Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προς Φινλανδοποίηση του κράτους

Γράφει ο Μελέτης Μελετόπουλος

Υψηλόβαθμοι διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασαν αντιρρήσεις για τη συνάντηση Σαμαρά – Νταβούτογλου στην Αθήνα στις 5 Δεκεμβρίου.

Οι έμπειροι διπλωμάτες γνωρίζουν ασφαλώς τις νομικές και πολιτικές συνέπειες μιάς τέτοιας συνάντησης: Κατ’ ουσία αυτή συνιστά πράξη μη αντίδρασης, άρα έμμεσης και σιωπηρής αποδοχής της όλης τουρκικής έκνομης συμπεριφοράς, αδιαφορίας για το διεθνές δίκαιο, απειλών και στρατιωτικού εκβιασμού.
Όταν σπεύδει μία κυβέρνηση να ανακοινώσει, όπως έκανε προχθές ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ότι «αποφασίστηκε να μην διαταραχθεί το χρονοδιάγραμμα των προγραμματισμένων επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, γιατί αυτός είναι ένας ανοικτός δίαυλος που, με αυθεντικότητα και χωρίς ενδιάμεσους μας επιτρέπει να αναπτύσσουμε τις εθνικές θέσεις προς όφελος της Ελλάδας κα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» κ.λ.π. κ.λ.π., βαφτίζει τα πτύελα του κυβερνητικού εξευτελισμού σε «βροχή» και μετονομάζει τη φοβία της σε «διάλογο». Διάλογο με ένα καθεστώς, του οποίου ο ΑΓΕΝ ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου δήλωσε προ ολίγων ημερών ότι «το γραφείο του πρωθυπουργού παρέδωσε στο γενικό επιτελείο του κανόνες εμπλοκής και το γενικό επιτελείο (τους παρέδωσε) στο πολεμικό ναυτικό».

Η συνάντηση Σαμαρά – Νταβούτογλου, τη στιγμή που η Τουρκία ασκεί ωμό στρατιωτικό εκβιασμό προκειμένου να ακυρωθούν οι έρευνες στην Κυπριακή αλλά και στην ελληνική ΑΟΖ, οδηγεί σε μία διακρατική σχέση που οι διεθνολόγοι την ονομάζουν «φινλανδοποίηση». Δηλαδή, σταδιακό περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας ενός κράτους και υπαγωγής του στη σφαίρα γεωπολιτικής επιρροής ενός γειτονικού, επιθετικού και απειλητικού κράτους. Αυτό δηλαδή που συνέβαινε μεταξύ Φινλανδίας κα Σοβιετικής Ένωσης στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.
Το κράτος που φινλανδοποιείται λόγω φόβου απέναντι στον απειλητικό γείτονά του, υποχρεώνεται να εκχωρεί όλο και αυξανόμενες αρμοδιότητες στο επικυρίαρχο. Αυτός τελικά υπαγορεύει τη βούλησή του όχι μόνον στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας του υποτελούς, αλλά ακόμη και σε καθαρώς εσωτερικά ζητήματα. Για παράδειγμα, επιβάλει τη δική του εκδοχή της ιστορίας στο εκπαιδευτικό σύστημα του υποτελούς κράτους.

Η περίπτωση, όμως, των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δεν είναι μία απλή υπόθεση φινλανδοποίησης μεταξύ δύο όμορων κρατών. Έχει ιστορικό προηγούμενο (την τουρκοκρατία) και προοπτική (την ανασύσταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας που οραματίζονται οι Ερντογάν – Νταβούτογλου). Στην περίπτωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η φινλανδοποίηση είναι ένα μεταβατικό στάδιο προς την επαναφορά της Ελλάδας στην «αγκάλη» μιας νέας οθωμανικής κατοχής.

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα, όπως εξελίχθηκε μέσω των ευνοιοκρατικών, οικογενειοκρατικών και κομματικών μηχανισμών, αποτελείται από έναν συγκεκριμένο τύπο ανθρώπου, που θεωρεί αδιανόητη τη σύγκρουση. Άνθρωποι που δεν έχουν συγκρουσθεί ποτέ στη ζωή τους για ιδέες και αξίες, άνθρωποι που δεν υπηρέτησαν στα σύνορα ή και δεν υπηρέτησαν καν, άνθρωποι που δεν εργάσθηκαν στο σκληρό πεδίο του ελεύθερου ανταγωνισμού, πολύ απλά δεν συγκρούονται. Αλλά τα «βρίσκουν».

Έτσι και τώρα, προσπαθούν να τα «βρουν» με τους Τούρκους, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το φαγοπότι. Απεναντίας, οι Τούρκοι δεν έχουν καμία πρόθεση να «τα βρουν», αλλά έχουν συγκεκριμένους γεωστρατηγικούς στόχους, τους οποίους και επιδιώκουν να υλοποιήσουν με απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας.

Το πρόβλημα για το ελληνικό πολιτικό σύστημα, όμως, είναι ότι η φινλανδοποίηση της χώρας, την οποία αυτό φαίνεται να αποδέχεται προκειμένου να αποφύγει τη σύγκρουση, δεν είναι αποδεκτή από την Δύση. Η οποία δεν επιθυμεί να δει την Τουρκία να επεκτείνει τη σφαίρα της γεωστρατηγικής της επιρροής μέχρι την Αδριατική, ούτε θα ανεχθεί η Τουρκία να υφαρπάξει τα θηριώδη ενεργειακά κοιτάσματα που βρίσκονται εντός της Ελληνικής και της Κυπριακής ΑΟΖ και να καταστεί ενεργειακή υπαρδύναμη.

Πηγή εφημ. «KontraNews»



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]