Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

19 Ιαν 2014

Γράφει ο Δ. Βουλγαρίδης

Είναι βέβαιο ότι έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο μαζικής εξάλειψης ειδών. Δεκάδες είδη ζώων απειλούνται με εξαφάνιση αφού ο βιότοπος στον οποίο γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και έζησαν εδώ και σαράντα χρόνια συρρικνώνεται ραγδαία και τείνει να εξαφανιστεί εντελώς. Η συρρίκνωση είναι τόσο ραγδαία που οι επιστήμονες μιλούν για πλήρη εξαφάνιση στο άμεσο μέλλον.

Η βασική τροφή των απειλούμενων ειδών όλο το διάστημα της κυριαρχίας τους ήταν τα γίδια, τα οποία όμως εκλείπουν με γοργούς ρυθμούς από το βιότοπο. Το τελευταίο διάστημα αναγκάστηκαν να αλλάξουν διατροφή και να τραφούν με χελώνες καρτέρα - καρτέρα, αλλά και αυτές αφενός είναι λίγες και αφετέρου εξαφανίζονται γρήγορα.

Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι, τα απειλούμενα είδη, εκτός από το πρόβλημα τροφής αντιμετωπίζουν και πολλούς ανθρώπους που έχουν εχθρικές τάσεις απέναντί τους, με αποτέλεσμα να μη μπορούν πια ούτε καν να βγουν από τις φωλιές τους, γιατί όπου τα δουν τα κυνηγάνε.

Για τη διάσωση των απειλούμενων ειδών δραστηριοποιούνται φιλεύσπλαχνοι μεγαλοεργολάβοι και τραπεζίτες, πολλοί φιλόζωοι και έγκυροι δημοσιογράφοι, όλα τα οικολογικά ΜΜΕ και διάφορες αυτόκλητες ομάδες σωτηρίας, πρόσφατο παράδειγμα: 58 επιφανείς γυρολόγοι, αερολόγοι εμφανίστηκαν ως ιδεολόγοι και δήλωσαν παρόντες στην προσπάθεια διάσωσης του βιότοπου.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η καταστροφή του βιότοπου προκλήθηκε από τα ίδια τα υπό εξαφάνιση ζώα, τα οποία αφού έφαγαν ότι υπήρχε στον βιότοπο, τον κατέστησαν ουσιαστικά νεκρό. Δυστυχώς τώρα βρίσκονται σε τραγική κατάστασή, αφού δεν έχουν αφήσει πια τίποτε που θα μπορούσε να τα κρατήσει στη ζωή.

Όμως ειδικοί βιολόγοι επισημαίνουν ότι η συμπεριφορά τους έμοιαζε περισσότερο με αυτή των παρασίτων, τα οποία ζουν και αναπτύσσονται εις βάρος ενός άλλου οργανισμού, που χαρακτηρίζεται ξενιστής, τον οποίο απομυζούν ανεξέλικτα και αλόγιστα μέχρι να τον θανατώσουν, με φυσικό επακόλουθο να πεθάνουν και τα ίδια. Αυτό ίσως δικαιολογείται γιατί τα παράσιτα δεν διαθέτουν εγκέφαλο και χαρακτηρίζονται από απλοποιημένες μορφές οργάνων και αισθητήρων, εντούτοις παρουσιάζουν ανεπτυγμένα όργανα προσήλωσης, π.χ. άγκιστρα, καθώς και όργανα απορρόφησης π.χ. μυζητήρες.

Όπως και να έχει η σχέση παρασίτου - ξενιστή αποτελεί σ’ όλες τις περιπτώσεις μια μονόπλευρη εξάρτηση χωρίς την οποία το παράσιτο δεν μπορεί να επιβιώσει, γεγονός που δεν ισχύει αντίθετα για τον ξενιστή.

Όσοι πολίτες επιθυμούν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια διάσωσης των απειλούμενων ειδών μπορούν να απευθύνονται στις παρακάτω μη κυβερνητικές οργανώσεις:

«Ο Αρπακτούρος»,
«Σύλλογος για την προστασία της Υποβρύχιας χελώνας Άρπαξέτα - Άρπαξέτα»,
και φυσικά στην «Ελληνική Κουτορνιθολογική Εταιρία».Πραξικόπημα ιδιότυπο βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία το οποίο πραγματοποιεί… η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση! Όσο υπερβολή και να φαίνεται η περιγραφή, η κακοποίηση της δημοκρατίας στην Τουρκία είναι πασιφανής, αφού όσα γίνονται τα κάνουν μόνο δικτάτορες, ενώ η ισλαμιστική εναλλακτική του Φετουλάχ Γκιουλέν είναι τουλάχιστον… χειρότερη.

Νέο πογκρόμ σημειώθηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν σε βάρος κρατικών αξιωματούχων με στόχο τον πλήρη και αδιαμφισβήτητο έλεγχο του κράτους. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reurters, σε χιλιάδες μετρώνται οι αστυνομικοί που άλλαξαν καθήκοντα (κάμποσοι απολύθηκαν κιόλας από το σώμα), 20 εισαγγελείς μετακινήθηκαν και στελέχη της κρατικής τηλεόρασης απολύθηκαν.


Κοινό χαρακτηριστικό των διωκομένων, το ότι με κάποιον τρόπο ενεπλάκησαν στη διερεύνηση του σκανδάλου διαφθοράς που ταλανίζει την Τουρκία και εμπλέκει την ίδια την οικογένεια του πρωθυπουργού. Επίσης, οι απολυθέντες δημοσιογράφοι έψαχναν την υπόθεση με τις παράνομες συναλλαγές μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράν, με το εμπόριο χρυσού, που επέτρεπε στην Ισλαμική Δημοκρατία να επιβιώνει των διεθνών κυρώσεων…

Ο Ερντογάν βέβαια αρνείται τα πάντα και δηλώνει σε δημόσιες συγκεντρώσεις ότι θα αποκήρυττε τα ίδια του τα παιδιά εάν αποδεικνυόταν ότι εμπλεκόντουσαν σε σκάνδαλο διαφθοράς… Την ίδια στιγμή βέβαια, επιχειρεί αν ελέγξει μέχρι και το διαδίκτυο, ώστε να μην μπορούν να προβάλλονται φωτογραφίες και ειδήσεις που τον ενοχοποιούν. Τι διαφορετικό συμβαίνει στη Βόρεια Κορέα, έστω και απείρως πιο μαζικά; Για τη λογική συζητάμε…

Την ώρα που ο φασισμός χτυπάει την πόρτα της Τουρκίας και επισήμως, κάτι που θα οδηγήσει νομοτελειακά και την οικονομία της – το πάλαι ποτέ ισχυρό σημείο του Ερντογάν – στην άβυσσο, αναλογίζεται κανείς για ποιον λόγο ο Γκιουλέν θα ήταν τόσο κακός και επιζήμιος για την Τουρκία.

Η απάντηση είναι ότι ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν είναι ύπουλος και επικίνδυνος. Πέραν των ακραίων απόψεων που όψιμα έχει αποκηρύξει, έρχονται στην επιφάνεια συνεχώς σε γραπτά οι πεποιθήσεις του, που μόνο ως δημοκρατικές δεν θα μπορούσε καείς να περιγράψει. Είναι τα πιστεύω ενός πονηρού, θρησκόληπτου και επικίνδυνου ανθρώπου


Κατά συνέπεια όσα είχε πει όταν ακόμα στην Τουρκία, λίγο πριν αυτοεξοριστεί στις ΗΠΑ φοβούμενος διώξεις εκ μέρους των στρατηγών, αποκτούν μεγαλύτερη σημασία από ποτέ κι ας ισχυρίζεται ότι πλέον δεν τον εκφράζουν… Ιδού τι είχε πει στους οπαδούς του:

«Πρέπει να κινηθείτε μέσα στις αρτηρίες του συστήματος χωρίς να αντιληφθεί κανείς την παρουσία σας, μέχρι να φτάσετε σε όλα τα κέντρα εξουσίας». Και συνέχιζε, ότι θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να έρθει αυτή η ώρα που θα ελέγχετε όλη την κρατική εξουσία, υπονοώντας ότι θα έχουν την ισχύ και θα ελέγχουν όλους τους συνταγματικούς θεσμούς.

Δηλαδή, ο απίθανος αυτός ιμάμης, η φιλοξενία του οποίου στις ΗΠΑ εγείρει κάποια ζητήματα, διαπιστώνει σήμερα ότι οι οπαδοί του έκαναν ότι ακριβώς τους ζήτησε πριν 15 περίπου χρόνια. Σήμερα προσπαθεί αν μας πείσει ότι πλέον δεν τον εκφράζει αυτό, όπως άλλωστε αρνείται το σφοδρό αντισημιτικό του παρελθόν.

Τα ίδια, την ίδια δηλαδή τακτική διδάσκει και στην «ούμα», την «κοινότητα των πιστών», έως ότου αποκτήσουν οι ισλαμιστές τον έλεγχο στην ανθρωπότητα… Τι όμορφη κι αγγελικά πλασμένη είναι η γειτονιά της Ελλάδας μας

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Του Μιχάλη Ιγνατίου 

Ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προφανώς ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις του καταστροφέα της Ελλάδας, Όλι Ρεν και αισθάνθηκε την ανάγκη να δικαιολογήσει με ανακρίβειες και «σενάρια καταστροφής» την ανύπαρκτη διαπραγματευτική του τακτική τους κρίσιμους μήνες πριν την υπογραφή του Πρώτου Μνημονίου, αλλά και μετά, για το μείζον θέμα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Η τοποθέτησή του έγινε μέσω «πύρινης» ανακοίνωσης του στενού του συνεργάτη κ. Γιώργου Ελενόπουλου.

Την απόλυτη ευθύνη για το συγκεκριμένο θέμα, έχει μόνο ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, και ουδείς άλλος. Διότι την απόφαση για να μην ζητηθεί το «κούρεμα», όπως απαιτούσε ο τότε γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, την έλαβε ο κ. Παπανδρέου, που δεν άκουσε καν την επιχειρηματολογία των στενών συνεργατών του, οι οποίοι γνώριζαν καλύτερα τα θέματα της οικονομίας και είχαν ήδη κάνει συζητήσεις με αξιωματούχους των Βρυξελλών και του Ταμείου.

Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα και να δώσει αποδείξεις και στοιχεία. Γνωρίζω ότι εκείνες τις μέρες το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο είχε πάρει… φωτιά –και τα e-mails είναι πλέον αποδεικτικά στοιχεία, που αποδέχονται και αναγνωρίζουν και τα δικαστήρια:

1) Ο πρώην πρωθυπουργός επιμένει ότι η κυβέρνησή του είχε θέσει από την αρχή το θέμα της αναδιάρθρωσης χρέους. Δεν λέει την αλήθεια…
- Στη σελίδα 49 της έκθεσης αξιολόγησης του ΔΝΤ που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2013 αναφέρεται ρητά ότι «η ίδια η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι ήταν αντίθετοι με την αναδιάρθρωση του χρέους λόγω ανησυχιών σχετικά με το πολιτικό κόστος στο εσωτερικό, επιπτώσεων στα συνταξιοδοτικά ταμεία και επιμολύνσεις…»
- Στη σελίδα 27 της ίδιας έκθεσης υπογραμμίζεται ότι «τις παραμονές του προγράμματος οι (ελληνικές) Αρχές απέκλεισαν την αναδιάρθρωση του χρέους ως μια κόκκινη γραμμή (red herring)».
- Στα απόρρητα πρακτικά του Δ.Σ. του ΔΝΤ ημερομηνίας 10 Μαίου 2010, αναφέρεται ότι:
- Κατά την διάρκεια της συζήτησης οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου, απαντώντας σε επικρίσεις μελών του Δ.Σ. για την τυχόν αποτυχία του προγράμματος αν δεν συνδυαστεί με «κούρεμα» του χρέους, δήλωσαν ότι «η αναδιάρθρωση του χρέους απορρίφθηκε από τις ίδιες τις Ελληνικές Αρχές». (Φωτοτυπία του σχετικού εγγράφου του ΔΝΤ δημοσιεύει σήμερα το «ΕτΚ»)*.

Με δηλώσεις τους στον Τύπο, τόσο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου (στην Ουάσιγκτον στις 25 Απριλίου 2010) όσο και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου (στις 28 Ιανουαρίου 2011) υπογράμμισαν ο μεν πρώτος ότι η Ελλάδα δεν έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους, ο δε πρώην πρωθυπουργός ότι αν η Ελλάδα επιθυμούσε κούρεμα του χρέους θα το είχε θέσει στο τραπέζι από την αρχή. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε με ακρίβεια τη θέση του τότε πρωθυπουργού, με τον οποίο συνομιλούσε συνέχεια (μέσω τηλεφώνου και e-mail) και λάμβανε εντολές.

Γνωρίζουμε ότι και μετά την υπογραφή του Μνημονίου ο Ντομινίκ Στρος Καν πίεζε τον κ. Γιώργο Παπανδρέου να ζητήσει το γρηγορότερο δυνατό την αναδιάρθρωση του χρέους ώστε αυτή να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του 2010. Ο τότε πρωθυπουργός απέφυγε συστηματικά και με διάφορες έωλες δικαιολογίες να διεκδικήσει το δικαίωμά του αυτό. Οπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, η τακτική του αυτή θύμωσε πολύ τον τότε ισχυρό άνδρα του ΔΝΤ.

