Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βαρομετρικό Χαμηλό

Την ώρα που η Μέρκελ λέει όχι στην τόνωση των Δημοσίων Επενδύσεων με δανεικά, υποσκάπτονται η φερεγγυότητα και η αξιοπιστία του επικεφαλής της ΕΚΤ και του νέου προέδρου της Επιτροπής

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

Μια ατμόσφαιρα «όλοι εναντίον όλων» κυριάρχησε στην ΕΕ - Ευρωζώνη τη βδομάδα που πέρασε. Η εκκίνηση έγινε με τη Μέρκελ να λέει ότι έχει κουραστεί από τον Κάμερον και δεν πρόκειται να δώσει μάχη για να κρατήσει τη Βρετανία στην ΕΕ, ένα μήνυμα και προς άλλους αποδέκτες, όπως η Ρώμη και το Παρίσι, ότι η καλή θέληση του Βερολίνου έχει όρια. Η συνέχεια ήταν η σκληρή επίθεση του Γιούνκερ στον Ρέντσι και τον Κάμερον ότι δεν νομιμοποιούνται να απαξιώνουν την Επιτροπή και τον πρόεδρό της ως γραφειοκράτες, μια δυναμική παρουσία του πρώην πρωθυπουργου του Λουξεμβούργου και πρώτου προέδρου του Eurogroup. Δεν είμαι Μπαρόζο, δηλώνει ο Γιούνκερ, και επιφυλάσσομαι να επαναφέρω στην τάξη όποιον ηγέτη χώρας-μέλους δεν σέβεται τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Ο Γιούνκερ προφανώς κατοχυρώνει διασταλτικά εξουσίες και πεδία παρέμβασης χωρίς τα οποία δεν θα μπορέσει αύριο να στηρίξει τον Ντράγκι όταν ο επικεφαλής της ΕΚΤ πάρει τα αντισυμβατικά μέτρα τα οποία έχει δεσμευθεί ότι θα χρησιμοποιήσει για να περιφρουρήσει και να σταθεροποιήσει την Ευρωζώνη. Η επίδειξη αυτή πυγμής εκ μέρους του Γιούνκερ και για λογαριασμό του Ντράγκι γρήγορα πέρασε σε δεύτερο πλάνο από την πρωτοφανή στα χρονικά της ΕΚΤ διαρροή σε τηλεγράφημα του Reuters της είδησης ότι τουλάχιστον επτά στους είκοσι τέσσερις από τα μέλη του ΔΣ της Τράπεζας διαφωνούν και με τη γραμμή πλεύσης αλλά και με τις πρακτικές του κεντρικού τραπεζίτη της Ευρωζώνης. Μια παγκόσμια πρώτη να επιχειρείται να περιοριστεί το περιθώριο ελιγμών και πρωτοβουλιών ενός κεντρικού τραπεζίτη με συγκρότηση-ομαδοποίηση των αντιρρησιών στο ΔΣ.

Προφανώς η διαρροή έχει συντονιστή και το ίδιο ισχύει για τη χρονική στιγμή που επελέγη να δημοσιοποιηθεί έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις φορολογικές πρακτικές του Λουξεμβούργου που επί πρωθυπουργίας Γιούνκερ είχε συνάψει μυστικές συμφωνίες με πολυεθνικές για ειδική μεταχείριση. Τα όσα αφορούν ή αποδίδονται στους Γιούνκερ και Ντράγκι είναι παιχνίδια με τη φωτιά. Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρεί επί το δυσμενέστερον τις προβλέψεις για το 2015, την ώρα που η Μέρκελ λέει όχι στην τόνωση των Δημοσίων Επενδύσεων με δανεικά, υποσκάπτονται η φερεγγυότητα και η αξιοπιστία του επικεφαλής της ΕΚΤ και του νέου προέδρου της ΕΕ.

Στο Βερολίνο και στη Φρανκφούρτη, στην Καγκελαρία και στην Μπούντεσμπανκ υπάρχουν κάποιοι που δεν έχουν αντιληφθεί ότι έχουν εγκλωβιστεί στη λογική της αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Προσπαθούν να εμποδίσουν τον Ντράγκι να προχωρήσει σε τύπωμα χρήματος και έτσι ωθούν τις αγορές να δοκιμάσουν τη φερεγγυότητα του κεντρικού τραπεζίτη με νέο κύμα πιέσεων κατά των αδύναμων κρίκων. Αν μια προληπτική επέμβαση Ντράγκι θα ήταν πιο αποτελεσματική αλλά με μεγάλο πολιτικό κόστος, μια πυροσβεστική εκ των υστέρων επέμβασή του θα ήταν λιγότερο επαρκής αλλά η αποδοχή της θα είχε πολύ μικρότερο πολιτικό κόστος.

Ολα τα παραπάνω με την πολιτική σταθερότητα να καταρρέει παντού στην Ευρωζώνη. Στην Ισπανία το κίνημα Podemos που προέκυψε από τους Αγανακτισμένους είναι πρώτη δύναμη στις δημοσκοπήσεις, ενώ στη Γαλλία η δημοτικότητα του Ολάντ έφθασε αισίως στο 12% και αν η φθορά συνεχιστεί, σε λίγο θα αποτυπώνεται σε μονοψήφιο αριθμό.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]