Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

24 Ιαν 2014

Πρόλογος ιστολογίου: Μετά τον πρόσφατο πνιγμό των λαθρομεταναστών στο Αιγαίο, απαιτείται να τεθούν ορισμένα πολύ σοβαρά ζητήματα επί τάπητος. Φυσικά και πάνω από όλα, ο χαμός ανθρώπων είναι ένα γεγονός που θλίβει τους πάντες. Παρ' όλα αυτά, πρέπει να σημειωθούν κάποια δεδομένα, τα οποία -για άγνωστο λόγο- αποκρύπτονται από όλους εκείνους που θέλουν να "θάψουν" τους λιμενικούς.
Αρχικά, θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι τις τελευταίες ημέρες είχαμε μία "καταιγίδα" εισρροής λαθρομεταναστών από το Αιγαίο. Μάλιστα, σε μία περίπτωση (Ρόδος) συνελήφθη συνεργάτης των μεταφορέων, τούρκος πολίτης με ρουμανικό διαβατήριο, ο οποίος παρίστανε τον... συγγραφέα. 
Επίσης, πρέπει να τονιστεί πως αποτελεί πάγια τακτική των λαθρομεταναστών (παίρνουν τις κατάλληλες εντολές από τους τούρκους μεταφορείς τους) η βύθιση του σκάφους μεταφοράς τους, προκειμένου να εξαναγκαστεί το Ελληνικό Λιμενικό στην περισυλλογή και "διάσωσή" τους.
Η συχνότητα εισόδου των λαθρομεταναστών απασχολεί το Λιμενικό, όμως οι συνεχείς αλλαγές πλεύσης και προσέγγισης των ελληνικών νησιών και βραχονησίδων, απασχολεί τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αφού έχει δοθεί η εντύπωση απόπειρας εύρεσης "τυφλών σημείων" διέλευσης σκαφών και αποβίβασης από αυτά... Γι αυτό τον λόγο, η ΕΥΠ βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, προκειμένου να διαπιστώσει συνεργάτες που δρουν μέσα από τα νησιά και λειτουργούν (αναγνώριση, καθοδόγηση πλωτών μέσων κ.α.) με διάφορες ταυτότητες εντός της Ελλάδας.
Όμως, το πλέον σημαντικό γεγονός, που αποκρύπτεται αλλά τείνει να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και -πιθανής αλλαγής του σημερινού στάτους στο Αιγαίο- είναι το ότι διακυβεύεται το δικαίωμα της Ελλάδας στην Έρευνα και Διάσωση στο Αιγαίο. Σε περίπτωση που η Ελλάδα κριθεί ως μη κατάλληλη, τότε την ευθύνη αυτή θα αναλάβει η Τουρκία, η οποία θα φροντίσει να "γεμίσει" το Αιγαίο με ναυτικά σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής αλλά και του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, καθώς και με ειδικά αεροσκάφη και ελικόπτερα για Έρευνα και Διάσωση... 
Τα πολιτικά περιττώματα (τύπου Μούζνιεκς) αποσκοπούν ακριβώς σε αυτό. Δηλαδή, στην απώλεια εκ μέρους της Ελλάδας στην Έρευνα και Διάσωση στο Αιγαίο, γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά  τα αποτελέσματα μίας τέτοιας αλλαγής, τα οποία θα θίξουν ανεπανόρθωτα και εις βάρος τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας επί του Αιγαίου, το οποίο θα μετατραπεί σε ένα "μικτό" (ή γκρίζο) αρχιπέλαγος.
Πριν, λοιπόν, κάποιοι καταγράψουν με περίσσια ανευθυνότητα τον ανθρωπισμό τους, καλό θα είναι να σκεφτούν όλα τα ανωτέρω, αλλά -κυρίως- να απαντήσουν σε ένα βασικό ερώτημα:
Αφού οι Έλληνες λιμενικοί είναι φονιάδες, τότε γιατί δεν έπνιξαν όλους τους λαθρομετανάστες, αλλά διέσωσαν κάποιους κι έτσι επέτρεψαν να υπάρχουν μάρτυρες του εγκλήματος οι οποίοι θα κατέθεταν για το έγκλημα από το οποίο διασώθηκαν από τους ίδιους τους "εγκληματίες";

Κωνσταντίνος

Ανύπαρκτος ο Σαμαράς, επιτρέπει δια της απουσίας του τον διασυρμό της Ελλάδας και του Λιμενικού Σώματος

Δεν έχει τέλος στην παρανοϊκή χώρα που έχουμε την τύχη να ζούμε, το «αυτομαστίγωμα»… αυτή τη φορά με το θέμα της τραγωδίας κοντά στο Φαρμακονήσι, όπου έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους μικρά παιδιά… Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης περνάει την εικόνα ότι τους βούλιαξε το Λιμενικό Σώμα που έσπευσε να βοηθήσει όταν χάλασε η μηχανή της βάρκας και είχε μείνει ακυβέρνητο, ενώ ο καιρός διαρκώς χειροτέρευε.

Ερώτημα θέσαμε και εμείς από την πρώτη στιγμή. Ωστόσο, ο χάρτης που έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό Σώμα για τη θέση του πλωτού μέσου που είχε αποσταλεί, ξεκαθαρίζει διαφορετικά την υπόθεση. Εκτός κι αν επιθυμεί κανείς να τεκμηριώσει ότι είναι πειραγμένος! Όμως, η λάσπη που εκτοξεύεται κατά της χώρας και των υπηρεσιών ασφαλείας μένει! Και υπάρχουν ηλίθιοι που μιλούν για προμελετημένο έγκλημα!

Αλήθεια, ήταν όπως μαθαίνουμε μόλις τέσσερα άτομα πάνω στο σκάφος του Λιμενικού, ο ένας στο τιμόνι; Πήρε φωτιά ο αριστερός κινητήρας του ελληνικού σκάφους, ναι ή όχι; Εάν ναι, θα ζητήσουν συγνώμη όσοι τώρα βυσοδομούν;

Η κατηγορία ότι τους ρυμουλκούσαν προς τα παράλια της Τουρκίας, απλώς δεν ισχύει! Γιατί το είπαν οι επιβαίνοντες; Διότι πιθανόν μέσα στον πανικό και την αγωνία τους έχασαν τον προσανατολισμό τους. Εν σημαίνει ότι οι τραγικοί επιβαίνοντες είπαν ψέματα, είπαν αυτό που πίστευαν, μόνο που απλώς δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά περιστατικά!

Ακόμα πιο σημαντικό όμως, είναι το ότι έχει προκύψει ξεκάθαρα το πως έγινε η ανατροπή του ξύλινου πλοιαρίου – σαπιοκάραβου με το οποίο ο Τούρκος δουλέμπορος τους μετέφερε, έχοντας μάλιστα, σύμφωνα με καταθέσεις, οδηγία να του βάλει φωτιά πλησιάζοντας σε ελληνική ακτή…

Έπεσαν δύο στη θάλασσα, κι ενώ οι άνδρες του Λιμενικού τους φώναζαν απελπισμένα να μην κινηθούν από τις θέσεις τους ώστε να μπορούν να τους διασώσουν, είτε ενστικτωδώς είτε λόγω αδυναμίας κατανόησης της διαταγής, έσπευσαν όλοι στη μια πλευρά του σκάφους, με αποτέλεσμα την ανατροπή που εξελίχθηκε σε ανείπωτη τραγωδία.

Αποτέλεσμα, οι άνδρες του Λιμενικού, αντί να έχουν να διασώσουν δύο άτομα, βρέθηκαν σε απελπιστική κατάσταση, αφού το σαπιοκάραβο βυθίστηκε σε χρόνο ρεκόρ, παρασέρνοντας στον υγρό τάφο όσους για λόγους ασφαλείας βρίσκονταν μέσα και δεν μπορούσαν έστω να επιχειρήσουν να κολυμπήσουν…

Αυτή είναι η τραγωδία, η οποία διπλασιάζεται, καθώς οι περισσότεροι υιοθετούν άκριτα τις εύκολες κατηγορίες που εκστομίζονται από διάφορες πλευρές, αποκαλύπτοντας αρνητική προδιάθεση απέναντι στις ελληνικές αρχές που βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν μια κατάσταση που υπερέβαινε τις δυνάμεις τους και τις δυνατότητες των μέσων που είχαν στη διάθεσή τους.

