Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

30 Ιαν 2014

Ομολόγησε διπλή δολοφονία στο Γκάζι και σχέσεις με ελληνικές ένοπλες οργανώσεις

Γράφει ο Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ. 
«Έχω κάνει 27 φόνους στην Αλβανία και σειρά δολοφονιών στην Ελλάδα όπου έμενα από 14 ετών και στην Ιταλία. Ακόμη συμμετείχα στην βομβιστική επίθεση τον Μάιο του 2010 στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης μετά από εντολή που μου έδωσε μέλος πολιτικού κόμματος».
Αυτή η αναφορά του 27χρονου Αλβανού Τζούλιαν Σινάνι λίγες ώρες μετά την σύλληψή του, στις 25 Ιανουαρίου 2014 στα Τίρανα, από τις αλβανικές αρχές έχει σημάνει συναγερμό στις ελληνικές διωκτικές αρχές. Ο Σινάνι που ζούσε στην Αυλώνα, φέρεται να ερχόταν συχνά στην χώρα μας και να είχε ύποπτες διασυνδέσεις. Στην κατοχή του βρέθηκε ένα πιστόλι αλλά και ένα iPad που εξετάζεται από την αλβανική αστυνομία αν περιέχει στοιχεία για την εγκληματική δραστηριότητά του.Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ θέλουν να διαπιστώσουν αν βρίσκονται μπροστά σε μία σημαντική αποκάλυψη για ένοπλες επιθέσεις στην Ελλάδα ή σε μία «σκοπιμότητα, υπερβολή ή μυθοπλασία ενός Αλβανού κρατουμένου». Τετραμελές κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ που βρισκόταν στην Αλβανία για την εξέταση, χωρίς σημαντικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής, του συλληφθέντα Αλβανού δραπέτη των φυλακών Τρικάλων Ιλίρ Κούπα, θα συναντήσει σήμερα Τετάρτη και τον 27χρονο στις αλβανικές φυλακές.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές μέχρι τώρα, ο Τζούλιαν Σινάνι έχει αναφέρει ότι συμμετείχε στη βομβιστική επίθεση, στις 15 Μαΐου 2010, στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς. Τότε άγνωστοι είχαν τοποθετήσει ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό σε σακούλα σκουπιδιών που άφησαν στις τουαλέτες για το κοινό, στο υπόγειο του μεγάρου. Η βόμβα εξερράγη την ώρα που περίπου 50 υπάλληλοι, δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι και διάδικοι ήταν μέσα στο κτίριο, οι οποίοι κινδύνεψαν άμεσα, παρά τις προσπάθειες μεγάλης δύναμης της ΕΛ.ΑΣ να το εκκενώσει. Από την έκρηξη σημειώθηκε ένας ελαφρύς τραυματισμός.Ο Τζούλιαν Σινάνι φέρεται ακόμη να ομολόγησε την διπλή δολοφονία, στις 5.00 το πρωί της Παρασκευής 1ης Ιουλίου 2011. Τότε ένας άγνωστος πυροβόλησε τουλάχιστον έξι με εφτά φορές με πιστόλι των εννέα χιλιοστών και σκότωσε δύο Ελληνες 35 και 45 ετών, έξω από το εστιατόριο «Μαμάκας» στη διασταύρωση των οδών Τριπτόλεμου και Περσεφόνης στο Γκάζι. Ο ένας από τους δύο άνδρες ξεψύχησε επί τόπου ενώ ο άλλος στο ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο νοσοκομείο. Ο 45χρονος, το ένα από τα θύματα της επίθεσης, είχε απασχολήσει για σωρεία ληστειών στην Σουηδία ενώ εμφανιζόταν ως μέλος ομάδας εκβιαστών στα νότια προάστια, στις 24 Νοεμβρίου 2004 είχε κατηγορηθεί για τον εκβιασμό πρώην μπασκετμπολίστα του Αρη ο οποίος διατηρεί εστιατόριο στην Αθήνα. Το άλλο θύμα της επίθεσης βρέθηκε τυχαία στο σημείο.Όπως έλεγαν αργά το βράδυ της Τρίτης υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ:

«Μέχρι τώρα έχουμε μια ασαφή εικόνα της υπόθεσης. Από τη μία πλευρά για τις ανθρωποκτονίες που αναφέρεται στην Αθήνα είναι πράγματι όλες μη εξιχνιασθείσες κι αυτό πιθανόν να μην είναι σύμπτωση. Ισως και να οδηγήσει στην επιβεβαίωση της εμπλοκής του. Επίσης οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι μέλη της "φαμίλιας" Σινάνι από την περιοχή της Κρούγιας είχαν εμπλακεί στην απόδραση από τις φυλακές των Τρικάλων και είχαν κατηγορηθεί για σωρεία άλλων επιθέσεων στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά ωστόσο η αναφορά του για συμμετοχή του στην βόμβα στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης από τους Πυρήνες δεν επιβεβαιώνεται από τα μέχρι στιγμής στοιχεία μας. Αφενός έχουμε μία σαφή εικόνα για τους Ελληνες αντιεξουσιαστές που συμμετείχαν στην επίθεση και αφετέρου δεν είχαμε την εικόνα ότι υπήρχε σχέση τους, τουλάχιστον στην συμπρωτεύουσα, με Αλβανούς. Ακόμη απορούμε γιατί ο Αλβανός να προχωρήσει σε αυτήν την ομολογία για συμμετοχή του σε τόσες εγκληματικές ενέργειες. Όλα όμως θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ώρες…».
Πηγή "Το Βήμα"

Σχόλιο ιστολογίου: Πέρα από τις δηλώσεις του Αλβανού, εάν ισχύει πως δέχτηκε εντολή από μέλος πολιτικού κόμματος να τοποθετήσει βόμβα, τότε θα υπάρξουν ραγδαίες εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα...Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Συνειδητή είναι η εξαπάτηση και αφάνταστα τα δεινά των ανέργων, απόρων, βαριά αρρώστων και αναπήρων της πρόνοιας καταγγέλλει με Δελτίο Τύπου το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Βύρωνα, ενώ η δημοτική αρχή Καμίνη χρειάζεται 4 μήνες για να εκδώσει τα βιβλιάρια Πρόνοιας. Χιλιάδες άποροι, άρρωστοι και ανάπηροι απειλούνται από την έλλειψη φαρμάκων, αντιμετωπίζοντας απειλές κατά της υγείας τους ενώ άλλοι καταδικάζονται σε καθεστώς ένδειας και εξευτελισμού και οι Δήμαρχοι του δικομματισμού, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, με βοηθό τον Καμίνη, παίζουν τα παιχνίδια της κυβέρνησης.

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου του Κοινωνικού Ιατρείου Φαρμακείου Βύρωνα.

Παρά τις αφάνταστες ταλαιπωρίες, τις στερήσεις και τις συνεχείς διαμαρτυρίες των άνεργων, άπορων, ανάπηρων ή βαριά άρρωστων πολιτών, που έχουν δικαίωμα να πάρουν βιβλιάρια Υγείας ή τα πενιχρά επιδόματα της Πρόνοιας, η Δημοτική αρχή Καμίνη, εξακολουθεί να διατηρεί το ίδιο απάνθρωπο καθεστώς και εκδίδει τα βιβλιάρια της Πρόνοιας με καθυστέρηση 4 και πλέον μηνών,  αδιαφορώντας για τα φοβερά δεινά, που προκαλεί σε χιλιάδες δικαιούχους. Σύμφωνα με καταγγελίες, που έχουν γίνει στο ΚΙΦ Βύρωνα, η καθυστέρηση σε ορισμένες περιπτώσεις  μπορεί να φθάνει και τους 7 μήνες!

Οι μεγάλες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην έκδοση των βιβλιαρίων υγείας της Πρόνοιας ,  έχουν τραγικές συνέπειες καθώς οι άρρωστοι αδυνατούν να προμηθευτούν τα φάρμακα,  από τα κρατικά νοσοκομεία ή να κάνουν χρήση των ιατρικών και νοσοκομειακών υπηρεσιών, ενώ οι δικαιούχοι επιδομάτων  καταδικάζονται σε καταστάσεις απελπισίας και απόλυτης ένδειας αφού  για 4 μήνες δεν έχουν κανένα πόρο για φαγητό, ΔΕΗ ή εισιτήρια!

