Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκικό σχέδιο για ελληνική υποχώρηση

Γράφει ο Ανδρέας Ν. Αθανασίου

Εδώ και σαράντα χρόνια οι λεγόμενες «ενδοκυπριακές συνομιλίες» ξεκινούν με υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, διακόπτονται από προκλήσεις της τουρκικής και ξαναξεκινούν με νέες ελληνικές υποχωρήσεις.
Από την πρώτη συμφωνία κορυφής που προέβλεπε «δικοινοτική ομόσπονδη δημοκρατία», η ελληνοκυπριακή ηγεσία υποχώρησε στη «διζωνική ομοσπονδία», κατόπιν στην αναγνώριση «πολιτικής οντότητας των δύο κοινοτήτων» και μετά στην αποδοχή της τουρκικής αξίωσης για κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σύσταση ενός νέου μορφώματος από δύο «συνιστώντα κράτη». Με μοναδική εξαίρεση το εκτρωματικό σχέδιο Ανάν, δεν υπήρξε κύκλος διαπραγματεύσεων που να μην διακόπηκε από την τουρκική πλευρά και να μην ξεκίνησε έπειτα από υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Αυτό ακριβώς επιδιώκεται από την Άγκυρα με την πειρατική εισβολή της στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ενώ οι συνομιλίες είχαν επαναληφθεί στις αρχές του χρόνου, με σοβαρές ελληνοκυπριακές υποχωρήσεις, η κατοχική διοίκηση δεν έκανε ούτε βήμα πίσω.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, μόλις μία εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση των Ν. Αναστασιάδη και Ντ. Έρογλου με το νέο σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η Άγκυρα προχώρησε στη δέσμευση περιοχών της κυπριακής ΑΟΖ και ανήγγειλε την έξοδο του «Μπαρμπαρός». Γνώριζε πολύ καλά, πως η απόφαση της θα προκαλούσε την αντίδραση του Κυπρίου Προέδρου και είναι βέβαιο πως αυτό ακριβώς επεδίωκε. Να διακοπούν, δηλαδή, οι συνομιλίες και να προκληθεί ένταση, έτσι ώστε να εκβιάσει είτε την εγκατάλειψη των γεωτρήσεων που ξεκίνησαν, είτε την αποδοχή του ψευδοκράτους ως συνεταίρου στο φυσικό αέριο, είτε την ένταξη των αξιώσεών της στην ατζέντα των συνομιλιών.

Σήμερα, είναι ήδη πασιφανές ότι οι διεθνείς μεσολαβητές αναζητούν συμβιβαστική φόρμουλα, που να οδηγεί στην επανάληψη των ενδοκυπριακών, με νέα υποχώρηση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ο αμερικανός πρεσβευτής στη Λευκωσία Τζον Κόνιγκ έθεσε δημόσια θέμα συζήτησης του φυσικού αερίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ ο ειδικός σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Άιντα, αποκάλυψε πως εργάζεται στην ίδια κατεύθυνση. Ομολόγησε, συγκεκριμένα, πως στόχος του είναι να «δημιουργηθεί ένα πλαίσιο, στο οποίο τα δύο μέρη να αναλογιστούν το κοινό τους μέλλον σε σχέση με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων».

Σε μία προσπάθεια να εντείνει ακόμη περισσότερο την πίεση, ο τούρκος πρόεδρος Τ. Ερντογάν, έσπευσε να δηλώσει πως δεν θα κάνει «ούτε ένα βήμα πίσω», ενώ ο αρχηγός του τουρκικού Ναυτικού Μπ. Μποστάνογλου άρχισε να κραυγάζει πως οποιαδήποτε παρεμπόδιση τουρκικού σκάφους θα σημάνει πολεμική εμπλοκή. Η απάντηση ήρθε άμεσα από τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, που, με τη στήριξη του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, ξεκαθάρισε την ελληνική θέση. Υπογράμμισε πως «οι υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ανήκουν στο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετά τη λύση από τα έσοδα θα επωφεληθεί το σύνολο των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου».

Αυτήν ακριβώς την θέση η ελληνοκυπριακή πλευρά καταθέτει επίσημα προς τους διεθνείς διαμεσολαβητές και είναι έτοιμη να θεμελιώσει ακόμη και νομικά, χωρίς ωστόσο να αφήσει το διάβολο να χωθεί στις λεπτομέρειες. Ξεκαθαρίζει πως δεν είναι διατεθειμένη ούτε να εγκαταλείψει τις γεωτρήσεις, ούτε να δεχτεί στο τραπέζι των συνομιλιών θέματα συνδιαχείρισης με το ψευδοκράτος. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, θα μετέτρεπε το φυσικό αέριο από κίνητρο για τη λύση του Κυπριακού, σε αντικίνητρο. Θα γεννούσε, μέσα σε λίγο καιρό, νέες σχετικές απαιτήσεις. Και, βέβαια, θα υποκινούσε την Άγκυρα σε επανάληψη ανάλογων πειρατικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αθήνα και Λευκωσία, αξιοποιώντας την ιστορική εμπειρία και εκτιμώντας τις προθέσεις της γείτονος, ξεκαθαρίζουν τη στάση τους. Οι θαλάσσιοι πόροι ανήκουν στο κράτος και οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν οφέλη μετά τη λύση.
Από το σημείο αυτό δεν μπορεί να υπάρξει καμία υποχώρηση και καμία παραχώρηση.

Πηγή εφημ. «Ελευθεροτυπία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]