Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Όλοι φοβούνται τις «σκιώδεις τράπεζες», που δυναμώνουν πολύ

Τα ιδρύματα αυτά διαχειρίζονται κεφάλαια πελατών τους που ανέρχονται συνολικά στο ασύλληπτο ύψος των 75 τρισεκατομμυρίων δολαρίων

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία του Συμβουλίου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, ενός διεθνούς οργανισμού με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας και αποστολή την παρατήρηση του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος, για τις «σκιώδεις τράπεζες». Σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσα σε μια δεκαετία, από το 2002 ως το 2012 αυξήθηκαν κατά... 172,8% τα ποσά που διαχειρίζονται οι «σκιώδεις τράπεζες», από 26,1 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2002 έφτασαν τα 71,2 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2012. Σχεδόν τριπλασιάστηκαν! Ειδικά στις ΗΠΑ, οι τράπεζες διαχειρίζονται ποσά που ισοδυναμούν με το 96% του αμερικανικού ΑΕΠ και οι «σκιώδεις τράπεζες» ποσά που αντιστοιχούν στο... 166% του ΑΕΠ των ΗΠΑ!

Οι «σκιώδεις τράπεζες» δηλαδή έχουν ξεπεράσει τις κανονικές τράπεζες! Στην Ευρωζώνη οι τράπεζες υπερτερούν μεν των «σκιωδών», αλλά αυτό που διαπιστώνει κανείς και εκπλήσσεται είναι ότι στην Ευρωζώνη τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κάθε είδους είναι πολύ πιο αχαλίνωτα από την Αμερική, όσο απίστευτο και αν ακούγεται αυτό! Ετσι, στην Ευρωζώνη οι τράπεζες διαχειρίζονται ποσά που αντιστοιχούν στο... 303% του ΑΕΠ των κρατών που συναποτελούν τη ζώνη του ευρώ και οι «σκιώδεις τράπεζες» ποσά ισοδύναμα με το 184% του ΑΕΠ! Μπροστά στο 303% των ευρωπαϊκών τραπεζών το 96% των αμερικανικών φαίνεται... «αγγελικό» ποσοστό! Αυτό που καταλαβαίνουμε από τα νούμερα αυτά είναι ότι η Ευρώπη ολόκληρη έχει γίνει μια απερίγραπτη τραπεζική φούσκα σε σύγκριση με το ΑΕΠ της, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να είναι τρεις φορές περισσότερο προσανατολισμένες στην πραγματική οικονομία από όσο η Γηραιά Ηπειρος! Απίστευτο!

Πρέπει να διευκρινίσουμε εδώ ότι ακριβής επιστημονικός ορισμός για το τι αποκαλούμε «σκιώδεις τράπεζες» δεν υπάρχει. Δεν πρόκειται για παράνομες τράπεζες τοκογλύφων. Το Συμβούλιο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας συμπεριλαμβάνει στις «σκιώδεις τράπεζες» τα κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds), τα δραστηριοποιούμενα ιδρύματα στην αγορά χρήματος αποκλειστικά και τις εταιρείες ειδικού σκοπού που ιδρύουν οι τράπεζες για να ξεφορτώνονται κάποιες δυσάρεστες δραστηριότητές τους (π.χ. μια ιδιωτική τράπεζα ιδρύει μια εταιρεία στην οποία φορτώνει όλα τα δάνεια που δεν έχει ελπίδα να εισπράξει, οπότε με το κόλπο αυτό βελτιώνεται θεαματικά η κεφαλαιακή της επάρκεια). Συμπεριλαμβάνει δηλαδή στις «σκιώδεις τράπεζες» όλους τους χρηματιστηριακούς οίκους που ασκούν χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες, χωρίς όμως να είναι τράπεζες. Οταν λοιπόν χρησιμοποιεί την ευρύτερη αντίληψη για τις «σκιώδεις τράπεζες» υπολογίζει τα κεφάλαια που διαχειρίζονται σε 75 τρισεκατομμύρια δολάρια, όταν χρησιμοποιεί στενότερο ορισμό κατεβάζει το ποσό αυτό στα 48 τρισεκατομμύρια δολάρια για το 2013. Την ίδια χρονιά, οι τράπεζες σχεδόν όλου του κόσμου (για την ακρίβεια συμπεριλαμβάνονται σχεδόν όλες οι τράπεζες των βιομηχανικών ανεπτυγμένων κρατών και των σημαντικότερων αναπτυσσόμενων χωρών, ενώ δεν περιλαμβάνονται οι τράπεζες των φορολογικών παραδείσων) διαχειρίζονταν κεφάλαια περίπου 140 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα ασφαλιστικά ταμεία των ίδιων χωρών με 75 τρισεκατομμύρια δολάρια και στην τρίτη οι «σκιώδεις τράπεζες» που έχουν στη διάθεσή τους από 48 έως 75 τρισεκατομμύρια δολάρια, όπως προαναφέραμε. Οπως καταλάβαμε, οι «σκιώδεις τράπεζες» δεν είναι σκοτεινοί τοκογλύφοι που δρουν σε καθεστώς παρανομίας, αλλά πανίσχυροι χρηματιστηριακοί κολοσσοί. Για να αντιληφθούμε καλύτερα για τι είδους επιχειρήσεις μιλάμε, πρέπει να πούμε πως όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» η μεγαλύτερη «σκιώδης τράπεζα» στον κόσμο θεωρείται η πασίγνωστη και στην Ελλάδα Μπλάκροκ (Blackrock), η οποία απασχολεί πάνω από 10.000 υπαλλήλους και διαχειρίζεται προσωπικές περιουσίες πελατών της συνολικού ύψους περίπου... 3,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων! Το ποσό αυτό αρκεί, όπως γράφει η προαναφερθείσα γερμανική εφημερίδα, για να αγοραστούν τα πάντα, κυριολεκτικά τα πάντα που παράγει η οικονομία της Γερμανίας επί έναν ολόκληρο χρόνο! Μια «σκιώδης τράπεζα», που μπορεί θεωρητικά να αγοράσει όλα όσα παράγει μια χώρα-οικονομικός γίγαντας σαν τη Γερμανία μέσα σε έναν ολόκληρο χρόνο!!!

Οι κορυφαίοι παράγοντες του τραπεζικού συστήματος όλου του κόσμου έχουν φυσικά συνειδητοποιήσει πολύ καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον το μέγεθος της απειλής για τα δικά τους πιστωτικά ιδρύματα που συνιστούν οι «σκιώδεις τράπεζες». Σταδιακά πείθουν και τους πολιτικούς για το πόσο μεγάλος παράγοντας αστάθειας είναι οι «σκιώδεις τράπεζες» με τη διαρκώς αυξανόμενη οικονομική ισχύ τους. Αν δεν ελεγχθούν οι δραστηριότητες αυτών των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, όπως υποτίθεται ότι ελέγχονται και οι κανονικές τράπεζες, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση είναι ήδη προγραμματισμένη, πιστεύουν και το υποστηρίζουν ανοιχτά γνώστες του αντικειμένου - από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ως τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Εχουν πολλά να δουν ακόμη τα μάτια μας, όπως φαίνεται...

Πηγή Έθνος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]