Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία δυναμώνει και χρηματοδοτεί την ανθελληνική αδιαλλαξία των Σκοπιανών

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Αλλεπάλληλες επισκέψεις τους τελευταίους μήνες υψηλών κυβερνητικών παραγόντων της τουρκικής κυβέρνησης στην πρωτεύουσα του τεχνητού κρατιδίου των Σκοπίων, έχουν δημιουργήσει την σαφή εικόνα πως το κρατίδιο αυτό που αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» της ανθελληνικής προπαγάνδας στα Βαλκάνια, στηρίζεται άμεσα στην ανθελληνική του αδιαλλαξία με όλα τα μέσα από την Τουρκία.

Αυτές τις μέρες είχαμε την επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια του κυβερνητικού εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης, υπουργού Cemil Çiçek, ο οποίος για άλλη μια φορά έδωσε ώθηση στην αδιαλλαξία του κρατιδίου στις σχέσεις του με την Ελλάδα.
Ο Τούρκος υπουργός υποσχέθηκε πλήρη οικονομική στήριξη καθώς και στήριξη στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, σε μια περίοδο που τα εσωτερικά προβλήματα των Σκοπίων συνεχώς αυξάνονται ενώ έχουν παρουσιαστεί πολλά εμπόδια στην ενταξιακή πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Cemil Çiçek για άλλη μια φορά υποσχέθηκε από τουρκικής πλευράς την ενίσχυση των σκοπιανών ενόπλων δυνάμεων, ενώ έδωσε έμφαση στην πλήρη ένταξη της χώρας στην βορειοατλαντική συμμαχία φυσικά με την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας», ονομασία που έχει δημιουργήσει το γνωστό πρόβλημα με την Ελλάδα.
Μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη στο θέμα αυτό η στήριξη του Τούρκου υπουργού προς το κρατίδιο, ώστε ο ίδιος ο πρόεδρος των Σκοπίων, Gyorge İvanov, προέβηκε σε δημόσιο ευχαριστήριο μήνυμα προς στην Άγκυρα την οποία χαρακτήρισε σαν τον μεγαλύτερο σύμμαχο του κρατιδίου.
Ο Τούρκος υπουργός δεν έχασε την ευκαιρία να τονίσει και την τουρκική παρουσία στο κρατίδιο και είχε σημαντικές, όπως αναφέρει ο τουρκικός τύπος, επαφές με παράγοντες της τουρκικής μειονότητας.
Ο Cemil Çiçek στην επίσκεψη του στα Σκόπια στην οποία οι Τούρκοι έδωσαν διακομματική διάσταση, συνοδεύονταν από τον βουλευτή Κωνσταντινούπολης του κυβερνητικού κόμματος και πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Τουρκίας- Σκοπίων, Hüseyin Bürge, τον ισλαμιστή βουλευτή Σμύρνης που κατάγεται από τα Σκόπια, Rifat Sait, τον βουλευτή του εθνικιστικού κόμματος της περιοχής Kocaeli, Lütfü Türkkan, και τον βουλευτή του Λαϊκού κόμματος από την Ραιδεστού της ανατολικής Θράκης, Emre Köprülü.

Να θυμίσουμε ότι στις 1 Νοεμβρίου ο αρχιμουφτής της Τουρκίας, Mehmet Görmez, πραγματοποίησε ένα σημαντικό όπως τονίστηκε στον τουρκικό τύπο ταξίδι στην πρωτεύουσα των Σκοπίων και είχε επαφές με πολλούς ιμάμηδες και ηγέτες της μουσουλμανικής κοινότητας του κρατιδίου των Σκοπίων.
Ο Τούρκος αρχιμουφτής επισκέφτηκε το μεγάλο τζαμί των Σκοπίων, Murat Camisi και μετά το namaz, (μουσουλμανική προσευχή), εκφώνησε σημαντικής σημασίας κήρυγμα στο οποίο τόνισε την μεγάλη αλληλεγγύη της Τουρκίας προς την σκοπιανή κυβέρνηση και προς τους μουσουλμάνους των Σκοπίων.
Εκείνο όμως που προκάλεσε την προσοχή μας σε αυτό το κήρυγμα του Τούρκου αρχιμουφτή, ήταν οι δηλώσεις του ότι η Τουρκία θα είναι ο προστάτης των μουσουλμάνων των Σκοπιών και της ευρύτερης Βαλκανικής και αυτό το θεωρεί σαν υποχρέωση και ύψιστο καθήκον της σημερινής ισλαμικής Τουρκίας.
Της επίσκεψης αυτής είχε προηγηθεί στις 9 Οκτωβρίου η επίσκεψη στα Σκόπια του αντιπρόεδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Numan Kurtulmuş, πάλι επικεφαλής δικομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, ο οποίος για άλλη μια φορά τόνισε την στρατηγική συμμαχία Τουρκίας Σκοπίων, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να κατηγορήσει την Ελλάδα για το πρόβλημα της ονομασίας του κρατιδίου.

Όλες αυτές οι τελευταίες επισκέψεις των Τούρκων επισήμων στα Σκόπια, ιδιαιτέρα σε μια περίοδο που ασκούνται έντονες πιέσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για το θέμα της ονομασίας και που παράλληλα η Τουρκία αυξάνει συνεχώς την προκλητικότητα της έναντι της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, δείχνουν πως οι Τούρκοι κατά το δόγμα, «ο εχθρός του εχθρού μου είναι δικός μου φίλος» (ένα δόγμα που οι Τούρκοι έχουν αποδείξει πως ξέρουν καλά να το εφαρμόζουν), έχουν δημιουργήσουν στρατηγικό προγεφύρωμα βόρεια της χώρας μας, την ίδια ώρα που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν έντονη απομόνωση στα ανατολικά τους σύνορα.

Είναι άγνωστο τι ρόλο θα παίξουν όλα αυτά στο κρίσιμο θέμα της ονομασίας που έχει έρθει πρόσφατα ξανά στην επικαιρότητα, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι αυτοί οι «καλοθελητές» και από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, πως οποιαδήποτε ονομασία που θα περιέχει τον ελληνικότατο όρο Μακεδονία, θα συναντήσει την σύσσωμη και έμπρακτη λαϊκή ελληνική αντίδραση, παρά τις όποιες πιθανές «ευλογίες» των μειοδοτικών ελληνικών κυβερνήσεων.

Σχόλιο ιστολογίου: Από την ελληνική πλευρά, η κυβέρνηση συνεχίζει να αναπτύσσει την "ελληνοτουρκική φιλία" αγνοώντας τους σχεδιασμούς, παραβλέποντας τα γεγονότα και εμμένοντας σε μία στάση η οποία έχει αρχίσει (προ καιρού) να κινεί σοβαρές υποψίες για τις στοχεύσεις ή και τις συμφωνίες που έχουνε γίνει μεταξύ των δύο χωρών μέσω (αποδεδειγμένα υπαρκτής και ασκούμενης μυστικής διπλωματίας. Ποιό θα είναι, άραγε, εκείνο το γεγονός που θα λειτουργήσει ως "αποκάλυψη" του ρόλου των "ελλήνων αρμοδίων"; Ποιό θα είναι εκείνο το γεγονός που θα "δράσει" προς την δικαίωση και την αποκατάσταση του Ελληνισμού;


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Εδώ και πολλές δεκαετίες η Τουρκία (και όχι μόνο...) βρίσκεται πίσω από κινήματα στην γύρο περιοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]