Αναμένουμε, σύντομα από την κυβέρνηση Σαμαρά, μόλις διαμορφώσει τελική άποψη για το τι συνέβη, να βγει δια στόματος του ιδίου του πρωθυπουργού και να καταγγείλει τον ανεκδιήγητο Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς, που έκανε τόσο βιαστικά λόγο για «υπόθεση αποτυχημένης μαζικής απέλασης».

Στο ίδιο μήκος και η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας που υιοθετεί άκριτα τις μαρτυρίες των διασωθέντων και καταγγέλλει «σκανδαλώδη έλλειψη σεβασμού προς την ανθρώπινη ζωή την οποία δείχνουν συνοριοφύλακες»! Η Διεθνής Αμνηστία ζητά τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για το περιστατικό, καλώντας τις ελληνικές αρχές «να φέρουν στο φως τις συνθήκες υπό τις οποίες χάθηκαν ζωές και να ασκήσουν δίωξη στους υπαιτίους».

Ο Αντώνης Σαμαράς, έχει προσωπική ευθύνη να διαμορφώσει άποψη και εάν οι Λιμενικοί έχουν σφάλει να ακολουθήσουν διώξεις. Αν όμως τα πράγματα είναι έτσι όπως φαίνονται από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, έχει χρέος να καθαρίσει το όνομα όχι του Λιμενικού – Ακτοφυλακής, αλλά την ίδιας της Ελλάδας από τις βαριές κατηγορίες που της αποδίδονται. Ποιος θα μας προστατεύσει;

Πηγή Defence-Point

Προειδοποιώντας ότι μπορεί οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου να χάσουν ολόκληρες γενιές, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Γιμ Γιονγκ Κιμ, κάλεσε σε αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στην ΕΕ.

«Αποτελεί την μεγαλύτερη κρίση από όλες», είπε σε συνέντευξή του στο CNBC στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) του Νταβός.

«Ανάμεσα στα πράγματα που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά της ανεργίας των νέων, διότι έχουν επιπτώσεις όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά κυρίως μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Σε ορισμένες χώρες μιλάμε ακόμη και για χαμένες γενιές. Είναι αδιανόητο ότι θα χάσουν μια ολόκληρη γενιά σε ορισμένες από αυτές τις χώρες της Νότιας Ευρώπης»,τόνισε ο Κιμ, χωρίς πάντως να κάνει συγκεκριμένη αναφορά σε κάποιο κράτος.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Πολλοί αναρωτιούνται... 
Πότε επιτέλους θα εξεγερθεί η ελληνική κοινωνία; 
Τι συμβαίνει γιατί τόση απάθεια; 
Γιατί τόσος καναπές; 

Ποια όμως είναι η αλήθεια;

Την απάντηση την δίνει η επιστήμη (κατ’ άλλους η τεχνική) της προπαγάνδας. Η προπαγάνδα λοιπόν μας λέει ότι κάθε κοινωνία χωρίζεται σε δύο αντίθετες ψυχολογικά ομάδες. Μια μικρή που αποτελεί την κυρίαρχη πολιτικοοικονομική ελίτ και τη συντριπτική πλειοψηφία που μένει σταθερά εκτός εξουσίας και αποκτά μια ψυχολογία «επαναστατικής μάζας». Αυτό συμβαίνει πάντα, σε κάθε κοινωνία και σε κάθε εποχή, ακόμα και σε εποχές ευημερίας, πολύ δε περισσότερο στην Ελλάδα σήμερα, όπου υπάρχει οξύτατη κρίση. Γιατί λοιπόν δεν εξεγείρεται η ελληνική κοινωνία;

Από την ίδια την προπαγάνδα και πάλι μαθαίνουμε πως, για να γίνει κοινωνική εξέγερση, θα πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη επαναστατική ομάδα η οποία θα τεθεί επικεφαλής. Μόνη της, χωρίς αυτή την ηγετική ομάδα, η μεγάλη λαϊκή μάζα, όσο επαναστατημένη και να είναι, παραμένει ασυντόνιστη, δεν εξεγείρεται, ούτε αποτελεί κίνδυνο για το σύστημα.

Τον ρόλο της επαναστατικής ομάδας τον παίζουν συνήθως κόμματα της αντιπολίτευσης (π.χ. Αίγυπτος, Ουκρανία κ.λ.π.) ή εργατικά συνδικάτα (π.χ. το συνδικάτο «Αλληλεγγύη» στην Πολωνία κ.λ.π.). Όμως από τη στιγμή που σε μας, όλα αυτά είναι πλήρως υποταγμένα στην άρχουσα ελίτ και απολύτως συστημικά, η κοινωνία έχει αδρανοποιηθεί.

Η αγωνία και η προσπάθειες του συστήματος, με όλα τα μέσα που διαθέτει, είναι να μην υπάρξει επαναστατική ομάδα. Αυτό όμως δεν θα κρατήσει για πολύ και όσο συνεχίζεται η κρίση, σύντομα η επαναστατική ομάδα θα κάνει την εμφάνισή της.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας ΠληροφοριώνΟμάδα ρωσικών πολεμικών πλοίων ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή την διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων στη Μεσόγειο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού ναυτικού πλοίαρχος Vadim SERGA.

«Οι πιλότοι θα πραγματοποιήσουν αεροναυτικές ασκήσεις, αερομαχίες, εκτελώντας παράλληλα αποστολές υποστήριξης και συνοδείας ναυτικών μονάδων (TASMO)» δήλωσε ο SERGA στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματικό, κατά την διάρκεια των ασκήσεων θα πραγματοποιηθούν πάνω από 20 εκπαιδευτικές πτήσεις από μαχητικά αεροσκάφη Su - 33 τα οποία θα εκτελέσουν πλήθος αποστολών.

Οι ρωσικές ομάδες πολεμικών πλοίων του Βορείου Στόλου εισήλθαν από το Στενό του Γιβραλτάρ με κατεύθυνση προς τη Μεσόγειο στα μέσα Ιανουαρίου.

Η πρώτη ομάδα αποτελείται από το αεροπλανοφόρο «Admiral Kuznetsov» και το ανθυποβρυχιακό πλοίο «Admiral Levchenko». Η δεύτερη ομάδα περιελάμβανε το αποβατικό πλοίο «Olenegorsky Gornyak» και διάφορα βοηθητικά σκάφη.

Σχόλιο: Η Ρωσία εντείνει συνεχώς την παρουσία της στη Μεσόγειο θάλασσα κατά τους τελευταίους μήνες. Το Νοέμβριο, το πυρηνοκίνητο πυραυλοφόρο καταδρομικό Varyag επισκέφθηκε το αιγυπτιακό λιμάνι της Αλεξάνδρειας για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια.
Εκτός αυτού, ρωσικά πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνοκίνητου πυραυλοφόρου καταδρομικού «Peter the Great», έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο στην απομάκρυνση των χημικών όπλων από τη Συρία.Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Το Αζερμπαϊτζάν δήλωσε σήμερα ότι τα στρατεύματά του συγκρούστηκαν με τις αρμενικές δυνάμεις κοντά στην διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών προετοιμάζονται να συναντηθούν για το θέμα αυτό στο Παρίσι.

Μια αρμενική στρατιωτική μονάδα επιτέθηκε στις θέσεις των Αζέρων το πρωί και αναγκάστηκε να υποχωρήσει μετά από μια σύντομη ανταλλαγή πυρών, δήλωσε το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, στην ιστοσελίδα του.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας Eduard Nalbandian και του Αζερμπαϊτζάν Elmar Mammadyarov θα συναντηθούν σήμερα στο Παρίσι για να συνεχίσουν τις συνομιλίες του Νοεμβρίου στην Βιέννη μεταξύ των 2 προέδρων, για πρώτη φορά μέσα σε δύο χρόνια.

Οι κλιμακούμενες συνοριακές αψιμαχίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 2 τουλάχιστον δύο στρατιωτών καθώς και δύο αμάχων κατά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.