Μέχρι τον Ιούλιο του 2011 -και πριν το πρώτο PSI- η ελληνική κυβέρνηση δήλωνε ότι δεν υπήρχε θέμα αναδιάρθρωσης χρέους (σ.σ. έκανε δηλώσεις και ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος με εντολή του κ. Παπανδρέου απάντησε on air στο δελτίο του Mega για να διαψεύσει πληροφορίες που μετέδωσα και αφορούσαν το κούρεμα). Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο τότε πρωθυπουργός είχε απαγορεύσει να γίνεται αναφορά στο θέμα αυτό στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

2) Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να απαντήσει στο κρίσιμο σημείο των δηλώσεων του Όλι Ρεν ότι «στο ξεκίνημα της κρίσης την άνοιξη του 2010 και κάποιο διάστημα μετά, αν είχε άμεσα αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος, θα είχαμε αντιμετωπίσει δραματικές συνέπειες μετάδοσης τόσο σε άλλα κράτη μέλη όσο και μέσω του τραπεζικού διαύλου στην Ευρώπη. Άρα ήταν λογικό να αγοράσουμε χρόνο και να προσπαθήσουμε να το κάνουμε με κανονικό τρόπο».

Η δήλωση αυτή αποδεικνύει ότι οι κερδισμένοι από την καθυστέρηση αυτή ήταν, όπως υποστηρίζει στη σελίδα 18 της έκθεσής του και το ΔΝΤ (Ιούνιος 2013), οι ιδιώτες πιστωτές (κυρίως οι ξένες τράπεζες) που κατάφεραν να μειώσουν σημαντικά την έκθεση τους (σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου). Χαμένη ηταν η Ελλάδα, που αντί να δανειστεί 30 δισεκατομμύρια ευρώ, της προστέθηκαν 110 δις. ευρώ σε δανεικά.

3) Ο κ. Παπανδρέου ισχυρίζεται ότι το μονομερές κούρεμα εκ μέρους της Ελλάδας θα οδηγούσε σε χρεοκοπία της χώρας. Ομως, η κυρία Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2013 ότι «συζητήσαμε τότε (το 2010) αν η Ελλάδα έπρεπε να βγει από την Ευρωζώνη και πιστεύω ότι αν αυτό συνέβαινε θα έπρεπε όλοι να την εγκαταλείψουμε σε μια δεύτερη φάση» (Δημοσίευμα εφημερίδας Monde στις 23 Δεκεμβρίου 2013).

Δεν κατάλαβε άραγε τότε ο κ. Παπανδρέου αυτό το διαπραγματευτικό χαρτί που κρατούσε στα χέρια του; Προφανώς όχι…

Τέλος αναφέρω ότι για το θέμα του «κουρέματος» έγινε συζήτηση σε συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου.
Ας δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά εάν βέβαια δεν έχουν καταστραφεί;

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ Ο κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ο κ. Γιώργος Ελενόπουλος, συνεργάτης του κ. Γιώργου Παπανδρέου, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Ο Επίτροπος Όλι Ρεν, με την απάντησή του σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, επαναλαμβάνει το αυτονόητο, δηλαδή, τις επιπτώσεις που θα είχε το μονομερές “κούρεμα” του χρέους το 2010, μικρό δείγμα των οποίων βίωσε η Κύπρος πρόσφατα και μάλιστα, χωρίς μια ασύντακτη διαδικασία “κουρέματος”.
Ντόπιοι σχολιαστές, αλλά και κάποια πολιτικά στελέχη, αποκρύπτοντας αυτήν ακριβώς την παράμετρο, ζωτικής σημασίας για τη χώρα, συνάγουν συμπεράσματα τα οποία τους βολεύουν.
Έτσι όμως, δεν λένε απλώς τη μισή αλήθεια. Καταφεύγουν στο ψεύδος για να αποκρύψουν το καταστροφικό αδίεξοδο στο οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα η υιοθέτηση των δικών τους ανεδαφικών δήθεν λύσεων.
Δηλαδή, την χρεοκοπία της χώρας.
Ακόμη και η αυτονόητη αλήθεια, θυσία στην σκοπιμότητα.
Θυμίζουμε στους επιμηθείς της ιστορίας, ότι η αναδιάρθρωση του χρέους, την οποία είχε θέσει προς συζήτηση από την πρώτη στιγμή η τότε Ελληνική κυβέρνηση, απέρριπτε η ΕΕ και η ΕΚΤ. Ουσιαστικά, ήταν μια πρόταση που τότε, η συζήτησή της και μόνον δημοσίως, εκτόξευε τα επιτόκια στα ύψη!
Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς με την άποψη του κ. Ρεν, η πραγματικότητα είναι πως επιβεβαίωσε ότι, ουδεμία συμφωνία υπήρχε από εταίρους ή ευρωπαϊκούς θεσμούς -όπως η ΕΚΤ- για “κούρεμα” του χρέους το 2010.
Γι’ αυτό, ό,τι και να λένε σήμερα, ουδεμία αξία έχει από τη στιγμή που δεν έχουν απαντήσει στην κρίσιμη ερώτηση: που θα έβρισκαν τα χρήματα που είχε άμεση ανάγκη η χώρα;»

* Το έγγραφο που δημοσιεύουμε σήμερα περιλαμβάνεται –μαζί με άλλα απόρρητα ντοκουμέντα του ΔΝΤ- στο υπό έκδοση βιβλίο του ανταποκριτή μας στην Ουάσιγκτον Μιχάλη Ιγνατίου. Το βιβλίο καταγράφει την πορεία της Ελλάδας προς τον μηχανισμό του ΔΝΤ και της Ε.Ε.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Εθνος την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Η απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου

Με μακροσκελές σχόλιό του απαντά ο Γιώργος Ελενόπουλος, στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, σε σημερινό άρθρο του γνωστού δημοσιογράφου-ανταποκριτή Μιχάλη Ιγνατίου, στο «Έθνος της Κυριακής», ο οποίος υποστηρίζει ότι ο κ. Παπανδρέου δεν αξιοποίησε το χαρτί της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Ελενόπουλος απαντά στον κ. Ιγνατίου, αφήνοντας, ταυτόχρονα, ορισμένους υπαινιγμούς για τα κίνητρα του δημοσιογράφου.

Απαντώντας στην αναφορά του κ. Ιγνατίου ότι ο κ. Παπανδρέου «ψεύδεται» μέσω σχολίου του συνεργάτη του, ο κ. Ελενόπουλος απαντά ότι ο πρώην πρωθυπουργός όχι μόνο «δεν ψεύδεται», αλλά είχε θέσει το θέμα και μάλιστα συνεπικουρούμενος από τον Ντομινίκ Στρος Καν, αλλά, βεβαίως, όπως είναι ευνόητο, το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε δημοσίως. Και προσθέτει ότι Η ΕΕ και η ΕΚΤ ήταν απολύτως αντίθετες στο ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης. 

Ο κ. Ελενόπουλος καταλογίζει στον κ. Ιγνατίου ότι αντιπαρέρχεται την αναφορά στο σχόλιό του, στο οποίο τονίζει ότι κάθε αναφορά στο ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης εκτόξευε τα ελληνικά επιτόκια και απορρίπτει τον ισχυρισμό του κ. Ιγνατίου, σύμφωνα με τον οποίο «αν ο Γιώργος Παπανδρέου «έπαιζε» με το χαρτί της αναδιάρθρωσης, οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα υποχωρούσαν έντρομοι». «Η ιστορία», τονίζει ο συνεργάτης του κ. Παπανδρέου, «απέδειξε ότι ο κ. Ιγνατίου έχει, το λιγότερο, άδικο». 

Συνεχίζοντας την επιχειρηματολογία του, ο κ. Ελενόπουλος, παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία. Αναφέρει, ειδικότερα
«Μόλις προ ολίγου καιρού, στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2013, ο κ. Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι το 2011, επιβεβαιώνει αυτό που όλοι γνωρίζαμε αλλά οι γνωστοί συνομωσιολόγοι παρέκαμπταν – και συνεχίζουν να το πράττουν -, ότι πολλοί στη ΕΕ ήθελαν την Ελλάδα εκτός Ευρώ. 
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στις 13 Σεπτεμβρίου 2013 και στις εφημερίδες Ημερησία και Έθνος, του Ομίλου στον οποίο γράφει ο κ. Ιγνατίου, ο κ. Σμάγκι αποκαλύπτει στο βιβλίο του «Πεθαίνοντας από λιτότητα» ότι:
«Η Kαγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ πίστευε μέχρι και το 2012 ότι η Ελλάδα μπορούσε να βγει από την ευρωζώνη χωρίς μοιραίους κλυδωνισμούς για το κοινό νόμισμα».
Και προσθέτει ο κ. Σμάγκι: «Η Άνγκελα Μέρκελ ήταν πεπεισμένη μέχρι και το φθινόπωρο του 2012 ότι οι επιπτώσεις ενός Grexit ήταν διαχειρίσιμες τόσο για τη Γερμανία όσο και για το κοινό νόμισμα και την ΕΚΤ». 

Το γνωρίζει ο κ. Ιγνατίου; Το γνωρίζει.
Όπως γνωρίζει και ότι, την περίοδο στην οποία αναφέρεται, η ΕΕ ήταν απολύτως αρνητική στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους. 

Όπως γνωρίζει επίσης ότι, είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις η δήλωση Τρισέ, τότε πρόεδρου της ΕΚΤ, σύμφωνα με την οποία μόνο πάνω από το πτώμα του θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Τη θέση του αυτή επαναλαμβάνει και σήμερα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή.

Τρίτον. Ευρισκόμενος πέραν του Ατλαντικού, ο κ. Ιγνατίου όφειλε να γνωρίζει ότι, άβυσσος χώριζε – και συνεχίζει να χωρίζει – τις αντιλήψεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του χρέους. Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2013, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στο 2010, αποκαλύπτει: «Έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον Τίμοθι Γκάιτνερ – τότε υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ – ο οποίος μου λέει: Το ξέρεις ότι δεν θα είχαμε πάρει την απόφαση ν’ αφήσουμε τη Lehman Brothers να χρεοκοπήσει αν μας είχαν ρωτήσει 24 ώρες αργότερα, δεν το ξέρεις;» 

Μάλιστα, όπως σημείωνε το δημοσίευμα του περιοδικού, “«ένα βασικό δίλημμα που κλήθηκε ν’ αντιμετωπίσει ο κ. Σόιμπλε είναι αν η Ελλάδα θα έπρεπε να εξωθηθεί σε έξοδο από την Ευρωζώνη το 2010. Το ενδεχόμενο είχε συζητηθεί στο υπουργείο Οικονομικών, αν και αυτές οι συζητήσεις ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκαν».

Τέταρτον. Ας αποφασίσει ο κ. Ιγνατίου και οι πάσης φύσεως θιασώτες των αποκαλουμένων «εύκολων λύσεων», ποια είναι τελικώς η άποψή τους περί ΔΝΤ. Είναι θετική ή αρνητική η παρουσία του στην Τρόικα. Δεν είναι δυνατόν κάποιες φορές να μιλούν με τον έναν τρόπο και κάποιες με τον άλλον. Για να τον διευκολύνουμε στην απόφασή του, εμείς ούτε ΔΝΤ θέλαμε, ούτε Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε και ΕΚΤ, αλλά η χώρα έπρεπε να σωθεί από μια εθνική καταστροφή, για την οποία άλλοι είναι υπεύθυνοι αλλά για αυτούς δεν τολμά να πει ούτε μια λέξη ο κ. Ιγνατίου. Θα έχει τους λόγους του.

Ο λόγος του κ. Ιγνατίου λοιπόν, απέναντι στην πραγματικότητα.
Α, και για να μην ξεχνιόμαστε. Κύριε Ιγνατίου, πρώτα τα χρήματα πάνω στο τραπέζι και μετά η μπλόφα». 

Απάντηση Ιγνατίου: “Είναι τα έγγραφα του ΔΝΤ που βρίσκονται απέναντί του”
Λίγο αργότερα, ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου απάντησε στον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Στην απάντησή του ο κ. Ιγνατίου αναφέρει:
«Δυστυχώς για τον κ. Παπανδρέου, “είναι τα έγγραφα του ΔΝΤ που βρίσκονται απέναντί του”, ΔΕΝ είμαι εγώ. Και στο Ταμείο πρέπει να στρέψει τα βέλη του, που τον κατηγορεί …αδίκως, ότι απέρριψε την αναδιάρθρωση που του πρότεινε ο Ντομινίκ Στρος Καν.

Ο κ. Παπανδρέου απαντά στο κείμενό μου στο «ΕτΚ», με όρους χαρτοπαικτικής λέσχης. Ανέμενα ότι ο ευγενής πρώην πρωθυπουργός, που γυρίζει ανά τον κόσμο διαλαλώντας το …εμπόρευμά του -«Πως έσωσε την Ελλάδα»- θα απαντούσε ουσιαστικά και δεν θα κατέφευγε σε δηλώσεις άλλων.

