Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νταβούτογλου: Να λύσουμε το Κυπριακό και να αξιοποιήσουμε τον ενεργειακό πλούτο

Εξαιρετικά σημαντική χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και την επίσκεψή του στην Ελλάδα μαζί με τους υπουργούς του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο χαιρετισμό του στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ. «Ελάτε να λύσουμε το Κυπριακό και να αξιοποιήσουμε τον ενεργειακό πλούτο» είπε στην ομιλία του ο κ.Νταβούτογλου, ενώ ο κ.Σαμαράς τόνισε ότι χρειάζεται συνεχιστεί η σφυρηλάτηση σχέσεων καλής γειτονίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών.

Τα προβλήματα που υπάρχουν στο περιβάλλον μας έχουν πολλαπλασιαστεί και έχουν γίνει πολυδιάστατα ανέφερε στην ομιλία του ο Τούρκος πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Η Τουρκία αποδίδει τεράστια σημασία στην σταθερότητα στην Ελλάδα, στο πλήρες μέλος της ΕΕ και γείτονα.

«Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μία σχέση που πρέπει να εξελιχθεί γιατί η Ελλάδα είναι από τους σημαντικότερους συνεργάτες και φίλους. Η στήριξη που θα προσφέρει ο ένας στον άλλον θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των δύο οικονομιών. Η βάση των διμερών σχέσεων είναι οι πολιτιστικές σχέσεις, αυτό είναι το έδαφος στο οποίο θα χτίσουν οι διοικούντες των δύο χωρών.

» Συνομιλήσαμε εδώ με τους Θρακιώτες ομογενείς όσο και με την ελληνική μειονότητα που ήλθε εδώ από την Κωνσταντινούπολη. Δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω ποιός είναι ποιός. Υπήρχαν προκαταλήψεις του παρελθόντος που δημιουργούσαν εμπόδια αλλά τώρα έχουμε κατανοήσει ότι η σχέση των δύο χωρών δεν είναι ανταγωνιστική αλλά συνεργασίας» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι στόχος είναι πάντα η σταθερότητα, σημείωσε ότι «εμείς συζητούμε τα πάντα» και πρόσθεσε ότι "φυσικά υπάρχουν θέματα που διαφωνούμε".

» Στο Αιγαίο θα συνεχίσουμε τις διμερείς διερευνητικές συνομιλίες, χρειάζεται να εμβαθύνουμε. Δεν επιθυμούμε ένταση στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο. Θέλουμε όταν υπάρχουν διαφορές να μπορούμε να συνομιλούμε και να διερευνούμε την επίλυσή τους.

» Εύχομαι τα καλύτερα στον κ. Αναστασιάδη για να μπορέσουμε να συζητήσουμε την υγεία της Κύπρου. Δεν υπάρχει θέμα που να προκαλέσει ένταση στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας».

Επισήμανε ότι στα δύο προηγούμενα Συμβούλια υπογράφηκαν 25 συμφωνίες ενώ στόχος του είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία αλλά και τα ψυχολογικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες.

«Για το Κυπριακό σας απευθύνω έκκληση: ελάτε να επιλύσουμε το θέμα, να αξιοποιήσουμε τον ενεργειακό πλούτο. Χρειαζόμαστε οραματιστές, η ειρήνη ποτέ δεν έβλαψε ποτέ. Όσο θα αναπτύσσονται οι οικονομικές σχέσεις και οι ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών θα απομακρύνεται ο κίνδυνος θερμών επεισοδίων», κατέληξε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Σαμαράς: Πυλώνας των διακρατικών σχέσεων η ανάπτυξη της επιχειρηματικής συνεργασίας

Η Ελλάδα διήλθε το έκτο και τελευταίο έτος συνεχούς ύφεσης, όπου οι θυσίες του λαού έφθασαν στο αδιανόητο για περίοδο ειρήνης επίπεδο να έχουμε χάσει πάνω από το 25% του ΑΕΠ, τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ και πρόσθεσε ότι μέσα από το περιβάλλον της ύφεσης παλέψαμε και σήμερα έχουμε διπλό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών.

