Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ως πότε η Δύση θα κοροϊδεύει εαυτόν με τον Ερντογάν;


Η Τουρκία θα έπρεπε να αποτελεί μέρος της λύσης. Αντίθετα είναι μέρος του προβλήματος. Και το πρόβλημα είναι φυσικά η επέκταση του τζιχαντισμού στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και ακόμα παραπέρα

Του Clifford D. May
Τίτλος άρθρου: «The Neo-Ottoman: How long can the West pretend that Turkish President Erdogan is an ally?» (Ο Νεοθωμανός: Για πόσο μπορεί η Δύση να παριστάνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είναι σύμμαχος;)
Πηγή: The Washington Times, http://defenddemocracy.org


Οι τουρκικές αρχές έχουν υποστηρίξει το Μέτωπο αλ Νούσρα, ένα παρακλάδι της αλ Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο έχει μετατρέψει τεράστιες εκτάσεις σε Συρία και Ιράκ σε πεδία θανάτου, το Ιράν, τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τη Χαμάς, το παλαιστινιακό παρακλάδι της Αδελφότητας.

Ιδιαίτερα ενοχλητική είναι και η ρητορική των Τούρκων ηγετών. Ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκίας, υποστήριξε, πριν μερικές μέρες, ότι οι μουσουλμάνοι ανακάλυψαν πως η Γη είναι στρογγυλή. Δύο βδομάδες πριν από αυτό ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επέμεινε ότι οι μουσουλμάνοι ανακάλυψαν την Αμερική, 300 χρόνια πριν τον Κολόμβο και πως βρήκαν τζαμί στην Κούβα. 

Οι μύθοι αυτοί μπορεί να μη φαίνονται ως τίποτα περισσότερο από προσπάθεια ανύψωσης της ισλαμικής υπερηφάνειας. Είναι δύσκολο να εξηγηθεί η συνεχώς αυξανόμενη ξενοφοβία του Ερντογάν. «Οι ξένοι αγαπούν το πετρέλαιο, τον χρυσό, τα διαμάντια και τη φτηνή εργατική δύναμη του ισλαμικού κόσμου. Τους αρέσουν οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Οι ξένοι μας κάνουν τον φίλο αλλά μας θέλουν νεκρούς. Θέλουν να δουν τα παιδιά μας νεκρά. Για πόσο θα του αντέχουμε αυτό;», είπε.

Αν η Τουρκία ήταν μια απλώς δικτατορία, τίποτα από τα παραπάνω δεν θα είχε σημασία. Όμως η Τουρκία είναι μια μουσουλμανική χώρα, με δυναμική οικονομία, που δεν εξαρτάται από τις εξαγωγές πετρελαίου, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, γεγονός που, επίσημα, την καθιστούν σύμμαχο των ΗΠΑ και υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ, αν και η πιθανότητα φαίνεται πλέον μικρή.

Μόλις πριν τρία χρόνια ο πρόεδρος Ομπάμα κατέτασσε τον Ερντογάν ως έναν από τους πέντε ηγέτες στον κόσμο με τον οποίο είχε στενές προσωπικές επαφές. Θεωρούσε τον ηγέτη της Τουρκίας ως μετριοπαθή και την Τουρκία ως γέφυρα προς τον ισλαμικό κόσμο. Σήμερα όμως η Τουρκία αρνείται στις ΗΠΑ τη χρήση του εδάφους τους για την εκτέλεση επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ακόμα χειρότερα, πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι επιτρέπει τη διέλευση όπλων και μαχητών προς ενίσχυση του ΙΚ. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι κλείνουν τα μάτια και ίσως μάλιστα διευκολύνουν τη διέλευση. Από την άλλη, το κλεμμένο από τους τζιχαντιστές πετρέλαιο, ρέει μέσω Τουρκίας προς τις διεθνείς αγορές, φέρνοντας κέρδη στο ΙΚ.

Εντός της Τουρκίας, δε, έχουν δημιουργηθεί πυρήνες του ΙΚ, οι οποίοι στρατολογούν μαχητές και στέλνουν υλικό στα μαχόμενα τμήματα των τζιχαντιστών. Οι Κούρδοι κατηγόρησαν την Τουρκία ότι επέτρεψε σε μαχητές του ΙΚ να επιτεθούν στο Κομπάνι, μέσω Τουρκίας.

Υπάρχουν δεκάδες αναφορές επίσης, ότι η Τουρκία ενισχύει το Μέτωπο αλ Νούσρα. Η Τουρκία, όπως και η κυβέρνηση Ομπάμα, επιθυμούν την πτώση του καθεστώτος Άσαντ. Τούρκος αξιωματούχος έχει δηλώσει ότι το Μέτωπο αλ Νούσρα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την πτώση του Άσαντ. «Μετά την πτώση του Άσαντ ξέρουμε πώς να χειριστούμε τους εξτρεμιστές», είπε ο ίδιος.

Είναι όμως έτσι; Η Χαμάς είναι μια εξτρεμιστική οργάνωση και ένας από τους ηγέτες της, ο αλ Αρουρί, έχει το αρχηγείο του στην Τουρκία με την άδεια της τουρκικής κυβέρνησης. Οι Ισραηλινοί αποκάλυψαν ότι από το αρχηγείο της Χαμάς στην Τουρκία εκπορεύτηκε η απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς.

Ο Αρουρί ανέλαβε επίσης, παρουσία του Τούρκου αντιπροέδρου της κυβέρνησης, την ευθύνη για την απαγωγή και τη δολοφονία των τριών Ισραηλινών εφήβων, η οποία οδήγησε τελικά και στο νέο πόλεμο στης Γάζα. Η Τουρκία επίσης βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις εναντίον του κυρώσεις.

Στην ίδια την Τουρκία δημοσιογράφοι φυλακίζονται όπως πουθενά αλλού στον κόσμο, η ελευθερία του λόγου πατάσσεται και ο Ερντογάν, αφού πρώτα συγκρίνει το Ισραήλ με τον Χίτλερ, δηλώνει πως: «Δεν με ενδιαφέρει τι λέει η διεθνής κοινότητα. Θα δουν όλοι τη δύναμη της Τουρκίας».

Για να κατανοήσουμε το τι έγινε η Τουρκία πρέπει να δούμε το τι ήταν. Η Κωνσταντινούπολη, η αρχαία χριστιανική πρωτεύουσα, έπεσε στα χέρια των Οθωμανών χαλιφών του Ισλάμ. Έτσι δημιουργήθηκε η Οθωμανική αυτοκρατορία, η Υψηλή Πύλη, οι κυβερνήτες της οποίας ήταν οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες του Ισλάμ. Σχεδόν 500 χρόνια αργότερα, μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το χαλιφάτο καταργήθηκε. Η σύγχρονη Τουρκία δημιουργήθηκε από τον Κεμάλ, ο οποίος την κατέστησε κοσμικό κράτος.

Τώρα όμως τα πράγματα δείχνουν διαφορετικά. Η Ευρώπη βιώνει περίοδο παρακμής και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε φάση υποχώρησης. Αν και παραμένει παράλογο να πιστεύει κανείς ότι ο Κολόμβος συνάντησε μουσουλμάνους στην Αμερική, δεν είναι και τόσο παράλογο να πιστεύει κανείς, ότι στις επόμενες δεκαετίες, οι ορμητικοί πολεμιστές του Ισλάμ, θα αλλάξουν και πάλι τη μορφή του κόσμου.

Υπ’ αυτό το πρίσμα ο Ερντογάν δείχνει ως ο νέο-Οθωμανός ηγέτης που θα ηγηθεί των μουσουλμάνων και των άλλων ανθρώπων που θα έχει υποτάξει σε άλλες χώρες. Αν όντως η θεώρηση αυτή ισχύει, το χάσμα μεταξύ Δύσης και Τουρκίας μόνο να διευρυνθεί μπορεί.

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]