Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Benny on Throne!

Πριν τα... μεγαλεία «κατάπιε τη γλώσσα του» στη συνάντηση με τον Ερντογάν 
Ο Βενιζέλος σε θρόνο με ύφος αυτοκράτορα!

Γράφει ο Νίκος Σταυρουλάκης

Με το τουρκικό «casus belli» να συνεχίζει να επικρέμαται πάνω από την Ελλάδα και μόλις πέντε ημέρες πριν από την άφιξη στην Αθήνα του Αχμέτ Νταβούτογλου (5-6 Δεκεμβρίου), ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του το Σάββατο με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, «κατάπιε τη γλώσσα του» εκτιμώντας ότι μπορεί να βρεθούν λύσεις στο Κυπριακό και στην παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ!
Ολοκληρώνοντας το διήμερο ταξίδι του σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη, ο Ελληνας ΥΠΕΞ εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση και στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, που πραγματοποιήθηκε στο Φανάρι, παρουσία του Πάπα Βενέδικτου.

«Φερέγγυος γείτονας»

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας ο Ευ. Βενιζέλος κάθισε στο παραθρόνιο (!) του πατριαρχικού ναού, δίπλα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ποζάροντας με ύφος Βυζαντινού αυτοκράτορα. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ο πρόεδρος Ερντογάν αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι η Ελλάδα είναι ο ασφαλής και φερέγγυος γείτονας της Τουρκίας» (!) ενώ καλλιέργησε προσδοκίες ότι υπάρχουν περιθώρια εκτόνωσης τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «κλειδί» για την εκτόνωση σε διμερές επίπεδο το Κυπριακό και την προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπογράμμισε ότι μπορεί να βρεθούν λύσεις «απολύτως συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο, που να σέβονται τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την υπόστασή της και να επιτρέπουν την επανέναρξη των συνομιλιών». Ο ΥΠΕΞ έκανε λόγο για πολύ θετικό κλίμα στη συνάντηση, αλλά «δεν παύει να υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας θεμάτων», στα οποία περιλαμβάνεται μία «διαφορά νομική, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας - Τουρκίας».

Βήματα

Αναφερόμενος στην προετοιμασία του 3ου Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου είπε ότι «υπάρχει μια ατζέντα με πολύ σημαντικά θέματα ανοικτά, τα οποία συζητιούνται επί δεκαετίες και για τα οποία χρειάζεται πρόοδος» και ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη «πάντα με άξονα την προστασία των εθνικών συμφερόντων και το Διεθνές Δίκαιο» να κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της προόδου.

Το πρωί του Σαββάτου ο κ. Βενιζέλος ήταν στην Άγκυρα, όπου είχε συνάντηση με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι οι συνομιλίες στο Κυπριακό «διακόπηκαν γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]