Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο χρόνος κυλά υπέρ της Τουρκίας

Το ρητό «ο εχθρός του εχθρού μου, φίλος μου», βρήκε εφαρμογή στην επέμβαση της διεθνούς συμμαχίας στη Συρία και στο Ιράκ, εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους». Αυτομάτως η συμμαχία αυτή βρέθηκε στη θέση των «φίλων» του Σύρου προέδρου Άσαντ, ενώ δεν είναι. Αναγκάστηκε έτσι η Τουρκία να διευκρινήσει προχθές ότι η παρά την επικείμενη ένταξή της στην συμμαχία, συνεχίζει να επιδιώκει την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε πόσο διπλωματικά, ακόμη μία φορά, φέρθηκε η Τουρκία σε αυτή την κρίση. Τήρησε μία πρωτοφανή ουδετερότητα (που λειτουργούσε υπέρ του ΙΚ) μέχρι να πετύχει την απελευθέρωση των ομήρων της. Στο ίδιο διάστημα διέψευσε ότι αγόραζε πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές, αλλά κανείς δεν μπορούσε αντικειμενικά να το αποδείξει.

Πέρασαν έτσι οι εβδομάδες και οι τζιχαντιστές («Ισλαμικό Κράτος») εδραιώθηκαν για τα καλά στο μαλακό της υπογάστριο. Η επέλασή τους προκάλεσε χιλιάδες πρόσφυγες (Κούρδους της Συρίας). Η Τουρκία άνοιξε τα σύνορά της για να τους πάρει και να εκτονώσει τις πιέσεις που δεχόταν για συστράτευση εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους». Και αντιμετώπισε με τον γνωστό δημοκρατικό της τρόπο την κάθοδο των Κούρδων μαχητών που θέλησαν να βοηθήσουν τους ομοεθνείς τους στη Συρία.
Ο χρόνος περνούσε, αλλά όχι εις βάρος της. Γιατί με τις ισχυρές της ένοπλες δυνάμεις μπορεί να αντιμετωπίζει τους τζιχαντιστές αν χρειαστεί (σχ. ιστ.: ή να εξασφαλίσει διόδο διαφυγής σε μερικές ομάδες τζιχαντιστών με τους οποίους έχει ήδη εκπαιδεύσει, οργανώσει, εξοπλίσει, νοσηλεύσει και συνεργαστεί…)

Και όταν θύμωσε πολύ η Ουάσιγκτον και στρίμωξε την Τουρκά, τότε ο Άγκυρα αποφάσισε να μπει στη συμμαχία. Ήδη χθες το επισημοποίησε μέσα από το Κοινοβούλιό της. Μπορεί έτσι να δικαιολογηθεί απέναντι στους τζιχαντιστές με τους οποίους συνεργάστηκε ως τώρα. Και σε πρώτη φάση θα συστήσει μία νεκρή ζώνη σε συριακό έδαφος, την οποία θα φρουρούν οι τουρκικές δυνάμεις που ήδη έχουν σταθμεύσει στην περιοχή. Έτσι ξεφορτώθηκε η Τουρκία μία ισχυρή ομάδα ένοπλων Κούρδων που πέρασαν στη Συρία και εγκλώβισε στο έδαφός της χιλιάδες Κούρδους αμάχους, που μπορεί κάλλιστα οποιαδήποτε στιγμή κριθεί απαραίτητο να χρησιμοποιήσει απέναντι στο ΡΚΚ, με το οποίο έχει δύσκολες σχέσεις.

Αυτά σε πρώτη φάση. Γιατί αργότερα μπορεί να φτάσουν οι τουρκικές δυνάμεις να γίνουν η εμπροσθοφυλακή των χερσαίων συμμαχικών δυνάμεων. Αλλά κι εκεί να μην φτάσουμε, και μόνο η χρήση των τουρκικών βάσεων από τη διεθνή συμμαχία κατά του «Ισλαμικού Κράτους», έχει φέρει την Άγκυρα σε πολύ ευνοϊκή θέση.

Αυτά και πολλά άλλα θα όφειλε να βλέπει χρόνια τώρα η Ελλάδα.

Ένα ενδιαφέρον βίντεο, που τραβήχτηκε μερικές ώρες πριν την απόφαση σύμπραξης της Τουρκίας στην διεθνή συμμαχία κατά των τζιχαντιστών, στο οποίο καταγράφεται η ανεμπόδιστη από τον τουρκικό στρατό μετακίνηση τζιχαντιστών στο έδαφος της Συρίας. Η Τουρκία προσπάθησε να κρύψει, χωρίς ποτέ να το καταφέρει, τον "έρωτά" της με τους εξτρεμιστές ισλαμιστές μαχητές του τζιχάντ.
Η είσοδος των 6 μελών της ΙΚΙΛ που χρησιμοποίησαν τη σιδηροδρομική γραμμή έγινε αντιληπτή από τα μέλη του YPG και η επίθεση παρεμποδίστηκε.



Πηγή Enet


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]