Επί της ουσίας:
Ο κ. Παπανδρέου δεν έχει απολύτως κανένα στοιχείο για να στηρίξει όσα υποστηρίζει. ΚΑΝΕΝΑ. Απέφυγε να απαντήσει στην τεκμηριωμένη ανάλυσή μου, που στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε απόρρητα αλλά και δημοσιευμένα κείμενα του ΔΝΤ. Καλό θα είναι να απαντήσει σ’ αυτά τα συγκεκριμένα στοιχεία και όχι να υπεκφεύγει με δήθεν τοποθετήσεις του και διεκδικήσεις του, που ακόμα και σήμερα δεν μπορεί να αποδείξει.

Ποιός άραγε λέει αλήθεια; ο κ. Παπανδρέου που ισχυρίζεται ότι έθεσε από την αρχή το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, ή οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου που σε κλειστή απόρρητη συνεδρίαση διαβεβαίωναν τα μέλη του Δ.Σ. που επέκριναν το πρόγραμμα επειδή έλειπε το βασικό στοιχείο του «κουρέματος» και έτσι ήταν προδιαγεγραμμένη η αποτυχία του Προγράμματος, ότι είναι οι ίδιες οι ελληνικές αρχές που απέρριψαν την αναδιάρθρωση του χρέους;

Αραγε γιατί ο κ. Παπανδρέου δεν απάντησε μέχρι σήμερα στα επίσημα έγγραφα του ΔΝΤ και συγκεκριμένα στις αναφορές των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του Ταμείου που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο του 2013 ότι οι ίδιες οι ελληνικές αρχές θεωρούσαν ως κόκκινη γραμμή και πολιτικά ριψοκίνδυνο το κούρεμα του χρέους.

Είναι καιρός να δώσει στοιχεία και να επιτρέψει τη δημοσίευση των πρακτικών του υπουργικού συμβουλίου για να ανατρέψει τις κατηγορίες του ΔΝΤ εναντίον του», αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου στην απάντησή του στον Γ. Παπανδρέου.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Τα τραγικά λάθη του παρελθόντος στοιχειώνουν την Ελληνική Παιδεία στην Θράκη. Λάθη, που έγιναν μέσα στο πνεύμα δημιουργίας μίας κάποιας ελληνοτουρκικής φιλίας, η οποία μέχρι σήμερα έχει αποδώσει μηδενικά αποτελέσματα στην Ελλάδα, ενώ χρησιμοποιείται από τις τουρκικές κυβερνήσεις για να συζητά θέματα που "όλως τυχαίως" προκύπτουν...! Επιπρόσθετα, η μηδενική πολιτική βούληση για μία επί της ουσίας κρατική παρέμβαση στην εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων, έχει μετατρέψει την Θράκη σε περιοχή άσκησης εκβιαστικής πολιτικής από την Άγκυρα, αφού γίνεται κατορθωτό να αποκρύπτεται η καταστροφική διείσδυση της τουρκικής γλώσσας στην έως σήμερα παρεχόμενη παιδεία προς τους μουσουλμάνους που κατοικούν στην Ελληνική Θράκη.

Η τουρκική θρασύτητα στηρίζεται εν πολλοίς στην (σχεδόν) μηδενική διάθεση παρέμβασης του ελληνικού υπουργείου Παιδείας, με αποτέλεσμα όχι μόνο να αυξάνονται τα προβλήματα στην εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων, αλλά και να προστίθενται νέες αξιώσεις (υπό το βάρος απειλών εκ μέρους των καλοπληρωμένων μαριονετών του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής) προς τις Ελληνικές κυβερνήσεις.

Μία τέτοια περίπτωση επαναλαμβάνεται σήμερα, ακολουθώντας το γνωστό μοτίβο της «γκρίζας απειλής» για «περαιτέρω δράσεις», για «γενική αντίδραση των μουσουλμάνων» και άλλα φληναφήματα που από καιρού εις καιρόν επαναφέρουν στην επιφάνεια όλοι εκείνοι που ζούνε με τις αναθυμιάσεις του βόθρου που αναδύεται από το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής και δη τις προσωπικές «περδεύσεις» του εκάστοτε προξένου…

Έτσι, θρασύτατα, ένας σύλλογος που αυτοπροσδιορίζεται ως «Ένωση Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης», διαμαρτυρόμενος για απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης που αφορά ενσωμάτωση του Συντονιστικού Γραφείου Μειονοτικής Εκπαίδευσης στις Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις των νομών Ξάνθης και Ροδόπης…
«Σύμφωνα με την απόφαση το Συντονιστικό Γραφείο Μειονοτικής Εκπαίδευσης στο οποίο υπάγονται τα μειονοτικά σχολεία – εντάσσεται στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας. Τα γυμνάσια και λύκεια Ξάνθης και Κομοτηνής, τα σχετικά με τους μεντρεσέδες Κομοτηνής και Εχίνου θέματα, εντάσσονται στις αρμοδιότητες των διευθυντών μέσης εκπαίδευσης. Τα σχετικά με τα μειονοτικά δημοτικά σχολεία θέματα θα είναι στις αρμοδιότητες των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας Ξάνθης και Ροδόπης».
Διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους οι λακέδες του τουρκικού προξενείου, επειδή εφαρμόζεται το αυτονόητο, δηλαδή η μη διαφοροποιημένη διαχείριση των εκπαιδευτικών θεμάτων των μειονοτικών σχολείων (δημοτικών, γυμνασίων και Λυκείων). Οι «φωστήρες» της μειονοτικής εκπαίδευσης, οι προκλητικά αυτό-προσδιοριζόμενοι (κατά παράβαση της συνθήκης της Λοζάνης) «τούρκοι» δάσκαλοι, δεν επιθυμούν την ύπαρξη μίας αμιγώς παρεχόμενης και διαχειριζόμενης εκπαίδευσης, επειδή στην πραγματικότητα επιθυμούν την δημιουργία ανεξάρτητης «τουρκικής εκπαίδευσης» μέσα στην Ελλάδα. Όμως και κάποιοι άλλοι "φωστήρες" (π.χ. Δραγώνα, Φραγκουδάκη) μέσα από "ειδικά προγράμματα τουρκικής εκπαίδευσης" έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα προς την κατεύθυνση καταστροφής της εκπαίδευσης των μουσουλμανοπαίδων...

Αφού έπεισαν για το κλείσιμο της ΕΠΑΘ (ειδική σχολή όπου φοιτούσαν μουσουλμάνοι και στη συνέχεια αναλάμβαναν διδασκαλικά καθήκοντα στα μειονοτικά σχολεία) και αφού είχαν ξεκινήσει να αφήνουν διάφορες δηλώσεις για τουρκικό πανεπιστήμιο στην Κομοτηνή (ανεξάρτητο από το ΔΠΘ), σήμερα στο πνεύμα της δημιουργίας μίας κάθετης ανεξάρτητης τουρκικής εκπαίδευσης (αυτός είναι και ο λόγος που φωνασκούν για την αναγνώριση μειονοτικών νηπιαγωγείων), μεστοί θράσους τολμούν να «απειλούν» με κινητοποιήσεις των μουσουλμάνων της Θράκης (χρησιμοποιώντας τη γνωστή μέθοδο «σάντουιτς», κατά την οποία με παραπληροφόρηση ή και με προσωπικούς εκβιασμούς εξαναγκάζουν μουσουλμάνους να εκτεθούν απέναντι στην ελληνική νομοθεσία, την οποία τα φερέφωνα του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής επιθυμούν να καταργήσουν «κατ’ εξαίρεση».

Εμείς θυμίζουμε πως όταν στο Κόσοβο υπήρξε καθετοποιημένη ανεξάρτητη αλβανική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, την επόμενη χρονιά άρχισε ένας πρωτοφανούς σκληρότητας πόλεμος, με τους αλβανούς του Κοσόβου να αιτούνται ανεξάρτητο κράτος…

Ποια είναι η σημερινή παρεχόμενη μειονοτική Παιδεία στη Θράκη;
Η κατάσταση στα μειονοτικά σχολεία είναι δραματική. Και αυτό το δράμα ξεκινά από τα μειονοτικά δημοτικά, όπου τα παιδιά δέχονται μία αδικαιολόγητη γλωσσική επίθεση (διδασκαλία τουρκικής). Κι αυτό, επειδή ενώ η Συνθήκη της Λοζάνης ορίζει με σαφήνεια πως η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να παρέχει εκπαίδευση στην τουρκική γλώσσα στους τουρκογενείς της Θράκης, οι ελληνικές κυβερνήσεις –για τους δικούς τους παρανοϊκούς λόγους- υπέκυψαν στο αίτημα της Άγκυρας να διδάσκεται η τουρκική γλώσσα σε όλα τα παιδιά των μουσουλμάνων της Θράκης (και δημιουργώντας την παγκόσμια πρωτοτυπία, να αναγνωρίζονται όλοι οι μουσουλμάνοι της Θράκης ως… Τούρκοι)!

Ενώ στην πραγματικότητα οι τουρκογενείς της Ελληνικής Θράκης δεν ξεπερνούν το 20% του μουσουλμανικού πληθυσμού (το υπόλοιπο 75% είναι Πομάκοι και 5% αθίγγανοι ROM), η πλειοψηφία των Πομάκων αλλά και οι αθίγγανοι εξαναγκάζονται να διδάσκονται την τουρκική γλώσσα!!! Αποτέλεσμα της βίαιης επιβολής πολυγλωσσίας στην εκπαίδευση, είναι η μη ικανή χρήση της τουρκικής αλλά, κυρίως, την ελληνικής γλώσσας. Τα παιδιά των μειονοτικών σχολείων που στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση ακολουθούν ελληνικά δημόσια σχολεία, αποδίδουν πολύ καλύτερα και πετυχαίνουν πολύ καλές βαθμολογίες στις εισαγωγικές εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει (παρά τις τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού διδασκαλικού προσωπικού) στα μειονοτικά γυμνάσια και Λύκεια, οι μαθητές των οποίων «πατώνουν» κυριολεκτικά στις πανελλήνιες εξετάσεις και κατορθώνουν να εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω ειδικής «ποσόστωσης»…

Αφού, λοιπόν, έχει διαπιστωθεί (το ομολογούν και οι μουσουλμάνοι γονείς) πως η παρεχόμενη εκπαίδευση από τα δημόσια εκπαιδευτήρια είναι κατά πολύ καλύτερη (μετρήσιμα αποτελέσματα), έρχονται οι λακέδες της Άγκυρας, οι «τούρκοι» δάσκαλοι, και χωρίς ντροπή, με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση της τουρκικής αλυτρωτικής πολιτικής, παραγνωρίζοντας την εκπαιδευτική τους ιδιότητα, θέτουν επί της ουσίας θέμα παράλληλης και ανεξάρτητης τουρκικής εκπαίδευσης μέσα στην Ελλάδα.

Ανθρώπινη "ασπίδα" του τουρκικού προξενείου οι αδαείς μουσουλμάνοι
Τολμούν, μάλιστα, οι θρασύδειλοι, να προτάξουν τους μουσουλμάνους της Θράκης απέναντι στο νόμο, προτρέποντάς τους «να ενεργήσουν δυναμικά» ώστε να μην εφαρμοστεί ο νόμος. Δηλαδή, όπως και στην προ ολίγων ημερών περίπτωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ ο οποίος κάλεσε σε απείθεια τους μουσουλμάνους της Θράκης, διεγείρουν σε απείθεια τους μουσουλμάνους της Θράκης, δημιουργούν συνθήκες ανασφάλειας στην περιοχή, αλλά –λόγω της αδικαιολόγητης μη παρέμβασης της Δικαιοσύνης και των κυβερνήσεων των Αθηνών- παραμένουν ατιμώρητοι και συνεχίζουν ανεμπόδιστα την επίδειξη δύναμης της Τουρκίας μέσα στη Θράκη…

Σταθερό "μοτίβο" η μη αναγνώριση ελληνικών νόμων
Το φαινόμενο αυτό, της μη αποδοχής των νόμων του Ελληνικού κράτους δεν είναι σημερινό. Ακολουθείται πιστά –απαρέγκλιτα- από όλα τα παράκεντρα του τουρκικού παρακράτους που λειτουργεί στη Θράκη. Συνηθίζουν, μάλιστα, τα φερέφωνα του τουρκικού προξενείου, να κινούνται επί των άκρων, να προκαλούν, εκβιάζοντας την Ελληνική Πολιτεία πως αν δεν ικανοποιηθούν οι παραλογισμοί τους, τότε θα… προστρέξουν στα διεθνή φόρα (θα λειτουργήσουν άλλες καλοπληρωμένες ομάδες «χαριτωμένων» ευρωπαίων βουλευτών, που θα τρέξουν να συνδράμουν τις συκοφαντίες κατά του Ελληνικού κράτους) και θα εκθέσουν την Ελλάδα διεθνώς…

Ανεξάρτητη Παιδεία, λοιπόν, αιτούνται τα μίσθαρνα της Άγκυρας στη Θράκη. Δεν αναγνωρίζουν τις αποφάσεις των Ελληνικών υπουργείων, δεν υπακούουν στους νόμους του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ενεργούν συνειδητά –με υποβολέα τον εκάστοτε τούρκο πρόξενο- προς την κατεύθυνση δημιουργίας θεμάτων τριβής επί των ελληνοτουρκικών σχέσεων και δεν έχει υπάρξει ΟΥΤΕ ένας υπουργός ή πρωθυπουργός, να αποφασίσει την άμεση απέλαση όλων εκείνων που ενεργούν συστηματικά εις βάρος των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας και αποτελούν εν δυνάμει κίνδυνο για την ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών της Θράκης (χριστιανών και μουσουλμάνων)…