Η κατάσταση στη γραμμή επαφής μεταξύ των στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα και σε πολλές περιπτώσεις διεξάγονται κανονικές μάχες τις τελευταίες τέσσερις ημέρες. Οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας έχουν παραβιάσει την κατάπαυση του πυρός κατάσταση 380 φορές, αναφέρει από την πλευρά του το ΥΠΑΜ Αζερμπαϊτζάν.

Μαχητικά αεροσκάφη του Αζερμπαϊτζάν πετούν συνεχώς από το πρωί πάνω από τη γραμμή των συνόρων που βρίσκονται τα στρατεύματα των 2 χωρών, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν σήμερα Παρασκευή. Οι πτήσεις που διεξάγονται οφείλονται στην κλιμάκωση της έντασης στη γραμμή επαφής από στρατεύματα των δύο χωρών.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν κατέστρεψαν επίσης ένα στρατιωτικό όχημα των Αρμενίων στην συνοριακή γραμμή στην περιοχή Τοβούζ, σύμφωνα με το αζέρικο υπουργείο Άμυνας σήμερα.

Σχόλιο: Η σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών του Νοτίου Καυκάσου ξεκίνησε το 1992, όταν η Αρμενία κατέλαβε το 20 τοις εκατό του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και επτά γύρω περιοχών.
Το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο υπέγραψε τον περασμένο μήνα οικονομική συμφωνία 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την BP για τον αγωγό φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, έχει επανειλημμένως απειλήσει ότι θα χρησιμοποιήσει βία για να επανακτήσει τον έλεγχο του Ναγκόρνο – Καραμπάχ σε περίπτωση που αποτύχουν οι ειρηνευτικές προσπάθειες.
Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός το 1994. Τα μέλη της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ, Ρωσία, Γαλλία και ΗΠΑ πραγματοποιούν επί του παρόντος διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή.
Το σίγουρο είναι ότι από μία «σπίθα» όπως είναι το Ναγκόρνο-Καραμπάχ κινδυνεύει να «πάρει φωτιά» ο Καύκασος και η ευρύτερη περιοχή της Ασίας με ανυπολόγιστες συνέπειες. Ρωσία, ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνα έχουν τεράστια συμφέροντα στην περιοχή, αλλά πιθανόν λόγω των ολυμπιακών αγώνων στο Σότσι να ηρεμήσει η όλη κατάσταση. Εκτός και εάν οι μάχες γίνονται λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων...


Του Μιχάλη Ιγνατίου 

Όπως προκύπτει τόσο από τις δη­μοσιευμένες μελέτες όσο και από τα απόρ­ρητα έγγραφα του Διε­θνούς Νομισματικού Ταμείου, οι αξιωματούχοι του ήταν σίγουροι από το 2010 πως το «ελληνικό πρόγραμμα» δεν έβγαινε και θα βάρυνε υπερβολικά τους Έλληνες και όχι τους ιδιώτες πιστωτές (κυρίως ξένες τράπεζες και κερδοσκοπικά ταμεία). Για το λόγο αυτό προέκριναν μια άμεση αναδιάρθρωση («κούρεμα») του ελληνικού χρέους, αλλά τόσο οι ελληνικές Αρχές όσο και οι Ευρωπαίοι απέρριψαν την πρόταση αυτή του ΔNT. Είναι σχετικό και το δημοσίευμα της αμερικανικής εφη­μερίδας Wall Street Journal στις 8 Οκτω­βρίου 2013.
 
Όπως αναφέρει το έγγραφο που δημο­σίευσα στο Έθνος της Κυριακής, στη θυελ­λώδη συνεδρίαση της 9ης Μαΐου 2010 πολλά μέλη του Δ.Σ. του ΔΝΤ υπογράμ­μισαν ότι το «ελληνικό πρόγραμμα» ήταν σχεδιασμένο με λανθασμένο τρόπο και υποστήριξαν ότι τελικά θα είναι μη βιώσι­μο, ακριβώς επειδή δεν είχε αποφασιστεί ένα άμεσο «κούρεμα» του χρέους. Εκείνη την εποχή οι επικριτές του «ελληνικού προγράμματος» υπογράμμιζαν ότι το βά­ρος της «επώδυνης προσαρμογής», όπως χαρακτήριζαν τότε αλλά και τώρα τα σκλη­ρά, αβάσταχτα μέτρα που επέβαλε η τρόι­κα στον ελληνικό λαό, τοποθετήθηκε στις πλάτες των Ελλήνων χωρίς ουσιαστικά να απαιτεί οτιδήποτε από τους Ευρωπαίους πιστωτές. Ήταν ένα τεράστιο λάθος.

Από το έγγραφο αποκαλύπτεται ότι μπροστά στα πυρά των μελών του Δ.Σ. του ΔΝΤ οι αξιωματούχοι του Ταμείου απάντη­σαν ότι οι ίδιες οι ελληνικές Αρχές, δηλαδή η τότε ελληνική κυβέρνηση, απέκλεισαν την αναδιάρθρωση του χρέους.

Λίγες μέρες μετά την απόφαση της 9ης Μαΐου 2010, κλήθηκα στο ΔΝΤ και δέχτη­κα σφοδρά παράπονα από υψηλόβαθμο αξιωματούχο επειδή έγραφα στο Έθνος και στην Ημερησία και μετέδιδα στο Mega ότι το ΔΝΤ επέβαλε το απαράδεκτο πρό­γραμμα στην ελληνική κυβέρνηση. Ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι δημιούργημα της ελληνι­κής κυβέρνησης. Αυτή το αποφάσισε, δεν της το επέβαλε το Ταμείο, σημείωσε.

Μου είπε ακόμα, τονίζοντας μία μία τις λέξεις, ότι, εκτός των άλλων, «τους προτείναμε “κούρεμα” του χρέους και το απέρριψαν».

Ομολογώ ότι η λέξη «κούρεμα» ήταν άγνωστη τότε όχι μόνο σε μένα, αλλά και σε εκατομμύρια Έλληνες. Αναζήτησα την αλήθεια, και ένας Έλληνας αξιωματούχος με έπεισε ότι το «κούρεμα» ήταν κατα­στροφή.

Ποιον έπρεπε να πιστέψω; Τον αξιωματούχο του «Ναού του Καπιταλισμού», έναν οργανισμό που διάβαζα ότι καταστρέφει χώρες και λαούς ή τον εκπρόσωπο της πατρίδας .Τότε, μάλιστα, έγραψα και σχε­τικό άρθρο για το θέμα.

Ήταν όμως κάτι που με βασάνιζε. Ξεκινή­σαμε έρευνα με προοπτική να γίνει βιβλίο και στην πορεία γρήγορα αντιληφθήκαμε ότι η αναδιάρθρωση ήταν το μεγαλύτερο όπλο που είχε η Ελλάδα στα χέρια της. Και, βεβαίως εγώ κακώς πίστεψα τον Έλληνα αξιωματούχο.

Ο κ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε στο λίβελλο που δημοσιοποίησε εναντίον μου μέσω του κ. Ελενόπουλου ότι είχε ζητήσει από την αρχή το «κούρεμα» του χρέους αλλά αντιδρούσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι – οι Γερμανοί και κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρι­κή Τράπεζα. Επίσης υποστήριξε ότι δεν δημοσιοποίησε τη θέση του αυτή επειδή υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού της χώρας.
 
Το ερώτημα που τίθεται στον απλό πα­ρατηρητή είναι το εξής: Ποιον να πιστέ­ψει, τον Έλληνα πρώην πρωθυπουργό, που υποστήριζε ότι «λεφτά υπάρχουν» και ολιγωρούσε για οκτώ περίπου μήνες ή τους αξιωματούχους του Ταμείου, οι οποί­οι κατέχουν και αποδεικτικά στοιχεία για τους σχετικούς διαλόγους εκείνης της πε­ριόδου; Όλα είναι στα χαρτιά και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η διαπραγμάτευ­ση έγινε μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mails).

Ένα άλλο σοβαρότατο ερώτημα είναι κι αυτό: Ποιος έχει την ευθύνη για την αύ­ξηση των spreads από τον Οκτώβριο του 2009 και την υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch το Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Οι αναλυτές αποδίδουν την αύξηση αυτή στις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου, που α­ναφέρθηκε στο μεγαλύτερο δημοσιονο­μικό έλλειμμα τον Οκτώβριο του 2009. Επίσης είναι γνωστό από τις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ στην Ουάσιγκτον ότι ο πρώην πρωθυπουργός λοιδορούσε την Ελλάδα στους Ευρωπαίους εταίρους ως μια χώρα διαφθοράς.