Το καθεστώς αυτό φαίνεται ότι αποτελεί σχεδιασμένη και συνειδητή επιλογή των επιτελείων της κυβέρνησης, η οποία με συμμάχους, τον Περιφερειάρχη Αττικής και τους δημάρχους, που στηρίζουν τα παιχνίδια των αντιλαϊκών πολιτικών του δικομματισμού, καθυστερούν επίτηδες τις παροχές σε χρήμα και σε είδος, διευκολύνοντας, με το κόλπο αυτό, την εγκληματική πολιτική του «πρωτογενούς πλεονάσματος»…

Την ίδια δουλειά κάνουνε  και στις περιπτώσεις της ανανέωσης των βιβλιαρίων Πρόνοιας. Κάθε χρόνο οι κάτοχοι βιβλιαρίων Πρόνοιας είναι υποχρεωμένοι να ανανεώνουν τα βιβλιάρια. Το ΚΙΦΒ καταγγέλλει ότι η πολιτική των σχεδιασμένων καθυστερήσεων, στην έκδοση των σχετικών βιβλιαρίων, εφαρμόζεται ακόμα και στις περιπτώσεις ανίατων ασθενειών ή  βαρειών σωματικών αναπηριών, οι οποίες επιστημονικά βεβαιώνεται ότι είναι μόνιμες και μη αναστρέψιμες. Κανονικά τα βιβλιάρια αυτά θα έπρεπε να είναι διαρκείας ή να ισχύουν για 5 ή 10 χρόνια, τουλάχιστον.

Υπενθυμίζουμε ότι οι περισσότεροι δήμαρχοι του δικομματισμού, στηρίγματα των αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης και της Ε.Ε, χρηματοδότες της κάθε είδους σπατάλης και συνεργάτες παρασιτικών ΜΚΟ,  αρνήθηκαν το 2012 να αναλάβουν το έργο της έκδοσης των βιβλιαρίων Πρόνοιας, με το γελοίο επιχείρημα  ότι δεν διαθέτουν δήθεν τις αναγκαίες υποδομές και το υπαλληλικό προσωπικό και ζήτησαν δύο χρόνια παράταση, για να οργανώσουν τις υπηρεσίες της Πρόνοιας ανά Δήμο (!….) ενώ την ίδια στιγμή, αυτοί οι ίδιοι,  εμφανίζονται ναν οργανώνουν «κοινωνικά παντοπωλεία», διαφημίζουν «κοινωνικά φαρμακεία» και οργανώνουν «αγορές παραγωγών» (!...).  

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν , με την σύμπραξη του Καμίνη και του Ασκούνη, ο οποίος εκτός από πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ είναι και Δήμαρχος Καλλιθέας, η κυβέρνηση σκέπτεται να παρατείνει  το άθλιο αυτό καθεστώς  καθώς αποδεικνύεται χρήσιμο στην προώθηση της απάτης του «πρωτογενούς πλεονάσματος» αδιαφορώντας για τα βάσανα των χιλιάδων ανθρώπων του λαού μας, που είναι δικαιούχοι της Πρόνοιας.  
      
ΚΙΦΒ
Βύρωνας 28.9.2014

Πηγή "Γρέκι"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Αλβανικός Τύπος: Ο στρατιωτικός ακόλουθος της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, «αυτοπροήχθηκε» στον βαθμό του Ναυάρχου

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Σύμφωνα με το σύνολο του αλβανικού τύπου σκάνδαλο ξέσπασε με την στάση του στρατιωτικού ακολούθου στις Βρυξέλλες .
Συγκεκριμένα «ο στρατιωτικός ακόλουθος της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ Kristaq Gerveni εμπλέκεται και σε ένα άλλο σκάνδαλο μετά από τη συμφωνία των χωρικών υδάτων με την Ελλάδα», αναφέρει η αλβανική εφημερίδα shqip.com.

Μια μια πρωτοφανή πράξη στις τάξεις των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο Gerveni αποδεικνύεται ότι « αυτοπροήχθηκε» στον βαθμό του Ναυάρχου χωρίς το απαραίτητο διάταγμα του Προέδρου της Αλβανικής δημοκρατίας , Bujar Nishani!

Είναι γεγονός είναι ότι ο Gerveni με διάταγμα του Προέδρου Μπαμίρ Τόπι, τον Νοέμβριο του 2009 προήχθη στον βαθμό του υποναυάρχου. Και από τότε συνεχίζει να κατέχει αυτό το αξίωμα επίσημα σήμερα.
Όμως ο Αλβανός στρατιωτικός ακόλουθος στο ΝΑΤΟ προήχθη σε ένα ακόμη βαθμό, αυτόν του ναυάρχου, υψηλότερο ακόμη και από τον ίδιο τον αρχηγό ενόπλων δυνάμεων της Αλβανίας, υποστράτηγο Jeronim Bazos!

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε κατά τη 170η συνεδρίαση των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων χωρών και εταίρων του ΝΑΤΟ περίπου πριν από μία εβδομάδα στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με φωτογραφία που διέρρευσε στον αλβανικό τύπο ο υποναύαρχος Gerveni εμφανίζεται, όπως φαίνεται από την εικόνα που παρέχεται από «Gazeta Shqiptare» (μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα στην χώρα), με το βαθμό του ναυάρχου.

Αλλά αυτό δεν είναι η μόνη περίπτωση που ο συγκεκριμένος στρατιωτικός ακόλουθος στο ΝΑΤΟ εμφανίζονται δημόσια με αυτό το βαθμό, υπογραμμίζει ο αλβανικός τύπος.
Η εφημερίδα «Gazeta Shqiptare» εφημερίδα εμφανίζει άλλη μία εικόνα λίγο νωρίτερα, στις 23 Οκτωβρίου 2013, αντίστοιχα με την παρουσία της υπουργού Άμυνας Mimi Kodheli σε συνεδρίαση στις Βρυξέλλες παρουσία του Γενικού Γραμματέα Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. Παρόντες σε αυτή τη συνάντηση, η υπουργός Kodheli και ο Kristaq Gerveni, ο οποίος, όπως φαίνεται στην εικόνα παρουσιάζεται στον επικεφαλής του ΝΑΤΟ με το βαθμό του "εαυτού" του δηλαδή ως Ναύαρχος, υπογραμμίζει σκωπτικά η εφημερίδα.

«Ως εκ τούτου, το σκάνδαλο παίρνει ακόμα πιο σοβαρές διαστάσεις, επηρεάζοντας, ακόμη τη σοβαρότητα της Αλβανίας εντός της Συμμαχίας. Το γεγονός ότι θεσμικά μας όργανα στις Βρυξέλλες παρουσιάζουν έναν στρατιωτικό ακόλουθο, που εμφανίζεται με βαθμό που δεν κατέχει επίσημα στο αλβανικό κράτος δεν μας τιμά αλλά γίνεται το αντίθετο», τονίζει με θυμό η αλβανική εφημερίδα lajmetshqip.com.

Ίσως αυτός να είναι ο λόγος για τον οποίο επίσημα το Αλβανικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων σε μια επίσημη αντίδραση του προς την εφημερίδα «Gazeta Shqiptare» χθες, προειδοποίησε ότι για τον υποναύαρχο Gerveni θα ληφθούν μέτρα αμέσως, σύμφωνα με τους στρατιωτικούς κανονισμούς.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η καριέρα του Gerveni στις τάξεις των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων «πήρε τα πάνω της» μετά την αντισυνταγματική συμφωνία διευθέτησης των θαλασσιών υδάτων με την Ελλάδα.

Ο πρώην Πρόεδρος Μπαμίρ Τόπι του έδωσε το αξίωμα του υποναυάρχου και στη συνέχεια την θέση του αναπληρωτή / Αρχηγού του Επιτελείου, του Διοικητή Στόλου και έπειτα από δύο χρόνια θα διοριστεί Στρατιωτικός Ακόλουθος στην ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το αλβανικό γενικό επιτελείο θα αναληφθεί η πρέπουσα δράση εναντίον του υποναυάρχου Gerveni και μέσω της εφημερίδας «Gazeta Shqiptare» έκρουσε τον κώδωνα για τα κατασταλτικά μέτρα εναντίον του στρατιωτικού ακολούθου της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, που «αυτοπροήχθη» σε ναύαρχο χωρίς κανενός είδους διάταγμα από τον Πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας.

Σχόλιο: Ουδέν σχόλιο!


