Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κύπρος: Εμείς ανήκουμε ακόμα στην Δύση….

Του Δρ. Ντίνου Αυγουστή 

Η Ρωσική Δημοκρατία είναι η κατ΄ εξοχή διάδοχος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αφού ουσιαστικά αυτή ελέγχει το μεγαλύτερο κομμάτι των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των βασικών υποδομών της. Η Ρωσία έχει ξεπεράσει με ιδιαίτερη ευκολία τα όποια προβλήματα είχε να αντιμετωπίσει μετά την κατάρρευση του Ανατολικού Συνασπισμού και της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών και υπολογίζεται ξανά (μαζί με την Κίνα) ως μια μεγάλη παγκόσμια στρατιωτική και οικονομική δύναμη και ως το αντίπαλο δέος του Ν.Α.Τ.Ο. και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Ταυτοχρόνως με την κατάρρευση του ανατολικού συνασπισμού είχε ξεκινήσει και μια μεγάλη συζήτηση, για το πώς και σε ποιο βαθμό, αυτές οι πρωτόγνωρες αλλαγές θα επηρέαζαν στρατηγικές και συμμαχίες που είχαν αναπτυχθεί πάνω και γύρω από το δίπολο Ανατολής-Δύσης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είδαμε πολλές Ανατολικές χώρες να ακολουθούν μια διαφορετική πολιτική και να υιοθετούν με σχετική ευκολία το ελεύθερο καπιταλιστικό μοντέλο οικονομίας, πολλές μάλιστα από αυτές εντάχθηκαν στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή άλλωστε είναι και η βασική αιτία της μεγάλης σύγκρουσης που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μέσω της οποίας οι δυτικοί προσπαθούν να περιορίσουν την στρατηγική εμβέλεια της Ρωσίας.

Σε ό,τι αφορά τα δικά μας, δυόμιση σχεδόν δεκαετίες μετά την κατάρρευση του Ανατολικού Συνασπισμού και ύστερα από μια αντικειμενική αξιολόγηση των νέων πραγματικοτήτων, κοινή είναι η διαπίστωση ότι η Ελληνική Εξωτερική πολιτική, παρέμεινε απλός θεατής των εξελίξεων προσκολλημένη στην παλιά συνταγή «ανήκουμε στην Δύση». Αθήνα και Λευκωσία αντίκρισαν την κατάρρευση του Ανατολικού μπλοκ μόνο ως μια δημοκρατική διόρθωση και όχι ως μια καινούργια διαδικασία που θα ανέτρεπε, αργά ή γρήγορα, όλες τις έως τότε πολιτικοστρατιωτικές συμμαχίες και υποδομές. Προσκολλημένοι στο άρμα του Ν.Α.Τ.Ο. και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, επαναπαυθήκαμε στην ψευδεπίγραφη ισχύ του ενός και μόνο αμερικανού πλανητάρχη, όπως ατυχώς τον ονομάσαμε! Ενός πλανητάρχη που η πορεία των γεγονότων έδειξε πως δεν ήταν έτσι όπως μας τον παρουσίαζε η νέα τάξη πραγμάτων και η παγκόσμια διακυβέρνηση.

Πολύ αργότερα ο Κώστας Καραμανλής διαβλέποντας πρώτος αυτή την κοσμογονική αλλαγή κινήθηκε για πρώτη φορά σε ένα άλλο άξονα σχέσεων σε μια προσπάθεια να ανοίξει ένα νέο δίαυλο επικοινωνίας με την Μόσχα του Βλαντιμίρ Πούτιν. Αρχής γενομένης από τα θέματα της ενέργειας, υπογράφοντας σημαντικές συμφωνίες με τον Ρώσο Πρόεδρο. Για να έρθει ο «φιλέλληνας» Γιώργος Παπανδρέου (με ποιού την παρότρυνση άραγε;) να θέτει παραμονές εκλογών θέμα επαναδιαπραγμάτευσης των συμφωνιών Καραμανλή-Πούτιν! Μια ενέργεια που ο Ρώσος Πρόεδρος δεν συγχώρεσε σπεύδοντας αμέσως να ανακοινώσει την ακύρωση της συμφωνίας με τον Καραμανλή. Ο Γ. Παπανδρέου κέρδισε ως γνωστό τις εκλογές και λίγο αργότερα καλούσε από τον Καστελόριζο την Τρόικα και το ΔΝΤ να σώσουν την χώρα (παρά το ότι κατά την έκφραση του λεφτά υπήρχαν), από την κατάρρευση! Ακολούθησε η άρνηση της Λευκωσίας για παραχώρηση δικαιώματος χρήσης της Βάσης Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο από στους Ρώσους, όπως είχε προτείνει επίσημα στην Κυπριακή Κυβέρνηση ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αλλά, είπαμε! Εμείς ανήκουμε ακόμα στην Δύση, ασχέτως με τις προσβολές και τις απανωτές σφαλιάρες που εισπράττουμε!