Θέτουν και ένα τρίτο ερώτημα: Γιατί ο κ. Παπανδρέου δεν προχώρησε σε επαρ­κή δανεισμό από τις αγορές μέχρι και το Μάρτιο του 2010, όταν τα spreads ήταν ακόμα σε ανεκτό επίπεδο, ώστε να βελτιώ­σει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας απέναντι στους Ευρωπαίους;

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι δεν εισήλθε σε δημόσια συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους επειδή ήθελε να αποφύγει την αύξηση των ελληνικών spreads. Όμως από τον Απρίλιο του 2010 η Ελλάδα είχε αποκλειστεί από τις αγορές, οι δε «κερδοσκόποι» είχαν πλέον προεξο­φλήσει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν πλέον θέμα χρόνου.

Μετά την έγκριση του πρώτου Μνημο­νίου, ο Ντομινίκ Στρος-Καν πίεσε ξανά τον κ. Παπανδρέου να ζητήσει το «κούρεμα» του χρέους ώστε αυτό να ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2010. Γιατί δεν ακολούθησε τη συμβουλή του σοσιαλιστή γενικού διευθυντή του ΔΝΤ;

Κατά τη γνώμη των περισσότερων ανα­λυτών, ήταν πολύ εύκολο για τον κ. Παπαν­δρέου να εξηγήσει στους Γερμανούς ότι μια άμεση αναδιάρθρωση θα είχε μικρό­τερη επιβάρυνση για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους (σε δάνεια των Ευρω­παίων προς την Ελλάδα) επειδή οι ιδιώτες πιστωτές θα πλήρωναν για το «κούρεμα» κι έτσι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελ­λάδας θα ήταν μικρότερες.

Έτσι οδηγήθηκε η Ελλάδα όχι σε μείω­ση, αλλά σε αύξηση του χρέους. Οι ιδιώ­τες πιστωτές (κυρίως ξένες τράπεζες και κερδοσκοπικά ταμεία) μπόρεσαν, με την καθυστερημένη αναδιάρθρωση (που ολο­κληρώθηκε το Μάρτιο του 2012) να απαλ­λαγούν από τα ελληνικά ομόλογα και έτσι να αποφύγουν οι τράπεζες της Γαλλίας και της Γερμανίας που είχαν πουλήσει CDS σε κατόχους ελληνικών ομολόγων, να πλη­ρώσουν σε αυτούς τις ασφαλιστικές απο­ζημιώσεις που δικαιούνταν.

Πιστεύω ότι στο θέμα της αναδιάρθρω­σης ο κ. Παπανδρέου έπρεπε να συνταχθεί με τον Στρος-Καν. Ήταν ο πανίσχυρος γε­νικός διευθυντής του ΔΝΤ, τον οποίο εί­χαν ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ οι Ευρωπαίοι για να δαμάσουν την κρίση χρέους και, από τη στιγμή που τον διαβεβαίωσε ότι θα είχε την υποστήριξή του, έπρεπε να επιμένει. Άλλωστε είχαν ξεκινήσει να συζητούν το θέμα από τον Ιούλιο του 2009, πριν ακό­μα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο ίδιος επέλεξε να μην το πράξει. Εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι έκανε λάθος…

Υ.Γ.: Οι ομάδες «κρούσης» του κ. Παπαν­δρέου ισχυρίστηκαν ότι εξυπηρετώ τα συμφέροντα του… ΔΝΤ και του …Κώστα Σημίτη. Είναι γελοίοι. Είναι γνωστή η πο­λεμική μου στις πρακτικές του Ταμείου και της τρόικας και βέβαια με τον κ. Σημίτη δεν έχω την παραμικρή σχέση. Δημοσίευ­σα επίσημο απόρρητο έγγραφο του ΔΝΤ που αφορά στον κ.Παπανδρέου. Έπρεπε να στραφεί εναντίον του Ταμείου. Όσο δεν το κάνει, τους επιβεβαιώνει…

Πηγή "Επίκαιρα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
– Κυρίαρχο θέμα στη διάσκεψη για τη Συρία ήταν η παραμονή ή μη του Ασαντ στην εξουσία 
– Αύριο η πρώτη άμεση συνομιλία κυβέρνησης-αντιπολίτευσης
Τζον Κέρι: «Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα με τον Ασαντ στην εξουσία» 
– Σεργκέι Λαβρόφ: «Να σταματήσουν να αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας. «Δεσμευτικό κείμενο για την πλήρη μεταβίβαση της εξουσίας σε μεταβατική κυβέρνηση», ζητά η συριακή αντιπολίτευση. Σαουδάραβες: «Αμεση αποχώρηση ξένων μαχητών» 
– «Δεν περιμένει θαύματα» ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ

Του Νικόλα Ζηργάνου 

Η χθεσινή πανηγυρική έναρξη της ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία στο Μοντρέ, παρουσία 40 υπουργών Εξωτερικών και αξιωματούχων διεθνών οργανισμών, έφερε για πρώτη φορά -σχεδόν τρία χρόνια από την έναρξη των συγκρούσεων- στην ίδια αίθουσα το καθεστώς της Δαμασκού και την εξόριστη συριακή αντιπολίτευση (στην πράξη, ένα μόνο μέρος της, αυτό που υποστηρίζουν η Δύση, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία). Αυτή ήταν μάλλον και η μόνη επιτυχία της χθεσινής τελετουργίας, που βρήκε κατά τα άλλα όλους τους παίχτες της συριακής τραγωδίας οχυρωμένους στα χαρακώματά τους να ανταλλάσσουν πυρά εκ του συστάδην.

Στην αίθουσα της διάσκεψης, δίπλα από την ειδυλλιακή λίμνη του Λε Μαν, οι αντιπρόσωποι των δύο στρατοπέδων έβγαλαν πύρινους λόγους ο ένας εις βάρος του άλλου, μέσα σε οξυμένο κλίμα πόλωσης.

Οι αψιμαχίες άρχισαν με φραστικό επεισόδιο μεταξύ του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και του επικεφαλής της συριακής αντιπροσωπείας, υπουργού Εξωτερικών, Ουάλιντ αλ Μουάλεμ, για υπέρβαση χρόνου ομιλίας του Σύρου αξιωματούχου.

Ομως, σύντομα, οι αντιπαραθέσεις πήραν πολιτικό χαρακτήρα, έφυγαν από τη διαδικασία και αναδείχτηκαν οι βασικές θέσεις των δύο πλευρών. Κυρίαρχο θέμα, όπως αναμενόταν, ήταν η παραμονή ή μη του Μπασάρ αλ Ασαντ στην εξουσία. Να φύγει, υποστήριζαν οι μεν, δεν πρόκειται να αποχωρήσει, απαντούσαν οι δε, με τους Αμερικανούς και τους Ρώσους -σε ήπιους τόνους και με φρασεολογία που αφήνει περιθώρια ελιγμών- να είναι διχασμένοι πάνω στο θέμα και να διαφωνούν στην ερμηνεία της σχετικής (ασαφούς) απόφασης της πρώτης ειρηνευτικής διάσκεψης (Γενεύη 1), που είχε διεξαχθεί τον Ιούνιο του 2012, σχετικά με τη μεταβατική κυβέρνηση και τις αρμοδιότητές της.

«Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα με τον Ασαντ στην εξουσία» υποστήριξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος δήλωσε ότι ο Ασαντ «είναι μαγνήτης για τους τρομοκράτες όλου του κόσμου».

