Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκική απειλή και πολιτική περιδίνηση

Γράφει ο Βασίλης Φίλιας
Καθηγητής Κοινωνικών Επιστημών
Τέως Πρύτανης Πάντειου Πανεπιστημίου

Οι τουρκικές προκλήσεις έδωσαν αφορμή για να αποκαλυφθεί η γύμνια των πολιτικών ηγεσιών της χώρας μας από τη μία άκρη του πολιτικού φάσματος έως την άλλη. Όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να ερμηνεύσουν τις στοχοθετήσεις του σκηνικού της κρίσης που προκάλεσε η Τουρκία, αλλά και απεδείχθησαν σε όλη τη γραμμή κατώτερες των περιστάσεων.

Όσον αφορά στην ερμηνεία της υποτιθέμενης «απροσδόκητης» τουρκικής επιθετικότητας, πρέπει να επισημανθούν τα ακόλουθα, που δεν φαίνεται να αντελήφθησαν όσοι τολμούν να αυτοπροβάλλονται ως κεφαλές του ελληνικού λαού.
Συγκεκριμένα:

Πρώτον, η Τουρκία διατρέχει μία από τις κρισιμότερες φάσεις της Ιστορίας της, διότι η αντιπαράθεση φιλο-τζιχαντιστών και Κούρδων απειλούν την ίδια την υπόστασή της. Πρώτος, λοιπόν, και κύριος –κατά την γνώμη μου-στόχος της επιχειρούμενης όξυνσης είναι αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε «εξαγωγή κρίσης».

Δεύτερον, η Τουρκία επιδιώκει να εκφοβίσει Ελλάδα και Κύπρο με το να αφήνει να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη για πολεμική αναμέτρηση εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της για τους υδρογονάνθρακες –ενώ ούτε η κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων της είναι σε θέση να επιχειρήσει κάτι τέτοιο, ούτε το ΝΑΤΟ μπορεί να αφήσει να οδηγηθούν τα πράγματα σε σύγκρουση, που θα σήμαινε τη διάλυσή του.

Τρίτον, η Τουρκία επιδίδεται σε τακτικισμούς, ώστε να μπορέσει τελικά να αποσπάσει ένα υπολογίσιμο ποσοστό των κοιτασμάτων, αφήνοντας αδιευκρίνιστο το ύψος αυτού του ποσοστού.

Αυτά όλα δεν τα έλαβαν υπόψη τους οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας και γι αυτό υιοθέτησαν για μία ακόμα φορά μία πολιτική «κατευνασμού».

Το έκανε, βεβαίως, η κυβέρνηση, πιστή στην παράδοση της υποτέλειας που ακολουθεί ανενδοίαστα και απροσχημάτιστα και φυσικά δεν θα μπορούσε κανείς να περιμένει κάτι άλλο.

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν τολμάει να αντιτεθεί σ’ αυτή την πολιτική ενδοτισμού και περί άλλων τυρβάζει.

Αν ήταν πραγματική αντιπολίτευση, ικανή να διεκδικήσει την ηγεσία της χώρας, θα έπρεπε να κινηθεί πρωτοβουλιακά στην αντιμετώπιση των τουρκικών στρατιωτικο – πολιτικών «παιγνίων».

Συγκεκριμένα, έπρεπε αμέσως να είχε αλλάξει τη σειρά προτεραιοτήτων που φαίνεται να ακολουθεί και, αντί να αναλώνεται συνεχώς με το θέμα «εκλογές – Πρόεδρος της Δημοκρατίας», να αξιώσει τη δημιουργία εθνικού μετώπου με μοναδικό στόχο την αντιμετώπιση των τουρκικών σχεδίων.

Εάν το έκανε, όχι μόνο θα απογύμνωνε την κυβέρνηση σχετικά με το κρίσιμο αυτό θέμα, αλλά και θα έδινε στον λαό πειστήρια για τον πατριωτικό χαρακτήρα της πολιτικής της, που έχει πολλές φορές αμφισβητηθεί ως αποτέλεσμα αμφιλεγόμενων και ανόητων δηλώσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας έχει μία ακόμη ευκαιρία –ίσως την τελευταία- να αποδείξει ότι είναι ηγέτης και όχι πολιτικάντης του ιδίου φυράματος με τους αντιπάλους του.
Πιθανόν να του λείπει η αναγκαία πολιτική γενναιότητα που σε κάθε περίπτωση δεν αποδεικνύεται με δηλώσεις ανεδαφικές του τύπου «ο ΣΥΡΙΖΑ όταν θα γίνει κυβέρνηση θα αγωνιστεί για να απομακρυνθούν οι αγγλικές βάσεις από την Κύπρο».

Πηγή περιοδικό Crash, τεύχος Νοεμβρίου 2014


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]