπο. Κριτήριο της αξιολόγησής μου ήταν ένα και μοναδικό: η εξυπηρέτηση των συμφερόντων και δικαιωμάτων του Κυπριακού Λαού στο σύνολό του, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Αυτό μου επιβάλλει η συνείδησή μου. Αυτό απαιτεί το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο οποίο με τη ψήφο σας με εκλέξατε.

Ελληνικέ Κυπριακέ Λαέ,

Όταν πριν από ένα χρόνο, ζήτησα τη ψήφο σου, ανέλαβα την δέσμευση ότι θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις, σε κάθε επίπεδο και από κάθε βήμα που προσφέρεται, για να πετύχω, βελτιώσεις στην, τότε, εκδοχή του Σχεδίου Ανάν, με στόχο να καταστεί λειτουργικό και, άρα, βιώσιμο. Δεσμεύτηκα ότι οι απαιτήσεις μας για βελτιώσεις θα ήσαν εντός των παραμέτρων του Σχεδίου και δεν θα ανέτρεπαν την γενική φιλοσοφία του Σχεδίου, ούτε θα ανέτρεπαν ουσιώδεις και βασικές πρόνοιές του ή συμβιβασμούς που είχαν συμφωνηθεί στις συνομιλίες που είχαν προηγηθεί της εκλογής μου.

Δεσμεύτηκα, ακόμη, ότι θα επεδίωκα λύση που θα διασφάλιζε τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων αλλά και των Τουρκοκυπρίων, στα πλαίσια μιας επανενωμένης Κύπρου.

Συνεπής στην πάγια πολιτική του Εθνικού Συμβουλίου, ότι η δική μας πλευρά επιδίωκε δικοινοτικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και ανταποκρινόμενος σε συνεχείς παραινέσεις της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, δεν έπαυσα να επιζητώ και να πιέζω για επανάληψη της πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα με βάση το Σχέδιο Ανάν και κάτω από τις προϋποθέσεις που είχαν συμφωνηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο.

Τελικά, ο Γενικός Γραμματέας μας κάλεσε στη Νέα Υόρκη στις 10 Φεβρουαρίου του 2004, για να συμφωνήσουμε σε νέα διαδικασία διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων, θέτοντας ως όρο για την ανάληψη νέας πρωτοβουλίας, την αποδοχή διαιτητικού ρόλου του Γενικού Γραμματέα.

Αν δεν ανταποκρινόμουνα θετικά στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα θα ενεργούσα αντίθετα με την πάγια πολιτική του Εθνικού Συμβουλίου και θα ήμουνα ασυνεπής στην πάγια θέση μας ότι επιδιώκουμε λύση του προβλήματος με συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Με τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων των, αριθμητικά, μεγαλύτερων πολιτικών δυνάμεων που με συνόδευσαν στη Νέα Υόρκη και με τη σύμφωνη γνώμη της, τότε, Κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας, δεχτήκαμε αυτή την αλλαγή της διαδικασίας. Προσωπικά, δέχτηκα αυτή τη νέα διαδικασία, εφόσον στη διαιτητική απόφαση του Γενικού Γραμματέα, ο λαός της Κύπρου με την άμεση και προσωπική ψήφο του καθενός σε Δημοψήφισμα, θα είχε τον τελευταίο λόγο.

Μετά από εκτίμηση της πλειοψηφίας του Εθνικού Συμβουλίου, ότι η από μέρους μας υποβολή μαξιμαλιστικών θέσεων θα οδηγούσε σε επικρίσεις κατά της πλευράς μας, υποβάλαμε συναινετικές προτάσεις που εξυπηρετούσαν και τις δύο Κοινότητες. Διατηρήσαμε το δικαίωμα να εγείρουμε πρόσθετα θέματα, σχετικά με το εδαφικό, τις περιουσίες και την επιστροφή των εκτοπισμένων, αν η Τουρκοκυπριακή πλευρά ήγειρε τέτοια θέματα. Όντως η Τουρκοκυπριακή πλευρά ήγειρε τέτοια θέματα και η δική μας πλευρά, με έγγραφα της, ήγειρε τις ανταπαιτήσεις της, τόσο στην εδαφική πτυχή όσο και για τα δικαιώματα εκτοπισμένων και περιουσιών.

Περιοριστήκαμε στον ελάχιστο αλλά πολύ σημαντικό στόχο: στην επανένωση της πατρίδας μας και του λαού μας. Επιδιώξαμε θεσμικές αλλαγές που, από τη μια, θα ενίσχυαν τη λειτουργικότητα της λύσης και από την άλλη θα δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις για επανένωση θεσμών και λειτουργιών.

Η αρνητική στάση και οι μαξιμαλιστικές θέσεις της Τουρκικής πλευράς, αλλά και η ανοχή που τα Ηνωμένα Έθνη επέδειξαν για απαιτήσεις της εκτός των παραμέτρων του Σχεδίου Ανάν, δεν επέτρεψαν τη διεξαγωγή ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, παρά τη δική μας καλή θέληση.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ασκώντας τη διαιτητική αρμοδιότητα του, κατάρτισε το Πέμπτο Σχέδιο Ανάν, χωρίς να προϋπάρξει συμφωνία των μερών σε οποιοδήποτε από τα θέματα που είχαν εγερθεί στις διαπραγματεύσεις, στη Λευκωσία και στην Ελβετία.

Στο Πέμπτο Σχέδιο Ανάν, περιέχονται βελτιώσεις σε σύγκριση με το Τρίτο και Τέταρτο Σχέδιο Ανάν. Αυτές οι βελτιώσεις δεν ικανοποιούν τις ελάχιστες απαιτήσεις που είχαμε υποβάλει. Ούτε όσο αφορά τη λειτουργικότητα του Σχεδίου, ούτε όσο αφορά την ετοιμότητα εφαρμογής του από την επόμενη των δημοψηφισμάτων, ούτε όσο αφορά την ουσιαστική επανένωση της πατρίδας μας στο οικονομικό, δημοσιονομικό και νομισματικό τομέα.

Αυτή δεν είναι η ώρα ούτε η ευκαιρία να προβώ σε λεπτομερή ανάλυση του Σχεδίου Ανάν. Αυτό θα γίνει στις επόμενες μέρες και μέχρι την διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων.

