Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το λάθος μήνυμα Βενιζέλου για τις τουρκικές προκλήσεις

Η επιθετικότητα της χώρας της ημισελήνου πάντα υπάκουε σε προσεκτικά στοχευμένες στρατηγικές

Γράφει ο Πέτρος Π. Ευθυμίου

Παρόλο που κατά την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου η Τουρκία τήρησε το μορατόριουμ που θέλει να μην γίνονται προκλήσεις στις εθνικές επετείους των δύο χωρών, η έντονη παρουσία της αεροπορίας της στο Αιγαίο την περασμένη εβδομάδα δείχνει, αν μη τι άλλο, την πρόθεσή της να δηλώσει ότι οι κινήσεις της στην Κυπριακή ΑΟΖ ούτε μεμονωμένες είναι ούτε σημαίνουν μείωση της εντάσεως σε άλλα μέτωπα.

«Αν κι εμείς τον έχουμε ξεχάσει, ο ενιαίος χώρος Ελλάδας – Κύπρου παραμένει μία πραγματικότητα για την επιθετικότητα των Τούρκων» επισήμαιναν στρατιωτικοί κύκλοι, σχολιάζοντας το γεγονός ότι, πέρα από τις συνήθειες παραβιάσεις του FIR Αθηνών και του εθνικού εναέριου χώρου, είχαμε και αλλεπάλληλες υπερπτήσεις από σχηματισμούς μαχητικών F-16 σε ελληνικά νησιά.
Φυσικά, συνεχής είναι και η παρουσία αεροπλάνων ναυτικής συνεργασίας CN-235, τα οποία, εκτός από την επιτήρηση και τις αναγνωρίσεις, μπορεί να κάνουν και άλλες ενέργειες, όπως υποκλοπές και συλλογή πληροφοριών.
Και μαζί με όλα αυτά, έχουμε και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που διαπλέουν άλλοτε τα διεθνή ύδατα του Αιγαίου και άλλοτε πλησιάζουν τις ελληνικές ακτές.

Όλα αυτά τα περιστατικά δείχνει να τα αγνοεί η ελληνική κυβέρνηση, η οποία δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου θέλησε να καταστήσει σαφές ότι τα ελληνικά πολεμικά πλοία που κινούνται στη Μεσόγειο μετέχουν σε διεθνείς αποστολές και σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν αντίδραση στην τουρκική επιθετικότητα.
Κάνοντας από τη Λευκωσία μία δήλωση που προκάλεσε αλγεινότατες εντυπώσεις, ο κ. Βενιζέλος δικαιολόγησε την παρουσία ελληνικών πλοίων λέγοντας: «Υπάρχουν διεθνείς αποστολές του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου στις οποίες μετέχει η Ελλάδα, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, με την αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο ή με την επιχείρηση στη Μεσόγειο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ». Και αυτό κατά την άποψή του συνιστά «σταθερή ναυτική παρουσία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή».

Βάσει σχεδίου
Θεωρείται βέβαιο ότι η αντίδραση αυτή δίδει λάθος μήνυμα προς την τουρκική πλευρά, η οποία δοκιμάζει τις αντοχές της Ελλάδας και της Κύπρου ταυτόχρονα. Βλέποντας ότι δεν υπάρχουν ούτε καν προθέσεις δυναμικών αντιδράσεων, θα συνεχίσει την εκβιαστική πολιτική της, η οποία, όπως πάντα, γίνεται βάσει σχεδίου και με πολύ συγκεκριμένους στόχους.
Και με δηλώσεις όπως αυτή του κ. Βενιζέλου, δίδεται το σαφές μήνυμα ότι αυτή η «σταθερή ναυτική παρουσία» δεν έχει να κάνει με την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.

Άλλωστε, πάντοτε η τουρκική επιθετικότητα υπάκουσε σε συγκεκριμένες και πολύ προσεκτικά στοχευμένες στρατηγικές. Κάποτε ο σκοπός τους ήταν να δείξουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του εναέριου χώρου της, με απώτερο στόχο να αποθαρρύνουν τους αμερικανικούς από τη χρήση των βάσεών της στην Κρήτη.

Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα. Όσο οι ελληνικές αντιδράσεις παραμένουν στο επίπεδο των πολιτικών δηλώσεων και της διπλωματίας, οι Τούρκοι θα συνεχίσουν να αλωνίζουν, μέχρις ότου η παρουσία τους στην πλούσια σε υδρογονάνθρακες ΑΟΖ της νότιας Κύπρου γίνει καθεστώς.

Πηγή «Κυριακάτικη Δημοκρατία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]