Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Φόβοι για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Σε ετοιμότητα Αθήνα και Λευκωσία για ένταση των τουρκικών προκλήσεων

Την ώρα που στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχαμε αλλαγή σκυτάλης από τον επίτροπο, πλέον, Δημήτρη Αβραμόπουλο στο Νίκο Δένδια, η ένταση από την τουρκική πρόκληση στην κυπριακή ΑΟΖ δεν δείχνει να αποκλιμακώνεται παρά τις παρεμβάσεις –επίσημες και παρασκηνιακές- προς την Άγκυρα.

Γράφει η Ευριδίκη Δούκα

Όμως μετά την επίσκεψη του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος παρακολούθησε την εθνική διακλαδική και όχι ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Πυρπολητής», η πιθανότητα κλιμάκωσης της έντασης είναι μικρή. Η σιβυλλική δήλωση για «αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές» δεν ικανοποίησε μεν, αλλά απέκλεισε τα χειρότερα.
Ωστόσο, ένα από τα σενάρια που επεξεργάζεται η ελληνική πλευρά είναι η μετάθεση της έντασης στο Αιγαίο, δηλαδή θερμό ελληνοτουρκικό επεισόδιο, που θα προκληθεί από την Άγκυρα στο γνωστό πλαίσιο αμφισβήτησης είτε του εναέριου είτε του θαλάσσιου χώρου της Ελλάδας στις επίμαχες ζώνες των βραχονησίδων.
Παρότι και αυτή η πιθανότητα εκτιμάται μικρή, τόσο το υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) όσο και το Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) έχουν επεξεργαστεί το σενάριο και τους άξονες αντίδρασης, εάν και εφόσον…
Περιστατικά όπως η καταδίωξη και ο εμβολισμός του αλιευτικού σκάφους την Παρασκευή στην Αλεξανδρούπολη δεν θεωρούνται σημαντικά, καθώς στην συγκεκριμένη περιοχή είναι τακτικά.

Συνωστισμός στην Κύπρο…
Αθήνα και Λευκωσία έχουν από καιρό επιδιώξει μία στρατηγική συμμαχιών στην περιοχή με διπλό στόχο: την ενδυνάμωση των ελληνοκυπριακών συμφερόντων και την αποδόμηση της τουρκικής περιφερειακής υπερδύναμης, μόνιμης επιδίωξης της Άγκυρας.
Οι δύο τριμερείς με Αίγυπτο – Ελλάδα – Κύπρο εντάσσονται σε αυτή τη στρατηγική. Όπως φάνηκε από τη συνάντηση σε επίπεδο ΥΠΕΞ και το κοινό ανακοινωθέν που ακολούθησε, η Αίγυπτος ενισχύει τους δεσμούς της με Αθήνα και Λευκωσία, κάτι που μπορεί να μην μεταφράζεται σε κάποια θεαματική κίνηση, όπως η χάραξη ΑΟΖ ερήμην της Τουρκίας, αλλά έχει σημασία. Ο έλληνας πρωθυπουργός θα πάει στην Κύπρο την Παρασκευή και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο η συνάντηση κορυφής Σαμαρά – Αναστασιάδη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Α.Φ. Σίσι. Δύο ημέρες πριν, την Τετάρτη και την Πέμπτη (σήμερα και αύριο) θα βρίσκεται στην Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Α. Λίμπερμαν. Ο… συνωστισμός, που μόνον τυχαίος δεν είναι, ολοκληρώνεται με την επίσκεψη του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Έσπεν Μπαρτ Άιντα, που σήμερα Τετάρτη θα βρίσκεται στην Αθήνα και την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Κύπρο, όπου θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο πλευρών. Ήδη έχει επισκεφθεί την Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Α. Νταβούτογλου και τον υπουργό Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου.

Να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, που συνεκλήθη πρόσφατα, στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «η Άγκυρα θα προστατεύσει με αποφασιστικότητα τα συμφέροντά της εντός της υφαλοκρηπίδας της», όπως και τις περιοχές για τις οποίες την έχει εξουσιοδοτήσει η ψευδοκυβέρνηση του ψευδοκράτους της κατεχόμενης Κύπρου, για να πραγματοποιήσει έρευνες φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Β. Μποζκίρ, είπε προειδοποιητικά ότι «αυτοί που αποδέχονται την ύπαρξη ενός νησιού Κύπρος, το οποίο βρίσκεται 40 μίλια από την Τουρκία, δεν πρέπει να παραβλέπουν ότι υπάρχει και μία τεράστια Τουρκία, η οποία κοιτάζει προς τη Μεσόγειο και έχει ΑΟΖ».

Πηγή εφημ. "Μακεδονία της Κυριακής"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]