Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία καλείται να διαλέξει στρατόπεδο

Ενώ ο πόλεμος έχει φτάσει πια στην αυλή της Τουρκίας, ο Ερντογάν δεν εγκαταλείπει την εικόνα της πλαστής ουδετερότητας...

Καθώς οι τζιχαντιστές είναι ένα χιλιόμετρο από τα σύνορα, αυξάνουν οι πιέσεις στην Αγκυρα για να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις, ή έστω να ανοίξει τα σύνορα στους Κούρδους μαχητές

Γράφει η Λήδα Παπαδοπούλου

Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα τουρκικά σύνορα έφτασαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.) καταλαμβάνοντας και το γενικό επιτελείο των κουρδικών δυνάμεων στη συριακή πόλη Κομπάνι, την ώρα που η Αγκυρα παραμένει απλός θεατής.

Επειτα από λυσσαλέες μάχες κι αφού είχαν καταλάβει την Πέμπτη το κτήριο των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας, οι τζιχαντιστές κατάφεραν να εκδιώξουν τις κουρδικές δυνάμεις και από το γενικό τους επιτελείο. Εχουν πλέον τον έλεγχο του αποκαλούμενου «τετραγώνου ασφαλείας» της πόλης, το οποίο περιλαμβάνει επίσης την έδρα του δημοτικού συμβουλίου και το στρατιωτικό συγκρότημα της μεγαλύτερης κουρδο-συριακής πολιτοφυλακής.

Με την επιτυχία τους αυτή, επισημαίνει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), πλησιάζουν ακόμη περισσότερο στο μεθοριακό πέρασμα προς την Τουρκία το οποίο θέλουν πάση θυσία να καταλάβουν για να περικυκλώσουν πλήρως το Κομπάνι. Εάν ολόκληρη η πόλη πέσει στα χέρια τους -κατέχουν ήδη το 40%- θα διασφαλίσουν τον έλεγχο μιας τεράστιας, και πλέον ενιαίας, ζώνης στα συρο-τουρκικά σύνορα.

Επιδρομές

Η διεθνής συμμαχία με επικεφαλής τις ΗΠΑ είχε πραγματοποιήσει στη διάρκεια της νύχτας νέες αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ι.Κ. καταφέρνοντας να καθυστερήσει αλλά όχι να σταματήσει την προέλασή του. Κατά το OSDH, οι τζιχαντιστές, προσαρμοζόμενοι στις νέες συνθήκες, δεν μεταφέρουν πια άνδρες και όπλα με αυτοκινητοπομπές -που αποτελούν ευδιάκριτο στόχο- αλλά με μοτοσικλέτες.

Με ορατό τον κίνδυνο πτώσης της στρατηγικής πόλης, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα κάλεσε χθες την Τουρκία να επιτρέψει σε εθελοντές Κούρδους πρόσφυγες να επιστρέψουν για να υπερασπιστούν το Κομπάνι. Η Αγκυρα απαγορεύει προς το παρόν στους περίπου 200.000 Κούρδους που διέφυγαν στην Τουρκία να διασχίσουν τα σύνορα προς την άλλη κατεύθυνση. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τους εκατοντάδες αμάχους που έχουν παραμείνει στην πόλη, ο κ. ντε Μιστούρα είπε μάλιστα ότι φοβάται μια σφαγή παρόμοια με αυτή στη Σρεμπρένιτσα.

Δυσφορία προκαλεί την ίδια ώρα στην Ουάσιγκτον η απροθυμία της Τουρκίας να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών. Διατηρώντας την πίεση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αποστέλλουν την ερχόμενη εβδομάδα στην Αγκυρα στρατιωτικό κλιμάκιο για συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση. Οπως δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Τζένιφερ Πσάκι, η ομάδα αυτή θα συνεχίσει τις συζητήσεις που έχουν ήδη κάνει τις τελευταίες ώρες δύο Αμερικανοί απεσταλμένοι για την «επείγουσα και έγκαιρη δράση» που πρέπει ν' αναληφθεί από κοινού με την Τουρκία για την πρόληψη της εξάπλωσης του Ι.Κ. Ομως την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι ίσως ήδη πολύ αργά για το Κομπάνι.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε μεν ότι την προσεχή εβδομάδα θα συσταθεί αμερικανοτουρκική επιτροπή για τις εξελίξεις στο Κομπάνι της βόρειας Συρίας, αλλά ο Ερντογάν βρίσκει ότι «η Τουρκία δεν είναι μέρος σε καμία από τις συγκρούσεις που υπάρχουν στην περιοχή της».

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]