Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η «μεγάλη σκακιέρα» και το μέτωπο Ρωσίας – Γερμανίας – Τουρκίας

Γράφει ο Μενέλαος Τασιόπουλος

Η επίσκεψη του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία δεν είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Αντίθετα, κατέληξε σε μία στρατηγική συμφωνία όχι μόνον οικονομικού χαρακτήρα, αλλά περισσότερο ενεργειακού και γεωπολιτικού. Οι αγωγοί που θα διοχετεύουν το φυσικό αέριο στην Ευρώπη θα περνούν από την Τουρκία και δεν θα υπάρξει διαδρομή στον κάθετο άξονα μέσω Βαλκανίων.

Ο περίφημος, δηλαδή, South Stream, στην κατασκευή του οποίου είχε εμπλακεί ενεργά η Ελλάδα επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή. Αντίθετα, όμως, και χωρίς να υπάρχει πλέον κάποια σύγκρουση με τις προτεραιότητες των ΗΠΑ σχετικά, θα υπάρξει σταθμός συγκέντρωσης φυσικού αερίου στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, από τον οποίο θα υπάρχει δυνατότητα τροφοδοσίας της Ευρώπης. Με τον τρόπο αυτόν η Ελλάδα θα πρέπει να νιώθει ικανοποιημένη, αφού εκπληρώνονται τα συγκεκριμένα συμφέροντά της, όπως προδιέγραφε από χρόνια η Ουάσιγκτον στην περίπτωση που ο South Stream τελικά δεν προχωρούσε.

Με δεδομένη την εμπλοκή και τις ταραχές στην Ουκρανία, όπου η ένταση συνεχίζεται χωρίς να είναι ορατός ο χρόνος τελικής αποκλιμάκωσης, υπάρχουν δύο διαδρομές από όπου διοχετεύεται το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη:
Η πρώτη με τον απευθείας αγωγό που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, τον περίφημο Nord Stream, μέσω Βόρειας Θάλασσας και η δεύτερη, αυτή που αποφασίσθηκε στην τελευταία αυτή συνάντηση και διαπραγμάτευση Πούτιν – Ερντογάν που θα περνά από την Τουρκία και μέσω Βαλκανίων θα περνά στην Ευρώπη με τα υπάρχοντα δίκτυα.

Ο δεύτερος αγωγός, σε αντίθεση με τον πρώτο, επηρεάζεται από το «μέτωπο» της Ουκρανίας, αλλά και τα γνωστά προβλήματα με τα μειονοτικά δικαιώματα των Τατάρων, που η Τουρκία υπερασπίζεται ως ομογενείς της στην Κριμαία, ερχόμενη σε σύγκρουση με τη Μόσχα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δημιουργείται μέσω της ενεργειακής διπλωματίας ένα γεωπολιτικό τρίγωνο ισχύος στην Ευρασία, αποτελούμενο από τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Τουρκία, που μπορεί να έχει πολύ σημαντικές παραμέτρους στη διεθνή σκακιέρα ως προς τις σφαίρες επιρροής που θα εμπεδώσει, αλλά και τις οικονομικές και ενεργειακές σχέσεις που θα προκρίνει.

Η Ρωσία ουσιαστικά «σπάει» το εμπάργκο που θέλουν να της επιβάλουν δυτικές δυνάμεις, με επίκεντρο την Ουάσιγκτον και μοχλό το ΝΑΤΟ, και επενδύει στις στρατηγικές της φιλοδοξίες στο ευρωπαϊκό μέτωπο μέσω Γερμανίας. Χαρακτηριστική πρώτη ένδειξη της τακτικής αυτής, η εξαγορά των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Ελλάδα από μεικτά γερμανικά και ρωσικά κεφάλαια και ανατολικά στη διαδρομή Καύκασος – Ασία, Μέση Ανατολή – Αφρική, στη νεοθωμανική Τουρκία και το αυτοκρατορικό σύνδρομο Ερντογάν για τη συγκρότηση Σουλτανάτου αντί για Χαλιφάτο των Αράβων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τρεις μεγάλες αυτές δυνάμεις ιστορικά είχαν και πάλι στρατηγική σχέση, διμερώς έστω και όχι σε μέτωπο, που στις περισσότερες περιπτώσεις κατάληξε σε αιματηρούς πολέμους.

Η Ρωσία με τη συμμαχία της, όμως, με την Τουρκία, δείχνει ότι θα επιδιώξει μεσοπρόθεσμα να «ακουμπήσει» στην άλλη όχθη της Μαύρης Θάλασσας, στις ακτές της Ανατολίας, υπερβαίνοντας με τον τρόπο αυτόν τον αμερικανικό πολεμικό στόλο, που έχει ενδυναμώσει την παρουσία του στην περιοχή.

Τα νέα αυτά δεδομένα θα βαρύνουν το επόμενο χρονικό διάστημα στη «μεγάλη σκακιέρα», με τις ΗΠΑ να έχουν αναλάβει τον διεθνή έλεγχο των τιμών του πετρελαίου και των πρώτων υλών στην ενέργεια. Θα πρέπει όμως να αντιμετωπίσουν τη νέα αυτά πραγματικότητα, ενδεχομένως, με τη διάσπαση της ζώνης του ευρώ σε γερμανικό Βορρά και εξωστρεφή γαλλικό – αγγλικό Νότο, ενώ η Κίνα ήδη έχει υπερβεί τον ορίζοντα της Ανατολής, επενδύοντας στα λιμάνια και στους εμπορικούς χώρους της κεντρικής Ελλάδας, η θέση της οποίας είναι στη δυτική ακτή της Μεσογείου, χωρίς ως χώρα να υπόκειται στα ρίσκα της αλλαγής συνόρων που εξελίσσονται στην Εγγύς Ανατολή.

Πηγή εφημ. «Επένδυση»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Αυτό μήπως λέγεται αρχή Γ' Π.Π????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λεγεται οτι μετα την Ελλαδα που τους διωξαμε με τον αγωγο κλπ, στοχευσαν παλι σε χωρα του ΝΑΤΟ, στη Τουρκια που το παιζει απο τη μια δυσαρεστημενη με ΝΑΤΟ και Αμερικη και απο την αλλη γενικος δερβεναγας της περιοχης. Ετσι ειναι η αρκουδα, παταει μια δαγκωνια και περιμενει. Εν τω μεταξυ συναπτει θηριωδεις συμφωνιες με Κινα, Ιραν, Τουρκια και αλλους και οργανωνεται εκτος Ευρωπης. Στην ουσια μας λεει σας εχω γραμμενους, διαφημιζει το στρατο του και ετοιμαζεται. Καθεται προκαλωντας τους αλλους να κανουν τη πρωτη κινηση, φευγει απ τη συνοδο για να ....κοιμηθει και εμεις παρακολουθουμε σαν φτωχος συγγενης, ξερογλειφομενοι και περιμενοντας κανα σκελετο απ την Αμφιπολη να μας ανεβασει....Για τον Πουτιν βεβαια ο λογος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και η Τουρκία κερδίζει και από τις ΗΠΑ και από τη Ρωσία, αστείοι και ελάχιστοι κ. Βενιζέλο και Σαμαρά!

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]