  • Απογοητευμένες οι ΗΠΑ από την απόδοση των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών λόγω της ανεξέλεγκτης δράσης της Αλ-κάιντα στην χώρα
  • Υπάρχουν και λειτουργούν στρατόπεδα της Αλ-Κάιντα στην Αλβανία
Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Σύμφωνα με αλβανικό δημοσίευμα οι ΗΠΑ δεν είναι καθόλου ικανοποιημένες καθόλου από την δουλειά που γίνεται στις αλβανικές μυστικές υπηρεσίες SHISH κυρίως σε ότι σχέση με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας της επέκτασης και της επιρροής των ριζοσπαστικών ισλαμιστών στην Αλβανία, αναφέρει η εφημερίδα Shqip.

Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει πολλά όλα αυτά τα χρόνια στον τομέα της συνεργασίας για την από κοινού καταπολέμηση των «υιών του τρόμου» στην Αλβανία, καταγράφοντας σημαντικές επιτυχίες, που «απομάκρυναν» από την Αλβανία αρκετές ισλαμικές τρομοκρατικές βάσεις και δεδομένου ότι η συνεργασία αυτή υλοποιήθηκε και στο πλαίσιο της προσχώρησης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, η τωρινή αναβίωση των «ακραίων ισλαμιστικών κυττάρων» στην Αλβανία ανησυχεί σοβαρά την Ουάσινγκτον.

Ωθούμενοι οι αμερικανοί από πληροφορίες ότι στην Αλβανία έχουν συσταθεί στρατόπεδα εκπαίδευσης για την στρατολόγηση ισλαμιστών μουτζαχεντίν με σκοπό να αποσταλούν έπειτα στη Συρία και να πολεμήσουν για την δημιουργία ενός ισλαμικού χαλιφάτου και «διαβλέποντας ότι καθοδηγείται η αναρρίχηση στην ηγεσία της SHISH του νούμερο 2 της SHIK», επιστρέφοντας έτσι με αυτόν τον τρόπο πάλι στις παλιές δομές του «καθεστώτος του Σαλί Μπερίσα», οι αμερικανοί πράκτορες αποφάσισαν να μεταβούν στην Αλβανία για να διαπιστώσουν «ιδίοις όμμασι» την διαμορφωθείσα κατάσταση.

Έτσι, για δύο ημέρες, μια αμερικανική υπηρεσιακή αντιπροσωπεία, συμπεριλαμβανομένων και εκπροσώπων από τα Υπουργεία Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Εσωτερικής Ασφάλειας και του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας, παρέμεινε στην Αλβανία.

Μεταξύ των άλλων η αμερικανική αντιπροσωπεία είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο Μ. Νισάνι, τον πρωθυπουργό Ε.Ράμα και άλλους Αλβανούς αξιωματούχους για να συζητήσουν τη συνεργασία τους κατά της τρομοκρατίας ανέφερε η Πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα, χωρίς να παρέχει όμως περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ατζέντα της αντιπροσωπείας αυτής.
Η Αλβανία είναι μία από τις λίγες χώρες της περιοχής που επισκέφτηκε η αμερικανική αντιπροσωπεία, η οποία μεταξύ άλλων επισκέφθηκε το Κοσσυφοπέδιο και τη ΠΓΔΜ.

«Η θέση μας στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας και της διαβούλευσης είναι η κοινή δράση με την Αλβανία, σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, σε μια σειρά κοινών προκλήσεων ασφάλειας που αντιμετωπίζουν από κοινού οι χώρες μας», κατέληξε η ανακοίνωση που εξέδωσε η αξιωματούχος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αλβανία.

Δεν έχει γνωστοποιηθεί τι ακριβώς συζήτησαν οι Αλβανοί εμπειρογνώμονες με την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ σχετικά με το θέμα της τρομοκρατίας, με τους αλβανούς αξιωματούχους, ενώ σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες μέχρι αργά το βράδυ της 29η Ιανουαρίου 2014, δεν είχαν συναντηθεί με τον επικεφαλής της SHSH Visho Ajazi Lika

Η κίνηση αυτή καταδεικνύει ότι, από την πλειοψηφία των επιθέσεων δεν είχε δοθεί καμία πληροφορία (από τις αλβανικές μυστικές υπηρεσίες) σχετικά με την διενέργεια τρομοκρατικών πράξεων, στρατολόγησης ισλαμιστικών κύτταρων μουτζαχεντίν στην Αλβανία για την πρόσληψη και την αποστολή τους να πολεμήσουν στη Συρία, και ήδη στο στόχαστρο των αμερικανικών υπηρεσιών βρίσκεται η SHSH καταδεικνύοντας σαφώς ότι ο νυν επικεφαλής της βρίσκεται στο επίκεντρο της "καταιγίδας" λόγω της κακής του «απόδοσης του».

Σχόλιο: Η «σκόπευση» των αμερικανικών υπηρεσιών ασφάλειας είναι η εξάρθρωση και η εξουδετέρωση των στρατοπέδων στρατολόγησης και εκπαίδευσης της Αλ-Κάιντα σε όλον τον κόσμο και στην συγκεκριμένη περίπτωση στην Αλβανία. Η παρουσία 30.000 χιλιάδων στην Συρία από διάφορες χώρες είναι «ωρολογιακή βόμβα» σε όλη την ΝΑ Μεσόγειο.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, 30 Αλβανοί από το Κοσσυφοπέδιο, αναχώρησαν την περασμένη εβδομάδα για τη Συρία, κάτι που έχει γίνει ρουτίνα.
Ο αριθμός των Κοσοβάρων που έχουν πάει να πολεμήσουν στη χώρα της Μέσης Ανατολής, ανέρχεται στους 400, σύμφωνα με την εφημερίδα koha.net Στον πόλεμο της Συρίας συμμετέχουν αλβανοί από το Κόσσοβο από την Σερβία και την Κοιλάδα του Πρέσεβο (νότια Σερβία), από την Αλβανία και από τα Σκόπια.
Τι θα γίνει όταν όλοι αυτοί γυρίσουν στις πατρίδες τους;


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Mέλη της οργάνωσης Islamic State of Iraq and the Levant που συνδέεται με την al Qaeda, παρελαύνουν στη πόλη Tel Abyad της Συρίας
 
Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, Αντιστράτηγου Aviv Kochavi, ότι μέλη οργανώσεων που συνδέεονται με την al Qaeda διατηρούν τρεις βάσεις στην Τουρκία και μπορούν εύκολα να διεισδύσουν στην Ευρώπη από τη γείτονα.
Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Institute for National Security Studies (INSS) στο Τελ Αβίβ, o Kochavi παρουσίασε χάρτη με τις βάσεις της al Qaeda στη Μέση Ανατολή, μεταξύ άλλων στις περιοχές Karaman, Osmaniye και Sanliurfa της Τουρκίας.

«Τα σημεία (στο χάρτη) στην Τουρκία δεν είναι γραφιστικό λάθος» δήλωσε με νόημα ο Αντιστράτηγος Kochavi, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για εξαγωγή της τρομοκρατίας στην Ευρώπη.
Aviv Kochavi
Το συνολικό μέγεθος των σημείων στο χάρτη είχαν περίπου το μισό μέγεθος των αντίστοιχων στην Χερσόνησο του Σινά, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών επιχειρούν περί τους 200 τζιχαντιστές.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να σχολιάσει μέχρι στιγμής τους ισχυρισμούς των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών.

Πηγή Strategy Reports Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Μίζες, Ευρώπη (και αντιπολίτευση)
Το ελληνικό «στρατιωτικο-μεσιτικό» σύμπλεγμα
 
Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Σοκάρει ξανά, η έκταση της διαφθοράς και αποσύνθεσης, η σαπίλα που κατέκλυσε τα πάντα, πνίγοντας όλους μας σε αυτή τη χώρα, στον τομέα τώρα της άμυνας, όπως σε τόσους άλλους προηγουμένως. ‘Οσους από μας, τουλάχιστον, διατηρούν ακόμα μια ικανότητα να σοκάρονται, μια αίσθηση αξιοπρέπειας, επίγνωση της καταστροφής που συντελέστηκε, συντελείται, προβλέπεται στη χώρα.  
Αποκαλύπτεται ξανά η «κλεπτοκρατική» φύση του ελληνικού καπιταλισμού (μαζί με την συνακόλουθη «ανατολίτικη», «οθωμανική» φύση του κράτους και μη παραγωγική φύση της οικονομίας), η λεηλασία ως οργανικό στοιχείο της νεοελληνικής οικονομίας-κοινωνίας, πηγή προέλευσης της συντριπτικής μερίδας του πλούτου, καθοριστική της κοινωνικής «ιδεολογίας», «κουλτούρας». Η μετεμφυλιακή Ελλάδα έκρυβε το ερώτημα «ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;», η μεταπολιτευτική έκρυβε το «από πού έρχονται και που πάνε τα λεφτά;», πως χτίζονται δηλαδή οι πολυκατοικίες και οι βίλλες, που βρέθηκαν οι καταθέσεις στο εξωτερικό κ.ο.κ. (1)  
Η ύπαρξη «κλεπτοκρατικής» άρχουσας, κρατικής, πολιτικής τάξης, εύκολα εκβιάσιμης και εύκολα δυνάμενης να κατηγορηθεί ήταν ένας (όχι ο μόνος) λόγος που επελέγη η Ελλάδα, από μια συμμαχία «αγορών»-Γερμανίας, ως πρώτο θύμα, πειραματόζωο και προνομιακό εργαλείο κατεδάφισης των δημοκρατικών και κοινωνικών στοιχείων της Ευρώπης. Οι αριθμοί, το 2009-10, ήταν ίσως χειρότεροι στην Ιρλανδία. Αν όμως άρχιζε από κει η επίθεση των αγορών, κινδύνευαν να αναδειχθούν οι ευθύνες του χρηματοπιστωτικού τομέα. Στην Ελλάδα μπορούσε η ευθύνη εύκολα και πειστικά να αποδοθεί στο ελληνικό μπάχαλο, τη διαφθορά, την κακοοργάνωση, τη φοροδιαφυγή, τις απάτες και τις ρεμούλες. ‘Όχι μόνο το εκβιάσιμο πολιτικο-κρατικό προσωπικό δεν μπορούσε να αντιτάξει σοβαρή αντίσταση, το εξαιρετικά χαμηλό μορφωτικό του επίπεδο (π.χ. ΓΑΠ) το διευκόλυνε, μαζί με την απουσία ηθικής «σπονδυλικής στήλης», να παίρνει καταστροφικές αποφάσεις χωρίς επίγνωση των συνεπειών τους. Διαφθορά και διαπλοκή, αξεδιάλυτα εγχώρια και διεθνής στην ουσία τους, έπαιξαν τεράστιο, αποφασιστικό ρόλο στο ελληνικό πρόβλημα.  
Η ζημιά που προκλήθηκε στην Ελλάδα δεν πρέπει να συγχέεται με τις «μίζες», ήδη εκτιμώμενες σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ! Οι μίζες είναι ελάχιστο τμήμα του τιμήματος της χώρας! Στον αμυντικό τομέα π.χ. αγοράστηκαν όπλα που δεν λειτουργούσαν, που όχι μόνο δεν χρειαζόμαστε, αλλά συνέτειναν  στην ισχυροποίηση της εξάρτησης, χωρίς να κάνουν αξιόπιστη την άμυνα. «Κερδίσαμε τον πόλεμο, χάνοντας την ειρήνη», ξοδεύοντας τον μισό εθνικό πλούτο σε στρατιωτικές δαπάνες, χωρίς να γίνει βιομηχανική-τεχνολογική επένδυση, άξια λόγου αμυντική βιομηχανία. 
Τα ίδια συνέβησαν σε όλους τους τομείς. Με το ζόρι κατασκευάσαμε στην Αθήνα το 2000 δύο γραμμές ενός μετρό που συζητάμε από το 1920, αλλά απαγόρευαν την κατασκευή του εισαγωγείς αυτοκινήτων και εργολάβοι. Η Ελλάδα παραμένει σήμερα η μόνη ευρωπαϊκή χώρα ουσιαστικά χωρίς σιδηρόδρομους! Τεράστιες καθ’ εαυτές, οι άμεσες οικονομικές συνέπειες της διαφθοράς ωχριούν ενώπιον των έμμεσων, πολύ γενικότερων διαλυτικών συνεπειών της στη χώρα, σε όλους τους τομείς της εθνικής ζωής, την αποσύνθεση κάθε δυνατότητας εθνικού προγραμματισμού, εύρυθμης κρατικής λειτουργίας, την απομείωση του ηθικο-κοινωνικού κεφαλαίου της χώρας και την βαθειά κρίση επαγγελματισμού που την χαρακτήρισε.
Το «στρατιωτικο-μεσιτικό» σύμπλεγμα
Στη δεκαετία του 1980, ο γράφων εργάσθηκε στο Υπουργείο ‘Αμυνας για ένα πρόγραμμα «ελληνοποίησης» των προμηθειών. Υποστηρίξαμε τότε ότι θα μπορούσαμε, κατ’ αναλογίαν προς το αμερικανικό «στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα», να μιλήσουμε στην Ελλάδα για «στρατιωτικο-μεσιτικό σύμπλεγμα». Βρίσκεται στον πυρήνα του «καθεστώτος», είναι το πιο αφανές αλλά από τα σημαντικότερα συγκροτήματα του «συστήματος διαπλοκής-διαφθοράς», βασική λειτουργία του οποίου ήταν η λεηλασία της Ελλάδας εσωτερικά, η εξάρτησή της εξωτερικά. Το «στρατιωτικο-μεσιτικό σύμπλεγμα» είναι κύριος οργανωτής λεηλασίας και ξένης εξάρτησης. 
Γι’ αυτό και είναι εξόχως σημαντικό το κόμμα, που η απελπισία των Ελλήνων έκανε αξιωματική αντιπολίτευση και πιθανότατα θα κάνει αύριο κυβέρνηση, να χαλάσει τον κόσμο, και εσωτερικά και διεθνώς, για τα όσα αποκαλύπτονται, ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία όλων των ενόχων και υποσχόμενο να την κάνει πράξη από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής του. ‘Οφειλε να ζητήσει όχι μόνο την παραίτηση της κυβέρνησης (όπως έκανε για την ΕΡΤ), σε «χαρακίρι» έπρεπε να καλέσει τα δύο «κόμματα εξουσίας», σε «επανάσταση» τους πολίτες. Δεν μας είναι πολύ κατανοητοί οι μάλλον «χαμηλοί τόνοι» που επέλεξε για ένα τόσο καθοριστικό θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ. 
Μίζες και χρέος
Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λοιποί «αντιμνημονιακοί» έχουν μία ακόμα υποχρέωση, κρίσιμης εθνικής σημασίας. Πρέπει άμεσα να απευθυνθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης, ίσως και τις αρμόδιες επιτροπές του ΟΗΕ, ζητώντας τη σύσταση ειδικής διεθνούς ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων και προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους, που θα εκτιμήσει το φαινόμενο της διαφθοράς και λεηλασίας της Ελλάδας, τους υπεύθυνους, τα αποτελέσματά του, το κόστος του, τη συμβολή του στη δημιουργία του ελληνικού χρέους. 
Είναι ασφαλώς υπεύθυνη η ελληνική διαφθορά και διαπλοκή, εξίσου υπεύθυνες όμως στη δημιουργία του ελληνικού προβλήματος είναι οι ευρωπαϊκές εταιρείες και κυβερνήσεις, όπως και τα όργανα της ΕΕ που έκαναν τα στραβά μάτια, για να στηρίξουν πολιτικά τις ομογάλακτες «ελίτ» τους στην Αθήνα. Αυτά πρέπει επιτέλους να καταγγελθούν στην Ευρώπη από την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως επίσης, ιδιαίτερα, το γεγονός ότι η συμμαχία Μέρκελ και Goldman Sachs προφανώς χρησιμοποιεί τα τεκμήρια της διαφθοράς για να εκβιάζει τους έλληνες πολιτικούς να αποδεχθούν καταστροφικές για τη χώρα ρυθμίσεις, που αντιβαίνουν τις ίδιες τις συνθήκες της ΕΕ και του ΟΗΕ, τις αρχές του ανθρωπισμού, της δημοκρατίας, του διεθνούς δικαίου. 
Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει από την κυβέρνηση Μέρκελ την έκδοση των υπευθύνων της διαφθοράς και την απόδοση όλων των στοιχείων για δωροληψίες Ελλήνων πολιτικών και αξιωματούχων. Αυτά όλα έχει αργήσει απελπιστικά να τα πει διεθνώς και να τα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οφείλει να τα κάνει, γιατί συνιστούν κρίσιμα ηθικά, πολιτικά, διαπραγματευτικά όπλα. Αν δεν τα πράξει αυτά και πολλά ακόμα, αν πάει αύριο με τον σημερινό βαθμό προετοιμασίας, δηλαδή «γυμνός στα αγκάθια» της «Μεγάλης Διαπραγμάτευσης» που θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας, τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά για τον ελληνικό λαό και την ίδια την αριστερά!
Την άνοιξη του 2011, ο τότε Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ, είχε βρει το θάρρος (που ίσως πλήρωσε απομακρυνόμενος από τις δύο θέσεις) να πει ότι ξέραμε πολύ καλά τι συνέβαινε στην Ελλάδα, αλλά δεν κάναμε τίποτα γιατί Γαλλία και Γερμανία έκαναν εξαγωγές. Γιατί δεν πηγαίνει να τον βρει μια αντιπροσωπεία «αντιμνημονιακών Ελλήνων» να του ζητήσει συμπαράσταση κι από αυτόν, κι από τον Σμιτ, κι από τον Ντελόρ, τον Σοάρες, τον Γκρας και από ένα σωρό άλλο κόσμο;  Τι περιμένουν ακριβώς οι πάσης φύσεως αντιμνημονιακοί για να κινητοποιηθούν διεθνώς; Αύριο θα είναι πολύ αργά.
(1)   Ανήκουμε στους ελάχιστους, που επεσήμαναν από πολλών ετών την «κλεπτοκρατική» φύση του ελληνικού καπιταλισμού, όπως π.χ. ο μαρξιστής σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου (κατά την πρώτη, «ηρωϊκή» εποχή), καθηγητής Petras, ο Κώστας Χρυσόγονος, ο Σταύρος Λυγερός. Η αριστερά προτίμησε να μη θίξει ουσιαστικά το φαινόμενο, τον «συγκεκριμένο χαρακτήρα του συγκεκριμένου καπιταλισμού», καταδεικνύοντας τον ρόλο της ανώτερης διαπλοκής-διαφθοράς ή καυτηριάζοντας την συμπεριφορά των μεσαίων στρωμάτων (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, τεχνίτες κ.ο.κ.). Προσκεκλημένος, ως «ανένταχτος», σε μια συζήτηση για το δέον πρόγραμμα της αριστεράς, στην Επιτροπή Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, τον Νοέμβριο 2008, ο γράφων υπογράμμισε ότι μια ριζοσπαστική θεώρηση οφείλει να φύγει από την «ΠΑΣΟΚικού», «συνδικαλιστικού» τύπου δημαγωγία («λεφτά υπάρχουν», εύκολα αιτήματα μαζικών προσλήψεων και αυξήσεων), να στραφεί αποφασιστικά εναντίον του απέραντου «εργολαβιστάν, λαμογιστάν, ρουσφετιστάν» και να έχει εξωτερική πολιτική. Δυστυχώς αποτύχαμε να πείσουμε για την άποψή μας, αλλά και για την ανάγκη συζήτησης αυτών των όψεων της ελληνικής κοινωνίας, που τη διαχωρίζουν από μια «τυπική» χώρα του δυτικοευρωπαϊκού καπιταλισμού, έστω και μία από τις συνιστώσες της αριστεράς, ούτε καν αυτούς που πήραν την πρωτοβουλία να μας καλέσουν! Πετύχαμε αντίθετα το … ακατόρθωτο, να ενώσουμε όλους εναντίον μας και εναντίον της ίδιας της ιδέας συζήτησης της «πραγματικής» ελληνικής πραγματικότητας. Είναι αλήθεια ότι η αριστερά δεν είναι χειρότερη από τους άλλους, ούτε και βρέθηκε ποτέ στο κέντρο του συστήματος εξουσία-εξάρτηση-λεηλασία. Αυτό όμως δεν την απαλλάσσει από την ευθύνη κριτικής αυτού του συστήματος, άνευ της οποίας άλλωστε κανείς δεν τη χρειάζεται στην πραγματικότητα!


