Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η κατευναστική πολιτική και η επίσκεψη Νταβούτογλου

Γράφει ο Περικλής Νεάρχου
Πρέσβυς ε.τ.


Λογικά, μετά την εισβολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Barbaros» στην ΑΟΖ της ελεύθερης Κύπρου, δεν έπρεπε να υπάρχει καμία σκέψη για σύγκληση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Τουρκίας – Ελλάδας και επίσκεψη Νταβούτογλου στην Αθήνα.
Η ενέργεια αυτή των Αθηνών, με τα πνεύμα της κατευναστικής πολιτικής που ακολουθεί έναντι της Άγκυρας, υποβαθμίζει εκ των πραγμάτων της αντίδρασή της στην τουρκική εισβολή στην Κυπριακή ΑΟΖ και γίνεται συμπληρωματική της τουρκικής στρατηγικής. Η τελευταία επιδιώκει να δημιουργεί τετελεσμένα γεγονότα και πάνω στη βάση αυτή να εκβιάζει την ελληνική πλευρά να έρθει σε διαπραγματεύσεις ή να συνεχίσει διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις, υπό τον εκβιασμό της ένοπλης βίας.

Η Ελληνική πλευρά να επιστρέψει στις διακοινοτικές συνομιλίες στην Κύπρο, προπαγανδίζει η Άγκυρα και το τουρκοκυπριακό φερέφωνό της, ώστε η συνέχιση των συνομιλιών να γίνει με το δίλημμα ή δίνετε τη «μοιρασιά» του φυσικού αερίου που διεκδικούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή, σε διαφορετική περίπτωση, το παίρνουμε μόνοι μας με το νέο Αττίλα στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Με την ίδια λογική, την παραμονή της ελεύσεως του τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, η Άγκυρα έστειλε ισχυρή δύναμη του στόλου της στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου για να διεξάγει προκλητικές ασκήσεις – προειδοποιήσεις προς την Αθήνα και επίδειξη αεροναυτικής ισχύος. Οι τουρκικές ασκήσεις είχαν επίσης στόχο να αποθαρρύνουν και να εκφοβίσουν την Αθήνα ώστε να μην προχωρήσει στην ανάπτυξη στρατηγικής σχέσεως με την Αίγυπτο και την υπογραφή, σε προοπτική, συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Ο τούρκος πρωθυπουργός, αιφνιδιάζοντας την ελληνική πλευρά, έθεσε επίσης την τελευταία στιγμή θέμα επισκέψεως του τούρκου πρωθυπουργού, μαζί με όλη την κουστωδία των υπουργών του και των υπηρεσιακών παραγόντων, στην Θράκη.

Με λίγα λόγια, ερχόμενος στην Αθήνα ο τούρκος πρωθυπουργός θέτει εκ των προτέρων στην ημερήσια διάταξη όλες τις τουρκικές διεκδικήσεις από Κύπρο ως την Θράκη και επισείει ως πρώτο διπλωματικό όπλο την τουρκική στρατιωτική ισχύ. Η τουρκική πλευρά πιστεύει ότι έχει μπροστά της μία ευκαιρία την οποία πρέπει να εκμεταλλευθεί.
Ο πρώτος λόγος γι αυτό είναι η σημερινή οικονομική αδυναμία της χώρας, που δραματοποιείται ακόμη περισσότερο, κατά τις τελευταίες ημέρες, από τους νέους εκβιασμούς της «τρόικας».
Ο δεύτερος είναι τα κενά που υπάρχουν στο ελληνικό αμυντικό δυναμικό, σε συνδυασμό με τον διπλωματικό εγκλωβισμό της χώρας σε μία κατευναστική και μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Τα κενά στο αμυντικό δυναμικό της χώρας δεν ήταν αναπόφευκτα και δεν οφείλονται κατά πρώτο λόγο στη σημερινή οικονομική κατάσταση. Η τελευταία και η πολιτική ακραίας λιτότητας που ήρθε να επιβάλει η «τρόικα» και στη άμυνα, απλώς επιδείνωσαν μία υπάρχουσα κακή κατάσταση.
Μνημείο αυτής της καταστάσεως έγιναν τα τέσσερα σύγχρονα υποβρύχια, που παρέμειναν καθηλωμένα επί οκτώ ολόκληρα χρόνια. Εάν τα τέσσερα αυτά υποβρύχια, εξοπλισμένα με σύγχρονες τορπίλες, βρίσκονταν σήμερα στη θάλασσα, η ισορροπία δυνάμεων στη θάλασσα θα ήταν πολύ διαφορετική και η τουρκική πλευρά θα μιλούσε και θα ενεργούσε με πολύ λιγότερο θράσος.