Κατά τα άλλα, από το επίσημο βήμα ακούστηκαν όσα περιμέναμε. Ο ηγέτης της συριακής αντιπολίτευσης, Αχμεντ Τζάμπρα (ο οποίος θεωρείται πολύ στενά συνδεδεμένος με τη Σαουδική Αραβία), κατηγόρησε την κυβέρνηση της Δαμασκού για εγκλήματα πολέμου στο ναζιστικό πρότυπο. Ο Τζάμπρα αναφέρθηκε στο αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Γκάρντιαν», η οποία δημοσίευσε, παραμονές της διάσκεψης, βρετανική έκθεση -που έγινε για λογαριασμό του Κατάρ- και αποκάλυψε με 55.000 φωτογραφικά ντοκουμέντα εκτελέσεις και βασανιστήρια σε 11.000 κρατούμενους του συριακού καθεστώτος. Την έκθεση απέρριψε ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών ως «πλαστή», χαρακτήρισε ως «τρομοκράτες» συλλήβδην όλες τις ένοπλες οργανώσεις αντίστασης στο καθεστώς Ασαντ και προειδοποίησε ότι οι επικριτικές δηλώσεις εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας εγείρουν αμφιβολίες για τη «νομιμότητα» των συνομιλιών. Πάντως, το θέμα αυτό, όπως και η χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων αλλά και οι εκτελέσεις και οι βασανισμοί αιχμαλώτων από ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις, θα πάρει τον δρόμο του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Η αντιπολίτευση ζήτησε από τη συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία να υπογράψει άμεσα δεσμευτικό κείμενο για την πλήρη μεταβίβαση της εξουσίας από τον Ασαντ σε μια μεταβατική κυβέρνηση και αργότερα, εκπρόσωπός του δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η αντιπολίτευση ετοιμάζει συγκεκριμένη πρόταση για έναν οδικό χάρτη που θα καταλήγει σε ελεύθερες εκλογές.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι στόχος της διάσκεψης είναι να δοθεί ένα τέλος στην τραγική σύρραξη και να αποτραπεί η επέκτασή της σε άλλες χώρες της περιοχής. Ο Λαβρόφ κάλεσε «τους εξωτερικούς παράγοντες της κρίσης» (οι περισσότεροι από τους οποίους είναι παρόντες στη διάσκεψη) να σταματήσουν να αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας.

Οι Σαουδάραβες επικεντρώθηκαν στην παρουσία ξένων μαχητών, σιιτών του Ιράκ και δυνάμεων της σιιτικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου σε συριακό έδαφος και απαίτησαν την άμεση αποχώρησή τους.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, επικεντρώθηκε στην ανθρωπιστική πλευρά της κρίσης στη Συρία, ζήτησε να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός, να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να παρασχεθεί βοήθεια στους εγκλωβισμένους αμάχους και κάλεσε τις δύο πλευρές να αναζητήσουν μια πολιτική συμφωνία. «Δεν περιμένουμε θαύματα από τη διάσκεψη» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, που κράτησε χαμηλούς τόνους και έριξε τις προσδοκίες. Αλλωστε, ελάχιστοι αναμένουν από τη «Γενεύη 2» να υπάρξουν συγκλίσεις και συμβιβασμός, καθώς κανείς δεν φαίνεται να το επιδιώκει. Για τη μεγάλη απούσα των συνομιλιών, την Τεχεράνη, «η Γενεύη έχει αποτύχει πριν καν αρχίσει», σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί.

Χθες το βράδυ έπεσε η αυλαία στο Μοντρέ, σήμερα οι δύο αντιπροσωπείες των Σύρων θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Λακτάρ Μπραχίμι, και αύριο αρχίζει η ουσιαστική, κεκλεισμένων των θυρών, πρώτη τετ α τετ συνομιλία ανάμεσα στις δύο πλευρές, στη Γενεύη.
Σύνδεση της παράνομης μετανάστευσης με την τρομοκρατία, έκανε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας...

Ο Δένδιας κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, συνέδεσε τα δύο σημαντικά ζητήματα.

«Η τρομοκρατία είναι πιθανό να εκμεταλλευτεί το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης», είπε ο κ. Δένδιας, ο οποίος, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα της εσωτερικής τρομοκρατίας δεν τέθηκε ούτε στις επίσημες, ούτε στις ανεπίσημες συνομιλίες κατά τη διάρκεια του διήμερου συμβουλίου. «Δεν συζητήσαμε σχετικά με την εσωτερική τρομοκρατία, πιστεύω ότι οι ελληνικές Αρχές θα κάνουν το καθήκον τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο κ. Δένδιας στην εναρκτήρια ομιλία του ως προεδρεύων του συμβουλίου, είπε ότι τέθηκαν στο τραπέζι τα ζητήματα της αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας, της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων, της μετανάστευσης και της παράνομης μετανάστευσης. Αναφερόμενος στο ζήτημα της Χρυσής Αυγής και το αν θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο των εγκληματικών οργανώσεων, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι το ζήτημα είναι προς κρίση στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, τόνισε: «Μας συγκλονίζει το περιστατικό στο Φαρμακονήσι και κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα».

Ο υπουργός ανέφερε ότι το Λιμενικό έχει κάνει χιλιάδες διασώσεις και ότι οι εντολές που έχουν οι λιμενικοί από την πολιτική ηγεσία αφορούν την προστασία των θαλάσσιων συνόρων, αλλά και την προστασία των ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα. Ο κ. Βαρβιτσιώτης προσέθεσε ότι οι συνθήκες του ατυχήματος διερευνώνται από τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Του Δημήτρη Μανή 

Έντονες επικρίσεις κατά της τουρκικής κυβέρνησης περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση για την κατάσταση της ελευθερίας ανά τον κόσμο που δημοσίευσε σήμερα, ο ανεξάρτητος εποπτικός οργανισμός “Freedom House”, που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ.

Παρότι, ο διεθνής οργανισμός διατηρεί αμετάβλητη την βαθμολογία της Τουρκίας, ως “μερικώς ελεύθερη” χώρα, που συγκεντρώνει 3 βαθμούς στα πολιτικά δικαιώματα και 4 στις πολιτικές ελευθερίες. (Η κλίμακα είναι από 1 έως 7 με άριστα το 1), στην έκθεση σημειώνεται η αρνητική προοπτική που υπάρχει για το μέλλον στη Τουρκία, μετά τις βίαιες επιχειρήσεις καταστολής των διαδηλωτών στο πάρκο Γκεζί και τις αυξανόμενες πιέσεις που ασκούνται σε ιδιωτικές εταιρείες να προσαρμόζουν τις δραστηριότητες τους στην ατζέντα που προωθεί το κυβερνών κόμμα (ΑΚΡ).    

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση «ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κατά τα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών. Στην συνέχεια, ήρθε μια περίοδος που οι μεταρρυθμίσεις πάγωσαν και τους τελευταίους μήνες οι δημοκρατικοί θεσμοί στην Τουρκία δέχονται έντονες πιέσεις και βασικά ανθρώπινα δικαιώματα έχουν τεθεί στο περιθώριο».
 
Στην έκθεση του “Freedom House” επισημαίνεται ότι οι δικαστικές υποθέσεις που είναι σε εξέλιξη στην Τουρκία και στις οποίες είναι κατηγορούμενοι εκατοντάδες διακεκριμένοι τούρκοι πολίτες, με κατηγορίες για συνωμοσία και εκτροπή της κυβέρνησης, εγείρουν σημαντικά ερωτήματα για την τήρηση του νόμου και για επιλεκτική απονομή δικαιοσύνης. Οι ανησυχίες αυτές έχουν ενταθεί μετά τις πρόσφατες διώξεις εναντίον αστυνομικών, δικαστών και εισαγγελέων.
 
«Μια χώρα που πριν από μερικά χρόνια είχε ξεκινήσει σοβαρές συνομιλίες για την ένταξη της στην ΕΕ, σήμερα είναι διάσημη ως μια από τους χειρότερους καταπατητές της Ελευθερίας του Τύπου», σημειώνεται στην έκθεση του διεθνούς οργανισμού.
 
Η Ελλάδα παραμένει στην κατηγορία των «ελεύθερων» χωρών διατηρώντας την βαθμολογία του 2 στα πολιτικά δικαιώματα και 2 στις πολιτικές ελευθερίες. Ωστόσο, γενικότερα στην Κεντρική Ευρώπη, η έκθεση του “Freedom House” επισημαίνει την αύξηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού με συγκεκριμένες αναφορές στη «Χρυσή Αυγή». στην Ελλάδα, την παράταξη «Ataka» στην Βουλγαρία, το «Jobbik» στην Ουγγαρία και το Εθνικό Κόμμα της Σλοβακίας.     
 
Τέλος για τις ΗΠΑ, η έκθεση του “Freedom House” επισημαίνει ότι αν και η χώρα βρίσκεται σταθερά στην κατηγορία των «Ελεύθερων» χωρών, το 2013 η κυβέρνηση Ομπάμα δέχθηκε σκληρή κριτική μετά τις αποκαλύψεις για τα προγράμματα μαζικών παρακολουθήσεων των Υπηρεσιών Ασφάλειας και Πληροφοριών. Αναφέρεται επίσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν προχώρησε στο κλείσιμο του Κέντρου Κράτησης στο Γκουαντάναμο, όπως είχε υποσχεθεί στο παρελθόν ο αμερικανός Πρόεδρος, ενώ γίνεται αναφορά στο πολιτικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ, την χρονιά που πέρασε, και το κλείσιμο του αμερικανικού δημοσίου για περίπου δύο εβδομάδες.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράφει ο Γιάννης Λαζάρου

Όταν μία χώρα κάνει τον σχεδιασμό ανάπτυξης και προόδου το πρώτο που κάνει είναι ετοιμάσει το θεσμικό πλαίσιο για το εργατικό της δυναμικό διότι αυτό και μόνο αυτό μπορεί να δώσει κίνηση στην ατμομηχανή της χώρας. Από αυτά που υπογράφουν και περνάνε με νόμους οι κυβερνώντες τηρώντας τις δεσμεύσεις τους απέναντι στους “κοινωνικούς εταίρους” δείχνουν ακριβώς την ανάπτυξη που θέλουν να έχει η Ελλάδα. Αποικιοκρατική διακυβέρνηση. 
Με ομόφωνη απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα πλέον και με το νόμο να απολύουν ομαδικώς τους εργαζομένους τους. Με μία υπογραφή 10 χαρτογιακάδες ακύρωσαν τα δικαιώματα εκατομμυρίων εργαζομένων που δεν αποκτήθηκαν μέσα στα χρόνια με συζητήσεις αλλά με πολύ ξύλο στους δρόμους και εργαζόμενους νεκρούς. 
Ο κάθε νόμος που ακυρώνουν για τα εργασιακά δικαιώματα είναι κυριολεκτικά γραμμένος με αίμα. 
Ο κάθε νόμος που περνάει δεν είναι βραχείας προθεσμίας αλλά μακράς διαρκείας. 
Με την απόφαση αυτή πέρα από το ότι όσοι εργάζονται είναι στο έλεος του κάθε “μαυραγορίτη” εργοδότη αλλά και η επόμενη γενιά εργαζομένων είναι καμμένη από χέρι. 
Εντελώς τυχαία τις ημέρες που συζητιόταν η απόφαση απολύσεων, το Κέντρο Προγραμματισμού Οικονομικών Ερευνών, πετάει στην αρένα πρόταση με την οποία θέλει τον κάθε νέο εργαζόμενο μέχρι 24 ετών να εργάζεται για ένα (1) χρόνο σε επιχειρήσεις χωρίς αμοιβή και χωρίς το δικαίωμα επιδόματος ανεργίας όταν τον πετάξει στον δρόμο ως αναλώσιμο ο κάθε καιροσκόπος επιχειρηματίας. Πέντε άεργοι με τίτλους πανεπιστημίου που απαρτίζουν το Δ.Σ του συγκεκριμένου Κέντρου αποφάσισαν για τους νεοσκλάβους της Ελλάδας. Μην έχοντας κανέναν ηθικό φραγμό αλλά εξυπηρετώντας άγνωστα για μας συμφέροντα, κάνουν πρόταση εκτός των παραπάνω να εξάγουν το νέο εργατικό προσωπικό της Ελλάδας εκτός συνόρων σε “ελληνικές” επιχειρήσεις με έδρα ξένο κράτος. 
Αυτό πραγματικά θυμίζει τις καραβιές σκλάβων των Ολλανδών και Άγγλων αποικιοκρατών που μετέφεραν χέρια χωρίς κόστος να τους κάνουν τις δουλειές τους. 
Η ερώτηση είναι σε ποιο κράτος της πολιτισμένης Ε.Ε αυτά τα θέματα μπαίνουν για συζήτηση έστω και για πλάκα. Να μάς δείξουν μία αναπτυγμένη λατρεμένη τους χώρα του Βορρά στην οποία οι νέοι που δεν έχουν την πολυτέλεια να σπουδάσουν και βγαίνουν στην αγορά εργασίας νωρίς αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμα κατώτερα είδη.
Από τα 5μηνα που υποδέχτηκαν με μεγάλες αγκαλιές οι Δήμοι σε όλοι την Ελλάδα βάζοντας τους εργαζόμενους ως εμπόρευμα μεταξύ πακέτων ΕΣΠΑ και ΟΑΕΔ με εμπλοκή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που φυτρώνουν τα τελευταία 3 χρόνια σαν τα μανιτάρια, φθάσαμε και στον διαχωρισμό φθηνών εργατικών χεριών και τζάμπα εργατικών χεριών. 
Θέλουν τζάμπα δουλειά που να τους αποφέρει τεράστια κέρδη. 
Δίνουν το δικαίωμα στον κάθε τυχοδιώκτη πλιατσικολόγο με τον φερετζέ του επιχειρηματία να προσλαμβάνει όσους θέλει δωρεάν, να τους απολύει στον χρόνο επάνω χωρίς αποζημίωση, αλλά “με μία επιταγή πρόσληψης” (όπως Αμερική), και να προσλαμβάνει εκ νέου προσωπικό και πάλι τζάμπα. 
Τουλάχιστον οι Μαύροι σκλάβοι της Αμερικής είχαν και το δικαίωμα της σίτισης και της στέγασης. 
Τούτοι εδώ οι νεοσκλάβοι πρέπει να βρίσκουν (άγνωστο πώς) χρήματα να αγοράζουν το ψωμί τους και να πληρώνουν ενοίκιο (ή φόρο κατοικίας) στο Κράτος που τους έκανε σκλάβους. 
Κερατάς και δαρμένος, αυτή είναι η πολιτική εργασίας στην σημερινή Ελλάδα. 
Ακόμη και την μπάλα την σιδερένια στο πόδι θα την αγοράζουν μόνοι τους με φόρο πολυτελείας χωρίς να μπαίνει η απόδειξη αγοράς στα έξοδα της φορολογικής δήλωσης. Αν βέβαια την αγοράσεις με δάνειο την μπάλα θα είναι ακόμη καλύτερα. Το μόνο κοινό που έχουν εκείνοι οι Μαύροι με τους Έλληνες Μαύρους είναι ότι οι επιστάτες τους ήταν της ίδιας φυλής. Έπαιρναν το ρεγάλο τους ανάλογα με το πόσο σκληροί ήταν απέναντι στο ίδιο το κύτταρό τους. 
Ακριβώς όπως τούτοι εδώ που φέρουν το “ελληνική υπηκοότητα” όχι από συναίσθημα αλλά ως διαβατήριο για την δουλοπρέπεια τους απέναντι στα αφεντικά τους.
Βέβαια κι αυτοί σκλάβοι είναι ως επιστάτες απλά είναι σκλαβομπάσταρδοι από την κορυφή ως τα νύχια. 
Καβάλα στο άλογο που τους παραχώρησαν οι Αποικιοκράτες της Ε.Ε κραδαίνοντας το μαστίγιο κάνουν ό,τι γουστάρουν γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει δρόμος να σπάσουν οι σκλάβοι τα δεσμά. Διότι το σπάσιμο των δεσμών έγινε στην Ελλάδα εδώ και 100 χρόνια και στην πορεία μέχρι σήμερα άνοιξαν πολλά κεφάλια για το σπάσιμο της αλυσίδας που παρέλαβαν οι κοτζαμπάσηδες από τους Τούρκους. 
Οι αγώνες των Μαύρων Ελλήνων έγιναν, τα δικαιώματα αποκτήθηκαν, έστω και λειψά, και με μία κοντυλιά οι σκλαβομπάσταρδοι που έγλειφαν χρόνια κάθε είδους εξουσία ανέλαβαν κανονικά σήμερα να υλοποιήσουν τις εντολές των Ευρωπαίων που Αποικιοκράτες ήταν, Αποικιοκράτες παραμένουν. 
Ο σκλάβος ένα πράγμα φοβάται: Το μαστίγιο, το οποίο λειτουργεί ως ασπίδα για τον κάθε σκλαβομπάσταρδο και τα αφεντικά του. 
Κάποτε ήταν εργαλείο πόνου, σήμερα είναι εργαλείο φόβου. 
Ο πόνος σε κάνει να οργίζεσαι ενώ ο φόβος σε κάνει να υποκύπτεις.
Άλλη μία ημέρα ξημέρωσε και με βρίσκει στη στάση του λεωφορείου να περιμένω. Άλλη μια ημέρα παγωμένη και βουτηγμένη στο γκρι, μέσα σε μια πόλη που την διαπερνούν οι ήχοι της βουβής απελπισίας.