Νομίζω, όμως, ότι είναι χρήσιμο να αναφερθώ, εν είδει παραδειγμάτων, σε μερικές πτυχές που φαίνεται να σας προβληματίζουν. Δεν θα επιχειρήσω ούτε «δαιμονοποίηση» ούτε εξωραϊσμό του Σχεδίου Ανάν. Δεν δέχομαι, όμως, τον ισχυρισμό ότι όποιος επισημαίνει αδυναμίες του Σχεδίου, αναγκαστικά, επιδίδεται σε παραπληροφόρηση ή ότι αυτό δεν είναι αντικειμενική ενημέρωση του Λαού.

Οι προτάσεις μας για διασφάλιση της λειτουργικότητας, δεν περιορίζονταν και δεν εξαντλούνταν στη σύνθεση του Προεδρικού Συμβουλίου ή στην ίδρυση και λειτουργία Πρωτόδικου Δικαστηρίου ή στη Συμφωνία Συνεργασίας για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίθετα, επεκτείνοντο και κάλυπταν και τους επτά τομείς των προτάσεών μας, δηλαδή, τη νομοθεσία, την Κεντρική Τράπεζα, την κοινή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, τη σμίκρυνση των χρονικών περιόδων ανάκτησης περιουσίας, την σμίκρυνση των μεταβατικών περιόδων, τη διοικητική διάρθρωση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, την εκλογή των μελών των Κοινοβουλευτικών Οργάνων, τη νομοθεσία και τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων από διοικητικά όργανα, την εδαφική πτυχή, το θέμα των αγνοουμένων, το θέμα της Καρπασίας και άλλα. Θέλω να τονίσω εμφαντικά, ότι όλες οι απαιτήσεις μας, που υποβλήθηκαν με πλήρη τεκμηρίωση, ήσαν εντός των παραμέτρων του Σχεδίου Ανάν και δεν αφαιρούσαν δικαιώματα που το Σχέδιο Ανάν παρείχε στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.

Αντίθετα, η Τουρκική πλευρά υπέβαλε 11 απαιτήσεις, που επηρεάζουν αρνητικά τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και οι οποίες υιοθετούνται, όλες, στο τελικό κείμενο του Σχεδίου Ανάν.

Τώρα καλούμαστε να κρίνουμε κατά πόσο το τελικό Σχέδιο Ανάν ικανοποιεί τους ελάχιστους στόχους που έχουμε θέσει. Με αντικειμενικότητα και με αίσθημα ευθύνης, καλούμαστε να κρίνουμε εάν επιτυγχάνεται η επανένωση της πατρίδας μας σε ένα ομόσπονδο κράτος που θάναι λειτουργικό, βιώσιμο, θα διασφαλίζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και θα δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας και οικονομικής ευημερίας τόσο για τους Ελληνοκύπριους, όσο και για τους Τουρκοκύπριους.

Κατά πόσο οι πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν, όπως έχουν οριστικά διαμορφωθεί μας επιτρέπουν να μετέχουμε ενεργητικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να αξιοποιήσουμε τα οφέλη που θα προκύψουν.

Με πόνο ψυχής καταλήγω στη διαπίστωση ότι ακόμα και με την πιο ελαστική, την πιο επιεική κρίση, το τελικό Σχέδιο Ανάν δεν ικανοποιεί τους ελάχιστους στόχους που θέσαμε. Οι ουσιαστικότερες των προτάσεών μας δεν έγιναν αποδεκτές. Ακόμη και στις πρόνοιες που έχουν βελτιωθεί, διαπιστώνουμε λειτουργικές δυσκολίες, περίπλοκες διαδικασίες και επικίνδυνες ασάφειες.

Η πιο βασική και θεμελιώδης ανησυχία και αγωνία μου για το μέλλον της πατρίδας μας εστιάζεται στα εξής:-

Η Τουρκοκυπριακή κοινότητα αποκτά όλα τα βασικά αιτήματα που διεκδίκησε, από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της λύσης. Για την ακρίβεια, 24 ώρες μετά την διεξαγωγή των Δημοψηφισμάτων.

Παραμένει, ακόμα, αβέβαιο και ασαφές αν θα υπάρξει επικύρωση της Συνθήκης από το Τουρκικό Κοινοβούλιο, πριν τεθεί σε εφαρμογή η Ιδρυτική Συμφωνία.

Αναγνωρίζεται η οντότητά της ως «νόμιμο συνιστών Κράτος». Διαγράφεται η εισβολή και η κατοχή. Οι κάτοχοι της Τουρκοκυπριακής υπηκοότητας, γίνονται αποδεκτοί ως νόμιμοι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Τουρκοκύπριοι εξασφαλίζουν ισότιμη συμμετοχή στη διοίκηση του νέου Ομοσπονδιακού Κράτους, με το καθεστώς των ισότιμων «συμπροέδρων» και ισότιμη και ισάριθμη συμμετοχή των εκπροσώπων του Τουρκοκυπριακού συνιστώντος Κράτους, στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή και σε όλες τις ειδικές Επιτροπές και Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντίθετα, όλα και όσα προσδοκεί να αποκτήσει η Ελληνοκυπριακή κοινότητα, έστω και από μια κακή και οδυνηρή λύση, παραπέμπονται χωρίς εγγυήσεις στο μέλλον και εξαρτώνται από την καλή πίστη της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει. Υπόκεινται ακόμη, στην προϋπόθεση ότι όλα θα λειτουργήσουν ομαλά.

Με λίγα λόγια «αγοράζουμε ελπίδα», με μόνο αντάλλαγμα και διασφάλιση την καλή θέληση της Τουρκικής πλευράς να τηρήσει τη συμφωνία.

Η επιστροφή των κατεχόμενων δικών μας εδαφών, θα γίνει σε περίοδο μεταξύ τρεισήμισι μηνών και τρεισήμισι χρόνων, από την υπογραφή της λύσης, χωρίς καμία εγγύηση ότι αυτό θα εφαρμοστεί. Η πρότασή μας όπως υπαχθούν τα εδάφη αυτά υπό τον έλεγχο της Ειρηνευτικής Δύναμης και όχι του τουρκικού στρατού, έχει απορριφθεί.