Το ίδιο ισχύει και για τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, τα οποία ο πρώην υπουργός Πάνος Μπεγλίτης έσπευσε, το 2009, να αποσύρει χωρίς να έχει μεριμνήσει για την εγκατάστασή τους.

Το ίδιο ισχύει σήμερα για τις Γαλλικές φρεγάτες Fremm. Η ελληνική κυβέρνηση εξήγγειλε, πριν από δύο και περισσότερα χρόνια, την επείγουσα προμήθεια από τη Γαλλία, με τη μέθοδο της ενοικιάσεως (leasing), δύο υπερσύγχρονων φρεγατών τύπου Fremm για την άμεση κάλυψη των αμυντικών αναγκών της χώρας.
Τα ισχυρά σημεία των φρεγατών τύπου Fremm είναι η αντιαεροπορική άμυνα περιοχής που εξασφαλίζουν και ο εξοπλισμός τους, μεταξύ άλλων, με τον πύραυλο θαλάσσης – εδάφους scalp naval μακρού βεληνεκούς.
Τι συμβαίνει με την προμήθεια των δύο φρεγατών; Γιατί δεν επισπεύδει την παραλαβή τους η ελληνική πλευρά τώρα που επιχειρεί η Άγκυρα να ασκήσει στρατηγικό εκβιασμό;
Η έλλειψη χρημάτων δεν πρέπει λογικά να είναι εμπόδιο, εφόσον η μέθοδος της ενοικιαγοράς επιτρέπει τη μετάθεση των πληρωμών σε βάθος χρόνου.

Το ίδιο, τέλος, συμβαίνει με τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ). Στο σύγχρονο πεδίο μάχης τα άρματα έχουν απόλυτη ανάγκη από τη στήριξη και κάλυψη των ΤΟΜΑ ώστε να δρουν με αυτά σε συζυγία.
Η Ελλάδα υπέγραψε, επί Κώστα Καραμανλή, συμφωνία με τη Ρωσία για τη συμπαραγωγή 456 ΤΟΜΑ ΒΜΡ3, τα οποία διαθέτει ήδη η Κυπριακή Εθνοφρουρά και τα οποία θα κάλυπταν πλήρως την επείγουσα αυτή ανάγκη του ελληνικού στρατού.
Με παρεμβολή της αμερικανικής πλευράς, η συμφωνία αυτή πάγωσε. Το τελευταίο παράδειγμα δείχνει τον μονόπλευρο εγκλωβισμό της ελληνικής πλευράς σε μία εξαρτημένη πολιτική, που την εμποδίζει να οργανώσει αποτελεσματικά την άμυνά της και την αποτροπή της έναντι της τουρκικής απειλής.

Εάν το ΝΑΤΟ, η ΕΕ ή οι διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ διεσφάλιζαν την άμυνα της χώρας έναντι της τουρκικής απειλής, δεν θα υπήρχε ανάγκη ούτε να αναλώνονται πολύτιμοι οικονομικοί πόροι για την άμυνα, ούτε να αναζητούνται αμυντικά και διπλωματικά ερείσματα προς άλλη κατεύθυνση. Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι αυτό δεν ισχύει. Ενδεχόμενη αμερικανική παρέμβαση σε περίπτωση κρίσεως θα στρεφόταν μάλλον σε βάρος της Ελληνικής πλευράς. Η τελευταία υπολαμβάνεται από τις ΗΠΑ ως η πιο αδύνατη και πολιτικά ελεγχόμενη πλευρά.

Ο τούρκος πρωθυπουργός ήρθε, επίσης, στην Αθήνα, έχοντας πίσω του την επίσκεψη Πούτιν στην Άγκυρα και την υπογραφή με τη Ρωσία νέων σημαντικών συμφωνιών οικονομικής συνεργασίας. Η Άγκυρα επιδιώκει να ουδετεροποιήσει τον ρωσικό παράγοντα στα ελληνοτουρκικά και να απομονώσει την Ελληνική πλευρά από έναν εν δυνάμει στρατηγικό σύμμαχο.

Εκμεταλλεύεται γι αυτό τον φοβισμό και την εξαρτημένη, μονοδιάστατη πολιτική της Ελληνικής πλευράς. Επιδιώκει, επίσης, εγκλωβίζοντας την Ελληνική πλευρά σε μία δήθεν στρατηγική Ε/Τα, συνεργασία και «φιλία», να διεμβολίσει τις περιφερειακές συμμαχίες που επιχειρούν να αναπτύξουν Ελλάδα και Κύπρος με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Πηγή εφημ. «Το Παρόν»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]