Αντίθετα με την Ελλάδα, η Τουρκία, παρά τις τεράστιες διαφορές που την χωρίζουν με την Ρωσική Δημοκρατία, προχωρεί σε συνεργασίες μαζί της και υπογράφει συμφωνίες που την αναδεικνύουν σε βασικό στρατηγικό και ενεργειακό εταίρο της. Έτσι, μία μόλις ημέρα αφότου ο Πάπας Φραγκίσκος ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Τουρκία με προσευχή για ειρήνευση στο μέτωπο της Ουκρανίας, ο Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε στην Άγκυρα τον Ρώσο Πρόεδρο για συνομιλίες σχετικά με την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων και τις κρίσεις στη Συρία και το Ιράκ. Η επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Άγκυρα και οι συνομιλίες του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, στον πιο κατάλληλο χρόνο για τη Ρωσία. Για πρώτη φορά, ίσως, από την εποχή του Ατατούρκ, ένας Τούρκος ηγέτης ανταποκρίνεται τόσο θερμά στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, ενώ την ίδια στιγμή μιλάει τόσο αρνητικά για τις Δυτικές χώρες, τις οποίες χαρακτηρίζει «επιθετικές», κατηγορώντας τες (ενώπιων του Ορθοδόξου Πούτιν) ότι συμπεριφέρονται υπερβολικά κερδοσκοπικά προς τον ισλαμικό κόσμο!

Η Ρωσία ήδη προμηθεύει την Τουρκία με φυσικό αέριο και αναμένεται να κατασκευάσει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της χώρας, ενώ τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στο ρωσικό έδαφος. Πούτιν και Ερντογάν, εκτός της κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου, συμφώνησαν σε μια νέα εκδοχή του αγωγού φυσικού αερίου, «South Stream». Πλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να κάνει με μια νέα χώρα – διαμετακομιστή (transit) ενεργειακών πόρων, πολύ φιλόδοξη και σαφώς ισχυρότερη της Ουκρανίας. «…Εάν η Ευρώπη δεν θέλει να προχωρήσει στην κατασκευή του αγωγού, το «project» δεν θα πραγματοποιηθεί. Ουδέν άλλο υπάρχει επί τούτου», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, βάζοντας τελεία και παύλα στη συζήτηση.

Όλα αυτά την ίδια ώρα που εμείς (Αθήνα και Λευκωσία) συμφωνήσαμε (χωρίς κανένα αντάλλαγμα) με τους ευρωπαίους εταίρους μας στο θέμα της επιβολής κυρώσεων στην Ρωσία με αφορμή το ουκρανικό ζήτημα! Τέτοια αφέλεια, τέτοια προχειρότητα, τέτοια ασχετοσύνη και τέτοια υποτέλεια διακρίνει δυστυχώς όσους ασχολούνται με τα μείζονα ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής. Με τον ανεκδιήγητο Ε. Βενιζέλο να χαρακτηρίζει με δηλώσεις του (από την Τουρκία παρακαλώ) “Εθνική κληρονομιά” τους τέσσερις αιώνες τουρκικής κατοχής που παραλίγο να εξαφανίσουν το ελληνικό Γένος από τις δέλτους της Ιστορίας! «Όχι μόνο ένα τζαμί, αλλά και η οθωμανική κληρονομιά στην Ελλάδα είναι μέρος της εθνικής μας κληρονομιάς», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ε. Βενιζέλος στη δημοσιογράφο Asligul Atasagun για το κανάλι «Turkish TV-Cine5».Τέτοια υποταγή, Παναγία μου!!!

Υ.Γ 1.: Για την Τουρκία όλα επιτρέπονται … Οι κυρώσεις και οι εκφοβισμοί είναι μόνο για την Αθήνα και την Λευκωσία που υποταγμένες εκών άκων στην Νέα Τάξη, ασχολούνται με αλλότρια.

Υ.Γ 2.: Αυτά συμβαίνουν όταν για να γίνεις πρωθυπουργός στην πατρίδα μας θα πρέπει πρώτα να περάσεις τις δύσκολες εξετάσεις των αμερικανών! Τι γυρεύει η αλεπού (Νταβούτογλου) στη Θράκη άραγε; 

* Ο Δρ. Ντίνος Αυγουστή, είναι εκπαιδευτικός στο ΤΕΙ Λάρισα – Από το Μονάγρι Λεμεσού
E-mail: a.avgoustis@hotmail.com
Πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]