Η απόκτηση περιουσιών ή αποζημιώσεων το συντομότερο που θα γίνει, είναι σε περίοδο 3 χρόνων μετά την υπογραφή της λύσης και 5 χρόνων ή, περισσότερων, κατά απόφαση του Συμβουλίου Περιουσιών, και μέσα από μια περίπλοκη διαδικασία με πολλές ασάφειες και δυσμενείς οικονομικές πρόνοιες για την πλευρά μας. Το κόστος των αποζημιώσεων θα κληθούν να καταβάλουν στο μεγαλύτερο του μέρος, οι Ελληνοκύπριοι. Εγείρονται σοβαρά ερωτήματα αν το Ομοσπονδιακό Κράτος που θα εγγυηθεί το ένα τρίτο των αποζημιώσεων, θα έχει το τεκμήριο έγκυρου εγγυητή για να μην σημειωθεί πτώση στην αξία των Ομολόγων, όπως έγινε με το Χρηματιστήριο. Το ίδιο ισχύει και για τον Οργανισμό δανειοδότησης με υποθήκη για απόκτηση των περιουσιών Ελληνοκυπρίων που δεν θα επιστραφούν από Τουρκοκύπριους.

Πρόσφατα έχει αναχθεί σε μεγάλο θέμα και παρουσιάζεται ως σημαντική παραχώρηση προς τους Ελληνοκυπρίους, η ευχέρεια απόκτησης δευτερεύουσας κατοικίας στο Τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος.

Ασφαλώς αυτό το δικαίωμα, θα είχε μεγάλη σημασία, αν ήταν αυτόματο και γενικό.

Δυστυχώς οι πρόνοιες του σχετικού Συνταγματικού Νόμου και της Πράξης Προσαρμογής που θα εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθορίζουν ότι αυτό το δικαίωμα δεν είναι αυτόματο.

Αντίθετα, το Τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος έχει δικαίωμα και ευχέρεια, με δικό του νόμο, να ρυθμίζει και να περιορίζει αυτό το δικαίωμα για μια δεκαπενταετία ή μέχρις ότου το ακαθάριστο εθνικό προϊόν του Τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους φθάσει στο 85% του κατά κεφαλή εισοδήματος του Ελληνοκυπριακού συνιστώντος κράτους.

Η επιστροφή των προσφύγων υπό Τουρκοκυπριακή διοίκηση προβλέπεται να γίνει με τέτοια χρονοδιαγράμματα και ποσοστώσεις που δεν δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας, για να μπορέσουν με βεβαιότητα οι πρόσφυγες μας να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα, και να έχουν βεβαιότητα ότι θα έχουν ασφάλεια ή ότι θα έχουν σχολεία για τα 3, 10 ή 20 παιδιά τους. Και δυστυχώς δεν αποκτούν όλοι οι πρόσφυγές μας το αναφαίρετο δικαίωμα της επιστροφής. Επιπλέον, οι Ελληνοκύπριοι που θα ζουν στο Τουρκοκυπριακό συνιστών Κράτος θα στερούνται των πολιτικών τους δικαιωμάτων, και του δικαιώματος ψήφου για την Γερουσία, κατά παράβαση κάθε δημοκρατικής αρχής.

Με το τελικό Σχέδιο Ανάν δεν ικανοποιήθηκαν οι Κύπριοι αλλά ικανοποιήθηκε απόλυτα η επιδίωξη της Τουρκίας να ελέγχει και να κηδεμονεύει την Κύπρο. Παραμένουν στην ουσία όλοι οι έποικοι, ενώ μετά από 19 χρόνια, εμφανής είναι η πιθανότητα της κατάργησης της παρέκκλισης του 5% Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων που θα μπορούν να εγκατασταθούν στην Κύπρο, με ορατό τον κίνδυνο για νόμιμο μαζικό εποικισμό της Κύπρου από την Τουρκία. Διότι η συνέχιση της διασφάλισης του 5%, μετά τα 19 χρόνια, θα εξαρτάται από την έγκριση νόμου από το Προεδρικό Συμβούλιο, τη Βουλή και τη Γερουσία, όπου χρειάζεται και η συναίνεση των αντίστοιχων Τουρκοκυπριακών μελών αυτών των οργάνων.

Η παραμονή έστω και μικρού αριθμού Τουρκικών στρατευμάτων μόνιμα στην Κύπρο, με διευρυμένα παρεμβατικά δικαιώματα στο Ελληνοκυπριακό κρατίδιο χωρίς εγγυητικούς μηχανισμούς, ενώ εμείς θα έχουμε διαλύσει την Εθνική Φρουρά, δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας για τους Ελληνοκυπρίους. Τόσο ο εποικισμός όσο και η συνεχής παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, δεν εξυπηρετεί βέβαια ούτε τους Ελληνοκύπριους ούτε τους Τουρκοκύπριους, παρά μόνο την Τουρκία.

Μέσα από προσεκτική μελέτη των οικονομικών πτυχών του Σχεδίου Ανάν, διαπιστώνουμε ότι είναι αμφίβολη η οικονομική βιωσιμότητά του. Η εφαρμογή των σχετικών προνοιών συνεπάγεται δυσβάστακτες οικονομικές επιπτώσεις για τους Ελληνοκύπριους, ενώ η όλη δομή του Σχεδίου θα οδηγήσει, αν όχι σε κατάρρευση της Κυπριακής οικονομίας, σίγουρα σε σοβαρή οικονομική κρίση και επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των Ελληνοκυπρίων που με τόσες θυσίες οικοδομήσαμε.

Οι λειτουργικές αδυναμίες του Σχεδίου θέτουν, μεταξύ άλλων, σε κίνδυνο την ομαλή δραστηριότητα και συμμετοχή της Κύπρου, με μια φωνή, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ με πολλές θυσίες οι Ελληνοκύπριοι κατέκτησαν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ εύκολα μπορεί να οδηγηθούμε σε «αδρανοποίηση» της ένταξης μέχρι την υιοθέτηση όλων των απαραίτητων ομοσπονδιακών και περιφερειακών νομοτυπικών μέτρων ή της απώλειας των ωφελημάτων της ένταξης ή της αντιμετώπισης εμποδίων στη συμμετοχή της Κύπρου στην ΟΝΕ και τους άλλους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Με άλλα λόγια, το Σχέδιο Ανάν δεν καταλύει την de facto διχοτόμηση, αλλά, αντίθετα τη νομιμοποιεί και την εμβαθύνει. Το ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι αν θέλουμε τη λύση και επανένωση της πατρίδας μας. Διότι σε αυτό το ερώτημα, η καθολική απάντηση είναι «ναι». Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν το Σχέδιο Ανάν επιφέρει την επανένωση ή αν διαιωνίζει τη διαίρεση και, μάλιστα, με τη συγκατάθεση και υπογραφή μας.