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η κυβέρνηση απολύει ή μεταθέτει άλλους 800 αστυνομικούς που δεν ακολουθούν το "πνεύμα" Ερντογάν

Η τουρκική κυβέρνηση συνέχισε σήμερα τις εκτεταμένες εκκαθαρίσεις που έχει αρχίσει εδώ και πάνω από ένα μήνα ως αντίδραση στις δικαστικές έρευνες κατά της διαφθοράς που την συνταράσσουν, απολύοντας ή μεταθέτοντας άλλους περίπου 800 αστυνομικούς στην Άγκυρα και τη Σμύρνη, σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων.

Μεταξύ των θυμάτων αυτού του νέου κύματος εκκαθαρίσεων, το οποίο αφορά περισσότερους από 500 αστυνομικούς στην Άγκυρα και 274 στη Σμύρνη, περιλαμβάνονται αξιωματικοί και απλοί αστυνομικοί, αναφέρουν στους ιστοτόπους τους οι εφημερίδες "Χουριέτ" και "Μιλιέτ". Σύμφωνα με την καταμέτρηση που έχει κάνει ο τουρκικός Τύπος, περίπου 6.000 αστυνομικοί, εκ των οποίων 2.000 μόνο στην Άγκυρα, έχουν υποστεί κυρώσεις μετά την αποκάλυψη, στα μέσα Δεκεμβρίου, του σκανδάλου διαφθοράς που πλήττει δεκάδες πρόσωπα προσκείμενα στην εξουσία.

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν παύει να κατηγορεί τους πρώην συμμάχους του της αδελφότητας του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, οι οποίοι έχουν επιρροή στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη, ότι χειραγωγούν τις έρευνες αυτές στο πλαίσιο μιας "συνωμοσίας" που έχει στόχο να προκαλέσει την πτώση του, ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου και της εκλογής προέδρου που θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2014.

Εκτός από την αστυνομία, η δικαιοσύνη έχει αποτελέσει επίσης αντικείμενο εκτεταμένων εκκαθαρίσεων με εκατοντάδες απολύσεις και μεταθέσεις δικαστών.

Μετά και από αυτές τις εξελίξεις, η Τουρκία φαίνεται πως βρίσκεται σε κατάσταση "βρασμού" στο εσωτερικό της και είναι ιδιαίτερα αμφίβολο κατά πόσο θα μπορέσει να αντέξει ο Ερντογάν κάποια "αντεπίθεση" από την πλευρά του κινήματος Γκιουλέν (και όχι μόνο).
Το μόνο βέβαιο είναι πως η γείτονα χώρα μπήκε σε τροχιά επικίνδυνης εσωτερικής πολιτικής βίας, και η επομένη ημέρα των δημοτικών εκλογών θα σηματοδοτήσει την έναρξη μίας Τουρκίας το πρόσωπο της οποίας μέχρι σήμερα μας είναι άγνωστο...


18 χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων η συγκυβέρνηση «τακτοποιεί» τα ελληνοτουρκικά ζητήματα

«Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εξεταζόμενες μέσα από ένα πολιτικο-στρατιωτικό πρίσμα φαίνονται συνήθως «σκοτεινές». Το γεγονός αυτό δεν εκπλήσσει, δεδομένης της ιστορίας των δύο χωρών και του «καρκινώματος» της κατεχόμενης Κύπρου.
Αλλά, υπάρχει μία οικονομική και εμπορική διάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι σημαντικό να θυμάται κανείς ότι ένα οικονομικό θέμα –το πετρέλαιο της θάλασσας του Αιγαίου- παραμένει μεταξύ των πλέον πιθανών λόγων ανάφλεξης στις σχέσεις τους μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια».

Τα παραπάνω γράφτηκαν στις 17 Οκτώβρη του 1991 από τον τότε αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Μάικλ Σωτήρχος σε απόρρητη αναφορά του προς το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται για ένα από τα δεκάδες τηλεγραφήματα εκείνης της περιόδου που υπέκλεψε ο Ελληνο-αμερικανός εργαζόμενος στην πρεσβεία Στηβ Λάλας και διαβίβασε στις ελληνικές υπηρεσίες.
Το εν λόγω τηλεγράφημα, μαζί με δεκάδες ακόμη, υπάρχει στο βιβλίο του Δημήτρη Μηλάκα, με τον τίτλο «Η απόρρητη ιστορία του Αιγαίου» που έχει εκδώσει το «Ποντίκι».

Ακριβώς πέντε χρόνια μετά την εμπνευσμένη αναφορά του Σωτήρχου η ελληνοτουρκική κρίση των Ιμίων έρχεται για να εκπληρώσει την αμερικανική «προφητεία» παγιώνοντας τις τουρκικές αμφισβητήσεις και ανοίγοντας μία ελληνοτουρκική συζήτηση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη (55ος γύρος συνομιλιών) στο παρασκήνιο.
Τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η συζήτηση; Τη διανομή –υπό αμερικανική στρατιωτική (ΝΑΤΟϊκή) εποπτεία- του αιγαίου και των πλουτοπαραγωγικών του πόρων, των οποίων την ύπαρξη οι αμερικανοί (όπως φαίνεται από την απόρρητη αλληλογραφία τους) δεν αμφιβάλλουν καθόλου.