Το παλιό αστικό λεωφορείο ήρθε, όπως πάντα στην ώρα του και ο τσιριχτός ήχος από τα φρένα του ανατριχιαστικός, με καλεί στα σκαλοπάτια του.
Ανεβαίνω και κάθομαι στην θέση μου. Την δική μου θέση, αυτή που πάντα με περιμένει αδειανή…
Οι πόρτες κλείνουν. Τα πρόσωπα των συνεπιβατών γνωστά. Όλοι παίρνουμε το ίδιο λεωφορείο κάθε μέρα. Γνωριζόμαστε καλά, αλλά κανείς μας δεν μιλάει. Ούτε μια καλημέρα…
Το λεωφορείο περνά μέσα από τους γκρίζους δρόμους της πόλης… Χάθηκε το χρώμα, πριν χρόνια… Κανένας δεν αναρωτήθηκε που να πήγε, πώς συνέβη αυτό…

Βουβοί επιβάτες που όλοι αποφεύγουν να κοιταχτούν στα μάτια. Σαν να φοβούνται μην προδοθεί τι είναι αυτό που κρύβουν στην ψυχή τους… Μην φανεί το δάκρυ εκείνο που με αγωνία προσπαθούν να κρύψουν από την ίδια τους την καρδιά…

Το λεωφορείο σταματά. Και άλλοι επιβάτες ανεβαίνουν. Ίδιοι κι αυτοί κάθε μέρα. Περιμένουν στην ίδια στάση, το ίδιο λεωφορείο που θα έρθει να τους πάρει για να τους ξεναγήσει στους δρόμους του πουθενά, του γκρίζου και του μαύρου…

Κάποιες φορές κάποιο κάθισμα του λεωφορείου μένει άδειο. Όλοι ξέρουμε πως ο «ιδιοκτήτης» του δεν θα ξανάρθει. Είτε επειδή πέθανε, είτε επειδή άλλαξε λεωφορείο, είτε επειδή βρήκε τη δύναμη να αποδράσει… προς το αχνό φως του ορίζοντα, εκεί που ξέρουμε ότι υπάρχει ακόμη χρώμα, εκεί που ξέρουμε πως υπάρχει ακόμη το γέλιο, εκεί που ξέρουμε ότι η καρδιά χτυπάει από συγκινήσεις και όχι από… συνήθεια.

Περνά η ημέρα… Μετά από ένα ταξίδι στον κόσμο του πουθενά, αρχίζει το λεωφορείο να σταματά και οι ταξιδιώτες του, οι άνθρωποι της ζωής μου, με βουβά πρόσωπα κατεβαίνουν, ο καθένας στη δική του στάση. Κάποιοι από αυτούς αφήνουν μία ανεπαίσθητη ομίχλη από χρώμα πίσω τους…
Σκύβω στο κάθισμά μου και πιάνω το κεφάλι μου με τα χέρια μου. Προσπαθώ να θυμηθώ τι είδα σήμερα μέσα από το παράθυρο του αστικού λεωφορείου και δεν μπορώ… 
Δεν μπορώ να θυμηθώ τίποτε! Θυμώνω με τον ίδιο μου τον εαυτό και πεισμώνω. 
Αύριο, αύριο πρέπει να θυμηθώ οπωσδήποτε. 
Γι ακόμη μία ημέρα δεν ξέρω που πήγα, δεν θυμάμαι ποιους είδα, δεν γνωρίζω τι έκανα…! 
Αυτή την μονοτονία και την λήθη της ζωής πρέπει να βρω τη δύναμη τα σταματήσω…

Το λεωφορείο ξανασταματά. Αυτή τη φορά στη δική μου στάση. Νωχελικά, σαν να έχω βάρος από αλυσίδες στα πόδια μου, κατεβαίνω τα σκαλοπάτια του. Οι πόρτες κλείνουν πίσω μου. Το κρύο με διαπερνά. Οι τελευταίες γκρίζες αχτίδες από το φως εξαφανίζονται γρήγορα. Ανησυχώ. Περπατώ βιαστικά, μα όλα γύρω μου δείχνουν να με προσπερνούν.

Φτάνω στην ασφάλεια του σπιτιού μου. Γυρίζω το κλειδί στην πόρτα και κοιτάζω στο λεωφορείο που εκείνη τη στιγμή με προσπερνά. Προσπαθώ να διαβάσω τον προορισμό του στην παλιά μισοκατεστραμμένη του μετωπίδα… ΦΥΛΑΚΕΣ… και στο πλάι του ένα μήνυμα: "Είναι επικίνδυνο πράγμα η σκέψη"...

Ανοίγω την πόρτα και μπαίνω στην ασφάλεια του σπιτιού μου, ελπίζοντας πως και ετούτο το βράδυ θα μπορέσω να αντιπαλέψω τις κραυγές της λογικής, πως θα ξεφύγω από τα όνειρα που έγιναν εφιάλτες, από τις σκέψεις που ξεθωριάζουν όσο περνά ο χρόνος…

Ελπίζω πως ίσως αύριο θα βρω τη δύναμη να μην ανέβω στο αστικό λεωφορείο, να μην ακολουθήσω αυτή τη ζωή με την μικρή προγραμματισμένη πορεία, με τους ανθρώπους που έχουν ξεχάσει τι είναι… Ελπίζω να βρω τη δύναμη να τρέξω και να τολμήσω να αποδράσω προς το φως, το χρώμα, το γέλιο και την ελπίδα για την ζωή...

Κοιτάζω έξω από το παράθυρο και βλέπω το μαύρο να έχει απλωθεί παντού. Είναι το ίδιο μαύρο που προσπαθεί να πνίξει την ψυχή μου.
Έχει νυχτώσει πια για τα καλά και νιώθω ένα παράξενο συναίσθημα. Είμαι ασφαλής στο σπίτι μου, εδώ όπου κρύβω τις σκέψεις μου, εδώ όπου μόνο οι τοίχοι ακούνε τις κραυγές μου.
Είμαι ασφαλής μέσα στην φυλακή μου, μέχρι αυτή να με σκοτώσει…


ΥΓ: Αφιερωμένο σε όλους τους συνταξιδιώτες, αλλά περισσότερο σε εκείνους που τόλμησαν να αφήσουν πίσω τους το παλιό αστικό λεωφορείο και να δραπετεύσουν από τις "φυλακές" τους...

Κανείς τους δεν ανησυχεί για τη διεύρυνση των ανισοτήτων, όταν τα χρηματιστήρια καλπάζουν και οι τράπεζες σώθηκαν με λεφτά των φορολογουμένων

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ 

Κλίμα άκρατης ικανοποίησης και αυτοπεποίθησης αποπνέει φέτος το Παγκόσμιο οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Οι ζάμπλουτοι που συγκεντρώνονται εκεί εκτιμούν ότι ξεπέρασαν την κρίση και αυτοθαυμάζονται. Η κατάρρευση των τραπεζών αποφεύχθηκε με έξοδα που φόρτωσαν στα κράτη – δηλαδή στους φορολογούμενους ηλίθιους. Τα χρηματιστήρια καλπάζουν στις ΗΠΑ, την Γερμανία, την Ιαπωνία. Η εξαθλίωση μια σειράς χωρών του ευρωπαικού νότου και της Ιρλανδίας δεν οδήγησε πουθενά σε βίαιες ανατροπές κυβερνήσεων – άρα τα υποζύγια, οι λαοί τους, αντέχουν και άλλα βάρη στη πλάτη τους, εκτιμούν σωστά από τη σκοπιά τους οι πλούσιοι του Νταβός. Αυτό το δικαιολογημένο –υπό το πρίσμα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους- κλίμα αυταρέσκειας εκνεύρισε ακόμη και τη «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» τη συντηρητική εφημερίδα της γερμανικής επιχειρηματικής και δεξιάς πολιτικής ελίτ. «Το τοξικό κοκτέιλ του Νταβός» είναι ο τίτλος ενός σημαντικού άρθρου της, την παραμονή έναρξης του φετινού φόρουμ.