Το Σχέδιο Ανάν, δεν οδηγεί στην επανένωση των δύο Κοινοτήτων αλλά αντίθετα προωθεί το μόνιμο διαχωρισμό με περιορισμούς στη διακίνηση, εγκατάσταση, στο δικαίωμα κτήσεως περιουσίας, στην άσκηση πολιτικών δικαιωμάτων και των άλλων χωριστικών στοιχείων του.

Ενώ η ενοποίηση της οικονομίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ενοποιητική δυναμική, με κοινούς οικονομικούς στόχους, κοινά οικονομικά προβλήματα, κοινούς αγώνες και ακόμη μελλοντικά οργάνωση των εργαζομένων σε κοινές συντεχνίες, κάτι που εξυπηρετούσε την Κύπρο, τελικά επιβλήθηκε χωριστή οικονομία. Δεν θα υπάρχει κοινή νομισματική, δημοσιονομική πολιτική και δεν θα επιτρέπονται επενδύσεις Ελληνοκυπριακών Επιχειρήσεων στο Τουρκοκυπριακό συνιστών Κράτος.

Ο στόχος της επανένωσης της πατρίδας μας και του λαού της, δεν επιτυγχάνεται. Με την μετατροπή των διαιρετικών προνοιών του Σχεδίου σε πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκλείπει ακόμη και η αμυδρή ελπίδα για εξέλιξη και βελτίωση μελλοντικά της λύσης. Ο στόχος της Τουρκοκυπριακής πλευράς για δύο λαούς, με δύο κράτη που θα ζουν χωριστά και απλά θα συνεργάζονται, επιτυγχάνεται απόλυτα.

Είναι σωστό ότι η διαδικασία διαπραγματεύσεων συνεπάγεται συμβιβασμούς. Μειώνοντας το χάσμα των διαφορετικών επιδιώξεων και των διαφορών. Μια διαδικασία «πάρε – δώσε».

Υπάρχουν πολλές πτυχές και πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν, για τις οποίες δεν είμαι ικανοποιημένος από τους συμβιβασμούς που επιβλήθηκαν, χωρίς κάν να προηγηθεί διαπραγμάτευση και με πλήρη παραγνώριση των δικών μας τεκμηριωμένων απαιτήσεων.

Δεν είμαι ικανοποιημένος, για παράδειγμα, από την μείωση του αριθμού των εκτοπισμένων που θα επιστρέψουν.

Δεν είμαι ικανοποιημένος από τις ποιοτικές και ποσοστιαίες μειώσεις στα περιουσιακά δικαιώματα των νομίμων ιδιοκτητών περιουσιών στα κατεχόμενα.

Αυτά αποτελούν δυσμενέστερες πρόνοιες από αυτές που υπήρχαν στο Σχέδιο Ανάν Τρία ή στο Σχέδιο Ανάν Τέσσερα που το Εθνικό Συμβούλιο έκρινε ότι δεν ήταν αποδεκτό ως λύση, αλλά μόνο ως βάση για διαπραγμάτευση, με στόχο τη βελτίωση αυτών των προνοιών. Τώρα αυτές οι πρόνοιες έχουν γίνει δυσμενέστερες για τους Ελληνοκύπριους.

Μας ζητούν να δεχτούμε αυτές τις πιο δυσμενείς προσαρμογές, μέσα στο πνεύμα του συμβιβασμού. Μας λένε ότι δεν μπορεί να προκύψει λύση, αν δεν γίνουν τέτοιοι οδυνηροί συμβιβασμοί, και ότι πρέπει να βρεθεί η μέση λύση.

Όμως, υπάρχουν θέματα αρχών και ανθρώπινων δικαιωμάτων όπου η «μέση λύση» δεν συνιστά την σωστή απάντηση. Η ολοφάνερη και σωστή αρχή δεν είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης να μοιραστεί την περιουσία του με τον παράνομο εισβολέα ή να διεκδικήσει αποζημιώσεις για την αποστέρηση της περιουσίας του, που, μάλιστα, σε τελευταία ανάλυση, θα τις καταβάλει ο ίδιος, αφού το ένα τρίτο των αποζημιώσεων θα το εγγυηθεί το Ομοσπονδιακό Κράτος, οι πόροι του οποίου θα προέρχονται κατά τα εννέα δέκατα από Ελληνοκύπριους και μόνο το ένα δέκατο από τους Τουρκοκύπριους.

Το Σχέδιο Ανάν προνοεί ότι, μετά τα 19 χρόνια ή μέχρι την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όποιο συμβεί πρώτο, οι κατοικούντες αντίστοιχα, σε κάθε ένα από τα δυό συνιστώντα κράτη οι οποίοι δεν έχουν ως μητρική γλώσσα την επίσημη γλώσσα του άλλου συνιστώντος Κράτους, δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού εκείνου του συνιστώντος Κράτους. Δηλαδή οι ομιλούντες την ελληνική γλώσσα σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 1/3 του συνολικού πληθυσμού του τουρκοκυπριακού κρατιδίου.

Αυτό αν και είναι θετικό, εν τούτοις αξίζει να αναφερθεί ότι στα προηγούμενα Σχέδια Ανάν δεν υπήρχε ούτε ο χρονικός ούτε ο ποσοστιαίος περιορισμός του ενός τρίτου, από την στιγμή που η Τουρκία θα καθίστατο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόσθετα, σύμφωνα με το Σχέδιο Ανάν, τώρα στο ένα τρίτο της έκτασης γης που θα μπορούν να αποκτήσουν οι Ελληνοκύπριοι στο Τουρκοκυπριακό συνιστών Κράτος (και, αντίστοιχα, οι Τουρκοκύπριοι στο Ελληνοκυπριακό συνιστών Κράτος) προστίθεται και το κριτήριο «της αξίας» του ενός τρίτου και η προϋπόθεση ότι από αυτό το ένα τρίτο, εξαιρούνται οι περιουσίες στις οποίες δικαιούται ο σημερινός Τουρκοκύπριος χρήστης.

Οι πιο σοβαρές ανησυχίες και προβληματισμοί μου για το Σχέδιο Ανάν, δεν εστιάζονται στους συμβιβασμούς που προτάθηκαν ή επιβλήθηκαν, που πολλοί κρίνουν ως άδικους για την πλευρά μας.

