Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Μέρκελ και το νέο Τείχος


Γράφει ο Νίκος Μελέτης

Οι λαοί της Ευρώπης αλλά και όλου του κόσμου υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό πριν από 25 χρόνια την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Ενα τείχος που καταδίκασε έναν λαό να ζει χωρισμένος, σε μια Ευρώπη μοιρασμένη στα δύο, με έναν πόλεμο αλληλοεξόντωσης να υπονομεύει την ευημερία της Γηραιάς Ηπείρου αλλά και την παγκόσμια ασφάλεια. Ηταν ένας διαχωρισμός που καλλιεργώντας τον φόβο και το μίσος για τον «απέναντι» άφηνε την Ευρώπη στο περιθώριο.

Το εγχείρημα της Ενωμένης Ευρώπης γεννήθηκε για να μπορέσει ακριβώς να κρατήσει ζωντανή τη δυνατότητα επανένωσης, της κοινής πορείας προς το μέλλον. Η οικονομική κρίση σήμερα απειλεί να υψώσει νέα διαχωριστικά τείχη. Μεταξύ των χωρών και ακόμη πιο επικίνδυνα στο εσωτερικό των κοινωνιών.

Τα επεισόδια πριν από λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες, οι απεργίες στα τρένα και στον επίσημο γερμανικό αερομεταφορέα, οι συγκρούσεις μεταξύ νεοναζιστών και μουσουλμάνων στους δρόμους γερμανικών πόλεων, η φυγόκεντρη πορεία της Βρετανίας, οι χιλιάδες περιθωριοποιημένοι στα προάστια του Παρισιού και της Κοπεγχάγης. Είναι ανησυχητικά μηνύματα. Όπως οι χιλιάδες Ρουμάνοι και Βούλγαροι που αναζητούν την επιβίωση στην όλο και πιο άγρια αγορά εργασίας των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών.

Όλα αυτά τα μηνύματα αποδεικνύουν πολύ απλά ότι δεν είναι μόνο οι «ιδιόρρυθμοι» Ιταλοί, οι «ανεπρόκοποι» Ισπανοί και οι «αδιόρθωτοι» Ελληνες που δεν κάνουν καλά το «μάθημά» τους. Οτι ακόμη κι αν συνέβαινε αυτό, η απάντηση δεν είναι ούτε η προσπάθεια εξόντωσής τους ούτε η απομόνωσή τους και ο στιγματισμός σε μια Ευρώπη που θέλει να κτίσει μια νέα ενότητα λαών.

Η Άνγκελα Μέρκελ, έχοντας μεγαλώσει στην Ανατολική Γερμανία, είναι η μόνη Ευρωπαία ηγέτις που έζησε στο πετσί της αυτό τον διαχωρισμό, που δημιούργησε πολλές χαμένες γενιές που άφησε εκατομμύρια ανθρώπους να υποφέρουν στερούμενοι ακόμη και βασικά αγαθά. Και αυτό θα έπρεπε να μεγαλώνει το βάρος της ευθύνης της ώστε να εμποδίσει το ύψωμα νέων τειχών μέσα στην ψυχή της Ενωμένης Ευρώπης.

Γιατί η πτώση του τείχους στο Βερολίνο πριν από 25 χρόνια ανέδειξε αυτή ακριβώς την αλήθεια: ότι η δύναμη της Ευρώπης κρύβεται στην ενότητά της. Αλλά η Ανγκελα Μέρκελ φαίνεται όμως να λησμόνησε πια πώς είναι να ζεις πίσω από το τείχος…

Πηγή Έθνος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ποτέ δεν πίστεψα στην πολιτική της Κ. Μέρκελ. Είναι επηρεασμένη από την παιδική της ηλικία που έζησε στην Αν. Γερμανία . Έχει αποθεμένα κατά των Ελλήνων.Γιατί δεν μας επιστρέφει αυτά που μας έκλεψε η χώρα της τον Β παγκόσμιο πόλεμο και να αποζημειώσει τους σφαγειασθέντες από το ναζιστικό καθεστώς της χώρας της ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]