Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Η δικτατορία του πολιτικού Ισλάμ αρχίζει να δείχνει το πρόσωπό της

Η Τουρκία βυθίζεται στην αυταρχικότητα του νεο-οθωμανισμού
Αντιδρούν οι στρατηγοί, «όχι δημόσια» λέει ο Αχμέτ
Με «λογική υποψία», παρακολουθήσεις, κατασχέσεις, συλλήψεις και φυλακίσεις

«Σφίγγει» και άλλο τα λουριά στους στρατιωτικούς ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου, ο οποίος τους απαγόρευσε εμμέσως να διαρρέουν πληροφορίες στα ΜΜΕ. Λίγες στιγμές πριν πετάξει για την Αθήνα, ο Νταβούτογλου είπε πως αν οι αξιωματικοί του Γενικού Επιτελείου έχουν θέματα δεν χρειάζεται να καταφεύγουν στα ΜΜΕ.

«Το Γενικό μας Επιτελείο έχει πρόσβαση στο γραφείο του πρωθυπουργού. Μια στρατιωτική πηγή δεν χρειάζεται να μιλά στα ΜΜΕ για να εκφράσει την ανησυχία του επί του όποιου ζητήματος. Οι ειδήσεις που προέρχονται από ανώνυμες πηγές πρέπει να σταματήσουν», είπε ο Νταβούτογλου.

Αναφερόταν σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι στρατιωτικοί είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με τον νόμο εξαγοράς της στρατιωτικής θητεία που προωθεί η κυβέρνηση, με τίμημα την καταβολή 18.000 τουρκικών λιρών, ανά κληρωτό.
Η πρόταση πέρασε ήδη από την Επιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας του τουρκικού Κοινοβουλίου. Οι Τούρκοι στρατιωτικοί ανησυχούν λέγοντας πως ο εν λόγω νόμος θα αδειάσει, κυριολεκτικά, τα στρατόπεδα, καθώς οι Τούρκοι κληρωτοί θα σπεύσουν να εξαγοράσουν τη θητεία τους.

«Οι στρατιωτικοί μας έχουν ριζωμένη αυτή τη νοοτροπία και όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα μιλούν και οι δημοσιογράφοι γράφουν. Οι ειδήσεις αυτές μπορεί να είναι ελκυστικές μεν αλλά δεν έχουν θέση στο δικό μας κράτος», είπε ο Νταβούτογλου.

Με «λογική υποψία» κυβερνά η τουρκικός ισλαμισμός

Ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλτσντάρογλου (αρχηγός του κόμματος της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης) μετείχε στην εκδήλωση Ισχυρός Αγρότης-Ισχυρή Τουρκία. Εκεί μιλώντας ο Κεμάλ Κιλτσντάρογλου δήλωσε πως ¨Mε λογική υποψία θα μπορούν να βάζουν χέρι στα υπάρχοντα σας¨.

Ο Κιλτσντάρογλου στην ομιλία που έκανε στην συνάντηση των αγροτών που οργανώθηκε στην Άγκυρα, αναφερόμενος στο μέτρο της ¨λογικής υποψίας¨ είπε πως ¨Η Τουρκία μαζί με την αγροτιά της πορεύεται προς την δύση της. Βγήκε ένας νέος νόμος. Ένεκα μιας λογικής υποψίας θα μπορούν να κάνουν έρευνα στο σπίτι σας, στην βιομηχανία σας, στην επιχείρηση σας. Ακολούθως λόγω της λογικής υποψίας θα μπορούν να κατάσχουν τα περιουσιακά σας στοιχεία. Μετά με βάση την λογική υποψία θα μπορούν να σας φυλακίζουν. Πάτε εσείς και πιάνετε ένα δικηγόρο. Λόγω της λογικής υποψίας θα βγάλουν απόφαση απορρήτου για την υπόθεση σας. Και ο δικηγόρος σας δεν θα μπορεί να δει τι περιέχει ο φάκελος σας. Αυτή είναι η ¨προηγμένη δημοκρατία¨ που έφεραν αυτοί.

Η έκταση που τα τελευταία 12 χρόνια σταματήθηκε να σπέρνεται είναι ίση με δύο περιοχές στο μέγεθος της Θράκης. Έρχονται από έξω. Μόνο το 2013 το κόστος των γεωργικών προϊόντων που φέραμε από το εξωτερικό ήταν 37 δις λίρες. Αν δίναμε το ¼ εξ αυτών στον αγρότη θα παρήγαγε ακόμη περισσότερα.

Ορχάν Παμούκ: Στην Τουρκία σουλτανεύει ο φόβος

Ο τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2006, κατήγγειλε την ατμόσφαιρα «φόβου» που επικρατεί στη χώρα του και τις πιέσεις που ασκεί η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση στην ελευθερία του Τύπου, σε μια σπάνια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή σε τουρκική εφημερίδα.

«Το χειρότερο είναι ότι υπάρχει φόβος. Παρατηρώ ότι όλος ο κόσμος φοβάται, δεν είναι φυσιολογικό (…) Η ελευθερία της έκφρασης έχει πέσει σε πολύ χαμηλό επίπεδο», δήλωσε ο Παμούκ στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του νέου του βιβλίου, που ακόμη δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά, «Το μουσείο της αθωότητας».

Ο συγγραφέας κατήγγειλε τις πιέσεις που ασκεί στα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας η κυβέρνηση και κυρίως τις ενέργειες της δικαιοσύνης και τις απολύσεις δημοσιογράφων που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση.

«Πολλοί φίλοι μου λένε ότι αυτός ή εκείνος ο δημοσιογράφος έχασε τη δουλειά του. Πλέον ακόμη και οι δημοσιογράφοι που πρόσκεινται στην εξουσία διώκονται. Δεν έχω δει τίποτα παρόμοιο πουθενά», τόνισε ο 62χρονος Παμούκ.

Ο συγγραφέας σχολίασε επίσης τις πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες δεν είναι ίσοι «διότι αυτό είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση», προκαλώντας αντιδράσεις διεθνώς.

«Το τελευταίο μου (βιβλίο) αναφέρεται στην καταπίεση των γυναικών στην Τουρκία (…) Αν πρέπει να επικρίνουμε την Τουρκία κοιτώντας την με μια ματιά από το εξωτερικό, θα ήταν για τη θέση των γυναικών στην κοινωνία. Οι πολιτικοί μας κάνουν απερίσκεπτες δηλώσεις για το θέμα, σαν να θέλουν να προκαλέσουν αντιδράσεις», είπε ο Παμούκ αναφερόμενος στα σχόλια του Ερντογάν.

Σχόλιο ιστολογίου: Η «Δημοκρατία της Τουρκίας» ή το πολιτικό Ισλάμ του Ερντογάν, φαίνεται πως έχει μία ιδιότυπη προσέγγιση στην έννοια της ελευθερίας, αλλά και με τις αποφάσεις – μέτρα που λαμβάνει αποδεικνύει και το ότι ο τρόμος είναι ο σύντροφος των κυβερνώντων…



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]