Άλλωστε, εδώ και πολύ χρόνο, έχω πει ότι η οποιαδήποτε λύση που θα εξευρεθεί κάτω από τη σκιά και τα τετελεσμένα της εισβολής και της παρουσίας 35,000 Τουρκικού στρατού στην Κύπρο, δεν μπορούσε να είναι δίκαιη. Αυτό το τίμημα, είμαστε έτοιμοι να το καταβάλουμε προκειμένου να βρεθεί λύση στο Κυπριακό. Αν, όμως, δεν μπορούσε να είναι δίκαιη η λύση, έπρεπε, να επιδιώξουμε να είναι τουλάχιστο λειτουργική ώστε να είναι βιώσιμη.

Χωρίς λειτουργικότητα, χωρίς αποτελεσματική διαδικασία για επίλυση των αδιεξόδων σε ένα καθεστώς όπου οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με βάση ισοτιμίας, δηλαδή 50% με 50%, παρέχεται σε κάθε πλευρά η ευχέρεια και η δυνατότητα να δημιουργούν αδιέξοδα που θα οδηγούν σε παράλυση τις διοικητικές λειτουργίες του κράτους.

Μια παράλυση, που όταν συνεχίζεται, αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε διάλυση της κρατικής λειτουργίας, προτού κάν εφαρμοστεί η «νέα κατάσταση πραγμάτων», το νέο Κράτος.

Να θυμούμαστε πάντα, ότι εμείς δίνουμε από την επόμενη των δημοψηφισμάτων όλα και όσα επιδιώκει η Τουρκοκύπριοι, και το Κράτος μας καταλύεται, ενώ εμείς θα αναμένουμε να εξασφαλίσουμε τα δικά μας ανταλλάγματα, όπως, επιστροφή εδαφών, περιουσίες και εγκατάσταση, στο μέλλον.

Από τριάμισυ χρόνια για επιστροφή κατεχόμενων εδαφών, σε πέντε χρόνια για την επανάκτηση περιουσίας ή αποζημίωσης για περιουσία στο Τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος και από τρία μέχρι 19 χρόνια για σταδιακή επιστροφή στο Τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος. Στο μεταξύ η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει εξαφανιστεί 24 ώρες μετά τα Δημοψηφίσματα.

Οι σοβαρές ανησυχίες μου δεν είναι γι’ αυτά τα άδικα και αβέβαια.

Οι ανησυχίες μου εστιάζονται και οφείλονται στην αβεβαιότητα για τη νέα Κύπρο που θα προκύψει από αυτό το Σχέδιο Ανάν.

Από την ευχέρεια και την δυνατότητα του νέου κράτους να εγκαθιδρυθεί και να λειτουργήσει. Από την ικανότητα του να διαδραματίσει τον σωστό ρόλο του μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως εποικοδομητικό μέλος και όχι ως ενοχλητικός συνεταίρος. Από την ανησυχία μου αν το νέο καθεστώς θα μπορεί, λόγω των αδιεξόδων στη λήψη αποφάσεων, να έχει ρόλο και λόγο στα Ηνωμένα Έθνη και άλλα διεθνή βήματα.

Από την αγωνία μου αν η Κυβέρνηση του Ομοσπονδιακού κράτους, θα μπορεί να διασφαλίσει στους πολίτες του την οικονομική δυνατότητα και τις ευκαιρίες για ευημερία, ευμάρεια, ειρήνη και ασφάλεια σε ένα κράτος δικαίου, δημοκρατίας, συναίνεσης, που θα σέβεται και θα προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του κάθε πολίτη.

Αντί αυτού, το Σχέδιο Ανάν, απαιτεί από μένα να απευθύνω επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία να ζητώ να καταστεί η Ιδρυτική Συμφωνία πρωτογενές Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι που να εμποδίζεται ο κάθε Κύπριος πολίτης να διεκδικήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα του από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ακόμα, απαιτεί, να απευθύνω άλλη επιστολή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία να απαιτώ, απόσυρση όλων των προσφυγών που πολίτες κατέθεσαν και εκκρεμούν σε αυτό το Δικαστήριο.

Δεν είναι δυνατό ούτε θεωρώ ότι μου είναι επιτρεπτό, ως θεματοφύλακας των ανθρώπινων δικαιωμάτων του κάθε πολίτη, να προβώ σε τέτοια ενέργεια που, στην ουσία, θα αφαιρεί από τον πολίτη το δικαίωμα να διεκδικήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα του που είναι κατοχυρωμένα με διεθνείς συνθήκες που έχει επικυρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Με την ίδια υπευθυνότητα που πρέπει να αξιολογήσουμε τους κινδύνους από την υιοθέτηση του Σχεδίου Ανάν, πρέπει να μελετήσουμε και τις πιθανές επιπτώσεις από την απόρριψή του. Δεν συμμερίζομαι τις υπερβολές και τους εκβιασμούς που οι υποστηρικτές του Σχεδίου προβάλλουν στο λαό. Πρέπει νάμαστε έντιμοι και ειλικρινείς έναντι του λαού.

Λογικά υποβάλλεται το ερώτημα, ποιές θα είναι οι συνέπειες αν ο Λαός στο δημοψήφισμα ψηφίσει «όχι».

Αν ο κυρίαρχος λαός με τη ψήφο του απορρίψει το Σχέδιο, σε μία εβδομάδα η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταστεί πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πετύχουμε ένα στρατηγικό στόχο που από κοινού θέσαμε για να αναβαθμίσουμε και να θωρακίσουμε πολιτικά την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι δογματισμός και υποδηλεί άγνοια των κανόνων της διεθνούς πολιτικής, η άποψη ότι αυτή θάναι η τελευταία πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού. Οι βασικοί παράμετροι που επέφεραν αυτή την πρωτοβουλία θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά την 25η Απριλίου. Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θάναι δεδομένη. Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας επίσης θα συνεχιστεί και έτσι η Άγκυρα θα βρίσκεται υπό συνεχή αξιολόγηση για την υιοθέτηση και εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Το διεθνές ενδιαφέρον για εξομάλυνση και ειρήνευση της περιοχής μας θα συνεχίσει να υπάρχει.

Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για αναγνώριση του ψευδοκράτους, από χώρες που έχουν σημασία. Όπως είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί αυτές, έχουν, ήδη, υπογράψει με την Κυπριακή Δημοκρατία τη Συνθήκη Ένταξης που απαγορεύει τέτοια αναγνώριση. Όσα δε λέγονται για διεθνή απομόνωση αποτελούν εκβιασμό άνευ περιεχομένου. Η Κύπρος θάναι η μόνη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με αναβαθμισμένο ρόλο αλλά και ευθύνες. Δεν θα επαναπαυθούμε, όμως, με την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε για την επίλυση του Κυπριακού. Η ιστορία δεν τελειώνει την 1η Μαϊου. Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για λύση και να προωθούμε μέτρα στήριξης των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων.