Κωνσταντίνος

ΥΓ: Οι "φύλακες" έχουν γνώση. Ειδικοί επιστήμονες και κρατικοί υπάλληλοι της Ελλάδας, μεταφέρουν σε καθημερινή βάση, το κλίμα που δημιουργεί η Άγκυρα στην περιοχή, καθώς και τους παρακρατικούς μηχανισμούς που δημιουργούνται ως εργαλεία πίεσης προς την Ελλάδα. Η Αθήνα συνεχίζει να κωφεύει, ακολουθώντας την πολιτική των ήπιων τόνων ή των μηδενικών αντιδράσεων και με αυτό τον τρόπο αποθρασύνει το τουρκικό παρακράτος που συνεχώς επεκτείνεται. Μήπως, κάποιοι στην Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσουν στα αυτονόητα, στην απαρέγκλιτη εφαρμογή των νόμων και την επιβολή της ισονομίας και της ισοπολιτείας στην Θράκη, αντί να δημιουργούν εξαιρέσεις οι οποίες -δυστυχώς- επιβεβαιώνουν τον κανόνα που θέλει την Ελλάδα να εγκαταλείπει τη Θράκη λόγω φοβικότητας, ανικανότητας -ή ποιός ξέρει τι άλλο- των κυβερνώντων εξ Αθηνών;

Τι έγραψε η τουρκόγλωσση εφημερίδα «Γκιουντέμ» για το θέμα, ο αρθρογράφος της οποίας εμμένει να παρανομεί και να χρησιμοποιεί τον όρο «τουρκικός» όταν αναφέρεται στους μουσουλμάνους της Θράκης:

Η φράση της απόφασης «ένταξη των μειονοτικών σχολείων στο γενικό εκπαιδευτικό σύστημα», γέννησε ερωτήματα σχετικά με την αυτόνομη δομή της μειονοτικής εκπαίδευσης. Σχετικά με το θέμα, η εφημερίδα Γκιουντέμ ρώτησε προέδρους εκπαιδευτικών συλλόγων της μειονότητας.

ΣΑΜΙ ΤΟΡΑΜΑΝ: «ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΙΑΣ ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ»
Ο Σαμί Τοραμάν-πρόεδρος της Ένωσης Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης ανέφερε πως το στάτους της μειονοτικής εκπαίδευσης της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης συνεχώς παραποιείται, και ότι σε αυτό το διάστημα δεν είδαν κάποια διαφορετική πρακτική. Ο Τοραμάν ανέφερε πως υπάρχουν θεμελιώδη στοιχεία τα οποία καθορίζουν την μειονοτική εκπαίδευση και συνέχισε λέγοντας : «Επικεφαλής αυτών φυσικά έρχεται η συνθήκη της Λωζάννης. Επίσης υπάρχουν νόμοι που βγήκαν μετά από ελληνοτουρκικές πολιτιστικές συμφωνίες και πρωτόκολλα. Αλλά μέχρι σήμερα παρά την συνθήκη της Λωζάννης και παρά την βούληση της μειονότητας, εφαρμόστηκαν πολλοί νόμοι και αποφάσεις. Δεν πρόκειται για πρώτη φορά. Αυτά έγιναν παρά την συνθήκη της Λωζάννης. Κατά την άποψη μας το σημείο θραύσης των σχετικών με την μειονοτική εκπαίδευση νομικών ρυθμίσεων ήταν οι νόμοι 694 και 695 του 1977. Οι δύο αυτοί νόμοι επέφεραν μεγάλο χτύπημα στην μειονοτική εκπαίδευση. Οι νομικές εκείνες ρυθμίσεις αφαίρεσαν από τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων το δικαίωμα να καθορίζουν τους δασκάλους. Σε αυτή την επέμβαση που έγινε στην μεταχουντική περίοδο δεν υπήρξε φωνή αντίδρασης. Κάποια τμήματα επειδή τους συνέφερε δεν αντέδρασαν. Αλλά από τότε μέχρι τώρα βαθμηδόν συνεχώς γίνονται επεμβάσεις στην δομή της μειονοτικής εκπαίδευσης. Αυτοί οι οποίοι δεν αντέδρασαν τότε δεν σκέφτηκαν πως μια μέρα ίσως και οι ίδιοι θα συνθλιβούν κάτω από αυτή την πέτρα. Εάν μέχρι σήμερα η αυτονομία της μειονοτικής εκπαίδευσης αφαιρέθηκε τμήμα-τμήμα, με αυτή την απόφαση η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται. Όλα αυτό δείχνουν. Η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το ότι η αυτονομία της μειονοτικής εκπαίδευσης δέχτηκε και συνεχίζει να δέχεται χτυπήματα. Εγώ δεν πιστεύω πως θα σταματήσει αυτό εδώ. Σε αυτό το σημείο επιθυμώ να τονίσω το εξής. Το στάτους της μειονοτικής εκπαίδευσης καθορίζεται με διεθνείς συνθήκες. Αυτό σημαίνει πως όλες οι ρυθμίσεις που παραβιάζουν την αυτονομία της μειονοτικής εκπαίδευσης γίνονται κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

«ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ»
Ο Τοραμάν εξέφρασε την πίστη του πως η τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης πρέπει να αντιδράσει σε αυτή την κατάσταση, λέγοντας «Αλλά οι άνθρωποι που πρέπει να αντιδράσουν πρέπει να επιδείξουν αυτή την αποφασιστικότητα. Αυτό αποτελεί όρο. Ποιος λοιπόν θα εμφανίσει αυτή την αντίδραση ; Φυσικά και πρέπει να αντιδράσουν οι μειονοτικοί φορείς, αλλά την πραγματική αντίδραση πρέπει να την επιδείξουν οι γονείς των μαθητών και το διδακτικό προσωπικό των σχολείων μας. Αυτή η αποφασιστικότητα πρέπει να επιδειχθεί. Εμείς ως Ένωση Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε κάθε κίνηση και κάθε προσπάθεια που θα γίνει υπέρ της μειονοτικής εκπαίδευσης».

ΝΟΥΡΕΤΙΝ ΚΙΓΙΤΖΙ: «ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΟΛΗ Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ»
Ο Νουρετίν Κιγιτζί-πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων της ΕΠΑΘ Ξάνθης δήλωσε πως οι σύλλογοι αποφοίτων ΕΠΑΘ από Κομοτηνή και Ξάνθη, ενημέρωσαν το υπουργείο Παιδείας πως είναι αντίθετοι σε αυτή την ρύθμιση, και είπε: « Αλλά δυστυχώς βλέπουμε πως αυτή η προειδοποίηση των συλλόγων μας δεν λήφθηκε υπόψη».

Συνέχισε λέγοντας : «Δεν πρόκειται για νέο περιστατικό. Και παλιότερα μερικές φορές είχε τεθεί τέτοιο θέμα. Τώρα με την τελευταία υπουργική απόφαση ο συντονισμός της μειονοτικής εκπαίδευσης πέρασε στην Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης. Τώρα εάν μετά από αυτή την αλλαγή θα εμφανιστούν και άλλες αλλαγές, αυτό θα το δούμε όλοι μαζί. Αλλά κατά την άποψη μας οι δύο σύλλογοι άργησαν πολύ να κινητοποιηθούν για αυτό το σημαντικό θέμα. Η μειονότητα ένα τόσο σημαντικό θέμα το άφησε στην πρωτοβουλία των δύο συλλόγων. Οι τρεις μας βουλευτές ενημερώθηκαν ή όχι; Που ήταν οι φορείς και οι οργανώσεις μας; Το ήξεραν ή όχι;
Αναρωτιέμαι. Διότι η μειονοτική εκπαίδευση είναι το πιο σημαντικό θέμα της κοινότητας μας. Αυτό μόνο όλοι μαζί ως κοινότητα μπορούμε να το πάμε μπροστά. Να μην ξεχνάμε πως σε αυτό το μειονοτικό πλοίο πορευόμαστε όλοι μαζί. Εάν βουλιάξει το πλοίο μας όλοι θα υποστούν ζημία ή όλοι μας θα βουλιάξουμε. Η εκπαίδευση δεν μπορεί να συνεχίσει και δεν μπορεί να σταθεί όρθια μόνο με τους δασκάλους και τους μαθητές. Εάν μια κοινότητα θέλει να συνεχίσει να υπάρχει, πρέπει το σύνολο της να στηρίξει την εκπαίδευση».

«ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ»
Ο πρόεδρος Κιγιτζί ανέφερε πως ερωτήματα σχηματίζονται στα μυαλά των ανθρώπων σχετικά με την αυτονομία της μειονοτικής εκπαίδευσης και δήλωσε : «Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε σε αυτό το θέμα. Μαζί θα δούμε την εφαρμογή. Μακάρι σε αυτά τα θέματα να λαμβανόταν υπόψη οι απόψεις της μειονότητας. Για παράδειγμα δεν ελήφθησαν υπόψη οι προειδοποιήσεις των δύο συλλόγων μας. Στην πραγματικότητα πάλι δεν είναι αργά. Εάν υπάρξει μαζική κινητοποίηση σίγουρα κάτι θα επιτευχθεί».

Εφ. Γκιουντέμ 13/1/2014


Διαβάστε επίσης: Project Θράκη - Το τουρκικό σχέδιο ανεξαρτητοποίησης της Θράκης
Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης 

Παρακολουθώντας την Έκτη Ετήσια Διάσκεψη των Τούρκων διπλωματών είδαμε ότι ο κ. Αχμέτ Νταβούτογλου μίλησε για την πολιτική των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες, αναφέροντας την Ρωσία και την Ελλάδα ως παραδείγματα της επιτυχίας αυτής της πολιτικής. Τόνισε ότι «μια ισχυρή δημοκρατία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση μιας δραστήριας διπλωματίας».

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας στην έκτη ετήσια διάσκεψη των Τούρκων πρεσβευτών στην Άγκυρα, σημείωσε ότι «η δημοκρατία δεν μπορεί να παγιωθεί, όταν οι πολίτες εξαναγκάζονται να σκέφτονται με συγκεκριμένο τρόπο» και πρόσθεσε ότι η καταπολέμηση των «απαγορεύσεων, της διαφθοράς, της φτώχειας», υπήρξε η βασική φιλοσοφία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν ενώ η κυβέρνηση Ερντογάν κλονίζεται από πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς.

Ο κ. Νταβούτογλου έδωσε έμφαση στην υποχρέωση λογοδοσίας της εκτελεστικής εξουσίας: «Η εκτελεστική εξουσία θα πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή υπόλογη και οφείλει να μην αποφεύγει να λογοδοτεί για την εξουσία της. Με αυτήν την έννοια, ουδέποτε έχουμε αποφύγει τη λογοδοσία σε ο,τιδήποτε, τα τελευταία 10 χρόνια», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Το κράτος-συμμορία
Πέρασαν σχεδόν είκοσι χρόνια,  από τις 3 Νοεμβρίου 1996 όταν η Τουρκία συγκλονίσθηκε από την αποκάλυψη της ύπαρξης στενών σχέσεων μεταξύ υποκόσμου και «κράτους» στη γνωστή «υπόθεση Σουσουρλούκ». Σήμερα η  κυβέρνηση Ερντογάν κλονίζεται από τις αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα διαφθοράς που συνθέτουν την εικόνα ενός «κράτους-συμμορία».

Όλα αυτά τα χρόνια ο όρος «τουρκική μαφία» αποτελούσε καθημερινή είδηση για τους εγκληματολόγους και τους αστυνομικούς λειτουργούς τόσο στη χώρα όσο και στη διεθνή σκηνή. Την προηγούμενη δεκαετία είχε ήδη συζητηθεί ευρέως η ανάμειξη των τουρκικών οργανώσεων της μαφίας στην ένοπλη σύγκρουση μεταξύ του τουρκικού κράτους και τους κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος ΡΚΚ.

Οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές της Δυτ. Ευρώπης και των ΗΠΑ έρχονται συχνά αντιμέτωπες με τις πρακτικές της τουρκικής μαφίας (δουλεμπόριο, διακίνηση λαθρομεταναστών, εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων, διακίνηση ναρκωτικών και ηρωΐνης, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, στρατολόγηση και εκπαίδευση οπαδών του ριζοσπαστικού Ισλάμ και τρομοκρατικών/απελευθερωτικών οργανώσεων).

Τουρκία και Βαλκάνια
Η λεγόμενη «βαλκανική οδός του εγκλήματος» ξεκινούσε από την Τουρκία με ενδιάμεσους σταθμούς τις εμπόλεμες χώρες των Βαλκανίων και κατέληγε στις χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ. Επίσης ήταν η εποχή των ενόπλων συγκρούσεων και η Τουρκία διέθεσε ολόκληρο δίκτυο της ΜΙΤ για την εκπαίδευση σκληροπυρηνικών Κοσσοβάρων. Στη συγκεκριμένη ιστορική φάση συνδέεται ο Βοσνιακός χώρος με τον Τουρκικό σε επίπεδο οργανώσεων μαφίας και οργανωμένου εγκλήματος με βασικούς συνδέσμους παλιούς συμπολεμιστές από το Βοσνιακό μέτωπο.

