Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε τεντωμένο σχοινί Τίρανα και Βελιγράδι

Γράφει ο Σταύρος Τζίμας

Ολοι ανέμεναν ότι με το προγραμματισμένο ταξίδι του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Εντι Ράμα, στο Βελιγράδι (ήταν για την 22α Οκτωβρίου) και τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Αλεξάντερ Βούτσιτς, οι δύο χώρες θα άφηναν πίσω τη μακρόχρονη καχυποψία και αντιπαλότητα και θα γύριζαν σελίδα στις σχέσεις τους.

Οι πιο αισιόδοξοι μάλιστα έκαναν λόγο για τη «συνάντηση του αιώνα» στα πολύπαθα δυτικά Βαλκάνια, καθώς επισκέψεις ηγετών ανάμεσα στις δύο χώρες είχαν να γίνουν από το 1948 (!) οπότε επήλθε η ρήξη Τίτο - Χότζα, και ήλπιζαν ότι θα τεθούν οι βάσεις για έναν νέο άξονα σταθερότητας στην περιοχή.

Ηρθαν όμως τα γνωστά ποδοσφαιρικά γεγονότα και επεισόδια, στον αγώνα Σερβίας - Αλβανίας, να υπονομεύσουν τις προσπάθειες που εκατέρωθεν –αλλά και από τρίτους– καταβλήθηκαν για να δώσουν τα χέρια Τίρανα και Βελιγράδι. Και προκειμένου να μην τιναχθούν τα πάντα στον αέρα, ειδικά ο διάλογος για την εξομάλυνση των σχέσεων στο Κόσοβο, κατόπιν ισχυρών πιέσεων Ευρωπαίων και Αμερικανών, το ταξίδι του κ. Ράμα διασώθηκε διά της αναβολής του στις 10 Νοεμβρίου.

Οι οιωνοί όμως πάραυτα δεν είναι καλοί, αν κρίνουμε από τη ρητορική των δύο πρωθυπουργών στις συνεντεύξεις που παραχώρησαν οι κ. Ράμα και Βούτσιτς στην «Κ».

Οι δύο ηγέτες συντηρούν με τις ερμηνείες των επεισοδίων στο γήπεδο και γενικότερα με την προσέγγισή τους σε επίμαχα ζητήματα που άπτονται των σχέσεων μεταξύ των χωρών τους, αλλά και της περιφερειακής σταθερότητας, κλίμα οξύτητας, γεγονός που προϊδεάζει για παράλληλους μονολόγους, αν όχι για κάτι χειρότερο, στη μεταξύ τους επικείμενη συνάντηση, υπονομεύοντας εκ προοιμίου το ταξίδι.

Για «θρασεία έκρηξη εθνικού ρατσισμού» της άλλης πλευράς μιλάει ο κ. Ράμα και κατηγορεί τα μέσα ενημέρωσης διεθνώς ότι αντιμετώπισαν με «τυφλότητα» την «εθνικιστική καταιγίδα» των Σέρβων. Υποστηρίζει ότι σε αυτό το «παράλογο δράμα, εμείς οι Αλβανοί ήμασταν οι νεο-Ευρωπαίοι και οι Σέρβοι φίλοι μας οι παλαιο-Βαλκάνιοι…». Οσο για τα περί Μεγάλης Αλβανίας, συνιστά σε όσους «έχουν αυτόν τον εφιάλτη» να «χαλαρώσουν».

Ο κ. Βούτσιτς, αντιθέτως, κάνει λόγο για «βάναυση πολιτική προβοκάτσια» των Αλβανών και θεωρεί τη σημαία της Μεγάλης Αλβανίας «σύμβολο του κακού».

Χαρακτηρίζει «φασιστικό δημιούργημα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» και «εφιάλτη για κάθε λογικό άνθρωπο» τα σχέδια περί Μεγάλης Αλβανίας, ενώ ψέγει τον κ. Ράμα για το ότι «δεν καταδίκασε έστω μονολεκτικά την πρόκληση της σημαίας».

Σε αυτό το πνεύμα, λοιπόν, και με τους εθνικοπατριωτικούς τόνους στα ύψη, αναρωτιέται κανείς ποια μπορεί να είναι τα σημεία σύγκλισης των δύο πλευρών ώστε να βρεθεί έστω ένα modus vivendi και να σωθούν τα προσχήματα του ταξιδιού – εάν τελικά και αυτό πραγματοποιηθεί.

Πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]