Απευθυνόμενος στους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους, θέλω να υπογραμμίσω την πραγματική μας έγνοια για μια λύση που να εξυπηρετεί και τα δικά τους συμφέροντα. Ουδέποτε απέβλεψα σε φαλκίδευση ή στέρηση των δικαιωμάτων τους. Οι προτάσεις που κατέθεσα στις συνομιλίες και τα μέτρα στήριξής τους που εξήγγειλα πριν από ένα περίπου χρόνο, αποτελούν απτή απόδειξη. Αυτή μου η στάση πηγάζει από την ειλικρινή μου πεποίθηση, ότι ο σεβασμός της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων τους, η παραχώρηση σ΄ αυτούς ακόμη περισσοτέρων δικαιωμάτων για να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια, η αναγνώριση και η ισοτιμία τους, η ισομερής πρόοδος και ευημερία τους, αποτελούν θεμελιακές προϋποθέσεις για την ειρήνη και την ομαλότητα στην Κύπρο. Γι΄ αυτό και θα αποτελούν μόνιμο στόχο της πολιτικής μας. Εμείς δεν έχουμε ένσταση, αντίθετα υποστηρίζουμε τις προσδοκίες της Τουρκίας για καθορισμό σύντομης ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Διότι μια Τουρκία που θα βρίσκεται στη διαδικασία ενταξιακών συνομιλιών, θα βρίσκεται κάτω από συνεχή πίεση, και δική μας, να αποδεικνύει συνεχώς ότι συμπεριφέρεται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είμαστε πάντα έτοιμοι για μετάλλαξη του σημερινού Κράτους σε Ομοσπονδία που θα διέπεται καθοριστικά από δημοκρατικές αρχές και από πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εγγύηση για την ειλικρίνεια αυτών των προσανατολισμών μας αποτελεί η ένταξή μας στον πολιτικό σύστημα και τις αρχές δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η εγγύηση καλύπτει αξιόπιστα και τους Τουρκοκυπρίους και τις ανάγκες ασφάλειας της Τουρκίας.

Εκείνο που ζητώ από τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους να κατανοήσουν είναι ότι, όσο δεν δέχομαι να καταπατηθούν τα δικά τους δικαιώματα και συμφέροντα, άλλο τόσο οφείλω να υπερασπιστώ τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων.

Τις πιθανές συνέπειες από την απόρριψη του Σχεδίου, πρέπει να τις αντιπαραθέσουμε με τους κινδύνους που εμπερικλείει το Σχέδιο Ανάν όπως τους προανέφερα. Θα πρέπει ακόμη να μας προβληματίσει το τίμημα που καλούμαστε να πληρώσουμε με την αποδοχή ενός Σχεδίου που αδικεί τον Κυπριακό Ελληνισμό και δεν παρέχει σοβαρά εχέγγυα λειτουργικότητας και βιωσιμότητας. Καλούμαστε να καταλύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, το μόνο έρεισμα ασφάλειας του λαού μας και εγγύηση της ιστορικής μας φυσιογνωμίας. Να καταλύσουμε την διεθνώς αναγνωρισμένη κρατική μας οντότητα ακριβώς στη στιγμή που ενισχύεται, η διεθνής πολιτική της βαρύτητα, με την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οφείλουμε να εκτιμήσουμε με σοβαρότητα τους κινδύνους από μια πιθανή κατάρρευση της νέας κατάστασης πραγμάτων, γιατί τα δεδομένα που θα δημιουργηθούν δεν θα είναι αναστρέψιμα. Κατάρρευση του Ομόσπονδου Κράτους θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σ΄ αυτό που όλοι θέλουμε να αποφύγουμε: στη διχοτόμηση μέσα από τη διεθνή αναγνώριση των δύο συνιστώντων Κρατών.

Ελληνικέ Κυπριακέ Λαέ,

Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εκλεγμένος εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας, ανέλαβα τη βαριά ευθύνη της διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων. Αισθάνομαι βαρύ το χρέος να δηλώσω δημόσια, με ειλικρίνεια και παρρησία τη δική μου αποτίμηση και τη δική μου απόφαση.

Ανέλαβα εξουσία, με εντολή όπως διαπραγματευθώ λύση του Κυπριακού προβλήματος βάσει του Σχεδίου Ανάν, όχι όμως και με εντολή να προσυπογράψω οποιαδήποτε λύση ήθελε προκύψει από τις διαπραγματεύσεις.

Εντολή συμμετοχής στη διακυβέρνηση της χώρας, βάσει του νέου Συντάγματος το οποίο θα προκύψει, δεν έχω, ούτε θα μπορούσε να μου είχε ανατεθεί τέτοια εντολή. Ούτε έχω εντολή να προσυπογράψω οποιοδήποτε νέο Σύνταγμα, το οποίο θα τεθεί προς κρίση από το λαό. Μόνο Πρόεδρος, στον οποίο ρητά παρέχεται εντολή να θέσει την προτεινόμενη μεταμόρφωση της Πολιτείας σε δημοψήφισμα, δικαιούται να προσυπογράψει το νέο Σύνταγμα, ως αντικείμενο κρίσης από το λαό. Πέραν τούτου, εντολή του λαού είναι απαραίτητη για την άσκηση της συμπροεδρίας στη διακυβέρνηση της χώρας με τους προτεινόμενους νέους Θεσμούς.

Τα συναισθήματά μου δεν είναι διαφορετικά από τα δικά σας. Στην υπηρεσία σας έχω τάξει τον εαυτό μου και πριν αλλά ιδιαιτέρως από την ανάδειξή μου στην προεδρία της Κυπριακής Πολιτείας. Στόχος και γνώμονας της κάθε πράξης μου είναι το συμφέρον του λαού και τίποτε άλλο, με αφοσίωση και πλήρη ανάληψη των ευθυνών μου και με παρρησία λόγου και έργου. Η τελική απόφαση ήταν πάντα και παραμένει δική σας. Η ετυμηγορία σας θα εκφραστεί στο Δημοψήφισμα της 24ης του Απρίλη.

Συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα αλλά και με πλήρη συναίσθηση της ιστορικότητας των στιγμών και το βάρος της ευθύνης που μου αναλογεί, λυπούμαι ειλικρινά, γιατί δεν μπορώ να αποδεχθώ και να υπογράψω το Σχέδιο Ανάν όπως, τελικά, διαμορφώθηκε.

Παρέλαβα Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω «Κοινότητα» χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα. Και όλα αυτά έναντι κενών, παραπλανητικών, δήθεν, προσδοκιών. Έναντι της ανεδαφικής ψευδαίσθησης ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Στις 24 Απριλίου θα τοποθετηθείτε με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν. Θα αποφασίσετε για το παρόν και το μέλλον της Κύπρου. Για τη γενιά μας, αλλά και τις γενιές που θα έρθουν μετά από εμάς.

Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση σας.

Είμαι βέβαιος ότι δεν σας αγγίζουν ψεύτικα διλήμματα.

Ότι δεν σας τρομάζουν απειλές για δήθεν διεθνή απομόνωση.

Ότι δεν σας πείθουν τα περί δήθεν τελευταίας ευκαιρίας.

Είμαι βέβαιος ότι εξακολουθούν να έχουν για σας νόημα οι ηθικές αρχές και αξίες του λαού μας, του πολιτισμού και του εθνικού ιστορικού μας βίου, τον οποίο θέλετε να συνεχίσουμε με ασφάλεια, δικαιοσύνη, ελευθερία και ειρήνη.

Ελληνικέ Κυπριακέ Λαέ,

Στη ζυγαριά του ΝΑΙ και του ΟΧΙ, πολύ βαρύτερες και πολύ πιο επαχθείς θα είναι οι συνέπειες του ΝΑΙ.

Σε καλώ να απορρίψεις το Σχέδιο Ανάν.

Σε καλώ να πείς στις 24 του Απρίλη ένα δυνατό ΟΧΙ.

Σε καλώ να υπερασπιστείς το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία σου.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ιστορία, στο παρόν και το μέλλον της Κύπρου και του λαού μας, σε καλώ να μην υποθηκεύσεις το μέλλον στην πολιτική βούληση της Τουρκίας. Να προασπιστείς την Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας ΟΧΙ στη κατάλυσή της. Να συστρατευτείς για μια νέα πιο ελπιδοφόρα πορεία επανένωσης της πατρίδας μας μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καλή Ανάσταση σε όλους!
Με τη δικαιολογία της προστασίας της ιδιωτικότητας, το τουρκικό κοινοβούλιο υιοθέτησε μια σειρά από αμφιλεγόμενες τροπολογίες που-σύμφωνα με τους επικριτές- ενισχύουν τον έλεγχο του κράτους στα μέσα του διαδικτύου και μειώνουν την ελεύθερη έκφραση.

Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση και παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, υιοθετήθηκε ο νόμος που επιτρέπει στις κυβερνητικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών τηλεπικοινωνιών (TIB) να μπλοκάρουν χωρίς δικαστική απόφαση ιστοσελίδες που παραβιάζουν την «προστασία της ιδιωτικής ζωής» ή δημοσιεύουν περιεχόμενο που θεωρείται «διάκριση ή προσβλητικό». 
Υποχρεώνει επίσης τους παρόχους να διατηρούν τα στοιχεία των χρηστών τους για τουλάχιστον δύο χρόνια και να παρέχουν στις αρχές οποιαδήποτε πληροφόρηση τους ζητηθεί, χωρίς δικαστική εντολή και χωρίς να ειδοποιείται ή να ερωτάται πρώτα ο χρήστης.
Ο νόμος είναι μέρος ενός συνολικού νομοσχεδίου της τουρκικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι διατάξεις του οποίου θεσπίστηκαν μετά από έντονη κοινοβουλευτική συζήτηση με την αντιπολίτευση.
Το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ( ΑΚΡ ) έχει την απόλυτη πλειοψηφία με 319 έδρες στο 550 εδρών κοινοβούλιο.
Σε μια « έκθεση διαφάνειας» που δημοσιεύθηκε το Δεκέμβριο, ο γίγαντας του διαδικτύου Google είχε συμπεριλάβει την Τουρκία μαζί με την Κίνα, στην πρώτη θέση των λογοκριτών στο web.Ήδη με τη νομοθεσία που ίσχυε από το 2007, ιστοσελίδες που φιλοξενούν μπλογκ όπως η Wordpress και υπηρεσίες ανταλλαγής βίντεο όπως η DailyMotion και η Vimeo είχαν μπλοκαριστεί προσωρινά ενώ και η πρόσβαση στο YouTube είχε μπλοκαριστεί επί δύο χρόνια, μέχρι το 2010.
Πηγή: ΑΜΠΕ, DW

Σχόλιο ιστολογίου: Λέτε ο φερόμενος ως πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς και η κυβερνητική "πατερίτσα" του, Βαγγέλης Βενιζέλος, να παίρνουν ιδέες από τον καταρρέοντα Ταγίπ Ερντογάν; Διόλου απίθανο, αφού η κατάρρευση είναι ακόμη ένα από τα κοινά τους σημεία που συνδέουν τον πολιτικό τους βίο...

«Οι Γερμανοί είναι… φίλοι μας»

Κατέφθασε στην πόλη μας μετά της ακολουθίας του (Γερμανός πρέσβης, Βαυαρός δήμαρχος, Κομοτηναίος υπουργός) ο «αυτοδιοικητικός» γκαουλάιτερ χερ Χανς-Γιόακιμ Φούχτελ (αχτούγκ)! Έφερε δε μαζί του τεχνική υποστήριξη και οικονομική βοήθεια, καθρεφτάκια και μπόλικες χάντρες.

Παρόντες στην άσεμνη τελετή ήταν και γνωστοί… αντιστασιακοί παράγοντες του τόπου, που μάλιστα μάς ανήγγειλαν και αδελφοποίηση της Κομοτηνής με βαυαρέζικο πόλισμα, σε άλλη μία αναβίωση προφανώς του γνωστού μύθου για τη φιλία του λύκου με το πρόβατο.
Κάτι είπαν και για την εκμετάλλευση των απορριμμάτων, αλλά μην κάνετε κακές σκέψεις για ξεπουλήματα και ΕΟΖ, γιατί όλα αυτά είναι άγνωστα στην ενάρετη πατρίδα της Siemens.

Εμείς (μια και δεν μας το επιτρέπει η ανατροφή μας) δεν θα πάρουμε περαιτέρω θέση σχετικά με το κωμικοτραγικό συμβάν, το οποίο συν τοις άλλοις επικυρώνει κι επιβεβαιώνει τα γνωστά σενάρια προεκλογικής σύμπραξης Στυλιανίδη - Πετρίδη.

