Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν και τον Πίτερ Κάσιγκ

Με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού ομήρου Πίτερ Κάσιγκ.

Στο βίντεο, που αναρτήθηκε σε ισλαμιστικούς ιστοτόπους, δείχνει έναν μασκοφόρο άνδρα, όρθιο δίπλα σε ένα κομμένο κεφάλι, να δηλώνει ότι αποκεφάλισε τον Κάσιγκ.

Ο 26χρονος Κάσιγκ αιχμαλωτίστηκε πέρσι, ενώ πρόσφερε ιατρικές υπηρεσίες στη Συρία για λογαριασμό μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης. Στις αρχές Οκτωβρίου οι τζιχαντιστές είχαν απειλήσει ότι θα τον εκτελούσαν σε αντίποινα για τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεών τους στο Ιράκ και τη Συρία.

Σύμφωνα με τους γονείς του, ο νεαρός Αμερικανός, που ήταν βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ, είχε ασπαστεί το Ισλάμ και χρησιμοποιούσε το όνομα Αμπντούλ Ραχμάν Κάσιγκ.

Από τον Αύγουστο οι τζιχαντιστές έχουν εκτελέσει άλλους τέσσερις Δυτικούς ομήρους που κρατούσαν.

Οι τζιχαντιστές υποχωρούν - Έχασαν το μεγαλύτερο διυλιστήριο στο Ιράκ

Οι ιρακινές δυνάμεις κατέγραψαν την τρίτη σε διάστημα μίας εβδομάδας επιτυχία τους απέναντι στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους αίροντας την πολιορκία από τους τζιχαντιστές του μεγαλύτερου διυλιστηρίου της χώρας, την ώρα που ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ πραγματοποιούσε επίσκεψη στη Βαγδάτη για να συναντηθεί με αμερικανούς αξιωματικούς και μέλη της ιρακινής ηγεσίας, ανάμεσά τους και τον πρωθυπουργό Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι.

Ο ιρακινός στρατός κατέγραψε μία σημαντική νίκη της Παρασκευή καταλαμβάνοντας την πόλη Μπαΐτζι, που βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το διυλιστήριο, στο βόρειο Ιράκ. Και την Τετάρτη είχε κατορθώσει να εκδιώξει τις δυνάμεις των τζιχαντιστών από το φράγμα του Αντχάιμ, βόρεια της Βαγδάτης.

Η ανακατάληψη της πόλης Μπαΐτζι από τον ιρακινό στρατό έγινε με τη βοήθεια σιιτικών πολιτοφυλακών, σουνιτικών φυλών και με την υποστήριξη αεροπορικών δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού και θα συμβάλει στην απομόνωση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο Τικρίτ από τις άλλες περιοχές που έχουν καταλάβει, κυρίως τη Μοσούλη, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας.

Η επίσκεψη του αρχηγού του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη Βαγδάτη έγινε λίγες ημέρες αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανήγγειλε την έναρξη "νέας φάσης" στο Ιράκ, εγκρίνοντας την αποστολή 1.500 επιπλέον στρατιωτικών συμβούλων.

Το μέτρο αυτό είχε ως στόχο να ενισχύσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ιρακινών, καθώς και των κουρδικών, ενόπλων δυνάμεων, ώστε να αρχίσουν να απωθούν τις δυνάμεις των τζιχαντιστών, είχε διευρκινίσει ο αμερικανός πρόεδρος.

Στη συνέχεια, ο Μάρτιν Ντέμπσεϊ κατευθύνθηκε προς το Ερμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν, για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μασούντ Μπαρζάνι.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο εξέφρασε την ικανοποίησή του την περασμένη εβδομάδα για την απόφαση του ιρακινού πρωθυπουργού Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της ηγεσίας του ιρακινού στρατού παύοντας ή αποστρατεύοντας 36 υψηλόβαθμους αξιωματικούς.

Ο Μάρτιν Ντέμπσεϊ όμως επέμεινε ενώπιον του Κονγκρέσου για την ανάγκη ένταξης περισσότερων Κούρδων και σουνιτών στον μηχανισμό λήψης στρατιωτικών αποφάσεων στη Βαγδάτη.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]