Λήγει το «γραμμάτιο»
Έχουν περάσει 18 χρόνια από τα βράδυ της 30ης – ξημερώματα 31ης Ιανουαρίου 1996. Εκείνο το βράδυ, πέριξ των νησίδων των Ιμίων, η Ελλάδα προκειμένου να αποφύγει μία θερμή στρατιωτική αναμέτρηση, «υπέγραψε» μία μεταχρονολογημένη επιταγή, την οποία έκτοτε ξεπληρώνει πανάκριβα κα εντόκως.
Σήμερα, την πλέον ακατάλληλη στιγμή μάλιστα, με τη χώρα αποδυναμωμένη στον έσχατο βαθμό εξαιτίας της οικονομικής της χρεοκοπίας, η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου φαίνεται να ολισθαίνει προς μία συνολική τακτοποίηση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων στο Αιγαίο, έτσι ώστε να επισφραγιστεί αυτό που κέρδισε με την αρωγή και εγγύηση των ΗΠΑ η Άγκυρα χωρίς να ξοδέψει ούτε μία σφαίρα.

Αν, λοιπόν, έχουν κάποια σημασία οι επέτειοι, αυτή πρέπει να αναζητηθεί στα διδάγματα που μας προσφέρουν τα γεγονότα τα οποία μας κάνουν υπερήφανους να τα θυμόμαστε ήμ όσο πρέπει δυνατούς για να μην λησμονούμε. Η περίπτωση της κρίσης των Ιμίων, προφανώς, δεν μπορεί να κάνει κανέναν υπερήφανο, εκτός ίσως από τον Σημίτη και την κυβέρνησή του, που αναγνώρισαν τις τουρκικές αμφισβητήσεις (συμφωνία Σημίτη – Ντεμιρέλ στη Μαδρίτη υπό την εγγύηση της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Μ. Ολμπράιτ) και εξαγόρασαν στη συνέχεια και κατόπιν εορτής πανάκριβα μία προστασία, υλοποιώντας το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα (και των μιζών συμπεριλαμβανομένων) όλων των εποχών.
Τότε, με το πρόσχημα της τουρκικής απειλής, η χώρα δανείστηκε δισεκατομμύρια για να τα καταβάλει στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές πολεμικές βιομηχανίες, αγοράζοντας υποβρύχια που γέρνουν (και δεν έχουν ακόμη παραδοθεί), αεροπλάνα χωρίς κινητήρες και συστήματα αυτοπροστασίας, άρματα χωρίς απαραίτητα πυρομαχικά και πάει λέγοντας…

Το κόστος της ήττας
Η γλαφυρή γραφή του αμερικανού πρεσβευτή (Μάικλ Σωτήρχος) ήδη από το 1991 «φωτογράφισε» έως έναν βαθμό τα μελλούμενα: Η Ελλάδα υποχρεώθηκε, το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου 1996, να καταπιεί «το δηλητηριώδες ποτό των φαινομενικά άλυτων ελληνοτουρκικών διαφορών», το οποίο παρασκεύασε κάποια μάγισσα (η οποία μάλλον κατοικοεδρεύει στην Ουάσινγκτον) μέχρι την τελευταία σταγόνα!

Η Ελλάδα, μετά την πικρή γεύση που άφησε πίσω της η κρίση των Ιμίων, θα έπρεπε να έχει αντιληφθεί ότι οι πόλεμοι δεν κερδίζονται μόνο στο πεδίο της μάχης και ότι κάποιες κρίσιμες μάχες χάνονται χωρίς καν να δοθούν.
Η κυρίαρχη (πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά) τάση στη χώρα, ωστόσο, επέλεξε να κρύψει το κεφάλι στην άμμο και να ξεχάσει τι ακριβώς συνέβη την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου του 1996 στις άγνωστες μέχρι τότε βραχονησίδες των Δωδεκανήσων. Οι συνέπειες μίας ήττας, ούτε ξεχνιούνται ούτε κρύβονται για πάντα, καθώς έρχεται η στιγμή που οι νικητές σπεύδουν να εισπράξουν…

Για παράδειγμα, οι –διπλωματικής και στρατιωτικής υφής- εντάσεις γύρω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, οι οποίες συνεχίζονται σχεδόν αδιαλείπτως από τότε μέχρι και σήμερα, υπενθυμίζουν το γραμμάτιο που υπέγραψε η κυβέρνηση Σημίτη το 1996 προκειμένου να αποφύγει την κλιμάκωση της κρίσης των Ιμίων σε θερμή στρατιωτική αναμέτρηση και την εξέλιξή της σε ελληνοτουρκικό πόλεμο.

Η ελληνική κυβέρνηση τότε κατέθεσε εχέγγυα (αποδέχθηκε τις τουρκικές αμφισβητήσεις για την ύπαρξη των νησιών, νησίδων και βραχονησίδων με αδιευκρίνιστη κυριαρχία) στην Τουρκία με τριτεγγυητή την Ουάσινγκτον προκειμένου να «αγοράσει» ευρωπαϊκό εκσυγχρονισμό, ευρώ και… ειρήνη.

Με δεδομένη την οικονομική καταστροφή της χώρας, δεν θα είναι διόλου περίεργο –μάλλον αναμενόμενο, θα λέγαμε- αν οι εν λόγω Αμερικάνοι και Τούρκοι «πιστωτές» εμφανιστούν με κάποιον τρόπο ανάμεσα στους υπόλοιπους οι οποίοι σήμερα διαμοιράζουν τα ελληνικά ιμάτια κρατώντας τα «ομόλογα» της κρίσης των Ιμίων και απαιτήσουν την εξόφλησή τους…
Η κρίση των Ιμίων και κυρίως οι συμφωνίες απεμπλοκής από αυτήν, περιγράφουν έναν καθοριστικό κρίκο που συμπληρώνει την αλυσίδα των τουρκικών απαιτήσεων για την αναθεώρηση του status quo στα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών, η οποία ξεκίνησε από τη δεκαετία του ’70.

Το κόστος του συμβιβασμού
Στην Ελλάδα υπογραμμίζεται το γεγονός ότι οι επιλογές της κυβέρνησης Σημίτη εκείνες τις δύσκολες μέρες απέτρεψαν τον πόλεμο. Καμία, ωστόσο, ουσιαστική συζήτηση δεν έχει γίνει για το κόστος που κατέβαλε η χώρα γι αυτή την αποτροπή. Και, κατ’ επέκταση, δεν έχει γίνει καμία αποτίμηση των κερδών και των ζημιών, των συνεπειών δηλαδή εκείνης της κρίσης, προκειμένου με τα νέα δεδομένα να διαμορφωθεί η στρατηγική της χώρας. Αντίθετα, αυτό που με επιμέλεια έγινε, ήταν να συγκαλυφθούν η νέα πραγματικότητα και οι συνέπειές της, οι οποίες μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
  • Αποδοχή των τουρκικών θέσεων περί γκρίζων ζωνών και ύπαρξης νησιών, νησίδων και βραχονησίδων με αδιευκρίνιστη κυριαρχία
  • Διμερής ελληνοτουρκικός διάλογος για τη διευθέτηση αυτών των ζητημάτων (και όχι μόνο της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, όπως στρουθοκαμηλίζοντας ισχυρίζεται ακόμη η ελληνική πλευρά)
  • Επίσημη ανάθεση στην Ουάσινγκτον ρόλου παρατηρητή – διαιτητή για την τήρηση της συμφωνίας που απαγορεύει σε Ελλάδα και Τουρκία δραστηριότητες σε νησίδες μέχρι να διευκρινιστεί η κυριαρχία τους
  • Συνέχιση της εξαντλητικής και μέχρι τελικής πτώσης εξοπλιστικής κούρσας
  • Με απλά λόγια, η Ελλάδα απέφυγε μία σύγκρουση αγοράζοντας χρόνο, μέσα στον οποίο εξελίσσεται η συζήτηση επί κυριαρχικών δικαιωμάτων της.
Το πώς εκμεταλλεύτηκε αυτόν τον χρόνο που όλοι γνωρίζουμε σήμερα:
Αναζήτησε την προστασία στη ζώνη του ευρώ, κατέβαλλε ασύλληπτους πόρους σε εξοπλισμούς και φανφάρες (Ολυμπιακοί Αγώνες) και φούσκωσε με δανεικό αέρα παριστάνοντας την ισχυρή Ελλάδα, μέχρι που εμφανίστηκε η ώρα της… κρίσης και η πραγματικότητα, την οποία επιβάλλεται να δούμε κατά πρόσωπο, αν θέλουμε να την αντιμετωπίσουμε.

Πηγή εφημ. "Το Ποντίκι"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Τις οδηγίες που δίνουν οι δουλέμποροι προς τους (λαθρο)μετανάστες που μεταφέρουν στην Ελλάδα, περιέγραψε χθες στη Βουλή ο αρχιπλοίαρχος του Λιμενικού Ιωάννης Καραγεωργόπουλος.

Όπως είπε, τους συμβουλεύουν πρώτα απ’ όλα να πετάξουν όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα και έγγραφα πιστοποίησης και κυρίως, μόλις γίνουν αντιληπτοί από τις ελληνικές αρχές, να τρυπήσουν τη βάρκα τους για να αναγκαστεί να τους περισυλλέξει το Ελληνικό Λιμενικό.

Τους λένε, «μη φοβάστε, οι Έλληνες θα σας σώσουν. Δεν μπορούν να σας στείλουν πίσω στην Τουρκία. Μην μιλάτε καθόλου Αγγλικά και να επαναλαμβάνετε τη λέξη Παλαιστίνιοι».

Φυσικά, τα ανωτέρω δεν λέγονται στο πνεύμα της ελληνοτουρκικής φιλίας, ούτε σύμφωνα με τις προτάσεις της Ε.Ε. προς την Τουρκία. Αποτελούν μία δόλια μέθοδο, εξαναγκασμού της Ελλάδας να διασώσει ανθρώπους που κινδυνεύουν, να διατηρήσει το δικαίωμα έρευνας και διάσωσης και να μην κατηγορηθεί από τους διάφορους επαγγελματίες ανθρωπιστές ως χώρα δολοφόνος…

Εις μάτην, φυσικά, αφού οι «ειδικοί» δεν χάνουν ευκαιρία, ακόμη και να πλαστογραφήσουν γεγονότα, για να σπιλώσουν την Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή είναι απολύτως βέβαιο πως μεταξύ των εισερχόμενων στην Ελλάδα (λαθρο)μεταναστών βρίσκονται και μέλη τρομοκρατικών ισλαμιστικών οργανώσεων, αλλά και άνθρωποι των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, που εισέρχονται στην Ελλάδα με πλαστές ταυτότητες (δηλώνουν ό,τι θέλουν) και στη συνέχεια εργάζονται εντός της Ελλάδας, μεταξύ των κοινοτήτων των λαθρομεταναστών, εις βάρος της ίδιας της Ελλάδας…

Αυτά δεν γίνονται σε κανένα άλλο κράτος του πλανήτη. Η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα που διασώζει και υποδέχεται θερμά τους αυριανούς υπονομευτές της…

Αναγνώστης

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
  • Πολεμικές προετοιμασίες από τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν
  • «Βρωμάει μπαρούτι» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με επιπτώσεις σε όλη την περιοχή του Καυκάσου
  • Μετακίνηση μονάδων τεθωρακισμένων στα σύνορα στο Νακγόρνο-Καραμπάχ
Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν μετακίνησε στα σύνορα με την Αρμενία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τεθωρακισμένες μονάδες πιθανόν επίπεδου ταξιαρχίας, με εκατοντάδες άρματα μάχης αναφέρει σήμερα η τουρκική εφημερίδα Yeni Safaκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις δύο τελευταίες ημέρες αζέρικα άρματα μάχης αποστέλλονται συνεχώς στα εδάφη όπου τις τελευταίες ημέρες έλαβαν χώρα οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν με νεκρούς και τραυματίες συμπεριλαμβανομένων και αμάχων.

Το τουρκικό δημοσίευμα σημειώνει ότι το Αζερμπαϊτζάν λαμβάνει έκτακτα στρατιωτικά μέτρα για να ενισχύσει την ασφάλεια σε όλη την γραμμή των συνόρων στο Ναγκόρνο έχοντας παράλληλα απαγορέψει να πλησιάσει στην ευρύτερη περιοχή οποιοδήποτε ειδησεογραφικό πρακτορείο και δημοσιογράφος.

Η Yeni Safaκ ανέφερε επίσης ότι από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 39 στρατιώτες του αρμενικού στρατού, γεγονός που δεν επιβεβαιώνει επίσημα το αρμενικό ΥΠΑΜ.
Υπενθυμίζεται ότι η αρμενική πλευρά αρνείται μια τέτοια μεγάλη απώλεια σε άνδρες . Το υπουργείο άμυνας του Αζερμπαϊτζάν αρνήθηκε επίσης να δώσει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων του με τους αρμένιους, λέγοντας μόνο ότι ο εχθρός υπέστη βαριές απώλειες.
«Οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν απαντούν σε καθημερινές πολεμικές επιθέσεις των Αρμενίων σαμποτέρ » δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου του Αζέρικου Υπουργείου Άμυνας Συνταγματάρχης Vagif Dyargahly.
«Ακριβώς πριν από μία ημέρα σε διάφορους τομείς της γραμμής επαφής στο Ναγκόρνο παραβιάστηκε 250 φορές από επιθέσεις Αρμενίων στρατιωτών και ομάδες σαμποτάζ», δήλωσε ο ίδιος.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΑΜ του Αζερμπαϊτζάν αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα σχετικά με τον αριθμό των δολοφονημένων Αρμενίων σαμποτέρ, ενώ σημειώνει ότι ο αζέρικος στρατός απαντά με σφοδρότητα σε όλες τις περιπτώσεις αναχαιτίζοντας τις επιθέσεις των Αρμενίων και κατά την υποχώρηση τους προκαλεί σημαντικές απώλειες.

Το δημοσίευμα δεν αναφέρει επίσημες δηλώσεις της αρμενικές πλευράς και του υπουργείου άμυνας.

Σχόλιο: Σύμφωνα με τα στρατιωτικά δεδομένα ή μετακίνηση μονάδων αρμάτων μάχης επιπέδου τουλάχιστον τεθωρακισμένης ταξιαρχίας ακολουθούνται και από άλλες μονάδες υποστηρίξεως όπως μηχανοκίνητου πεζικού, πυροβολικού και αεράμυνας και υποδηλώνουν σαφώς ένδειξη πιθανών πολεμικών επιχειρήσεων μεγαλύτερης κλίμακας.
Η επιδείνωση της κατάστασης στο μέτωπο των τελευταίων ημερών εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μικροεπεισόδια του παρελθόντος εξελίχθηκαν σε κανονικές μάχες επιπέδου λόχου ή τάγματος πεζικού. Τώρα τα πράγματα «σκουραίνουν» διότι εάν ξεκινήσει κάποιο πιθανό επεισόδιο η αμέσως επόμενη κλιμάκωση θα είναι πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών με συνέπειες για όλη την ευρύτερη περιοχή .
Το περιστατικό που πυροδότησε τελευταία την ένταση έλαβε χώρα στις 28 Ιανουαρίου 2014 όταν ελεύθερος σκοπευτής του στρατού του Αζερμπαϊτζάν πυροβόλησε και σκότωσε αρμένιο στρατιωτικό σύμφωνα με το αρμενικό πρακτορείο news.am επικαλούμενο την υπηρεσία Τύπου του Υπουργείου Άμυνας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Του Νίκου Μελέτη

Την ολική επαναφορά της στις «θερμές θάλασσες» της Ανατολικής Μεσογείου μεθοδεύει η Ρωσία, επιχειρώντας με διπλωματικά, οικονομικά αλλά και στρατιωτικά μέσα να αποκαταστήσει την παρουσία της στην περιοχή όπου η πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση διατηρούσε ισχυρά ερείσματα και έντονη επιρροή.

Η διπλωματική επιτυχία της Ρωσίας στο χειρισμό της κρίσης στη Συρία, η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον έμπειρο και μετρ της διπλωματίας ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με την αποτροπή της στρατιωτικής παρέμβασης για την ανατροπή του Μπασάρ Αλ Άσαντ κα κατόπιν με την επιβολή σταδιακά του Σύρου Προέδρου ως συνομιλητή και παράγοντα της λύσης, αποκατέστησε το κύρος της στην περιοχή και νομιμοποίησε την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο ως σταθεροποιητικής δύναμης.