Απλώς θα δεσμευτούμε πως, αν οι συμπολίτες μας τιμήσουν τον «Σπάρτακο» με την ψήφο τους στις προσεχείς εκλογές, θα ακυρώσουμε κάθε ενέργεια σχετική με την προχτεσινή οπερέτα και θα περιχαρακώσουμε - με την εξουσία που ακόμη αναγνωρίζει σε έναν δήμαρχο ο νόμος - τη δημοτική περιουσία, στέλνοντας στα σκουπίδια τα άθλια αποικιοκρατικά σχέδια των Γερμανών και των ντόπιων κολαούζων τους.

Δεν είμαστε ακόμα αποικία και δεν θα γίνουμε, επειδή το θέλουν κάποιοι…


ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Κίνηση Πολιτών

Σχόλιο ιστολογίου: Ό,ποια περιοχή της Ελλάδας έχει επισκεφθεί ο γερμανός ιπποκόμος της Μέρκελ (αρμόδιος για τις επιχειρηματικές επαφές εκ μέρους των γερμανικών συμφερόντων), έχει διαπιστωθεί πως στη συνέχεια χτυπήθηκε από κάποιον σεισμό...! Μήπως η παρουσία του "κοκκινομάγουλου" γερμανού προκαλεί μέχρι και την οργή των στοιχείων της φύσης; Διόλου απίθανο, αφού ο υπεύθυνος καμηλοδρομιών της γερμανίδας Καγκελαρίου προήχθη σε... διαχειριστή της Ελλάδας...!


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος 

Το είχαμε γράψει από την αρχή ότι η επιβολή των μνημονίων και της οικονομικής και ψυχολογικής εξόντωσης του ελληνισμού σε Ελλάδα στην αρχή και στην συνέχεια στην Κύπρο, είχε σαν ένα βασικό στόχο το γενικό ξεπούλημα όλων των εθνικών θεμάτων. Δυστυχώς τώρα επαληθευόμαστε με τον πιο τραγικό τρόπο. 

Η Κυπριακή Δημοκρατία παύει πλέον να είναι Κυπριακή Δημοκρατία, παύει να είναι ανεξάρτητο κράτος ισότιμο μέλος της Ευρώπης και γίνεται ελληνοκυπριακή κοινότητα που έχει τα ίδια δικαιώματα με το κατοχικό ψευδοκράτος και κατά συνέπεια μοιράζεται, (και με αμερικανική εντολή), και τα ίδια οφέλη από τα ενεργειακά κοίτασμα που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αυτός που με περισσό στόμφο διαβεβαίωνε τους Κύπριους πριν από τις προεδρικές εκλογές ότι δεν θα υπέγραφε το μνημόνιο της οικονομικής καταστροφής της μεγαλονήσου, αυτός που έπαιζε θέατρο με εκείνο τον ανεκδιήγητο υπουργό του των οικονομικών όταν τον έστελνε στη Μόσχα δήθεν για να διαπραγματευτεί  βοήθεια που θα τον γλύτωνε από την  Ευρωπαϊκή εξόντωση, αυτός, ο Ανα(ν)αστασιάδης, θα είναι αυτός που θα θάψει την Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεργασία με τους ελληνόφωνους προδότες των Αθηνών, με αυτούς που εξόντωσαν την Ελλάδα, με αυτούς που δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο. 

Αλήθεια θα αφήσουμε έτσι να περάσει αυτή η τρομερή προδοσία; 
Θα αφήσουμε έτσι να θαφτεί με αυτό τον πιο κυνικό τρόπο το κυπριακό, το κυπριακό που γι’ αυτό ο Τάσος Παπαδόπουλος έδωσε την ψυχή του, το κυπριακό που γι’ αυτό οι Σολομός και Ισαάκ έπεφταν δολοφονημένοι εν ψυχρώ από τις κατοχικές τουρκικές σφαίρες;
Υπάρχουν ακόμα Έλληνες σε αυτή την χώρα; 
Που είναι οι αξιωματικοί που ορκίστηκαν να υπερασπίζονται την πατρίδα; 
Που είναι οι  διανοούμενοι αυτού του τόπου; 
Οι ακαδημαϊκοί, οι δικαστές, η εκκλησία που έχει πιει το αμίλητο νερό; 
Αυτή είναι η ελληνική εκκλησία που ήταν πάντα στην πρώτη έπαλξη για την υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων; 
Που είναι οι δημόσιοι άντρες που ορίστηκαν να υπερασπίζονται την εθνική μας ταυτότητα; 
Παραδόθηκαν όλα σε δυο διοπτροφόρους προδότες που ξεπουλούν το κυπριακό για να κρατηθούν στις καρέκλες τους;
Αυτή είναι Ελλάδα του 2014; 
Αυτή είναι η Ελλάδα που σε λίγα χρόνια θα έχει τη επέτειο των διακοσίων χρόνων από την εγερτήριο επανάσταση του 1821; 
Άραγε θα υπάρχει μέχρι τότε η Ελλάδα; 

Διακόσια χρόνια μετά την επανάσταση, διακόσια χρόνια μετά το αίμα που χύθηκε από τους ήρωες του 21, ο τόπος αυτός θα είναι μια θλιβερή ανάμνηση, θα είναι γεμάτος μουσουλμανικούς μιναρέδες και μια ελληνογενή μειονότητα που θα πασχίζει να διασωθεί από τις αλλεπάλληλες συμφορές και προδοσίες. 
Εκεί μας οδηγούν! 
Εκατομμύρια φανατικοί μουσουλμάνοι θα κάνουν το τελικό γιουρούσι και τότε δεν θα μπορεί τίποτα να μας σώσει! 
Η προδοσία του Κυπριακού είναι η αρχή. 
Θα ακολουθήσει το μακεδονικό, το Αιγαίο και στο τέλος ότι θα απομείνει θα γίνει παρανάλωμα της γερμανικής βουλιμίας. 
Τότε θα λέμε πως κάποτε υπήρξε μια ιστορική Ελλάδα και οι Έλληνες θα είναι αντικείμενο ιστορικής μελέτης. 
Όσοι Έλληνες θα έχουν απομείνει εδώ, γιατί οι άλλοι θα έχουν ήδη φύγει από το καράβι που το βούλιαξαν.

Αυτό είναι το μέλλον μας;


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου