Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Φλέγεται ξανά η ανατολική Ουκρανία

Φόβοι για τερματισμό της εκεχειρίας μετά την ανακοίνωση από το Κίεβο ότι θα επανεξετάσει τις δεσμεύσεις του

Σφοδρά πυρά πυροβολικού επαναλήφθηκαν το πρωί της Τρίτης κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης Ντονέτσκ, προπυργίου των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, οι κάτοικοι του οποίου εκφράζουν φόβους ότι θα τερματιστεί η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός μετά την ανακοίνωση από το Κίεβο ότι θα επανεξετάσει τις δεσμεύσεις του, έγινε γνωστό από δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Σφοδρά πυρά πυροβολικού άρχισαν στις 6:30 σήμερα το πρωί. Στη διάρκεια της νύκτας ακούγονταν πυρά κατά διαστήματα. Είναι κόλαση», αφηγήθηκε η Τατιάνα Βικτόροβνα που κατοικεί σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το αεροδρόμιο, επίκεντρο μαχών εδώ και πολλούς μήνες παρά την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός που αποφασίσθηκε πριν από δύο μήνες.

Από τη στιγμή που ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε την επανεξέταση από το Κίεβο των ειρηνευτικών δεσμεύσεών του την επομένη των εκλογών που πραγματοποίησαν την Κυριακή οι φιλορώσοι αυτονομιστές, πολλοί στο Ντονέτσκ εκτιμούν πως οι δηλώσεις του σημαίνουν το τέλος της εκεχειρίας, η οποία επέτρεψε να μειωθεί η ένταση των μαχών στο μεγαλύτερο μέρος της ζώνης που πλήττεται από τις εχθροπραξίες.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν επιβεβαίωσε την σκλήρυνση της στάσης του προέδρου δηλώνοντας σήμερα σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild πως οι αρχές του Κιέβου σκοπεύουν να ανακτήσουν τις ανατολικές περιοχές.

«Μερικές περιφέρειες στην ανατολική Ουκρανία είναι εκ των πραγμάτων υπό τον έλεγχο φιλορώσων τρομοκρατών και ρωσικών στρατευμάτων. Όμως είναι ουκρανικές περιφέρειες και θα τις ανακτήσουμε», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

Ο Κλίμκιν δεν έδωσε καμιά διευκρίνιση για ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση. Όπως έκανε χθες και ο πρόεδρος Ποροσένκο, χαρακτήρισε τις εκλογές που πραγματοποίησαν την Κυριακή οι αυτονομιστές «μείζονα παραβίαση» του πρωτοκόλλου του Μινσκ, που συνήφθη στις 5 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στο Κίεβο και τους αυτονομιστές με τη συμμετοχή της Μόσχας και του ΟΑΣΕ.

«Δεν ξέρω αν μπορούμε να μιλάμε για μια πλήρη αποτυχία (της ειρηνευτικής διαδικασίας), αλλά η αναγνώριση της ψηφοφορίας από τη Ρωσία θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ», τόνισε καλώντας τους Δυτικούς να ασκήσουν «μεγαλύτερη πίεση» στο Κρεμλίνο και να ενισχύσουν τις κυρώσεις τους.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε επίσης τις «επανειλημμένες επιδρομές πολυάριθμων ρώσων στρατιωτών» στις περιοχές των ανταρτών στο Ντονμπάς. «Οι ουκρανικές δυνάμεις είναι έτοιμες να υπερασπίσουν τη χώρα μας, περισσότερο παρά ποτέ», προειδοποίησε στη συνέντευξη που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της Bild.

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος «πρόεδρος» του Ντονέτσκ

Ο Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ο οποίος εξελέγη «πρόεδρoς» στις εκλογές της Κυριακής τις οποίες κατήγγειλαν το Κίεβο και η Δύση, ανέλαβε την Τρίτη τα καθήκοντά του.

«Ορκίζομαι να υπηρετώ τον λαό της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», ανέφερε ο Ζαχαρτσένκο, ένας μηχανικός 38 ετών, ο οποίος ως τώρα ήταν ο «πρωθυπουργός» του Ντονέτσκ, σε μια τελετή η οποία έγινε στο κτίριο του θεάτρου της πόλης.

Μια παρόμοια τελετή αναμένεται να γίνει και στο Λουγκάνσκ, το άλλο προπύργιο των αυτονομιστών, όπου ο 50χρονος Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, νοσταλγός του σοβιετικού παρελθόντος, συγκέντρωσε πάνω από το 63% των ψήφων.

Έξι μήνες αφότου ξέσπασε η σύρραξη η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 4.000 ανθρώπους, οι αυτοανακηρυγμένες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ εξέλεξαν τους «προέδρους» και τα «κοινοβούλιά» τους.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]