Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι επόμενες κινήσεις της Χώρας στα ελληνοτουρκικά

Γράφει η Χρυσούλα Γιαταγάνα
Ανεξάρτητη Βουλευτής


Μετά τη συνάντηση κορυφής Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου και τη Διακήρυξη του Καΐρου, η οποία ουσιαστικά ανοίγει διάπλατα την πόρτα οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ των τριών χωρών της Ανατολικής Μεσογείου το επόμενο διάστημα, ημερομηνία ορόσημο για τις εξελίξεις στην περιοχή, αποτελεί η 7η Δεκεμβρίου, μέρα κατά την οποία θα επισκεφθεί τη χώρα μας ο Τούρκος Πρωθυπουργός Νταβούτογλου και θα συγκληθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας.

Δυστυχώς, από την ατζέντα του Συμβουλίου απουσιάζουν τα μεγάλα πολιτικά και διπλωματικά προβλήματα των δύο χωρών καθώς η Ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί πως με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί αποκλιμάκωση της έντασης. Αγνοεί όμως την πάγια τουρκική τακτική, πριν από διπλωματικές συνομιλίες, όπου η Τουρκία οξύνει περισσότερο τις εντάσεις και επεκτείνει την κρίση. Στην προκειμένη περίπτωση, είναι πιθανή η πρόκληση επεισοδίου σε άλλα μέτωπα, πέραν της Κύπρου και του Αιγαίου, όπως αυτό της Θράκης.

Με τα δεδομένα αυτά και την επίσης σημαντική επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου στα Ιεροσόλυμα το προσεχές διάστημα και τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., όπου η Κύπρος έχει προειδοποιήσει ότι θα μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας λόγω της δραστηριότητας του Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ, είναι επιβεβλημένη από ελληνικής πλευράς, η κοινή στρατηγική στις επόμενες κινήσεις της Χώρας, σε ότι αφορά τα «ελληνοτουρκικά».
Οφείλουμε ως Χώρα, να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις ηγεμονικές φιλοδοξίες της Άγκυρας και να δράσουμε με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα.

Άλλωστε, δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα τα τελευταία δείγματα μεγαλομανίας και παραφροσύνης του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος ως «νέος Σουλτάνος» εγκαινίασε πρόσφατα το νέο Προεδρικό Μέγαρο 1000 δωματίων και γραφείων, αξίας 615 εκατ. δολαρίων, ενώ έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι οι Μουσουλμάνοι ανακάλυψαν την Αμερική το 1178 και όχι ο Κολόμβος!

Με δεδομένη την προκλητικότητα των Τούρκων και παρά την προσπάθεια του Υπουργείου Εξωτερικών να υποβαθμίσει τις τουρκικές προκλήσεις, η Χώρα μας πρέπει να διαχειριστεί το ζήτημα με μεθοδικότητα.
Είναι αναγκαία η ανάληψη πρωτοβουλιών από την πλευρά της Κυβέρνησης για το συντονισμό όλων των πολιτικών δυνάμεων και τη χάραξη ενιαίας στρατηγικής.

Άλλωστε και η Αξιωματική Αντιπολίτευση, δηλώνει ευθαρσώς πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει τα θέματα εξωτερικής πολιτικής στην αντιπολιτευτική της ρητορεία, επιδεικνύοντας χαρακτηριστική υπευθυνότητα.

Ο επόμενος μήνας είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για τη Χώρα, ως προς τα εθνικά μας θέματα και οποιαδήποτε λάθος κίνηση από την Ελληνική Κυβέρνηση μπορεί να αποβεί μοιραία.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]