«Φαίνεται ένα επικίνδυνο μείγμα. Οι πολιτικοί και οι πρόεδροι επιχειρήσεων που μαζεύονται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός έχουν πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από τα προηγούμενα χρόνια», γράφει ευθύς εξαρχής ο αρθρογράφος και συνεχίζει: «Η πολύ μεγαλύτερη δυσκολία είναι ότι οι μάζες των ανθρώπων δίχως άλλο δεν συμμερίζονται αυτή τη βεβαιότητα».

Μετά από μια ενδιαφέρουσα ανάλυση, η γερμανική εφημερίδα επιχειρεί να αφυπνίσει τους «αφέντες του κόσμου» που έχουν μαζευτεί φέτος στο θρυλικό πλέον ελβετικό χωριό χειμερινού τουρισμού: « Όταν οι άνθρωποι κοιτάζουν προς το Νταβός, βλέπουν τις ελιτ, οι οποίες πάρα πολύ συχνά δεν συμπεριφέρονται σωστά, να ταξιδεύον εκεί για να κλείσουν δουλειές. Οποιος λοιπόν στο Νταβός πιστεύει ότι όλα είναι καλά πια, σφάλλει… Αν αυτοί οι πρόεδροι των επιχειρήσεων δεν καταφέρουν να πείσουν την κοινή γνώμη για την ακεραιότητά τους και για την κοινωνική και επιχειρηματική ευθύνη τους, βρίσκονται πριν από τη μεγαλύτερη πτώση τους- και μπορούν να πληροφορηθούν από τους τραπεζίτες πώς αισθάνεται κάποιος που υφίσταται τέτοια πτώση»! Εδώ που τα λέμε όμως ότι και να γράψουν οι εφημερίδες, πώς είναι δυνατόν να μετριάσουν οι ζάμπλουτοι του Νταβός την αλαζονεία τους, η οποία εδράζεται στα αμύθητα πλούτη τους; Όταν μόλις 85 άνθρωποι, οι 85 πλουσιότεροι του πλανήτη, έχουν τόσα λεφτά όσα έχουν τα 3,5 δισεκατομμύρια (ναι, δισεκατομμύρια) φτωχότεροι άνθρωποι της υφηλίου, τι να πει κανείς;

Κατά μέσο όρο δηλαδή ο καθένας απ΄ αυτούς τους 85 βαθύπλουτους έχει τόση περιουσία όση έχουν 41 εκατομμύρια φτωχοί! Όταν το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού της γης έχει περιουσία 65 φορές μεγαλύτερη από όση κατέχει το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού πραγματικά αισθάνεται κανείς δέος μπροστά στις αδιανόητες πλέον για άλλες εποχές ανισότητες στην κατανομή του πλούτου. Το 1971 όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά το φόρουμ του Νταβός, οι μάνατζερ που συμμετείχαν στις εργασίες του κέρδιζαν κατά μέσο όρο περίπου 20 φορές περισσότερα από έναν τυπικό υπάλληλο, σύμφωνα με στοιχεία εκείνης της εποχής, όπως αναφέρουν οι «Τάιμς της Ν. Υόρκης» σε άρθρο τους.

Σήμερα «κερδίζουν αρκετές εκατοντάδες φορές περισσότερα» υπογραμμίζει η αμερικανική εφημερίδα. Για να μη νομίζουμε όμως ότι έτσι και αλλιώς αυτά τα νούμερα αφορούν αφρικανούς και εξαθλιωμένους Ασιάτες που δεν έχουν φράγκο στη τσέπη τους, άρα δεν αφορούν την Ελλάδα, πώς θα σας φαινόταν αν θα σας πληροφορούσαμε ότι οι τρείς και μόνο πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου 9 ο Μεξικανός Κάρλος Σλιμ, ο Αμερικανός Μπιλ Γκέιτς της Μαικροσόφτ και ο Ισπανός Ανάνθιο Ορτέγα (που έχει τα καταστήματα ενδυμάτων ΖΑΡΑ) έχουν συνολική περιουσία που υπερβαίνει κατά 20 δισεκατομμύρια δολάρια του ΑΕΠ της Ελλάδας;

Τρείς βαθύπλουτοι, αλλά τρεις! Τρεις άνθρωποι! Οι 10 πλουσιότεροι άλλωστε είχαν συνολική περιουσία το 2013 μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων – 498,6 δισεκατομμύρια για όποιον θέλει να είναι σχολαστικός με την ακρίβεια. Και μια και αναφερόμαστε στους 10 πιο πλούσιους να πούμε ότι 7 από τους 10 αυτούς είναι από τις ΗΠΑ. Ο τρίτος μη Αμερικανός (εκτός από τον μεξικανό Σλιμ και τον Ισπανό Ορτέγα που προαναφέραμε) στους 10 πλουσιότερους του 2013, είναι ο Σουηδός Ινγκβαρ Καμπράντ, ο ιδιοκτήτης του γνωστού μας ΙΚΕΑ.  
Αυτοί στο Νταβός αλληλοσυγχαίρονται που τα κατάφεραν να ξεπεράσουν την κρίση τους
Θα τους διαψεύσουν άραγε οι λαοί; Ιδωμεν…

* Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Κατάργηση του κατώτατου μισθού για νέους, έως ένα έτος από τη πρόσληψή τους, προκειμένου να δίνεται ισχυρό κίνητρο στις επιχειρήσεις και προγράμματα επιδότησης, προτείνει το ΚΕΠΕ, που του το πρότεινε η τρόϊκα!
Δεν έχει κλείσει χρόνος που "αυτός που νομίζει πως είναι πρωθυπουργός", δεσμεύτηκε για το ύψος (ή το βάθος;) του κατώτατου μισθού.
Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο για την ποιότητα του ανδρός (μη χ@σω!) περιττεύει!

Βέβαια θα βγούν οι "καθαρίστριες υπηρεσίας" στα κανάλια και θ' αρχίσουν το μπούρου-μπούρου: "Ξέρετε, οι ανάγκες...", "Μακροπρόθεσμα θα είναι προς όφελος...",  "Μόνον για ένα χρόνο..." και πάει λέγοντας.
 
Όλοι μας όμως υποψιαζόμαστε ότι εκείνο το "για ένα έτος", εύκολα με μία υπουργική απόφαση που θα αρχίζει: "Παρατείνεται κατά ένα έτος...", θα παρατείνει την "τζάμπα" εργασία για δύο έτη, για πέντε, ή για πάντα!
Όπως κι εκείνο το: "για νέους", πάλι με υπουργική απόφαση που θ' αρχίζει: "Κατόπιν επιτυχίας του μέτρου, επεκτείνεται...", επίσης εύκολα θα συμπεριλάβει όλους τους εργαζόμενους!

Είναι ο κλασσικός τρόπος κοροϊδίας του λαού από έναν πολιτικό απατεώνα, το επιτελείο του και την κυβέρνησή του.
Πρώτα σε μπουκώνουν με δίωρες αναλυτικές χρυσαυγιάδες και ξηροδιάδες στα δελτία των 8 και στα πεντάλεπτα "ψιλά" σου πετάνε υπέρογκους φόρους, εγκληματικά πρόστιμα, νέα μέτρα, κατάργηση κατώτατων μισθών, νέες μεθόδους(πσσσσ!) αξιολόγησης των (προς απόλυση) δημοσίων υπαλλήλων, ξεπούλημα ΔΕΗ, Αστέρα Βουλιαγμένης...


Όλα μαζί πατικωμένα κι αξεδιάλυτα, να μην καταλαβαίνεις γρί και μετά βγάζουν τα αλαλάζοντα κύμβαλα, να μας αλαλιάσουν στην προπαγάνδα και στην πλύση εγκεφάλου!
Συγχαρητήρια και πάλι σε όσους ψήφισαν τους εκλεκτούς παλιάνθρωπους που μας κυβερνούν!
 
Συνεχίστε και στις εκλογές που έρχονται!...