Το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τα Βαλκάνια δεν ήταν τόσο αγνό και κυρίως δεν βασιζόταν, μόνον,  στις ιστορικές σχέσεις της χώρας με τους λαούς της Βαλκανικής. Η Τουρκία είχε ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 90 (μόλις άρχισε και η γιουγκοσλαβική κρίση), αναπτύξει σχέσεις σε θρησκευτικό, πνευματικό, επιστημονικό, ανθρωπιστικό και πολιτικό επίπεδο προσβλέποντας και σε αμιγή πληθυσμιακά στρώματα στο γειτονικό Νόβι Παζάρ (Σαντζάκιο). Βασικό μέλημα των Τούρκων ήταν να εκτοπίσουν την επιρροή περιθωριακών ισλαμικών αιρέσεων: Καντέρι, Ριφάνι, Σάντι, Χαλβέτι, Νακσιμπεντί, Νοκτασί και Μπεκτασί, Εχλ-Μπειτ, Χανέφι και να διαδώσουν το σουνιτικό Ισλάμ. Από θρησκευτικά κέντρα της Τουρκίας ενισχύθηκαν οι Βαλκάνιοι «ψευτομουφτήδες» Ρετζέπ Μπόγια, Νετζάτ Ιμπραχίμι ενώ δίνονταν υποτροφίες σε υποψηφίους φοιτητές Θεολογίας για Πανεπιστήμια της Τουρκίας.

Παράλληλα ενισχύονταν διάφορες «ανθρωπιστικές» οργανώσεις που υπεράσπιζαν τους «καταπιεζομένους» μη χριστιανικούς πληθυσμούς του Κοσσυφοπεδίου. Η Τουρκία χρηματοδότησε τη δραστηριότητα οργανώσεων όπως η Al Muhajiroun-Kosovo Support Council, TWRA, κοκ. Σε πολιτικό επίπεδο υποστήριξε την σύσταση ομάδων και την ίδρυση συνδέσμου για την υποστήριξη των Αλβανοκοσοβάρων στην Κωνσταντινούπολη.

Με το τέλος των εχθροπραξιών στο Κοσσυφοπέδιο η Τουρκία φρόντισε να εκμεταλλευθεί τα ερείσματα που είχε κατασκευάσει και επιδόθηκε στην ενδυνάμωση της οικονομικής και επιχειρηματικής παρουσίας της στο Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την ΠΓΔΜ επιδιώκοντας να δημιουργήσει τα νέα τουρκικά δίκτυα στην περιοχή που είχαν ήδη αναπροσαρμόσει τις δραστηριότητές τους στις νέες συνθήκες.

Σε αυτό το πλαίσιο εμφανίζεται στην Πριζρένη ο γνωστός στην περιοχή της Ροδόπης κ. Μουσταφά Σαρνίτς, ο οποίος απλώς διαχειρίζεται την πραγματικότητα αυτή και συντονίζει τις δραστηριότητες μηχανισμών που ήδη βρήκε σε πλήρη ανάπτυξη. Στα θετικά του σημεία καταλογίζεται και η δημιουργία τουρκικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο και η αφομοίωση των Γκοράντσι (αντίστοιχοι Πομάκοι δικοί μας), καθώς και η λειτουργία του Τουρκικού Δημοκρατικού Κόμματος Κοσσόβου. Αφού εγκατέστησε τα δίκτυα της ΤΙΚΑ προχώρησε και στην λειτουργία τουρκικής τράπεζας «Turk Ekonomi Bankasi» (TEB).

«Κοσοβοποίηση»: Μία νέα τακτική της Τουρκίας
Ο Σαρνίτς εγκαταλείπει το Κοσσυφοπέδιο όταν αυτό πλέον περνά στη φάση της επίσημης ανεξαρτησίας του και έρχεται στη Θράκη όπου συνεχίζει ακριβώς το ίδιο έργο με το συντονισμό και τη διαχείριση μηχανισμών που υφίσταντο, έχοντας ήδη «διδαχθεί» από το Κοσσυφοπέδιο, ενώ φαίνεται ότι ξέρει να εντοπίζει τα αδύνατα σημεία της χώρας υποδοχής και βεβαίως των ντόπιων φορέων της Ροδόπης.

Η δημιουργία μηχανισμών πίεσης και χειραγώγησης της μειονότητας, η επιβολή της πάγιας παρουσίας των «ψευτομουφτήδων», η δημιουργία ενός τεράστιου μηχανισμού προπαγάνδας και η εφαρμογή της «νέας τουρκικής εξωτερικής πολιτικής» συνθέτουν το σκηνικό μιας «παραδιπλωματικής συμπεριφοράς» της γείτονος χώρας στην περιοχή της Θράκης.

Η «μηδενική αντίδραση»  της Ελλάδας
Να σημειώσουμε βεβαίως ότι όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτά χωρίς την ανοχή της ελληνικής Πολιτείας αλλά και του ελληνικού πολιτικού/κομματικού κατεστημένου που για να εξασφαλίσει ψήφους προχώρησε αρκετές φορές σε «ανίερες συμμαχίες» αδιαφορώντας για το εθνικό κόστος.

Αυτό το βλέπουμε και σήμερα ακόμη, παραμονές των αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών, καθώς οι συμφωνίες και οι «συνεργασίες» κομμάτων και πολιτικών αγνοούν τη λογική του «Εθνικού Συμφέροντος» και υποτάσσονται στις μικροκομματικές ή μικροπολιτικές επιδιώξεις που ενδεχομένως σχετίζονται και με κάποιους ευρύτερους πολιτικούς σχεδιασμούς.

Κάτω από αυτό το πρίσμα δεν είναι να απορεί κανείς για ποιο λόγο δεν επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και τον Ποινικό Κώδικα κυρώσεις στους  ψευτομουφτήδες στην Ξάνθη και την Κομοτηνή που δεν αναγνωρίζονται από το ελληνικό κράτος και διαπράττουν το ποινικό αδίκημα της αντιποίησης. Ωστόσο, παρά την επανειλημμένη εγκληματική τους συμπεριφορά, τελούν σε καθεστώς ατιμωρησίας και δεν υπόκεινται καμία απολύτως νομική συνέπεια.

Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για τις δηλώσεις και δραστηριότητες μελών του Εθνικού Κοινοβουλίου (βλ. πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κου Χουσεΐν Ζεϊμπέκ)  μέχρι τη δραστηριότητα Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβούλων εντός και εκτός ελληνικής Επικράτειας, οι οποίες είναι όλες καταγεγραμμένες στα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ.

Σε όλα αυτά βεβαίως, μέχρι στιγμής, δεν έχουμε εντοπίσει καμία αντίδραση από επίσημους φορείς, ενώ όλοι περιορίζονται σε αντιδράσεις του «καναπέ» με την διατύπωση σιβυλλικών σχολίων και στερεοτύπων ανακοινώσεων ή επιθετικών προσδιορισμών. Απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θράκη από τη συμπεριφορά εξωθεσμικών κέντρων της αλλοδαπής που ασκούν επιθετική πολιτική προπαγάνδας και πολυεπίπεδης δολιοφθοράς, βρίσκονται «περιστασικοί εθνοσωτήρες»  και  «ανήσυχοι/αγανακτισμένοι πατριώτες», απουσιάζει όμως η θεσμική αντίδραση όπως αυτή προκύπτει από το Σύνταγμα και τους Νόμους.

Η ολιγωρία του επίσημου κράτους, καθώς και τα ατοπήματα τοπικών φορέων και μεμονωμένων ατόμων μπορεί να οδηγήσουν σε καταστάσεις με απρόσμενες συνέπειες.
Μήπως πρέπει κάποτε να σταματήσει η «ανοχή» και η  πρακτική της «μηδενικής αντίδρασης» ειδικά στην παρούσα συγκυρία όπου η Τουρκία μπορεί να εξελιχθεί σε παράγοντα αποσταθεροποίησης για ολόκληρη την περιοχή και ο Τούρκος Πρωθυπουργός κος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βλέπει στις μυστικές δημοσκοπήσεις τα ποσοστά του να πέφτουν κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες;

Εκτός κι αν κάποιοι σε κεντρικό επίπεδο θέλουν να διαχειρίζονται την εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα προσωποπαγείς σχηματισμοί διαμαρτυρίας ή νεοναζιστικά και νεοεθνικιστικά σχήματα με αγοραίες συμπεριφορές.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράφει ο Νίκος Μελέτης 

Σε μία εκλογική χρονιά, όπως είναι το 2014, δυστυχώς οι κάλπες μόνο λύση δεν μπορούν να προσφέρουν στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Το τερέν της αντιπαράθεσης έχει ήδη στηθεί, και για λόγους που πιθανόν είναι και ανεξάρτητοι από τους σχεδιασμούς των πρωταγωνιστών, αναμετρώνται ήδη όχι οι προτάσεις για το πώς μπορεί η χώρα να επιβιώσει και να σταθεί στα πόδια της, αλλά τα συναισθήματα, με τον φόβο να συγκρούεται με την οργή...

Ο Α. Σαμαράς αλλά και ο κυβερνητικός εταίρος του, το ΠΑΣΟΚ, βλέπουν ότι τα όπλα που διαθέτουν δεν είναι αρκετά για να διασκεδάσουν την αγωνία των πολιτών και να προσφέρουν χειροπιαστά αποτελέσματα σε εκείνους που χάνουν τη δουλειά τους, κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους ή στην καλύτερη περίπτωση βλέπουν το εισόδημά τους να καταβαραθρώνεται.

Το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο είναι πραγματικά κρίσιμης σημασίας, ή οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην υγεία, στην παιδεία, στη λειτουργία του κράτους, στο φορολογικό σύστημα δεν είναι αρκετά για να συγκροτήσουν ένα πειστικό προεκλογικό φυλλάδιο. Ετσι υποχρεωτικά ο κυβερνητικός συνασπισμός επενδύει εκλογικά στο αίσθημα του φόβου των πολιτών εκείνων που γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει μαγική λύση με το πάτημα ενός κουμπιού και αγωνιούν να μην πάνε χαμένες οι μέχρι τώρα θυσίες. Είναι εκείνοι οι πολίτες που ακόμη ελπίζουν ότι, παρά τα λάθη και την εθνική καταστροφή, μπορεί να υπάρξει ελπίδα ανάκαμψης.

Από την άλλη είναι η οργή. Η οργή για τα όσα έχουν χαθεί, για τα όνειρα που στραπατσαρίστηκαν, για τις περιουσίες και τα προνόμια που εξανεμίστηκαν, για την περιθωριοποίηση τόσων ανθρώπων. Είναι η τυφλή οργή και ο πόνος για όλα όσα χάθηκαν, είναι η άρνηση αποδοχής της πραγματικότητας. Είναι η οργή που καλλιεργεί την αίσθηση ότι όλα είναι ένα κακό όνειρο, ότι μετά το ξέσπασμα και την τιμωρία με έναν μαγικό τρόπο θα ξυπνήσουμε και όλα θα είναι όπως πριν.
 
Ετσι η σύγκρουση στήνεται πάνω σε έναν παράλογο και διχαστικό «διπολισμό» μεταξύ της οργής και του φόβου. Γι' αυτό οι εκλογές, είτε είναι διπλές είτε τριπλές, δυστυχώς δεν θα δώσουν λύση στα προβλήματά μας. Ο φόβος και η οργή, εξάλλου, ουδέποτε υπήρξαν καλοί σύμβουλοι...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Φαντάσου ότι όλοι οι έλληνες κάθονται σε αυτο το αμφιθέατρο, κάτω κάτω κάθονται οι τραπεζίτες, μεγαλοεπιχειρηματίες, εφοπλιστές, εργολάβοι και γεννικότερα αυτοι που κινουν τα νήματα της οικονομίας...
Λίγο ποιό πίσω γιατροί, καθηγητές και άνθρωποι του πνεύματος γενικότερα... 

Κάπου εκεί ανάμεσα στο πλήθος βρίσκεσαι και εσύ...
Πιο πίσω σου υπάρχουν ενα σωρό ανθρώποι, γύρω σου είναι φίλοι σου και οι γνωστοί σου..., και όλοι μαζί παρακολουθούμε αυτή την παράσταση (θίασος). 

Διαλέγουμε ποιοί θα ανέβουν στην σκηνή και θα μας παρουσιάσουν το έργο τους, μονο που αυτη η παράσταση διαρκεί 4 χρόνια... 
Και περιμένουμε ενας ολόκληρος λαός 4 χρόνια να τελειώσει και να πάμε πάλι απο την αρχή να επιλέξουμε τους ηθοποιούς για την επόμενη παράσταση. 

Κάπως έτσι είναι η ζωή...
Επιλέγουμε τους πολιτικούς που θα μας παίξουν το θέατρο τους και αναλόγως πόσο καλοί ηθοποιοί είναι και τι ικανότητες διαθέτουν..., θα γελάσουμε, θα στεναχωρηθούμε κ.λ.π. 

Τέσσερα (4) χρόνια περιμένουμε, είτε μας αρέσει το θέαμα είτε όχι...
Μήπως πρέπει να αλλάξουμε τους κανόνες αυτού του αμφιθεάτρου, αφού βλέπουμε ότι δεν τραβάει άλλο;
Μήπως πρέπει να επιλέξουμε νέους "ηθοποιούς" ή -τέλος πάντων- καλύτερους "πρωταγωνιστές"; 

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι έχετε ακούσει πολλές φορές ατάκες όπως "η κυβέρνηση που είναι πάνω..." ή "οι από πάνω..." κλπ 
Αυτό λοιπόν που θέλω να πω είναι ότι δεν είναι πάνω...
Είναι κάτω, ακριβώς όπως στο αμφιθέατρο είναι όλοι από κάτω μας...
Εμείς είμαστε από πάνω...
Άρα εμείς έχουμε την δύναμη να αλλάξουμε τον θίασο που παρακολουθούμε. 

Καλή δύναμη...

Αναγνώστης
Για πρώτη φορά οι ευρωεκλογές, που ποτέ δεν είχαν αυτοτελή σημασία, μπορεί να οδηγήσουν σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ 

Προσβλητικότατος απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά προσωπικά ήταν ο Βρετανός ευρωβουλευτής Νάιτζελ Φάρατζ: «Δεν κυβερνάτε εσείς την Ελλάδα! Η τρόικα κυβερνά! Το κόμμα σας ονομάζεται ''Νέα Δημοκρατία'', αλλά θα πρέπει να το μετονομάσετε σε... ''Μη Δημοκρατία'', γιατί η Ελλάδα βρίσκεται πλέον υπό ξένη κατοχή!» του είπε μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη. Εφιαλτική πραγματικά αποδείχθηκε για τον πρωθυπουργό η «πανηγυρική» συνεδρίαση του σώματος με αφορμή την ανάληψη της εξάμηνης προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα. Ο Φάρατζ δεν είναι κάποιος περιθωριακός ευρωβουλευτής. Το Κόμμα Ανεξαρτησίας, του οποίου ηγείται, είχε πάρει 17% (!) στις ευρωεκλογές του 2009 και όλα δείχνουν ότι φέτος θα ξεπεράσει το 20% - η τελευταία δημοσκόπηση το δείχνει να ξεπερνά το 25%.

Ανηλεές σφυροκόπημα και από τον ηγέτη της σοσιαλιστικής ομάδας: «Η τρόικα πρέπει να καταργηθεί. Πολλές από τις απαιτήσεις της τρόικας είναι απαράδεκτες και καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό της χώρας» διακήρυξε ξερά ο Αυστριακός Χάνες Σβόμποντα, απαντώντας έτσι στο λεχθέν υπό του Σαμαρά ότι «η κυβέρνηση δουλεύει με την τρόικα 18 μήνες και έχει πετύχει πολλούς στόχους του προγράμματος».

Εσχατο όριο επιβίωσης της κυβέρνησής του, παραδέχθηκε έμμεσα ο πρωθυπουργός, είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015. Σε ένα χρόνο και κάτι από τώρα. Μιλώντας στους ευρωβουλευτές, προσπάθησε να... τρομάξει τον ΣΥΡΙΖΑ. «Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι εκλογές να γίνουν το 2016» είπε. «Αν δεν θέλουν να υπάρξει εκλογή ενός υπερκομματικού προσώπου και θέλουν να προχωρήσουμε σε εκλογές, ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες» υπογράμμισε με στόμφο.

Προκάλεσε τον Τσίπρα δηλαδή να «αναλάβει την πολιτική ευθύνη» να προκαλέσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα κάνουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ... πρωθυπουργό και θα του δώσουν επιπροσθέτως τη δυνατότητα να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας όποιον θέλει αυτός! Μα υπάρχει οποιοσδήποτε πολιτικός που δεν θα ήταν πανευτυχής να αναλάβει τέτοια... «ευθύνη» που λέει ο Αντώνης Σαμαράς; Βεβαίως και θα προκαλέσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ αρνούμενος οποιαδήποτε πρόταση για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας προτείνει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Θα ήταν πολιτική ηλιθιότητα να αποδεχθεί οποιαδήποτε πρόταση, αφήνοντας έτσι την πρωθυπουργία και την εξουσία στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά!

«Απώτατο μέλλον» είναι όμως ο Φεβρουάριος του 2015 στις σημερινές συνθήκες. Για να φτάσουμε εκεί, η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου πρέπει να αντέξει την πολιτική λαίλαπα που απειλεί να την παρασύρει στον όλεθρο πολύ νωρίτερα. Στις ευρωεκλογές, σε τέσσερις μήνες! Θα χάσει η ΝΔ με λιγότερες από... 10 (!) μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ; Θα κρατηθεί πάνω από το 20% η ΝΔ ή θα πέσει κάτω από το όριο αυτό; Θα βουλιάξει όντως το ΠΑΣΟΚ γύρω στο 5%; Αυτά τα ερωτήματα τα απαντά μόνο η κάλπη, όχι οι δημοσκοπήσεις. Οψόμεθα την 25η Μαΐου το βράδυ, λοιπόν.

Μόνο αν τα αποτελέσματα αποδειχθούν τόσο άσχημα για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, θα καταρρεύσει αναπότρεπτα η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και θα οδηγηθούμε αμέσως σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Για πρώτη φορά πάντως οι ευρωεκλογές που ποτέ δεν είχαν αυτοτελή σημασία, μπορεί να οδηγήσουν σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
  • «Βάζουν πόδι» στην Μεσόγειο θάλασσα κινεζικά και ρωσικά πολεμικά πλοία για πρώτη φορά στα χρονικά
  • Πολεμικά πλοία της Ρωσίας και της Κίνας θα πραγματοποιήσουν κοινές ναυτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο Θάλασσα

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών


«Τα ρωσικά και κινεζικά πολεμικά πλοία που συμμετέχουν στην διεθνή επιχείρηση για την ασφαλή μεταφορά των χημικών όπλων της Συρίας, σύντομα θα πραγματοποιήσουν κοινές ναυτικές ασκήσεις στην Μεσόγειο Θάλασσα», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο άμυνας σε επίσημη ανακοίνωση του.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε σήμερα Κυριακή ότι ομάδα αξιωματικών του πυρηνοκίνητου καταδρομικού «Πέτρος ο Μέγας», πραγματοποίησε συνάντηση στο κινεζικό πολεμικό πλοίο, «Chen Yan» με κινέζους ομολόγους της, εξετάζοντος την δυνατότητα πραγματοποίησης κοινών ναυτικών ασκήσεων στην Μεσόγειο. Τα ρωσικά και κινεζικά πολεμικά πλοία ασχολούνται προς το παρόν με την υλοποίηση της διεθνούς επιχείρησης μεταφοράς των συριακών χημικών όπλων.

«Επί του κινεζικού σκάφους, οι Κινέζοι και Ρώσοι αξιωματικοί συζήτησαν την δυνατότητα υλοποίησης από κοινού τακτικών ναυτικών ασκήσεων στη Μεσόγειο Θάλασσα. Σύμφωνα με πληροφορίες στο αμέσως εγγύς μέλλον θα πραγματοποιηθεί η κοινή ρωσο-κινεζική άσκηση για την βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των ρωσικών και κινεζικών πολεμικών πλοίων κατά τη διάρκεια των κοινών δράσεων τους στην ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου άμυνας.

Τα κύρια στοιχεία της κοινής ναυτικής άσκησης θα αφορούν την επιχειρησιακή ναυτική συνεργασία, την καταπολέμηση τρομοκρατικών απειλών και την διεξαγωγή κοινών επιχειρήσεων θαλάσσιας διάσωσης, εξήγησε το ρωσικό ΥΠΑΜ.

Το πυρηνοκίνητο πυραυλοφόρο καταδρομικό «Pyotr Veliky» στις 7 Ιανουαρίου σε στενή συνεργασία με το κινεζικό περιπολικό σκάφος "Yan Chen" επιτέλεσε το σημαντικό έργο συνοδείας του δανέζικου ειδικού πλοίου "Ark Futura" με την μεταφορά της πρώτης παρτίδας χημικών όπλων της Συρίας.

Αυτή ήταν και η πρώτη πρακτική συνεργασία μεταξύ των πλοίων του ρωσικού και του κινεζικού Ναυτικού στην Μεσόγειο θαλάσσια στην διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων συνοδείας των ειδικών πλοίων μεταφοράς.

Σχόλιο: Η ναυτική άσκηση κινεζικών και ρωσικών πλοίων στην Μεσόγειο θάλασσα θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στα χρονικά καταδεικνύοντας την αλλαγή της στρατηγικής ισχύος στην περιοχή μας έπειτα από πολλές δεκαετίες.
Κύριος σκοπός των κοινών ρωσο-κινεζικών ασκήσεων είναι η επίδειξη δύναμης προς τις ΗΠΑ και στις δυτικές χώρες, διασαφηνίζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι στην Θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου διακυβεύονται τεράστια γεωπολιτικά και ενεργειακά συμφέροντα των 2 χωρών.
Από το 2011, η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει τρεις γύρους ναυτικών ασκήσεων στη Μεσόγειο, σε μια κλίμακα που δεν είχε παρατηρηθεί ξανά από τη σοβιετική εποχή.
Τον Ιανουάριο του 2013, συμμετείχαν περισσότερα από 20 πολεμικά πλοία επιφανείας και υποβρύχια από τους στόλους της Μαύρης, της Βαλτικής και της Βόρειας Θάλασσας, καθώς και αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας από την 4η Διοίκηση Αεροπορικών Δυνάμεων και τη Διοίκηση Δυνάμεων Αεροπορικής Άμυνας.
Οι ασκήσεις κάλυψαν πάνω από 21.000 ναυτικά μίλια και δοκίμασαν τις αντοχές των συστημάτων διοίκησης και ελέγχου σε μια σειρά από σενάρια που περιλάμβαναν από τη διαχείριση καταστροφών και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ως την αεράμυνα και τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.
Εμείς υπενθυμίζουμε απλώς την ρύση του αγίου Κοσμά του Αιτωλού που μιλούσε από το 1700 για την εμφάνιση του χιλιάρμενου στην περιοχή μας.


Η Ρωσία ανοίγει κέντρο στο βόρειο τμήμα του Κοσσόβου για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Σέρβων

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών


«Η Ρωσία θα δημιουργήσει ένα κέντρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, ως μέρος μιας δημόσιας δράσης για να βοηθήσει το σερβικό πληθυσμό σε αυτή τη χώρα», αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

Το μέλος του ρωσικού Κοινοβουλίου της Αγίας Πετρούπολης, Βιτάλι Milonov, δήλωσε ότι το έργο αυτό είναι μια δημόσια πρωτοβουλία, η οποία υποστηρίζεται από Ρώσους και δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τις κυβερνητικές δομές του Κοσόβου. Το κέντρο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του στις 19 Ιανουαρίου 2014.

Η κατάσταση στο Κόσσοβο λόγω των δημοτικών είναι τεταμένη. Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Ιανουαρίου 2014 ο δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο της Βόρειας Μιτρόβιτσα, Dimitrije Janićijević εκτελέστηκε εν ψυχρώ από αγνώστους από πύρα αυτομάτου όπλου λίγο μετά τα μεσάνυχτα μπροστά στο σπίτι του ανέφερε το σερβικό πρακτορείο Tanjug.

Ο Janićijević ήταν επίσης υποψήφιος δήμαρχος της βόρειας Μιτρόβιτσα στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές στη λίστα του Ανεξάρτητου Φιλελεύθερου Κόμματος. Τα Κίνητρα και ο δράστης της δολοφονίας παραμένουν άγνωστα. Το σερβικό Γραφείο για το Κοσσυφοπέδιο καταδίκασε έντονα τη δολοφονία του Janićijević και απαίτησε από την EULEX και τη διεθνή κοινότητα να αποσαφηνίσουν επειγόντως το έγκλημα και δράστες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Σχόλιο: Η Ρωσία δεν πρόκειται, σύμφωνα και με δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Κρεμλίνου, να αφήσει τους Σέρβους του βορείου Κόσσοβου στην τύχη τους για αυτό μέσω αυτού του κέντρου θα παρακολουθεί από κοντά όλες τα εξελίξεις. Το κέντρο αυτό όμως πιθανότατα θα αποτελέσει στόχο των εθνικιστών αλβανών της περιοχής με ότι συνέπειες υπάρχουν.

«Η θέση της Ρωσίας στη διευθέτηση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου παραμένει αναλλοίωτη. Η Μόσχα σταθερά και με συνέπεια υποστηρίζει τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, το σεβασμό της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών στα διεθνώς αναγνωρισμένα τους σύνορα. Η υποστήριξη από τη Μόσχα και το Βελιγράδι αυτών των αρχών υπογραμμίζεται και στη διακήρυξη περί στρατηγικής συνεργασίας που υπέγραψαν στις 24 Μαΐου 2013 οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Σερβίας.

Η διεθνής εμπειρία, και πολύ περισσότερο η βαλκανική ιστορία των τελευταίων δεκαετιών μαρτυρά το κίνδυνο προσπαθειών για μονομερή αλλαγή των συνόρων μεταξύ των κρατών. Έγγραφο-κλειδί του διεθνούς δικαίου ως προς τη διευθέτηση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου είναι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ Νο 1244» δήλωσε ο διευθυντής της Δ’ Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Μάσλοφ πριν τρεις μήνες καταδεικνύοντας σαφώς την θέση της Ρωσίας στην περιοχή.


