Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επιμένει η Τουρκία στις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Κάθε άλλο παρά την αποκλιμάκωση επιδιώξει η Τουρκία στη συνεχιζόμενη κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μία ένταση η οποία ξεκίνησε με αιχμή την αποστολή του τουρκικού σεισμογραφικού Barbaros για έρευνες στην περιοχή της Κύπρου, συνοδευόμενο από δύο τουρκικά πολεμικά πλοία.

Η τουρκική κυβέρνηση δείχνει να έχει αποφασίσει να φτάσει στα άκρα την υπόθεση Barbaros δηλώνοντας ότι θα ολοκληρώσει τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ η Λευκωσία αναζητά διπλωματική στήριξη από τρίτους, χωρίς ωστόσο να έχει κάποιο αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, όπως όλα δείχνουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΗΠΑ επιλέγουν την πολιτική των ίσων αποστάσεων στην κρίση στο Κυπριακό, με τη συγκεκριμένη τακτική να λειτουργεί προς όφελος της Τουρκίας, η οποία δε δείχνει να πιέζεται από κανένα, μέχρι στιγμής.

Η Ουάσιγκτον δείχνει να αναζητά μία μέση λύση για την αποχώρηση του τουρκικού Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ, η οποία ωστόσο ενδέχεται να σημαίνει ότι η Λευκωσία θα πρέπει να δώσει κίνητρα στην Τουρκία, που διεκδικεί ρόλο στη διαχείριση των κυπριακών υδρογονανθράκων και να τεθεί θέμα ενέργειας στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Eν τω μεταξύ, στην Αθήνα αναμένεται αύριο ο ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος θα έχει επαφές με τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κύπρο, όπου θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Ο κ. Άιντα στις επαφές του στην Άγκυρα δε φαίνεται να βρήκε ανοιχτές πόρτες, καθώς στο αίτημα το οποίο φέρεται να υπέβαλε στην τουρκική κυβέρνηση να τερματίσει τις έρευνες του «Barbaros» έλαβε αρνητική απάντηση.

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά η Άγκυρα αναζητεί «φόρμουλα για τον ίσο διαμοιρασμό των εσόδων. Η Τουρκία περιμένει συγκεκριμένη πρόταση από τα Ηνωμένα Έθνη. Οι αρμόδιοι επιθυμούν την επιστροφή των πλευρών του νησιού στο τραπέζι, την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων και την πραγματοποίηση 5μερούς διάσκεψης με τη συμμετοχή της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Βρετανίας, της «ΤΔΒΚ» και της «ελληνοκυπριακής διοίκησης»».

Την ίδια στιγμή νέα έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να κινηθεί προς την κατεύθυνση της Άγκυρας για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, απηύθυνε ο ΓΓ της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, καταγγέλλοντας την ίδια ώρα την Τουρκία ότι αυτή προκάλεσε την κρίση που οδήγησε σε αναστολή της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Σε ομιλία του σε ξένους πρέσβεις και επικεφαλής διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο, ο Αντρος Κυπριανού τόνισε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτές είναι οι σοβαρότερες από ποτέ.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]