Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Yποβάθμιση δημοκρατίας από την Moody’s

Γράφει ο Μήλας Κώστας

Σε σημερινή της ανάλυση, η Moody's σημειώνει ως «αρνητικό πιστωτικό γεγονός» την πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, σε περίπτωση διεξαγωγής εκλογών, η πιστοληπτική μας ικανότητα θα υποβαθμιστεί.

Η ανάλυση της Moody's είναι σαφέστατα λανθασμένη. Πρώτον, τόσο η Moody's, όσο και οι υπόλοιποι κυρίαρχοι οίκοι αξιολόγησης (Standard & Poor's, Fitch), αξιολογούν με βάση συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια (όπως, για παράδειγμα, προοπτικές ανάπτυξης, χρέους, δημοσιονομικού ελλείμματος, κυβερνητική αποτελεσματικότητα). Όμως, οικονομετρικές μελέτες έχουν αποφανθεί ότι μεγάλο μέρος των αποφάσεων τους (μέχρι και 40%) παραμένει ανερμήνευτο κάτι το οποίο θέτει τεράστια ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο αξολογούν.

Επί της ουσίας τώρα, οι οίκοι αξιολόγησης δεν αναβαθμίζουν/υποβαθμίζουν με βάση την πραγματοποίηση «πρόωρων» εκλογών. Δεν θα έπρεπε άλλωστε αφού η πιθανότητα πρόωρων εκλογών είναι σε απόλυτη συμφωνία με το Ελληνικό Σύνταγμα το οποίο «δείχνει» εκλογές στην περίπτωση που δεν «ψηφισθεί» Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που η Moody's «παρερμηνεύει» δημοκρατικούς κανόνες. Τον Μάϊο του 2014, η Moody's εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ενδεχομένως να υποβάθμιζε τόσο τη Σκωτία όσο και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο εάν και εφόσον η Σκωτία αποφάσιζε (στο από κοινού συμφωνημένο, με το Ηνωμένο Βασίλειο, δημοψήφισμα το Σεπτέμβριο του 2014) ανεξαρτησία και ταυτόχρονα διατηρούσε, ως εθνικό της νόμισμα, τη Βρετανική λίρα.

Οι «προειδοποιητικές βολές» της Moody's περί πιστοληπτικής μας υποβάθμισης, οι οποίες, αποτελούν (επί της ουσίας) κυνική υποβάθμιση της δημοκρατίας, σίγουρα θα οξύνουν το ήδη τεταμένο πολιτικό κλίμα:
-H μεν συγκυβέρνηση, θα επικαλεσθεί την παρέμβαση Moody's ως λόγο εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, ο δε ΣΥΡΙΖΑ, θα επικαλεσθεί την ίδια ακριβώς παρέμβαση ως απόδειξη ότι η συγκυβέρνηση ακολουθεί «κατά γράμμα» διεθνείς «εντολές». Με τον τρόπο αυτό, ασφαλώς και αποχαιρετούμε κάθε ελπίδα συναίνεσης στην αντιμετώπιση των δύσκολων μηνών που έχουμε μπροστά μας.

*Ο κ. Κώστας Μήλας, είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, University of Liverpool

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]