Σε ένα δικό του κόσμο, ονειρικά πλασμένο ζει ο Πρωθυπουργός
Σε ένα δικό του κόσμο, ονειρικά πλασμένο ζει ο  Πρωθυπουργός μας. Εκεί  δεν υπάρχει ανεργία, αυτοκτονίες, απλήρωτοι εργαζόμενοι και χαράτσια, αλλιώς δεν εξηγείται αλλιώς!!!

Πήγε ο άνθρωπος στην Ευρώπη και μίλαγε για success story, πλεονάσματα και λαθεμένους πολλαπλασιαστές, όταν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι εδώ και αρκετό καιρό μας λένε μες στα μούτρα ότι θυσίασαν την Ελλάδα  για να σωθούν οι άλλες χώρες!!!

Πρώτη και καλύτερη τα είπε η Σάρα Βάγκενκνεχτ η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Die Linke … η Γερμανία αξιοποίησε την κρίση προς όφελός της: μέσα από αυτή την κρίση πήρε μέσα σε χρόνο μηδέν, σε τέσσερα χρόνια, την πλήρη ουσιαστικά εξουσία στην Ευρώπη.

Τον περασμένο μήνα μας τα ρίξε και η Μέρκελ « η Γερμανία» είπε « είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ καθώς όπως είπε έτσι θα έφευγαν μετά το ένα κράτος μετά το άλλο».
Ακόμη και ο κύριος «καλό κουράγιο, Έλληνες», ο επίτροπος Ολι Ρεν, παραδέχτηκε: ότι η ΕΕ προτίμησε να θυσιάσει την Ελλάδα για να σώσει άλλα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης και πάνω απ' όλα για να διασώσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες!

Ο Σαμαράς όμως κάνει τον Αλέκο και αντί να μιλήσει ευθέως και να πει ότι η  πολιτική της Μέρκελ είναι υπεύθυνη για το χάλι στην Ελλάδα και ότι για να μην έχουν κρίση οι Γερμανοί η χώρα μας κατέγραψε 3.124 αυτοκτονίες είπε  ως άλλη Μαρία Αντουανέτα το αμίμητο…  «Είχαν γίνει λάθη και τα επισήμανα όταν ήμουν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Το πρόγραμμα ήταν αποτυχημένο. Μετά όμως τα διορθώσαμε και, τώρα, το πρόγραμμα πετυχαίνει»!!!

Μιχαλού από το Ποντίκι, μοντάζ ΓρέκιΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Η αποσταθεροποίηση της Άγκυρας αλλάζει τους συσχετισμούς σε όλη την περιοχή

Του Λάμπρου Καλαρρύτη

Η συζήτηση για το αν μπορεί να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και μάλιστα η πλήρης ένταξή της ως κανονικού μέλους της Ε.Ε. θα μπορούσε πλέον να είναι αστεία (εξαρχής ήταν για όσους παρακολουθούν το θέμα), αν δεν ήταν σοβαρές και πάντως χρήζουσες ιδιαίτερης προσοχής οι συνέπειες των όσων γίνονται στο εσωτερικό της.

Ο πυρήνας των εξελίξεων, όπως είναι προφανές, δεν είναι η πολιτική και κοινωνική αναταραχή –αυτή υποκινούμενη ή όχι, είναι σύμπτωμα- αλλά η ισλαμική διολίσθηση του Ταγίπ Ερντογάν, η οποία έχει αλλάξει άρδην τους συσχετισμούς εντός και εκτός της χώρας.
Οι αλλαγές σε αμφότερα πεδία αφορούν άμεσα την Ελλάδα καθώς επηρεάζουν ή θα έπρεπε να επηρεάζουν την πολιτική της.

Σε ότι αφορά τις εξωτερικές σχέσεις της Τουρκίας η διατάραξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ και η ρήξη με το Ισραήλ είναι οι πιο σημαντικές παράμετροι οι οποίες περιορίζουν και πάντως μεταβάλλουν τις διπλωματικές και γεωπολιτικές επιλογές της γείτονος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία πρόκειται να αποστεί από την εθνική της ατζέντα και κυρίως από τις διεκδικήσεις της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, επηρεάζεται όμως ως ένα βαθμό ο σχεδιασμός της προσπάθειας επίτευξής τους. Δίχως την αμερικανική στήριξη (και μέχρι πρότινος την Ισραηλινή, καθόσον Τουρκία – Ισραήλ έχουν υπογράψει από το 1995 συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας), η ευχέρειά της να δημιουργεί τετελεσμένα έχει περιοριστεί (αλλά δεν έχει εκλείψει).

Την ενεργειακή συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ, η οποία ούτως ή άλλως επηρέασε τις περιφερειακές ισορροπίες και την προσέγγιση της Ελλάδας με το Ισραήλ (και αυτή με προοπτικές στο ενεργειακό και όχι μόνο πεδίο και με στρατηγική προοπτική) ακολούθησε η ισλαμική εκτράχυνση του Ερντογάν, η οποία τροφοδότησε καταλυτικά την καχυποψία των αμερικανών απέναντι στην Άγκυρα.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες και κυρίως το γεγονός ότι οι μάσκες έπεσαν και ο τούρκος πρωθυπουργός αποκάλυψε το πραγματικό σκληρό ισλαμικό του πρόσωπο, έχουν συνθέσει ένα νέο τοπίο.

Αν η εικόνα συμπληρωθεί με:
Α. τις εξελίξεις στη Συρία, όπου κι εκεί η Τουρκική εμπλοκή κατέληξε σε φιάσκο, ενώ η Αλ Κάιντα κυριαρχεί στην «αντιπολίτευση»
Β. το ναυάγιο στις σχέσεις με την Αίγυπτο, η οποία απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες την ηγεμονική φιλοδοξία της Τουρκίας
Γ. τις αποκαλύψεις για υπόγειες διαδρομές με το Ιράν, ενόσω η αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ βρισκόταν στο «κόκκινο»
Δ. και το Κουρδικό, που πάντα «βράζει» παρά τους χειρισμούς Ερντογάν και την ενεργειακή συμφωνία με το ιρακινό Κουρδιστάν, αναδύεται ένα όλο και πιο εμφανές στρατηγικό κενό στην περιοχή για το δυτικό σχεδιασμό.

Η δική μας ευκαιρία
Τελικά, το (κατά φαντασίαν) αμερικανικό μοντέλο για μία Τουρκία που θα συνδυάζει το light ισλάμ με τη δημοκρατία, έχει άδοξο τέλος. Ούτε το ισλάμ είναι light, ούτε η δημοκρατία έχει το έργο.

Η Τουρκία έχει την ιδιαιτερότητα και την ικανότητα, μέχρι τώρα, να διατηρεί αναλλοίωτη την ατζέντα της στην εξωτερική πολιτική, ανεξαρτήτως αναταράξεων στο εσωτερικό της. Ακόμα και στις χειρότερες περιόδους πολιτικής και κοινωνικής έντασης, ρευστότητας και ανατροπών, όχι μόνο συνεχίζει την προώθηση των επιδιώξεών της στην εξωτερική πολιτική, αλλά έχει σημειώσει και επιτυχίες σε βάρος της χώρας μας και της Μεγαλονήσου.
Όμως, η σημερινή συγκυρία παραπέμπει σε προθάλαμο ιστορικών αλλαγών, οι οποίες θα είναι ασυγχώρητο να περάσουν από μπροστά μας ανεκμετάλλευτες, με εμάς παρατηρητές ή, ακόμα χειρότερα, εκ νέου θύματα και «ριγμένους» μία περιφερειακής διευθέτησης η οποία θα παγιώσει το σκηνικό στην Ανατολική Μεσόγειο για τις επόμενες δεκαετίες.
Όπως επανειλημμένα έχουμε αναφέρει, ανοίγει γεωπολιτικό παράθυρο για την Ελλάδα και την Κύπρο, το οποίο δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοηθεί.

«Χαστούκι» από το Συμβούλιο της Ένωσης
Ο (γνωστός στη χώρα μας) επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς, αναφέρθηκε με σκληρά λόγια στις εξελίξεις στην Τουρκία.
«Ο περιορισμός της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης θα αποτελέσει μία απειλή για το θεσμό και την απόδοση δικαιοσύνης που θα μειώσει την εμπιστοσύνη του κοινού όχι μόνο στους δικαστικούς θεσμούς, αλλά και στο κράτος εν συνόλω. Κάθε πίεση που ασκείται στη Δικαιοσύνη αποτελεί έναν κίνδυνο για την τουρκική δημοκρατία, όποια και αν είναι τα κίνητρά της. Θεωρώ ότι, προκειμένου η Τουρκία να συνεχίσει να σέβεται τους διεθνείς κανόνες όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι απαραίτητο να ενισχυθούν η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η αμεροληψία της και όχι να περιοριστούν. Όποια απόφαση και αν λαμβάνεται από μία «πολιτικοποιημένη» Δικαιοσύνη, θα αντιμετωπίζεται πάντα με έντονη καχυποψία. Η κύρια ανησυχία μου είναι ότι το σχέδιο νόμου στερεί από τη γενική συνέλευση (του δικαστικού σώματος) ορισμένες από τις εξουσίες του και τις μεταφέρει στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Αντίθετα με τις εισηγήσεις πολλών οργάνων του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Τουρκία, περιλαμβανομένου αυτού του οποίου ηγούμαι».

Πηγή «Ελεύθερος Τύπος Κυριακής»Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Αιγαίο: Ένα πέλαγος με ροπή στο δράμα

Του Ηλία Σιακαντάρη

Το Αιγαίο (ξανα)ετοιμάζεται να βγει στη σκηνή. Η προσοχή των διεθνών αγορών και ειδησεογραφίας στρέφεται πάλι πάνω του, εστιάζοντας αυτή τη φορά στην Τουρκία.

Έχουν περάσει οκτώ μήνες από τότε που η τύχη της άλλαξε και το πολυδιαφημισμένο «τουρκικό όνειρο» γύρισε σε εφιάλτη.
Αφορμή, η υπόνοια της Fed για μείωση της στήριξης των διεθνών αγορών: Το σχετικό αίτημα από την αμερικανική κεντρική τράπεζα τον περασμένο Μάιο πυροδότησε ανασφάλεια και έξοδο από τις αναδυόμενες αγορές, που ξαφνικά όλοι τις είδαν με δυσπιστία.
Επόμενο βήμα των διεθνών επενδυτών: Να ζυγίσουν ποια από τις αναδυόμενες είναι πιο εύθραυστη, ποια θα είναι η «πρώτη πεσούσα», ώστε να στοιχηματίσουν εις βάρος της.

Η γειτονική χώρα βάζει αυτόματα υποψηφιότητα: Έχει ένα τεράστιο έλλειμμα στις συναλλαγές της με τον έξω κόσμο. Μία κυβέρνηση σε υπαρξιακή κρίση. Μία οικονομία που λειτουργεί με νευρικά, ξένα, βραχυπρόθεσμα δάνεια. Μία σταθερή απόσυρση των διεθνών κεφαλαίων, η οποία αποτυπώνεται στην υποχώρηση της τουρκικής λίρας. Τα μικρότερα συναλλαγματικά αποθέματα, άρα και τις λιγότερες άμυνες από τις άλλες αναδυόμενες.

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο του 2.2 αυτή την εβδομάδα. Μία λίρα αγοράζει 45 σεντς, ενώ πέρυσι αγόραζε 55… Μιλάμε για 20% υποτίμηση.
«Μάνι-μάνι» μεγαλύτερη απώλεια πραγματικού εισοδήματος για τον μέσο Τούρκο από ό,τι για τον Έλληνα σε ένα χρόνο, «στα μουλωχτά».

Η Τουρκία προσπαθεί να πατήσει φρένο «καίγοντας» με γρήγορο ρυθμό τα συναλλαγματικά της αποθέματα: αγοράζει με αυτά τουρκικές λίρες προσπαθώντας να ανακόψει τη διολίσθηση. Μάταια. Τα διεθνή κεφάλαια βγαίνουν από την Τουρκία και η απομόνωσή της από τις ομοειδείς οικονομίες ενισχύεται.

Το διάγραμμα – βαρόμετρο που παρακολουθούν οι Τούρκοι πλέον με κομμένη την ανάσα, δεν είναι το κόστος δανεισμού, αλλά η ισοτιμία του νομίσματός της. Σε αυτό το διάγραμμα διακρίνεται καθαρά και η παράμετρος «πυροβολώ τα πόδια μου»: Η λίρα άρχισε να διολισθαίνει αμέσως μετά τις αμερικανικές ανακοινώσεις για μειωμένες δόσεις στις ενέσεις ρευστότητας.
Αλλά, παρουσιάζει δύο μεγάλες βουτιές, με αποκλειστική ευθύνη της τουρκικής διοίκησης:
Η μία ταυτόχρονα με τις βίαιες συγκρούσεις στην πλατεία Ταξίμ.
Η άλλη, όταν άρχισε το ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών Ερντογάν – Γκιουλέν τον Δεκέμβριο.
Κάποιοι υπάλληλοι στο ΔΝΤ θα ξεσκονίζουν τις παλαιότερες τουρκικές εκθέσεις και ίσως προετοιμάζονται για τα… επόμενα.

Τα μεσανατολικά κολλήματα στην πολιτική διαιωνίζουν τον εγκλωβισμό. Για παράδειγμα, αντί η τουρκική κεντρική τράπεζα να σπαταλά τα πολύτιμα συναλλαγματικά της διαθέσιμα σε έναν καταδικασμένο αγώνα, θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια για να ανακόψει την εκροή πιο κοντά «στην πηγή». Έλα όμως που ο Ερντογάν έχει αυτοεγκλωβιστεί και οι ψηφοφόροι του θα τον κάψουν αν το δοκιμάσει…
Έτσι η Τουρκία αγωνίζεται να διαφύγει από το σπιράλ θανάτου που έχει παγιδευτεί, με δεμένα τα χέρια πίσω από την πλάτη της, προστατεύοντας πάνω από όλα το κούτελο του πρωθυπουργού. Αλλά, αν δεν μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια γιατί φοβάται τους ψηφοφόρους, τους στέλνει στα ανταλλακτήρια να αλλάζουν λίρες με δολάρια με το που θα τις πιάσουν στα χέρια τους; Ιδεοληψία – Πραγματισμός, σημειώσατε 1.

Σας θυμίζει κάτι; Όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στην Τουρκία, η «πολιτική παράδοση» και οι «ιερές αγελάδες» βγάζουν από το μενού λύσεις που θα ανέκοπταν πιο αποτελεσματικά την έξοδο των διεθνών κεφαλαίων.
Παγιδευμένοι στην εσωστρέφεια, οι Τούρκοι παραμένουν με καταδικασμένες αντιδράσεις, που μεσοπρόθεσμα θα έχουν μεγαλύτερο κόστος. Με αυτή τη μέθοδο όμως, όπως και στην Ελλάδα, το ένστικτο προσωπικής επιβίωσης δουλεύει κόντρα στην επίσημη πολιτική, επιδεινώνει την κατάσταση και επισπεύδει τα χειρότερα. Ο Τούρκος πολίτης για να προστατεύσει το βιός του, αναζητεί και πάλι (όχι ξένη τράπεζα) σκληρό νόμισμα, παρατά και αυτός τη λίρα. Οι καταθέσεις σε συνάλλαγμα των Τούρκων ιδιωτών αυξήθηκαν κατά 10% σε ένα χρόνο. Των εταιρειών σε 20%...

Είναι εύκολο να εντοπίσεις τις κοινές καταβολές της πολιτικής ανωριμότητας, της αυτοπαγίδευσης στο πελατειακό κράτος. Αλλά θα δούμε και τις διαφορές από δω και πέρα μεταξύ των δύο οικονομικών πολιορκιών: μιας χώρας με ισχυρό νόμισμα και ανύπαρκτη οικονομία και μίας με αδύναμο νόμισμα και τεράστια οικονομία.
Το Αιγαίο ενδέχεται να αποδειχθεί θέατρο δύο διαφορετικού τύπου καταρρεύσεων στις ακτές του.
Τελικά, τα ψάρια του είναι τα μόνα τυχερά…

Πηγή «Καθημερινή»Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Του Δημήτρη Τσιμούρα

Οι κυβερνώντες, αφού γιόρτασαν τη γέννηση του Θεανθρώπου, κατακλύζοντας για το θεαθήναι οι περισσότεροι τις εκκλησίες, αφού έκαναν τα εορταστικά τους ταξιδάκια αναψυχής, αφού πέρασαν ευχάριστα και ανέμελα τις ημέρες των εορτών, αφού έκαναν τις καθιερωμένες «αγαθοεργίες», μοιράζοντας τρόφιμα σε εξαθλιωμένους, άστεγους και νηστικούς, γύρισαν από ότι φαίνεται με περισσότερη ορμή, για να επιβάλουν τώρα στους μισοεξαθλιωμένους την… «έννομη τάξη» ή μάλλον καλύτερα την ταξική νομιμότητα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «το Βήμα», «περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν στην εφορία, αναδρομικά, περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι, οι οποίοι σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δεν πλήρωσαν το χαράτσι ακινήτων του 2012, για 1,6 εκατομμύρια ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, που είναι στο όνομά τους». Σύμφωνα πάντα με τη ίδια εφημερίδα «Όσοι αγνοήσουν την πρόσκληση της εφορίας για εξόφληση του χαρατσιού του 2012 θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων, τόκων αλλά και κατασχέσεων καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων».

Με έναν απλό συλλογισμό προκύπτει ότι κατά μέσο όρο το ποσό του χαρατσιού που αντιστοιχεί σε κάθε… «χαρατσοφυγά» είναι περίπου 400 ευρώ ή 250 ευρώ για κάθε ακίνητο. Θεωρώντας δε ότι ανάμεσα στα… «χρεωμένα» ακίνητα υπάρχει και ένας αριθμός πολυτελών σπιτιών «ημετέρων», που ως είθισται δεν πληρώνουν, προκύπτει ότι για τα υπόλοιπα το ποσό της «οφειλής» ανά ακίνητο, είναι πολύ μικρότερο.

Συνεπώς, η συντριπτική πλειοψηφία των εν λόγω ακινήτων είναι μικρής επιφάνειας και σχετικά πολύ μικρής αξίας. Και επειδή το είδος των ακινήτων προδίδει και την οικονομική δυνατότητα των ιδιοκτητών τους, συνάγεται το συμπέρασμα ότι ακόμη και να είχαν τη θέληση να πληρώσουν αυτό το «χρέος» προς το δημόσιο, τέτοια δυνατότητα εκ μέρους τους δεν υπάρχει.

Το παραπάνω συμπέρασμα ενισχύεται ακόμη περισσότερο, αν αναλογιστούμε ότι το ποσοστό της επίσημης ανεργίας πλησιάζει το 30%, ενώ τα εισοδήματα, και όσων ακόμη εργάζονται, μειώνονται κατά δραματικό τρόπο. Εξ άλλου η ανέχεια είναι αυτή που αναγκάζει εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες να κατοικούν σε παγωμένα σπίτια. Σπίτια που στην πλειονότητά τους είναι υποθηκευμένα στις τράπεζες, οι οποίες μάλιστα από καιρό και μεθοδευμένα έχουν βάλει στους οφειλέτες τους το πιστόλι στον κρόταφο!

Και φυσικά οι κυβερνητικές αποφάσεις δεν βαρύνουν μόνο κάποιους υπουργούς. Η κυβέρνηση είναι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και δεν είναι κυβέρνηση… Αδώνιδος-Στουρνάρα! Συνεπώς, η αποκλειστική ευθύνη για τα έργα και τις ημέρες της βαρύνει τους βουλευτές που την στηρίζουν. Έχει μείνει παροιμιώδες αυτό το «ναι σε όλα»! Αυτοί όμως, όταν ζητούσαν ψήφο εκλογής, άλλα υπόσχονταν!

Οι… «φιλάνθρωποι» λοιπόν κυβερνώντες έχουν σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα για το εν λόγω σκηνικό. Κάποιοι, που υποστήριζαν ότι οι κυβερνώντες δεν πρόκειται να προβούν σε μαζικές κατασχέσεις, ίσως τώρα να έχουν αλλάξει γνώμη. Είναι γνωστό βέβαια ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η συντριπτική πλειοψηφία των κατοικιών ανήκει σε εταιρίες, οι οποίες και τις νοικιάζουν έναντι αδρού ενοικίου.

Για να αποκτήσουν –αυτοί που κινούν τα νήματα της εξουσίας- τον πλήρη έλεγχο της κοινωνίας, θέλουν να στερήσουν από μικρούς και μεσαίους ιδιοκτήτες κάθε περιουσιακό στοιχείο.

Για την κυβέρνηση, φυσικά, η είσπραξη -δια πυρός και σιδήρου- του ποσού των 400 χιλιάδων ευρώ είναι πολιτική επιλογή και όχι οικονομική ανάγκη, τη στιγμή που μόνο παραμονές πρωτοχρονιάς χαρίζει σε δύο τραπεζικούς ομίλους περίπου το ποσό των 8δις ευρώ! Συγκεκριμένα, χαρίστηκαν στην Alpha Bank 3.609.600.000 ευρώ! ( Εφημερίς της Κυβερνήσεως, αρ. φύλλου 3319, 27/12/2013) και στην Euro Bank AE, το ποσό των 4.280.000.000 ευρώ! (Εφημερίς της Κυβερνήσεως, αρ. φύλλου 3379, 31/12/2013).

Αν θεωρήσουμε ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας είναι περίπου 10 εκατομμύρια, αυτό σημαίνει ότι κυβέρνηση χρέωσε στον καθένα μας ένα επιπλέον ποσό των 800 ευρώ ή 4000 ευρώ για κάθε πενταμελή οικογένεια, ανεξαρτήτως ηλικίας των μελών της. Ή άλλως, πήρε την Εγνατία οδό, την έκοψε στα δύο και έστειλε στους εν λόγω τραπεζίτες πεσκέσι από ένα κομμάτι, εν είδει πρωτοχρονιάτικου δώρου. Αν και το κόστος κατασκευής της Εγνατίας, με όλα τα σχετικά… «bonus», δεν φτάνει τα 8 δις ευρώ, που οι εν λόγω όμιλοι, εν μία νυκτί πήραν. Όμως, για 400 χιλιάδες ευρώ απειλούν να κατασχέσουν πάνω από ένα εκατομμύριο κατοικίες, τη στιγμή που, στη χρονιά που μας πέρασε, είχαμε, κάθε 18 ώρες, και μία αυτοκτονία για οικονομικούς λόγους.

Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι, πέραν του ποσού των 8 δις ευρώ που χάρισαν τελευταία στους τραπεζίτες, τα τελευταία έξη χρόνια -αρχής γενομένης από τον Κώστα Καραμανλή ανιψιό- τους χάρισαν άλλα 260 δις ευρώ. Δηλαδή σχεδόν τα ¾ του κρατικού χρέους! Ή αλλιώς, χρέωσαν στον καθένα μας το ποσό των 26000 ευρώ! Ή 130.000 ευρώ σε κάθε πενταμελή οικογένεια. Και αυτό επιμελώς αποσιωπάται, για να μην εγερθούν αιτήματα επιστροφής τους. Οι όποιες αναφορές σε υπαρκτά σκάνδαλα και μίζες αφορούν σχετικά πολύ μικρά ποσά σε σχέση με αυτά που δόθηκαν στους τραπεζίτες. Γίνονται μόνο για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Και φυσικά, η αποκλειστική ευθύνη και για τα σκάνδαλα ανήκει σε αυτούς που κυβέρνησαν, στους ίδιους που και σήμερα κυβερνούν.

Και βέβαια, το κυβερνητικό θράσος και η προκλητικότητα δεν έχουν όρια. Τη στιγμή που ετοιμάζονται να βγάλουν στο δρόμο εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, σχεδιάζουν ταυτόχρονα και τη… διευκόλυνσή τους –Λευκή Εβδομάδα- για να κάνουν τις… χειμερινές τους διακοπές, έχοντας μάλιστα και δωρεάν… internet!

Όσο για το ποσό των 400 εκατομμυρίων ευρώ, που επιδιώκουν να μαζέψουν, αφορά μόνο τη… «χαρατσοδιαφυγή» του2012. Σε λίγο θα εμφανίσουν και τα ποσά του ’13. Μαζί με τόκους, πανωτόκια, πρόστιμα, προσαυξήσεις και ότι φυσικά η «ταξική τους νομιμότητα» απαιτήσει, για τις ανάγκες υλοποίησης του τελικού τους στόχου.

Οι κυβερνητικές απειλές για κατασχέσεις, σε συνδυασμό με ανάλογες κινήσεις Ελλήνων τραπεζιτών από κανέναν δεν μπορούν να αγνοηθούν αλλά και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τις αγνοήσει! Τη στιγμή μάλιστα που μπαίνουν στο «παιχνίδι» και ξένοι όμιλοι, που αγοράζουν κόκκινα δάνεια αλλά και εισπρακτικές εταιρίες στην αιχμή του «κατασχετικού» δόρατος. Το όλο σύστημα λειτουργεί σαν ένα είδους ΣΔΙΤ-Κ (Συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για τις Κατασχέσεις).

Όμως, όσο αυτοί κερδίζουν έδαφος, όσο μεγαλώνει το ποσοστό των εξαθλιωμένων, τόσο μειώνονται τα περιθώρια αντίδρασής μας. Ο εξαθλιωμένος δεν επαναστατεί. Ο εξαθλιωμένος υποτάσσεται στη μοίρα του. Διαφορετικά, στον τρίτο κόσμο, από χρόνια θα είχαν ήδη επαναστατήσει οι εξαθλιωμένοι λαοί.

Είναι προφανές λοιπόν ότι πρέπει να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για κοινή δράση όλων, όσοι πληρώνουν το ακριβό τίμημα αυτής της πολιτικής, ενάντια σε όλους αυτούς που ασκούν εξουσία. Πρέπει άμεσα, εδώ και τώρα, να μπει φρένο σε αυτή τη λαίλαπα που εξαπλώνεται με μορφή χιονοστιβάδας και που καταπλακώνει τα πάντα στο διάβα της!
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου