Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία υπονομεύει το μέλλον της

Γράφει ο Μουσταφά Ακιόλ
New York Times


Ο Πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει να γίνεται θέμα στην παγκόσμιο ειδησεογραφία. Πρώτα ήταν η δήλωσή του ότι οι μουσουλμάνοι ανακάλυψαν την Αμερική. Μετά ήταν ο ισχυρισμός του ότι οι γυναίκες δεν είναι ίσες με τους άνδρες…
Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, είναι οι μεταρρυθμίσεις του στο σύστημα της τουρκικής εκπαίδευσης, που θα αποδειχθούν πιθανώς πιο επιζήμιες για την ανταγωνιστικότητα της επόμενης γενιάς Τούρκων: οι αποφάσεις του να κάνει υποχρεωτικά τα μαθήματα των θρησκευτικών και των οθωμανικών τουρκικών…

Σήμερα, έπειτα από πάνω από μία δεκαετία στην πρωθυπουργό και με την πρόθεση να παραμείνει για τουλάχιστον άλλα δέκα χρόνια στην εξουσία ως Πρόεδρος, ο Ερντογάν δείχνει να ξεκινάει μία διαδικασία αναμόρφωσης του τουρκικού έθνους.
Χρησιμοποιεί γλώσσα και συμβολισμούς που μοιάζουν με εκείνους του Ατατούρκ. Όπως ο Ατατούρκ, έτσι και ο Ερντογάν επιχειρεί να διδάξει στον λαό την «ορθή» εκδοχή της ιστορίας του. Και όπως ο Ατατούρκ, έτσι και αυτός βαφτίζει τους πολιτικούς του αντιπάλους προδότες.

Η μεγάλη διαφορά είναι η ιδεολογία. Ο Ατατούρκ ήταν ένας κοσμικός εθνικιστής που ήθελε να δυτικοποιήσει την Τουρκία, Ο Ερντογάν είναι ένας συντηρητικός μουσουλμάνος εθνικιστής που αντιμετωπίζει τη δυτικοποίηση ως ιστορικό σφάλμα.

Ωστόσο, το βαθύτερο πρόβλημα είναι ότι ο μουσουλμανικός εθνικισμός του Ερντογάν ίσως να στερήσει την επόμενη γενιά Τούρκων από τις ικανότητες που χρειάζονται για να επιτύχουν σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία.
Ακόμη και σήμερα, παρά τις επιτυχίες της, η Τουρκία δεν έχει ένα καλά ειδικευμένο, δημιουργικό και καινοτόμο εργατικό δυναμικό. Για να το αποκτήσει, χρειάζεται περισσότερη παγκοσμιοποιημένη προσέγγιση στην εκπαίδευση και ένα σύστημα που θα εγγυάται την αξιοκρατική ανέλιξη στους χώρους εργασίας.

Οι ηγέτες της «νέας Τουρκίας» πρέπει να περιορίσουν τη δίψα τους για εξουσία και να οικοδομήσουν μία ανοιχτή κοινωνία που θα επιβραβεύει το ταλέντο.

Πηγή εφημ. «Έθνος»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]