Είναι πολυσήμαντη η σημερινή ημέρα γιατί η επιχειρηματική συνεργασία είναι αναγκαίος πυλώνας στις διακρατικές σχέσεις είπε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Αυτό ισχύει περισσότερο σήμερα που το διεθνές οικονομικό περιβάλλον μεταβάλλεται διαρκώς. Και ισχύει περισσότερο μεταξύ γειτόνων όταν καλλιεργείται σε περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας και εμπιστοσύνης μεταξύ τους. Τότε ανοίγουν νέοι δρόμοι οικονομικών και εμπορικών επαφών προς όφελος των δύο λαών. Χρειάζεται σταθερότητα και εμπιστοσύνη και σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε τώρα. Οι σχέσεις των επιχειρηματικών κοινοτήτων και τα δεδομένα των οικονομικών σχέσεων είναι ενθαρρυντικά αλλά απλώς ενδεικτικά των πολύ μεγαλύτερων περιθωρίων.

Έχουμε με την Τουρκία σημαντική ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων που αποτυπώνεται σε μία τεράστια αύξηση του όγκου του εμπορίου, είπε ο πρωθυπουργός και έκανε ειδική αναφορά στον τουρισμό που έχει αυξανόμενη δυναμική με αύξηση των ροών μεταξύ των δύο χωρών.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «υπάρχουν αναξιοποίητα περιθώρια για περαιτέρω αύξηση των οικονομικών σχέσεων σε τομείς όπως η υψηλή τεχνολογία, οι κατασκευές, οι μεταφορές, ο τουρισμός. Πέρα από αυτά όμως έχουμε αναπτύξει ένα σημαντικό πλαίσιο διμερούς συνεργασίας και υπάρχει μία συμπληρωματικότητα μεταξύ των οικονομιών των δύο χωρών. Χρειάζεται να συνεχιστεί η σφυρηλάτηση των σχέσεων καλής γειτονίας και εμπιστοσύνης.

Για την Κύπρο ανέφερε ότι μετά την συνάντηση που είχε με τον κ. Νταβούτογλου τηλεφώνησε στον κ. Αναστασιάδη και του μετέφερε τους χαιρετισμούς του Τούρκου πρωθυπουργού. Η σχέση εμπιστοσύνης και η καλή γειτονία είναι αναγκαία για να ανέβουν οι σχέσεις σε όλα τα επίπεδα. Στόχος μας είναι η ευρύτερη ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, για την ευόδωση του στόχου αυτού οι δύο κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να εργάζονται σταθερά, είπε ακόμη ο κ. Σαμαράς.

Οι επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών έχουν αποδείξει ότι η αξία της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας υπερβαίνει τις αρνητικές συγκυρίες. Στόχος μας, είπε κλείνοντας, είναι η σταθερότητα και εμπιστοσύνη που φέρνουν ανάπτυξη και η ανάπτυξη με την σειρά της ενισχύει την εμπιστοσύνη.

Βενιζέλος: «Κλειδί» για την εξομάλυνση το Κυπριακό και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου

Υποχρέωση των κυβερνήσεων είναι να ενισχύσουν το κοινό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι επιχειρηματικές κοινότητες Ελλάδας και Τουρκίας για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η Τουρκία είναι μία μεγάλη αγορά και η Ελλάδα στηρίζει την προσέγγισή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι ιστορικά πυλώνες σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Έχει σημασία να στηρίξουμε κοινά μεγαλεπήβολα σχέδια, όπως ο ΤΑΡ που είναι συνέχεια του ΤΑΝΑΠ. Αυτά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με τον South Stream αποκτούν μία πρόσθετη οικονομική και γεωπολιτική διάσταση. Περίπου 500 εταιρείες δραστηριοποιούνται σήμερα στην Τουρκία, ενώ ο πολιτισμός είναι μία πηγή συνεχούς ανατροφοδότησης των διμερών σχέσεων.

» Η Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια προσπαθειών βγαίνει στο ξέφωτο, βγαίνει από το μνημόνιο αποκτά την ισοδυναμία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο κ. Βενιζέλος. «Πρέπει να επιβάλλουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια στην περιοχή. Το "κλειδί" για την πλήρη εξομάλυνση είναι το Κυπριακό και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας» επισήμανε.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε αναδρομή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από την εποχή Βενιζέλου-Ινονού, σημειώνοντας ότι η Ιστορία δεν συγχωρεί την αδράνεια ούτε όμως τις επιπολαιότητες.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]