Η Ρωσία τώρα προχωρά μερικά βήματα μπροστά, καθώς προώθησε σημαντικές οικονομικές συμφωνίες με τη Συρία και την Παλαιστινιακή Αρχή, που βάζουν στο παιχνίδι των υδρογονανθράκων τις μεγάλες ρωσικές εταιρείες, ενώ συγχρόνως κάνει ολοένα πιο αισθητή την στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή καλύπτοντας το κενό που αφήνει η όλο και πιο εσωστρεφής αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Η συμφωνία που υπέγραψε η Μόσχα με την κυβέρνηση Άσαντ, αλλά πλέον η εμπλοκή της στις έρευνες στην ΑΟΖ αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
Η επιλογή της Δαμασκού να στηρίξει τους ρώσους και να μην επιτρέψει το 2009 την κατασκευή αγωγού ο οποίος μέσω Συρίας θα μετέφερε στην Τουρκία κι από εκεί στην Ευρώπη τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου του Κατάρ, ήταν ένας από τους πολλούς λόγους που το Κατάρ ηγήθηκε της προσπάθειας ανατροπής του Άσαντ, διαθέτοντας στην αντιπολίτευση αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Σύρος πρόεδρος, μάλιστα, όχι μόνο υπονόμευσε το σχέδιο του Κατάρ, αλλά έσπευσε, επιπλέον, να συνάψει συμφωνία για αγωγό αερίου από το Ιράν, τον μεγάλο εχθρό του σουνιτικού Κατάρ.

Την περασμένη εβδομάδα όμως, η Ρωσία με μία ακόμη κίνηση εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή. Στη συνάντηση που είχε ο Βλαντιμίρ Πο΄τιν στο θέρετρο Novo – Ogaryovo έξω από τη Μόσχα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, έδωσε το «πράσινο φως» για την υπογραφή συμφωνίας ύψους 1 δις. Δολαρίων που αφορά στο φυσικό αέριο της θαλάσσιας ζώνης που αναλογείς τα Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με το ITAR-TASS, το έργο θα αναλάβει η Gazprom, που ελπίζει να εντοπίσει σχεδόν 30 bcm φυσικού αερίου. Μία ακόμη ρωσική εταιρεία, η κατασκευαστική Tech nopromexport, είναι επίσης σε συνομιλίες για την κατασκευή ενός μικρού πετρελαϊκού σταθμού στη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί σαφές μήνυμα και προς το Ισραήλ καθώς το Τελ Αβίβ δεν επιθυμεί την αυτονόμηση της Παλαιστινιακής Αρχής σε ό,τι αφορά στη διαχείριση και εκμετάλλευση φυσικών πόρων που βρίσκονται στην ΑΟΖ της Γάζας, μια και θεωρεί ότι μέχρι την επίλυση του Παλαιστινιακού και την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους δεν μπορεί να υπάρξει τέτοιου είδους άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η ρωσική κυβέρνηση, πάντως, διαβεβαιώνει ότι όλα θα γίνουν σε συνεννόηση με την ισραηλινή κυβέρνηση

Κοιτάσματα
Η Ρωσία, που παραδοσιακά είχε έντονη παρουσία και επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στρατιωτική προβολή με τον περίφημο 5ο Στόλο, επιδιώκει να αποτρέψει την υπονόμευση της σχεδόν μονοπωλιακής θέσης της στην προμήθεια ενέργειας προς την Ευρώπη. Η θέση της αυτή αποδυναμώνεται με την προμήθεια φυσικού αερίου από την Κασπία, αλλά και από την εκμετάλλευση σχιστολιθικού αερίου σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ. Έτσι, η Μόσχα θέλει να βάλει πόδι στην περιοχή για να διεκδικήσει ρόλο στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Το ενδιαφέρον της είναι κυρίως πολιτικο-γεωστρατηγικό, καθώς τα κοιτάσματά της σε φυσικό αέριο μόνο στη Δυτική Σιβηρία είναι σχεδόν πενταπλάσια από όσα έχουν συνολικά εντοπιστεί στη λεκάνη της Λεβαντίνης (Ισραήλ, Κύπρος, Λίβανος κ.λ.π.). Όλες αυτές οι κινήσεις όμως είναι μέρος του σχεδίου του προέδρου Πούτιν να αποδώσει και πάλι στη Ρωσία τη χαμένη γεωπολιτική βαρύτητα που είχε η Σοβιετική Ένωση.

Η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο προσφέρει εγγύηση ασφάλειας σε μία περιοχή όπου οι απειλές γίνονται ολοένα και περισσότερος και μεγαλύτερες. Δεν είναι τυχαίο ότι το Ισραήλ αναπτύσσει πρόγραμμα εξοπλισμών στοχευμένων στην προστασία των πηγών ενέργειας που βρίσκονται στην ΑΟΖ του αλλά και στις εγκαταστάσεις στην ξηρά. Η δε Κύπρος είναι σε ακόμη πιο δυσμενή θέση και για το λόγο αυτό πολύ ώριμη να αποδεχθεί προτάσεις που θα συνοδεύονται και με ένα ολοκληρωμένο πακέτο «ασφάλειας» των εγκαταστάσεων εξόρυξης φυσικού αερίου, αλλά και των χερσαίων εγκαταστάσεων.

Η Κύπρος στις 10 Ιανουαρίου με απόφαση υπουργικού συμβουλίου κατέληξε στην παροχή διευκολύνσεων στη Ρωσία, με χρήση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο από τα ρωσικά αεροσκάφη και του λιμανιού της Λεμεσού από τα ρωσικά σκάφη. Δικαιολογημένα η Μεγαλόνησος υποστηρίζει ότι είναι οι ίδιες διευκολύνσεις που προσφέρθηκαν κα σε άλλες χώρες, αλλά είναι προφανής η διάθεση διευκόλυνσης των ρωσικών σχεδιασμών σε μία ακόμη προσπάθεια εξευμενισμού του Βλαντιμίρ Πούτιν για το «κούρεμα» ρωσικών καταθέσεων στις τράπεζες του νησιού.

Η ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας δεν είναι κάτι που μπορεί πλέον να αγνοηθεί είτε από ομάδες τζιχαντιστών είτε από χώρες που θα επιθυμούσαν να επιβάλουν τη δική τους «κυριαρχία» στην περιοχή (π.χ. Τουρκία). Με αφορμή την επιχείρηση απομάκρυνσης των χημικών όπλων της Συρίας ενισχύθηκε η ρωσική ναυτική παρουσία με τη συνδρομή και του κινεζικού ναυτικού!

Η απομάκρυνση των χημικών όπλων έγινε με το ρωσικό πυρηνοκίνητο πυραυλοφόρο «Petr Velikii» και την κινεζική φρεγάτα «Yancheng» να προσφέρουν προστασία στο δανέζικο φορτηγό πλοίο που μετέφερε εκτός Συρίας τους 560 τόνους χημικών όπλων από τη Λατάκεια. Από το περασμένο Σάββατο τα δύο αυτά σκάφη και τα συνοδευτικά πλοία συμμετέχουν σε μεγάλη κοινή ναυτική άσκηση στη Μεσόγειο, την πρώτη του είδους στην ιστορία. Όπως αναφέρει, μάλιστα, η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, η άσκηση αποσκοπεί «στην επιχειρησιακή συμβατότητα των ρωσικών και κινέζικων πολεμικών πλοίων στη διάρκεια κοινών επιχειρήσεων στην ανατολική πλευρά της Μεσογείου».

Εξάλλου, από την Παρασκευή στην άλλη άκρη της Μεσογείου, ανοιχτά από τις ισπανικές ακτές, πραγματοποιείται μία ακόμη μεγάλη αεροναυτική άσκηση από το τμήμα του Ρωσικού Στόλου που από τα μέσα Ιανουαρίου έχει περάσει τα Στενά του Γιβραλτάρ. Επικεφαλής της ρωσικής αρμάδας είναι το γιγαντιαίο αεροπλανοφόρο «Admiral Kuznetsov» και συμμετέχουν το πλοίο ανθυποβρυχιακού πολέμου «Admiral Levchenko», το αποβατικό πλοίο «Olenegorsky Gornyak» και πλήθος συνοδευτικών πλοίων.

Ο εμφύλιος στη Συρία και η προσπάθεια της Δύσης, της Τουρκίας και των χωρών του Κόλπου να ανατρέψουν το καθεστώς Άσαντ και να ξηλώσουν την τελευταία βάση της Ρωσίας στη Μεσόγειο, φαίνεται τελικά να οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα, με τη Ρωσία να επιστρέφει δυναμικά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή «Επίκαιρα»Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου