Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πόλεμος νεύρων και απελάσεων ανάμεσα σε Ρωσία και Ε.Ε.

Ο Βλ. Πούτιν αποχώρησε από τη Σύνοδο των G-20 πριν από την επίσημη λήξη της και αυτό έδωσε τροφή στις φήμες και αναλύσεις για οριστικό ρήγμα στις σχέσεις του με τη Δύση και ειδικά με την Ε.Ε.

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Α φού πέρασε... γενεές δεκατέσσερις τον Βλαντιμίρ Πούτιν και την προπαγάνδα του, ακόμη και το τηλεοπτικό δίκτυο ARD που του έδωσε τη δυνατότητα να απευθυνθεί, σε εκατομμύρια Γερμανούς την Κυριακή το βράδυ, μέσω της αποκλειστικής συνέντευξης που του παραχώρησε, ο εκ των εκδοτών της συντηρητικής και φιλοκυβερνητικής εφημερίδας FAZ, Μπέρτολντ Κόλερ, ολοκλήρωσε το σχόλιό του με την εξής επισήμανση: «Για τη Δύση, η αποσταθεροποίηση της Ρωσίας είναι ένα λιγότερο επιθυμητό σενάριο ακόμη και σε σχέση με την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, που προωθεί ο Πούτιν». Αυτός είναι και ο λόγος, όπως εξήγησε, για τον οποίο η Δύση δεν αποφασίζει να υιοθετήσει ακόμη σκληρότερες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Η λίστα
Λίγο νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. είχαν φροντίσει να τον επιβεβαιώσουν. Κατά τη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες, ναι μεν αποφάσισαν να συμπεριλάβουν και άλλους ηγέτες των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας στη λίστα με τις κυρώσεις, όμως δεν έκαναν κανένα ανάλογο βήμα απέναντι στη Ρωσία. Το δε επιχείρημα που πρόβαλαν είναι ότι οι ήδη ισχύουσες λειτουργούν ικανοποιητικά και επιφέρουν σοβαρά πλήγματα στη ρωσική οικονομία και τις συμμαχίες του Κρεμλίνου, ενώ θα πρέπει να τους δοθεί χρόνος, προκειμένου να λειτουργήσουν πλήρως.

Επειδή, όμως, αυτό που αντιλαμβάνεται ο μέσος πολίτης στη Δύση είναι ότι η Μόσχα δεν πτοείται και συνεχίζει να εφαρμόζει την πολιτική της, ενώ ο Πούτιν δεν διστάζει να δηλώνει δημοσίως (όπως έκανε στο ARD) ότι οι αυτονομιστές προμηθεύονται μόνοι τους τα βαριά όπλα που διαθέτουν (!), οι «28» ήταν αναγκασμένοι να βρουν ένα τρόπο για να δείξουν ότι μπορούν να είναι σκληροί -και τον βρήκαν σε διπλωματικό επίπεδο.

Η αρχή έγινε στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των G20, στην Αυστραλία, από όπου τα διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η Αγκ. Μέρκελ, ο Ντ. Κάμερον, ο Φρ. Ολάντ και άλλοι ηγέτες άσκησαν δριμύτατη κριτική στον Ρώσο πρόεδρο, αναγκάζοντάς τον ουσιαστικά να εγκαταλείψει το Μπρίσμπεϊν πριν από την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου. «Έτυχε άσχημης υποδοχής, κακής φιλοξενίας και πολλών επικρίσεων (...) και τελικά τον έβαλαν παράμερα στην οικογενειακή φωτογραφία», έγραψε χαρακτηριστικά η εφημερίδα Izvestia, που στηρίζει τον Πούτιν.

Ενταση
Η συνέχεια δόθηκε με τις απελάσεις διπλωματών ανάμεσα στη Ρωσία, από τη μία, και τη Γερμανία με την Πολωνία, από την άλλη. Χθες, πιο συγκεκριμένα, έγινε γνωστό ότι τέσσερα μέλη της διπλωματικής αποστολής της Πολωνίας στη Μόσχα εγκατέλειψαν τη χώρα την Κυριακή, ως αντίποινα για την απομάκρυνση ισάριθμων μελών του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στη Βαρσοβία.

Μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο, ένας Γερμανός διπλωμάτης είχε την ίδια τύχη, μετά την απομάκρυνση ενός Ρώσου συναδέλφου του από το γενικό προξενείο στη Βόννη, επειδή είχε κατηγορηθεί από ορισμένα ΜΜΕ για κατασκοπία. Είναι προφανές, βεβαίως, ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν θα αναγκάσουν κανέναν να αλλάξει στάση -και κυρίως τον Πούτιν. Επικοινωνιακά, όμως, παίζουν αναμφίβολα σημαντικό ρόλο.

Πηγή "Ημερησία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]