Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το καυτό σταυροδρόμι

Το ρίσκο της συνάντησης Νταβούτογλου με Σαμαρά

Γράφει ο Γιώργος Χαρβαλιάς

Πρωτοβουλία σε σωστή κατεύθυνση συνιστά η απόφαση του πρωθυπουργού να προσκαλέσει στην Αθήνα τον τούρκο ομόλογό του, με πρόσχημα τη διεξαγωγή του –αναβληθέντος- ανώτατου συμβούλιο συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά με πραγματικό στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης με την Άγκυρα.

Σωστή και επιβεβλημένη, θα προσέθετα, καθώς ένα «μπρα ντε φερ» διαρκείας με τις τουρκικές αεροναυτικές δυνάμεις στο Αιγαίο θα μπορούσε να προκαλέσει τη σπίθα που θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτη ανάφλεξη.

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα είναι μία στρατιωτική εμπλοκή με την Τουρκία, η οποία διαθέτει δυστυχώς την πολυτέλεια για τυχοδιωκτισμούς και περιπέτειες.
Κάποιοι επιπόλαιοι ΑΟΖολόγοι και γεωστρατηγικοί «φιλόσοφοι» που κατοικοεδρεύουν σου Μαξίμου, ισχυρίζονται ότι οι διεθνείς συγκυρίες και ιδιαίτερα η διαφαινόμενη αποστασιοποίηση των ΗΠΑ από τον Ερντογάν, ενισχύουν την θέση της χώρας μας, που θα μπορούσε να συνθέσει μία μίνι «συμμαχία» εναντίον της Τουρκίας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
Αυτά, βεβαίως, είναι αποκυήματα καλπάζουσας φαντασίας, όπως αποδείχτηκε με την τριμερή συνάντηση του Καΐου, που κατέληξε απλώς σε μία υπενθύμιση της ανάγκης «για επίσπευση των συνομιλιών καθορισμού της ΑΟΖ», χωρίς να είναι βέβαιο αν σε αυτή συμπεριλαμβάνεται το Καστελλόριζο!

Κοντολογίς, υπάρχουν πράγματι κοινά συμφέροντα, που θα επέτρεπαν μία τετραμερή «συνεννόηση», αλλά ως εκεί. Ούτε η Αίγυπτος, ούτε το Ισραήλ θα μπουν σε πόλεμο με την Τουρκία, για να προστατέψουν Κυπριακές πλατφόρμες ή ελληνικά ψαράδικα…

Συνεπώς, μπροστά στο απευκταίο ενδεχόμενα είμαστε μόνοι μας και αυτό το έχει συνειδητοποιήσει ο πρωθυπουργός. Αυτός είναι και ο λόγος που καλεί τον Νταβούτογλου στην Αθήνα, προτού το θερμόμετρο φτάσει σε σημείο… βρασμού.
Μόνο που η πρόσκληση ενέχει ρίσκο. Γιατί δεν ξέρουμε τι κουβαλάνε στο μυαλό τους οι απέναντι και με τι διαθέσεις θα έρθουν στην Αθήνα.

Αν ο κ. Νταβούτογλου προσέλθει με ύφος εκ προοιμίου νικητή, και ανοίξει το στόμα του παραπάνω από όσο επιτρέπουν οι διπλωματικοί κανόνες φιλοξενίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να τον ανακαλέσει στην τάξη, εν ανάγκη όπως ακριβώς έπραξε ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάντρ Βούσιτς μπροστά στον αποθρασυμένο Αλβανό ηγέτη Έντι Ράμα, που επιχείρησε να τον ταπεινώσει μέσα στη χώρα του.

Ταπείνωση (και) από τους Τούρκους εντός έδρας δεν αντέχει η χώρα, ύστερα από αυτά που έχει περάσει τα τελευταία χρόνια. Καλό θα ήταν επομένως να το διαμηνύσει εγκαίρως ο Σαμαράς στην άλλη ακτή του Αιγαίου, για να αποφύγουμε τα παρατράγουδα…

Πηγή εφημ. «Δημοκρατία»

Σχόλιο ιστολογίου: Η κυβερνητική στροφή για ενασχόληση με τα εθνικά θέμα, αλλά και το πρώτο ηχηρό "χαστούκι" στο θέμα των Σκοπίων (με την τελευταία ντροπιαστική για την Ελλάδα πρόταση Νίμιτς), κάθε άλλο παρά προϊδεάζουν για το αποτέλεσμα αυτής της "πρωτοβουλίας" Σαμαρά. Αναμένεται σύγκρουση στη συνάντηση Σαμαρά - Νταβούτογλου, επειδή είναι γνωστές οι θέσεις - απαιτήσεις της Τουρκίας (και των ΗΠΑ) από τις οποίες αποκλείεται να υποχωρήσει ο τούρκος πρωθυπουργός. Πιθανότερο είναι να επιχειρείται από το κυβερνητικό δίδυμο (Σαμαρά και Βενιζέλο) μία έντεχνη παρατεταμένη διάρκεια οξυμένων ελληνοτουρκικών σχέσεων, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως όπλο (εκβιασμός) για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας ή ακόμη και την μέσω εθνικών εκλογών επανεκλογή των ήδη κυβερνώντων, υπό το πρίσμα (εκβιαστικό προς τον λαό) της εθνικής συσπείρωσης έναντι ενός εξωτερικού εχθρού... Την δημιουργία του απαραίτητου εθνικιστικού κλίματος θα την αναλάβουν φυσικά οι εργολάβοι της ενημέρωσης...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]