Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ποιος κυβερνά την Τουρκία: Νταβούτογλου ή Ερντογάν;

Ο ένας λογοδοτεί στη Βουλή, ο άλλος δεν έχει να δώσει λόγο σε κανέναν

Ποιος κυβερνά την Τουρκία, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος λογοδοτεί στη Βουλή, ή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν έχει να δώσει λόγο σε κανέναν;

Το ερώτημα δεν επιτρέπεται να διατυπωθεί δημόσια--κάτι τέτοιο θα χαρακτηριζόταν κακούργημα και θα υπήρχαν οι ανάλογες συνέπειες --απασχολεί όμως την τουρκική κοινή γνώμη από την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου.

Το προκάλεσε η «ανακοίνωση»  του πρώτου σύμβουλου του προέδρου Μπινάλι Γιλντιρίμ ο οποίος δήλωσε ότι από τον ερχόμενο Ιανουάριο ο πρόεδρος Ερντογάν «θα συμπροεδρεύει» του υπουργικού συμβουλίου. 
Έδωσε και την  εξήγηση:
«Το 52% του έθνους μας τον ψήφισε για πρόεδρο. Μολονότι, κατά τη συνταγματική τάξη, δεν έχει πολιτική ευθύνη είναι πολιτικά υπεύθυνος στην κοινωνία. Είναι άλλωστε αρχηγός των ένοπλων δυνάμεων και κατά περίπτωση προΐσταται του υπουργικού συμβουλίου, εκφράζει τις απόψεις του για θέματα και προβλήματα που απασχολούν την  κοινωνία».
Ο κ. Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος Ερντογάν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο αλλάζει ο θεσμικός χαρακτήρας του προεδρικού γραφείου.

Μεταξύ άλλων αυξάνονται σε 13 οι διευθύνσεις από τέσσερις και καθορίζονται οι αρμοδιότητες κάθε μίας. Θα καλύπτουν στο εξής όλους σχεδόν τους τομείς κυβερνητικής ευθύνης--από εξωτερικές σχέσεις και οικονομία ως παιδεία, άμυνα κλπ.

Η αυτοπροαγωγή του προέδρου Ερντογάν σε συμπρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου έχει συνταγματική κάλυψη. Στηρίζεται στο σύνταγμα του 1982. Αλλά εκείνο το σύνταγμα ήταν προϊόν της στρατιωτικής δικτατορίας του Κενάν Εβρεν την οποία επανειλημμένα έχει αποκηρύξει στο παρελθόν ο κ. Ερντογάν.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Γιατι ρε αρθρογραφε , εσυ αλήθεια πιστεύεις οτι αυτοι δεν ειναι ανδρεικελα και οτι κυβερνουν ελεύθερα ;
    Μάθε λοιπον οτι οι μαριονέτες που ¨Κυβερνουν ¨ εσενα και ολους εσας που δήθεν αναλυετε τρίχες και μαλιστα κατσαρές , δεν διαφέρουν σε ΤΙΠΟΤΑ με δαυτους .

    Ένας ειναι ο εχθρός και δεν τον βλέπεις , συνέχισε μόνος λοιπνον να πολεμάς σκιές ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]