Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η αιχμή του δόρατος σε θερμό επεισόδιο

Δύναμη «Δέλτα»: Η ελίτ των Ενόπλων Δυνάμεων

Γράφει ο Χρήστος Καπούτσης

Η πρώτη αντίδραση μετά τον αιφνιδιασμό, ο χρόνος για το άμεσο στρατιωτικό χτύπημα και το πόσο ισχυρή θα είναι η απάντηση στη στρατιωτική πρόκληση, είναι τα στοιχεία που θα καθορίσουν την έκβαση ενός «θερμού» ελληνοτουρκικού επεισοδίου είτε στο Αιγαίο, είτε στη Θράκη, είτε ακόμη και στην Κύπρο.

Για τον σκοπό αυτό έχει συγκροτηθεί μία διακλαδική δύναμη, που ονομάζεται «Δύναμη Δ», που έχει αποστολή να απαντήσει άμεσα και καταλυτικά, σε ενδεχόμενη στρατιωτική ενέργεια της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας. Η μικτή διακλαδική δύναμη «Δ» είναι η αιχμή του δόρατος της στρατιωτικής ισχύος της Ελλάδας. Επιχειρησιακά, η δύναμη «Δ» υπάγεται στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και ενεργοποιείται μόνο κατόπιν εντολής του.

Για τον συντονισμό της δύναμης «Δ» έχει συγκροτηθεί η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ. Το νέο διακλαδικό επιτελείο υπάγεται κατευθείαν στον Α/ΓΕΕΘΑ και διοικείται από έναν υποστράτηγο των Ειδικών Δυνάμεων. Η ΔΔΕΕ αξιοποιεί τις δυνάμεις που διαθέτουν οι κλάδοι, οι οποίες στην ουσία συνιστούν τη «δεξαμενή» από την οποία η ΔΔΕΕ αντλεί τις δυνάμεις της. Περιλαμβάνονται ευέλικτα, ισχυρά, άρτια και εξοπλισμένα και άριστα εκπαιδευμένα στρατιωτικά τμήματα, όπως το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), η Ζ’ ΜΑΚ, τα ΕΤΕΘ (Αμφίβιοι Καταδρομείς), οι Ομάδες Ανορθόδοξου Πολέμου της ΔΥΚ του Πολεμικού Ναυτικού και η 31η ΜΕΕΔ της Πολεμικής Αεροπορίας. Επίσης, περιλαμβάνονται τμήματα μονάδων των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς, τα οποία μεταφέρονται τάχιστα στην περιοχή της κρίσης από πλοία ταχείας μεταφοράς τύπου Zubr και ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, με την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και μονάδων επιφανείας (φρεγάτες) και υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού.

Η συγκρότηση, η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός της δύναμης «Δ» διασφαλίζει την επίτευξη πλεονεκτήματος σε χώρο και τόπο σε άμεσο χρόνο και την αποφασιστική αντιμετώπιση της απειλής, με οποιαδήποτε μορφή και αν αυτή εκδηλωθεί.

Συχνά – πυκνά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος ενεργοποιεί τη δύναμη «Δ». Η ενεργοποίηση των ελληνικών δυνάμεων άμεσης αντίδρασης γίνεται με αιφνιδιαστικούς συναγερμούς και διαρκώς μεταβαλλόμενα σενάρια, που γίνονται γνωστά στους διοικητές των μονάδων στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή.

Η συγκρότηση και επιχειρησιακή ανάπτυξη γίνεται με ρεαλισμό και σε συνθήκες πεδίου μάχης, ώστε να ελεγχθούν η ταχύτητα αντίδρασης και η απόδοση των εμπλεκόμενων στρατιωτικών μονάδων, η αποτελεσματικότητα των στρατιωτικών μέσων και, φυσικά, η απόδοση και η ετοιμότητα του στρατιωτικού προσωπικού.

Πηγή εφημ. «Το Παρασκήνιο»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]