Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Στο πόδι» η Ρωσία από νέα μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ

Δυνάμεις από εννέα χώρες μέλη του ΝΑΤΟ συμμετέχουν σε μεγάλη άσκηση που λαμβάνει χώρα στη Λιθουανία και θα διαρκέσει δύο, περίπου, εβδομάδες. Συνολικά 2.500 στρατιώτες από τον Καναδά, την Τσεχία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Γερμανία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ συμμετέχουν στην άσκηση, η οποία ξεκίνησε στις 2 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 14 του μηνός.

Μεγάλη έμφαση θα δοθεί στη διαλειτουργικότητα των μονάδων και στην συνδυασμένη δράση και την ετοιμότητα ανάληψης τόσο αμυντικών, όσο και επιθετικών επιχειρήσεων. Η άσκηση θα διεξαχθεί στις περιοχές του Παμπράντε και της Ρούκλα. Μετά την άσκηση ένας ουγγρικός λόχος θα παραμείνει στη Λιθουανία, μέχρι το τέλος του έτους, εντασσόμενος σε ένα ΝΑΤΟϊκό τάγμα, το οποίο περιλαμβάνει ακόμα Λιθουανούς και Αμερικανούς στρατιώτες.

Και η άσκηση αυτή, όπως και όλες οι παρόμοιες που διεξάγει τελευταία το ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη και τις Βαλτικές χώρες, γίνονται λόγω της ουκρανικής κρίσης, με στόχο την προβολή της νατοϊκής ισχύος γύρω από τα ρωσικά σύνορα. Στην Πολωνία, από τον περασμένο Μάρτιο έχουν αναπτυχθεί 300 Αμερικανοί και 12 μαχητικά F-16.

Η δύναμη αυτή μετέβη στην Πολωνία για να συμμετάσχει σε άσκηση, μετά το πέρας της οποίας δεν αποχώρησε όμως. Ένα σμήνος τεσσάρων αμερικανικών F-15 έχει αναπτυχθεί στη Λιθουανία «σε απάντηση της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία και την αυξημένη ρωσική κινητικότητα στο Καλίνινγκραντ», όπως ανέφερε ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας.

Τον περασμένο Ιούνιο η Αμερικανική Ευρωπαϊκή Διοίκηση ανακοίνωσε την αποστολή 100 εκπαιδευτών σε πρώην χώρες του πάλαι ποτέ σοβιετικού μπλοκ, με σκοπό την εκπαίδευση ειδικών επιχειρησιακών ομάδων μάχης, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στη Μόσχα.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, στην σύνοδο του ΝΑΤΟ, στην Ουαλία, αποφασίστηκε ο σχηματισμός μιας ταξιαρχίας ταχείας αντίδρασης, δυνάμεων 4.000 ανδρών, η οποία θα μπορεί να δράσει, οπουδήποτε στην ανατολική Ευρώπη, εντός 48 ωρών.

Τον Οκτώβριο αμερικανικός οπλισμός στάλθηκε στη Λετονία και αμερικανικό τακτικό συγκρότημα, με ουλαμό πέντε αρμάτων M1A2 Abrams και μηχανοκίνητο λόχο, με 11 οχήματα Bradley στάλθηκε στη χώρα. Όλες αυτές οι κινήσεις, σε συνδυασμό με ορισμένες «ψυχροπολεμικού τύπου» δηλώσεις, δυναμιτίζουν το κλίμα στις τεταμένες, λόγω Ουκρανίας, αμερικανορωσικές σχέσεις.

Οι Ρώσοι θεωρούν τις ΝΑΤΟϊκές κινήσεις στην ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική ως άμεσα στρεφόμενες εναντίον τους, επιθετικές ενέργειες, ενώ το ΝΑΤΟ θεωρεί πως είναι προληπτικές κινήσεις, ώστε να αποτραπεί κάθε νέα ρωσική επιθετική κίνηση. Για τη Ρωσία όμως η εξάπλωση του ΝΑΤΟ στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, ειδικά αυτές της στενής ρωσικής περιφέρειας, θεωρείται πρώτου μεγέθους απειλή που υπονομεύει όλο το σύστημα της ευρωπαϊκής σταθερότητας.

«Πιστεύω πως η εξάπλωση του ΝΑΤΟ είναι λάθος και σε κάποιο βαθμό αποτελεί και πρόκληση για μας», είχε δηλώσει το Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Φυσικά, για να ακριβολογούμε, τα 12 αμερικανικά F-16 στην Πολωνία, ή τα τέσσερα F-15 στη Λιθουανία δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία. Απλώς της υπενθυμίζουν τα όριά της.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]