Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κατά του αυταρχισμού Γκρούεφσκι και υπέρ της ελευθερίας διαδήλωσαν οι φοιτητές στα Σκόπια

Πορεία διαμαρτυρίας των φοιτητών στα Σκόπια 

Του Vladislav Perunović
Αποκλειστικού Ανταποκριτή μας στα Σκόπια 


Η δεύτερη μαζική διαμαρτυρία των φοιτητών πραγματοποιήθηκε χθες στην πόλη των Σκοπίων, παρά την κυβερνητική προσπάθεια να απαγορεύσει τη συμμετοχή.
Μολονότι αρχικά ήταν μία διαμαρτυρία κατά της κυβερνητικής μεθόδευσης στο να επιβληθούν ειδικά κυβερνητικά μέτρα ελέγχου των πανεπιστημίων και ουσιαστικής κατάργησης της αυτονομίας, η διαμαρτυρία των φοιτητών απέκτησε την μορφή μίας ευρύτερης κοινωνικής διαμαρτυρίας για την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η αυτονομία του Πανεπιστημίου των Σκοπίων έχει ουσιαστικά καταργηθεί από τη μαζική παρουσία της αστυνομίας στην περίμετρο του Πανεπιστημίου των Αγίων Κύριλλου και Μεθόδιου, παρά του ότι απαγορεύεται από τον υπάρχοντα Νόμο.

Η χθεσινή διαμαρτυρία των φοιτητών των Σκοπίων, ήταν μία έμπρακτη διαμαρτυρία ενάντια στις μεθοδεύσεις και γενικότερες προσπάθειες του κυβερνώντος κόμματος στο να παρεμβαίνει και να καταργεί το δίκαιο με το οποίο προστατεύεται η αυτονομία των πανεπιστημίων, απαιτώντας επιπλέον την εισαγωγή πρόσθετων υποχρεωτικών εξετάσεων.

Οι φοιτητές δεν θέλουν την εφαρμογή του ολοκληρωτικού ελέγχου από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE. Αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης τονίσθηκε ιδιαίτερα (σε κύκλους συζητήσεων των φοιτητών) ως μία προσπάθεια πολιτικοποίησης των φοιτητών και των πανεπιστημιακών χώρων, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους ισχύοντες νόμους, οι οποίοι που χορηγούν την πλήρη αυτονομία των πανεπιστημίων.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως σε αυτή τη δεύτερη τέτοια πορεία αντιμετωπίστηκαν ευρύτερα θέματα, όπως η κοινωνική και οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς και διχαστική, υπερ-εθνικιστική πολιτική της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρουέφσκι. Ο ίδιος ο Νίκολα Γκρουέφσκι είπε ότι η προηγούμενη διαμαρτυρία ήταν μία απόπειρα «χειραγώγησης των παιδιών» από την αντιπολίτευση, προσβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο τους φοιτητές που δήλωναν ξεκάθαρα πως «δεν επιθυμούν την πολιτικοποίηση των πανεπιστημιακών χώρων».

Οι φωτοτγραφίες και το βίντεο δείχνουν τις διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν στην πανεπιστημιούπολη των Σκοπίων στις 12:00 τοπική ώρα. Οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν από την πανεπιστημιούπολη στο κτίριο του κοινοβουλίου και στην προγραμματισμένη διαδρομή, μετά την οποία η πορεία προχώρησε στο κτίριο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι μαθητές είναι ένας κοινωνικο-πολιτικός παράγοντας o οποίος έμεινε στο περιθώριο με την πολιτική του Νίκολα Γκρουέφσκι.
Αξίζει να σημειώσουμε πως σε αυτή την εκδήλωση διαμαρτυρίας συμφώνησαν τόσο φοιτητές από τη Σερβία όσο και από αμερικανικά πανεπιστήμια, που στηρίζουν τις αποφάσεις και ενέργειες των Σκοπιανών φοιτητών, αλλά και των ευρύτερων θεμάτων που υφίστανται οι πολίτες της ΠΓΔΜ.

Αυτή καθαυτή η διαμαρτυρία ξεκίνησε από την πανεπιστημιούπολη και συνεχίστηκε ως τη Βουλή και ως τα κτίρια της κυβέρνησης του FYROM, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι φοιτητές είναι ένας κοινωνικο-πολιτικός παράγοντας που αφέθηκε να περιθωριοποιηθεί από τις πολιτικές του Νίκολα Γκρουέφσκι.

Ανεξάρτητα από την τελικό αποτέλεσμα, αυτό το σύνολο των διαδηλώσεων ήταν μια επίδειξη αλληλεγγύης των φοιτητών κατά της κυριαρχίας αντίθετων με την διανόηση μέτρων, που έχουν σχεδιαστεί για να καταστείλουν την συμμετοχή αυτών (των φοιτητών) στην οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης κοινωνίας.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]