Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θέσεις μάχης λαμβάνει ο στρατός στην ανατολική Ουκρανία

Στην ανατολική Ουκρανία στήνεται επί μέρες σκηνικό πολέμου ωστόσο η Ρωσία επιμένει να διαψεύδει ότι έχει στείλει στρατιώτες, βαρύ οπλισμό και εναέρια αμυντικά συστήματα στη χώρα προς υποστήριξη των αυτονομιστών. Αρνούμενη τις σχετικές ανακοινώσεις του ΝΑΤΟ και τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι υπονομεύει την εκεχειρία επιδιώκοντας πόλεμο ενώ μιλά για ειρήνη, η Μόσχα δηλώνει ότι η ίδια κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει τις εχθροπραξίες και στρέφεται κατά του Κιέβου.

Ο ουκρανικός στρατός -ο οποίος λαμβάνει θέσεις μάχης για πιθανή επίθεση των αυτονομιστών- αναφέρει την ίδια στιγμή ότι «δεν έχει καμία πρόθεση» να πάψει να τηρεί την εκεχειρία που υπεγράφη την 5η Σεπτεμβρίου στο Μινσκ -η οποία ωστόσο σε μεγάλο βαθμό έχει μείνει στα χαρτιά με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται διαρκώς για παραβίασή της.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκασέβιτς δήλωσε την Πέμπτη ότι η ρωσική πλευρά καταβάλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να εμποδίσει εχθροπραξίες μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των αυτονομιστών, κατηγορώντας το Κίεβο ότι αποτυγχάνει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του που απορρέουν από τη συμφωνία του Μινσκ.

Ο ίδιος αρνήθηκε ότι η Μόσχα έχει στείλει στρατεύματα στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας προς υποστήριξη των αυτονομιστών, οι οποίοι σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση ενισχύουν διαρκώς τις δυνάμεις τους και πιθανόν ετοιμάζονται να εξαπολύσουν νέα έφοδο.

Η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ ότι η Ρωσία έστειλε στρατιώτες, πυρομαχικά και εναέρια αμυντικά συστήματα στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας οδήγησε τις ΗΠΑ να ζητήσουν το βράδυ της Τετάρτης την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι επιδιώκει πόλεμο ενώ μιλά για ειρήνη, με τον αναπληρωτή πρεσβευτή της Ρωσίας στον ΟΗΕ Αλεξάντερ Πανκίν να απορρίπτει τις κατηγορίες ως προπαγάνδα.

«Το μοτίβο είναι σαφές» δήλωσε η Σαμάνθα Πάουερ. «Η Ρωσία διαπραγματεύτηκε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και στη συνέχεια συστηματικά το υπονόμευσε σε κάθε βήμα. Μιλά για ειρήνη, αλλά συνεχίζει να πυροδοτεί πόλεμο» τόνισε κατηγορώντας τη ρωσική ηγεσία ότι δεν έχει σεβαστεί καμία εκ των δεσμεύσεων που ανέλαβε στην παρούσα κρίση, η οποία έχει εξελιχθεί στη χειρότερη αντιπαράθεση Ρωσίας-Δύσης από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Ο ανώτατος διοικητής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλοβ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τεθωρακισμένα οχήματα, πυροβολικό, εναέρια αμυντικά συστήματα, καθώς και ρωσικά στρατεύματα, έχουν εισέλθει στην Ουκρανία -επιβεβαιώνοντας προγενέστερες αναφορές του ΟΑΣΕ, ο οποίος είχε εντοπίσει κίνηση μεγάλης κλίμακας στρατευμάτων.

Τα Ηνωμένα Έθνη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, με τον Βοηθό Γενικού Γραμματέα για Πολιτικές Υποθέσεις Γενς Τόμπερ Φράνζεν να προειδοποιεί για τις καταστροφικές συνέπειες τόσο μίας επιστροφής σε ανοιχτή σύγκρουση, όσο και μίας υποβόσκουσας σύρραξης με σποραδικές μικρής κλίμακας μάχες.

Ο Γενς Τόμπερ Φράνζεν εκφράζει ταυτόχρονα μεγάλη ανησυχία για μία τρίτη προοπτική: μίας παγωμένης, παρατεταμένης σύγκρουσης που θα θέτει υπό αμφισβήτηση το status quo στη νοτιο-ανατολική Ουκρανία για χρόνια ή ακόμη και δεκαετίες.

Στις κατηγορίες η Μόσχα απαντά με πάγια διάψευση.

Ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι «προσπαθεί να περάσει μία ιδεολογία που είναι σφοδρά αντιρωσική», προσθέτοντας ότι «οι αυξανόμενες εντάσεις στην περιοχή έχουν αναγκάσει τη Μόσχα να ενισχύσει την στρατιωτικής της παρουσία στην Κριμαία».

Στο Κίεβο την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του στρατού Αντρίι Λισένκο επισήμανε την Πέμπτη ότι δεν υπάρχει «καμία πρόθεση εγκατάλειψης της εκεχειρίας», παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει πως οι αυτονομιστές φαίνεται πως ετοιμάζουν επίθεση.

Τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 18 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με την ενημέρωση έτερου εκπροσώπου του ουκρανικού στρατού, του Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ.

Τα βίαια επεισόδια επικεντρώθηκαν στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ και στο Ντεμπάλτσεβε, ανέφερε ο Σελεζνιόφ. Ταυτόχρονα, οι αρχές στο Ντονέτσκ ανέφεραν ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυρά πυροβολικού στην πόλη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το Εθνικό Συμβούλιο της Ουκρανίας συνεδρίασε την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιάτσενιουκ να διαβεβαιώνει πως το Κίεβο κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. «Δεν θέλω ο κόσμος να πάσχει από αχρωματοψία-η κόκκινη γραμμή έχει παραβιαστεί- όχι δεκάδες αλλά εκατοντάδες φορές» ανέφερε.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]